kitâbu l fevâid / Fevaid Hacı Bektaş Veli | D&R

Kitâbu L Fevâid

kitâbu l fevâid

Feraidü'l-Fevaid li tahkiki Meani'l-İstiare 42 Kon /1 Kul Ahmed b. Muhammed b. Hızır Şerhu Feraidi'l-Fevaid-li Tahkiki Meani'l-İstiare 42 Kon /3 Muhammed Şiraneşi Haşiye ala Şerhi Risaleti'l-İstiare 42 Kon /4 Muhammed b. Vaiz b. Velican el-Maraşi İsmetü'l-Ezhan fi İlmi'l-Mizan 42 Kon /7 Haşiye Ale'r-Risaleti'l-Hanafiye 42 Kon /1 Eşir ed-din Mufaddal b. Ömer el-Ebheri Kitabü'l-İsagoci 42 Kon /3 Risaletü'l-Velediye 42 Kon /4 Muhammed el-Tebrizi el-Hanefi Risaletü'l-Hanefiye 42 Kon /6 Saçaklızade Muhammed b. Ebi Bekr el-Maraşi Haşiye ala Risaleti'l-Velediye 42 Kon /7 Hatibzade Mehmed b. Ömer ed-Darendi Haşiye ale'r-Risaleti'l-Hüseyniye-fi Rennil-Adab 42 Kon /8

Gurer&#;’l-Fev&#;id ve D&#;rer&#;’l-Kal&#;id nedir ?

Kitâbü'l-Ġurer ve'd-dürer, ed-Dürer ve'l-ġurer fi'l-muḥâḍarât, Kitâbü'l-Emâlî ve Emâli'l-Murtażâ adlarıyla da anılan eser seksen bölümden (meclis) meydana gelir. Müellif bu bölümleri değişik zamanlarda öğrencilerine yazdırmıştır. Eserin ne zaman yazdırılmaya başlandığı bilinmemekteyse de 28 Cemâziyelevvel (29 Ağustos ) tarihinde tamamlandığı tesbit edilmiştir. Seksen bölümün yetmişine bir veya birkaç âyetin tefsiriyle başlanır; bölümlerin bazısında hadis yorumlarına da yer verilir. Otuz üçüncü bölümde, "Kur'an meşin kılıf içinde bulunsa onu ateş yakmaz" (Müsned, IV, ) meâlindeki hadisin anlamı tartışılmıştır. Bu şekilde eserin yetmiş bir bölümünde âyet ve yirmi yedi hadis tefsir ve te'vil edilmiş, bu arada başka âyet veya hadislere de yer verilmiştir. Kur'ân-ı Kerîm'de tekrar edilen âyetlerden örnekler sıralanarak Arap edebiyatında tekrar sanatının işlendiği dokuzuncu bölümün devamında ve onuncu bölümün başında Velîd b. Yezîd, Abdullah b. Mukaffa', Beşşâr b. Bürd gibi ünlü kişilerin de bulunduğu "ilk dehrîler ve zındıklar" tanıtılır. Onuncu bölümün son kısmıyla on bir, on iki ve on üçüncü bölümlerde Hz. Ali ile başlatılan Mu'tezile âlimlerinin önde gelenleri hakkında bilgi verilmiştir.

Mübalağa sanatına örnek teşkil eden âyetlerin açıklanmasıyla başlayan on altıncı bölümle daha sonraki beş bölümde, genellikle yıl ve daha fazla yaşadıkları için "muammerûn" diye anılanlardan başlamak üzere İslâm öncesi ve sonrasının ünlü Arap şairleriyle onların şiirleri ve bazı edebî sanatlar hakkında bilgiler yer alır. Âyetlerle hadislerin tefsir edildiği diğer bölümlerde de edebî konulara geniş yer ayrılmıştır. Müellifin hocalarından ve özellikle Ebû Ubeydullah el-Merzübânî'den elde ettiği birikimle Câhiz, İbn Kuteybe, Müberred, Ebû Hâtim es-Sicistânî ve Hasan b. Bişr el-Âmidî'nin eserleri Ġurerü'l-fevâʾid'in başlıca kaynaklarını oluşturur.

Ġurerü'l-fevâʾid'de genellikle kelâm konularına dair âyetler ve hadisler yorumlanırken Mu'tezile mezhebinin başlıca tartışma konularından olan aslah, hüsün-kubuh, adalet ve hikmet, rü'yetullah, mûcize, sihir, meşîet, kader ve kulların iradesi, müteşâbih âyetler, yed, vech gibi haberî sıfatlar hakkındaki âyetlerin te'vili, hidâyet, teklîf-i mâ lâ yutâk, fıtrat, bulûğ çağına ulaşmadan ölenlerin dinî durumu gibi meseleler ele alınır; bu konularla ilgili naslar arasında mevcut teâruzlar giderilmeye çalışılır. Buna bağlı olarak yer yer âyetlerin zâhirî mânaları reddedilip te'vil yoluna gidilir. Mâna vecihleri sıralanarak Mu'tezile görüşüne uygun tercihler yapılır; bazan da vecihlerden hepsinin kabul edilebileceği belirtilir. Bu arada mâna vecihlerinin sıralanmasıyla yetinildiği de görülür. Vecihler incelenirken diğer âyetlerden ve daha ziyade edebiyattan örnekler verilir. Eser, bilhassa Kur'an'a ait kavramlara başarılı filolojik açıklamalar getirmesi ve bu kavramları Arap edebiyatı kaynaklarına başvurarak açıklaması bakımından özel bir değer taşır. Müellif, Mu'tezilî anlayışı teyit maksadını güden bu açıklamaları sırasında başta İbn Kuteybe, Ebû Ubeyd Kāsım b. Sellâm ve İbnü'l-Enbârî olmak üzere çeşitli âlimlerin görüşlerinden örnekler vererek bunları çürütmeye çalışır. Bu tenkitler, keskin bir zekâ ve engin bir kültürün ifadeleri olması yanında alışılmışın aksine son derece nazik olmasıyla da dikkat çeker.

Eserin edebiyat ağırlıklı kısımlarında Arap edebiyatında tekrar sanatı, hazırcevaplık ve bu yönde meşhur olanlar, ünlü şairlerin kısa hal tercümeleri ve şiirlerinden örnekler, bu şair ve edebiyatçıların birbirleri hakkındaki görüş ve değerlendirmeleri, medih ve hicivleri, şiirde teşbih türleri, vatan ve vatan hasreti, kadın ve aşk, kıskançlık, ırz, kerem, ziyafet, cömertlik ve cömertliğiyle tanınanlar, avcılık, dünya ve zühd gibi geleneksel Arap-İslâm edebiyatının başlıca konularıyla bu konularda tanınmış şiir ve hikemiyattan zengin örnekler yer alır.

Ġurerü'l-fevâʾid Câhiz'in el-Beyân ve't-tebyîn'i, İbn Kuteybe'nin ʿUyûnü'l-aḫbâr'ı, Müberred'in el-Kâmil'i gibi edebî-hikemî türün en seçkin örneklerinden sayılır. Bir tefsir çalışması sayılmasa da belirtilen edebî eserlerden farklı olarak temel hedefinin belli başlı kelâmî meselelere dair âyetleri yorumlamak olduğu dikkate alındığında eserin edebî tür içerisinde farklı bir nitelik taşıdığı görülür. Bunun yanında âyetlerin tefsirinde nesir ve şiir birikiminin yoğun bir şekilde kullanılması onu diğer tefsirlerden farklı kılmıştır. Mu'tezile âlimlerinden pek az eserin günümüze geldiği göz önüne alındığında Ġurerü'l-fevâʾid'in, Mu'tezilî tefsir anlayışına ışık tutması bakımından da özel bir değer taşıdığı kabul edilmelidir. Bütün bu özelliklerinden dolayı eser Arap kültürünün gözde kaynaklarından biri sayılarak tarih boyunca geniş bir ilgiye mazhar olmuştur.

Çeşitli kütüphanelerde yazma nüshaları bulunan Ġurerü'l-fevâʾid (Brockelmann, I, ; Sezgin, II, 85) ilk defa Tahran'da (), ardından Kahire'de () basılmıştır. Muhammed Ebü'l-Fazl İbrâhim, eserin en eski nüshasını (Escurial Library, nr. ) esas alıp bunu diğer beş nüsha ile karşılaştırarak tahkikli neşrini yapmıştır (I-II, Kahire /). Nâşir, geniş fihristleri de ihtiva eden bu neşrinde kendi açıklamaları yanında asıl nüshada bulunan bol miktardaki kenar notlarıyla diğer yazmalarda yer alan önemli bulduğu hâşiyeleri ve şiirlerin divanlardaki yerlerini göstermiştir.

Ġurerü'l-fevâʾid, ünlü Şiî âlimi ve düşünürü Hâdî-i Sebzevârî tarafından şerhedilmiş (Tahran ), Muhsin Âlüşşeyh'in yazdığı el-Ferâʾidü'l-ġavâlî ʿalâ şevâhidi'l-Emâlî adlı şerh ise Muhammed Hasan el-Cevâhirî'nin tashih ve ta'likleriyle basılmıştır (Necef ). Eserin Abdurrahman b. Muhammed el-Alâikī tarafından Ġurerü'l-Ġurer ve dürerü'd-Dürer adıyla bir telhisi yapılmıştır (Brockelmann, I, ).

Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi


Kitabü’l-Fevaid - كتاب الفوائد

Kitabü’l-Fevaid - كتاب الفوائد

Ürün Fiyatı

,76 TL

,00 TL

%53indirim

Haber ver

CİLT SAYISI : 2
YAYINCI ADI : Dar İbni'l Cevzi - دار ابن الجوزي
YAYIN ŞEHRİ : Demmam
TAHKİK : Hilmi Kamil Es’ad Abdülhadi
SAYFA TÜRÜ : funduszeue.info - ورق أبيض
KİTAP EBADI : x cm
SAYFA SAYISI :
BASKI YILI :

Kitabü’l-Fevaid - كتاب الفوائد

funduszeue.info


Alışveriş sepetinizde
ürün bulunmamaktadır.

Bu site, IdeaSoft® - Akıllı E-ticaret Paketleri ile hazırlanmıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası