tüm batın ilaçlı tomografi / Batın tomografisi nedir? Nasıl çekilir? Nelere bakılır?

Tüm Batın Ilaçlı Tomografi

tüm batın ilaçlı tomografi

Batın hastalığıolarak da bilinen nedeni belli olmayan ve ani şekilde kendini gösteren karın ağrılarına genel olarak “batın hastalığı” adı verilmektedir. Batın hastalığı, dikkat edilmesi gereken önemli hastalıklardan biri olup bazen ölümcül sonuçlara bile sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle sebebi anlaşılmayan karın ağrıları durumunda yapılması gereken en önemli şey zaman kaybetmeden doktora görünmektir.
 
Batın tomografisi, hastalıklara tanı koymada yardımcı olan bir tür görüntüleme sistemidir. Tomografi, X ışınları kullanılarak bölgeden görüntüleme alınan bir sistemdir. Radyasyon yaymasından dolayı insanlar BT çekmekten korksalar da X ışınlarının kontrollü şekilde dokulardan geçirilmesi sayesinde vücuda verilen zararın minimuma düşürülmesi söz konusudur. Bu nedenle batın tomografisi konusunda hastaların çekingen davranmamaları gerekmektedir.

Batın tomografisi nedir?

Gövde ve göğüste meydana gelen sıkıntıların nedenlerini öğrenmek ve buna göre uygun tedavi planını belirlemek için kullanılan batın tomografisi, iki farklı şekilde yapılmaktadır. İlaçlı batın tomografisi ve ilaçsız batın tomografisi olmak üzere ikiye ayrılan görüntüleme işlemlerinden hangisinin kullanılması gerektiğine doktor karar verir.
 
Batın tomografisitedavi maksatlı minimal invazif prosedürleriya da biyopsi rehberliği yapması açısından da kullanılabilen bir çekim türüdür. Kemiklerin görüntülenmesinde son derece ileri bir teknoloji olan batın tomografisi;göğüs, beyin, karaciğer, böbrek, dalak, kanser gibi hastalıklarda patolojik tanıların konulmasında etkili bir yöntem olarak tıp dünyasında kullanılmaktadır.
 
Tomografi çekilirken kullanılan detektörler, bölgeden alınan verileri bilgisayar ortamına aktarır ve bilgisayara kurulu olan özel programlarla analiz edilerek bölgedeki sıkıntının genel değerlendirilmesi yapılır. Daha öncelerinde kullanılan tomografi cihazlarına göre daha gelişmiş ve görüntüleri daha kaliteli şekilde yansıtan batın tomografi, yeni geliştirilen bir cihaz olup hastalıklara tanı koyma ve uygun tedavi yöntemini bulmada son derece başarılı sonuçlar vermektedir.

Batın tomografisinde nerelere bakılır?

Tanılamada etkin bir yöntem olarak modern tıp dünyasında kullanılan batın tomografisi, birçok karın bölgesindeki hastalığın nedenini öğrenmek ve uygun tedavi şeklini belirlemek amacıyla kullanılan yeni nesil bir yöntemdir. etkin olarak kullanılan alanlar ise şunlardır;
 
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Ürolitiazis
  • Apandisit
  • Pankreatit
  • Pyelonefrit
  • Divertikülit
  • Akut Karın
  • Akut Kolesistit

Batın tomografisi neden çekilir?

Batın bölgesinde (karın) oluşan ve nedeni anlaşılamayan hastalıklara tanı koymada son derece etkili sonuçlar veren batın tomografisi, uygun tedavi yönteminin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Kontrast maddeli veya kontrast maddesiz olmak üzere iki farklı şekilde çekilebilen batın tomografisinde ilaçlı çekim yapılacaksa rutinde oral kontrast ve intravenöz kullanılmaktadır. Hastanın durumuna ve doktorun incelemesine bağlı olarak sadece kontrast maddeveya tek başına intravenözde kullanılabilmektedir. Suyun içine katılarak hazırlana kontrast maddenin verilmesinin nedeni görüntülemenin daha net olmasını sağlamak amacıyladır. Su halinde içilmesi gereken kontrast maddeden önce hastanın aç olması önemlidir. Hazırlanan ilaç tek seferde içilmez, 5 dakika arayla 2 bardak şeklinde hastaya içirildikten sonra çekim işlemleri gerçekleşir.

Batın tomografisi nasıl çekilir?

Karın ağrısı şikayetleri ile doktora giden hastalar öncelikle genel bir muayeneden geçerler. Yapılan rutin tetkikten herhangi bir sonuç alınamaması durumunda batın tomografisiistenir. Tomografi çektirecek hastadan görüntülemenin daha net ve kaliteli alınabilmesi için hastanın aç olarak hastaneye veya çekim merkezine gelmesi gerekmektedir. Özellikle de ilaçlı batın tomografisi çekiminde kontrast madde içirileceği için hasta üzerinde yan etki bırakmaması ve görüntülemenin daha kaliteli olabilmesi için açlığın çok önemli bir yere sahip olduğunu bilmek gerekir.
 
Batın tomografisi çekimine girilirken hastanın üzerinde metal eşya bulundurmaması gerekmektedir. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra radyoloji uzmanı hastaya gerekli talimatları vererek çekim işlemine başlar.

Batın Tomografisi Sonuçları

Hastanın şikayetine göre farklı şekilde tomografi çekilmesi istenebilmektedir. Genel olarak 10 gün içinde sonuçlar çıksa da bazen doktorun istediği yan görüntülerde batın tomografisi sonuçlarıdaha uzun sürebilmektedir. Doktor tarafından değerlendirilen görüntülemelerden sonra ağrıların veya hastalıkların nedenleri üzerinde durulur ve buna göre uygun tedavi planı uygulanır.

Batın tomografisi zararlı mı?

Tomografi çekimlerinde kullanılan X ışınları radyasyon yayarlar. Bu nedenle her zaman tomografiçektirmek doğru değildir. batın tomografisi de aynı mantıkla yapılan bir işlem olduğu için doktorun istemesi haricinde hastanın böyle bir talepte bulunmaması gerekir. Yapılan araştırmalara göre tomografi ile alınan radyasyon kişinin gündelik yaşamında aldığı radyasyondan 8 kat daha yüksektir. Bu nedenle doktorun gerekli gördüğü durumlar haricinde, “hastalık taraması” gibi durumlarda çektirilmemesi gerekmektedir.

Batın tomografisi fiyatları

Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve özel çekim merkezlerinde yapılan batın tomografisi fiyatları, artan cihaz sayısına bağlı olarak düşüktür. İstanbul gibi büyük şehirlerde çekim için çok fazla hastanenin olması bir anlamda hastaneler arasında rekabetin oluşmasına ve fiyatların düşmesine neden olmaktadır. Anadolu yakası ve Avrupa yakasında birçok merkezi bulunan Biyorad, batın tomografisi fiyatlarıkonusunda hastalara yardımcı olarak ekonomik fiyatlarla hastalıklarına tanı konulması konusunda yardımcı olmaktadır.

Randevu için arayın

Deneyimli uzman kadromuz ile hastalara en yakın görüntüleme merkezlerinden veya özel hastanelerden randevu oluşturarak kısa sürede batın tomografisi sonucuvermekteyiz. Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz.

Batın Tomografisi

Batın Tomografisi Nedir?

Batın tomografisi çektirmeleri hastalıkların teşhisinde önemli ipuçları vermektedir. İnsan vücudu birçok organın bulundu karmaşık bir sistemler bütünüdür. Bu organların x ışınları ve bilgisayarın kullanılması ile görüntü elde edilme işlemi tomografi olarak adlandırılmaktadır.

Tomografiler ilaçlı ve ilaçsız olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. İlaçlı tomografi çeşidinde hastaya rahatsızlığının olduğu bölgenin tomografi ortamında daha net görüntü elde etmek için damar yolu veya anal yoldan kontrast madde verilir ilaçsız olan tomografide ise herhangi bir kontrast madde verilmeden çekilen görüntülerdir.

Vücudun telvis ile göğüs bölgesi arasında kalan göğüs kası olarak adlandıran diyafram ile ayrılmakta olan Batın alt tarafta ise pelvis boşluğu ile devam etmektedir. Karın ağrısı olarak geçen Batın hastalıkları sonuçları itibarıyla ölümcül olabilmektedir.

Özellikle gövde ve göğüs kısmında oluşan sıkıntıların nedenleri ile beraber öğrenmenin etkili bir yolu olan batın tomografisi ilaçlı ve ilaçsız şekilde çekilmektedir.

Son teknolojinin kullanıldığı bu görüntüleme yönteminde kullanılan detektörler yardımıyla elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak özel programlar vasıtasıyla değerlendirme yapılmaktadır. Tanı koyma ve tedavi yöntemi uygulama açısından etkili sonuçlar vermektedir.

Batın Tomografisi Nasıl Çekilir?

Genellikle karın ağrısı şikâyeti bulunan hastaların doktor tarafından uygun görülmesi durumunda Batın tomografisi çekilir. Daha net teşhisi kolaylaştıracak görüntü elde edebilmek için hastanın aç bir şekilde tomografi çektirmesi gerekir.

İlaçlı tomografide verilen kontrast ilaçların hasta üzerinde olumsuz yan etki oluşturmaması için açlık noktasında hassas davranmak gerekir. Radyoloji uzmanları tarafından çekilen Batın tomografisi esnasında hastaların üzerinde herhangi bir metal eşya bulundurmaması görüntü kalitesini artıracaktır.

Batın Tomografisinde Nerelere Bakılır?

Tanı koyma noktasında etkili bir yöntem olan Batın tomografisi özellikle karın bölgesinde oluşabilecek sorunlarının teşhis ve tedavisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Bu görüntüleme yöntemi ile bağırsak tıkanıklığı, apandisit, akut karın, pankreatit, divertikülit, ürolitiyazis gibi durumların tespit edilmesinde kullanılmaktadır.

Buradan alınan görüntülerin uzman hekim tarafından ayrıntılı bir şekilde incelenmesi sonucu hastaların yaşadıkları problemler kısa sürede tanılanarak uygun tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu nedenle hastalıklarda etken tanı ve teşhis oldukça önemlidir ve insanlara zaman kaybı yaşatmaz.

Batın Tomografisi Neden Çekilir?

Özellikle karın bölgesinde meydana gelen nedeni anlaşılamayan hastalıkların belirlenmesinde Batın tomografisi etkili bir uygulama metodudur. Özellikle iş kanunu karın bölgesinde oluşan travmalar ve iç organ hastalıkların doktor tarafından tanı konulabilmesi için bilgisayar destekli tomografi çekilmektedir.

Batın Tomografisi Sonuçları

Doktorun bilgi birikimi ve tecrübesine göre hasta şikâyeti göz önünde bulundurularak farklı şekilde Batın tomografisi çekebilmektedir. Bir hafta içinde çıkan sonuçlar ilgili doktor tarafından incelenir gerekli değerlendirme ve testler yapılarak uygun tedavi yöntemleri uygulanır. Batın tomografisi hastanın yaşadığı problemi tanılamada önemlidir.

Sonuçlar incelendikten sonra hasta için doğru tedavi yöntemine geçilir. Böylece sorun büyümeden zamanında müdahale edilerek hastalığın seyri olumlu yöne çekilir.  Gelişen emar cihazları hastalıkları hızlı bir şekilde tanıladığı için sağlık alanında önemli bir başarıdır. Bu durum hastaların lehine olmuştur.

Batın Tomografisi Zararlı Mı?

Tomografide kullanılan x ışınları radyasyon yayan ışınlardır. Çok yoğun tomografiye maruz kalmak hastalar için doğru bir karar değildir. Doktorun tavsiyesi ile çekildiği durumlarda ciddi yan etkileri olmayacaktır.

Batın tomografisinde insanlar normal radyosunun oranının 10 katına kadar radyasyon almaktadır. Bundan dolayı şikâyeti olan hastaların tomografi çekmek için ısrar etmemeleri tamamen doktor tavsiyesi ile yapılması gerekir.

İstasyonlarından dolayı çok az da olsa zararı bulunan Batın tomografisi teşhis ve tedavinin belirlenmesinde faydaları göz önünde bulundurulduğunda faydalı bir görüntüleme yöntemidir. Ancak her hasta şikâyetin de Batın tomografisi çektirmek de yaydığı radyasyon göz önünde bulundurulduğunda zararlı olmaktadır.

Tüm Batın Tomografisi

Diyaframın bulunduğu noktadan başlanarak kasık altı seviyesini kadar yapılan kesitsel olarak görüntü elde edilmesi ve incelenmesi durumudur. Tüm Batın tomografisinin 8 saat öncesinde hastaların hiçbir yiyecek tüketmemeleri gerekir.

Su tüketimi ile ilgili hastanız sıvı kaybı olmaması için su tüketmesinde herhangi bir sakınca görülmez. İlaçlı tomografi çekilecekse oral kontrast 2 saat aralıklarla alınmalı ve bu durumdan tomografi çekim işlemi yapılmalıdır.

Üst Batın Tomografisi Nedir?

Karın içerisinde bulunan Safra kesesi, karaciğer, böbrekler, böbrek üstü bezleri, pankreas, dalak evet damar yapılarının tomografi yöntemi kullanılarak görüntü evde edilmesi işlemine üst Batın tomografisi denilmektedir. Bu organlarda meydana gelen herhangi bir ağrı ve hastalıkta doktorun tavsiyeleri doğrultusunda tomografi çekilmektedir.

Tüm Batın Tomografisi Fiyatları 2023

Tüm Batın tomografisi fiyatları hastanın durumu, doktorun tecrübesi ve farklı hastaneye göre değişkenlik göstermektedir. Özel hastanelerde özellikle kullanılan cihazın teknolojik seviyesi göz önünde bulundurularak değişkenlik göstermektedir.

Özellikle artan sağlık merkezi ve hastanelerin rekabet ortamları da göz önünde bulundurulduğunda tüm Batın tomografi fiyatları genel itibarıyla uygun seviyelerdedir. Tüm batın tomografisi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

Batın Tomografisi Fiyatları 2023

Deneyimle ve uzman kişilerce uygulanan Batın tomografisi fiyatları da hastanenin bulunduğu il ve semte göre değişmektedir. İki farklı şekilde çekilen Batın tomografisi çekim yöntemi de göz önünde bulundurularak fiyat politikası belirlenmektedir.

Özellikle görüntü alınacak kesit sayısı ve organ sayısına göre Batın tomografisi fiyatları da Bu doğrultuda belirlenmektedir. Ayrıca hastanenin sağlık altyapısı ve teknolojik görüntüleme yöntemleri tomografi fiyatları üzerinde doğrudan etki etmektedir. Batın tomografisi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

Karın bölgesindeki tüm organların detaylı görüntülenmesine yarayan Batın Tomografisi, birçok farklı hastalık teşhisinde kullanılıyor. Abdomen BT olarak da bilinen test hakkında tüm merak edilenleri yazı içeriğinde inceleyebilirsiniz.

Bilgisayarlı Tomografi (BT)

Bilgisayarlı tomografi, vücut içerisinde görüntülenmesi istenen yumuşak doku, kemik ve damarların detaylı görüntülemesi sağlanır. Kullanıldığı bölgedeki organların net görüntüsünü, üç boyutlu hale getiren bilgisayarlı tomografi işlemi, modern görüntüleme işlemlerinden biridir. Kalp, karın, omurga gibi birçok hastalığın tanısında faydalanılmaktadır.

Batın Bilgisayarlı Tomografisi (Abdomen BT) Nedir?

Batın bilgisayarlı tomografisi bilinen diğer adıyla Abdomen BT, karın bölgesindeki iç organların detaylı görüntülenmesine olanak veren bir testtir. İnce bağırsak, kolon, mesane, pankreas, safra kesesi gibi organlarda var olan ağrı yada rahatsızlıkların tespitinde doktor tarafından bu testin uygulanması istenebilir. Ayrıca kadınlarda rahim, yumurtalıklar ve erkeklerde prostat problemlerinin belirlenmesinde de alt batın tomografisi uygulanabilir.

BT Anjiyografi için Bilgi ve Fiyat Alın

Batın BT Taraması Neden Yapılır?

Karın bt taraması, doktorunuza bahsettiğiniz sebebi bilinmeyen ağrı ve rahatsızlık sonrasında istenebilir. Doktorunuzun karın bölgesinde yaptığı fiziki muayane sonrasında, tam teşhisin konulabilmesi için karın tomografisi ve buna ek olarak kan testleri isteyebilir. Karında hissedilen rahatsızlıklar arasında;

  • Akut karın ağrısı
  • Kilo kaybı
  • Böbrek taşı
  • Chron hastalığı şüphesi
  • İç kanama şüphesi
  • Kanser teşhislerinde
  • Karında hissedilen kitle

buna benzer problemler görülebilmektedir. Doktorunuz hissettiğiniz belirtileri sizlere sorup, tahmin edilen hastalığın teşhisi üzerine testler talep edebilir.

Batın Tomografi Taraması Nasıl Çekilir?

Radyoloji bölümü uzman doktorunuzla yapacağınız görüşmede, işlemin tüm detayları size anlatılır ve onayınız alınır. Bu işlemin tümü hazırlık süresiyle birlikte 30 dakika süre kısa bir işlemdir.

  • Öncelikle üzerinizdeki tüm metal eşyalar çıkartılarak, hastanenin temin ettiği giysileri giyinmeniz gerekmektedir.
  • İşlem esnasında kan sızıntıları, pıhtılaşmalar ve damarların daha net görüntülenebilmesi adına, damar yoluyla vücudumuza kontrast boya verilmektedir. Boya damarlarınızdan enjekte edildikten sonra ağzınıza metal tadına benzer bir tat alabilirsiniz, bu durum normal ve geçicidir.
  • Radyoloji bölümü hemşire ve teknisyenlerin yönlendirmesiyle tomografi aleti içerisinde uzanmanız sağlanacak. Tarama esnasında hiç hareket etmemiz gerektiği için bu noktada sabit durmanız bekleniyor. Görüntülerin net çıkabilmesi adına bu çok önemli bir detaydır.
  • İşlem başladığında odada sizden başka kimse olmayacak. Yayılan radyasyondan dolayı teknisyenler kapalı bir bölme içerisinden sesli yanıt sistemiyle sizlerle iletişimde olacaklar. Nefesinizi tutmamız gerekirse bu sesli komut sisteminden sizinle haber kurulabilir.
  • Tarama işlemi boyunca makine etrafınızda hareket ederek görüntüleri toplayacak ve üç boyutlu hale getirecektir. Bu işlem tamamlanana kadar görüntü netliği için sabit kalmanız önemlidir.
  • Tüm tarama işlemleri bittiğinde, görüntüler doktorunuza iletilecek ve incelemeye hazır olacaktır.

Batın tarama işlemleri kısa sürede tamamlanarak sonuçları doktorunuza iletilir. Radyoloji doktorunuzla görüşerek, sonuçlarınıza göre teşhis konulabilir. Eğer ki sonuçlar hastalığın belirlenmesinde yeterli gelmezse doktorunuz ek testler isteyebilir.

Batın Tomografi Taraması Riskleri Nelerdir?

Her görüntülenme işleminde karşılaşılan bazı riskler vardır. Bilgisayarlı batın tomografisi yan etkileri arasında ise risk sayılabilecek bazı sorunlardan bahsedebiliriz.

  • Radyasyon: Hepimizin bildiği gibi görüntüleme teknikleriyle ilgili en büyük sorun yaydığı radyasyon riskidir. Bu riskten dolayı görüntüleme işlemleriyle ilgili tedirginlik bulunuyor. Yayılan radyasyon hem yetişkinler hem de çocuklar için riskli olmakla beraber, kanser geliştirme olasılığı mevcuttur. Kanser geliştirme ihtimali çok düşük olmakla beraber, bu görüntüleme işlemlerini yılda bir defadan fazla yaptırmamak düşük radyasyon alımı açısından önemlidir.
  • Alerji: Batın görüntüleme işlemi esnasında daha net görüntüleme sağlanabilmesi adına damarlardan kontrast boya enjekte edilir. Bu boya içerisinde iyot bulunduğu için alerjiniz varsa tetikleyebilir, deride kızarıklık ve kaşıntı gibi sorunlara yok açabilir.
  • Hamilelik: Hamilelik dönemi sırasında, bebekte doğum kusurlarının oluşmaması için radyasyona maruz kalmamak oldukça önemlidir. Alınan radyasyon oranı hamilelikte ve emziren annelerde zararlı olabileceği için şüphelenilen hamilelikler de dahil olmak üzere doktora bildirmeyi unutmamalısınız.

Batın Tomografisi Yararları Nelerdir?

Batın tomografisi riskleri olduğu gibi teşhis işlemlerinde rol oynayan oldukça yararlı özellikleri de bulunmaktadır;

  • Karın bölgesinde bilgisayarlı tomografi uygulamasıyla, enfeksiyon ve iltihaplanma hızlıca tespit edilebilir, zaman kaybetmeden tedaviye başlanabilir.
  • Bilgisayarlı tomografi taraması ağrısız ve hızlı tamamlanabilen bir işlemdir. Karın bölgesindeki sorunlar ağrılı işlemlere gerek kalmadan halledilebilir.
  • Röntgenden farklı olarak, karın bölgesinin görüntülenmesi daha detaylı sağlanabilmektedir.

Batın tomografi sayesinde batın ve pelvis bölgesindeki birçok rahatsızlık hızlıca tespit edilebilir. Batın bt taraması hakkında daha detaylı bilgi için Avicenna Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzman doktorlarımızdan randevu alabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Batın tomografide hangi organlara bakılır?

Batın tomografisi içerisinde; safra kesesi, pankreas, mide, bağırsaklar, dalak, apandisit, böbrek, rahim, yumurtalıklar, prostat, ve idrar yollarının kontrolü sağlanmaktadır.

Batın BT sonuçları kaç günde çıkar?

Batın bilgisayarlı tomografisi sonuçları işlemden sonra 7-10 gün içerisinde çıkmaktadır.

Batın tomografi kaç dakika sürer?

İşlem 30 dakika ile 1 saat arasında tamamlanır.

 

Avicenna Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzman Doktorları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası