kumru yuvasını neden terk eder / Kumru yuvasını neden terk eder - funduszeue.info

Kumru Yuvasını Neden Terk Eder

kumru yuvasını neden terk eder

Kumru kuşu &#;zellikleri: Kumru kuşu nerede yaşar? Nasıl beslenir ve avlanır? Kumru kuşu yenir mi?

Kumru kuşu özellikleri nelerdir?

Kumrular, güvercingiller familyasından olmasına rağmen, Streptopelia familyasından kabul edilir. Güvercine göre daha küçük yapılıdırlar. İnce gagaya, uzun ve yuvarlak bir kuyruğa sahiptirler. Boynunun arkası gri-mavi renklidir. Boynunda doğal bir halka vardır.

Kumru ötücü bir kuştur. İnsanlar arasında yaşamaya alışkındır. Bahçelerde, parklarda, köylerde, sitelerde insanlardan kaçmadan yaşayabiliyorlar. Apartman boşluklarına, çatı aralıklarına, ağaçlara, kısaca müsait gördükleri her yere yuvalarını yapıyorlar. Yuvaları çok basittir. Topladıkları birkaç dal parçasıyla derme-çatma bir yuva yapıyorlar.

Ömürleri genellikle 1 yıldır. Dişi kumru yılda 2 defa yumurtluyor. Yavrular yumurtadan çıktıktan yaklaşık 18 gün sonra yuvadan uçuyorlar. Anne kumru, yavrularını "güvercin sütü" denilen bir salgıyla besliyor. Salgıyı gagadan gagaya aktarıyor. Bu nedenle "sevgi kuşu" olarak da anılıyor.

Kumruların vücut yapıları çok sağlamdır. Açık havada, özellikle soğuk ortamlarda yaşamaya karşı dayanıklıdırlar. Yeni bir ortama çabuk adapte olabiliyorlar. Yeni ortamda vücutları bağışıklık kazanarak, yaşamlarını sürdürebiliyorlar.

Kumruların insanların evliliklerine benzetilmesi

Yeni evlenen, birbirini çok seven çiftlere "kumrular gibi" yakıştırması yapılır. Bunun nedeni kumruların tek eşli olmasıdır. Birbirlerini çok severler. Ömürleri kısa olduğu için sürekli olarak çiftleşirler. Ayrıca eşlerden biri öldüğü zaman, diğeri başka bir eş bulmuyor. Hayatını tek başına geçiriyor.

Kumru kuşu nerede yaşar?

Kumrular, doğal yaşam döngüsü içinde normalde ormanlık alanlarda yaşarlar. Fakat kentleşmenin getirdiği sonuçlar nedeniyle insanların arasında yaşayabiliyorlar. Türkiye'nin her yerinde görülebiliyorlar. Parklarda, bahçelerde, köylerde yaşıyorlar.

Yabani güvercinlerin görüldüğü her yerde kumruları görmek mümkündür. İnsanlara alışkın olduklarından evlerin balkonlarında, pencere önlerinde kaçmadan konaklıyorlar.

Türk kumrusu, gülen kumru olarak adlandırılan Streptopelia senegalensis türü genellikle Trakya ve İstanbul tarafında yaşıyor. Gezici özelliğine sahip olduklarından Anadolu'nun birçok yerleşim yerlerine dağılmışlardır.

Nasıl beslenir ve avlanır?

Kumru hem etçil hem de otçul bir kuştur. Mineraller, vitaminler, kalsiyum açısından zengin yeşillikler ana besinidir. Darı, buğday, mısır, kenevir diğer ana besinleridir. Bitkiler dışında, solucan, sinek, küçük böceklerle de beslenir. Kalsiyum açısından yumurta, istiridye kabuğu yer.

Kumru, avcı bir kuş değildir. Genellikle, yaşadığı bölgede yiyeceğini arayarak, bulur. Yerleşim yerlerinde yaşayanlar, balkonlardaki çiçeklerden, sebzelerden, park ve bahçelerdeki tarhlardan, köylerde tarlalardan yiyeceklerini temin ederler.

Şehir hayatında, kumruların beslenmeleri daha zordur. Çünkü kediler, köpekler, kargalar en büyük düşmanlarıdır. Bu nedenle çöplere fazla yaklaşamıyorlar. İyi niyetli insanlar, balkonlarına, pencere kenarlarına buğday, bulgur, ekmek gibi bakliyat koyarak beslenmelerini sağlıyorlar.

Kumru kuşu yenir mi?

İslam dini, hangi kuşların yenip, yenmeyeceğini açıkça belirtmiş. Buna göre; iğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenebiliyor. Kumru da bu gruba girmediği için yenebilir. Kumru, eti yenen bir kuş olmasına rağmen zevk ve av için öldürülmesi caiz değildir.

Kumru, halk arasında "sevgi kuşu" olarak kabul edildiği için avlanılması pek hoş karşılanmıyor. Ayrıca tek eşli olduklarından, eşlerinden biri vurulduğunda diğer eş hayatı boyunca tek yaşıyor.

Kumrunun İslam dininde yeri

Kumrunun, İslam dininde ayrı bir yeri ve önemi vardır. Hz. Muhammed (SAV), Mekke'den Medine'ye göç ederken Sevr mağarasında konaklamış. Peygamberin izini süren müşrikler, mağaraya kadar gelmişler. Fakat mağaranın ağzında yuva yapmış kumruları görünce geri dönmüşler. Bu nedenle, Müslümanlar açısından kumrunun ayrı bir değeri vardır.

Kumru deyip geçmeyin!

Bu konuya merakımız evimizin balkonuna yuva kuran kumruların davranışlarında fark ettiğim bazı özelliklerden esinlenerek bir kumru makalesi yazmak istedik. 

Güvercinler (kumrular) genellikle avlanması istenmeyen çok narin sevimli ve muhabbetli kuşlardır. 

Peygamberimizin Sevir mağarasında müşriklerden gizlenmesine sebep olduğu anlatılan hadisede; müşrikler tam peygamberimizin gizlendiği mağarayı bulmak üzereyken Allah'ın emriyle birkaç saniyede örümcek mağaranın ağzına ağını örmüş, güvercin de yumurtalarını doğurup ağın üzerine yuva kurarak bir görev icra etmiştir. 

Müşriklerin uzun zamandır mağaranın kullanılmadığı zannının oluşmasına sebep verdikleri için özel bir muhabbet duyarız güvercinlere. Bu sebeple evimizin balkonuna ya da bir köşesine bir kumru yuva yapacak olsa sevinçten bir başka oluruz. 

Kuş bilimcilerin kumru hakkında yaptıkları araştırmaları da görünce onlara olan sevgim bir kat daha arttı.  

Birbirlerini severek evlenen çiftlere "kumrular gibi" benzetmesi yapılır genelde.

Bunun sebebi; kumrular, asla eş değiştirmezlermiş. Her ne şartta olursa olsun hiçbir kumru, hiçbir zaman başka bir kuşun yuvasına girmezmiş.

Kumrular, içinde bulunduğu şartlara her zaman uyum gösterirlermiş, eşine de asla kötü davranmaz ve ondan başkasına da âşık olmazlarmış.

Kumruların eşlerine bağlılıkları destansı bir sevda imiş. Eşlerden biri ölecek olsa, kalan eş ömür boyu başkasıyla eşleşmezmiş. Bir vesileyle birbirini kayıp etse ya da biri ölse başka bir kumruya da gönül vermez eşinin ömür boyu ayrılığının yasını tutar mutsuz bir hayat sürermiş. 

Biz insanlar gibi evlilik için ev araba yatak yorgan mobilya derdine düşmez birkaç dal parçasıyla basit bir yuva yaparlarmış. Senede iki yumurta yumurtlayıp yaklaşık 15 gün kuluçka döneminin ardından yavrular, yumurtadan çıktıktan 18 gün sonra uçarlarmış.

Kumruların ömrünün ortalama bir yıl olması sebebiyle bir defada sadece iki yavru yaparak onları besleyip büyüterek bir hayat sürerlermiş.

Kumruların birbiriyle tanışması "guguk" ötüşüyle başlayıp erkek dişiyi takip eder ve çiftleşme başlarmış. Ondan sonra da bir daha birbirlerinin yanından ayrılmazlarmış. Aşklarının ürünü olan yavrularını, güvercin sütü denilen bir salgıyla gagadan gagaya aktararak beslerlermiş. 

Kumruların yuvalarını ıssız olmayan ve insanlara yakın yerlere kurmasının sırrını da yaşadığım olaydan anladım. 

2 kumru önce guguk ötüşleriyle evin balkonuna birkaç gün geldi gittiler. Sanki keşif çalışması yapar gibi. Tespit bitince dallar toplandı. Dişi kumru 2 yumurta doğurdu. Gece ve gündüz vardiyalı olarak birkaç gün yumurtanın üzerinde dişi ve erkek kumru yumurtaları koruma altına aldılar.

Sonra da ana kumru, yumurtaların üzerinde sürekli olarak birkaç dal parçasıyla kurduğu yuvasında oturdu. Erkek kumru arada bir gelip guguk diliyle konuşuyorlardı. Farklı bir muhabbetle…  

Bir sabah kalktım yuva darmadağın olmuş ne yumurta var ne kumru. Çok üzüldüm, araştırdım internette videolar izledim ve acı sonu öğrendim.

Meğer insanlar arasında yuva yıkmayı adet haline getiren, başkalarının mutluluğuyla oynamayı zevke dönüştüren kötü insanlar gibi hayvanlar aleminde de kötülük yapıp yuva yıkan cinsler varmış. 

Yabani bir kuş cinsi, kumru yuvalarını gezermiş. Fırsatını bulduğu bir zamanda saldırıp, önce kumruyu yuvasından uçurup sonra nerdeyse doğma aşamasında olan o yumurta içindeki kumru yavrularını kaçırıp onları yerlermiş efendim. 

Çok züldüm ama hayatın gerçekleri bunlar. Bazen Allah kuluna ibretlik işler gösterir, belki biz kullar ibret alırız diye.

Değerli dostlarım, evlilik hayatına başlarken de yuvayı kurduktan sonra da aile bireylerinin kumrulardan alacak çok dersler olduğu kanaatiyle; kumrulardan sevgi, ahlak ve dayanışma konusunda dersler çıkarmamız faydalı olur kanaatiyle bir kumru makalesi yazdık. 

Kumrular gibi eşlerinize âşık olun, yuvanıza sadık olun, kısacık ömrünüzü anlamlı kılın. Bakın o zaman hayat ne kadar tatlı olacak. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası