selam olsun ahmet hamdi tanpınar / SELAM OLSUN * AHMET HAMDİ TANPINAR *

Selam Olsun Ahmet Hamdi Tanpınar

selam olsun ahmet hamdi tanpınar

Ahmet Hamdi Tanpınar Selam Olsun Şiirinin İncelemesi Tahlili Kafiye ve Redifleri Zihniyeti Nazım Birimi Ahenk Unsurları Söz Sanatları Ses Olayları

Selam Olsun Şiiri

Selam Olsun Şiirinin Nazım Biçimi: Serbest Şiir

Selam Olsun Şiirinin Nazım Birimi: Dörtlük

Selam Olsun Şiirinin Birim Sayısı: 3 dörtlükten oluşmuştur.

Selam Olsun Şiirinin Ölçüsü: 11’li hece ölçüsü.

Selam Olsun Şiirinin Ahenk Unsurları: Kafiye Ve Redif

Selam Olsun Şiirinin Kafiye ve Redifleri:

Selam Olsun Dünyaya/aya: a’lar redif &#;- ayalar’lar tunç kafiye

Açar mı? / oynar mı?/ uçar mı? / var mı? : ’lar redif &#;- ar’lar tam kafiye

Fırtına/ardına/şakırtısına: ına’lar zengin kafiye

Işıktan/sarmaşıktan/açıktan/: tan’lar redif &#;- ık’lar tam kafiye

Selam Olsun Şiirinin Söz Sanatları:

Tenasüp(yakın anlamlı kelimeleri kullanma): kar, tipi, fırtına

Selam Olsun Şiirinin Dili: Sade, yalın okuyan herkesin rahatça anlayacağı günlük hayatta kullanılan dil kullanılmıştır.

Selam Olsun Şiirinin Teması: Yaşam ve Ölüm

Selam Olsun Şiirinde Gelenek: Cumhuriyet sonrası edebiyatının bireysel tarzda şiir yazan  şairlerinin özellikleri görülür.

Selam Olsun Şiiri ve Şair: Cumhuriyet Sonrası şiirimizin kendine ait sesi olan önemli şairlerinden olan Ahmet Hamdi Tanpınar hayat, ölü, öte dünya gibi konularda kafa yormuş, roman ve şiirler yazmıştır. Bu şiirinde de yaşam ve bu dünyadan göçtükten sonra insanoğlunun ardında bıraktıklarını sorgular

Selam Olsun Şiiri Ses Olayları:

Dünyaya: Bu kelimede &#;y&#; kaynaştırma sesi vardır. Dünya-y-a: dünyaya

Uzağız: Bu kelimede ünsüz yumuşaması vardır. Uzak-ız: uzağız

ardına: Bu kelimede ünsüz yumuşaması vardır. art-ı-na=ardına

sarmaşıktan: Bu kelimede ünsüz sertleşmesi ses olayı vardır. sarmaşık-dan=sarmaşıktan

Dönmeyen: Bu kelimede &#;y&#; kaynaştırma sesi vardır. dönme-y-en

açıktan: Bu kelimede ünsüz sertleşmesi ses olayı vardır. açık-dan=açıktan

arayan: Bu kelimede &#;y&#; kaynaştırma harfi vardır. ara-y-an

Şiir inceleme örnekleri için tıklayınız!

Ders Kitabı Cevapları

Selam Olsun Tanpınar'a…

Tanpınar insana, hayata ve mekana dair anlamlı söz söylemek için sınırları zorlayan ciddi bir düşünürdür. Tanpınar’ı insanın, hayatın ve mekanın ruhunu arayan düşünür olarak anlayabiliriz. Ruh sahibi bir varlık olduğumuzu ve dışımızdaki dünyayı ruh sahibi bir varlık olarak idrak etmemiz gerektiğini Tanpınar’dan öğreniyoruz.

Tanpınar, insanı tabiattan, toplumdan, mekandan ve ruhtan izole olmuş bir varlık olarak düşünmemektedir. Tanpınar, insan olmanın bütün kainattan sorumlu olmak anlamına geldiğini söylemektedir: “Bence insan, her şeyden önce mesuliyet duygusudur. İnsan olmak itibarıyla bütün kâinattan mesulüz.” Ona göre insan, kainatın bir parçasıdır. İnsan, kainat gibi oluş halinde bir varlıktır. İnsan, tabiatla, zamanla, mekanla, insanlıkla dinamik ilişkisi olan ruh sahibi bir varlıktır. Tanpınar, saat metaforu üzerinden insan-mekan-zaman ilişkisini şöyle anlatmaktadır: “Saatin kendisi mekan, yürüyüşü zaman, ayarı insandır Bu da gösterir ki zaman ve mekan, insanla mevcuttur.” İnsanın tabiatla, zamanla, mekanla ve insanlıkla ilişkisi hoyratça ve kabaca olmamalıdır. Tanpınar, zamanla, mekanla ve tabiatla estetik nitelikte nasıl bir ilişki kurabileceğimiz sorununu derinlikli bir şekilde gündeme getirmektedir. Günümüzde tabiata, canlılara, zamana ve insanlığa yapılan hoyratça muamelelerin bedelini çok ağır bir şekilde ödemekteyiz. Tabiatla, zamanla ve mekanla estetik ilişkiler kurma konusunda insanlık olarak başarısız olduğumuzu itiraf etmemiz gerekmektedir.

Zamanla olan ilişkisini “Ne içindeyim zamanın/Ne de büsbütün dışında" dizesiyle ifade eden Tanpınar, hayatla, zamanla, mekanla ve tabiatla hem içeriden ve hem dışarıdan biri olarak estetik bir ilişki kurmak şeklinde çetin bir meydan okumayı önümüze koymaktadır. Tanpınar’a göre sanat, tabiatı, hayatı, zamanı ve mekanı yeniden tecrübe etmek ve üretmek çabasıdır: “Hakikî sanatkâr bozarak yapar. Kendinden evvel mevcut olan his ve hayal tarzlarını aynen kullanan sanat eseri ölü bir eserdir.” Hayat tekrar olmadığı gibi, sanatta tekrar değildir. Taklit ve tekrar edilen hayat, estetiğini yitirmiş hayattır. Sağ-sol, doğu-batı şeklinde klişe ideolojik kurgulara kendisini hapsetmeyen Tanpınar, sürekli olarak sınırlarını aşmaya çalışan bir yazardır. Zamanın dışında olmadığı gibi içinde olmayı da reddeden Tanpınar, aslında zaman ve mekan sınırlarının ötesine bakmaktadır.

Tanpınar, bugünü yaşayan biridir. Bugüne ve geleceğe bakan bir düşünce dünyasına sahip olan Tanpınar, tam bir moderndir. Tanpınar, modernlik adına geçmişten kopan biri değildir. Tanpınar, zaman ve mekanda yeni bir terkibi savunmaktadır. Yaşanılan bugünde meydana gelen gelişmelerin ve ihtiyaçların farkında olunması gerektiğini savunan Tanpınar, geçmiş birikimin verimli ve yapıcı bir şekilde kullanılması gerektiğini düşünmektedir. Hayat, tabiat, zaman ve mekan arasında süreklilik ve bütünlük olduğunu düşünen Tanpınar, gerçeklikten hiçbir zaman kopmamak gerektiğini dile getirmektedir. Tanpınar, düşünce dünyasını “devam ederek değişmek, değişerek devam etmek” şeklinde ifade etmektedir. Tanpınar’ın entelektüel ufku, açık, gerçekçi, gelecekçi, yapıcı ve yaratıcı niteliklere sahiptir.

Tanpınar, tabiatla ve hayatla estetik ve barışçıl nitelikte bir ilişki kurma mesajını bize vermektedir. Tanpınar, tabiata ve hayata selam yollayarak tabiatı ve insanlığı estetik bir şekilde anlamanın yolunu şu ölümsüz şiirinde bize göstermektedir. “Selâm olsun bizden güzel dünyaya/Bahçelerde hâlâ güller açar mı?/Selâm olsun sonsuz güneşe, aya/Işıklar, gölgeler suda oynar mı?/Hepsi güzeldi kar, tipi, fırtına/Günlerin geçişi ardı ardına/Hasretiz bir kanat şakırtısına/Mavi gökte kuşlar yine uçar mı?/Uzak, çok uzağız şimdi ışıktan/Çocuk sesinden, gül ve sarmaşıktan/Dönmeyen gemiler olduk açıktan/Adımızı soran, arayan var mı?”

59 Yıl sonra Tanpınar’ı, tabiatı, hayatı ve insanlığı selamlamak suretiyle anlayalım ve analım.

Prof. Dr. Bilal SAMBUR – Milat Gazetesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası