vajinada kaşıntı hamilelikte / Hamilelikte Vajina Ağrısı ve Kaşıntı Neden Olur? - Dr. Sait Halil

Vajinada Kaşıntı Hamilelikte

vajinada kaşıntı hamilelikte

Hamilelikte vajina kaşıntısı neden olur?

funduszeue.info

Hamilelikte vajina kaşıntısı neden olur sorusunun cevabı oldukça önemlidir. Hamilelikte vajina kaşıntısı çeşitli sebeplerden meydana gelebilmektedir. Hamilelikte mantar enfeksionu HPV gibi durumlar vajina kaşıntısını meydana getirebilir. Hamiletikte vajina kaşıntısı neden olur, vajina kaşıntısı nasıl geçer sorularının cevaplarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzman Dr. Ebru Karaca açıkladı

Hamilelik döneminde vajina kaşıntısı neden olur?

Hamilelikte vajina kaşıntısı neden olur

Hamilelik döneminde pek çok gebe, vajinal kaşıntı ve akıntıdan şikâyet eder. Gerçekte de vajinal kaşıntı kimi zaman günlük hayatı etkileyerek uykudan uyandıracak derecede rahatsız edici de olabilir. Vajinal akıntı, kokusuz ve beyaz renkteyse ve beraberinde kaşıntı yoksa bu tür akıntılar gebelik hormonlarına bağlıdır, normal sağlıklı gebeliği işaret eder. Vajinal kaşıntıya koku, yoğun kıvamlı akıntı eşlik ediyorsa vajinal enfeksiyon olduğunu gösterir. Mantar enfeksiyonu, bakteriyel vajinozis, trikomoniyazis ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar, gebelikte vajinal kaşıntıya sebep olur.

Hamilelik döneminde görülen vajinal kaşıntıların büyük kısmı alerjik olabilir. Özellikle alerji hikâyesi olan anne adaylarında akılda tutulmalıdır. Sabunlar, deterjanlar, yumuşatıcılar, kokulu tuvalet kâğıtları, vajinal spreyler; tahriş, yanma, kaşıntı yapabilir. Anne adayının yaşadığı fiziksel ya da duygusal stres de vajinal kaşıntıya yol açabilir.

Egzama, sedef hastalığı gibi bazı cilt hastalıkları vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi vajinal kaşıntı, yanma yapabilir. Hamilelik esnasında vajinal kaşıntı, akıntı ve enfeksiyonlardan korunmak için sentetik iç çamaşırları yerine pamuklu olanlar tercih edilmeli, gebelikte vajinal tamponlar kesinlikle kullanılmamalı, sık sık iç çamaşırı değiştirilmeli, vajina bölgesi ıslak, nemli kalmamalıdır. En önemlisi vajinal kaşıntıyı geçirmek için kişi kendi kendine tedavi denememeli, reçetesiz ilaç kullanmamalıdır, bu hem kendisi hem de bebeği için riskli olabilir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte vajinal kaşıntı birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Mantar enfeksiyonu, bakteriyel vajinoz, alerji ve çeşitli cilt hastalıkları gebelikte vajinal kaşıntınedeni olabiliyor. Bu sebeplerin bir çoğu tedavi gerektiren enfeksiyon hastalıkları olduğundan, muayene olmak ve altta yatan sebebi öğrenmek gerekir. Özellikle kaşıntıya eşlik eden kötü kokulu akıntı ve kızarıklık gibi semptomlar da varsa mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışılmalıdır. Teşhisin ardından gebelik haftası da göz önünde bulundurularak, sebebe uygun bir tedavi ile hamilelikte vajina kaşıntısı kontrol altına alınabilir.

Hamilelikte vajinal kaşıntı için bitkisel çözüm arayan anne adayları, doktoruna danışmadan hiçbir yöntemi uygulamamalıdır. Aksi halde vajina florası daha fazla zarar görebilir ve mevcut durumun ilerlemesine zemin hazırlanabilir. Peki, hamilelikte vajina kaşıntısı bebeğe zarar verir mi? Gebelikte vajina kaşıntısı nasıl geçer? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte vajina kaşıntısı ve tedavisi ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik, keyifli okumalar!

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Hamilelikte vajina kaşıntısı birçok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Bunlardan bazıları;

1. Mantar Enfeksiyonu

Vajina, yapısı itibariyle az miktarda mantar içerir. Fakat şeker hastalığı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, stres, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı veya hamilelik döneminde hormonâl dengenin değişmesi, vajina florasını bozup mantarların çoğalmasına neden olabilir. Bu durumun en tipik belirtisi vajinal kaşıntıdır. Kaşıntıyla birlikte idrar yaparken yanma ve vajinal akıntının artması gibi semptomlar da izlenebilir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir?

2. Bakteriyel Vajinoz

Vajina, hem iyi hem de kötü bakterilerin olduğu bir organdır. Eğer iyi bakteriler sayıca üstünse, vajina sağlığı korunur. Ancak çeşitli sebeplerle dengelerin değişmesi sonucu kötü bakteriler artarsa, o halde enfeksiyonlar gelişebilir. Bu enfeksiyonlara tıpta bakteriyel vajinoz da denilmektedir. En önemli belirtilerinden biri kaşıntı olan bakteriyel vajinoz, kadınlarda en sık karşılaşılan genitâl enfeksiyonlardan biridir. Kaşıntıya kızarıklık, yanma,  ince ve grimsi bir akıntı da eklenebilir.

3. Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Genital herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir kısmı da kaşıntı ile belirti verir. Kaşıntıyla birlikte yüksek ateş, genitâl siğil, cilt döküntüsü veya grip belirtileri varsa mutlaka muayene olmak gerekir. Zira cinsel yolla bulaşan hastalıkların erkenden teşhis edilmesi hem anne hem de bebeğin sağlığını açısından faydalı olacaktır.

4. Kimyasal Ürünler

Kokulu tuvalet kağıtları, akıntı için kullanılan parfümlü pedler, genital yıkama jelleri veya iç çamaşırından tam olarak arınmayan deterjan kalıntılarının, bu bölgede tahrişe zemin hazırlayarak kaşıntıya neden olabileceği unutulmamalıdır.

5. Alerji

Hamilelikteki vajinal kaşıntıların büyük bir kısmı alerjik kökenlidir. Özellikle alerji öyküsü olan anne adaylarının sabun, duş jeli ve deterjan gibi kişisel temizlik ihtiyaçlarının seçiminde olabildiğince doğal ürünlere yönelmesi alerji riskini düşürecektir.

6. Cilt Hastalıkları

Sedef veya egzama gibi cilt hastalıkları da nadiren vajinaya doğru yayılarak hamilelikte kaşıntıya sebep olabilmektedir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte vajina kaşıntısı için öncelikle kadın doğum uzmanına muayene olmak ve kaşıntıya sebep olan durumu öğrenmek gerekir. Kaşıntı nedeni genellikle endişe edilecek bir durum olmaz ve uygulanacak kısa süreli tedavilerle kontrol altına alınır. Bakteriyel vajinoz teşhisinde gebeliğe uygun antibiyotikler reçete edilebilir, mantar enfeksiyonu varsa mantar giderici ilaçlar veya topikal uygulanan pomatlar önerilebilir. Hamilelikte vajina kaşıntısının tedavisi için gebelik haftası da oldukça önemlidir. İlk 12 hafta genellikle krem tedavileri uygun görülürken, haftadan sonra ağızdan alınan ilaçlar da reçete edilebilmektedir.

Hamilelikte vajina kaşıntısı için travazol kremin kullanılıp kullanılamayacağı da anne adaylarının merak ettiği bir konudur. Ancak hekim tarafından reçete edilmeyen hiçbir ilaç hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Zira bazı mantar giderici ilaçların düşük ile ilişkilendirildiği bilinmektedir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Hamileliğin herhangi bir döneminde ortaya çıkabilen vajinal kaşıntılar için öncelikle doktora başvurulması ve hekimin uygulayacağı tedaviye harfiyen uyulması gerekiyor. Bununla birlikte, hamilelikte vajinal kaşıntıya ne iyi gelir diyenler için evde anlık olarak rahatlama sağlayacak bazı doğal yöntemler de bulunuyor. İşte, gebelikte vajina kaşıntısı için evde yapılabilecekler;

  • Soğuk su veya soğuk kompresler kaşıntıyı geçici olarak rahatlatabilir.
  • İyi bakteriler olarak da bilinen probiyotikler, hem vajina sağlığı hem de bağırsak ve mide sağlığı açısından çok değerlidir. Ev yapımı yoğurtlar probiyotik açısından zengin olduğundan günde 1 2 kase tüketilebilir.
  • Mantarlar şekerden beslenirler. Bu nedenle, halihazırda mantar enfeksiyonuna yakalanma riskinin arttığı hamilelik döneminde şekerli yiyeceklerden uzak durmak, özellikle tedavi esnasında tüketmemek çok önemlidir.
  • Vajinal duş kesinlikle alınmamalıdır. Vajinal duş bölgenin pH değerini bozarak kaşıntıların daha da artmasına sebep olabilir.
  • Birçok enfeksiyon hastalığı bağışıklık sisteminin zayıfladığı anda baş göstermeye başlar. Bu nedenle beslenmeye çok dikkat edilmeli, düzenli uyku ve egzersiz ile bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Gelen Vajina Ağrısı!

Gebelikte Vajinal Kaşıntı İçin Bitkisel Çözüm Var mı?

Hamilelikte vajina kaşıntısı için bitkisel tedavi araştıran birçok anne adayı var. Hatta toplumda ebegümeci, elma sirkesi ve sinameki gibi bitkisel maddelerin vajina kaşıntısına iyi geldiğine inanılıyor. Ancak bu yöntemler her ne kadar doğal olsa da doktora danışılmadan uygulanmamalıdır. Aksi halde mevcut durumu daha da kötüleştirebilirler.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Bebeğe Zarar Verir mi?

Anne karnındaki bebekler, doğuma kadar amniyon kesesi içinde güvenli bir şekilde gelişimlerini sürdürürler. Bu nedenle vajinal enfeksiyonların bebeğe ulaşma riski oldukça düşüktür. Yalnızca anne adayının kaşıntı sebebiyle konforu olumsuz etkilenir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Gebelikte Vajinal Kaşıntıyı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Gebelikte vajinal kaşıntı ile karşılaşmamak için elbette alınabilecek bazı önlemler bulunuyor. Bunlar;

  • Kokulu tuvalet kağıtları kullanılmamalı,
  • Parfümlü pedlerden uzak durulmalı,
  • Bölgenin florasını olumsuz etkileyebilecek temizlik jelleri kesinlikle kullanılmamalı,
  • Genitâl bölge nemli bırakılmamalı, duştan sonra mutlaka havlu ile nemi alınmalı,
  • Günde 2 kere iç çamaşırı değiştirmeye dikkat edilmeli,
  • Kullanılan iç çamaşırları sentetik değil, % pamuklu kumaştan olmalı,
  • Çok sıkı ve dar kıyafetler giyilmemeli,
  • Tuvalet sonrası hijyene dikkat edilmeli ve temizlik mutlaka önden arkaya doğru yapılmalı,
  • Vajinal duş pH değerini olumsuz etkileyeceğinden kesinlikle uygulanmamalı,
  • Dengeli beslenilmeli, şekerli yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalı ve probiyotik içeren yoğurt, kefir gibi besinler düzenli olarak tüketilmelidir.

Hangi Durumlarda Doktora Danışmak Gerekir?

Hamilelikte vajina kaşıntısı birkaç günden uzun sürüyorsa mutlaka muayene olmak gerekir. Özellikle kaşıntıya kötü kokulu akıntı, kızarıklık ve ödem gibi semptomlar da ekleniyorsa, bu durum enfeksiyon belirtisi olabilir.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı

Hamilelik sürecinizde yaşadığınız vajinal kaşıntıları “Hamilelikten kaynaklanıyordur” deyip geçiştirmeyin. Bu durumun kesinlikle doktor tarafından kontrol edilmesi gerekiyor.

Eğer vajinal bir kaşıntı yaşıyorsanız bu kaşıntı öncelikli olarak alerjik bir durum olabilir. Özellikle alerji hikayesi olan anne adaylarında bu durum daha sık rastlanır. Bunun dışında; “Vajinit“ yani vajinal mantar enfeksiyonu da olabilir. Anüs çevresindeki kaşıntılar ise hemeroid ve parazitlere bağlı oluşabilir.

Hamilelikte, hormonal değişikliklere bağlı olarak vulvovajinal mantar görülme oranı, hamile olmayan kadınlara göre daha fazla görülmektedir.

Enfeksiyonun durumuna göre vajina kızarık ve ödemlidir. Akıntı her durum da gözükmese de oluşan akıntı beyaz ve koyu kıvamdadır.

Hamilelik sırasında vulvovajinal mantar enfeksiyonun tedavisi biraz daha zordur. Çünkü klinik iyileşme daha yavaş, nüks etmesi de daha yüksek ihtimalli olacaktır. Bu tür enfeksiyonlarda mutlaka eş tedavisi de yapılmalıdır.

Gebeliğin erken evresinde dışarıdan cilde uygulanan krem ve pomadlar, şikayetlerin azaltılması için kullanılabilir. Eğer böyle bir sıkıntı yaşıyorsanız, sıkı sentetik iç çamaşırlarınızdan bir müddet uzak kalmalısınız.

Vajina içine uygulanan krem ve tabletleri gebeliğinizin ilk üç ayında asla kullanmayın. Ancak haftadan sonra doktorunuzun tavsiyesiyle, ağızdan alınan ilaçlar kullanabilirsiniz.

Hafta hafta gebelik sayfamızın olduğunu biliyor muydunuz? Gebeliğinizin haftasını seçin ve size uygun makaleyi okumaya başlayın.

funduszeue.info

Vajinal Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Vajinal Kaşıntı Bitkisel Tedavi

Ebegümeci

İki litre suya gram ebegümeci atıp on iki saat bekletin. Daha sonra kaynattığınız suyu süzüp, kaşınan bölgenize sürün. İki kere sabah, iki kere de akşam 20 dakika bekletip yıkayabilirsiniz.

Elma sirkesi

Yarım çay bardağı kadar elma sirkesiyle vajina dışını yıkamak vajinal kaşıntı için etkili bir tedavi yöntemidir. Bunu günde bir kere uygulayabilirsiniz.

Sinameki ve Sirke

Bir çay fincanı kaynatılan sirkeye, bir tatlı kaşığı sinameki ilave edip bir süre beklettikten sonra, kaşıntılı bölgenize sürebilirsiniz. Bunu günde iki kere, sabah ve akşam olmak üzere uygulayabilirsiniz.

Gebelikte Vajinal Akıntı, Kaşıntı ve Enfeksiyondan Korunma

  • Pamuklu iç çamaşırı tercih edin ve günde iki kere çamaşırınızı değiştirin.
  • Çamaşırlarınızı deterjan ile değil sabun tozuyla yıkamaya çalışın.
  • Çalışıyorsanız ve akıntı sizi rahatsız ediyorsa günlük ped kullanabilirsiniz.
  • Tampon kullanırsanız ciddi enfeksiyonlara yol açarsınız.
  • Aşırı şekerli gıdalar, mantar oluşumunu tetikler.
  • Cinsel birlikteliklerinizde korunun.

Gebelikte başınıza gelebilecek tüm enfeksiyonlar ve tedavileri için makalemizi inceleyebilirsiniz: funduszeue.info

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası