kurtuluş savaşı sonunda imzalanan barış antlaşması / Kurtuluş Savaşı sonunda imzalanan barış antlaşması WOW Guru

Kurtuluş Savaşı Sonunda Imzalanan Barış Antlaşması

kurtuluş savaşı sonunda imzalanan barış antlaşması

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI

Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sona ermesinin ve Mudanya Bırakışması'nın ardından Bağlaşıklarla TBMM Hükümeti arasında İsviçre'nin funduszeue.infoe kentinde 24 Temmuz günü imzalanan barış antlaşması. Barış görüşmelerine Bağlaşık Devletler (ingiltere, Fransa ve İtalya) ile Yunanistan görüşmeci olarak; Japonya, Romanya, ABD ve Sırp-Hırvat-Slovan Devleti (Yu¬goslavya) ise gözlemci olarak katıldılar.
Osmanlı Devleti, bağlaşıkları ile birlikte Birinci Genel Savaş'tan yenik çıkmış; 30 Ekim 'de Mondros Ateşkes Anlaşması (6. bak.) ile yenilgiyi kabul ettikten sonra, 10 Ağustos 'de de topraklanılın büyük bölümünün yengi kazanmış devletler tarafından paylaşılmasını öngören Sevr An-laşması'nı imzalamak zorunda kalmıştı. Ancak Anadolu'ya çıkarılan Yunan ordusu¬nun önce durdurulması, ardından Sakarya'da savaş gücünün kırılması ve sonra 26 Ağustos 'de başlayan Büyük Taarruzla kesin yenilgiye uğratılarak yurt topraklarından atılması üzerine TBMM Hükümeti ile Bağlaşıklar arasında Mudanya Ateşkes Anlaşması (b. bak.) imzalanmıştı.
Bursa'nın, savaşın sona erdirildiği ateşkes anlaşmasının Mudanya'da imzalanmasından başka, barışa uzanan süreçteki gelişmelerin başlangıcında da önemli yeri vardır. TBMM Başkanı ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa (Atatürk), Ekim günleri arasındaki ilk Bursa gezisi sırasında (Bak. ATATÜRK VE BURSA), Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa'nın (İnönü) Lozan'a baş delege atanmasına karar vermiştir. Atatürk, bu kararını nasıl verdiğini Söylev'de şöyle anlatmaktadır:
"Bursa'da kaldığım günlerde Refet Paşa'yi bilindiği üzere İstanbul'a gönderdim. İsmet Paşa nm da delegeler kumlu başkanlığı yapıp yapamayacağını bütün bildiklerime karşın, bir daha inceledim. Mudanya Konferansını nasıl yönettiğini ayrıntılarıyla anlamaya çalıştım. İsmet Paşa nın kendisine düşüncelerimi sezinletecek hiçbir söz söylemiyordu m. En sonu, olumlu olarak kararımı verdim. İsmet Paşa'nın Delegeler Kumlu Başkanı olması için. daha önce Dışişleri Bakanı olmasını uygun gördüm. Bunu sağlamak için doğrudan doğruya Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey'e iTengirşenk] özel ve gizli olarak çektiğim bir kapalı telde, kendisinin Dışişleri Bakanlığı'ndan çekilmesini ve yerine İsmet Paşa'nın seçilmesine aracı olmasını rica ettim.
Ankara 'dan ayrılışımdan önce Yusuf Kemal Bey bana, Delegeler Kurulu Başkanlığı görevini en iyi ismet Paşa 'nın yapabileceğini söylemişti. Yusuf Kemal Bey'den kendisine çektiğim teli iyi karşılayarak gereğini yapmaya başladığını bildiren bir karşılık aldım.
İşte ondan sonra idi ki İsmet Paşa'ya bir olupbitti biçiminde. Dışişleri Bakanı olacağını. ondan sonra da barış konferansına Delegeler Kumlu Başkanı olarak gideceğini söyledim. Paşa birdenbire şaşırdı. Asker olduğunu ileri sürerek özür diledi. En sonunda. önerimi bir buyruk sayarak kabul etti."
Barış görüşmelerine katılacak Türk Kurulu, İsmet Paşa'nın başkanlığında Dr. Rıza Nur ve Hasan Bey'den (Saka) oluşmaktaydı. Ayrıca geniş bir uzmanlar ekibi, kurulun danışmanlığını yapıyordu.
Konferans İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya'nın çağrısı ile 20 Kasım günü başladı. Boğazlar konusunun görüşüleceği oturumlara, Karadeniz'de kıyısı bulunan Sovyet Rusya ve Bulgaristan ile bazı konuların görüşüleceği oturumlara da Belçika ve Portekiz katıldılar. Asıl anlaşmazlık ve tartışmalar İngiltere ile oldu. Öteki bağlaşık devletler Fransa ve İtalya, daha çok ekonomik çıkarlarıyla ilgili konularda görüşmelere ağırlık koymaya çalıştılar.
Konferansın ilk bölümünde bazı noktalarda uzlaşmaya varıldıysa da, başta kapitülasyonlar olmak üzere Batılı ülkelere tanınmış ayrıcalıkların kaldırılması, Boğazların boşaltılması ve Osmanlı Devleti'nin borçlarının ödenmesi gibi konularda anlaşmazlık çıktı. Bunun üzerine 4 Şubat 'te konferansa ara verildi.
TBMM Hükümeti'nin, Osmanlı Devleti ile imzalanmış anlaşmaların kabul edilmeyeceğini resmen açıklaması ve durumu geliştiren karşılıklı notalaşmalar sonrasında yeniden toplanan Konferans, temmuz ayı sonlarına doğru anlaşma ile sonuçlandı. 24 Temmuz 'te maddeden oluşan Lozan Barış Antlaşması imzalandı.
Bu antlaşmaya göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti resmen tanınıyor ve Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın Türklerin zaferiyle sonuçlandığı kabul edilmiş oluyordu.
Antlaşma, Türkiye'nin Trakya sınırını kesinleştiriyor, Fransa ile 'de düzenlenen Ankara îtilâfnâmesi'nin belirlediği (Hatay dışında) Suriye sınırını geçerli kılıyor, Ege Denizi'ndeki adaların Türkiye, Yunanistan ve İtalya (Oniki Adalar) arasındaki dağılımını; Kıbrıs'taki İngiltere egemenliğini kesinleştiriyordu. Doğu sınırı, Sovyet Rusya ile imzalanan anlaşmalar gereğince esasen belirlenmişti (günümüzdeki Gürcistan ve Ermenistan sınırları). İran sınırı ise Kasr-ı Şirin Anlaşmasındaki konumunu korumaktaydı. Sadece İngiltere ile, Irak sınırı anlaşmazlığının çözümü daha sonra sürdürülecek görüşmelere ertelenmiş bulunuyordu ('te Ankara Anlaşması ile sonuçlanacaktır).
Antlaşma ile, Osmanlı borçlarının geri ödenmesi konusu, Osmanlı'dan ayrılan yeni devletlerle belli oranlarda paylaşılıyor; Bağlaşık askeri güçler Boğazları boşaltıyor, barışta ve Türkiye taraf değilse savaşta (savaş gemileri dışında) bu su yollarında geçiş serbestliği tanınmasını esas kabul eden geçici bir uzlaşmaya varılıyordu (konu 'da "Montreux Sözleşmesi" ile kesin sonuca bağlanacaktır).
Antlaşma metni TBMM'de görüşülerek 23 Ağustos 'te onaylandı. Antlaşma, "Misak-ı Milli" sınırları içinde bulunan Musul ve Kerkük ile Trakya sınırı ötesindeki bazı bölgeleri kapsam içine alamadığı için eleştirilere uğramıştır. Ne var ki Lozan Barış Antlaşması'nın asıl önemi, kısa süre sonra kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti'nin uygar dünyadaki yerinin kesin biçimde belirlenmiş ve tanınmış olmasındadır.



Words Of Wonders: Guru Kurtuluş Savaşı sonunda imzalanan barış antlaşması

Words Of Wonders: Guru cevapları Fugo tarafından yeniden icat edilen klasik bulmaca oyunu Words Of Wonders Guru Kurtuluş Savaşı sonunda imzalanan barış antlaşması oynarken çok eğlenceli oluyor. Oyun tarafından verilen geçerli kelimeleri oluşturmak için harfleri birleştirmek için parmağınızı kaydırın, bazen keşfedilecek bazı gizli kelimeler vardır. Burada tüm ihtiyaçları bir araya topladık - tüm seviye için cevaplar, çözümler, izlenecek yollar ve hileler. Biz yardım etmek için buradayız ve Words Of Wonders Guru Kurtuluş Savaşı sonunda imzalanan barış antlaşması yayınladık, böylece zor seviyeyi hızlıca geçebilir ve adım adım ilerlemeye devam edebilirsiniz.

Kurtuluş Savaşı sonunda imzalanan barış antlaşması:

Bu sorunun cevabı:

LOZAN





Aynı bulmacadaki diğer sorular:

Bulmacaya geri dön
29 votes, average: 3,70 out of 529 votes, average: 3,70 out of 529 votes, average: 3,70 out of 529 votes, average: 3,70 out of 529 votes, average: 3,70 out of 5(29 votes, average: 3,70 out of 5)
Loading Loading
Loading commentsplease wait

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası