fiat doblo motor arıza lambası yanıyor / Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Nasıl Söndürülür?

Fiat Doblo Motor Arıza Lambası Yanıyor

fiat doblo motor arıza lambası yanıyor

Motor Arıza Lambası Nedir? Neden Yanar?

Otomobil yapısının en kritik ve maliyetli parçası işlevi gereği motorudur. Bu sebeple motor arıza lambası yandığında sürücülerde kısa sürede bir tedirginilik yaratmayı başarır. Peki motor ikaz lambasının yanmasının arkasındaki sebep nedir veya motor arızalıyken yanmamasının sebebi nedir? Bu soruların ve daha fazlasının cevapları bu içerikte detayları ile yer almaktadır.

Motor arıza lambası neden yanar?

Gösterge panelinde yer alan her uyarı lambası gibi motor arıza lambası da araçtaki bir sorunu işaret etme amacı ile kullanıcıya yansıtılır. Oldukça eski olan bu uyarı sistemi günümüzde daha spesifik şekilde sorunu kullanıcılara bildirse de trafikteki her araçta aynı yapı bulunmamakta. Bu sebeple motor ikaz lambası yanmasındaki tüm sebepleri irdelemek oldukça önemli.

Sorunlara detaylı şekilde girmeden önce başlıca hangi sorunlar bu uyarının verilmesine sebep olur anlamak gerekli:

  • Yakıt Sistemi Arızası
  • Ateşleme Sistemi Arızası
  • Egzoz Sistemi Arızası
  • Hava Emisyon Sistemi Arızası

Yukarıdaki sistemlerin her birinde oluşacak arıza için ilk uyarı motor arıza lambası üzerinden verilmektedir.  Bu sistemler içerisinde yer alan ve sıkça karşılaşılan arızalar arasında EGR valfi, oksijen sensörü, MAF sensörü, yakıt enjektörleri, bujiler, katalitik konvertör ve akü arızaları yer almaktadır.

Tabi ki mevcut arıza ihtimali sayılanlar ile sınırlı değildir. Bunların dışında farklı hatta daha ciddi bir arıza olma ihtimali de bulunmaktadır. Bu noktada sorunun ciddiyetini ve biçimini anlamak için motor ikaz lambası rengi ve yanış biçimine bakmak faydalı olacaktır. Aşağıda yer alan ilgili başlıkta sarı ve kırmızı lamba uyarıları için hangi sorunlara işaret edildiği anlatılmaktadır.

 Motor arıza lambası neden sarı yanar?

Bir önceki kısımda da bahsedildiği üzere motor arıza lambası genele olarak iki farklı renkte yanmaktadır. En sık karşılaşılan ikaz lambası rengi sarıdır. Sarı motor arıza lambası uyarısı motorun çalışması üzerine önemli bir sorun olduğunu iletse de sürüşe engel olmadığını belirtmek gerek. Sürüşe engel olunmasa dahi sorun motor tarafında oluştuğu için daha uzun süreli hasarların önüne geçmek adına hızlı şekilde teknik servisten destek alınması gerekir.

Eğer motor arıza lambası kırmızı renkte yanıyor ise motorda yaşanan sorun arızanın da ötesine geçerek kritik bir problem olduğunu gösterir. Kırmızı lambanın görülmesi halinde aracın sürüşü hızlı şekilde durdurulmalı ve en kısa sürede destek çağırılmalıdır. Aksi takdirde aracı kullanmak oldukça tehlikeli olacağı gibi hem araca hem de sürücü canına yönelik ciddi riskler barındıracaktır.

Bir diğer görünen arıza lambası yanış biçimi de sürekli olarak yanıp sönmedir. Bu durum aracın motorunun çalışması sırasında sorun ortaya çıktığını simgeler. Diğer iki arıza lambası biçimine oranla daha belirsiz olan bu biçim basit bir sistem arızası olabileceği gibi önemli bir sorunu da işaret ediyor olabilir. Bu gibi durumlarda kırmızı lambada alınan aksiyonları tekrarlamak en güvenli seçenek olacaktır.

Motor arıza lambası neden yanmaz?

Araçların bilgisayarlı kontrolü sırasında çıkan sorunların kimi zaman motor arıza lambası tarafından neden bildirilmediği merak edilir. Öyle ki ciddi motor problemi olmasına rağmen motor arıza lambasının yanmadığı senaryolarla da çokça karşılaşılmıştır. Bunun temel olarak iki farklı sebebi olduğu görüşü mevcuttur.

İlk sebep olarak ilgili arabanın sisteminde yer alan algoritmanın ilgili arızayı farklı nitelemesi öne sürülür. Kimi araçlarda en basit sorunlar bile motor ikaz lambası ile bildirilirken kimi araçlarda da hiçbir şekilde ikaz lambaları ile belirtilmeyebilirler. Bu sebeple araç marka ve modeli de bu durumda aktör konumunda olabilmekte.

Diğer ve en yaygın olan sebep ise motor ikaz lambasının arızalı olmasıdır. Bu durum anlık olarak sıkça atlansa da yanmaması halinde serviste ilk kontrol edilen senaryodur. Araçtan araca farklı şekilde kontrolü ve tamiri yapılmaktadır. Eski tip araçlarda takometre kısmını söküp kontrol ederek arıza tespiti yapılabilir.

Tüm bunların dışında kalan ve en korkulan senaryo ise araç beyninin yanmış olmasıdır. Nadir olarak bu sorun sebepli fark edilse de yaşandığı durumlar mevcuttur. Yukarıdaki kısımların hiçbirinden yanıt alınmadı ise son olarak araç beyni kontrol edilmelidir.

Motor arıza lambası yandığında yapılması gerekenler nelerdir?

Bu noktada yapılması gerekenler yukarıdaki arıza lambası renkleri kısmında da belirtildiği gibi arıza biçimine göre değişmektedir.

Bunlar:

  1. Eğer arıza lambası sarı renkte yanıyor ve kullanımda bir şey tam anlamı ile hissedilmiyor ise mümkün olan en kısa sürede teknik servise gidilebilir.
  2. Eğer arıza lambası kırmızı renkte yanıyor ise hiç beklemeden araç durdurulmalı ve destek alınmalıdır. Aracın teknik servisine veya yol yardım servisine başvurarak gerekli adımları takip etmek faydalı olacaktır.
  3. Yanıp sönme durumunda ise tam anlamı ile ne olduğu kestirilemediği için yapılması önerilen yine ilk fırsatta arabayı durdurup gerekli kontrol ve denemelerde sorun çözülmezse destek almak olacaktır.

Motor arıza lambası nasıl silinir?

Eğer araçta ufak veya sistemsel kaynaklı bazı sorunlar var ise bu durumlarda motor arıza lambası silinebilmektedir. Bunun için iki farklı yöntem bulunur.

En doğru ve sağlıklı olan yöntem teknik servislerdeki cihazlar ile araç kontrolü yaptırırken bilgisayarlı sistem ile hafızayı da silmektir. Eğer sistemsel bir arıza veya küçük arızalar kaynaklı ise motor ikaz lambası yanmayacaktır.

Bir diğer yöntem ise arabayı eski usul sıfırlamaktır. Bu işlem önerilmediği gibi diğer parçaların hafızasını da silebilmektedir. Bu sebeple son çare olarak tercih edilmesi önerilir.

Eğer yapılacak ise sırası ile şu adımlar izlenmelidir:

  • Araç ve akü arasındaki artı/eksi bağlantılar kesilir ve güç iletimi engellenir,
  • Kalan elektriğin gitmesi için kornaya 30 saniye süresince basılı tutulur,
  • Tüm işlem yapıldıktan sonra 15 dakika beklenir,
  • Son olarak akü bağlantıları yapılarak araç yeniden çalıştırılır.

Bu işlem sonucunda arıza kodları silineceği için motor arıza lambası da sönecektir. Bu yöntem eski araçların büyük çoğunluğunda işe yarasa da gelişen teknoloji ile birlikte her araçta fayda sağlamayabilir. Bunun yanı sıra barındırdığı riskler sebebi ile de pek faydalı değildir.

Her iki yöntemi denemeden önce şunu unutmamak gerekir; motor arıza lambası önemli sorunlara işaret edebilir. Bu sebeple ilk olarak arıza lambası silme değil araç kontrolü gelmelidir. Hiçbir şekilde ilk olarak araç ikaz lambasının söndürülmesi önerilmemektedir.

 

Yazar : Çetaş Dijital

ARAÇ KİRALAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Araba kiralama, günümüzde çok tercih edilen bir ulaşım şeklidir. “Araç satın alıp ne yapacağım, zaten buralarda pek durmuyorum” cümlesi, araç sahibi olmamak için geçerli bir neden haline geliyor durum böyle olunca.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Araçta Motor Arıza Lambası Sarı Yanıyor, Neden Olabilir?

Araç üzerinde yer alan gösterge paneli; panelin içindeki ışıklar ve işaretler ile aracın sorunları ile ilgili bilgi verir. Gösterge panelinde yer alan bu işaretler, genellikle önemli bir arızanın sinyali olmasa da araç içerisinde bir sorun oluşmaya başladığını ifade eder. Günümüzde pek çok insan araçta motor arıza lambası sarı yanıyor, neden olabilir diye merak ediyor. Peki, motor arıza lambası neden yanar? Konu ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar yazımızın devamında sizinle.

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Araç içerisinde ikaz lambaları yanıyorsa, bu durum motor bileşenlerinin birbirleri ile uyumlu çalışmadığını ifade eder. Motor ışığı hangi durumlarda yanar diye merak ediyorsanız, sebebi aşağıdaki bölgelerde hasar meydana gelmiş olması olabilir:

  • Akü
  • Termostat
  • Buji
  • Buji kablosu
  • Yakıt dolum kapağı
  • Yakıt Enjektörleri
  • Hava akış sensörü / MAF
  • Oksijen sensörü / Lambda
  • EGR valfi
  • Katalitik konvertör

Motor Arıza Lambası Renkleri ve Sorunları Nelerdir?

Motor arıza lambası kırmızı ya da sarı renkte yanar. Sürekli yanması, yanıp sönmesi ve farklı renklere sahip olması çeşitli sorunlara işaret eder. Bu sorunlardan bazıları önemsiz olsa da hayati bir sorunu da ifade ediyor olabilir. Bu nedenle dikkat etmekte fayda var.

  • Araç Arıza Lambasının Kırmızı Rengi Neyi İfade Eder?

Araç arıza lambasının kırmızı renkte yanması, araçta ciddi bir problem olduğunun göstergesidir. Bu nedenle arıza lambasının kırmızı renkte yandığını gördüğünüz an aracınızı sağa çekmelisiniz.

  • Araç Arıza Lambasının Sarı Rengi Neyi İfade Eder?

Motor arıza lambası sarı yanıyor ise motorda ciddi sıkıntılar olduğu ve bu nedenle motorun arıza moduna girdiği anlamına gelir. Bu arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Yine de motoru uzun süre koruyamayacağı için en kısa sürede servise gidilmesi gerekir.

  • Araç Arıza Lambasının Sürekli Yanması Neyi İfade Eder?

Sürekli yanan lambanın ışığı önem taşır. Işığın rengi sarı ise aracınızı servise götürebilirsiniz. Eğer kırmızı yanıyorsa araçtan inerek yardım çağırın.

  • Araç Arıza Lambasının Yanıp Sönmesi Neyi İfade Eder?

Araç arıza lambasının sürekli yanıp sönmesi motorda bir sorun olduğunu ifade eder. Bu kolay çözülebilecek bir sistem hatasını işaret edebileceği gibi, motorun ciddi bir hasar almış olmasını da işaret edebilir. Bu nedenle en kısa zamanda servise danışmanız doğru olacaktır.

Motor Arıza Lambası Yanan Araç Kullanılır Mı?

Motor arıza lambası yanan araç kullanılabilir mi sorusunun yanıtı için arıza lambasının rengine bakılır. Lamba sarı renkte yanıyorsa servise kadar aracınızı kullanabilirsiniz. Eğer arıza lambası kırmızı renkte yanıyorsa aracınızdan hemen inerek çekici ve servise haber vermeniz gerekiyor. Arıza lambası kırmızı yanarken aracı kullanmak oldukça tehlikelidir.

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Bireylerin güvenli yolculuk yapması için göstergeleri önemsemelidir. Herhangi bir sorunda en kısa sürede arabada arıza veren sistem kontrol edilmelidir. Böylece sorunsuz bir şekilde araç kullanmaya devam edebilir, can ve mal kaybına neden olabilecek kazalar önlenmiş olur. Özellikle aracın hareket etmesini ve ilerlemesine yardımcı olan motor arıza göstergelerine dikkat etmek gerekir. Motor arıza durumları probleme göre farklı ışıklarda yanar. Bu durumun her biri için sebepleri çeşitlidir.

 

Motor Arıza Lambası Sorunları Nelerdir?

            Her ışık farklı anlama gelebilir. Bazı durumlar hayati öneme sahipken bazıları da aracın sorunsuz çalışması için ufak problemleri ifade eder. Motor uyarı işaretlerinin renkleri ve anlamları şunlardır:

  • Motor arıza lambası sarı yanıyor: En önemli işaretlerden biridir. Gösterge ışığında motor arıza lambası sarı yanıyorsa motor çalışma mekanizmasında problemlerin olduğu sürücüye bildirilir. Motorun arıza bölümüne geçtiği ve mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini gösterir. Belli bir süre yolculuk yapılmasına müsaade etse de en kısa sürede motor bakımının yapılması gerekir.
  • Motor arıza lambası kırmızı yanıyor: En acil ve bakılması gereken ikaz ışıklarından biri motor arıza lambasının kırmızı yanıyor olmasıdır. En uygun yerde araç sağa çekilmeli ve durmalıdır. Bu ışık yanarken aracı sürmek oldukça tehlikelidir. Araç motor arıza kısmına bile geçemeden arıza olduğunu tespit eder ve parçalar sistemli şekilde çalışamadığından aracın trafikte olması çok sakıncalıdır.
  • Motor arıza lambası sürekli yanıyor: Motor ikaz göstergesi sürekli yanıyorsa ilk dikkat edilecek kısım rengidir. Sarı renkte sürekli yanıyorsa araç en kısa sürede servise götürülmeli ve kontrol ettirilmelidir. Ä°kaz ışığı kırmızı yanıyorsa hızlı bir şekilde araç durulmalı ve çekici çağrılıp araç kaldırılmalıdır. Araçta önemli hasar meydana gelmiş ya da önemli bir parçada sorun varsa hızlı bir şekilde onarılmalı ve sonrasında araç trafiğe çıkmalıdır.
  • Motor arıza lambası sürekli yanıp sönüyor: Motor çalışırken oluşabilecek bir sorunu sürücüye haber verir. Kolay ve hemen çözülebilir bir hata da olabilir ancak önemli bir arızanın önceden habercisi de olabilir. Araç motoru önemli bir soruna neden olmaması için kısa sürede servise götürülüp problem belirlenmelidir.

Motor Arıza Lambası Kendiliğinden Söner mi?

Araç çalışıyorsa ve motor parçasında ufak bir sorun olup giderilirse ikaz göstergesinde ışık kendiliğinden geçer. Ancak sorun önemli ve sürekli tekrar ediyorsa ışık rengi ve yanıp sönme durumları göze alınarak gerekli tedbirleri almak gerekir.

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?


Arabanızdaki gösterge paneli; paneldeki ışıklar, işaretler yolu ile size aracınızdaki sorunla ilgili bilgi veren önemli bir parçadır.

Araba kullanmaya ilk kez başlayan birçok sürücü araç gösterge panelindeki işaretleri ve ikaz lambalarının neden yanıp söndüğünü anlamakta zorlanabilmektedirler.

Gösterge panelindeki bu işaretler her zaman önemli bir arızanın sinyali olmasa da genellikle aracınıza dair bir sorun oluşmaya başladığının sembolüdür.


Aracınızın durumuna göre gösterge panelinde birçok gösterge işareti oluşsa da en önemli olanlarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
• Motor Arıza Lambası Göstergesi
• Akü Göstergesi
• Lastik Basıncı Göstergesi
• Soğutma Sistemi / Hararet Göstergesi
• Yağ Basıncı Göstergesi
• Fren Sistemi Göstergesi



Aracınızın gösterge panelinde hız ibresi, hararet ve yağ göstergeleri, devir saati gibi önemli birçok bilgi bulunmaktadır. Aracınıza dair oluşan herhangi bir sorun kendini gösterge panelinde gösterebilmektedir.


" PratikAraba olarak, arıza lambası yanması sebeplerini arıza teşhis cihazlarıyla tespit ederiz ve sorunu gidererek arıza lambasını söndürürüz. "



Aracınızın gösterge panelinde oluşabilecek herhangi bir arızanın –pixel kayıpları, ekran hataları, işlemci hataları ve ana kartta meydana gelebilecek yazılımsal ya da donanımsal sorunlar- zamanında tespiti oldukça önemlidir.Gösterge panelinde aracınızın anlık hız değişimini, kat ettiği mesafeyi, araç sıvılarında ya da elektrik sisteminde oluşan arızları, motorda ya da motor yağındaki sorunları, sis lambalarının aktif olup olmadığını, aracınızın fren sisteminde bir arıza olup olmadığını…görebilmektesiniz.

Siz sürücüleri bilgilendirmek amaçlı kullanılan aracınızın gösterge panelinin kontrolünün, olası bir arıza durumunda tamirinin ve gerekli görüldüğü taktirde değişiminin yapılması elzemdir.

Peki motor arıza lambası neden yanar, sorusunun cevabına.

Aracınızın motor arıza ikaz lambası; yakıt, ateşleme, egzoz ya da hava emisyon sistemlerinde oluşan bir hasardan / arızadan kaynaklı yanabilmektedir.


Motor arıza lambasının yanma sebep olan arıza durumlarını sizler için derledik:

• Hava akış sensörü arızaları (MAF)
• EGR valfi arızası
• Oksijen (Lambda) sensörü arızası
• Katalitik konvertör arızası
• Yakıt enjektörleri arızası
• Buji ve buji kablosu arızası
• Akü bitmesi / arızası



Aracınızın gösterge panelinde motor arıza ikaz işaretininyanması motorda ateşleme, emisyon ya da yakıt ile ilgili bir sorunun habercisi olabilmektedir.

Hatta motor arıza lambasının yanması aracınızdaki farklı sorunları da işaret edebilmektedir.

Motor arıza lambasının yanıyor olması zaman zaman basit bir soruna işaretken zaman zaman da göz ardı edilmemesi gereken büyük problemleri işaret etmektedir.

Gösterge panelindeki bu işaretin hangi renkte yandığıise siz sürücülere sorunun büyüklüğü ile ilgili ipuçları sunması bakımından oldukça önemlidir.

Gelin, motor arıza lambasının bizler için oluşturduğu uyarı ışıklarının renklerini ve ne anlama geldiklerini beraber inceleyim:

Motor kontrol ikaz lambası sarı renkte yanıyor ise aracınızın motorunun çalışması ile ilgili önemli bir arıza olduğuna işarettir.

Bu durum genel olarak sürüşe engel değildir ancak uzman bir servise danışmanızı tavsiye ederiz.



Motor kontrol ikaz lambası kırmızı yanıyor ise aracınızın motorunda çok büyük bir problem olduğunu öyle ki aracın arıza moduna bile geçemediğini göstermektedir.

Böyle bir durumla karşılaştığınızda aracınız hemen güvenli bir alanda durdurup servisinizden yardım istemelisiniz.




Motor arıza uyarı lambası sürekli olarak yanıp sönüyor ise bu, aracınızın motorunun çalışması esnasında bir sorun oluştuğunun göstergesidir.

Bu sorun ise çözümü kolay bir sistem hatası olabileceği gibi motorda yadsınamayacak düzeyde bir problem oluştuğunun göstergesi de olabilmektedir.


Motor Arıza İkaz Lambası Kendiliğinden Söner Mi?


Aracınızda bazı sorunlar olduğuna işaret eden motor arıza lambası kendiliğinden sönebilmektedir.

Motor arıza lambasının yanmasının sebebi sıradan bir sistem hatası ise bu hata düzeltildiğinde motor arıza lambası sönmektedir.

Ya da motor arıza lambasının yanma sebebi yakıt kapağının kapanmaması yada kapakta boşluğun kalması ise kapağın düzeltilmesi sonrası lamba kendiliğinden sönecektir.

Ancak motor arıza lambasının yanmasına sebep olan durum motorda, EGR valfinde, aküdeoluşan bir arıza durumu ise durum çok ciddi olabileceğinden bir an evvel servise danışmanız gerekmektedir.

Yapılacak kontroller sonrası sorunun ana kaynağı tespit edilerek, bakım / tamir çalışmaları sonrası aracınız size teslim edilecektir.

“ Motor arıza lambası yanma şikayetini PratikAraba'ya danışabilirsiniz.”




PratikAraba,aracınızın bakım ve onarım işlemlerinde marka üreticisinin tavsiyesi doğrultusunda orjinalve OEM(Orijinal Ekipman Üreticisi) onaylı yedek parça kullanır.

TSE servis kalite standartında haiz olan PratikAraba, aracınızın bakım ve onarımında sizden onay almadan işleme başlamaz ve yapılan tüm bakım işlemlerini sayılı Tüketici Koruma Kanunukapsamında garantili ve yazılı olarak gerçekleştirir.

Periyodik bakımlarda PratikArabaservisini tercih ettiğinizde funduszeue.infoa tıklayarak aracınızın periyodik bakım değişen malzemelerini ve sonraki bakım kilometre ve zamanını görebilmeniz mümkündür.



Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır?
Periyodik Bakım Fiyatına Etki Eden Unsurlar Nelerdir?
Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası