konuşmayı ilerletmek / seafoodplus.info | Sohbet Etme Becerinizi Geliştirmek İçin Sormanız Gereken 12 Soru

Konuşmayı Ilerletmek

konuşmayı ilerletmek

Konuşma Partneri Olmadan İngilizce Konuşma Becerisi Nasıl Geliştirilir? Bu 14 Yöntemle!

ingilizce-konusma-nasil-gelistirilir

By Yuliya Geikhman and Canan VanerLast updated:

Hepimiz İngilizce konuşma becerisi nasıl geliştirilir, bilmek istiyoruz.

Fakat bazılarımızın İngilizce konuşma pratiği yapmasının önünde büyük bir engel var.

Konuşma İngilizceni geliştirmek için yapabileceğin en iyi şey, ana dili İngilizce olan birileriyle İngilizce konuşmak. Ama hepimizin böyle bir seçeneği yok!

Ya ana dili İngilizce olan ya da İngilizce bilen kimseyi tanımıyorsan? Ya insanlarla konuşmaya zaman bulamıyorsan? Henüz ana dili İngilizce olan biriyle konuşacak kadar kendine veya İngilizcene güvenmiyor da olabilirsin. Tüm bu sebeplerden, bu sıralar tek başına İngilizce pratiği yapman gerekiyor olabilir.

Sana yardım edecek kimsen yoksa, kendi kendine nasıl İngilizce pratiği yapabilirsin?

Yazma, okuma,dinleme—bu beceriler tek başına üzerine çalışabileceğin beceriler. Bunlar kolay. Çok güzel cümleler yazabiliyorsun. Yüzlerce kelime ezberledin.

Fakat konuşmak için ağzını açtığında, hiçbir şey çıkmıyor!

Dünyadaki bütün kitaplar, internet siteleri ve uygulamalarakıcı bir şekilde İngilizce konuşmayı öğrenmene yardımcı olmuyor.

İngilizce konuşma becerileri tek başına nasıl geliştirilir, bunu bir türlü bunu çözemedin!

 

Merak etme. Bir konuşma partnerin olmadan da konuşma İngilizceni geliştirebilirsin.

&#;Konuşacak kimse olmadan İngilizce konuşma becerisi nasıl geliştirilirmiş&#; diyenlerdensen, okumaya devam et, göreceksin.

1. İngilizce düşün.

Bazen yeni bir dil konuşmanın en zor yanı dilin kendisi değildir, dili nasıl düşündüğündür.

Eğer ana dilinde düşünüp sonra İngilizce konuşmaya çalışırsan, sürekli iki dil arasında çeviri yapmak zorunda kalırsın. Çeviri yapmak da kolay bir iş değildir! İki ya da daha fazla dili akıcı olarak konuşabilenler bile diller arasında geçiş yaparken zorlanabilirler. Peki, dili düşünce biçimini nasıl değiştirebilirsin?

Çözüm, İngilizce düşünmek.

Bunu her an, her yerde yapabilirsin. Gününü zihninde canlandırırken ya da ne yemek sipariş edeceğini düşünürken İngilizce kullanmaya çalış. Hatta kelimelerin anlamlarına bakmak için İngilizceden İngilizceye sözlük kullan. Bu şekilde ana dilini kullanıp sözcükleri çevirmek zorunda kalmazsın. İngilizce düşündüğünde İngilizce konuşmanın sana daha kolay geldiğini fark edeceksin.

2. Kendi kendine konuş.

Konuşacak kimse olmadan İngilizce konuşma becerisi nasıl geliştirilir diye kara kara düşünmek yerine, evde olduğun (veya başka bir yerde, ama yalnız olduğun) zaman, en sevdiğin kişiyle İngilizce pratiği yap: Kendinle.

Eğer hali hazırda İngilizce düşünüyorsan, sesli düşünmeye çalış. Yüksek sesle okumalar da yap. Pratik pratiktir! Üstelik hatalarını düzeltmene yardımcı olacak kimse olmasa da, yalnızca yüksek sesle konuşmak bile daha rahat İngilizce konuşmanı sağlayacaktır.

3. Aynalardan yardım al.

Fırsat buldukça günde birkaç dakikalığına da olsa aynı karşısında dikilip konuş. Bir konu seç, kronometreni dakikaya ayarla ve konuş.

Bu alıştırmanın amacı, konuşurken ağız ve dudak hareketlerini, yüzünü (mimiklerini) ve beden dilini izlemek. Ayna karşısında konuşmak insana biriyle konuşuyormuşsun hissi de uyandırdığından, bir çalışma partneriyle konuşuyormuş gibi de yapabilirsin.

dakika boyunca konuş. Duraksama! Eğer bilmediğin bir kelimede takılırsan fikirlerini farklı bir şekilde ifade etmeye çalış. Sonuçta iki üç dakikalık süren sona erdikten sonra sözlüğe bakıp hatırlayamadığın kelimeyi bulabilirsin. Bu alıştırma ne tür kelime ya da cümlelerde sorun yaşadığını tespit etmene yardımcı olacaktır.

4. Akıcı konuşmaya odaklan, dil bilgisi kurallarına değil.

İngilizce konuşurken ne sıklıkla duraklıyorsun?

Ne kadar çok duraklarsan, kendine olan güvenin o kadar azmış gibi görünür ve sen de konuşurken daha huzursuz olursun. Yukarıdaki alıştırmanın aynısını dene, fakat bu kez bütün süre boyunca duraklamadan ya da kekelemeden konuşmak için kendine meydan oku.

Bu, cümlelerinin dil bilgisi açısından mükemmel olmayacağı anlamına gelebilir, ancak sorun değil! Doğru konuşmak yerine akıcı konuşmaya odaklanırsan, hata yapsan bile karşındaki seni anlayacaktır, üstelik İngilizcen kulağa daha iyi gelecektir. Doğru dil bilgisi ve kelime kurallarını dili daha iyi öğrendikçe daha iyi kullanabilirsin.

5. Birkaç tekerleme söylemeyi dene.

İngilizcede &#;tongue twister&#; denen tekerlemeler söyleyerek konuşma becerilerine katkıda bulunabilirsin. İngilizce tekerlemelere bir örnek verelim: “The thirty-three thieves thought that they thrilled the throne throughout Thursday.” (Tekerlemenin Türkçe çevirisi aynı etkiyi yapmayacaktır: &#;Otuz üç hırsız Perşembe günü boyunca tahtı heyecanlandırdıklarını düşündüler.&#;) Bunu birkaç kez hızlıca söylemeyi dene bakalım! Nasıl, hiç de kolay değil, değil mi?

Bunun gibi kelime oyunları, sözcükleri telaffuz ederken ağzının ve dilinin doğru şekli almasına yardımcı olacak ve telaffuzunu geliştirecektir. Burada harika bir İngilizce tekerleme listesi bulabilirsin.

6. Dinle ve tekrarla.

İngilizce TV dizileri ya da  YouTube videoları izliyor musun? Daha akıcı konuşmak için bunlardan faydalan. Bir programın kısa bir parçasını seçip satır satır tekrarla. Duyduğun konuşmacının ses tonunu, konuşma hızını ve eğer becerebiliyorsan aksanını taklit etmeye çalış. Birkaç kelimeyi kaçırman önemli değil, önemli olan konuşmaya devam etmen. İzlediğin programdaki ana dili İngilizce olan kişiler gibi konuşmaya çalış.

FluentU dinleme ve tekrarlama pratiği yapmak için harika bir yerdir.

FluentU müzik videoları, film fragmanları, haberler ve ilham verici konuşmalar gibi gerçek dünyaya ait videoları alır ve onları kişiselleştirilmiş dil derslerine dönüştürür.

FluentU ile İngilizce videolar

Burada video izlerken, bütün konuşulanları doğrudan ekranınızda görürsün.

en iyi İngilizce uygulamalar

Bu, dinleme ve tekrarlamayı daha da kolay hale getiriyor. Kendini zorlamak istediğinde altyazıları kapatman yeterli!

Eğer altyazılarda bilmediğin bir kelime görürsen, bu kelimenin tanımını, ilgili görseli, kullanım örneklerini ve kelimenin kullanıldığı başka videoları görmek için üzerine tıkla.

Örneğin, &#;brought&#; kelimesinin üzerine tıklarsan, şunu görürsün:

en iyi İngilizce uygulamalar

FluentU bütün kelimelerin anlamlarına üzerlerine tıklayarak ulaşmanı sağlar.

FluentU&#;daki bütün videolarda geçen kelimeleri öğrenebilirsin. Öğrenmekte olduğun kelimeyle ilgili daha fazla örnek görmek için ekranı sola ya da sağa kaydırabilirsin.

en iyi İngilizce uygulamalar

FluentU faydalı sorular ve çok sayıda örnekle daha hızlı öğrenmene yardımcı olur.

FluentU&#;da nasıl öğreneceğine sen karar verebilirsin. Kendikişisel öğrenme deneyimine en fazla hitap eden videoları seçme özgürlüğüne sahipsin.

Bu özgün İngilizce videoları daha fazla dinledikçe, İngilizceyi nasıl doğal bir şekilde konuşacağını da daha iyi anlayacaksın.

FluentU internet sitesine girerek bilgisayarın ya da tabletinden öğrenmeye başla, ya da iTunes store&#;dan veya Google Play&#;den FluentU&#;nun mobil uygulamasını indir.

7. Vurgulu seslere dikkat et.

İngilizcede bazı kelimelerde ve cümlelerde vurgu kullanılır. Bu da kelimelere ve cümlelere farklı anlamlar kazandırmak için belirli kelimeleri ya da heceleri (sesleri) daha vurgulu söylemen gerektiği anlamına gelir. İngilizce konuşma ve telaffuz becerileri nasıl geliştirilir diye sorduğunda en çok duyacağın cevaplardan biri, vurguya dikkat etmektir.

Ana dili İngilizce olanların konuşurken nerelerde vurgu yaptığına dikkat et. Sonra da onları aynı şekilde tekrarlamaya çalış.

Bu hem daha iyi konuşmanı sağlar hem de yanlış anlaşılmaları engeller. Bazen vurguyu yanlış hecede yapmak, bir kelimenin anlamını tamamen değiştirir. Örneğin &#;ADdress&#; kelimesi, &#;adDRESS&#; kelimesiyle aynı anlama gelmez. &#;ADdress&#; birinin yaşadığı fiziki konumu, yani Türkçedeki adresi ifade ederken, &#;adDRESS&#; bir grup insana resmi olarak hitap etmek, konuşma yapmak anlamına gelir.

Aradaki farkı duymayı öğren!

8. İngilizce şarkılara eşlik et.

En sevdiğin İngilizce şarkılara eşlik etmek, bu dili daha akıcı konuşmanı sağlayacaktır.

Taylor Swift ve Jason Mraz&#;a eşlik ettikten sonra, becerilerini biraz daha zor bir türde test edebilirsin: Rap müzikte!

Rap, İngilizce pratiği yapmak için harika bir araçtır çünkü şarkı sözleri çoğunlukla normal cümlelermiş gibi söylenir. Ancak, rap&#;çiler daha güçlü ritimlerle, daha hızlı bir şekilde şarkı söylerler. Bazı kelimeler sana anlamsız gelebilir, fakat eğer rap&#;çinin hızına yetişebiliyorsan, İngilizceyi akıcı konuşma yolundasın demektir!

9. Öğrendiğin yeni sözcüklerin farklı formlarını da öğren.

Bazen ağzını bile açmadan pratik yapabilirsin. Öğrendiğin yeni kelimelerin farklı formlarını öğrenerek konuşmayı daha kolay hale getirebilirsin. Bunu belirli bir konu ile ilgili yeni kelimeler öğrenirken yapmalısın. Örneğin, eğer write (yazmak) kelimesini yeni öğrendiysen, bu kelimenin wrote ve written gibi geçmiş zamanda kullanılan formlarını da öğrenebilirsin.

Bir kelimeyi her tür cümlede doğru kullanmayı bilmek önemlidir. Bu bilgi sana konuşurken yardımcı olacaktır. Bu sayede durup farklı kelimeleri düşünmene gerek kalmaz —konuşurken o kelimeyi tam olarak nasıl, ne zaman ve nerede kullanacağını bilirsin.

Kelimeleri değil, söz gruplarını öğren.

Daha da iyisi, kelimeleri tek başlarına öğrenmek yerine, sözcük gruplarını, sık kullanılan kalıpları öğrenmektir.

Doğru dil bilgisi kullanıp kelimeleri doğru seçsen bile, ana dili İngilizce olan birinin kullanacağı ifadeleri kullanmıyor olabilirsin.

Örneğin, sen, “how do you feel today?” (&#;bugün nasıl hissediyorsun?&#;) derken, ana dili İngilizce olan biri bunun yerine “how’re you doing?” (&#;nasılsın?&#;) ya da “what’s up?” (&#;n&#;aber&#;) diyebilir. Bazı kalıplaşmış ifadeler, deyimler ve sözcük öbekleri konuşmanın kulağa daha doğal gelmesine yardımcı olabilir.

En yaygın kullandığın deyimlerin İngilizcesini öğren.

Ana dilinde nasıl konuştuğuna dikkat et.

En sık hangi kelimeleri ve ifadeleri kullanıyorsun?

Ana dilinde konuşurken en sık kullandığın ifadelerin ve kelimelerin İngilizcede nasıl söylendiğini öğren. Bunların İngilizcelerini bilmek, konuşma İngilizcesi nasıl geliştirilir sorusunu cevaplamanda sana yardımcı olacak ve sonunda İngilizceyi de ana dilin kadar iyi konuşmanı sağlayacak.

Belirli durumlara göre hazırlan.

İngilizce öğrenmek için belirli bir sebebin mi var? Örneğin, İngilizce konuşulan bir şirkette işe girebilmek için mi İngilizce öğreniyorsun? Bu durumda, sana iş mülakatında faydası olacak şekilde İngilizce çalış.Amerika&#;da arkadaş edinmek için mi İngilizce öğreniyorsun? O zaman başka türden bir İngilizceye ihtiyacın var.

İngilizce konuşmak zorunda olduğun bir yere gitmeden önce, söylemek durumunda kalacağın şeylere göre hazırlık yapabilirsin. Eğer bir restorana gitmeye hazırlanıyorsan, restoranda ne gibi konuşmaların geçebileceğini düşünüp buna göre kelime bilgini tazelemek isteyebilirsin. Garsonun sana sorabileceği soruların cevapları üzerine çalışabilirsin. Önceden yemekler ve menü üzerine konuşma denemesi yapmak isteyebilirsin.

Eğer hazırlıklı olursan, konuşurken kendine olan güveninle birlikte konuşmanın akıcılığı da artar!

Gevşe!

Akıcı konuşmayı öğrenirken kendinin en iyi yardımcısı da olabilirsin, en kötü düşmanı da! Zor olduğunu biliyoruz, fakat konuşurken, konuşmanın kulağa nasıl geldiği konusunda endişelenmemeye çalış. Sadece gevşe, rahatla!

Eğer bir yerde takılırsan ya da aklın karışırsa derin bir nefes alıp baştan başla. Eğer gerekirse daha yavaş konuş. Durup bir sonraki cümleni düşünmeye zaman ayır.

İngilizceyi daha rahat konuşmanı sağlayacak ne varsa yap -yeter ki konuş!

Kendi dilinde iyi bildiğin bir hikayeyi İngilizce anlat.

İşte sana konuşma İngilizcenin ne kadar geliştiğini test etmen için eğlenceli bir yol: Çok iyi bildiğin bir hikaye seç ve bu hikayeyi İngilizce anlat.

Hikayeni anlatırken İngilizce düşünmeyi unutma. Doğru konuşmak yerine akıcı konuşmaya odaklan. Her bir cümleyi kendi kendine yüksek sesle söyle.

 

İngilizce konuşacak kimsen olmasa da, kendine olan güvenini geliştirip kendi kendine İngilizce konuşmayı öğrenmeyi başarabilir ve akıcı konuşmakta ustalaşabilirsin.

Konuşma pratiğini kendi kendine yapmak bazı açılardan daha kolay bile sayılabilir. İngilizce konuşma becerileri nasıl geliştirilir, bunu bilmen yeter. Bunu da bu yazıdan öğrendiğine göre, artık konuşmaya hazırsın!

Yuliya Geikhman

Yuliya is a freelance writer and editor based in NYC. She's been writing professionally since and editing since and has a degree in English education that's gathering dust in a drawer. She answers to Yuliya, Julie and Hey You.

« İngilizce Alışveriş Kelimeleri ve Bu 11 Yararlı Kelimeyi Nasıl Kullanabilirsin?

If Clause, İngilizce Şart Cümlelerini 5 Adımda Anlayabildiğini Düşün! »

Bir Kızla Nasıl Muhabbet İlerletilir?

  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Sevgili olarak değilde arkadaş olmak i&#;in nasıl ilerletilir? Kıza yazdım biraz konuştuk biraz, soru sordum uzun cevapladı, sonra film istedim s&#;yledi falan. Teşekk&#;r ettim, g&#;r&#;ld&#; attı. Şimdi ne yapıyım, yazıyım mı yoksa onun '' izledin mi? '' diye yazmasını mı bekleyim?



  • Teğmen
    Mesaj
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    yardıma ihtiyacın varmış gibi g&#;ster ona bir şeyler sor sonra o konuyu bitirmeden muhabbeti başka yerlere &#;ek ona sorular sor, sana soru sormasını sağla baktın sohbet tıkanıyor aklında olan sa&#;ma da olsa bir şeyler s&#;yle..


    ulan ben mo mo mo molfixle mutlu bebekler mutlu yarınlar diyerek kızın g&#;nl&#;nde taht kurmuştum gshdfjghj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    yazmasını bekle bence. &#;ok uzatırsan insan sa&#;malıyor ve senin de amacını yanaşmak, yavşamak ama&#;lı algılar. hi&#; teşekk&#;r etmeyecektin. teşekk&#;r etsen bile başka bir konu a&#;acaktın hemen ardından. teşekk&#;r konuyu bitiriyor &#;st&#;ne o g&#;n&#;n konuşmasını da tamamen bitiriyor.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: alp

    yazmasını bekle bence. &#;ok uzatırsan insan sa&#;malıyor ve senin de amacını yanaşmak, yavşamak ama&#;lı algılar. hi&#; teşekk&#;r etmeyecektin. teşekk&#;r etsen bile başka bir konu a&#;acaktın hemen ardından. teşekk&#;r konuyu bitiriyor &#;st&#;ne o g&#;n&#;n konuşmasını da tamamen bitiriyor.

    Yazmasını bekleyimde yazmayacak gibi. Neyse yarın akşama kadar bekleyim, yazmazsa ben yazayım. Olmazsa tecr&#;be olur en azından, hi&#; laf yapamıyorum a&#;ıkcası, utanma yok ama lafta yok.
  • G&#;nl&#;k yaşantında da tanıdığın biriyse mesaj yazmaktan ziyade y&#;z y&#;ze konuşmaya &#;alış. Ortak alanlarınızdan yola &#;ıkarak konuşacak şeyler bulursun kolayca. Rahat ol, diğer arkadaşlarınla neler konuştuğunu d&#;ş&#;n. Fazla mesaj yazma. Zaten y&#;z y&#;ze muhabbetini ilerletirsen kız da muhabbetinden hoşlanırsa o sana yazar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: chtsydn

    G&#;nl&#;k yaşantında da tanıdığın biriyse mesaj yazmaktan ziyade y&#;z y&#;ze konuşmaya &#;alış. Ortak alanlarınızdan yola &#;ıkarak konuşacak şeyler bulursun kolayca. Rahat ol, diğer arkadaşlarınla neler konuştuğunu d&#;ş&#;n. Fazla mesaj yazma. Zaten y&#;z y&#;ze muhabbetini ilerletirsen kız da muhabbetinden hoşlanırsa o sana yazar.

    Yok hocam g&#;nl&#;k yaşantıda tanımıyorum, instagramda g&#;rd&#;m, paylaştıkları hoşuma gitti yani kafa dengi bi kıza benziyor. Ortak yanlarımızda var ama nasıl giricem konuya onu bilmiyorum. Muhabbette tıkandı, yeniden yazsam mı bilmiyorum yani yavşıyorum falan sanmasın şimdi.
  • Er
    4 Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alinti: Zarges_

    bir kizla muhabbeti ilerletmemek en iyisi

    2 kyz konusunda yazdy?yn mesajlary g&#;rd&#;m tebrik ediyorum,destekliyorum.
  • Yarbay
    Mesaj
  • Bir erkekle konuştuğun gibi konuşabilirsin. Eğer cevap vermiyorsa fazla uzatmadan kapatman iyi olur.
  • Binbaşı
    Mesaj
    Konuyu uzatmıyosa uzatma ama karşılık verip uzatıyosa yaz yani mesela &#;niversitesin varsayıyorum bi caps attın baktı g&#;zel dedi kesti yazmadı sende yazma ama yazdı işte caps g&#;zelmiş başka bildiğin caps komik şeyler var mı diye sordu yardır gitsin yanlız baktın uzatıyosa konuyu yavşama bazı kızlar hoşlanmaz lakin yazmaktan &#;ekinmezler nerden mi biliyorum kendim yaptım bunu benle mesela konuşmayı uzattık&#;a uzatırlar ama hi&#; biri benim sevgilim değil &#;
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir