parmakta nasır neden olur / Nasır Nedir? | Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır? | HospitalTürk

Parmakta Nasır Neden Olur

parmakta nasır neden olur

Nasır Nedir, Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

Derinin ince olan kısımlarında fazla basınç, sürtünme, ağır yük, yanlış ayakkabı seçimi gibi nedenlerle ortaya çıkan cilt sorununa nasır denir. Fazla dış etkiye ve basınca maruz kalan cildin üst dokusu olan epidermis, kendisi için bir koruma kalkanı oluşturur ve cilt üstünde nasır meydana gelir. İleri derecede nasır vakaları ağrılı olabileceğinden tedavi için hekime danışmak gerekebilir.

Nasır oluşumunu ağaçların kabuk yapısına benzetilebilir. Aslında ağaç gövdesindeki yaş bölge dış etkiye maruz kaldıkça koruma mekanizması geliştirip kendini sert ve daha koyu bir şekle dönüştürür. Mantar tabaka denen bu tabaka insan vücudundaki nasırlara çok benzer. Deri 2 tabakadan oluşur: Dermiş ve epidermis. Dermiş alt deri tabakası olup kan damarları, sinir ağı, kıl kökleri ve yağ depolarını içerir. Epidermis ise dış yüzeyle temas eden üst deri tabakasıdır. Basınç, sıcak ve soğuk, ağrı reseptörleri burada bulunup dış çevreden gelen ilk etkiye cevap oluşturur. Bu nedenle epidermis tabakası çevredeki fiziksel etmenlere fazlaca maruz kalıp dayanıklı olma görevini üstlenir. Bu dış etmenler fazla olunca kimi zaman nasır gelişebilir. Vücudun belli bazı bölgelerinde nasır oluşumu daha fazladır ve bu etmenler kontrol altına alınmadıkça nasır artarak gelişebilir. Nasırın gelişimine ve derecesine göre çeşitli tedavi prosedürleri uzman hekimler tarafından uygulanır.

Nasır Nedir?

Nasır, derinin alt deri tabakasını korumak için ürettiği, sarı ve cilt tonundan daha koyu olan, kuru yapıda keratinleşmiş kısma denir. Keratin bir çeşit proteindir ve nasır ilerledikçe alt derideki canlı hücrelerin nefes alamamasına ve ölümüne neden olacağından, nasır bir süre sonra ağrılı ve iltihaplı sonuçlar doğurabilir. Toplumda sıkça görülen bir cilt sorunudur. Sert bir doku olan nasırlar genelde en fazla kullanılan vücut bölgelerinde olduğu için hastalar için rahatsızlık vericidir.

Topuk, eklem bölgeleri, ayaktaki 4. parmakta ve serçe parmağında, parmak aralarında, avuç içinde temas ve sürtünme fazla olduğundan nasır görülme sıklığı artar. Özellikle ayakta nasır oluşma oranı yüksektir. Hem vücudun tüm ağırlığını taşıdığı için hem de gün içinde ayakkabıda kapalı kaldığı için ayaklarda nasır oluşabilir. Nasır oluşumunda en fazla neden olan faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yanlış veya dar ayakkabı seçimi
  • 6 cm’den fazla topuk tercihi
  • Çorapsız ayakkabı giyilmesi
  • Sürekli yalın ayak yürümek
  • Bazı spor faaliyetleri
  • Kemikli ayak yapısı
  • Ortopedik olmayan ayakkabı seçimleri
  • Obezite
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Sürekli aynı işi tekrarlı olarak yapmak
  • Felç nedeni ile sabit pozisyonda kalmak
  • Gitar gibi aletleri çalarken parmakların travmaya maruz kalması
  • El ve ayaklardaki kemik çıkıntıları
  • Sürekli aynı yere temas eden aksesuarlar

Oluşma nedenleri yaşam tarzına ve yapılan işe göre değişse de çok fazla sürtünme ve temasın olduğu durumlarda nasır oluşumu görülür. Kimi nasır vakaları boynuzumsu bir çıkıntıya sahip olduğundan sivri bir yapı kazanabilir. Yayılım göstermeden olduğu yerde sarı ve sert bir yapı kazanabilir. Müdahale edilmeyen nasırlar bulunduğu yerde ağrıya ve batmaya neden olabilir. Özellikle ayaklar gibi sürekli kapalı kalan alanlarda nasır gerileme göstermeden batma sorununu gösterir.

Radyofrekansla Nasır Tedavisi

Nasır Nasıl Geçer?

Sertleşmiş deri tabakası ağrılı ve rahatsızlık veren, aynı zamanda kötü bir görüntüye sebep olabilecek şekilde gelişim gösterebilir. Nasır oluşumunda ritmik olan sürtünme ve basınç etkisi, uzun süre sonra bölgede estetik bir kusura neden olabilir. Hastaların nasır tedavisi için başvurma nedenleri arasında bu şikâyet sıkça yer alır. Çünkü elleri ön planda olan hastalar, elleri ile çalışırken nasırın kötü bir görüntüye yol açtığını dile getirirler. Bu nedenle hekime başvurmadan önce yavaş yavaş belirmeye başlayan nasırlar için birkaç pratik bakım yöntemi ve müdahaleyi bölgeye yapmak mümkündür. Öncelikle nasır oluşan bölgeyi dinlendirmek ve bir süre kullanmamak mümkün görünmüyorsa nasıra düzenli bakım yapabilirsiniz. Nasırın evde bakımı oldukça kolay ve pratiktir. İlerlememiş nasır vakalarında ve eğer bölge ağrılı, iltihaplı değilse uygulayabileceğiniz kürler vardır. Evde doğal malzemelerde hazırlayıp nasırlı bölgeye bu kürleri uygulayıp bir süre bekledikten sonra yumuşayan ölü derileri temizleyebilirsiniz. Bu uygulamalar sonrasında nasırlı ölü dokunun yerini alt deri tabakasındaki canlı ve sağlıklı hücreler alır. Renk değişimi ve yumuşayan doku ile değişimi fark edebilirsiniz.

Evde yapabileceğiniz yöntemler sayesinde nasırlar ilerlemeden onları kontrol altına alabilirsiniz. Ancak bundan daha önce derinizin bir koruma mekanizması oluşturmaması için bazı önlemler de alabilirsiniz. Örneğin ayakta çıkan nasırların oluşumuna neden olan ve en fazla yapılan hata yanlış ayakkabı tercihidir. Doğru ayakkabı seçimi ve ayaklarınıza yapacağınız düzenli bakım sayesinde çekilmez olan ve hiç geçmeyecek gibi olan nasırlara veda edebilirsiniz. Bunların yanı sıra, sertleşmiş deri tabakasını temiz tutmak bölgenin iltihaplanmasına engel olacaktır.

Nasır Tedavisi

Nasırlar için kendinizin de uygulayabileceği kolay ve pratik bakım yöntemleri dışında ilerleyen nasır vakaları için tedavi ve bir hekim danışmanlığı önerilir. Çünkü ölü deriler üst deride biriktikçe alt derideki canlı hücrelerin hava almasına ve sağlıklı kalmasına engel olabilir. Sürekli travmaya maruz kalan ve dinlenmek için bir aralık verilemeyen bu bölgelerde nasır gelişimi kaçınılmaz olabilir. Sürekli bakımını yapıp kuru tutmamaya özen gösterdiğiniz alanlardaki nasırları siğiller ile karıştırmamalısınız. Nasır ve siğil bazen oldukça benzer yapıda olabilir. Nasıra benzeyen siğillere yanlış müdahale edilmesi kesinlikle önerilmez. Uzman hekimler tarafından muayene edilerek bu fark anlaşılabileceğinden, bölgede daha fazla tahribat bırakmamak adına danışmak önemlidir.

Nasır olduğu şüphesinde hekimler alanı kazıdıkça ölü derinin oluşturduğu keratin tabaka ortaya çıkar. Sağlıklı deriye ulaşana kadar herhangi bir sıvı ve iltihap akışına rastlanmaz. Ancak siğillerin muayenesinde bölge kazındıkça kanama ve iltihap görülür. Bu sayede nasır ve siğil muayenesinde farklılık görülür ve tedavileri de farklıdır. Görünüm itibariyle nasırlar da cm genişliğinde tekli ya da çoklu olarak, boynuzumsu bir görünümde büyüyebilir. Hastalar tarafından bu benzerlik anlaşılamadığında yanlış müdahale edilmesi daha fazla acı ve iltihap nedeni olabilir.

Henüz renk değişimi ve sertleşmiş deri tabakası gözlenen vücut bölgeleri için öncelikle kendiniz bazı uygulamalar yapabilirsiniz. Eğer bölgede katmanlaşmış ve oldukça sertleşmiş, ağrı veren bir nasır oluşumu görülüyorsa hekime hemen başvurmanız iltihabı ve tahribatı arttırmamak için önerilendir.

Cilt için uygun malzemeler ve test edilmiş ürünlerle uygulanan kürler ile nasırlı bölgeyi yumuşatarak bir süre dinlendirmelisiniz. Yumuşayan ve soyulan nasırlı alanı topuk taşları ile iyice temizleyebilirsiniz. Sadece nasırlar için üretilen özel kremler sayesinde bölge soyularak temizlenir. Bu kremler gün süreyle uygulanıp deri yumuşatılır. Henüz iyice ilerlememiş ve yumuşak nasır tipleri için bu uygulamaları iyi bir araştırma ve danışma ile siz de yapabilirsiniz. Ancak sert nasırlar için farklı yöntemler önerilir.

İzmir nasır tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Nasır Nasıl Tedavi Edilir?

Nasırlar oluşma yerine ve şekline göre 3 tiptedir: sert, yumuşak ve tohum nasır. Ayrıcı tanıda bu nasırlar farklı çeşittedir ve oluşum bölgeleri en büyük ayırt edici noktalarıdır. Genelde ayak tabanında görülen sert nasırlar uzun süre bölgede yer etmiş, derin köke sahip ve ağrılı olan tiplerdir. Geniş bir yayılım bölgesine sahiptir. Yumuşak nasır, parmak aralarında ve uzun süre travmaya maruz kalan alanlarda daha az ağrılı ya da ağrı hissettirmeyen, kızarık şekilde görülür. Boyutları sert nasıra göre daha küçük olup yeni oluşum gösterdiklerinden derin köklü değildir. Doğru bakım ve uygulama ile ilerleyip sert nasıra dönüşmeden önce kontrol altına alınabilir. Tohum nasır tipi ise en fazla gözlenen topuk yan ve arka kısımlarında gözlenir. Buraya sert bir baskı uygulamadıkça ağrı hissedilmez ve temizlenmesi oldukça kolaydır.

Nasırlar için çok çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Artık evde uygulanabilecek kürlerden, pratik cihazların yardımına kadar çok fazla seçenek ile kısa sürede nasırlardan kurtulmak mümkündür.

Yumuşak nasırlar henüz sert ve köklü yapı kazanmamış olsa da ölü deri oldukları için limon ve beyaz sirke gibi asidik doğal ürünler ile kürler uygulanabilir. Ancak canlı deri tabakasına asidik ürünlerin zarar verebilme ihtimalinden bu doğal kürleri sadece nasırlı alana dikkatlice uygulamanız gerekir. Sert ve köklü nasırlar için uzman hekimlerin danışmanlığında nasır bandı kullanabilirsiniz. Nasır bantları hekim tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Çünkü içeriğindeki salisilik asit ölü tabakayı eritme, iltihabı alma ve nasırı kazıma özelliğine sahiptir. Bölgede gün kadar bekletilip ölü tabakayı kazır ve çıkarılır. Yoğun bir formülü olan bu ürünleri dikkatlice ve talimatlara uygun kullanmak önemlidir. Çıkarılırken ölü nasırlı tabaka ile çıkarılması gerekir. Nasırlı ölü deri banda yapışmış şekilde vücuttan ayrılır. Ağrı ve acı oluşturmaz ama eğer bandı yapıştırdıktan kısa süre sonra bir ağrı oluşması durumunda daha kısa sürede bandı kenarlarından tutarak çıkarabilirsiniz. Nasır tabakası tam olarak temizlenmediyse ölü tabaka yerinde kalacağından iltihaba neden olma ihtimaline karşı antiseptikler kullanılabilir. Yine bu gibi ek ilaçları kullanmak için mutlaka uzman hekimlere danışmanız gerekir.

Nasır bandının yanı sıra, özellikle sert nasır vakalarında kriyoterapi, koterle yakma ve radyofrekans yöntemleri sıkça tercih edilir. Fazla köklü ve kazınmaya rağmen canlı deriye ulaşmanın zor olduğu vakalarda bu yöntemler daha kolay ve ağrısız yöntemlerdir. Genelde ayakta oluşan ve ileri nasır vakalarında bu yöntemler çokça kullanılır.

Nasır Tedavisi Yöntemleri

Ayaktaki Nasır Nasıl Geçer?

Ayakta görülen nasırlar derinliği ve hastaların şikâyet sıklığı nedeniyle çok fazla karşılaşılan vakalardır. Kriyoterapi tedavisinde nasırlar azot gazının çok düşük sıcaklıklara kadar soğutulma avantajından yararlanılarak dondurulur. derece sıcaklığa kadar dondurulan alan hekim tarafından kazınır ve bölge birkaç dakikalık tedavi ile nasırlardan arındırılır.

Koterle yakma işlemi dondurma işlemine benzer. Hekim kontrolünde yakılan ölü tabaka uygulama sırasında hafif bir yanma hissini verebilir. Yakılan ölü epidermis tabakası kazınır ve işlemden sonra bölgeye saat baskı uygulanmaması önerilir. Kısa süre sonra temizlenmiş bir cilt kazanılarak müdahale bitirilir.

Radyofrekans tedavisinde düşük enerjideki dalgalar yardımıyla acı ve ağrı hissetmeksizin nasırlardan kurtulmak mümkündür. Bu tedavi son zamanlarda giderek daha çok tercih edilen bir tedavidir. Isı ve elektrik enerjisi yardımıyla kısa sürede yenilenmiş cilt dokusu görülür.

Cerrahi yöntem ileri nasır vakalarında yapılması uygun olan yöntemdir. Fazla köklü, renk değişimi gözle görülür hale gelmiş, ölü derinin çok tabakalı hale geldiği vakalarda cerrahi müdahale yapılabilir. Bölge lokal anestezi ile uyuşturularak birkaç dakikada bitirilen müdahale sonrası saat ameliyat alanını dinlendirdikten sonra hekim gözetiminde taburcu olunabilir. İşlem sonrası hekim tavsiyelerine uyulması iyileşme sürecini kısaltır ve bölgenin iltihaplanmasını engeller.

Ayak Parmağındaki Nasır Nasıl Geçer?

Topuk, parmak ve parmak aralarındaki nasırlar farklı tedavi şekilleriyle kolayca giderilir. Ayak parmaklarındaki nasırların oluşum nedeninin en büyük nedeni kemikli ayak yapısı ve buna uygun olmayan ayakkabı seçimidir. Nasır oluşmadan önce yapılması önerilen ayak yapısına uygun ayakkabı seçimidir. 6 cm’den daha yüksek topuklar ayak anatomisine uygun olmayacağından hekimler tarafından önerilmez. Eğer sıkça topuklu ayakkabı giyiyorsanız haftada gün spor ayakkabılarla ya da ortopedik seçimlerle ayaklarınızı dinlendirebilirsiniz. Çıplak ayaklar ile uzun süre yürümek de ayak sağlığı için önerilmeyen bir durumdur. Ayak parmak araları fazla sürtünme ve basınç ile nasır oluşumu için oldukça kolay bölgelerdir. Topuklu ayakkabılar ayağın ön kısmına basınç yapacağından parmak üstü ve aralarında nasır oluşabilir. Bun nedenle ayaklarınızı daima temiz tutmalı, parmaklarınıza nemlendirici kremler ve kürler ile bakım yapmalısınız. Haftanın belli günlerinde ayaklarınızı dinlendirmelisiniz. İlerlemiş nasır vakalarına kendiniz müdahale etmek yerine mutlaka uzman bir hekime danışıp bu cilt sorunu için danışmanlık ve tedavi alabilirsiniz.

İzmir’de nasır tedavisi için Op. Dr. Rıza Aktaş’tan randevu alarak muayene ve tedavi olabilirsiniz.

Ayağınızın Altında Nasır Olarak Bildiğiniz Lezyon Siğil Olabilir

Bu yazımızda ayak altında gelişen nasır ve siğil arasındaki farklar ve tedavi yöntemlerinden bahsedilmeye çalışılacaktır.

Toplumda birçok kişide ayak altında nasır benzeri ağrılı ya da ağrısız cilt problemleri oluşabilir. Bu cilt lezyonları halk arasında çoğunlukla nasır olarak bilinmektedir. Oysaki bu cilt problemlerinin bir kısmı siğildir ve nasır tedavileri bu durumda başarısız olmaktadır. Bu yazımızda ayak altında gelişen nasır ve siğil arasındaki farklar ve tedavi yöntemlerinden bahsedilmeye çalışılacaktır.

İçindekiler

  1. Nasır (corn) nedir?
  2. Siğil (wart) nedir?
  3. Nasır tedavi seçenekleri nelerdir?
  4. Siğil tedavi seçenekleri nelerdir?
  5. Siğil tekrarlar mı?

Nasır (Corn) nedir?

Ayak tabanında nasır olarak bilinen durum aslında cildin kalınlaşmasından ibarettir. (Resim 1) Sert ve dar ayakkabılar giyilmesi, ayaktaki çıkıntılı noktaların sürekli ayakkabıya ve yere temas etmesi sonucu, temas basıncının arttığı bu bölgelerde deri kalınlaşarak yumuşak dokulara gelen basıncı azaltmaya çalışır.

Nasır aslında vücudun kendisini korumaya yönelik oluşturduğu bir deri reaksiyonudur. Hastanın ayağında bir şekil bozukluğu ve deformasyon varsa, ayakta normalde yük binmemesi gereken noktalara yük biner ve bu durum basınç artışı olan bölgelerde nasırlaşmaya sebep olabilir.

Basınç artan bölgelerde deri kalınlaşır ve kabalaşır. Bazen bu bölgede çatlaklar meydana gelebilir. Çatlaklar arasında bakterilerin üremesi sonucu bu bölgelerde enfeksiyonlar izlenebilir. Nasır tedavisi genel olarak ameliyat dışı tedavilerle yapılır.

Hastanın yumuşak ayakkabılar ve tabanlıklar kullanması izah edilerek bu basın artış bölgelerinde temas basıncının amaçlanması hedeflenir. Bazı yumuşatıcı kremler ve ilaçlar kullanılarak deri inceltilmeye çalışılır. Kalınlaşan deri bir miktar kazınarak belli ölçüde rahatlama sağlanabilir. Ancak unutulmamalıdır ki hastanın nasır gelişen bölgesindeki temas basıncı azaltılmadığı sürece bu nasırların yeniden tekrarlama ihtimali yüksektir. Bu sebeple ayaktaki bir şekil bozukluğuna bağlı nasır gelişen hastalarda bu şekil bozukluğunun cerrahi müdahale ile düzeltilmesi gerekebilmektedir.

Nasırlar genellikle iki tipe ayrılır. Kallus tipi nasırlar daha geniş ve yayvan olan nasırlardır. Bu tip nasırlar genellikle ayak ön tarafında yere bakan yüzeyde görülür. Genellikle cm çapında olan bu nasırlar, ayaktaki yük dengesinin bozulması sonucu oluşur. Vücudun yükünü ayak normal koşullarda 3 noktada yere aktarır. Bir ve beşinci tarak kemiğinin alt kısmı ve topuk normal koşullarda sac ayağı şeklinde yükü yere aktarır.

Bazı ortopedik rahatsızlıklar sonucu (halluks valgus, düz tabanlık, çukur tabanlık vs.) ayağın bu sac ayağı şeklindeki yük taşıma düzeni bozulabilir ve normalde fazla yük taşımaması gereken noktalarda yük artışı meydana gelebilir. Bu basınç artış bölgelerinde genellikle kallus tipi yayvan ve geniş nasırlar oluşur. Bu hastalarda özel tabanlıklar verilerek ayağın yük dağılımı dengelenir ve nasır oluşumu önlenebilir.

Tabanlıktan fayda görmeyen hastalara ayağın yük dengesini düzeltici ameliyatlar uygulanarak nasır oluşumu engellenebilir. Nasırın diğer bir türü ise “corn” olarak isimlendirilir. Bunlar da kendi arasında sert ve yumuşak corn olarak ikiye ayrılır. Sert corn yani nasırlar genellikle ayak alt yüzeyde oluşur. Sert nasırlar genellikle 1cm den daha küçük yuvarlak nasırlardır. Nasırın orta noktasında derin dokuya ilerleyen nokta şeklinde bir nasır kökü bulunabilir. Bu tip nasırlar daha çok ayak altında yağ dokusu ince olan zayıf kişilerde görülür. Yumuşak corn ise daha çok derinin nemli olduğu bölgelerde özellikle parmak aralarında görülür. Parmakta bir eğrilik ya da kemik çıkıntısı varsa iki parmağın birbirine normalden fazla temas etmesi sonucu parmak arasında yumuşak corn oluşur. Bu genellikle en ağrılı nasır tipidir.

Ayakta nasır oluşumuna ait görüntüler izlenmekte

Siğil (Wart) nedir?

siğil ve katmanları

Ayakta görülen siğiller nasırlara bir miktar benzese de aslında birbirinden farklı durumlardır. (Resim 2) Siğil olarak bilinen hastalık aslında human papilloma virüs (HPV) adı verilen bir virüsün ayak derisine bulaşması sonucu oluşan bir deri hastalığıdır.

Virüs deriye yerleştiğinde bu bölgede nasır izlenimi veren bir deri lezyonu oluşturur. Belirtildiği gibi bu bir virüs hastalığıdır ve kişiden kişiye temas ile bulaşabilir. Ayak siğillerindeki görüntü nasırdan biraz farklıdır. Siğillerin içerisinde çok sayıda siyah noktacık görülebilmektedir.

Siğiller genellikle nasıra göre daha ağrılı ve hassastır. Ayak siğilleri bulaşıcı bir hastalık olması sebebi ile ayaktaki çıkıntılar, sert ayakkabılar ve şekil bozuklukları ile bağlantılı değildir. Bu hastalarda tabanlık ve yumuşak ayakkabılar kullanılması şikayetleri azaltmaz ve siğiller ortadan kaybolmaz.

Siğil tedavisinde bu virüslerin öldürülmesine yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Bunun için kullanılabilecek krem tarzı ilaçlar ya da dondurma tedavisi gibi tedaviler uygulanabilir. Maalesef bu yöntemler ile siğiller tamamen iyileşmeyebilir ve siğil oluşumu tekrarlayabilir.

Siğiller virüsün vücudun diğer bölgelerine bulaşması sonucu el ve genital bölgede de görülebilmektedir. Ayak altında görülen siğiller nasır olarak yanlış algılanabilir ve toplumda bu siğillere çoğu zaman nasır bandı gibi tedaviler denenmekte ve başarısız olunmaktadır. Siğil viral bir bulaşıcı hastalık olduğu için buna sebep olan virüslerin etkisiz hale getirilmesi gerekmektedir. Nasır bantları, tabanlıklar gibi tedaviler virüsü etkisiz hale getiremez hatta nemli ortama yol açtığı için siğil üremesini artırabilir.

Ayak tabanında gelişen siğile ait görsel

Nasır tedavi seçenekleri nelerdir?

Yazımızın önceki bölümlerinde belirttiğimiz gibi nasır derinin o bölgede artan basınca karşı verdiği bir deri yanıtıdır. Bu sebeple nasırı ortadan kaldırmanın yegâne yolu o bölgede derinin maruz kaldığı basıncı ortadan kaldırmaktır. Bu basınç ortadan kaldırılmadığı sürece kullanılan nasır bantları ya da yumuşatıcı kremlerin faydası olsa bile bu etki geçici olacaktır. Özellikle kallus tipi nasırlarda deriye binen yük ortadan kaldırılmadan sonu alınamaz. Ayağın yük dengesini sağlamak için hastaya özel tabanlıklar kullanılabilir. Piyasada satılan hazır tabanlıklar her hastanın ayak yük dengesine uyum sağlamayabilir bu sebeple hastaya özel üretilen tabanlıkların kullanılması nasır oluşumunu azaltabilir. Yine tabanı kalın ve yumuşak tabanlı ayakkabıların kullanılması şikayetleri azaltabilir. Parmak arası oluşan yumuşak cornların tedavisinde parmak arası silikon ayırıcılar ve parmak ortezleri faydalı olabilir. Ayakta ve parmaklarda ciddi bir deformite varsa bu deformitelere bağlı gelişen nasırlar genellikle tabanlık tedavilerine dirençlidir. Bunun gibi ileri düzeyde ayak ve parmak eğrilik ve dengesizliği olanlarda cerrahi düzeltme yöntemleri ile ayak basınç dengesi ayarlanarak ağrılı nasır oluşumu ortadan kaldırılabilir.

Siğil tedavi seçenekleri nelerdir?

Siğil tedavi geliştirilmeye başlanmıştır. Bunlardan en günceli Swift yöntemidir. Swift yöntemi mikrodalga ile derideki siğil içerisindeki virüslerin öldürülmesi prensibine göre çalışır. Swift cihazının 8mm çapındaki uç siğil üzerine yerleştirilerek yaklaşık 2sn süre ile siğil içerisine mikrodalga uygulanır. Uygulama sonrası deri altında bir bağışıklık reaksiyonu başlar ve bağışıklık sistemi siğil içerisindeki virüsleri öldürerek siğilin iyileşmesine olanak sağlar. Bu işlem çok kısa sürede uygulanır ve çoğu hasta ağrı hissetmez. Bazı hastalar o bölgede kısa süreli bir ısı artışı hissedebilir. Uygulama duman ve koku oluşturmamaktadır. Uygulama sonrası hastalar ayak üzerine basabilirler ve bu bölgeye pansuman uygulanmasına gerek yoktur. Swift uygulaması genel olarak ayda bir olarak devam eden toplam 3 seansta uygulanır. Ayak altındaki siğillerde Swift uygulaması ile ilgili yapılan klinik çalışmalarda yüksek başarı oranları bildirilmiştir.

Siğil tekrarlar mı?

Siğiller virüs bulaşı sebebi ile oluşan bir deri hastalığı olmasından dolayı, bu hastalığa yol açan virüsler etkisiz hale getirilmediği sürece siğilin tekrarlama riski bulunmaktadır. Yine hastalık iyileştikten sonra dışarıdan tekrar bulaş meydana gelirse siğil hastalığı tekrarlayabilmektedir. Son yıllarda teknolojideki gelişmelerin tıp alanına yansıması sonucu siğil tedavisinde mikrodalga yöntemi geliştirilmiştir. Swift adı verilen bu yöntemde siğillere sebep olan virüsler özel bir alet ile mikrodalga kullanılarak etkisiz hale getirilir. Swift uygulaması sonrası virüsler etkili bir biçimde ortadan kaldırıldığı için siğilin tekrarlama oranı çok düşüktür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası