akut bronşit ne iyi gelir / Bronşit Tedavisi - Hürrem Sultan Hastanesi

Akut Bronşit Ne Iyi Gelir

akut bronşit ne iyi gelir

Bronşit Tedavisi

Okuma Süresi: 4dakika

Bronşit

Akut bronşit genellikle geceleri veya egzersizle daha kötü olan öksürük ile ilişkilidir; hastaların yarısında 2 haftadan ve hastaların dörtte birinde 4 haftadan fazla sürer; bronkospazm ve/veya aşırı mukus üretimi ile ilişkili olabilir.

Tanı esas olarak kliniktir. Şüpheleniliyorsa, pnömoni, astım veya postnazal akıntı gibi diğer akut öksürük nedenleri ekarte edilmelidir. Akut bronşit vakalarının %90&#;ından fazlasının bakteriyel olmayan bir nedeni vardır.

Kimler akut bronşit alabilir?

Akut bronşit, her yıl milyonlarca vakanın meydana geldiği, alt solunum yollarının çok yaygın bir hastalığıdır. Herhangi bir yaş grubunu etkileyebilir, ancak bebekler, küçük çocuklar ve yaşlılar bu rahatsızlığa daha yatkındır.

Akut bronşite ne sebep olur?

Akut bronşit vakalarının çoğundan (%85 ile %90 arasında) sorumlu enfeksiyöz ajanlar solunum yolu virüsleridir. En yaygın olanları:

  • Soğuk algınlığı virüsleri: rinovirüs ve koronavirüs.
  • Alt solunum yolu virüsleri: influenza virüsü, parainfluenza (çocuklarda daha sık görülür) ve adenovirüs.

Bu virüsler, enfekte kişiler öksürdüğünde hava yoluyla ve ayrıca örneğin hasta bir kişinin solunum sıvılarıyla temas ettikten sonra kirli eller ağza, buruna veya gözlere dokunursa fiziksel temas yoluyla yayılır.

Çocuklarda Bronşit

Çocuklarda akut bronşite, aynı zamanda pnömoni ile bağlantılı olan Mycoplbronchitis akut pneumoniae ve Chlamidia pneumoniae bakterileri de neden olabilir. Bordetella pertussis bakterisi, akut bronşite neden olabilen başka bir enfeksiyöz ajandır.

Bronşit Semptomları

Akut bronşit, bu durumu soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu hastalıklarından ayırt etmek için alt solunum yollarının kendi kendini sınırlayan bir enfeksiyonu olarak tanımlanır. &#;Bronşit&#; terimi, spesifik olarak bronşiyal hava yollarının iltihaplanmasına neden olan enfeksiyonlara atıfta bulunurken, pnömoni, akciğer parankiminde bir enfeksiyonu kapsayarak, etkilenen segment veya lobun konsolidasyonuna yol açar.

  • Öksürük ana semptomdur ve genellikle 5 günden fazla ve 3 haftadan kısa sürer. Hastaların yüksek bir yüzdesi bronş hiperreaktivitesi gösterir, fizik muayenede pulmoner oskültasyon yaparken hırıltı olabilir.
  • Semptomlar, genellikle 5 ve daha fazla gün süren üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarının eşlik ettiği veya öncesinde, verimsiz veya hafif derecede üretken öksürüğü içerir. Subjektif dispne, hipoksi değil, solunumla ortaya çıkan göğüs veya baskıcı ağrının bir sonucu olarak ortaya çıkar.
  • Ateş, yüksek veya uzun süreli ateş olağandışı olmasına ve grip veya zatürreyi düşündürmesine rağmen mevcut olabilir.

Hasta iyileştiğinde öksürük geçen son semptomdur ve genellikle hafta veya daha uzun sürer.

Bronşit Teşhisi

  • Ateş,
  • taşikardi
  • öksürük, bronşiti düşündürür.

Fizik muayenede tipik yaşamsal belirtilerde (sıcaklık, kan basıncı, nabız, oksijen satürasyonu) değişiklik olmaması durumunda, pnömoni olasılığı en aza indirilir ve akciğer röntgeni rutin olarak gerekli değildir.

Karakteristik semptom ve bulguların yokluğunda pnömoni varlığının mümkün olduğu yaşlı hastalar düşünülür bu nedenle, bu durumlarda pnömoniyi ekarte etmek için bir göğüs röntgeni çekmek gerekir.

Aşağıdakileri gözlemlersek göğüs röntgeni de önerilir:

  1. Dakikada atıştan fazla kalp atış hızı
  2. Dakikada 24 nefesten fazla solunum hızı
  3. 38 °C&#;den yüksek sıcaklık ve göğüs röntgeninde olası yoğuşma ile fizik muayeneye ilişkin uyumlu veriler (çatlaklar, hipofonez).

Öksürük vakaların %75&#;inde 2 hafta içinde düzelir. İnatçı öksürüğü olan hastaların göğüs röntgeni çekilmelidir. Postnazal akıntı ve gastroözofageal reflü hastalığı dahil enfeksiyöz olmayan nedenleri arama kararı genellikle klinik tablo temelinde verilebilir. Öksürük astımından ayırt etmek için solunum fonksiyon testleri gerekebilir.

Balgam Testi Nedir? Balgam Testi Nasıl Yapılır?

Bir balgam örneği gereklidir. Numune bir laboratuvara gönderilir. Orada özel bir tabağa (kültür) yerleştirilir. Daha sonra bakteri veya diğer hastalığa neden olan mikropların üremesi olup olmadığını görmek için iki ila üç gün veya daha uzun süre izlenir.

Test hazırlığı

Testten önceki gece bol su ve diğer sıvıları içmek balgam çıkarmayı kolaylaştırabilir.

Test Sonuçları

Bu test, akciğerlerde veya solunum yollarında (bronşlar) enfeksiyona neden olan bakteri veya diğer mikrop türlerini belirlemeye yardımcı olur.

Anormal Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

Balgam örneği anormal ise, sonuçlara &#;pozitif&#; denir. Bakteri, mantar veya virüsün belirlenmesi, aşağıdakilerin nedenini teşhis etmeye yardımcı olabilir:

  • Bronşit (havayı akciğerlere taşıyan ana geçitlerde şişme ve iltihaplanma)
  • Akciğer apsesi (akciğerlerde irin birikmesi)
  • Akciğer iltihaplanması
  • Tüberküloz
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) veya kistik fibrozun alevlenmesi
  • Sarkoidoz

Balgam Testinin Riskleri

Bu test herhangi bir risk taşımamaktadır.

Bronşit Tedavisi

Tedavi, enfeksiyon iyileşene ve bronş tüplerinde yapılan hasar onarılana kadar semptomları azaltmayı amaçlar. Çoğu hastada antibiyotik önerilmez. Komplikasyonlar nadirdir. Ana komplikasyon, birkaç ay boyunca devam eden bir öksürüğe neden olabilen bronşit sonrası bir sendromdur. Tedavi süreci şu şekilde işler:

  • Semptomların giderilmesi (örneğin, asetaminofen, hidrasyon, belki öksürük kesiciler)
  • Hışıltı için inhale beta-adrenerjik agonistler
  • Sağlıklı hastalarda akut bronşit, aşırı antibiyotik kullanımının ana nedenlerinden biridir. Hemen hemen tüm hastaların parasetamol ve hidrasyon gibi sadece semptomatik tedaviye ihtiyacı vardır. Antitussifler, mukolitikler ve bronkodilatörler gibi diğer semptomatik tedavilerin rutin kullanımının etkinliğini destekleyen kanıtlar zayıftır.
  • Antitussifler sadece öksürük uykuyu etkiliyorsa düşünülür. Hışıltılı hastalar, birkaç gün süreyle inhale beta2-agonistlerin (örn. salbutamol) kullanımından fayda görebilir. Beta 2-agonistlerin daha geniş kullanımı önerilmez çünkü titreme ve sinirlilik gibi yan etkiler yaygındır.

Bronşit tedavisinde antibiyotik kullanımı

Akut bronşitte antibiyotik kullanımının mütevazı semptomatik yararları olsa da, akut bronşitin kendi kendini sınırlayan doğası ve yan etki riski ve antibiyotik direnci, antibiyotiklerin yaygın olarak kullanılmasını engellemektedir. Oral antibiyotikler, boğmaca olan hastalar veya bilinen bakteriyel enfeksiyon salgınları dışında tipik olarak kullanılmaz. Azitromisin mg oral olarak bir kez, daha sonra 4 gün boyunca günde bir kez mg veya 7 gün boyunca günde 2 kez mg klaritromisin gibi bir makrolid verilir.

Antiviraller

Semptomlardan İnfluenzae A veya B virüsünün sorumlu olduğu akut bronşit vakalarında, semptomların süresini azaltan oseltamivir veya zanamivir ile tedavi başlatılabilir.

Beta 2 agonistleri

İnhale beta 2 -adrenerjik ajanların kullanımı, kronik hava akımı kısıtlılığı ve hışıltısı olan bir hasta alt grubunda faydalı olabilir. Akut bronşitte sistematik olarak kullanımı önerilmemektedir.

Antitussifler

Diğerlerinin yanı sıra kodein veya dekstrometorfan gibi antitussif ilaçların kullanımı, kronik bronşitli hastalarda öksürüğü gidermek için kısa süreli semptomatik tedavi olarak faydalıdır.

Mukolitikler

Akut bronşitte sistemik kullanım önerilmemektedir.

Akut bronşit bulaşıcı mıdır?

Evet, çoğu zaman akut bronşite, grip (grip) virüsü gibi bir virüs neden olur. Bununla birlikte, birçok farklı virüs (tümü oldukça bulaşıcı) akut bronşite neden olabilir.

Virüsler esas olarak hasta bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda ve onları soluduğunuzda oluşan damlacıklar yoluyla kişiden kişiye yayılır. Virüsler, virüs bulunan bir şeye dokunursanız ve ardından gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunursanız olur.

Bronşite neden olabilecek virüslere yakalanma riskini azaltmak için:

  1. Ellerinizi sık sık yıkayın.
  2. Sigara içmeyin ve dumanlı ortamlardan uzak durun.
  3. İş yerinizde önlem alın.
  4. En iyi müttefikiniz, nemlendirici.
  5. Kendinizi soğuktan koruyun.
  6. Grip aşısı olun.
  7. Bol sıvı tüketin.
  8. Öksürük şuruplarına dikkat edin.
  9. Sağlık uzmanına danışın ve kendi kendine ilaç kullanmaktan kaçının.
  10. Sadece doktor size ne zaman antibiyotik vereceğini bilir.

Paylaş:

Bronşite Ne İyi Gelir? Evde Bitkisel Yöntemlerle Alerjik ve Kronik Bronşit Nasıl Geçer? En Çabuk Ne İyileştirir?

Yaygın bir sağlık sorunu olan bronşit, akciğerlerde bulunan, bronşiol olarak adlandırılan küçük hava keseciklerinde meydana gelen enfeksiyon varlığı olarak tanımlanabilmektedir. Bu sağlık sorununun görülme sıklığı genellikle yaşla birlikte mevsimlere göre de değişiklik göstermektedir. Özellikle kış aylarında ve ilkbahar mevsiminin başlangıç zamanlarında yoğun olarak yaşanabilir. Ayrıca fazla sigara içmemeye ve hatta bırakmanız önerilmektedir. Sigara içme alışkanlığı da bronşit sebepleri arasında olmaktadır. Vatandaşlar tarafından bu sağlık sorunu hakkında sürekli araştırılan konulardan birisi bronşit bulaşıcı mı? Konusu gündemde olmaktadır. Zararlı maddeler, sigara veya alkolden kaynaklı olan kronik bronşit olarak bilinen bu hastalık çeşidi bulaşıcı değildir. Fakat akut olarak bilinen bronşit çeşitlerinden birisi olan daha çok enfeksiyon ve mikroplardan dolayı oluşan bu rahatsızlık türü bulaşıcı olabilmektedir. Bronşit neden olur ve tedavisi nedir? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Bronşit belirtileri neler? İşte detaylar…

BRONŞİT NEDEN OLUR?

Bronşit sağlık sorununun meydana gelmesi, genellikle virüslerden, tipik olarak soğuk algınlığı ve grip gibi neden olan virüslerden kaynaklanmaktadır. 2 tip bronşit vardır. Bunlar akut ve kronik bronşittir. Akut bronşiti genellikle virüslerden ve mikroplardan dolayı oluşmaktadır. Kronik bronşit ise genellikle, sigara ve hava kirliliği gibi zehirli havaya maruz kalmaktan meydana gelmektedir.

İlaç kullanmadan Boğaz ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer? Bitkisel yöntemlerle boğaz ağrısına iyi gelen şeyler nelerdir?

BRONŞİTE NE İYİ GELİR?

•Bronşit sağlık sorunu olan kişilerde kuru öksürük gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu kuru öksürük ve balgam sökmek için zencefil çayı içebilirsiniz.

•Zerdeçal olarak bilinen bu bitki türü de antiinflamatuar özelliğinden dolayı bronşite iyi gelmektedir. Bu bitkiyi, 1 bardak sütün içerisine 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyip daha sonra kaynatıp tüketebilirsiniz.

•Bronşit rahatsızlığından dolayı oluşan balgam problemini gidermek için tuzlu su ile gargara yaparak bu sorunu gidermiş olursunuz. Bu karşımı düzenli aralıklarla uygulandığı zaman boğaz enfeksiyonunu yatıştırıcı etki göstermektedir. Ayrıca hem de bu bölgedeki balgamın atılmasını sağlayarak hava yolunu açar.

•Kuru ve nemsiz bir ortam havası kişinin solunum sıkıntısını arttırmaktadır. Bu sebeple doğal nemlendiriciler ile ortam atmosferini ideal bir hale getirmiş olursunuz. Sık sık bulunduğunuz ortamı havalandırın.

BRONŞİT NASIL GEÇER?

•Bol sıvı tüketimi yapmanız gerekir. Balgam gibi durumlarda yutak yolunu açarak rahatlama sağlarsınız. Ayrıca su tüketmek zararlı etkenlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.

•Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun. Özellikle sigara bronşit hastalığını daha kötüye çeviren bir zehirdir. Böyle bir hastalığa karşı sigara tüketimi yapılması kesinlikle önerilmez.

•Bulunduğunuz ortamı nemlendirin. Kuru ortamlardan kaçının.

•Bol bol dinlenmeye özen gösterin. Günün belirli saatlerini uyuyarak geçirin.

•Bronşit rahatsızlığını gidermeye yarayan bitki çaylarından düzenli olarak içiniz. Bu bitki çayları; rezene, zencefil, nane, adaçayı, elma çayı, ıhlamur çaylarını tüketebilirsiniz.

Boğazdaki gıcık ve öksürüğe ne iyi gelir? Boğaz gıcıklanması nasıl geçer, neden olur?

BRONŞİT BELİRTİLERİ

• Kuru öksürük

• Boğazda balgam oluşması

•Yüksek ateş sorunu

•İştahsızlık ve aşırı kilo kaybı

•Nefes almakta zorlanma, hırıltılı solunum ve nefes darlığı

•Göğüs kafesi bölgesinde ve karın bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrılar bronşit sağlık sorunundan kaynaklı olabilmektedir.

BEBEKLERDE BRONŞİT

Küçük yaştaki bebekler daha narin ve hassa olduklarından dolayı sık görülen akciğer enfeksiyonlarındandır. Bronşit, bazen bakteriyel olsa da genellikle virüslerden kaynaklı bir rahatsızlıktır. Soğuk kış aylarında alınan, soğuk algınlığı, grip gibi direnci azaltan durumlar sonrasında bronşit meydana gelebilir. Bebeklerde bu hastalığın belirtileri genellikle; Burun akması, öksürük, ateş, iştahsızlık ve halsizlik olarak kendini göstermektedir. Bu belirtiler görüldüğü zaman bir doktora danışmanızda fayda var.

BRONŞİT TEDAVİSİ

Hemen hemen gündelik hayatımızda karşılaşılan yaygın bir sağlık sorunlarından biri haline gelen bronşit, doğru bir bronşit ilaçları ve doktor denetiminde tedavi edilebilinir. Ayrıca doktora gidilmeden de evde yapabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri ile de bu sağlık sorununu gidermiş olursunuz.

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir? Evde Doğal ve Bitkisel Tedavi İle Boğazda Yanma Hissi En Çabuk Nasıl Geçer?

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Bronşit olan kişi ne yapmalı?

Genellikle, akut bronşit tedavi olmadan kendi başına geçer. Bazen, mukusu incelten ibuprofen gibi steroidal olmayan bir anti-enflamatuar ilaç (NSAID), akut bronşiti hafifletmeye yardımcı olabilir. Birkaç çay kaşığı bal yemek veya bir nemlendirici kullanmak da semptomları azaltabilir ve rahatlamaya yardımcı olabilir.

Bronşit icin hangi bitki iyi gelir?

Bronşit rahatsızlığını gidermeye yarayan bitki çaylarından düzenli olarak içiniz. Bu bitki çayları; rezene, zencefil, nane, adaçayı, elma çayı, ıhlamur çaylarını tüketebilirsiniz.

Kronik bronşit nasıl tedavi edilir?

Kronik bronşit nasıl tedavi edilir? Doktorunuz, hava yolunu açmaya yardımcı olan ve bronkodilatör olarak isimlendirilen ilaçlar önerebilir. Özellikle astımlı olan ağır vakalarda steroidler de kullanılabilir. Akciğerlerde enfeksiyon varsa bazı antibiyotiklere de tevdide yer verilebilir.

Bronşit hastalığını tetikleyen şeyler nedir?

Akut bronşit genellikle virüslerden, tipik olarak soğuk algınlığı ve grip (influenza) neden olan virüslerden kaynaklanır. Antibiyotikler virüsleri öldürmez, bu nedenle bu tip ilaçlar çoğu bronşit vakasında yararlı değildir. Kronik bronşitin en yaygın nedeni sigara içmektir.

Bronşite iyi gelen bitkisel tedavi yolları: Evde bronşite iyi gelen şeyler, meyveler ve besinler

Şimdi sizlere konuyla ilgili bilmeniz gereken bütün bilgileri aktaracağız. Bu aktarımı yaparken de dikkatli okumanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü sunacağımız öneriler fazlasıyla önemli. İşte bronşite iyi gelen bitkisel tedavi yolları: Evde bronşite iyi gelen şeyler, meyveler ve besinler neler? Okuyun ve öğrenin.

Bronşite Ne İyi Gelir? Bronşit Bitkisel Tedavi Yolları Neler?

Bronşite iyi gelen şeyler neler? Aslında sizlere hızlı etki sağlayacak birkaç önemli tavsiyemiz olacak. Eğer hazırsanız hemen bu maddeleri okuyun ve uygulamaya başlayın. İşte bronşit bitkisel tedavi yolları ve tüketebileceğiniz bitkiler:

  • Sığır kuyruğu: Öksürüğe karşı en etkili çözüm yollarından birisi olan sığır kuyruğu bitkisini daha önce duydunuz mu? Eğer bilmiyorsanız hemen araştırın ve bu bitkiyi alarak evinizde bulundurun. Tek başına kullanabilirsiniz ya da isterseniz bitkisel toniklerle birlikte de tüketebilirsiniz. Fakat tüketim miktarı oldukça önemlidir. Fazla tüketmeyin.
  • Meyan kökü: Bir çeşit şifa kaynağı olan meyan kökü de tüketebilirsiniz. Kuru öksürüğe ve boğazınıza iyi gelecektir. Yemek borusunu da koruyan müsilaj denilen bir sıvı üretir. Bu sıvı sayesinde yatıştırıcı özellik barındırır ve bronşite iyi gelir.
  • Okaliptüs: Eğer bronşit sebebiyle balgamınız varsa o zaman okaliptüs tüketebilirsiniz. Balgamı azaltan ve rahat nefes almanıza yardımcı olan bu bitki kısa sürede etki edecektir. 3 su bardağı su kaynatın ve içerisine 15 damla kadar okaliptüs yağı damlatın.
  • Zencefil: İshale, hazımsızlığa ya da öksürüğe iyi gelir. Birkaç bardak zencefil çayı tüketerek bronşitinizi geçirebilirsiniz.
  • Zerdeçal: Zencefil kadar önemlidir ve düzenli tüketimde bronşiti azaltır. Bir bardak süt içerisine biraz zerdeçal ekleyin. Günde iki ya da üç kere tüketebilirsiniz.
  • Ihlamur: Balgam sorunu için bir diğer önerimiz de ıhlamur çiçeğidir. Bir tatlı kaşığı ıhlamur çiçeğini bir bardak kaynar suya ekleyin ve kaynatın. Sonrasında da tüketin. Gün içerisinde birkaç kere tüketebilirsiniz.

İşte bu bitkiler sayesinde bronşitiniz çok kısa bir süre içerisinde geçecektir. Hem boğazlarınız rahatlayacak hem de sağlık açısından her birindeki vitamini almış olacaksınız. Bu sayede bağışıklık sisteminizi de düzenlerler.

Bronşite İyi Gelen Meyveler ve Besinler

Önerdiğimiz bitkilere ek olarak bronşite iyi gelen besinler ve meyveler hakkında da birkaç bilgi vermek istiyoruz:

  1. Bal: Tek başına tüketmek yerine soğan suyuyla karıştırabilirsiniz. Böylece etkisi daha hızlı olacaktır. Bronşlarınız açılır ve rahat nefes alabilirsiniz.
  2. Çilek: İçerisinde C vitamini içeriyor olmasından dolayı bronşite iyi gelen meyveler arasında yerini alan çileği bolca tüketmelisiniz. Kısa sürede bağışıklık sisteminiz güçlenebilir.
  3. Kivi: Bir diğer vitamin deposu da kividir. Düzenli tüketimde boğazlarınızın rahatlamasına yardımcı olur.
  4. Soğan: İşte bu besin de evimizde mutlaka bulunur. Soğan tüketerek balgamınızı söktürebilirsiniz. İsterseniz soğanı yiyebilirsiniz isterseniz bir çay kaşığı soğan suyunu içebilirsiniz. Size kalmış.
  5. Sarımsak: Doğal antibiyotiktir diyebileceğimiz bir besin olan sarımsağı da tüketmek size iyi gelecektir. Sarımsağı ezerek tüketebilirsiniz.
  6. Nane: Son olarak naneden de bahsetmek istiyoruz. Her evde mutlaka olan nane bronşite iyi geliyor. Balgam sökücü özelliğinin yanı sıra burun tıkanıklığını da geçiriyor. Çünkü nane içerisinde mentol vardır ve bu sayede kısa sürede sorununuz çözmede yardımcı olur.

İşte sizlere bronşite iyi gelen bitkisel tedavi yolları hakkında neler bilmeniz gerekiyorsa aktardık. Bu yöntemleri mutlaka uygulamalısınız. Ayrıca bronşite ne iyi gelir sorusunun en net cevabı olan bol sıvı tüketimini de unutmayın. Eğer bronşit uzun süreli devam ediyorsa o zaman mutlaka doktora gitmeniz gerekiyor. Böylece daha tıbbi çözümlerle bronşitten kurtulabilirsiniz.

BRONŞİT TEHLİKELİ MİDİR? BELİRTİLERİ, TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Bronşit Tehlikeli Midir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bronşit Nedir?

Bronşit, akciğerlerinize hava taşıyan kanalın(bronş tüpleri) iltihaplanıp şişmesi durumudur. Hırıltılı öksürük ve aşırı mukus üretiminin olması sonuçlarındandır.

Bronşit Çeşitleri 

Kronik bronşit: Bu bronşit türü, en az iki yıl boyunca yılın üç ayı devam eden ve balgam üreten tahriş edici öksürük olarak tanımlanabilir. Solunum yolları iltihabı ya da hastalığına bağlı olarak öksürük ve enfeksiyon oluşumu, çok fazla sigara dumanına maruz kalma ya da içici konumda olmaktan kaynaklanabilir. Kronik bronşit, hava akımı obstrüksiyonuna neden olabilir ve sonrasında obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) altında gruplanır.

Akut bronşit: Akut ve kısa süreli bronşitler daha yaygındır ve genellikle viral bir enfeksiyon kaynaklıdır. Akut bronşit atakları ve kötüleşmesi sigara tüketimiyle ilişkilidir. Akut bronşit 10 14 gün kadar sürebilir ve belirtilerini 3 haftaya kadar devam ettirir. Göğüs nezlesi olarak da tanımlanır ve kronik bronşit gibi kalıcı etkileri yoktur.

Bronşit ve Zatürre Arasındaki Fark Nedir?

Belirtileri dolayısıyla bu iki hastalık birbirine çok benzerdir. İki rahatsızlıkta da ateş, öksürük, halsizlik, göğsünüzde bir ağırlık hissedersiniz ve bazen bronşit zatürrenin evrelerinden biri olarak gelişir. 

Benzerliklerin dışında, iki hastalığın durumu ve koşulu birbirinden farklıdır. Öncelikle, bronşit bronş tüplerine bağlıdır, fakat zatürrenin etkileri alveollerde ya da akciğerlerdeki hava keselerinde görülür. İkincil olarak, zatüre belirtileri genellikle daha kötüdür. Ayrıca, zatürre özellikle yaşlı insanlar veya diğer savunmasız bireyler için hayati risk taşıyıcı bir rahatsızlıktır.

Bronşit Neden Ortaya Çıkar?

Akut bronşit genellikle viral bir enfeksiyondan kaynaklanır, ancak bazı durumlarda bakteriyel enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı ve grip, viral enfeksiyonlara örnektirler.

Kronik bronşit genellikle sigara kullanımına bağlı olarak gelişir, ancak her zaman etken sadece bu değildir. Ayrıca ikinci bir elden dumana, hava kirliliği, toz ya da zehirli gazlara maruz kalmadan da kaynaklanabilir. Eğer aile geçmişinizde bronşit, astım, alerji ya da gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) mevcutsa, sizde olma riski de artmaktadır.

Bronşit belirtileri

Akut ve kronik bronşit içinde, belirtiler şunları içerebilir:

  • Öksürük
  • Beyaza yakın, sarımsı ve grimsi ya da yeşilimsi renkte aşırı miktarda balgam(mukus) üretimi
  • Halsizlik
  • Nefes daralması
  • Ateş ve titreme
  • Göğüs ağrısı
  • Hırıltılı nefes alma

Kronik bronşit, tekrarlayan nöbetlerle iki yıl içinde en az 3 ay öksürük üretimine devam eder. Belirli periyodlarda belirtileriniz çok nüksedebilir, belirli zamanlarda iltihabınıza göre azalabilir.

Bronşit Bulaşıcı mıdır?

Virus veya bakteriye bağlı enfeksiyondan kaynaklı olduğundan, akut bronşit bulaşıcı olabilir. Kronik bronşit ise uzun dönemli bir tahrişi içerdiğinden bulaşıcı değildir.

Bronşite Nasıl Tanı Konulur?

Göğüs röntgeni: X-ray, zatürre veya farklı bir durumunuzun olup olmadığını öksürüğünüzün yapısına göre belirlemeye yardımcı olur. Eğer düzenli sigara tüketiciyseniz ya da belirli bir dönem kullandıysanız, bu önemli bir saptamadır.

Balgam(mukus) testi: Akciğerlerinizden sökülen bir çeşit balgam(mukus) tipidir. Antibiyotikle düzelebilecek bir hastalık durumuna sahipseniz, bu test yapılmaya uygundur. Ayrıca, balgam testi alerjileri analiz etmek için de kullanılabilir.

Pulmoner fonksiyon testi:  Bu test esnasında, spirometre denilen cihazla; ne kadar havayı akciğerlerinize çekebileceğinizi ve ne kadar hızlı bu havayı akciğerlerinize çekebileceğinizi ölçebilirsiniz. Ayrıca, astım veya amfizem belirtilerini de ölçebilen bir testtir.

Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?

İlaç tedavisi

Viral bir enfeksiyon kaynaklı oluştuğundan her durumda antibiyotik tedavisi işe yaramayabilir, fakat eğer doktorunuz bakteriyel bir enfeksiyon olduğundan şüphelenirse, kişiye antibiyotik tedavisi önerilebilir.

Diğer ilaç tedavileri:

Öksürük ilacı

Astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığınız(KOAH) var ise, iltihap önleyici inhaler ve başka ilaçlar önerilebilir.

Terapiler

Kronik bronşitiniz varsa nefes terapisi ya da rehabilitesi sizin için değere sahiptir. Solunum terapileri; nefes egzersiz programlarıdır. Nefes terapisti size nasıl daha kolay nefes alacağınızı ve bu konudaki egzersiz yapma yeteneğinizi değerlendirecek ve arttırmaya çalışacaktır.

Solunum yolu temizleme cihazları da, mukus ya da balgam temizlemek için ve daha kolay sökmek için kullanılan tedavi yöntemlerindendir.

Bronşit Olma Riskimi Nasıl Azaltabilirim?

  • Sigara tüketiminizi durdurun.
  • Dışarıdan duman almamaya ve dumanlı ortamda durmamaya özen gösterin.
  • Solunum yollarınızı(burun, boğaz, akciğer) tahriş eden etkenlerle olduğunca az zaman geçirmeye dikkat edin. Tahriş edici etkenler; toz, evcil hayvan kepeği, hava kirliliği, sigara dumanı ve temizleyiciler olabilir.
  • Soğuk algınlığına yakalandıysanız bolca dinlenin.
  • Zamanında ilaç alımına özen gösterin.
  • Sağlıklı bir beslenme düzeni uygulayın.
  • Ellerinizi sabun ve su kullanarak sıkça yıkayın. 
  • Grip ve zatürre aşılarınızın güncel uygulandığından emin olun.

Alternatif Yöntemler ve Yaşam Tarzı Değişimi

Akciğerinizi tahriş edecek maddelerden kaçının veya maske takımına dikkat edin. Ev temizleyicileri, duvar boyası gibi kimyasallardan uzak durun.

Nemlendirici kullanın. Sıcak ve nemli hava, öksürüklerin sökülmesine yardımcı olur. Yine de su haznesinde bakteri ve mantar üremesini önlemek için nemlendiriciyi, üretici tavsiyelerine göre temizlediğinizden emin olun.

Eğer soğuk hava öksürüğünüzü şiddetlendiriyor ve nefesinizin daralmasına neden oluyorsa, dışarı çıkmadan önce soğuk hava için yüz maskesi takmaya çalışın.

Ne Zaman Doktoru Görmeliyim?

Belirtiler benzer olduğundan dolayı zatürre ve bronşit rahatsızlıklarının ayrımını yapmak zordur. Şu durumlarda doktorunuza başvurun:

  • İki ila üç haftadan fazla süren soğuk algınlığı.
  • 38 dereceden yüksek bir ateş.
  • Beş günden fazla süren ateş.
  • Kan üreten bir öksürük 
  • Herhangi bir nefes darlığı veya hırıltı.
  • Mukus renginde bir değişiklik.

Kronik bronşitiniz/KOAH'ınız varsa, zihinsel ve fiziksel sağlığı geliştiren yaşam tarzı ve aktivite değişikliklerini şu şekilde uygulayabilirsiniz: 

  • Gücünüz yettiği sürece çalışın, efor sarf etmek.
  • Duygusal sağlığınızı bir danışman ya da yakınlarınızdan destek alarak yönetmeye çalışmak.
  • Hobilerinizle ilgilenmek ve sosyal etkinliklerinizi kısıtlamamak.
  • Uyku düzeninizi düzenli tutmak. 
  • Aile ve arkadaşlardan destek istemek.
  • Gevşeme yöntemlerini egzersiz yaparak ve uygulayarak stres yönetimine özen göstermek.
  • İyi beslenmek.

Bronşit Tehlikeli Midir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir