edebiyat bolumu mezunlari is imkanlari / Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü | IIENSTITU

Edebiyat Bolumu Mezunlari Is Imkanlari

edebiyat bolumu mezunlari is imkanlari

İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları ne iş yapar? İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları iş imkanları nelerdir?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü, &#;ngilizcenin dilsel, tarihsel ve edebî anlamda tüm geli&#;imlerini inceler. &#;ngilizce, tarih, filoloji ve edebiyat gibi farkl&#; dallar&#;n harmanlanmas&#;d&#;r. Mezun olduktan sonra "&#;ngiliz Filolog" unvan&#; al&#;r. &#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#; i&#; imkânlar&#; aç&#;s&#;ndan oldukça &#;ansl&#;d&#;r. Hem özel sektörde hem de kamuda kendilerine yer bulabilirler.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü nedir?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü dil, kültür ve edebiyat aç&#;s&#;ndan donan&#;ml&#; bireyler yeti&#;tirir. &#;ngilizceye dair her ayr&#;nt&#;lar ö&#;retilir. Sadece dil de&#;il ayn&#; zamanda edebiyat da vard&#;r. Mezun olan ö&#;renciler tercümanl&#;k, yazarl&#;k ve edebiyat ele&#;tirmenli&#;i gibi birçok alana yönelebilirler.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü dil bilgisi, fonetik, antropoloji ve dil tarihi gibi birçok farkl&#; alandan olu&#;ur. Kula&#;a ho&#; gelse de durum baz&#; ö&#;renciler için zorlay&#;c&#; da olabilmektedir. Çünkü bölümde sadece dil ö&#;retimi yoktur. &#;ngiliz edebiyat&#;n&#;n olu&#;umundan günümüzdeki edebî anlay&#;&#;&#;na kadar geni&#; bir edebiyat ö&#;retimi de vard&#;r. Bu sebeple adaylar&#;n baz&#; becerilere sahip olmalar&#;, üniversite döneminin ve i&#; hayat&#;n&#;n çok daha keyifli geçmesini sa&#;layacakt&#;r.

Öncelikle aday&#;n yeni kültürleri ve dilleri ö&#;renmeye kar&#;&#; merak ve istek duymas&#; gerekir. Bu durum aday&#;n derslerden zevk alabilmesini sa&#;lar. &#;kinci durum ise güçlü bir haf&#;zaya sahip olmakt&#;r. Bu beceri, yeni bir dil ö&#;renmenin getirdi&#;i zorluklar&#; minimuma indirebilir. &#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#;, ad&#;ndan da anla&#;&#;laca&#;&#; gibi özellikle edebiyat alan&#;na yo&#;unla&#;an bir bölümdür. Hâlihaz&#;rda edebiyata ilgili olan adaylar için dersler daha keyifli olabilir. Ancak &#;unu da es geçmemek gerekir: Edebiyat alan&#;ndaki derslerde sadece kitap okunmaz. &#;ngiliz edebiyat&#; eserlerinin farkl&#; tekniklerle, ak&#;mlarla dönemsel olarak bilimsel bir temele yerle&#;tirip incelemeleri gerekiyor.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#; ne i&#; yapar?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#;n&#;n en çok tercih ettikleri alanlardan birisi ö&#;retmenliktir. Alacaklar&#; formasyon e&#;itimi sayesinde e&#;itim kurumlar&#;nda ö&#;retmenlik yapabilir ve bildiklerini ö&#;rencilerine aktarabilirler. Bir di&#;er popüler i&#; ise turist rehberi olmakt&#;r. Çe&#;itli acentelerde turistlere rehberlik yaparak geçimlerini sa&#;layabilirler. Ayr&#;ca bu sektörde yöneticilik yapmak da yine seçenekler aras&#;nda yer al&#;r. Bölüm mezunlar&#; edebiyat konusunda oldukça tecrübeli ve donan&#;ml&#;d&#;rlar. Bu sebeple kitap çevirisi yapabilirler. Ayn&#; zamanda metin yazarl&#;&#;&#;, gazetecilik, editörlük, tercümanl&#;k ve edebiyat ele&#;tirmenli&#;i yapabilirler. &#;ngilizcenin ve edebiyat&#;n dâhil oldu&#;u her alandan i&#;te çal&#;&#;abilirler.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#; nerelerde çal&#;&#;&#;r?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#; farkl&#; kurumlarda farkl&#; pozisyonlarla kariyer yolunu çizebilir. Bu kurumlardan ilki e&#;itim kurumlar&#;d&#;r. &#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#;n&#;n kamuda i&#; olanaklar&#; bulunur. Formasyon alarak devlet okullar&#;na ö&#;retmen olarak atanma &#;anslar&#; vard&#;r. Fakat kamuda çal&#;&#;mak istemeyenler özel e&#;itim kurumlar&#;n&#; tercih edebilirler. Devlette ya da özelde ö&#;retmenlik yapmak isteyen adaylar mutlaka formasyon e&#;itimi almal&#;d&#;r.

Turist rehberi imkân&#; bulunan mezunlar turizm firmalar&#;nda i&#;e girebilirler. Daha çok tercümanl&#;k alan&#;nda ilerlemek isteyenler ise tercümanl&#;k bürolar&#;nda, bakanl&#;klarda, özel kurumlar&#;nda ve kamu kurulu&#;lar&#;nda yeminli tercümanl&#;k yapabilir. Yay&#;nevleri, bölüm mezunlar&#; için iyi bir i&#; kap&#;s&#; olabilir. Ayn&#; zamanda gazeteler, dergiler, TV programlar&#; ve haber ajanslar&#;nda da görev alabilirler. Pek çok alanda oldu&#;u gibi burada da mezunlar&#;n serbest çal&#;&#;abilme imkânlar&#; vard&#;r. Bir metin yazar&#;, tercüman veya çevirmen olarak farkl&#; ki&#;i ve firmalarla proje bazl&#; çal&#;&#;abilirler.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü e&#;itim süresi kaç y&#;l?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü 4 y&#;ll&#;k bir lisans bölümüdür. Üniversitelerin Fen-Edebiyat veya Edebiyat fakültelerinde e&#;itim verir. Bölüm sadece dil puan&#;na sahip ö&#;rencileri kabul etmektedir.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü dersleri nelerdir?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü, &#;ngilizceyi kapsaml&#; bir &#;ekilde ele al&#;r. Ö&#;renciler dört y&#;ll&#;k lisans dönemleri boyunca &#;ngiliz dili ve edebiyat&#; alan&#;nda ayr&#;nt&#;l&#; akademik e&#;itim al&#;r. &#;lk y&#;l daha çok dil bilgisi dersleri al&#;rlar. &#;kinci y&#;l &#;ngilizce temel metin incelemeleri a&#;&#;rl&#;kl&#;d&#;r. Üçüncü y&#;l &#;ngilizce sözlü ve yaz&#;l&#; anlat&#;m konular&#;na yo&#;unla&#;&#;rlar. Son y&#;l ise Modern &#;ngilizce metinler ve Ça&#;da&#; &#;ngilizce konusunda e&#;itim al&#;rlar. Bu derslerden baz&#;lar&#; &#;unlard&#;r:

  • Çeviri Kuram&#; Temelleri
  • &#;ngiliz Normatif Fonetik ve Ses Bilgisi
  • Ortaça&#; ve Rönesans Edebiyat&#;
  • &#;ngiliz Klasisizm ve Ayd&#;nlanma Edebiyat&#;
  • Simultane Çeviri
  • &#;ngilizce Konu&#;ma ve &#;leti&#;im Becerileri
  • Ortaça&#;dan Rönesans’a &#;ngiliz Edebiyat&#;

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü avantajlar&#; ve dezavantajlar&#; nelerdir?

Üniversitedeki her bölümün kendine göre eksileri ve art&#;lar&#; vard&#;r. Bu durum &#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü için de geçerlidir.

  • Ö&#;renciler yeni bir dil ve kültür ö&#;renirler.
  • Freelance ve proje bazl&#; olarak çe&#;itli i&#; kollar&#;nda çal&#;&#;abilirler.
  • Formasyon alarak ö&#;retmen olabilirler ancak atamalar azd&#;r.
  • Özel e&#;itim kurumlar&#;nda ö&#;retmen olabilirler ancak maa&#;lar genel olarak dü&#;üktür.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Türk Dili ve Edebiyatı, Türk dilinin genel yapısını, tarih içerisinde yaşamış olduğu gelişimi ve diğer dünya dilleri ile sahip olduğu bağlantıyı ve Türk Edebiyat tarihinin geçmişten günümüze dek yaşadığı evrimi inceleyen bir bölümdür. Dil ve edebiyat, halkların ve halkları oluşturan insanların en önemli unsurlarından bir tanesi olan dil hakkında genel bir bilince sahip olması konusunda büyük rol oynar.

Türk Dili ve Edebiyatı Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Türk Dili ve Edebiyatı 4 yıllık lisans bölümünde temel amaç, Türk edebiyatının geçmişini ve bugününü benimseyip tarihine hakim olup diğer ülkelerin edebiyatları ile karşılaştırma yapacak yetkin bireylerin yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olanlara “Türk Filologu” ya da “Türkolog” unvanı verilir.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih edecek olan öğrenciler öğretim hayatları süresince;

  • Eski Türk Edebiyatı,
  • Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri,
  • Yazılı ve Sözlü Anlatım Teknikleri,
  • Türk Halk Bilimi,
  • Türk Dil Tarihi,
  • Türkiye Türkçesi,
  • Osmanlıca,
  • Türk Halk Edebiyatı,
  • Eleştiri Kuramları,
  • Türkçe Kompozisyon,
  • Edebi Sanatlar ve Nazım Bilgisi,
  • Cumhuriyet Dönemi Hikaye ve Romanı,

gibi derslerin eğitimini alacaklardır.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Türkologlar, Türk dilini kökeninden yapısına ve zaman içerisinde yaşamış olduğu gelişimi incelemekle yükümlü oldukları için dilin korunması ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamak adına hizmet veren yerlerde çalışmayı tercih edebilirler.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Türkologlar;

  • Kütüphaneler ve Arşivlerde,
  • Televizyon Kanallarında,
  • Üniversitelerde (Okutman),
  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (Ortaöğretim),
  • Türkçe Öğretmenliği (İlköğretim)
  • Reklam Ajanslarında (Metin Yazarlığı),
  • Yazarlık,
  • Gazete ve Dergilerde (Editörlük),
  • Türk Dil Kurumu,

gibi alanlarda çalışma imkanı bulabilirler. Devletin bakanlıklarına bağlı olan alanlarda çalışabilme yetkisine sahip olabilmeleri için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’den adayların elde edeceği puan önemli rol oynar.

Edebiyat Mezunu Ne İş Yapar? Edebiyat B&#;l&#;m&#; &#;alışma Alanları

 Edebiyat Mezunu Ne İş Yapar?

 Edebiyat mezunları Öncelikle İlköğretimde Türkçe öğretmeni olarak görev yapar. Aynı zamanda orta öğretimde Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olarak görevini yerine getirir. Bu öğretmenlik mesleğinin dışında aynı zamanda pek çok alanda görev yapma imkanı yer almaktadır.

 Genelde Türk Edebiyat tarihi ile beraber dilbilgisi üzerinden almış olduğu bilgiler doğrultusunda görev gerçekleştirir. Hem devlet memuru olarak hem de özel sektörde farklı işleri almış olduğu eğitim doğrultusunda sağlamaktadır. Genel çerçevede bir eğitimci olarak öne çıkar ve nerede olursa olsun eğitimci mesleğini öne çıkarır.

 Edebiyat Bölümü Çalışma Alanları

 Edebiyat bölümü mezunları birçok farklı çalışma alanı üzerinden görev yapma imkanı elde etmektedir. Özellikle çabuk ve kolay iş bulma potansiyeli eşliğinde, aynı zamanda sevilen ve güzel meslekler içerisinde bulunmaktadır.

 - İlköğretim ve ortaöğretimde öğretmenlik

 - Kütüphanecilik

 - Arşiv

 - Televizyon kanalları

 - Reklam ajanslarında Metin yazarlığı

 - Yazarlık

 - Dergi ve gazetelerde editörlük

 - Üniversitelerde okutman

 Bu şekilde görüldüğü gibi pek çok farklı mesleği icra etme imkanı bulunuyor. Saygın ve değerli bir mezhep olması ile birlikte, üniversiteler üzerinden en çok tercih edilen bölümler içerisinde yer almaktadır. Bu doğrultuda Türkiye'nin birçok farklı Üniversitesi'nde Edebiyat Bölümü yer almaktadır.

 Edebiyat Mezunu Hangi Memurluğu Yapabilir?

 Özellikle KPSS üzerinden almış olduğu puan ile beraber edebiyat mezunları birçok farklı memuriyet görevini de bulunurlar. Bunlar içerisinde Türk dili ve edebiyatı ile birlikte Türkçe öğretmeni olarak ilk sırada yer alır. Aynı zamanda kütüphanede bir okutman olarak da çalışırlar. Diğer yandan memur olarak yine akademisyen unvanı altında çalışma imkanı elde etmektedirler. Bu şekilde pek çok farklı meslek grubunu yapma potansiyeli bulunuyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası