tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi e devlet / T.C. Ticaret Bakanlığı

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi E Devlet

tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi e devlet

Bilindiği üzere, sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla, il merkezlerinde Ticaret İl Müdürlükleri ve yeterlilik şartları Yönetmelikle belirlenen ilçe merkezlerinde Kaymakamlıklar bünyesinde kurulan Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılabilmektedir.

Söz konusu başvurular, şahsen veya vekalet verilmek suretiyle bir avukat aracılığıyla;

- “İlgili tüketici hakem heyetine veya Kaymakamlıklara bizzat giderek elden başvuru”,
- “İlgili tüketici hakem heyetine posta yoluyla başvuru”,
- “İlgili tüketici hakem heyetine Elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla başvuru” yöntemleriyle yapılabilmektedir. 

Son günlerde çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından, koronavirüs (COVID) salgınının yayılmasını engellemek ve vatandaşlarımızı korumak amacıyla çeşitli tedbirler alınarak uygulamaya geçirilmektedir.

Bu doğrultuda vatandaşlarımızın muhtemel kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmaları hususunun bir kez daha hatırlatılmasında fayda görülmektedir.

Bu kapsamda, yaşadığı tüketici uyuşmazlığının çözümü için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapmak isteyen vatandaşlarımız, Kaymakamlıklara veya tüketici hakem heyetlerine giderek başvurularını bizzat elden yapmak yerine, elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden TÜBİS aracılığıyla da (funduszeue.info) gerçekleştirebileceklerdir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvurulur?

İçindekiler

Tüketici Hakem Heyetine Nasıl başvurulur? hakkındaki bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Tüketici Hakem Heyetine Başvuru son derece ciddi ve önemli hususları içinde barındırdığından bu yönde bir adım atılmadan önce mutlaka bir hukuki destek alınması önerilmektedir. Bu husustaki sorularınız ve deneyimlerimiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak için [email protected] adresimize e-posta gönderebilir, funduszeue.info sayfamızdan iletişime geçebilir ya da 80 27 numaralı hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Sizler için avukatlarımız tarafından hazırlanan diğer yazılarımıza funduszeue.info linkinden ulaşabilirsiniz.

tuketici-hakem-heyetine-nasil-basvurulur

Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu

Tüketici hakem heyetleri, sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulmuştur. Bu doğrultuda tüketicilerin mal ve hizmet alımı konusunda yapmış oldukları işlemler ve tüketiciye yönelik olarak doğabilecek uyuşmazlıklarda kanuni sınırlar içerisinde kalması halinde öncelikle tüketici hakem heyetlerine başvurulması gerecektir. Tüketici hakem heyetine nasıl başvurulduğuna dair tüm bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvuru Yapılır?

Tüketici Hakem Heyetlerine şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (funduszeue.info) ile başvuru yapılabilir. Bu itibarla, tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır.

Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Ticaret Bakanlığı’nın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak yapılabilir. Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvuruda; tarafların kimlik belgeleri, adresleri, eğer varsa unvanları, iletişim bilgileri, uyuşmazlığın konusu ve başvuru sahibinin seçimlik haklarından hangilerini seçtiği yer almalıdır. Ayrıca dilekçeye ek olarak, (söz konusu ayıplı mala ait) varsa; fatura, fiş, fotoğraf gibi belgelerin delil olarak sunulması istenmektedir.

Başvuruyu, dilekçenin Tüketici Hakem Heyeti’ne götürülmesi ya da posta yoluyla iletilmesi suretiyle yollanması mümkündür. Ayrıca, TUBİS’ten funduszeue.info E-devlet şifre ile giriş yaparak başvuru oluşturulabilmektedir. Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine yapılabilir.

Hakem Heyetine başvurmak için herhangi bir ücret ödenmesi gerekli değildir.

Yapılan başvurulur, başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde heyet tarafından görüşülür ve karara bağlanır. Fakat bu süre başvurunun konusu veya mal ve hizmetin özellikleri gibi sebeplerle en fazla altı ay daha uzatılabilir. Tüketici Hakem Heyeti’nin kararı üzerine 15 günlük süre içerisinde Tüketici Mahkemesi’ne itiraz yolu açıktır.

Mahkemeye itiraz aşamasında, tüketiciler sayılı Harçlar Kanunu’nda düzenlenen harçlardan muaftır. Ancak sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca gider avansı ödenmesi gerekmektedir. Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir.

15 günlük itiraz süresinin geçmesi durumunda karar kesinleşir. Bu durumda başvuran icra yoluna başvurabilir. Tüketici hakem heyetlerinin kararları tarafları bağlayıcı niteliktedir. Söz konusu kararlar yerine getirilmezse, sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında ilamların icrası hükümlerine göre kararın uygulanmasına yönelik işlemler için ilgili icra dairesine başvurulabilir.

Tüketici Hakem Heyetine Başvuru için Parasal Sınır Ne Kadardır?

Tüketici hakem heyetlerinin görev alanını belirleyen başvuru sınırları tüketici uyuşmazlıklarının değerleri açısından her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranında tekrar belirlenmektedir. Bu kapsamda yılı için; büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illerde değeri Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir belediyesi statüsünde bulunan illerde ise Türk Lirası ile Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine ve değeri Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklar için ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılması zorunludur.
 
yılı için, Türk Lirası ve üzerindeki uyuşmazlıkların karara bağlanması amacıyla tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz. Söz konusu uyuşmazlıkların çözümü için sayılı Kanun’un 73/A maddesi kapsamında sırasıyla dava şartı arabuluculuk müessesesine ve tüketici mahkemelerine; tüketici mahkemeleri bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerine başvurulması gerekmektedir.

Tüketicinin Talep Edebileceği Seçimlik Hakları Nelerdir?

Ayıplı bir mal ile karşılaşan tüketici kanunun verdiği seçimlik haklarını kullanabilir. Bu seçimlik haklar;

  1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
  2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
  3. Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
  4. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini istemek.

Ayıplı bir hizmet söz konusu olduğunda tüketicinin sahip olduğu haklar da yukarıdakiler paralel olarak düzenlenmiştir. Bu haklar;

  1. Hizmetin yeniden görülmesi,
  2. Hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı,
  3. Ayıp oranında bedelden indirim,
  4. Sözleşmeden dönme.

Tüketici sahip olduğu yukarıda yer alan seçimlik haklarından birini kullanabilir. Ancak öncelikle malda veya hizmette bulunan ayıbı satıcıya/sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici hangi seçimlik hakkını kullanmak istediğini bildirdikten sonra bu hakkından vazgeçemeyecektir. O nedenle, doğru talebi ileri sürdüğünüzden emin olmanız önem arz etmektedir.

Yukarıda sayılan seçimlik hakların hepsi satıcıya/sağlayıcıya yöneltilebilmektedir. Ancak, ücretsiz onarım ve ayıpsız misli ile değiştirilmesi talepleri aynı zamanda üretici ve imalatçıya karşı da kullanılabilir.

İLÇEMİZ TÜKETİCİ HAKEM HEYETİBAŞKANLIĞINA BAŞVURULAR

 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun  72 nci ve 84 ncümaddelerine dayanılarak hazırlanan 1 OCAK  tarih ve sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe Giren Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin Maddesinde belirtilen aşağıdaki hususlara göre başvuru yapılır.

 

Çalışma Usul ve Esaslar:

Başvuru MADDE 11 - (1) Uyuşmazlıklarla ilgili başvuru, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular başvuru formu kullanılarak yapılabilir. Başvuru formu kullanılmadan yapılan başvurularda; başvuru sahibinin adı, soyadı, TC Kimlik Numarası, adresi ve varsa diğer iletişim bilgileri, uyuşmazlık değeri ve talebi ile şikayet edilene ilişkin bilgilere yer verilmesi zorunludur.

(2) Tüketici aynı uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak birden çok tüketici hakem heyetine başvuramaz. Aksi takdirde diğer taraf lehine derdestlik itirazında bulunma hakkı doğar.

(3) Tüketicinin aynı uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak aynı tüketici hakem heyetine birden fazla başvuru yapması durumunda da ikinci fıkra hükümleri uygulanır.

(4) Elektronik ortamda yapılan başvuruların e-devlet kapısı üzerinden veya Tüketici Bilgi Sistemi ile yapılması zorunludur. Bu başvuruların geçerli olabilmesi için uyuşmazlıkla ilgili başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması, varsa bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmiş olması ve yapılan başvurunun başvuru sahibi tarafından, güvenli elektronik imza veya mobil imza ile imzalanmış olması gerekir.

(5) Güvenli elektronik veya mobil imza ile imzalanmamış başvuruların geçerli olabilmesi için sistem tarafından oluşturulan başvuru formunun çıktısının alınarak ıslak imza ile imzalandıktan sonra on beş gün içinde varsa bilgi ve belgelerle birlikte ilgili tüketici hakem heyetine posta yoluyla veya elden ulaştırılması gerekir. Aksi halde başvuru işleme alınmaz.


Elektronik Ortamda yapılanbaşvurular için: funduszeue.info

 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNİN ÇALIŞMA USULLERİ

Sayılı Kanun ve Yönetmeliklere göre çalışan Hakem Heyetlerine gelmeden önce,Satın aldığınız herhangi bir mal veya hizmetin ayıplı (kusurlu) olduğunu fark ettiğinizde öncelikle o mal veya hizmeti aldığınız satıcı veya sağlayıcı ile görüşmeniz gerekir. Sorunu çözemiyor ve karşı taraf yükümlülüğünü yerine getirmiyorsa, firma yetkilileri ile görüşmenizde yarar vardır.

Bu tür görüşmelerde yasal haklarınızı (malın iadesi, malın yenisi ile değiştirilmesi, malın tamiri, malın kusuru kadar değerinden indirilmesi) bildiğinizi ve seçimlik haklarınızdan hangisini tercih ettiğinizi belirtmeyi unutmayıfunduszeue.info rağmen sonuç alamadıysanız,İkamet ettiğiniz adres veya mal ya da hizmeti satın aldığınız yerde bulunan;

*TüketiciHakem Heyetlerine, 7 bin  funduszeue.info altında ki mal yada hizmetin,

*Tüketici İl Hakem Heyetlerine, 7 bin  funduszeue.info altında ki mal yada hizmetin,

*Tüketici Mahkemelerine, 11 bin  funduszeue.info üstünde ki mal yada hizmetlerde başvurup sonuç alabilirsiniz.

 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ NEREDEDİR? NEREYE BAŞVURULMALI?

Tüketici Hakem Heyetleri: İllerde Ticaret İl Müdürlüğü, İlçelerde ise Kaymakamlık binalarındadır.

Başvurular, tüketicinin ikamet ettiği adreste bulunan Hakem Heyetlerine yadahizmeti veya malı satın aldığı yerdeki Hakem Heyetine yapılır.

Satın aldığınız ve şikayet konusu olan mal ya da hizmetin değeri 01 Ocak 'den itibaren  TL'nin altında ise sorunun çözümü için TüketiciHakem Heyetine başvurmanız zorunludur. Bu durumda, Hakem Heyetlerinin aldığı karar bağlayıcıdır. (Parasal sınır her yıl DİE'nin TEFE')de meydana gelen yıllık artış oranında artırılır.

Hakem Heyetinin lehinize verdiği karara satıcı veya sağlayıcının uymaması durumunda İcra Müdürlüğünemüracaat edebilirsiniz.

Hakem Heyeti kararı, aleyhinize çıktıysa 15 (onbeş) gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebilirsiniz. İtirazı görüşen Tüketici Mahkemesinin kararı kesindir.

BAŞVURUNUZU NASIL YAPACAKSINIZ?

Şikayet konusunu içeren dilekçe ve ekinde konuya ait belgeleri (fatura, satış fişi, garanti belgesi, sözleşme vb.) 2 (iki) suret halinde düzenleyerek Tüketici Hakem Heyetine başvurmanız gerekmektedir.

Yazılı dilekçenizde,

• Satın aldığınız mal ya da hizmetin ne olduğunu, özelliklerini,

• Malın ne zaman teslim edildiğini ya da hizmetin ne zaman ve nerede verildiğini,

• Ne kadar para ödediğinizi (rakamla),

• Sorunun ne olduğunu,

• Satıcı ya da sağlayıcıya durumu ilettiğinizde neler olduğunu,

• Ne yapılmasını istediğinizi kısaca anlatın

Hakem Heyetlerine yapılan başvurulardan herhangi bir ücret alınmaz. Hakem heyetlerince görevlendirilecek bilirkişi ücretleri ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı/Ticaret İl Müdürlüğü tarafından karşılanır.

Tüketici Mahkemeleri nezdinde tüketiciler tarafından açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır.


DAVANIN GÖRÜŞÜLME SÜRESİ

Hakem Heyetlerine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç 6 (altı) ay içinde karara bağlanıfunduszeue.infoılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabilir.

Not:Darıca Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti Kararları en geç 4 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

DARICA KAYMAKAMLIĞI

(İLÇE TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞI)

İletişim: 16 21 16 24 Dahili /   Faks: 57 68

Adres:Hükümet Konağı
Yalı Mah. İstasyon Cad. No  Darıca/Kocaeli

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası