defne ne / Defne ne demek? Defne kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir? - Mynet Eğitim

Defne Ne

defne ne

Defne nedir?

Kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Doğu Akdeniz memleketlerinde yetişir. Yaprakları güzel kokulu, biçimlidir. Bu yüzden eskiden beri yaprak biçimi süslere örnek olmuştur. Defne, ikiçeneklilerin defnegiller familyasındandır. Boyu 10 metreye kadar uzayabilir. Çiçekleri sarı renkte, küçüktür. Meyvesi mavimtırak siyahtır. Defne yaprakları hoş kokulu olduğu için et ve bilhassa balık yemeklerine güzel koku vermekte kullanılır.

Danile Defoe asıl şöhretini 1719'da yayımlanan Robinson Crusoe adlı romanıyla yaptı. Eser, elinde hiç bir araç olmayan medeni bir insanın (Alexander Selkirk adındaki denizcinin) bir adada tabiatla mücadelesini anlatır. Türkçe'ye ve başka dillere defalarca çevrilmiştir. Defoe'nin daha başka önemli eserleri de vardır.

Almaşık sapın iki yanında karşılıklı değil de aralıklı olarak bir sağda, bir solda bitmiş yapraklar şeklinde dizilmiş, 7.5-10 cm uzunluğundaki yapraklar oval biçimli, donuk renkli derimsi ve sert kenarları da genellikle dalgalıdır. Bitkinin sarımsı veya yeşilimsi beyaz renkte küçük çiçekleri, olgunlaştığında rengi koyu mora dönen tek tohumlu, etli meyveleri vardır.

Kimi yörelerde “tahnel, tehnel, teynel, tenel” de denilen bu bitkinin çoğunlukla yapraklarından baharat, meyvelerinden yağ elde edilmektedir. Anadolu dağlarının yaz kış yeşil süsü olan defne, kozmetik sanayinin de gözbebeğidir. Türkiye’nin özellikle Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz kıyı kesimlerinde yetişen defne Türkiye’nin ihraç edilen önemli orman ürünlerinden biridir.

Yunanistan üzerinden Fransa ve İtalya’ya hammadde olarak gönderilen defne ilginçtir oradaki tesislerde işlenerek parfüm sanayinde kullanılır ve yeniden Türkiye’ye döner. Defne eski zamanların en gözde süs takılarından biridir. Yapılan arkeolojik kazılarda ele geçen ve müzelerde sergilenen süs ve takıeşyalarında defne yaprakları işlenmiştir. Kralların, şairlerin başında taç olarak defne vardır.

defne

Bitkinin kullanılan kısmı yaprak ve meyveleridir. Yaprakları uçucu yağ yönünden zengindir. Baharat olarak kullanılır. Defne meyvelerinde de uçucu yağ ve diğer yağlar, acı maddeler bulunur. Meyveleri midevi ve sinir ağrılarına karşı kullanılır. Meyve yapraklarından elde edilen yağ cildi tahriş edici merhemlerin içine konur. Aynı maksat için veteriner hekimlikte de, bundan başka sabun ve şampuanlara koku vermek için de kullanılır.

1. Defnegillerden, yaprakları güzel kokulu ve yaz kış yeşil olan bir ağaç (laurus nobilis).

n. laurel, bay, Daphne
Köken: Yunanca

"Kışladaki defne" ne demek

İstanbul Askeri Casusluk davasından beraat eden emekli Deniz Kurmay Albay Koray Eryaşa, geçen gün yeninden yayımlanan Fethullah Gülen’in 36 yıl önceki yazısındaki ayrıntıya dikkat çekti.

Cemaat'in Zaman gazetesi yazarı Abdullah Aymaz'ın köşesinde, Fethullah Gülen'in 12 Eylül darbesinin arefesinde, Haziran 1980'de Sızıntı dergisinde yazdığı yazıyı paylaşmıştı.

“KIŞLADAKİ BİR DEFNEDEN”

Gülen 36 yıl önceki yazısında "Siz hiç kış uykusundan kalkanları gördünüz mü?" sorusuna "Haberini kâh kırdaki bir çiçekten, kâh dehlizdeki bir çiğdemden, kâh kışladaki bir defneden, kâh mektebteki bir gülden bir nergizden kâh hastanedeki bir papatyadan alıyoruz" diye yanıt vermişti.

Gülen’in yazısında geçen “kışladaki bir defneden” ifadesine dikkat çeken emekli Deniz Kurmay Albay Koray Eryaşa, sosyal medyada “Yazıdaki ‘kışladaki defne’ sözüne dikkat, Defne üstsubay General ve Amirallerin şapkalarının kenarlarındaki sarı sırmadır” dedi.

“FETÖ'YÜ TÖRENLE ANKARA ESANBOĞA'DA KARŞILARLAR”

Gülen için “Kimi Kast ediyorlar, Genelkurmay Başkanı?” diyen Eryaşa, şöyle devam etti:

“Bu konuda açıklama yaparsa seviniriz. Askeri bir darbe ülkemizde iç savaşa neden olur, başarırlarsa askeri darbe sonunda FETÖ'yü törenle Ankara Esanboğa'da karşılarlar.”

Odatv.com

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası