melik duyar mega hafıza ingilizce / HAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE - PDF Ücretsiz indirin

Melik Duyar Mega Hafıza Ingilizce

melik duyar mega hafıza ingilizce

Hafıza Teknikleriyle İngilizce &#; İngilizce Kelimeleri Hızlı ve Kolay Öğrenin!

Hafıza Teknikleriyle İngilizce &#; Kaç Tane İngilizce Kelime Bilmeniz Gerekir

© –Melik Duyar – Mega Hafıza Ltd.

Hafıza teknikleriyle ingilizce / İngilizce için kaç tane ingilizce kelime bilmelsiniz? Şüphesiz bu sorunun cevabının verilmesi için bir başka soru daha sorulması gerekir. &#;İngilizce&#;deki hedefiniz nedir?&#; Eğer hedefiniz günlük İngilizce konuşmaların % 80 veya % 90&#;ını anlamaksa, bunun cevabı oldukça basit. İngilizce kelimelerle ilgili bir analiz, İngilizce&#;de en çok kullanılan ilk kelimenin avantajlarını şöyle sıralıyor; en çok kullanılan ilk kelimeyi öğrenen bir insan günlük konuşmaların % &#;ünü, hikaye ve romanların % &#;ünü, gazete yazılarının % &#;sını ve akademik metinlerin % &#;ini kolayca anlayabiliyor.

İlginç olan şu; İngilizce&#;de en çok kullanılan ikinci tane kelimeyi bilmek sadece % 6&#;lık bir artışla günlük konuşmaların % &#;ünü kolayca anlamanızı sağlıyor. İkinci kelime hikaye ve romanın anlaşılmasında % , gazete yazılarının anlaşılmasında % ve akademik yazıların anlaşılmasında % &#;lık bir artış sağlıyor.

İlk kelimeyi öğrenmenin çok büyük avantajlarının olmasının yanında, ikinci kelimeyi öğrenmek için harcanan zaman ve çabanın &#; ilk kelimenin sağladığı faydaya oranla &#; büyük bir kısmının boşa gittiği de bir gerçek. Ancak ilk kelimeyi öğrenen bir kişinin günlük konuşmalarında hiçbir sıkıntıya girmeyeceği de çok açık.

TOEFL ve YDS gibi sınavlarda en çok sorulan kelimeleri hafıza teknikleriyle öğrenmeye yönelik olan &#;Accelerated Word Memory Power&#; adlı setle ilgili çok sayıda aldığım pozitif e-mail mesajları ve &#;Neden günlük konuşma kelimelerini hafıza teknikleriyle öğreten bir set çıkartmıyorsunuz?&#; sorusu beni yıllardır yeni bir set hazırlama çabasına yöneltti. &#;Mega İngilizce&#; adlı bir set hazırlamaya ve İngilizce&#;de en çok kullanılan kelimeleri hafıza teknikleriyle öğretmeye ve buna ingilizce konuşmayı öğrenmeyi de ilave etmeye karar verdim. Bu çalışmanın bir süredir yayınlandığı haberini tüm okurlarımıza verebilirim. Detaylı bilgiyi &#;MEGA İNGİLİZCE&#; web sitesinde bulabilirsiniz.

 &#;&#; Sponsor Bağlantı &#; Sponsor Bağlantı &#;&#; 

MEGA İNGİLİZCE / KOLAY İNGİLİZCE

İNGİLİZCE&#;Yİ ÇOCUKLARIN ANA DİLLERİNİ ÖĞRENDİKLERİ GİBİ DOĞAL ÖĞRENİN!

 &#;&#; Yazının Devamı &#; Yazının Devamı &#;&#; 

Ayrıca sayfanın en altında linki verilen &#;Hafıza teknikleriyle ingilizce&#; adlı e-kitaba tıklayarak bu kitabı ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirerek hemen okumaya başlayabilirsiniz.

Hafiza Teknikleriyle Ingilizce - Mega Hafiza

I.S.P. Nation &#;Yabancı Bir Dilde Kelime Öğrenmek&#; adlı eserinde, en çok kullanılan İngilizce kelimeleri hem öğrenmek, hem de öğretmek için harcanan zamana değeceğini ifade etmektedir.

Bu arada en çok kullanılan kelimelerle sık bir şekilde karşılaşılması, bu kelimelerin hafızaya yerleşmesini de kolaylaştırmaktadır. Ancak çok sık karşılaşılmasından farklı olarak, bir kelimenin kolay öğrenilebilmesini etkileyen farklı faktörler var. Tabi bu faktörlere bağlı olarak kullanılan bazı kolaylaştırıcı teknikler de mevcut.

Ayrıca hafıza gücü kullanılarak &#;İngilizce Kelimeler Nasıl Öğrenilir&#; başlıklı aşağıdaki video filmi de izlemenizi tavsiye ediyorum.

İngilizce Bir Kelimenin Kolay Öğrenilebilmesini Etkileyen Faktörler

Yabancı kelimelerin kolay öğrenilmesinde en önemli faktörlerden bir tanesi, öğrenilen yabancı dilin ana dilinizle veya bildiğiniz başka bir yabancı dille ilgili olmasıdır. Örneğin Latince kökenli bir yabancı dil biliyorsanız, aynı kökenli diğer bir yabancı dili öğrenmeniz daha kolay oluyor. Çünkü her iki yabancı dilde benzer ve ortak kelimelerle karşılaşmanız işi kolaylaştırıyor. Örneğin Almanca öğrenmiş olan bir kişi İngilizce kelimeleri öğrenmede çok da fazla zorlanmıyor. Örneğin Almanca&#;da &#;anne&#; anlamına gelen &#;mutter&#; kelimesini bilen bir kişi için İngilizce&#;de &#;mother&#; kelimesinin aynı anlamda kullanıldığını öğrenmek hiç de zor olmuyor. Yine bir başka örnek olarak Almanca&#;da &#;okul&#; anlamında kullanılan &#;schule&#; ile İngilizce&#;deki &#;school&#; kelimelerinin benzerliği işi kolaylaştırıyor.Mega İngilizce - ingilizce kelimeler nasıl öğrenilir

Bu arada benzer görünüp de zıt anlamlarda olan kelimelerin sizi yanıltmasını da önlemelisiniz. Bunun için önce aradaki zıtlığa dikkat etmelisiniz. Ayrıca başlangıçta bu kelimelerle her karşılaştığınızda &#;bunların aralarında bir zıtlık vardı&#; diye düşünmelisiniz.
Diğer bir önemli faktör de yabancı kelimelerin bir tema veya konu içinde öğrenilmesidir. Genel olarak kelimeler her defasında bir tane yeni kelime öğrenmek şeklinde olmaz.

Yabancı kelimelerin öğrenilmesini kolaylaştıracak bazı basit stratejileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kelimeler arasındaki ilişkiler (Benzer anlamlarda olan kelimeleri aynı anda öğrenmeye çalışmak karışıklık yaratabilir);
  • Aynı anda öğrenilmeye çalışılan kelime adedi (Kelimeler çok zor ise aynı anda öğrenilecek kelime sayısı azaltılabilir);
  • Kelimeleri öğrenme sıranız (öğrenmede başlangıç ve bitiş etkisi vardır. Liste halinde öğrenilen yabancı kelimelerin içinde en kolay öğrenilenler listenin başında ve sonunda olanlardır. Dolayısı ile listenin ortasında bulunan kelimelere daha fazla dikkat etmelisiniz.)

 &#;&#; Sponsor Bağlantı &#;&#; 

PARETO PRENSİBİYLE / MEGA İNGİLİZCE

 &#;&#; Yazının Devamı &#;&#; 

Yabancı Dil Öğrenme Hedefiniz Nedir?

Yabancı dil öğrenmede seçtiğiniz hedef şüphesiz uygulayacağınız stratejilerin de farklı olmasını gerektirir. Örneğin önceliğiniz sadece okuduklarınızı ve duyduklarınızı anlamak olabilir. Bu durumda kelimelerin aktif olarak kullanılması söz konusu değildir. Kelimeler beyninizde pasif olabilir ve sadece duyunca anımsamanız yeterlidir. Amacınız öğrendiğiniz yabancı dilde yazı yazmak ve konuşmak ise iş biraz daha zordur. Çünkü bu durumda beyninizdeki sadece pasif anımsama işlemi ihtiyacınızı çözmeyecektir. Yazma ve konuşmada kelimeleri aktif olarak hatırlamak ve kullanmak gerekir.Accelerated Word Memory Power

Yabancı Kelime Öğrenme Yaklaşımları

Yabancı bir dili nasıl öğreneceğiniz, o dili neden öğrenmek istediğinize bağlıdır. Kendi kendine yabancı dil öğreten kitapların çoğu, sizin o yabancı dilin konuşulduğu ülkeye seyahat edeceğiniz kabulünden hareket etmektedir. Konuların çoğu bilet alırken, lokantada yemek yerken, alışveriş yaparken vb. durumlarda karşılaşacağınız cümleleri ve kelimeleri size öğretmeye çalışır. Diğer bir gurup yayın da iş gezisine giden işadamlarını hedef almıştır. Bu eserler de resmi tanışmalar, sohbetler ve müzakereler gibi konulara ağırlık verirler. Her iki gurup da duyduğunu anlamak ve söylemek istediğini konuşabilmek üzerine kurulmuştur.

Başarı dileklerimle&#;

Melik Duyar
Dünya Hafıza Şampiyonu
© – Melik Duyar – Mega Hafıza Ltd.
MEGA İNGİLİZCE &#; Hafıza teknikleri ile ingilizce

Yorumlar

hafıza teknikleriingilizceöğrenmeyabancı kelimeler

 

MEGA İNGİLİZCE - Hafıza Teknikleriyle Kolay İngilizce

MEGA İNGİLİZCE - Hafıza Teknikleriyle Kolay İngilizce

Mega İngilizce ile İngilizceyi çocukların ana dillerini öğrendikleri gibi öğrenin, hem de hafıza teknikleriyle.

Set İngilizceyi "Subject + Verb + Object" gibi formüllerle gramer anlatmaya çalışmamaktadır. Siz hiç ana dilini öğrenen bir çocuğa formüllerle gramer anlatıldığını gördünüz mü. Çocuğa gramer anlatılmadı, ama çocuk grameri öğrendi. Nasıl mı? Beyinde mevcut olan doğal dil edinme merkezlerini kullanarak. Mega İngilizce bu merkezleri harekete geçirerek İngilizceyi öğreten devrim yaratacak bir settir.

Ayrıca set, İngilizce'de en çok kullanılan ilk kelimeyi cümle içinde kullanımlarıyla birlikte ve hafıza teknikleriyle öğretmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar İngilizce'de en çok kullanılan ilk kelimeyi cümle içindeki kullanımlarıyla öğrenmenin GÜNLÜK KONUŞMALARIN % 84,3'ÜNÜ ANLAMANIZI SAĞLADIĞINI göstermektedir.

Setle ilgili detaylı bilgi için:

funduszeue.info

Mega Hafıza Eğitim Setleri


FOTOGRAFİK HAFIZA TEKNİKLERİ

Bu set okuduğunuz, gördüğünüz ve duyduğunuz her türlü bilginin hafızada tutulma tekniklerini öğretiyor. Set ayrıca hızlı öğrenme, beyni etkin kullanma ve hızlı ders çalışma ve not tutma tekniklerini de öğretmektedir.

Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayın


HAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE
(ACCELERATED WORD MEMORY POWER)

Bu set İngilizce kelimeleri hafıza teknikleriyle hızlı, kolay ve kalıcı olarak öğrenmeyi öğrettiği gibi, TOEFL, KPDS ve İngilizce yeterlilik sınavlarında en çok sorulan yüzlerce kelimeyi de hafıza teknikleriyle bizzat öğretiyor.

Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayın


ZİHİNSEL MATEMATİK VE HAFIZA TEKNİKLERİ

Bu set, sayısal hafıza gücünüzü geliştirmek, yaratıcı problem çözmek, hızlı problem çözmek ve hızlı zihinsel işlemler yapabilmek için. Matematiği bir eğlence haline getiren set matematiğin sevilmesini de sağlıyor.

Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayın


ÇOCUK, ZEKA VE HAFIZA SETİ

3 – 7 yaşındaki çocukların okul öncesi hafıza ve zekalarını sağlam temellere oturtmak için hazırlanmış çok özel bir set. Türkiye’de ilk ve tek.

Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayın


DİNAMİK HIZLI OKUMA

Hafıza teknikleriyle hızlı okuma tekniklerini birleştiren ilk ve tek set. Mega Hafıza bu setle Dünya’nın en iyi ikilisini, Tony Buzan ve Melik Duyar’ı bir araya getirdi.

Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayın


BİO-RİTMİK LARGO VE KONSANTRASYON

Beyin dalgalarını etkileyerek konsantrasyonu sağlayan, ders çalışma ve hızlı öğrenme binaural frekanslarını ve largo müzikleri içeren bir set.

Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayın


Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Page 1: Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

KONSANTRASYONUN

GÜCÜ

Editör: Melik Duyar

funduszeue.info

Page 2: Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

KONSANTRASYONUN

GÜCÜ

Theron Q. Dumont

Editör: Melik Duyar

Copyright © Mega Hafıza Ltd. Şti.

Bu kitabın her türlü Türkçe yayın hakları Mega Hafıza Ltd. Şfunduszeue.info aittir. Her hakkı mahfuzdur. Yazılı izin alınmadan, kısmen veya tamamen iktibas edilemez.

Ancak eser yayınlandığı bu hali ile, üzerinde eklenti veya çıkartma gibi hiçbir değişiklik yapılmadan, ücretsiz olarak internet sitelerinden ve e-mail eki şeklinde

“spam” yapmadan dağıtılabilir.

Çeviren : Mine Duyar Kapak Tasarım : MRA Reklam

ISBN – – 13 - 0

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

Mega Hafıza Hızlı Öğrenme, Beyin Eğitimi ve Yaratıcı Düşünme Merkezi Esat Cad. No: 45/7 Kat-4 Küçükesat – Ankara

Tel: 0 – – 33 30 Fax: 0 – - 90 02

© Mega Hafıza® - 2

Page 3: Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Melik Duyar

(Dünya Hafıza Şampiyonu)

funduszeue.info

ÜCRETSİZ HAFIZA VE BEYİN EĞİTİMİ

7 GÜNLÜK ÜCRETSİZ

“E-BEYİN EĞİTİMİ” KURSU

Mega Hafıza’nın aylık ücretsiz “e-Mega Beyin” Bültenine abone olan herkese $ değerindeki “7 GÜNLÜKBEYİN

EĞİTİMİ” kursu da ücretsiz olarak gönderilmektedir.

7 günlük ücretsiz “E-Beyin Eğitimi” kursu sadece funduszeue.info adresini ziyaret eden ve bu kursun

gönderilmesi için Mega Hafıza’ya “e-mail” adresini bırakmış olan misafirlerimize teşekkür etmek amacıyla düzenlenmiştir.

Kurs 7 bölüm halinde “e-mail” adresinize gönderilmektedir.

Her bir bölüm 2 gün arayla gönderilerek, bu mini kurs toplam 21 günde tamamlanmaktadır.

funduszeue.info

© Mega Hafıza® - 3

Page 4: Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITAN DİĞER WEB ADRESLERİ

Aşağıda resmi görünen kitap Mega Hafıza’nın size bir hediyesidir. Kitap Mega Hafıza’nın

web sitesini ziyaret eden herkese ücretsiz olarak verilmektedir. Bu e-kitapta çocukların hafıza ve zekalarını sağlam temellere oturtmak için nelerin yapılması gerektiği adım adım

açıklanmaktadır.

funduszeue.info

Çağımızın fırsatları elektronik ticaret ve internet teknolojilerinde gizlidir. Elektronik ticaretle ilgili ücretsiz eğitim almak, bu işin sırlarını öğrenmek ve e-ticaretle ilgili ücretsiz e-kitaplara

ulaşmak istiyorsanız aşağıdaki internet adresini mutlaka ziyaret ediniz.

funduszeue.info

© Mega Hafıza® - 4

Page 5: Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Başarıya ulaşmak için hemen hemen herkese rehber olan ve ilham veren bir şeyler vardır. Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar’a rehber olan ve ilham veren “Elmas Tarlaları ve

Zengin Olma Hakkınız” adlı e-kitap tüm dünyada çağların değişmez klasiği olarak ün yapmıştır. Başarıyı yakalamak ve zengin olmak formülü biliyorsanız hiç de zor değildir. Bu e-

kitap size başarının gizli formüllerini gerçek hayattan verilen ilginç örneklerle sunmaktadır. Bu e-kitap aşağıdaki web adresini ziyaret eden tüm misafirlere ücretsiz olarak hediye

edilmektedir.

funduszeue.info

ÜCRETSİZ Yaratıcı Düşünme Bülteni !

Dünyadaki yeni yaratıcı düşünme tekniklerinden ve uygulamalarından haberdar olmak

istiyor Musunuz? Yaratıcı düşünme teknikleriyle ilgili gerçek yaşamdan örnekler, bulmacalar ve egzersizler

görmek ister misiniz? Cevabınız "EVET" ise funduszeue.info adresini hemen ziyaret edin.

funduszeue.info

© Mega Hafıza® - 5

Page 6: Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

HAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE

(ÜCRETSİZ KİTAP)

(TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler için defalarca sözlüğe bakmak zorunda kalmak hemen hemen her seviyede İngilizce öğrenen insanın ortak problemidir. Her İngilizce öğrenme kitabında ve kursunda gramer öğretilmekte, ancak iş kelimelere gelince bir liste verilerek bu kelimeleri öğrenin denmektedir. Konu kelimelerin öğrenilmesi ve hafızada tutulmasına gelince işler zorlaşmaktadır. Öğrenilecek kelime sayısı binlercedir. Ayrıca bu kelimelerin hızlı, kolay ve kalıcı olarak nasıl öğrenileceğini, daha sonra gerektiğinde nasıl hatırlanacağını da hiç kimse söylememektedir. Ancak artık endişe etmenize gerek yok. Ücretsiz olarak bilgisayarınıza yükleyerek okumaya başlayacağınız "Hafıza Teknikleriyle İngilizce" adlı e-kitap bu sorununuzu kısa zamanda çözecektir. Bu ücretsiz kitap sadece İngilizce kelimeleri hızlı, kolay ve kalıcı öğrenme tekniklerini öğretmekle kalmayacak, aynı zamanda TOEFL, KPDS ve İngilizce yeterlilik sınavlarında çıkan örnek İngilizce kelimeleri de bizzat uygulamalı olarak öğretmektedir. Bu ücretsiz kitaba sahip olmak için aşağıda adresi verilen web adresini ziyaret etmeniz yeterlidir.

funduszeue.info

© Mega Hafıza® - 6

Page 7: Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

ÜCRETSİZ MEGA HAFIZA DERGİSİ

Ücretsiz MEGA HAFIZA dergisinin adresinize gönderilmesi için aşağıdaki web sitelerinden birisini ziyaret ederek ücretsiz dergi isteme bölümüne adres bilgilerinizi giriniz. Ücretsiz MEGA HAFIZA derginiz postayla adresinize gönderilmektedir. Dergide hızlı öğreneme, beyin eğitimi, yaratıcı düşünme, hafıza teknikleriyle ingilizce, çocuk, zeka ve hafıza konularında örnekler ve ipuçları verilmektedir. Ücretsiz derginizi 33 30 nolu telefonu arayarak da isteyebilirsiniz.

funduszeue.info

funduszeue.info

Tel: 33 30

© Mega Hafıza® - 7

Page 8: Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

MEGA HAFIZA SETLERİ (Setlerin CD Versiyonları Mevcuttur)

Misyonu insanların zihinsel potansiyellerini maksimum seviyede kullanmalarını sağlamak olan Mega Hafıza aşağıda görülen eğitim setleriyle tüm okurlarının hizmetindedir. funduszeue.info

FOTOGRAFİK HAFIZA TEKNİKLERİ

Bu set okuduğunuz, gördüğünüz ve duyduğunuz her türlü bilginin hafızada tutulma tekniklerini öğretiyor. Set ayrıca hızlı öğrenme, beyni etkin kullanma ve hızlı ders çalışma

ve not tutma tekniklerini de öğretmektedir.

HAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE

ACCELERATED WORD MEMORY POWER Bu set İngilizce kelimeleri hafıza teknikleriyle hızlı,

kolay ve kalıcı olarak öğrenmeyi öğrettiği gibi, TOEFL, KPDS ve İngilizce yeterlilik sınavlarında en çok sorulan yüzlerce kelimeyi de bizzat öğretiyor.

ZİHİNSEL MATEMATİK VE HAFIZA TEKNİKLERİ Bu set, sayısal hafıza gücünüzü geliştirmek, yaratıcı

problem çözmek, hızlı problem çözmek ve hızlı zihinsel işlemler yapabilmek için.

ÇOCUK, ZEKA VE HAFIZA SETİ

3 – 7 yaşındaki çocukların okul öncesi hafıza ve zekalarını sağlam temellere oturtmak için hazırlanmış

çok özel bir set. Türkiye’de ilk ve tek.

DİNAMİK HIZLI OKUMA Hafıza teknikleriyle hızlı okuma tekniklerini birleştiren ilk ve tek set. Mega Hafıza bu setle Dünya’nın en iyi

ikilisini, Tony Buzan ve Melik Duyar’ı bir araya getirdi.

BİO-RİTMİK LARGO VE KONSANTRASYON Beyin dalgalarını etkileyerek konsantrasyonu

sağlayan, ders çalışma ve hızlı öğrenme binaural frekanslarını ve largo müzikleri içeren bir set.

© Mega Hafıza® - 8

Page 9: Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

SPONSOR MEGA HAFIZA’NIN MESAJI - 2 Bizzat Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar’ın verdiği eğitim, seminer, kurs veya konferanslarına katılmak istiyorsanız, aşağıda verilen eğitim programlarını inceleyiniz. Daha detaylı bilgi için aşağıda verilen web adresimizi ziyaret ediniz.

funduszeue.info

“Fotografik Hafıza Teknikleri®“ ile beyni etkin

kullanarak, öğrenme gücünü artırmak için;

BEYNİ ETKİN KULLANMA, HIZLI ÖĞRENME & HAFIZA VE ZEKA GELİŞTİRME

SEMiNERİ

Bu eğitim programında Mega Hafıza’nın “Fotografik Hafıza Teknikleri®” seti

katılımcılara hediye edilmektedir.

Daha hızlı okuyarak,

anlama hızınızı arttırmaya konsantre olabilmek için;

“MEGA HIZLI OKUMA” SEMİNERİ

Bu seminerde Mega Hafıza’nın

“Mega Hızlı Okuma®” seti katılımcılara hediye edilmektedir.

Çocuklarınızın konsantrasyon gücünü arttırmak ve

matematik korkusunu yenmelerini sağlamak elinizde!

ZİHİNSEL MATEMATİK, HAFIZA VE ZEKA

GELİŞTİRME SEMİNERİ

Fotografik Hafıza Teknikleri® (mnemonics) telkin ve

fiziksel tepki yöntemleri ile

İngilizce öğrenmek hiç de zor değil!

HAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE! SEMİNERİ

“İsimleri ve Yüzleri

hatırlamada Zorluk Çekiyorsanız!”

İSİMLER ve YÜZLER için HAFIZA GÜCÜ SEMİNERİ

“Beynin Satın Alma Sürecini Keşfedin!”

BEYİNDEN BEYİNE SATIŞ SEMİNERİ

Zor problemler karşısında

basit ve farklı çözümler üretebilmek için

“ASİT®YARATICI DÜŞÜNME TEKNİKLERİ” SEMİNERİ

Muhteşem bir “Hafıza Gösterisi” ile

beyninize doğru harika bir yolculuğa

çıkmaya var mısınız?

BEYNİ ETKİN KULLANMA, HIZLI ÖĞRENME ÖĞRENME MOTİVASYONU KONFERANSI

NOT: Ayrıca Ankara, İstanbul, İzmir ve diğer şehirlerde düzenlenen “Hafıza ve Zeka YAZ ve KIŞ OKULU” program takvimlerimizi inceleyiniz

© Mega Hafıza® - 9

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

ÖNSÖZ Günümüzün hızlı yaşam temposu içinde, hayatından memnun olan insan sayısında büyük düşüşler yaşanmakla birlikte, yaşama ilişkin şikayet konuları da o denli artmıştır. Öğrenciden yetişkine kadar, her yaştan insanlar, beyinsel etkinliklerinde bir şeylerin eksikliğinden sızlanmaktadır. Kimileri unutkanlıktan ve dikkatsizlikten şikayetçi olurken, kimileri de motive olamamaktan yakınmaktadırlar. Ancak, şikayet konuları içinde en çok dikkati çekenin ise “Konsantrasyon eksikliği” olduğu görülmektedir. Hemen herkes, kendi amaçlarını gerçekleştirmede başarılı olabileceğini düşünmekle birlikte, başarısızlıklarına “Ah bir konsantre olabilsem” cümlesiyle neden bulmaları, sorunun aslını bize göstermektedir. Kısacası, öğrenciden yetişkine kadar, günümüz insanlarının temel sorunu, amaçlarına ve hedeflerine ulaşmada, yeteri kadar konsantrasyon gücüne sahip olamayışlarıdır. Konu konsantrasyon olunca onu temel olarak etkileyen dört önemli faktöre de göz atmak gerekiyor. Bu faktörler; 1-) Düşüncelerimizi kontrol edebilmek ve yönetmek, 2-) Hafıza ve zeka gücümüzü etkin olarak kullanmayı öğrenmek, 3-) Ses ve gürültü gibi konsantrasyonu bozan çevresel faktörlerin nasıl çözülmesi gerektiğini bilmek, 4-) Konsantrasyonu artıracak besinlerle beslenmek. “Konsantrasyonun Gücü” adlı bu eser “düşüncelerinizi kontrol edebilme ve yönetme” konusunda size çok önemli bilgiler ve stratejiler sunan olağanüstü bir kitaptır. Yıllar önce A.B.D.’de öğrenciyken karşılaştığım bu kitabın benim konsantrasyonum üzerinde çok önemli katkıları olmuştur. Bu kitabı ücretli olarak kitapçılarda bulabileceğiniz gibi, elektronik kitap halini aşağıdaki web sitesinden ücretsiz olarak bilgisayarınıza da indirebilir veya arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz.

funduszeue.info Aslında başlangıçta amacım herkese bu kitabı sadece ücretsiz olarak internet üzerinden dağıtmaktı. Ancak kitabı internetten indirerek bilgisayarda okuyan okurlarımızın büyük bir çoğunluğundan bu eserin kağıda basılmış kitap haline de sahip olmak istedikleriyle ilgili çok sayıda e-mail ve telefon aldık. Bunun üzerine kitabı somut bir eser olarak da yayınlayarak tüm kitapçılara dağıttık. Ama kitap alacak parası olmayan okurlarımızın da bu önemli eserden mahrum kalmamaları için, elektronik halinin ücretsiz olarak yukarıda verilen web sitemizden dağıtılmasına da devam edilecektir.

© Mega Hafıza® - 10

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Konsantrasyonu artırmak için gerekli olan “hafıza ve zeka gücümüzü etkin olarak kullanmayı öğrenmek” konusuna gelirsek. Bu konuda da iki alternatif seçeneğe sahip olduğunuzu belirtmek istiyorum. Bunun için yukarıda verilen web adresinde sunulan eğitim alternatiflerini değerlendirebileceğiniz gibi, aşağıda verilen web adresimizde sunulan eğitim setlerinden de faydalanabilirsiniz.

funduszeue.info Ses ve gürültü gibi konsantrasyonu bozan çevresel faktörlerin nasıl çözülmesi gerektiğini, müzik ve beyin ilişkisinin ne olduğunu, hangi özel müzik ve frekansların konsantrasyonu artırdığını ve konsantrasyonu artıran yiyeceklerin ne olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki web sitesindeki bilgilerden de faydalanabilirsiniz.

funduszeue.info Konsantrasyonla ilgili birçok sorunuzun cevabını “Konsantrasyonun Gücü” adlı bu kitapta bulacağınızı düşünüyorum. Umarım bu değerli bilgileri değerlendirirsiniz. Başarı Dileklerimle Ocak – Melik Duyar Dünya Hafıza Şampiyonu MEGA HAFIZA

KONSANTRASYON PROBLEMİ YAŞIYORSANIZ

Ders çalışırken konsantre olamıyor ve dikkatinizi toplayamıyorsanız, çocuğunuz, ya da siz hiperaktif bir yapıya sahipseniz, hızlı öğrenme ve konsantrasyon sağlayan frekans ve müzikler içeren “Bio-Ritmik Largo ve Konsantrasyon” seti sizin için çözüm olabilir.

funduszeue.info

© Mega Hafıza® - 11

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

İÇİNDEKİLER

GİRİŞ Dikkati toplamayı öğrenmek, başarı sürecinde çok önemlidir. Yaptığınız herhangi bir

şeyde en yüksek başarıyı kazanabilmeniz için, üzerinde çalıştığınız konuya bütün düşünce gücünüzle yoğunlaşmanız gerekir. Dikkatini toplayabilen insan; yapıcı olan bütün düşüncelerini harekete geçirirken, yıkıcı olan bütün düşüncelerini de tamamen bloke eder. Kişi dâhi bile olsa, dikkatini toplayamıyorsa, hiçbir şeyi başarması mümkün değildir.

1. DERS ÇÖZÜM YOLU BULAN KONSANTRASYON

Doğamızda, bizi ilerlemeye güdüleyen ve geri çekmeye çalışan iki yaratılış özelliğimiz bulunmaktadır. Bunlardan hangisi üzerine yoğunlaşır ve geliştirirseniz, siz “o”sunuz. Kontrol sizdeyse, bütün iş hayatınızı değiştirebilir ve mucize sonuçlar elde edebilirsiniz. Bir konudaki kontrolünüz, tam olarak, konsantre olmuş düşünceniz tarafından gerçekleşebilir.

Peki, bir "fırsat" nasıl oluşur? Genellikle, bir kişinin elde ettiği fırsat, bir başka kişinin kaybıdır. Bu derste öğrendiklerinizi uygularsanız, çok yararını görürüsünüz. Verdiğimizi neden misliyle geri aldığımızı hiç düşündünüz mü? İşte size harika olduğu kadar, cesaret de verici bir hayat suyu! Gerekli çabayı ortaya koymaya istekli olan her insan, amacını gerçekleştirmede başarılı olabilir. Alanında en iyi olan kişi, birtakım şeyleri yapmaya ve başarmaya da hazırdır. Verdiğiniz hizmetlerin her zaman talep edilmesini nasıl sağlayabilirsiniz? Zirveye nasıl ulaşabilir ve zirvede kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?

Bir yeri yönetmeye seçilen bir kişi genellikle bir dâhi olmayabilir. Hatta başkalarından daha fazla yeteneğe de sahip olmayabilir. Oysa, onun yaptığı şey, başkalarının sahip olmadığına sahip olmak, yapamadığını yapmaktır. Neden çok az kişi başarılı olur da, çok sayıda kişi başarısız olur?

2. DERS KENDİ KENDİNİZİN EFENDİSİ OLMAK

Çok az sayıda kişi, bir işi tamamlayamayacak konsantre gücünü elde edip sonuca başarıyla ulaşabilir. Çünkü, konsantrasyon aklın gücü demektir. Konsantre olamayan bir kişi, hiçbir zaman büyük başarılar elde edemez. Kaç kişi konsantrasyon gücüne sahip? Konsantrasyonu geliştirmenin yolları nelerdir? Kendi düşüncelerinizi, istek ve planlarınızı nasıl kontrol edebilirsiniz? Konsantrasyon nedir? Dikkatini toplayabilen kişi, başkalarının kontrolünü de eline alabilir mi? Gerçekten de konsantrasyon, irade ve zekânın beraber yürümesini sağlar. Neden bazı insanların manyetik (etkili, çekici ve cazibeli olma) özellikleri yoktur? Kuvvetli bir kişisel etki ne zaman ortaya çıkar? Etkileyici olabilmenin yolları nelerdir? İstem dışı ve dengesiz konsantrasyonun sebebi nedir? Dikkatinizi nasıl odaklayabilirsiniz? Dikkati hızlıca toplamanın yolları nelerdir? Fiziksel ve ruhsal konsantrasyonun geliştirilmesi için neler yapılmalıdır? Faydalı bir ders nasıl öğrenilir? Başkasını etkilemenin en iyi yollarından biri neden konsantrasyondur? İşyerindeki imkânlar en güzel şekilde nasıl kullanılabilir? Fiziksel kültürün gerçek faydası ve önemli egzersizler bu içerikte.

3. DERS

İSTEDİĞİNİZ ŞEYLERE NASIL ULAŞABİLİRSİNİZ? Zihinsel cazibenin gücünü anlamayanların yaptıkları hatalar nelerdir? İstediğinizi nasıl

elde edebilirsiniz? Elbette, bir "masal döneminde (asrında)" yaşamıyoruz. Bu yüzyıl, bir "hayalperestin" yaşayacağı asır, asla değildir. Bir bankada kuryelik yapan bir şahıs, nasıl bu bankanın müdürü oldu? "Güç ancak güç verenindir." Üzerine yoğunlaştığınız şeyi elde etmenin sırrı bu içerikte.

© Mega Hafıza® - 12

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

4. DERS KONSANTRASYON; HER İŞTE KESİN SONUÇ ÜRETEN SESSİZ KUVVET

Bu içerikte, düşünmenin gücünü ve düşünme gücünü gösteren bir deney bulacaksınız. Yoğunlaşmış bir düşünce gücüyle kendinizi, kendinizden memnun olacağınız bir hâle getirebilirsiniz. Verimliliğinizi olağanüstü bir şekilde nasıl artırabilirsiniz? Yüz, insanın kendi hayatını nasıl tükettiğini yansıtan gerçek bir aynadır. İçinizdeki, hayalini dahi kurmadığınız imkânları nasıl uyandırabilirsiniz? Beraber iş yaptığınız insanlara nasıl güven telkin edebilirsiniz? Düşüncelerinizi doğru kanallara yoğunlaştırmanın değeri ne kadardır? Çok çaba harcamadan, güzel şeyleri kendinize çekmenin yolları nelerdir? Konsantrasyon yoluyla hayatınızda bir devrim yapabilir ve hayal ettiğinizden daha büyük mutluluklara ulaşabilirsiniz.

5. DERS ODAKLANMIŞ BİR DÜŞÜNCE BÜTÜN İNSANLIĞI BİRBİRİNE NASIL BAĞLAR?

Başarılı bir insan olmak istemez misiniz? Peki bunu nasıl başarabilirsiniz? Başarıya giden yoldaki engeller kontrol edilebilir mi? En çok gönül verdiğiniz tutkularınızı nasıl gerçekleştirebilirsiniz? Yıkıcı güçleri nasıl yenebilirsiniz? Nasıl karşınıza çıkan şartların efendisi olabilirsiniz? Konsantrasyon yoluyla çevrenizi kendiniz nasıl şekillendirebilirsiniz? İstediklerinizi elde edebilirsiniz. Başarıya ilişkin düşünce tohumlarını nasıl dikebilirsiniz? Henüz hayali bile edilemeyen zihinsel kuvvetlere nasıl hükmedebilirsiniz? Beğenilmeyen şartları yok etmenin metotları nelerdir? Konsantrasyonun mutlu kılıcı özellikleri nelerdir?

6. DERS İŞ YAPMA İRADESİNİN EĞİTİMİ

İşte, her türlü başarının büyük sırrı burada! Bugün artık her şey mümkün. Bütün bilinçli davranışları kontrol eden iç enerjinizi nasıl yönetebilirsiniz? Nasıl bir dâhi olabilirsiniz? Olağanüstü bir güç kullanmanız gerekir mi? Sizi diğer insanlar içinde "insan" yapacak kuralları biliyor musunuz? Kazanan ruh hangisidir? Kararlılık ve sebat oluşturan konsantrasyonu anlayın. Bazı özel yönergelerimiz var. İrade gücü nedir? Herkes gibi, bir irade gücüne siz de sahipsiniz. Kendi kaderinizi, kendiniz belirleyebilirsiniz. İradenizi kullanmayı öğrenmenin önemi.

7. DERS

YOĞUNLAŞMIŞ ZİHİNSEL İSTEK Düşünceleriniz ve davranış tarzlarınızın, yüz ifadelerinizi etkilediğini biliyor musunuz?

Zihinsel olarak yoğunlaşmış bir isteğin sağladığı harikulade bir güç engel tanır mı hiç? Bir şey nasıl arzu edilir ve dikkat dağıtan diğer bütün düşünceler nasıl yok edilir? Hepimizin içinde varolan harikulade kuvvetin sessiz gücünü hissedin. Sonuca ulaşacak planlar nasıl yapılır? Dünyadaki en büyük güç, işte sizde, kullanımınız için hazır, üstelik bedava da! Başarı için gerekli enerjileri sağlayan motivasyon gücünüzü hissedin.

8. DERS KONSANTRASYON ZİHİNSEL DENGE VE SEBAT SAĞLAR

Konsantre olabilen bir kişi dengelidir (iyi bir duruşa sahiptir). Bugün başarılı olmak için yapmanız gerekenler. Konsantrasyonun tehlikelisi. İletişim kurduğunuz kişilerin, sizin gibi hissetmelerini nasıl sağlayabilirsiniz? Dünyada nasıl bir güç haline gelinir? Hayatınızı ve hareketlerinizi kontrol edebilirsiniz. Başarılı hayatlar, yoğunlaşmış, konsantre olmuş hayatlardır. İnsanlar, üzerinde "konsantre" oldukları şeyleri neden elde edemezler?

© Mega Hafıza® - 13

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

9. DERS KONSANTRASYON KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI YENMENİZİ SAĞLAR

Alışkanlık, konsantrasyonun hem güçlü bir düşmanı, hem de harika bir müttefikidir. Çoğu insan, alışkanlıklarının kontrolü altındadır. Çoğu insan, geçmişteki kendisinin taklitçisi ve kopyacısıdır. Bütün fiziksel izlenimler, irade ve zekânın eylemlerinin tatbikinden ibarettir. Herkes nasıl daha mutlu ve daha başarılı hâle gelebilir? Sizin için seçtiğimiz bazı harika vecizeler. Alışkanlık, insan doğasının en derin kanunudur. İstenmeyen alışkanlıkların üstesinden nasıl gelinebilir? Dr. Oppenheim'den bazı özel tavsiyeler.

DERS KONSANTRASYON YOLUYLA KAZANILAN İŞ SONUÇLARI Başarılı bir iş, bir şansın sonucu değildir. Başarısızlık ve iflas da tesadüf ve şansızlık

sonucu değildir. Bir işi başarıya götürmek istiyorsanız, bunu şiddetle arzu etmelisiniz. Kalıcı bir başarıya ulaşanlar, bunu hakketmişlerdir. Kendi işini becerikli bir şekilde yürüten kişi olmak istemez misiniz? Tutkunuzu nasıl gerçekliğe dönüştürebilirsiniz? Başarılı iş tutumu nedir? Fikriniz en az başkalarınınki kadar iyi olmalı. Kaç kişi verdikleri hükümleri mahveder? En iyi sonuçları elde eden adam kimdir? Başarılı bir iş kurmak çok zor değil; daha önceden kurulması bir ömür boyu süren işler, şimdi birkaç yılda kurulabilir. Daha çok ve daha iyi iş nasıl yapılabilir? Başkaları tarafından bulunan fikirleri kendimize nasıl çekebiliriz? Birçok kişi, çekmemeleri gereken güç ve etkileri kendilerine çekerler. Bağlantı kurduğunuz kişilerin ufuklarını genişletin.

DERS

CESARET ÜZERİNE YOĞUNLAŞMAK Cesaret eksikliği mâli olduğu kadar, zihnî ve ahlakî zorluklar da oluşturur. Cesareti

olmayan bir adam küçük düşürücü, zayıflatıcı, moral bozucu ve yıkıcı olan etkenleri kendine çeker. Cesaretli olmak, korkak olmak kadar kolaydır. Cesaret, zihinsel melekelerin yapılmakta olan işe yoğunlaştırılabilmesini sağlar. Korkaklık hem zihnî, hem de manevî kuvvetlerin dağılmasına sebep olur. Şüpheleri uzaklaştırmanın yolu nedir? Hiç kimse, deneyene kadar, ne yapabileceğini bilemez. Her şeyin mümkün olabileceği kuralını bir bilseniz! İstediğiniz şekilde bir şey yapabilme cesaretini nasıl toparlayabilirsiniz? Cesaretli bir kişinin önünde zorluklar kısa zamanda erir gider.

DERS

ZENGİNLİK ÜZERİNE YOĞUNLAŞMAK Hiç kimsenin fakir olması hedeflenmemiştir. Fakirlik kaderiniz değildir. Zenginlik

sayesinde kendinizi ve insanî özelliklerinizi yüceltebilirsiniz. Sert ve hoş olmayan durumlar, doğru düşünmeyi harekete geçirmez. Varlık sahibi olmaya doğru atılan ilk adımlara dikkat etmek gerekir. Her yaştan birçok kişi nispeten zengin olmuştur. Zenginlik, bütünüyle gayretliliğin bir sonucu da değildir ve hiç kimse kendi kazandıklarıyla da zengin olmamıştır. Neden bazılarına bazı şeyler çok acı derslerle öğretilir? Kaç kişi zenginlik yerine fakirliği kendisine çeker? Neden aldığımızla dengeli bir oranda olan bir değeri karşılık olarak vermemiz gereklidir? Toplumunuzu sadece başkaları tarafından onaylanan değil, aynı zamanda peşinden gidilen bir toplum hâline getirmenin yolu nedir?

© Mega Hafıza® - 14

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

DERS KONSANTRE OLABİLİRSİNİZ, PEKİ OLACAK MISINIZ?

Herkesin konsantre olabilme yeteneği vardır. Kullanılandan daha fazla oranda kullanılmayan yetenekleriniz var; dikkat! Bazen çok küçük bir şey, kişinin başarılı olmasını engeller. Hata tamamen kişiye aittir. Bir şeyi iyi yapamıyorsanız, bunun sebebini nasıl ortaya çıkarabilirsiniz? Şartları kendi lehinize çevirin; onların, kendiliğinden değişeceklerini beklemeyin. Engelleri basamak olarak kullanın. Yeterince konsantre olabilirseniz, fırtınalı denizlerin üzerine yıkılmaz köprüler kurabilirsiniz. Neden daha fazla sayıda insan başarılı olmuyor? Reddedilmekten korkmayın. Başarısızlık nedir, bilmeyen adam olun! Bir fırsat geldiğinde, değerlendirmeye hazır olun. Hiçbir durum, kararlı bir insanı başarıdan alıkoyamaz.

DERS PRATİK EGZERSİZLERLE KONSANTRE OLMA SANATI

Günlük bir alışkanlık, konsantrasyonunuzu harika bir şekilde artıracaktır. Kendinizi, olmayı istediğiniz şekilde görmek için yapmanız gerekenler. En önemli önceliğin oluşturulması. Neden bazı şeyler, bazı şekillerde kendilerini gösterirler? Evrensel zekâya dahil misiniz? En çok arzu edilen hâl sizde de var mı? Evrensel akıldan nasıl mesaj alınabilir? Daha önce bilmediğiniz gücü nasıl geliştirebilirsiniz? Aklınızı kuvvetli bir düşünce vericisi hâline getirin. Konsantrasyon egzersizleri yapmanın en uygun zamanı, hangi zamandır? Beyninizin ve vücudunuzun herbir hücresini nasıl canlandırabilirsiniz? İşte size kendi duruşunuzu kazandıran ahlâkı veren bir egzersiz! Sinirleri gergin bir görünüş yerine, içte varolan kuvvetler üzerine yoğunlaşmak. Konsantrasyon, enerjinizi tasarruf etmenizi de sağlayacaktır. Başkalarını kızdıran durumlardan ve sinirli olmaktan nasıl uzaklaşabiliriz? Doğu usulü konsantrasyon sağlama yolları. Arzuları kontrol etme egzersizleri.

DERS KONSANTRE OLARAK UNUTMAYI UNUTABİLİRSİNİZ

İnsanlar neden unutuyorlar? Hatırlamanın kolay yolu. Etkilenmenizi nasıl derinleştirebilirsiniz? Hafıza Konsantrasyonunuzu sağlayan önemli bir egzersiz.

DERS KONSANTRASYON ARZULARINIZIN GERÇEKLEŞMESİNİ NASIL

SAĞLAYABİLİR? Yapma isteğinizin olması, yapabilme kabiliyetinizin de olduğunu gösterir. İnsan, içinde

her arzusunu tatmin edebilecek bir güce sahiptir. Arzularınızı şimdiye kadar tatmin edemediyseniz, Allah vergisi güçlerinizi kullanmayı öğrenmenizin zamanı gelmiş demektir. Birçok kişinin yabancı olduğu içinize konmuş paha biçilemez bilgiler ve sınırsız imkanların olduğunu asla unutmayın! İstediğiniz şeye nasıl konsantre olabilir ve onu nasıl elde edebilirsiniz? Belli zamanlarda aldığımız mucizevî yardımları hatırlayın! Bir adam, sadece Dolar ile nasıl bir iş kurdu ve altı yıl içinde, kendisine yılda 6 Milyon Dolar gelir getiren bir işe nasıl sahip oldu? Gerektiği kadar yoğun bir çaba ortaya koyduğunuzda, bilinmeyen kaynaklardan müthiş yardımlar alırsınız.

DERS KONSANTRASYONLA GELİŞEN İDEALLER

Mutluluğunuz ve başarılarınız, ideallerinize bağlıdır. Kıymetli bir derse ne dersiniz? Konsantrasyon yoluyla, fiziksel yaşamdaki ideallerimizi nasıl gerçekleştirebiliriz? Doğru idealler oluşturmuş olsaydık, bu dünya ne kadar farklı olurdu, değil mi? İdealinizi ne zaman değiştirseniz, o zaman farklı bir şekilde düşünmeye başlarsınız. Hayat; devamlıdır, açılan katmanlardan ibarettir. Hayatınızın her aşamasında, isteğinize bağlı olarak ya mutlu, ya da mutsuz olabilirsiniz. En parlak fikirlerimiz, bize nasıl ilham olur?

© Mega Hafıza® - 15

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

DERS ÜRETİMDE ZİHİNSEL KONTROL

Bir mucidin vizyonu. Düşüncelerinizi başkalarına yansıtmanız neden kolaydır? Zihnî güçleriniz, size yardımcı olabilecek kuvvetleri kendisine nasıl çeker? Büyük iş sahibi bir işadamı, zihinsel kontrol kuvvetine sahip olmalıdır. Bir arkadaşınızın veya akrabanızın başarılı olmasını nasıl sağlayabilirsiniz? İstek, şevk ve başarma ruhu nasıl oluşturulur? Çevreniz sizin için ya yardımcıdır ya da zarar vericidir. Zihinsel açlığın ne olduğunu düşünün! Kendi düşünce ve fikirlerinizi başkalarına nasıl telkin edebilirsiniz? İlerlemeden önce, etkilerinden kurtulmanız gerekenler var. Tutum ve davranışlarımızın başarıyla olan ilişkisi, sandığımızdan daha fazladır.

DERS KONSANTRE OLMUŞ BİR İRADENİN GELİŞTİRİLMESİ

İradeyi geliştirmenin en etkili ve en pratik metodu. Pratik egzersizler. Egzersiz yapmadan irade eğitimi. İrade gücü ile büyük engeller aşılabilir. Kazanmaya odaklı irade hangisidir? İnsan, kendisine verilen güçleri geliştirilene kadar, bilinmeyen veya keşfedilmeyen vasıflara sahip bir varlıktır. Yetenek fazlasıyla var; ancak başlatma ve yaratıcı güç için organize olma aynı ölçüde fazla değil. İçimizdeki itici gücü daima hatırlayın!

DERS KONSANTRASYONUN YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ

Konsantre olamayanlar, genellikle fakirlik ve mutsuzluk çekerler. En iyi eğitmen, sadece onu pratiğe dökene kadar size yardımcı olur. İşinizde ustalaşmak istiyorsanız, yaşam gücüne ve kuvvetine sahip olmalısınız! İnsanları başarıya götüren baskın vasıflar üzerine yoğunlaşın! Daha iyi konsantre olmayı herkes öğrenebilir. Denemeye değer bir deney. Son tavsiyeler.

KONSANTRASYONUN GÜCÜ

ÜCRETLİ GERÇEK KİTAP

ÜCRETSİZ ELEKTRONİK KİTABIN ÜCRETLİ GERÇEK HALİ NEDEN BASILDI?

Mega Hafıza başlangıçta “Konsantrasyonun Gücü” adlı kitabı herkese sadece ücretsiz olarak internet üzerinden dağıtmayı planlamıştı. Ancak kitabı internetten indirerek bilgisayarda okuyan okurlarımızın büyük bir çoğunluğundan, bu eserin kağıda basılmış kitap haline de sahip olmak istedikleriyle ilgili çok sayıda e-mail ve telefon alınmıştır. Bunun üzerine eser somut bir kitap olarak da tüm kitapçılara dağıtılmıştır. Ama kitap alacak imkanı olmayan okurlarımızın da bu önemli eserden mahrum kalmamaları için, kitabın elektronik halinin ücretsiz olarak web sitemizden dağıtılmasına da devam edilecektir.

funduszeue.info

© Mega Hafıza® - 16

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

1. DERS

ÇÖZÜM YOLU BULAN KONSANTRASYON

Herkes bir şeyler yapmak ister. Ancak gerekli fedakarlıklar için gereken çabayı ortaya koyan çok az kişi bulunur.

© Mega Hafıza® - 17

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Herkeste iki güç vardır: Bunlardan biri ilerlemek isterken, diğeri ise kişiyi geri

çeker. Besleyip büyüttüğümüz ve üzerinde yoğunlaştığımız hangisi ise, işte o, bizim sonunda ne olacağımızı belirleyen güçtür. Her iki güç de üzerimizde kontrolü ele geçirmeye çalışır. İşte, burada, asıl kararı sadece "irade" verir. İradesini olağanüstü bir çabayla kullanan bir kişi, bütün bir hayatını değiştirebilir ve neredeyse mucize sayılacak başarılar elde edebilir. Bu kişilerden biri de siz olabilirsiniz. Eğer olmak istediğiniz için iradenizi ortaya koyarsanız, istediğinizi olabilirsiniz. Çünkü irade kişiye yol gösterir veya gereken yolu irade yapar.

Bir işyerinde gâyesiz ve isteksizce çalışırken, birdenbire kendine gelen; bir uykudan uyanmış gibi, içlerindeki yetenekleri geliştiren ve o andan itibaren tamamen farklı birer kişilik ortaya koyan insanların öyküleriyle dolu koca bir kitap yazabilirim. Kendi dönüm noktanızın ne zaman olacağına, ancak kendiniz karar verebilirsiniz. İçimizdeki ilahî benliğin(vicdanın) bizi kontrol etmesine izin vermek veya içimizdeki kötülüğe sürükleyici benliğin egemenliği altına girmek tamamen bir seçim meselesidir. Hiçbir insan istemediği bir şeyi zorla yapmaz. O hâlde, kişi isterse kendi hayatını yönetebilir. Ne yaptığımız, nasıl işler gerçekleştirdiğimiz, aldığımız eğitim ve terbiyenin birer meyveleridir. Bizler camlarda kullanılan macun gibiyiz. Tamamen irade gücümüz tarafından şekil alabilir ve kontrol edilebiliriz.

Alışkanlık sonradan kazanılmış bir davranıştır. İnsanların, “Bu onun kanında var; hık demiş babasının burnundan düşmüş” gibi şeyler söylediklerini duyarsınız. Bununla aslında, kişinin, anne ve babasının yaptıklarını aynen kopyaladığını ifade

© Mega Hafıza® - 18

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

etmek isterler. Evet, bu, genellikle karşılaşılan bir gerçekliktir. Ancak bunun böyle olması için pek de bir sebep yoktur. Çünkü kişi, "yapacağım" iradesini ortaya koyduğu andan itibaren, yıllardır yapageldiği bir alışkanlığı kesinlikle kırabilir. Bir kişi bütün hayatı boyunca herhangi bir önemli başarıya imza atmamış olabilir. Ancak bir dönüm noktası bekliyorsanız, bu, başarının tadına varmayla başlar. Bazıları da, "Fırsatı kaçırdım" der. Bu, belki de doğrudur. Ama önümüze nice yeni fırsatlar gelebilir. Fırsatın, kapıyı hayatta sadece bir kez çaldığı söylemi, kesinlikle doğru değildir. Gerçek olan, fırsatın bizi hiçbir zaman kovalamadığıdır. Asıl olan, bizim onu kovalamak zorunda olduğumuzdur. Genellikle bir kişinin önüne çıkan fırsat, başka bir kişinin kaybettiği fırsattır. Burada ise sonucu, genellikle çabuk karar veren beyin aktivitesi belirler. Bir kişi, "Yapacağım" diye düşünür; ama işi ağırdan alır. Bu sırada bir başkası onu geçer ve diğerinin ağır kaldığı o işi gerçekleştirir. Aslında her iki kişi de aynı fırsata sahip olmuştur. Ama fırsatı yakalayamayan kişi şansı kaybettiğinden dolayı şikayet eder. Şikayet etmek yerine, o kişi bundan bir ders almalıdır; eğer başarıya giden yolu seçerse, o da ona ulaşacaktır.

Birçok insan faydalı ve güzel kitaplar okuyabilir ya da yararlı olduğunu

düşündüğü kurs ve seminerlere katılır. Ancak bu kitaplardan ve seminerlerden, alabileceklerinden daha azını alır. Burada çoğu insanın fark etmediği şey, herbir kitabın veya seminerin, sadece kendilerine sunulan imkânları fark etmelerini sağladığının ya da irade güçlerini de bu noktada harekete geçirmeleri gerektiğinin farkında değillerdir. Siz bir insana bugünden başlayıp tâ kıyamete kadar öğretebilirsiniz; ama kişinin bileceği şey, sadece kişinin kendisinin öğrendiğinden ibaret kalacaktır. "Siz kişiyi pınarın başına kadar götürebilirsiniz; ancak onu içmeye zorlayamazsınız".

Bildiğim en faydalı metotlardan birisi, herkeste ve her şeyde iyi, güzel ve faydalı olanı aramaktır. Gerçekten, her şeyde mutlaka iyi bir taraf vardır. Biz bir kişiyi kendi güzel özelliklerini görmeye teşvik ederken, kendimize de o güzellikleri arayarak yardım etmiş oluruz. Bu şekilde, bizim için bazen en kıymetli şey olan, insanların bizim hakkımızdaki iyi temennilerini de kazanmış oluruz. Verdiğimizin karşılığını istemesek de geri alırız. Hepimizin cesaret ve teşvik almaya ihtiyacımızın olduğu zamanlar vardır. Bazen moral bulmak isteriz. O hâlde siz de başkalarını cesaretlendirmeyi kendinize âdet edinin. Bunun, hem cesaret verdiğiniz kişi, hem de kendiniz için harika bir canlandırıcı hayat suyu olduğunu göreceksiniz. Çünkü verdiğinizin karşılığında, siz de hem cesaret ve hem de sizi yükselten düşünceleri karşılık olarak alırsınız.

Hayatımızda, gelişmemizi tamamlayabilmemiz için, fırsatlarla donatılmışız. Ancak bu gelişimi sağlayıp sağlayamamamız, bizden beklenen standardı ne kadar yakın seviyede yaşadığımıza bağlıdır. Her ayın başlangıcında, kişi şöyle bir oturup da ne kadar gelişme kaydettiğini test etmelidir. Eğer "beklentilere" yetişememişse, sebebi ortaya çıkarmalı ve ekstra bir gayret göstererek, bir dahaki sefere gereken seviyeye gelmeye çalışmalıdır. Her defasında, yaptığımız planın gerisine düşmüşsek, sonsuza kadar bir daha gelmeyecek bir fırsatı kaçırmışız demektir. Her zaman bir mazeret bulabilirsiniz. Ama bahanelerin çoğu, nasıl olurlarsa olsunlar, eylemsizliğin kötü bir karşılığıdır. Bahaneler hiçbir eylemin yerine geçemez. Zor gibi gözüken çoğu şeyin gerçekleşmesi mümkündür. Bizim görevimiz biraz daha zor olabilir. Ancak şunu bilmeliyiz ki, görev ne kadar zorsa, ödülü de o kadar büyüktür. Asıl zor olan şeyler,

© Mega Hafıza® - 19

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

bizi gerçek anlamda geliştirirler. Sadece küçük bir çaba gerektiren herhangi bir şey için çok az sayıda yeteneğimizi harekete geçirirsek, o miktarda bir başarı elde ederiz. O hâlde zor bir görevi üzerinize almaktan çekinmeyin. Çünkü böyle görevlerden sadece birini başarılı bir şekilde yerine getirmemiz, düzinelerce küçük başarının getirdiğinden çok daha fazlasını kazanmamızı sağlayacaktır.

Karşılığını ödemeye hazır olan herkesin başarılı olabileceğini biliyorum. Ancak bu ödeme para ile değil, çaba ile yapılan bir ödemedir. Başarı için gerekli olan ilk nitelik, bir şey yapmaya veya olmaya duyulan istek ve arzudur. İkinci sırada, istenilen şeyin nasıl yapılacağının öğrenilmesi gelir. Bunların ise uygulamaya geçilip takip edilmesi gerekir. Herhangi bir şeyi en başarılı şekilde yerine getiren kişi ufku açık, geniş düşünebilen, yani bilgiyle donanmış kişidir. Öyleyse, başarılı olmak isteyen kişinin kazanımının da büyük olması gerekmektedir. Kişi alabildiği kadar çok bilgi kazanmalı, sadece kendi çalıştığı işin bir dalında değil, o işin her alanında dolgun bir bilgiye sahip olmalıdır. İşte böyle bir insan, başarıyı kesinlikle hakkeder!

Başarının sırrı, nerede ve ne konumda olursanız olun, kendinizi geliştirmeye çalışmanızdadır. Öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenin. Ne kadar az yapabildiğinize değil, ne kadar yapabildiğinize bakın. Böyle bir insan, her zaman aranan ve istenen bir insan olacaktır. Çünkü onun ünü “Azimli ve Hızlı” olarak yayılacaktır. Bu kişi için her yerde, her zaman iş bulunacaktır. Çünkü gelişmeye açık ve ilerici kuruluşlar bu tip elemanlarını asla kaybetmek istemezler.

Dayanıklı, cesur ve çalışkan kişiler zirveye ulaşır; ürkek, kararsız ve işi ağırdan alan kişiler değil. Denenmemiş bir insan, nadiren, büyük sorumluluk ve yetki gerektiren bir pozisyona getirilir. Genellikle, böyle pozisyonlara seçilen kimseler bir şeyler yapmış, bir dizi başarılar elde etmiş veya kendi departmanına önderlik etmiştir. Bu kişi bu göreve niçin seçilmiştir? Bu konuma, büyük bir enerji ve şevkle çalıştığı ve öyle de bilindiği, bir de cesaret ve kararlılığa sahip olduğunu gösterdiği için getirilmiştir.

Aslına bakarsanız, kritik zamanlarda seçilen kişiler genellikle çok üstün yetenekli, başkalarından ayrıcalıklı bir kabiliyete sahip birileri değillerdir. Ama bu kişiler; sonuçların, yorulmak nedir bilinmeyen yoğun çabaların sonunda elde edildiğini öğrenmişlerdir. İş dünyasında, şu "Mucize" denen şeyler, öyle kendiliğinden ortaya çıkmaz. Bu kişiler, bu tür mucizelerin, ancak bir hedefe odaklanıp o hedefin tamamlanmasını sağlamakla gerçekleştiğini çok iyi anlamışlardır. İşte, bazılarının neden kazandığının, bazılarınınsa neden kaybettiğinin altında yatan tek sır budur. Başarılı kişi, işlerin tatminkâr bir şekilde bitirildiğini görmeye alışkındır ve her zaman başarılı olacağı konusunda emindir. Kaybeden kişi ise başarısızlık görmeye alışır, başarısız olma beklentisine girer ve başarısızlığı kendine çeker.

Benim görüşüme göre, doğru bir eğitim ve yönelmeyle, her insan başarının tâ kendisi olabilir. Bu kadar kabiliyet ve yetenekçe zengin erkek ve kadının, tâbiri caizse, değerlendirilmeyip israf edilmeleri ve bir tarafa atılmaları gerçekten çok üzücüdür. Bir gün bir milyoner hayırseverin çıkıp da başarısızları eğiten bir okul açtığını görmeyi çok isterdim. Eminim, parasını bundan daha hayırlı bir şekilde kullanamazdı. Eminim bir yıl içinde, uygulamalı psikoloji onun çok da başarılı olmasını sağlardı. Kendi iradî kontrollerini kaybeden, hevesleri kırıldığı için iradeleri

© Mega Hafıza® - 20

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

zayıflayan, bir acı tecrübe veya talihsizlikten sonra cesaretleri kaybolan insanları arayıp bulan çok sayıda şubeler açılırdı. Bu tür insanların, ilk başta sadece kendi ayakları üzerinde durabilecek bir yardıma ihtiyaçları vardır. Fakat bu insanlar, genellikle, bunun tersiyle karşılaşır ve onları daha da aşağı düşüren darbeler yerler. Bunun bir sonucu olarak da bunların gizli ve baskı altında kalmış güçleri hiç gelişmez, hem kendileri ve hem de kendilerinden gereğince yararlanamayanlar kaybedenler arasında yer alır. Yakın gelecekte birinin milyonlarını, düşmek üzere olan kararsızları yeniden ayaklandırabilmek için kullanacağından eminim. Böyle insanların ihtiyaç duydukları tek şey, içlerinde kendilerine yardıma hazır, her şeye yetecek bir kaynağın bulunduğunun gösterilmesi ve bu kaynağı kullanmalarının sağlanmasıdır. Güçlerini yeniden toparlayabilmeleri için sadece akıllarının ümitsizlik girdabından çıkartılıp, ümit çağlayanına yönlendirilmesi gerekir.

Bugün kontrolünü kaybeden bir kişi, bu durumdan kendisini, kendi iradesini kullanarak kurtarmalıdır. Kendisine durup dururken bir cesaret ilhamının gelmesi, onu çok az harekete geçirecek veya yol gösterecektir. Burada onun yeniden elde etmesi gereken asıl şey, sadece doğru yolu bulmaktır. Enerjisini oraya buraya savurmayı bırakıp dikkatini doğru dürüst bir kariyer ve hayat standardı oluşturmaya yoğunlaştırmalıdır. Bugün, kendimizi geliştiren eğilimlerimizi yeniden bulmalıyız. Bu konuda size başkalarının yardım etmelerini beklemeyin. Cesaret demirinizi alın, kararlılık limanına sağlam bir şekilde atın, zayıflıklarınızdan ve zaaflarınızdan ise onları çözümleyerek kurtulun. Bunu, gerçekten sizin için bir başkası yapamaz. Onlar size sadece cesaret verebilirler, hepsi o kadar!

Sadece sağlık sorunlarından başka, kişinin başarıya gitmesine müdahale edebilecek başka hiçbir etken göremiyorum. İşlerin üstesinden gelemeyeceğiniz başka hiçbir engel yok. Bir engeli aşmak için yapılması gerekli olan tek şey ise, daha fazla kararlılık, metanet ve iradedir.

Metanet ve irade sahibi biri belki bugün fakir olur, ancak birkaç yıl içinde zengin olabilir. İrade gücü paradan daha büyük bir zenginliktir. Yeter ki, ona bir fırsat tanınsın. Sizi derin başarısızlık yarıklarından yukarıya taşıyacak olan tek şey, iradedir.

Yüksek derecelere gelen kişiler genellikle zor durumlara karşı zafer kazanmak zorunda kalmışlardır. Başarılı olmadan önce, mucitlerin katlanmak zorunda oldukları zorlukları bir hatırlayın. Bu kişiler çoğunlukla yakınları ve dostları tarafından çok yanlış anlaşılmışlar veya hiç anlaşılamamışlardır. Çok sıklıkla bunlar hayatın temel ihtiyaçlarına dahi sahip olamamışlar, ama tam bir kararlılık ve azimli bir cesaretle icatlarını tamamlayana kadar varlıklarını, mahrumiyet içinde olsa dahi, bir şekilde sürdürmüşlerdir. Ama icatlarını tamamladıktan sonra, bu sayede başkalarının durumlarının iyileşmesine de vesile olmuşlardır.

Aslında herkes bir şeyler yapmak ister. Ancak gerekli fedakârlıkları yapmak için istenen çabayı ortaya koyan çok az kişi bulunur. Bir şeyi başarmanın bir tek yolu vardır. O da sebatla devam etmek ve o işi yapmakta ısrar etmektir. Bugün bir insan, eğer yüreğini tam olarak hedefine koyabilir ve gelişiminde hiçbir şeyin ona müdahale etmesine izin vermezse, neredeyse her şeyi başarabilir. Yüreğinin arzusunu başarılı bir şekilde yerine getirmek için yola çıkan bir adamın önündeki engeller, ona kolayca

© Mega Hafıza® - 21

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

yol verirler. Kişi ne kadar "büyükse", engeller o kadar küçük görünür. Kişi ne kadar "küçükse", engeller de o kadar büyük görünür. Her zaman, engelleri aştığınızda kazanacağınız avantajı düşünün. Bu, size zafer için gerekli azim ve şevki verecektir.

Her zaman sakin denizde gemi yüzdüreceğinizi zannetmeyin. Yolculuğunuzun bir kısmının fırtınalı olması muhtemeldir. Böyle fırtınalı geçitlerin sizi gemiyi kullanamaz, görevinizi yapamaz hâle getirmesine asla izin vermeyin. Yolculuğunuza devam edin. Fırtınaya karşı yapacağınız manevralar, sizin gerçekte ne tür niteliklerden oluştuğunuzu ortaya çıkartacaktır. Hiçbir zaman, oturup fırtınalı geçitlerin varlığından şikayet etmeyin. Tam tersi, yolculuğun güzel kısımlarının ne kadar hoş olduğunu düşünün. Önünüze çıkacak olan çarşaf gibi denizin ne kadar zevk ve huzur verici olduğunu hayalî olarak seyredin.

Hiçbir başarısızlığın sizi durdurmasına izin vermeyin. Bunun, sadece hedefinize ulaşmadan önce halletmeniz gereken bir olaydan ibaret olduğunu düşünün.

© Mega Hafıza® - 22

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

2. DERS

KENDİ KENDİNİZİN EFENDİSİ OLMAK

Çalışırken, sadece çalışmalısın, oynarken de sadece oynamalısın.

© Mega Hafıza® - 23

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

İnsan, psikolojik gelişim açısından oldukça farklıdır. Çoğu zaman, yetki

verilmesine rağmen, insan kendisi üzerinde hâkimiyet kuramaz. Buna bağlı olarak da kendi konsantrasyon gücünü yönlendiremez. Çünkü günümüzde, insanın aldığı eğitim, ne yazık ki, onun iç hâkimiyetini geliştirecek bir özellik kazandırmaktan oldukça uzaktır.

Dengeli ve sağlam her akıl, hem zihinsel ve hem de bedensel anlamdaki işlemleri, planlama, düzenleme, yönlendirme ve bir noktada toplama yeteneğine sahiptir. İnsanın, sadece kendi aklını değil, aynı zamanda, bedensel hareketlerini de kontrol etmeyi öğrenmesi gerekir.

Kontrol yetenekleri eğitilmemiş olan kişilerin tepkileri, tutkuları, duygu ve heyecanları, düşünceleri, davranışları ve alışkanlıkları da düzenli ve uyumlu olmaktan uzaktır. Bu kişilerin zihinsel dikkat yoğunlaştırma işleyişlerinin iyi olmaması, aklî yeteneklerinin otonom bölümünün zayıf olmasından dolayı değil, aklın doğru bir şekilde eğitilmemiş ya da yönlendirilmemiş olmasından kaynaklanmaktadır.

Kendi kendini yönetme yetenekleri geliştirilmediğinde, tepkiler, şehevî duygular, heyecanlar ve tutkular tamamen serbest salınım ve dolaşım hâlinde olurlar. Bundan dolayı da akıl tepkisel, rahatsız, duygu eksenli ve düzensiz bir şekilde işler. İşte bütün bunlar zihinsel konsantrasyonu yok eden etkenlerdir.

Kendi kendine rehber olma yeteneklerinin gelişimi zayıf olduğunda, kişi zihinsel konsantrasyon gücünden daima yoksun kalmaktadır. Bu nedenle, konsantre olabilmenizi sağlayacak bu yeteneklerinizi geliştirene kadar, konsantre olmayı

© Mega Hafıza® - 24

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

öğrenemezsiniz. O hâlde, eğer konsantre olamıyorsanız, bunun sebebi kesinlikle aşağıdakilerden biridir; "Beynin motor merkezlerindeki yetersizlik." "Sadece tepkisel ve duygusal bir akıl ve ahlâka sahip olmak" "Eğitilmemiş bir beyin ya da eğitilmemiş bir zihin"

En son maddedeki noksanlık sistematik bir uygulama ve iyi bir beyin eğitimi ile kısa zamanda giderilebilir. Bu, en kolay giderilebilen yetersizliktir. “Beyin Eğitimi” programları için bizzat Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar tarafından verilen eğitim programlarına katılabilirsiniz. Bilgi için: funduszeue.info

Aklın tepkisel ve duygusal oluşunu; ancak öfke, tutku ve heyecan, nefret, çok sert tepki verme, yoğun duygusal baskı ve huysuzluk gibi negatif hislerin dizginlenmesi ve zapt edilmesi ile düzeltilebilir. Bu şekilde bir telaş ve tahrik durumu içindeyken, konsantre olmanız kesinlikle mümkün değildir.

Bu etkenler, sinir gevşetici veya uyarıcı etkileri olan veya tutkuların, tepkilerin ve duyguların galeyana gelmesine sebep olan yiyecek ve içeceklerden kaçınılarak doğal yoldan azaltılabilir. Aynı zamanda tutarlı, sakin, kontrollü, prensip sahibi ve ılımlı kişileri izlemek ve onlarla iletişim kurmak da her zaman çok iyi bir pratiktir.

Beynin motor merkezlerindeki yetersizliği düzeltmek çok daha zordur. Beyin gelişimini tam olarak sağlayamayan kişiler, irade gücünden de mahrum olur. Çocuklar için, ileri yaşlarda, yavaş öğrenme, konsantrasyon bozukluğu ve öğrenme zorlukları gibi problemlerle karşılaşmamak veya önlem almak isteyenler, Mega Hafıza®’nın 3 ile 7 yaş arasındaki çocuklar için hazırladığı “Çocuk Zeka ve Hafıza” eğitim setinden faydalanabilirler. Bilgi için: funduszeue.info

Birçok kişi, olumsuz bir durumdayken de çok daha iyi konsantre olabildiğini düşünür. Oysa bu doğru değildir. Belki konsantre olamadan meditasyon yapıyorlar. Negatif bir durumda olanlar, kesinlikle çok iyi konsantre olamazlar. Çünkü bu kişiler akıl dalgınlığı veya akıl yoksunluğu hâlini yaşarlar. Bunların konsantrasyon güçleri zayıflar ve herhangi bir şey üzerinde dikkatlerini toplamayı başaramazlar. Bu kişiler bu hâlde kalmaya devam ederlerse, genellikle beyinlerine de zarar vermeye başlarlar.

Konsantre olabilmeniz için, akıl gücüne sahip olmanız şarttır. Aklı zayıf olan bir insan, beynini bir konu üzerinde yoğunlaştıramaz. Çünkü tam bir irade gücü yoktur. Belli bir konu veya düşünce üzerine odaklanamayan akıl zayıftır. Aynı zamanda herhangi bir noktaya dalıp giden, bir konu veya düşünceye dalıp gitmekten kendini alamayan bir akıl da zayıftır. Fakat, aklını herhangi bir sorun üzerine odaklayabilen, gereksiz izlenim ve etkilerden uzaklaşabilen kişi, sorun ne olursa olsun, akıl gücüne sahip demektir. Kesin olan bir şey vardır, o da konsantrasyonun olduğu yerde her zaman akıl gücü vardır!

© Mega Hafıza® - 25

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Kişi, konsantrasyon yoluyla kendi zihinsel ve bedensel enerjisini yaptığı işe odaklayıp kontrol edebilir. Konsantre olmuş, dikkatini toplamış bir akıl düşüncelere, sözcüklere, eylemlere ve planlara dikkat eder. Aklının istediği gibi başıboş bir şekilde konudan konuya gezinmesine izin veren kişi ise, bu dünyada asla önemli bir başarı elde edemeyecektir. Bu kişi, enerjisini hep boşa harcar. Eğer gâyesiz bir şekilde çalışır, kontrolsüz şekilde düşünür, sırf konuşmak için konuşur, rastgele hareket ederseniz ve beyninizin de ilgilendiğiniz konu dışında başka alanlarda dolaşmasına izin verirseniz konsantre olamazsınız. "Yapmak istiyorum, yapabilirim ve yapacağım" diyerek karar verdiğiniz anda, konsantre olmaya başlarsınız.

İnsanlar yaşamlarında bazı önemli hatalar yaparlar. Duygusal hikayeler ve işe yaramaz gazete haberleri ve konuları okuyarak, televole ve magazin dedikoduları dinleyerek zamanınızı boşa harcarsanız, âni tepkisel ve duygusal yetilerinizi harekete geçirmiş olursunuz ki, bu, konsantrasyon gücünüzü azalttığınız anlamına gelir. Başıboş bir mühendis olamazsınız; kendinizi başarıya ulaştıracak şekilde manevralar yapmalısınız.

Zihinsel konsantrasyonunuzu, sadece kendinizi daha yakından seyrederek ve inceleyerek geliştirebilirsiniz. Her türlü gelişme, yakın ilgi ve alaka ile başlar. Herbir düşünce ve duygunuzu ayrı ayrı düzenlemelisiniz. Kendinizi ve davranışlarınız yanında, başkalarının da davranışlarını inceleyin. Buradan elde ettiğiniz sonuçları, kendi kendinizi yönetme yeteneklerinizde kullanın. Böylece, zamanla bütün düşünce, arzu ve planlarınızı düzenleyebilinceye kadar, yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Önünüzdeki bir konuya bilinçli olarak zihninizi odaklayabilmeniz, sizi konsantrasyona götürür. Şunu bilin ki, sadece eğitilmiş bir zihin bir konuya odaklanabilir. Bütün yetenekleri bir düşünce üzerine yoğunlaştırmaya ve o konu üzerinde odaklanmaya konsantrasyon denir.

Kendi düşüncelerini, arzularını, planlarını, çözümlerini ve çalışmalarını yönlendiremeyen bir kişi, tam anlamıyla başarıya ulaşamaz. Bir an saldırgan, bir an ise sakin olan kişinin, kendisi üzerinde yeterince kontrolü yok demektir. Bu kişinin ne aklının, ne düşüncelerinin, ne duygularının ve ne de arzularının efendisi olduğu söylenemez. Böyle bir insan başarılı da olamaz. Sinirlendiğinde, başaklarını da sinirlendirir. Onların da en güzelini yapabilmeleri yolundaki bütün şevklerini kırar ve bu başarma şanslarını ortadan kaldırır. Ancak enerjisini yönlendirebilen ve onları konsantre bir şekilde bir iş üzerinde yoğunlaştırmış olarak tutabilen bir insan, her türlü iş ve davranışını kontrol edebilir. Hatta, başkalarını kontrol etme gücüne de sahip olabilir. Böyle bir kişi herbir hareketinin faydalı bir sonuca hizmet etmesini ve herbir düşüncesinin de ulu bir gâyeye yönelik olmasını sağlayabilir.

Günümüzde, heyecanlanan ve sinirlenen kişiye istenmeyen kişi olarak bakılmaktadır. Gerçekten de günümüzün iyi yetişmiş bir insanı sakin ve düşünerek konuşur. Sakin davranmakla, her geçen gün daha fazla şey kazanır. Şuurlu olarak dikkatini verir ve aklını bir anda sadece bir şey üzerine odaklar. Başka her şeye karşı kendini kapatır. Örneğin, siz de biriyle konuşurken, bütün dikkatinizi hiç bölmeden sadece o kişiye verin. Dikkatinizin başka bir şeye kaymasına veya dağılmasına asla izin vermeyin. O an başka bir şeye kulak asmayın. İradeniz ve zekânızın beraberce çalışmalarını sağlayın.

© Mega Hafıza® - 26

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

İlk denemeye sabah erken bir saatte başlayın. Bütün gün kendinize ne kadar hâkim olabildiğinizi ve nasıl bir duruşa sahip olduğunuzu görün. Bazen, gün boyunca sergilediğiniz davranışlarınızın bir dökümünü çıkarın. Kararlılığınızı sürdürüp sürdüremediğinize bir bakın. Bugün olmazsa, yarın bunu başaracağınızı göreceksiniz. Duruşunuz ne kadar sebatkâr olursa ve ne kadar kendinize hâkim olabilirseniz, konsantrasyonunuz da o kadar iyi olacaktır. Hiçbir zaman aceleci olmayın. Unutmayın; konsantrasyonunuzu ne kadar geliştirirseniz, imkânlarınız da o kadar artacaktır. Konsantrasyon, başarı demektir. Çünkü bu şekilde kendinizi daha iyi idare edebilir ve aklınızı bir noktaya daha iyi odaklayabilirsiniz. Böylece yaptığınız işi daha şevkli bir şekilde yaparsınız ve bu da sizin başarı şansınızı kesinlikle artıracaktır.

Biriyle konuşurken, aklınızda kendi planlarınız olsun. Bütün gücünüzü konuşmakta olduğunuz gâye üzerine yoğunlaştırın. Karşınızdakinin herbir mimik ve davranışını izleyin, ama kendi planlarınızı hep göz önünde bulundurun. Böyle yapmazsanız, enerjinizi boşa harcar ve kapasitenizin çok altında bir başarı gösterirsiniz.

Bir dahaki sefere güçlü bir karaktere sahip olduğu bilinen etkili birini izlemenizi istiyorum. Onu izleyin ve bütün vücudu üzerinde ne kadar mükemmel bir kontrole sahip olduğunu görün. Sonra da alelade, sıradan bir insanı izlemenizi istiyorum. Gözlerini, kollarını, parmaklarını nasıl hareket ettirdiğine bakın. Ne kadar gereksiz enerji sarf ettiğine dikkat edin. Bütün bu gereksiz hareketler, vücudun canlı hücrelerini bozmakta ve kişinin hayatî ve sinirsel yönlendirme gücünü zayıflatmaktadır. Sinirsel kuvvetlerinizi korumanız, hayatî fonksiyonlarınızı korumanız kadar önemlidir. Bir örnek olarak, raylar üstünde çok sakin bir şekilde ilerleyen bir lokomotifi verebiliriz. Birisi lokomotifin bütün vanalarını açar ve tüm buharı boşa harcarsa, tren durur. Sizin için de aynı şey söz konusudur. Eğer enerjinizi tam kapasite ile çalıştırmak istiyorsanız, bütün vanalarınızı kapatmalı ve akıl buharını üreten kuvvetinizi bir noktaya çevirmelisiniz. Aklınızı sadece bir gâyeye, bir plana veya bir ticarî işe yoğunlaştırmalısınız.

Heyecan ve endişe kadar hiçbir şey, sinirsel kuvvetleri o kadar çabuk tüketemez. Bu nedenledir ki, sinirli bir insan hiçbir zaman çekici değildir; bu kişi hiç sevilmez ve ona hiç kimse hayran olmaz. Bu kişi gerçek bir centilmenin sahip olduğu ince nitelikleri kendinde geliştirmemiştir. Öfke, alay ve heyecan kişiyi bu gelişmeye engel olacak şekilde zayıflatır. Heyecanlanmasına izin veren kişi, bütün sinirsel güçlerini ve hayatî enerjisini tükettiği için, bu kez çaresizlikten öfkeye kapılır. Kendini kontrol edemeyen ve heyecanını bastıramayan kişi, kesinlikle konsantre olamaz.

Akıl düzgün bir şekilde konsantre olabildiğinde, herbir mikroskobik hücrenin bütün enerjileri tek bir kanala yönlendirilir ve böylece kuvvetli bir kişisel etkileşim oluşur. Herkesin titreşip duran milyonlarca küçük hücreleri vardır. Bunların her birinin hayat ve enerjinin depolanıp üretildiği bir merkezleri vardır. Eğer kişi bu enerjisini israf etmez de korur ve kontrol ederse, etkileyici bir kişi olur. Fakat bunun tersi söz konusu ise, kişi ne etkili, ne de başarılı olabilir.

Bütün vanaları açık bırakılan bir buhar lokomotifinin çalışması nasıl imkânsızsa, sizin de enerjinizi boşa harcayarak en yüksek hızınızda koşabilmeniz

© Mega Hafıza® - 27

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

imkânsızdır. Beyin dokularında bulunan herbir nöron(sinir hücresi), bir ruhsal düşünce ve hareket merkezidir. Bunların herbiri her nasılsa bir zekâ gücü pompalar. Bu güçle birlikte, düşünceleriniz ve hareketleriniz de ılımlı, sistematik ve konsantre olmuş bir akılla kontrol altında tutulabilirse sonuç çekici, canlı ve sağlıklı olacaktır. Kaslar, kemikler, bağ dokular, ayaklar, eller ve sinirler vs. beynin emirlerini yerine getiren birer aracıdırlar. İstem dâhilinde hareket eden bu organların tek gâyesi, enerjinin sinir ve kaslardan akması sırasında, bedensel mekânizmayı hareket ettirmektir. Bütün bu mesajlar, tepkiler, düşünceler, duygular, bedensel hareketler ve organlar üzerine istemli bir kontrol oluşturur. Beyne böyle bir mesaj gönderirseniz, kendi kendinizin efendisi olma gücünüzü geliştirmiş olursunuz. Bu konuda ne kadar başarılıysanız, o oranda konsantrasyon gücünüzü de geliştirebilirsiniz.

Aklı heyecanlandıran, duyuları uyaran, hisleri ve arzuları harekete geçiren herhangi bir egzersiz veya çalışma, konsantrasyon gücünüzü dağıtır, zayıflatır, ürkütür veya duygusallaştırır. Bu nedenle, heyecanın her türlüsü zararlıdır. Bu yüzdendir ki, kuvvetli içki içen, kendilerini sinir krizlerine salıveren, kavga eden, fazla enerji içeren yiyecek ve içecek tüketen, şarkı söyleyip dans eden ve böylece heyecanlarını galeyana getiren kimseler âni tepki veren, hiddetli ve taşkın kimseler olduğundan konsantrasyon gücünden de mahrumdurlar. Ancak, daha ağırbaşlı ve soğukkanlı olan ve hareketlerini zekâlarıyla ayarlayan kimseler konsantrasyonlarını geliştirirler.

Bazen dogmatik, inatçı, kolay heyecanlanan kimseler de konsantre olabilirler; fakat onlarınki kontrollü ve istikrarlı bir konsantrasyon değil, âni, istikrarsız ve değişken bir konsantrasyondur. Enerjileri nöbetler şeklinde çalışır; bazen çok iyi konsantre olmuşken, başka bir zaman çok az olabilirler. Bu kişilerin konsantrasyonları çok kolay harekete geçirilebilir ve çok kolay da yok edilebilir. Bu durumu anlamanın en iyi yolu, bir silahın ateş etmesiyle karşılaştırılmasıdır. Eğer silah, siz istediğiniz zaman ateş aldıysa, hedefini vurur. Fakat siz henüz hazır değilken ateş aldıysa, sadece merminiz boşa harcanmış olmayacak, aynı zamanda bir zarar da oluşabilecektir. İşte birçok insanın yaptığı şey, budur. Enerjilerinin birden bire patlamasına izin verirler. Böylece sadece kendi enerjilerini boşa harcamış olmaz, aynı zamanda başkalarına da zarar verirler. Kuvvetlerini ve etkileyiciliklerini bu şekilde mahveder ve başarı şanslarını da zedelerler. Bu tür insanlar hiçbir zaman sevilmezler ve kendi üzerlerinde kontrolü kazanana kadar sevilmeyeceklerdir de! Bu kişilerin birçok farklı türden konsantrasyon egzersizi yapmaları ve bu tempoyu belli bir süre devam ettirmeleri gerekir. Bu kişiler, âni ve dengesiz düşünce ve tepkilerinin tamamen üstesinden gelmelidirler. Duygularını ve hareketlerini düzenlemelidirler. Sabahın erken vakitlerinden gece yarısına kadar akıllarını istikrarlı ve düzenli olması yönünde eğitmeli; bütün enerjilerini yaptıkları işe yönlendirmeli ve o noktada tutabilmelidirler.

Beynin alt bölgesi, enerjinin depo edildiği bölümdür. Konsantre olabilir ve ellerindeki gücü bir noktada toplayabilirlerse, insanların çoğu ihtiyaç duydukları hareket enerjisinin tümünün kendilerinde varolduğunu görecektir. Sadece bir makineye sahip olmak yetmemektedir. Aynı zamanda iyi bir mühendise de ihtiyaç vardır. Aksi takdirde çok fazla ileri gidemezler. Burada söz konusu olan mühendis, kendi kendini düzenleme ve yönlendirebilme gücüdür. Mühendislik kabiliyetlerini geliştirmeyen kişi, hayatta çok fazla bir şey kazanamayacaktır. İyi bir mühendis, bütün davranışlarını kontrol eder. Her türlü çaba, gelişimine mutlaka yardımcıdır.

© Mega Hafıza® - 28

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Ancak yaptığınız işle ya ilerleme kaydedersiniz veya itibar kaybederek düşersiniz. Bu, akılda her zaman tutulması gereken önemli bir noktadır. Eğer bir şeyi yapıp yapmamanız gerektiği konusunda emin değilseniz; o işi yapmakla ilerleyecek misiniz, yoksa daha kötüye mi gideceksiniz; ona bakın ve buna göre harekete geçin.

Şahsen şu sözün kuvvetli bir savunucusuyum: "Çalışırken, sadece çalışmalısın ve oynarken de sadece oynamalısın". Kendinizi tamamen zevk ve sefaya verirseniz, zevk ve sefadan başka bir şey üzerine asla tam olarak yoğunlaşamazsınız. Aklınız sadece aşk üzerinde durursa, bundan başka bir şey düşünemez olur ve daha önce yaşadığınızdan çok daha yoğun bir aşk hâlini kendinizde geliştirdiğinizi görürsünüz. Ancak aklınızı "size", yani gerçek kişiliğinize ve size verilen harikulade imkânlara yoğunlaştırdığınızda, kendiniz üzerinde daha derin bir fikir ve konsantrasyon geliştirirsiniz. Bunu sistematik olarak yapmakla çok büyük bir güç elde edersiniz. Çünkü yaptığınız işe konsantre olmadan, sistematik olmanız mümkün değildir. Şöyle bir kırlara çıkıp temiz hava soluduğunuzda, etraftaki bitkileri, ağaçları ve başka canlıları incelediğinizde, konsantre oluyorsunuz demektir. Kendinizi her sabah belli bir saatte işyerinde hazır olduğunuzu görmeniz, sizin istikrarlı bir alışkanlık geliştirdiğinize ve sistematikleşmekte olduğunuza işaret etmektedir. Eğer bir sabah erken gitme, bir başka sabah biraz geç kalma, bir başka sabah ise iyice geç kalma gibi bir alışkanlık oluşturursanız, konsantrasyon kabiliyeti geliştiremezsiniz. Belli bir düşünceye odaklayarak, aklınızı bu konu üzerinde devamlı tutmayı başardığınız zaman, konsantrasyonunuzu geliştirebilirsiniz.

Eğer aklınızı belirlenmiş bir nesne üzerinde yoğunlaştırırsanız, dikkatinizi de, aynen bir fotoğraf makinesi lensinin belli bir manzaraya odaklanması gibi, o noktaya odaklarsınız. O hâlde aklınızı, her zaman, her ne olursa olsun, yaptığınız iş üzerinde odaklayın. Kendinizi sıkı bir takibe alın, yoksa çok yavaş ilerleme kaydedersiniz.

Sırf sağlıklı olmak(ki bu da çok önemli bir etmendir) için değil, aynı zamanda daha fazla güç, daha fazla sevgi, daha fazla hayat kazanmak amacıyla derin ve uzun nefesler alıp verme egzersizleri yapın. Her çalışma, gelişmeye yardımcı olacaktır.

Kaslarla yapılan egzersizlerle konsantrasyonu geliştirmenin saçma olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, aklınızın sinir ve kaslarınızla bağlantılı olduğunu unutmayın. Sinir ve kaslarınıza sağlam bir düzen kazandırdığınızda, aklınız da belli bir zindelik ve sağlamlık kazanacaktır. Sinirlerinizin düzenden çıkmalarına izin verdiğinizde, aklınız dengesizleşir ve yönlendirme gücünden, yani konsantrasyon gücünden mahrum kalırsınız. İşte, sinirleri ve kasları kuvvetlendirecek egzersizlerin, konsantrasyonunuzu geliştirmede ne kadar önemli olduğunu görüyorsunuz.

Her bir insan, eğer başarılı bir hayata doğru ilerliyorsa, durmadan yönlendirilmesi ve kontrol edilmesi gereken itici teşvikler alır. Bu nedenle insan, gözlerinin, ayaklarının, parmaklarının, vs. hareketlerini kontrol etmelidir. Bu sebeple, nefes alıp verişini kontrol etmesi bile çok önemlidir. Yavaş, derin ve uzun nefes alıp vermelerin çok büyük değeri vardır. Bu şekilde alınan nefesler sayesinde kan dolaşımı, kalp hareketleri ve beyinle alakalı kas ve sinirler güçlenir ve dengelenir. Eğer kalp bir kuş gibi çırpınıp duruyorsa, kan dolaşımı düzenli olmaz ve akciğerlerin hareketi düzenli olmazsa, beyin ve akıl faaliyetleri istikrarsızlaşır, konsantrasyon için

© Mega Hafıza® - 29

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

gerekli formu sağlayamaz. Bu nedenle, kontrollü alınıp verilen nefes, sağlıklı bir bedensel yapı için çok önemli bir temel oluşturur.

Sadece aklınızı konsantre etmekle kalmamalı, aynı zamanda gözlerinizin, kulaklarınızın ve parmaklarınızın da konsantrasyonunu sağlamalısınız. Bunların herbiri, büyük mühendis tarafından kontrol edilen, birer küçük akılcıklardır. Eğer bunun tam anlamıyla farkına varırsanız, çok daha çabuk gelişme kaydedebilirsiniz.

Büyük şahsiyetlerle hiç tanışma fırsatınız oldu mu, bilmiyorum; ama onların biyografilerini okuduysanız, onların hep konuşmayı başkalarına bıraktıklarını görürsünüz. Konuşmak, her zaman dinlemekten çok daha kolaydır. Konsantrasyonu sağlamak için birisi konuşurken, onu çok yakın bir ilgi ile dinlemekten daha iyi bir alıştırma yoktur. Ayrıca, onların söyledikleri şeyleri öğrenmekle, kendinizin hem zihnî, hem de fiziksel konsantrasyonunuzu da geliştirebilirsiniz.

Biriyle tokalaştığınızda, elinizin, her birinin kendi zekâsının olduğu, yüzlerce ayrı ayrı akılcıklar içerdiğini düşünün. Bu duyguyu el sıkışmanıza aktardığınızda, kendinize özgü kişiliğinizi ifade edecektir. Birçok şekilde el sıkıştığınızda, ürkekliğin, zayıflığın ve kişiliğin kuvvetini açıkça hissedebilirsiniz. Elin kavraması zayıf ve resmî ise, kişinin doğasının sevgiden, tutkudan ve etkileyicilikten uzak olduğu söylenebilir. El sıkışma tarzı bunun tersi ise, kişinin doğasının da tersi bir duruma sahip olduğunu görürsünüz. Sevgisiz insan hiç de çekici değildir ve böyle olduğunu da, itici olan el sıkışma tarzıyla ortaya koyar.

Ruhsal olarak gelişmiş iki insan el sıkıştığında, onların kavramaları asla zayıf

olmaz. Her ikisinin ayrı ayrı akımları ellerinde birleştiğinde, her ikisini de büyük bir heyecan kaplar. Sevgi, pozitif ve negatif tabiatlarda, karşı akımları harekete geçirir. Sevginin olmadığı yerde, hayat çekiciliğini kaybeder. El ise, sevginin ne zaman ortaya çıktığını hemen gösterir. İşte bu nedenle el sıkma sanatı üzerinde çalışmalı ve toplumsal şefkat duygularınızı geliştirmelisiniz.

Diğer insanlara karşı şefkat gösteren insan, etrafına da şefkat ve muhabbet yansıtır. Nefret hisleriyle dolu bir insan da nefret yansıtır. Kötü tabiatlı bir insanın mizacı nefret vericidir, kötü düşüncelidir ve duyguları âni, tepkisel, tuhaf ve dengesizdir. Kendinizi öfkenin kollarına bıraktığınızda, nefes alışverişinizin nasıl değiştiğine bakın ve bundan bir ders çıkartın. Mutlu olduğunuzda da nefes alışverişinizin nasıl değiştiğine bakın. Yine nefret duygularına yataklık yaptığınızda, nefes alışverişinizin nasıl değiştiğine bakın. Bütün dünyaya karşı sevgi ve şefkat ile dopdolu olduğunuzda ve yüce duyguların sizi heyecanlandırdığında, nefes alışverişinizin nasıl değiştiğine bakın. Güzel düşüncelerle dolduğunuzda, akciğerlerinize bol miktarda oksijen alırsınız, ruhunuz ise tamamen sevgi ile kaplanır. Sevgi, insanı fiziksel, zihinsel ve toplumsal olarak yüceltir ve geliştirir. Mutlu olduğunuzda derin derin nefes alın; böylece canlılık ve güç kazanır, zekânızı kuvvetlendirir, konsantrasyon gücünüzü geliştirir ve sonuçta etkileyici, kuvvetli bir kişi hâline gelirsiniz.

Hayattan daha fazla şey kazanmak istiyorsanız, daha fazla muhabbet ve sevgi ile alakalı şeyler düşünmelisiniz. Bir şeye karşı gerçek anlamda şefkat duyamadığınız müddetçe, hassasiyete, tatlı bir mizaca ve çekiciliğe sahip olamazsınız. O hâlde,

© Mega Hafıza® - 30

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

şefkat duygularınızı iradenizi kullanarak kabartabileceğiniz kadar kabartın ve daha dolu bir hayatın içine dalın.

Sevgi her zaman çekicidir; fakat dengeli ve kontrollü olmalıdır. Bütün sevginizi el sıkma ânında elinizde yoğunlaştırabilirsiniz; bu, başkasını etkilemenin en iyi yollarından biridir.

Bir dahaki sefere sinirlenmeye başladığınızı hissettiğiniz anda, iradenizi kullanın ve sabırlı olun. Bu çok iyi bir “kendi kendini kontrol etme” alıştırmasıdır. Yavaş yavaş ve derin derin nefes alırsanız, sabırlı olmanız kolaylaşır. Hızlı hızlı konuşmaya başladığınızı fark ederseniz, sadece kendinizi kontrol edin, yavaş ve tane tane konuşmaya gayret edin. Sesinizi çok yükselterek veya çok alçaltarak konuşmaktan sakının ve duruşunuzu, sabit tutmaya kararlı olduğunuz mesele üzerinde yoğunlaştırın. Böylece konsantrasyon gücünüzü geliştirmiş olursunuz.

Herhangi bir şekilde insanlarla tanıştığınızda, onların önünde sakin ve huzurlu bir duruş sergileyin. Bunu her zaman yaparak, bu tutumu kendinize bir davranış olarak geliştirin. Hem onları, hem de kendinizi durmadan izleyin. Statik egzersizler motor kabiliyetlerinizi geliştirir ve konsantrasyon gücünüzü artırır. Sinirlendiğinizi, heyecanlandığınızı veya güçsüz kaldığınızı hissederseniz, omuzlarınız dik, göğsünüz ilerde sağlam bir şekilde ayakta durun ve derin derin nefes alın. Öfkenizin yok olduğunu ve üzerinize sessiz bir sükunetin indiğini göreceksiniz.

Sinirli ve tahrik edici insanlarla ilişki kurma alışkanlığınız varsa, kuvvetli bir konsantrasyon geliştirene kadar bunu terk edin. Çünkü tahrikkâr, öfkeli, aksi, dogmatik ve huysuz insanlar sahip olduğunuz direnme güçlerinizi zayıflatırlar.

Kulaklarınızı, parmaklarınızı, gözlerinizi, ayaklarınızı daha iyi kontrol edebilmenizi sağlayan herhangi bir egzersiz, aklınızı da güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Gözleriniz istikrarlı olduğunda, aklınız da istikrar kazanacaktır. Her önünüze gelene anlamsızca bakmanız, aklınızın da sebat kazanmamasına sebep olur. Bir insanı incelemenin en iyi yolu, onun bedensel hareketlerini izlemektir. Çünkü o kişinin hareketlerini incelerken, aslında aklını da incelemiş olursunuz. Çünkü, hareketler aklın birer yansımalarıdır. Akıl nasılsa, hareketler de öyledir. Akıl huzursuz, tepkisel, istikrarsız, kaygılı ise, hareketleri de öyle olur. Hareketler kontrollü ve düzgün ise, akıl da kontrollü ve düzgün bir işleyişe sahip olur. Konsantrasyon, akıl ve beden kontrolünün sağlanması demektir. Bunlardan biri üzerindeki kontrolü sağlamadan, diğerinin üzerinde kontrolü sağlayamazsanız.

Görünüşte herhangi bir tutku veya arzuları olmayan birçok insanın aklı da durgun olmaktadır. Bunlar görünüşte sakin, durgun, sabırlı ve iyi bir kontrol sahibiymiş gibi görünseler de bu, onların konsantrasyonlarının iyi olduğu anlamına gelmez. Bu tür insanlar, yeterli enerjileri olmadığı için üşengeç, hareketsiz, hantal, hâlsizdirler. Kontrol edebilmek için çok az enerjileri olduğundan, az olan kontrollerini de kaybetmezler. Öfke hâlleri yoktur; o yüzden bu durum onları rahatsız etmez. Hareketli, oldukça istikrarlı görünür; çünkü hareket için bile çok az enerjileri vardır. Doğal insan ise iç dinamikleri açısından güçlü, enerjik ve kuvvetlidir. Bu insanın enerjisi, itici gücü, harekete geçirici kuvveti, düşünceleri ve bedensel hareketleri tamamen kendi kontrolü altındadır.

© Mega Hafıza® - 31

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Bir insanın gerek ruhsal, gerekse fiziksel enerjisi yoksa, bunu geliştirmek

zorundadır. Eğer yönlendiremediği ve bir noktaya toplayamadığı bir güce sahipse, bunu nasıl becereceğini öğrenmesi şarttır. Bir insan çok kabiliyetli olabilir; fakat bu kabiliyetlerini kontrol edebilme iradesine sahip değilse, bunların ona pek de faydası olmayacaktır.

Fiziksel kültürün ne kadar çok faydasının olduğu konusunda konuşulduğunu çokça duymuşuzdur; fakat onun asıl faydasını gerçekten unutmaktayız. Hiçbir şey, statik egzersizler kadar, insan yeteneklerinin baştan sona kadar aynı güç ve devamlılıkla çalışmalarını sağlayacak başka bir etken yoktur. Daha önce de belirttiğim gibi, bedeninizi kontrol etmeyi öğrendiğinizde, kendi zihin ve aklınız üzerinde de kontrolü elde ediyorsunuz demektir.

© Mega Hafıza® - 32

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

3. DERS

İSTEDİĞİNİZ ŞEYLERE NASIL ULAŞABİLİRSİNİZ?

“Boş hayaller" için harcadığınız beyin gücü, kendisine değecek bir şeye harcayacağınız güç kadardır.

© Mega Hafıza® - 33

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Cahil bir kişi, "Bir şeye sırf onu isteyerek nasıl ulaşılabilir ki?" diye sorabilir.

Ben buna, konsantrasyon aracılığıyla, “ne isterseniz onu elde edebilirsiniz” diyorum. Her arzu tatmin edilebilir. Fakat bunun oluşması, sizin o arzunuzun yerine gelmesi üzerine konsantre olmanıza bağlıdır. Bir şeyi sadece istemek, tabii ki o şeyin ayağınıza gelmesini sağlamayacaktır. Bir şeye sahip olmuş olmayı istemeniz, bir âcizlik emaresidir ve o şeyi gerçekten elde edeceğinize dâir bir inanç değildir. O hâlde, "Bir masal dünyasında" yaşamadığımız için, hiçbir zaman bir şeyi sadece istemekle yetinmeyin. "Boş hayaller" için harcadığınız beyin gücü, kendisine değecek gerçek bir şeye harcayacağınız güç kadardır.

Arzu ve isteklerinize dikkat edin. Neyi istediğinizin tam bir resmini çıkarın ve bu gerçekleşene kadar, iradenizi ortaya koyun. Kendinizin rotasız veya dümensiz bir şekilde savrulmanıza asla izin vermeyin. Ne yapmak istediğinizi net bir şekilde bilin, bunu yapmak için bütün çabanızla o işe girişin. Başarılı olduğunuzu siz de hayretle göreceksiniz.

Üzerinize aldığınız her şeyin üstesinden gelebileceğinizi emin bir şekilde hissedin. Birçokları bir şeyleri yerine getirmek için sorumluluklar yüklenirler. Ancak, daha işe başladıklarında iflas bayrağını çekerler ve genellikle başarısız olurlar. Bunu bir örnekle göstereceğim. Bir adam, bir malzeme almak için bir dükkana gider. Oradaki görevli, "Üzgünüm, bu malzeme bizde yok" der. Ancak malzemeyi bulmakta kararlı olan adam, o malzemeyi nereden bulabileceğini araştırır. Yine tatmin olmadığı olumsuz bir cevap alan kararlı bir adam, o marketin müdürüne danışır ve o malzemeyi nereden satın alabileceğini öğrenir.

İşte, isteneni elde etmeye konsantre olmanın bütün sırı budur! Ve unutmayın, ruhunuz bütün güçlerin santral merkezidir ve yapacağınız her şeyi başarabilirsiniz.

© Mega Hafıza® - 34

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

"Mutlaka bir yolunu bulur veya kendim o yolu yaparım" sözü, kazanma ruhu olan bir insanın söyleyeceği sözdür. Şu an büyük bir bankanın başında olan bir adamı tanıyorum. O bankada işe bir getir-götür işi yapan bir kurye olarak başlamıştı. Babası ona, üzerinde "M" harfi yazılı bir düğme yaptırmış ve oğlunun ceketine dikmiş. Ve demişti ki; "Oğlum, bu 'M' sana bir gün kendi bankanın müdürü olacağını hatırlatsın. Bu düşünceyi hep aklında saklamanı istiyorum. Her gün seni hedefine yakınlaştıracak bir şey yap”. Her akşam yemekten sonra, “Oğlum bugün ne yaptın?” diye sorarak, bu düşüncenin aklına kazınmasını sağlamıştı. Bir gün bankanın müdürü olma fikrine adam artık tamamen konsantre olmuştu ve sonunda oldu da! Babası ona o "M"nin ne anlama geldiğini hiç kimseye söylememesini tembihlemişti. Bu harften dolayı, iş arkadaşlarının bir hayli alay konusu olmuştu. O harfin ne anlama geldiğini ortaya çıkarmaya çalışmışlar; ama bunu adam müdür yapılana kadar asla öğrenememişlerdi. Ancak, müdür olduğunda bu sırrı onlara açıkladı.

Ruhsal ve zihinsel güçlerinizi boş temennilere harcamayın. Her aklınıza gelen geçici heveslerinizi tatmin etmek uğruna, enerjinizi oraya buraya dağıtmayın. Gerçekten yapmaya değer bir şeyi yapmaya konsantre olun. Bir şeye sımsıkı yapışan kimse, başarısız olmaz.

"Kuvvet, kuvvet sarf edene; gayret, gayret gösterene verilir." --Emerson.

Günümüzde başarılı olmak, büyük ölçüde içsel kuvvet kanununa konsantre olmaya bağlıdır. Çünkü bunu yapmakla, iş hayatında kullanıldığında kalıcı çözümleri garantileyen, içinizdeki düşünce gücünü veya itici kuvvetleri uyandırırsınız.

Bunu yapabilene kadar, kuvvetlerinizi kullanma limitine henüz gelmemişsiniz demektir. Bu muhteşem büyüklükteki evren, sayısız kuvvetlerle ilmek ilmek örülmüştür. Önemli olan, burada, kendi konumunuzu hazırlamanızdır. Evrende geçerli olan “Değiştirilemeyen ve Bozulamayan Kanun” yoluyla, zaman içinde bütün doğru ve güzel şeyleri yerine getirebilirsiniz. O hâlde başarmak istediğiniz şeyin üzerine gitmekten hiç çekinmeyin ve bunun için gerekli çabayı harcamaya istekli olun. Doğru ve yerinde olan her şey, aynı zamanda mümkündür de! Bu arada, elbette gerekli olan ne varsa, kaçınılmaz bir şekilde, süreçte yerini alacaktır. Eğer bir şey doğruysa, bütün dünya onun yanlış olduğunu iddia etse bile, onu yapmak sizin vazifenizdir. "Kişi ve Rabb’i her zaman çoğunluğu oluşturur." Daha sade bir anlatımla, her şeye gücü yeten iç kanun, yani Yaratan ve yaratılanı temsil eden siz, gerekçenizde mutlak anlamda haklıysanız, bütün dünyayı fethedebilirsiniz. “Keşke böyle büyük bir adam olsaydım” demeyin. Doğru ve haklıysanız, yapmak istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Sadece, "Yapabilirim" deyin. Yapacaksınız. Yapmalısınız. Sadece bunun farkına varın, gerisi gerçekten kolay. Sizde gizli hazine kıymetinde kabiliyetler ile her şeyi bastırmak için planlarınıza müdahale etmeye çalışan kuvvetler saklıdır. "Hayatın zorluk ve sorumlulukları üzerime hızla, yoğun bir yağmur gibi yağsın. Ben bunlara karşı hazırım. Benim ruhum esaret tanımaz, asla yenilemez. Çünkü ben “Sonsuz Ebedî Güc”ün kanununu temsil ediyorum. Rabb’im bana yeten tek kuvvetimdir ve ne zaman bir zorluğa düşsem, O hep benim yanımdadır.

© Mega Hafıza® - 35

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Zorluklar ne kadar çok olursa, benim için zafer pırıltıları da o kadar parlak olur. Sınavım ne kadar zor olursa, kendi iç kuvvetim o kadar çabuk gelişir. Bırakın, başka her şey beni alt etmeye çalışsın. Benim iç itimadım bana yeter. Hak mutlaka üstün gelmelidir. Bilmek ve hak olan doğrunun izinden gitmek için hikmet ve kuvvet diliyorum. Daha olgun olan 'Ben', hikmet ile doludur. Şimdi kendimi o bene daha yakın hissediyorum..”

© Mega Hafıza® - 36

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

4. DERS

- KONSANTRASYON - HER İŞTE KESİN SONUÇ

ÜRETEN SESSİZ KUVVET

Kendi iç âleminize şöyle bir bakın. Orada şimdiye kadar yapılmış en harikulade makineyi göreceksiniz.

© Mega Hafıza® - 37

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Öncelikle, düşünmenin ne kadar güçlü bir şey olduğunu fark etmenizi

istiyorum. Örneğin, korku düşüncesi insanın saçlarının bir gecede beyazlamasına sebep olabiliyor. Bir başka örnek de idam cezasına mahkum olmuş bir suçluyla ilgili. İdam cezasına mahkum olan bir adam, kendisiyle bir deneyin yapılmasına razı olur. Adama, deneyin sonuna kadar dayanabilirse serbest bırakılacağı söylenir. İdam mahkumu buna razı olur. Deneyin iddiası, bir insanın, ne kadar kan kaybederse kaybetsin, hâlâ hayatta kalabileceğidir. Mahkumun bacağından açılan çok küçük bir kesikten, görünüşte kanın damlamasını sağlarlar. Açılan kesik oldukça küçüktür ve akan kan, neredeyse yok gibidir. Oda karartılmıştır. Mahkum, özel olarak hazırlanmış olan damlama sesinin, gerçekten kendi bacağından damlayan kan olduğunu zannetmektedir. Bu deneyden sonra, ertesi sabah, adamın zihinsel korkudan dolayı öldüğü ortaya çıkmıştır.

Yukarıdaki örnekler, düşünce gücü hakkında size küçük de olsa bir fikir vermiştir sanırım. Düşünce gücünün gerçek kuvvetinin farkına varmak, size büyük bir kazanç sağlayacaktır.

Konsantre(yoğunlaşmış) düşünce gücü yoluyla, ne isterseniz kendinizi o hâle getirebilirsiniz. Düşünce aracılığıyla etkinliğinizi ve direncinizi önemli ölçüde artırabilirsiniz. Etrafınız, kimisi iyi, kimisi kötü olan bir sürü düşünce çeşitleriyle sarmalanmış durumdadır. Böyle bir ortamda, pozitif bir zihinsel davranış yapısı oluşturmamışsanız, etrafınızdaki kötü düşüncelerin etkisinde kalır, onları özümsersiniz.

Kontrol edilmeyen düşüncelerin bir sonucu olan endişe, kaygı, ümitsizlik, cesaretsizlik ve diğerleri gibi lüzumsuz hâlleri incelediğinizde, kendi düşüncelerinizi

© Mega Hafıza® - 38

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

kontrol etmenin ne kadar önemli olduğunu fark edeceksiniz. Sizi siz yapan düşüncelerinizdir; nasıl düşünürseniz, o olursunuz.

Caddede yürürken, farklı insanların simalarını incelediğimde, hayatlarını nasıl geçirdiklerini söyleyebiliyorum. Her şey yüzlerinden okunmakta. Aynen bedensel hatlarını yansıtan bir ayna gibi. Bu yüzlere bakarken, gördüğüm insanların çoğunun nasıl da hayatlarını heba etmiş olduklarını düşünmeden edemiyorum.

Düşüncenin gücünü anlamak, içinize konulmuş, hayalini dahi edemediğiniz imkânları harekete geçirecektir. Düşüncelerinizin çevrenizi ve yaşadığınız ruhsal ortamın arkadaşlarınızı meydana getirdiğini, düşünceleriniz değiştiğinde bunların da değiştiğini asla unutmayın. Bu, sizce öğrenilmesi gerekli çok pratik bir ders değil mi? İyi ve olumlu düşünceler hep yapıcıdır. Kötü düşünceler ise hep yıkıcıdır. Doğruyu yapma arzusu, içinizde büyük bir enerjiyi de beraberinde getirir. Düşüncelerinizin ne kadar önemli olduğunu ve onları nasıl değerli kılabileceğinizi, düşüncelerinizin görünmeyen kablolardan size ulaştıklarını ve sizi etkilediklerini bütünüyle kavramanızı istiyorum.

Düşünceleriniz eğer yüksek ideal ve değerli konularla alakalı ise, aynı zihinsel kalibreye sahip insanlarla irtibata geçtiğinizi ve böylece kendinize yardım ettiğinizi görürsünüz. Eğer düşünceleriniz hile ve hinliklerle dolu ise, önünüze de oturup kalkıp hile düşünen, sizi aldatmaya çalışan insanlar çıkacaktır. Düşünceleriniz doğru türden olursa, ilişki kurduğunuz insanlara güven telkin edersiniz.

Hakkınızda, başkalarının iyi niyetlerini kazandığınızda, kendinize güveniniz ve gücünüz artacaktır. Kısa zamanda kendi düşüncelerinizin ne kadar harikulade bir değere sahip olduklarını öğrenecek ve en sıkıntılı durumlarda bile ne kadar serinkanlı olabileceğinizi göreceksiniz.

Doğruluk ve iyi niyetli düşünceler, sizin, dünyada başarılı olan ve gerektiğinde size yardımcı olabilecek insanlarla uyum hâlinde olmanızı sağlar.

Şimdi düşüncelerinizi doğru kanallara yöneltmenizin neden bu kadar önemli olduğunu gördünüz. İnsanların size güvenmeleri çok önemlidir. İki insan tanıştığında, birbirini araştırmaya genellikle vakti olmaz. Bu insanlar birbirlerini, çoğunlukla güvenilir bir kaynak olan içgüdülerine göre kabul ederler.

Bazen biriyle tanışırsınız ve o kişinin davranışları sizde bir şüphe uyandırır. İçinizde nereden geldiğini bilmediğiniz bir ses, "Onunla hiçbir işe girişme; çünkü böyle bir şey yaparsan, çok üzülürsün" der. Düşünceler eylem meyveleri verir. O hâlde düşüncelerinize dikkat edin. Hayatınız, sahip olduğunuz düşünceler tarafından şekillenecektir. Düşünceniz için manevî bir güç her zaman mevcuttur. Lâyık olduğunuzda, çok fazla çaba harcamadan, bütün iyi şeyleri kendinize çekebilirsiniz.

Güneşin ışıkları bahçelerimizde parıldar. Ancak istersek, güneş ışığının bize gelmesini engelleyen ağaçları kendi elimizle dikebiliriz. Bu örnekte olduğu gibi, eğer onları engelleyecek bir düşünceye girmediğiniz veya buna sebep olacak bir davranışta bulunmadığınız müddetçe, size yardım etmeye hazır, gizli, görünmeyen

© Mega Hafıza® - 39

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

kuvvetler vardır. Bu kuvvetler çok sessiz bir şekilde iş görürler. "Ne ekerseniz, onu biçersiniz".

İçinize, geliştirildiği takdirde, size hayal bile edemeyeceğiniz kadar mutluluğu tattıracak kuvvetler yoğun bir şekilde konulmuştur. Çoğu insan hayatı boyunca, gerçekte kendisini asıl istediği şeylerden uzaklaştıracak şekilde koşuşturup durur. Konsantrasyon yoluyla, hayatınızda bir devrim yapabilir, hiçbir şekilde karşılaştırılamayacak derecede başarıya, çok da büyük bir çaba harcamadan ulaşabilirsiniz.

Kendi iç âleminize şöyle bir bakın. Orada şimdiye kadar yapılmış en harikulade makineyi göreceksiniz.

Hikmet ve bilgelik dolu sözler nasıl söylenir? Bilgece ve hikmetli bir şekilde

konuşmak için, önünüze getirilen konu üzerinde, duyularınızın en azından bir kısmını yoğunlaştırmanız şarttır. Konuşmak dikkati dış etmenlere çektiğinden dolayı, aklın odaklanma kuvvetlerini engeller. O nedenle konuşmak, çok derin düşüncelerin ve yüksek potansiyel güçlerin durmadan değişime uğradığı bilinçaltındaki derin sessizlik ile asla karşılaştırılamaz. Hikmetli bir şekilde konuşmadan önce sükut etmek, kesinlikle gereklidir. Yorucu ve sıkıntılı şartlar altında uyanık, duruşu sağlam, hazırlıklı ve konuştukları bilgece olan kişi, sükut etme ve sessiz kalma pratiğini önceden iyi yapmış kimsedir. İnsanların çoğu, sessiz kalmanın ne demek olduğunu bilmemektedir. Hatta sükut etmenin çok kolay bir şey olduğunu zannetmektedir. Ancak bunu başarmak, sanıldığı kadar kolay değildir. Gerçek sessiz kalma ânında, kendi iç âlemimizi oluşturan düzene bağlanırız. Bu arada kuvvetlerimiz de sessizleşir. Çünkü o sırada yüksek etki durumundadırlar. Dış kulaklarımızın duyamadığı aralıklardaki titreşimleri duyar vaziyettedirler. Sıradan biri olmak istemeyen kimse, kendisini yaratılışın mutlak kanununa ileten iç âleminin kanallarını açmalıdır. Bunu, ancak ısrarlı ve akıllı bir şekilde düşünce konsantrasyonu pratiği yapmakla başarabilirsiniz. Şunları aklınızda tutun: ● Konuşmadan sessiz kaldığımda, içimde bulunan daha yüce benliğin tüm kontrolü ele almasına izin vermiş olacağım. ● O yüce benliğime tamamen sâdık kalacağım. ● Hak ve doğru olduğuna inandığım düşüncelerime sâdık kalacağım. ● Yapacağımın en iyisini yapmamın, kendi menfaatimin de yararına olduğunun farkındayım. ● Hikmet ve bilgeliği, kendime ve başkalarına karşı basiretli bir şekilde davranabilmek için istiyorum.

Bir sonraki bölümde, bütün insanlığı ortak düşünce aracılığıyla birbirine bağlayan ve bizim için dost ve arkadaşlarımızı seçen esrarengiz, tılsımlı kanundan bahsedeceğim.

© Mega Hafıza® - 40

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

5. DERS

ODAKLANMIŞ BİR DÜŞÜNCE BÜTÜN İNSANLIĞI

BİRBİRİNE NASIL BAĞLAR?

İrade ve isteğin olduğu yerde, mutlaka bir çıkış yolu vardır.

© Mega Hafıza® - 41

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Her arzunuzu yerine getirmek, kendi gücünüz kapsamındadır. Başarı, düşünce

biçiminizin bir sonucudur. Ben, size başarılı olmak için nasıl düşünmeniz gerektiğini göstereceğim.

Başarıyı kendimize çekme ve onu yönetme gücü bizim içimizde bulunmaktadır. Bunları size kapatan bariyerler de sizin kontrolünüze tâbidir. Düşünmek için sınırsız bir güç size verilmiştir. Bu güç, sizinle “Her Şeyi Bilen” öz kaynağınız arasında iletişim kuracak olan bağdır.

Başarı, aklın belli hâllerinin veya düşünce biçimlerinin sonucudur. Bu hâller sizin tarafınızdan kontrol edilebilir ve irade kullanılarak ortaya konabilir.

Şu anki şeklinize, düşünme gücünüz sayesinde, çok basit bir atomdan başlayarak değişe değişe ulaştınız. Bu güç sizi hiçbir zaman terk etmeyecek ve en olgun noktaya ulaşıncaya kadar sizi itecek, harekete geçirecektir. Geliştikçe, yeni arzular oluşturacaksınız ve bunlar da bir şekilde tatmin edilebilecektir. Hükmetme gücü içinizde yatmaktadır. Ancak aynı zamanda sizi bu hükümranlıktan alıkoyan engel ve bariyerler de sizin içinizde yer almaktadır. Bunlar cehalet bariyerleridir.

Konsantre olmuş, odaklanmış düşünce, sizi görünüşte imkânsız olan sonuçlara ulaştırır ve en güzel tutkularınızın farkına varmanızı sağlar. Sizi engelleyen düşüncelerinizi yıktığınız anda, yeni arzu ve istekleriniz su yüzüne çıkar. Bundan sonra, bilinçli düşünce yapınızı fark etmeye başlarsınız.

© Mega Hafıza® - 42

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Sadece, derin bir konsantrasyonla “Her Şeyi Bilen” ile bağlantı kurduğunuzun farkına varırsınız. Böylece, kendi sınırlarınızı tamamen ortadan kaldırıp sizin aleyhinize durmadan çalışan bütün korkulardan, diğer olumsuz ve yıkıcı düşünce güçlerinden kurtulursunuz. Bunların yerine, her teşebbüsünüzün başarıyla sonuçlanacağı yolunda tam bir emniyete kavuşursunuz. Bu şekilde nasıl konsantre olacağınızı öğrendiğinizde ve düşünme kabiliyetinizi güçlendirdiğinizde, kendi zihinsel ürünlerinizi de kontrol edersiniz. Bunlar da karşılık olarak, fiziksel çevrenizi şekillendirmenizde size yardımcı olur, koşulların efendisi ve kendi krallığınızın idarecisi olursunuz.

Hayatınızı istediğiniz şeylerle çevrelemek arzusu, istemediğiniz şeylerle çevrelenmeniz kadar kolaydır. Bu, kendi iradenizin karar vereceği bir sorundur. İstediğinizi elde etmeniz için, doğru olanı istemeniz koşuluyla, arada engel olacak hiçbir duvar bulunmaz. Eğer doğru ve adaletli olmayan bir şeyi seçerseniz, evrendeki ilahî adalet kanunlarıyla ters düşüyorsunuz demektir ki, bu durumda başarısız olmayı hakkedersiniz. Ancak, arzularınızı doğruluk ve iyi niyet üzerine bina ederseniz, kâinattaki güç akımlarından faydalanır ve o güç akımlarının zıddına çaba harcamak gibi bir handikaba düşmek yerine, dış görünüş itibariyle başlangıçta pek parlak görünmese de en yüksek derecede başarıya bağlı bir hayat sürebilirsiniz.

Geçici durumlar hakkında kafa yormayı asla ihmal etmeyin; ama göz koyduğunuz o en yüksek başarıya, küçük bir tereddüde dahi düşmeden inanmaya devam edin. Planlarınızı dikkatlice ve onların, evrensel akımlara ters olmamasına özen göstererek yapın. Burada hep aklınızda tutmanız gereken şey; korku, öfke ve bunların uyduları olan yıkıcı ve zıt kuvvetleri her zaman sindirmektir.

Sizin için, kendi düşüncelerinizin, İlahî kanunların takdirine uygun olduğunu bilmek ve gayenizin doğru olduğuna samimiyetle inanmak kadar başka büyük bir kuvvet yoktur. Gayeniz haksız ise, bir süre görünüşte bazı başarılar elde edebilirsiniz; ancak bu başarının sonuçları geçici olacaktır ve zaman içinde düşüncelerinizi tamamen yıkıp yerine doğruluk ve hakkın gerçek temeli olan ilahî adalet üzerine yükselen sağlam düşünceleri bina etmek zorunda kalırsınız.

Hakikat ve hak üzerine bina edilmeyen planlar, uyumsuz sallantılar meydana getirirler ve bu yüzden kendi kendilerini yıkarlar. Doğru ve hakça olanı yapabilene kadar, asla bir şeyi yapma veya kurma işine girişmeyin. Bunun alternatifi, kesinlikle bir zaman israfından başka bir şey olmayacaktır. Hakça ve doğru olanı yapma arzunuzu, geçici olarak bir kenara koyabilirsiniz. Ancak o arzunun gerçekle uyumlu olan titreşimleri, siz doğru ve erdemli olan yola zorla itilene kadar, sizin doğru olmayan planlarınızı engelleyecektir. Yani, siz yeter ki doğru ve dürüst kalma yolunda sebat etmeye gayret edin.

Dürüst ve doğru olan bütün hedeflere, geçici sarsıntılar yaşansa bile, zamanla ulaşılır. O hâlde her şeyin size muhalefet ettiği bir durumla karşı karşıyaysanız, korku ve endişelerinizi susturun. Yıkıcı ve moral bozucu bütün düşünceleri aklınızdan defedin. Moral ve manevî onurunuzu daima yüksek tutun.

"İrade ve isteğin olduğu yerde, mutlaka bir çıkış yolu vardır". Bunun böyle olmasının sebebi, iradenin, kendisine yardım olacak kuvvetlerin yardımını temin

© Mega Hafıza® - 43

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

edecek imkânlar verildiğinde, çıkış yollarını yapabilmesidir. Bu ne kadar geliştirilirse, iradenin yönlendirildiği yol da o kadar yüksek ve yüce olacaktır.

Her şey can sıkıcı ve cesaret kırıcı göründüğü zaman, duygularınızı sakin, dingin ve canlı tutarak onları kontrol edebilmenin verdiği hazla, sanki mutluluk ve refaha tam olarak sahip olduğunuzu hissederek, neden yapıldığınızı ve nasıl bir kişiliğe sahip olduğunuzu göstermenin zamanıdır.

"Başarı tohumlarını ekmede idealinize sâdık olun. Güneşin her zaman parlayacağı ve mevsimi geldiğinde bol ürün alacağınız konusunda da tam bir güven ve inanç içinde olun."

Bir işin, içinde olduğunuz zaman, o girişimin başarılı olacağını her zaman düşünmek zorunluluğunuz yoktur. Beden ne kadar hareketsiz kalabilirse, akıl, aradığınız fırsata yaklaşmanızı sağlayacak fikirleri o kadar özgürce yakalayabilir. Bir işle meşgul olduğunuzda ise, daha önce oluşturduğunuz düşünce kanallarını kullandığınız için, düşünme işini yeniden yapmak zorunda kalmazsınız.

Negatif bir ruh hâlinde iken, iç sezgileriniz ve ilhamlarınız daha aktif hâlde olurlar. Çünkü o an düşüncelerinizi kendi iradenizle kontrol etmiyorsunuzdur. Yaptığımız her şey, iç sezgilerimiz tarafından tasdik görmeli ve doğrulanmalıdır.

Negatif bir ruh hâlindeyken, benzerlik kanunu yoluyla, durumunuza benzer düşünceleri kendinize çekersiniz. İşte bu nedenle, doğasında başarı olan düşünceleri oluşturmak, bunlara benzer olanları bize çekmesi için çok önemlidir. Bu konuyu daha önce hiç araştırmadıysanız, bunun bir saçmalık olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak şaşmaz bir şekilde, kendilerine benzeyen düşünceleri çeken ve getiren düşünce akımlarının varolduğu kesin bir gerçekliktir. Başarısızlığı düşünen birçok insan, aslında endişeleri, kaygıları, abartılı tepkileriyle başarısızlığı kendine çeker. Düşünme kurallarını bir kez öğrendiğinizde; “iyilik, doğruluk ve başarı”dan başka bir şey düşünmediğinizde, daha önce harcadığınızdan çok daha az bir çaba harcayarak çok daha büyük ilerleme kaydedersiniz.

Sıradan bir insanın hayal bile edemeyeceği kadar akla yardım eden güçler vardır. Düşünmenin, inancın ve düşünme kurallarının değerine daha fazla inanmayı öğrendiğinizde, doğru bir yola sevk edileceksiniz. Ve iş kazançlarınız kat kat artacaktır.

Şimdi vereceğimiz metot, daha iyi bir düşünce kontrolü sağlamanıza yardımcı olabilir. Eğer korkularınızı kontrol edemiyorsanız; kusurlu olan kararlılığınıza, kendinize sadece, "Titreme, korkma! Çünkü ben gerçekte yalnız değilim. Bu sevilmeyen, uygun olmayan görüntüleri gidermede bana yardımcı olacak görünmez kuvvetlerle çepeçevre sarılıyım" deyin. Çok kısa zamanda daha fazla cesarete sahip olacaksınız. Korkusuz ve korkak insan arasındaki tek fark, ikisinin irade ve ümitlerinde yatmaktadır. O zaman, eğer başarıdan yoksunsanız, başaracağınıza inanın! Bunu ümit edin ve bu konuda iddialı olun! Aynı metodu arzularınız, amaçlarınız, hayalleriniz, beklentileriniz, tutkularınız, anlayış tarzlarınız, güven ve emniyet ile alakalı düşüncelerinizi sağlamlaştırmak için de kullanabilirsiniz.

© Mega Hafıza® - 44

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Eğer endişeye düşer, öfkelenir, cesaretiniz kırılır, kararsız kalır veya kaygılanırsanız; bu, sizin aklınızın daha içsel ve yüksek güçlerinden gelen işbirliğini alamıyor olmanızdan kaynaklanmaktadır. İradenizi kullanarak, aklınızın güçlerini öyle düzenleyebilirsiniz ki, şartların sizi etkilemesi yerine, siz ruh hâlinizi, sadece istediğiniz doğrultuda değiştirirsiniz.

Yakın bir zamanda, ne yediğimiz üzerine veya yürürken neleri görmemiz gerektiği konusuna konsantre olmayı tavsiye edip etmediğim sorulmuştu. Buna cevabım, yaptığınız iş ne olursa olsun, o an yaptığınız işten başka bir şeyi düşünmemeniz gerektiğidir. Burada ana fikir, önemsiz davranışları kontrol edebilmektir. Yoksa dikkatsizce yapılan bu davranışlar, henüz yetenekleriniz konsantre olmaya alışmadıkları için, sonradan üstesinden gelmenizin zor olacağı bir alışkanlığa dönüşebilir. Çünkü yetenekleriniz bir an için dağınık ve düzensiz, hemen, kısa bir anda, sonra ise düzenli olamaz. Küçük işler yaparken, aklınızın oraya buraya takılmasına izin verirseniz, büyük bir ihtimalle hemen fesat düşüncelere dalabilecek ve bu alışkanlık zamanı geldiğinde önemli olan işler üzerine yoğunlaşmanızı zorlaştırabilecektir.

Konsantre olabilen insan, mutlu ve yoğun insandır. Zaman onu sürüklemez. Onun her zaman yapacak çok işi vardır. Geçmişte yapılan ve kendisini mutsuz eden hataları düşünmeye vakti yoktur.

Cesaretsizliğimize ve başarısızlığımıza rağmen, "Hayat ve gerçek ile kuvvet, bir elektrik akımı gibidirler" ifadesinin açılımı olan büyük mirasa sahip olmayı talep edersek, "doğumumuzla beraber bize vaat edilen ebedî hayatımıza" gidene kadar hayatlarımızı dopdolu bir şekilde, herbir köşesine nüfuz ederek yaşayacağız.

İrade gücü eğitilmediği müddetçe, açık, kararlı ve seri şekilde hareket etmeyecektir. Günün her dakikasında ne yaptığının çok iyi farkında olan çok az sayıda insan vardır. Bu, insanların çoğunun, kendilerinin ne yaptıklarını bilmeleri için gerekli düzen ve doğruluğu yeterince gözetlememelerinden dolayıdır. Konsantrasyon denemeleri yaparak, vücudunuzun duruşuna kasıtlı ve düzeltici müdahalelerde bulunursanız; açık, doğru, kararlı ve belirgin bir şekilde düşünme yolunda kendinizi eğitmiş olursunuz. Aslında, her an ne yaptığınızın farkına varmanızın hiç de zor bir olay olmadığını görürsünüz. Yaptığınız iş konusunda paniklemenize veya endişe duymanıza izin verirseniz, bu sizin hayal mekanizmanızın duyarlı filminde net bir şekilde resmedilemeyecektir. Bu nedenle de kendi hareketleriniz konusunda gerçek anlamda bilinçli olamazsınız. O hâlde, düşüncenizi doğru ve konsantre olmuş şekilde kullanma ve mutlak anlamda dürüst olma egzersizleri yapınız. Kısa zamanda dikkatinizi toplayabildiğinizi ve konsantre olabildiğinizi göreceksiniz.

© Mega Hafıza® - 45

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

6. DERS

İŞ YAPMA İRADESİNİN EĞİTİMİ

Çok iyi şekilde tamamlanan küçük işler, daha büyük şeyler için fırsat kapılarını açar.

© Mega Hafıza® - 46

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

İş yapma iradesi veya “İrade Gücü”, insanın başarılı olmasını sağlayan

dünyadaki en önemli kuvvettir. Hem de hiç kimsenin bu sınırlarını önceden belirleyemeyeceği bir kuvvet!..

Şu günlerde bizim yapmakta olduğumuz şeyler, birkaç yüzyıl öncesinin imkansızlarındandı. Geçmişte her şey mümkün değildi. Ancak bugünün güvenilir sloganı: "Her şey mümkündür"!

İş Yapma İradesinin, uygulamada kendini gösteren bir kuvvet olduğu kesindir. Ancak, buna rağmen onun ne olduğunu anlatmak zordur. Onu aynen elektriğe benzetebiliriz; sadece sebep olduğu etkilerden anlayarak… Bilinçli veya bilinçsiz, doğru veya yanlış, belirli bir işi yapmak ve tamamlamak için irade kullanırsınız. Bu nedenle iradenizi kullanış biçiminiz, hayatınızda büyük bir değişiklik meydana getirebilir.

Her insanın mutlaka bir "iş yapabilme iradesi" vardır. Bütün bilinçli hareketleri kontrol eden şey, insanın iç enerjisidir. İş yapma iradeniz, kendi hayat güçlerinizi de yönlendirir. İyi veya kötü, bütün alışkanlıklar, ortaya koyduğunuz iş yapma azmi ile alakalıdır. Hayattaki durumunuzu iş yapma azminizle yükseltirsiniz. İradenizin bilgiye çıkan bütün yollarla, bütün hareketlerle ve bütün başarılarla bağlantısı vardır.

Bazı olağanüstü heyecanlı durumlarda, muhteşem bir güç sergileyen insanlarla karşılaşmışsınızdır. Örneğin, bir çiftçinin evi yanmaya başlar. Evde yalnız olan karısı, etrafta eşyaları çıkarmak durumundadır ve kendisine yardım edecek hiç

© Mega Hafıza® - 47

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

kimse yoktur. Bayan oldukça çelimsiz ve normalde herkes tarafından zayıf ve güçsüz biri olarak bilinir. Ancak o gün, evdeki eşyaları tek başına dışarı çıkarmayı başarır. Pekâlâ, normalde üç kuvvetli erkek tarafından taşınan bu eşyalar, nasıl olur da bu çelimsiz bayan tarafından dışarı taşınıp çıkarılabilir? Savaşlarda da benzer olaylar yaşanmış ve dillere destan olmuştur. İşte, biz, burada "İş Yapma Azmi ve İradesi"nden söz etmeden geçemeyiz.

Deha, Sonsuz Gayretle Küçük Şeyler Yapma Azminden Başka Bir Şey Değildir. Çok İyi Şekilde Tamamlanan Küçük İşler, Daha Büyük Şeyler İçin Fırsat Kapılarını Açar.

Konsantrasyon irade gücüyle birleştiğinde, etkili sonuç doğurur. İrademizin daha büyük sonuçlara ulaşabilmesi için, istediğimiz konuya yönlenip o noktada görevini tamamlayana kadar istemli bir şekilde tutabilmemiz gerekir. Bu şekilde kullanmayı öğrendiğinizde, İrade Gücünüz çok büyük bir kuvvet hâline gelir. İradenin doğru kullanılması sayesinde, neredeyse her şey başarılabilir. Bu, fiziksel güçten daha büyük bir kuvvettir. Çünkü bu güç sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel ve ruhsal kuvvetlerinizi kontrol etmede de kullanılabilir.

Çok az insan mükemmel bir şekilde gelişmiş ve dengeli bir “irade gücü”ne sahiptir. Bu güçle, onlar zaaflarını kolaylıkla ezip geçebilirler. Kendinizi iyice inceleyin. En büyük zaafınızın ne olduğunu ortaya çıkarın ve sonra da bunun üstesinden gelmek için irade gücünüzü kullanın. Bu şekilde, güçlü bir karakter ve kişilik oluşturana kadar, hatalarınızı bir bir düzeltin.

İlerlemenin Kuralları: Bir arzu içinizde doğduğunda, önce bu arzunuzun gerçekleşmesinin sizin için

faydalı olup olmayacağını düşünün. Eğer faydalı olmayacaksa, bu arzuyu öldürmek için irade gücünüzü kullanın. Fakat öte taraftan eğer haklı ve faydalı bir arzu ise, bütün irade gücünüzü toparlayın. Önünüzdeki bütün engelleri ezin, geçin ve göz diktiğiniz o nimete sahip olmayı garantileyin.

Karar Vermede Yavaş Davranma: Bu, irade gücünün bir zaafıdır. Bir şey yapmanız gerektiğini biliyor ve karar

verememekten dolayı o işi erteliyorsanız, kendi kendinize engel olmuş olursunuz. Unutmayın; bir şeyi yapmamak, o şeyi yapmaktan daha kolaydır. Ancak, vicdanınız size onu yapmanızı söyleyecektir. İnsanların çoğu, yapmaları gereken bir şey hakkında zamanında karar veremediklerinden dolayı başarısız olmaktadırlar. Başarılı olanlara bir bakın; karar almada çabuk davranarak, fırsatları yakalamada atik davranmışlardır. İrade gücü, kültür, refah ve sağlık gibi her alanda kazanım için kullanılabilir.

Bazı Özel Öneriler: Gelecek hafta boyunca, küçük günlük işlerinizde daha çabuk karar almaya

çalışın. Sabah kalkmak istediğiniz saati belirleyin ve tam bu saatte kalkın. Tamamlamanız gereken herhangi bir işi tam zamanında veya daha önceden bitirin. Tabii ki, önemli meseleler üzerinde gereğince düşünmek isteyeceksinizdir. Fakat küçük şeyler hakkında çabuk karar vermekle, daha büyük şeyler hakkında da çabuk karar verebilme kabiliyetinizi geliştirmiş olursunuz. Hiçbir işi sürüncemede bırakıp

© Mega Hafıza® - 48

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

asla ağırdan almayın. Yanlış karar vermek gibi bir risk içinde dahi olsanız, bu veya başka şekilde çabucak karar verin. Bunu bir veya iki hafta deneyin ve ne kadar ilerlediğinizi kendi gözlerinizle görün.

Girişimcilik Ruhunun Olmayışı: Bu da birçok insanı başarıdan mahrum bırakan bir etmendir. Bu tür insanlar,

yaptıkları her işte hep başkalarını taklit etme durumuna düşmüşlerdir. Bazı insanlar için, "Yeterince akıllı, ama girişimci ruhu yok" denildiğini sıkça duymuşsunuzdur. Hayat, gayret etmedikleri için, yeteneklerini durmadan öğüten bir değirmen gibidir. "Gayretle işi götürenler" hayatlarını dolu dolu yaşamak için girişim ruhlarını kullanırken; diğerleri bugün, yarın ve her gün aynı monoton iş döngüsüne girerler. Fakirliğin sorumlusu da budur: Girişim ruhunun olmayışı ve düşünme gücü kıtlığı…

Sen de Herkes Kadar İyisin: İrade gücün varsa ve bunu kullanırsan, hayatın lükslerinden sen de payını

alırsın. O hâlde, bu gücün sana ait olduğunu ispat etmek için, onu kullan! Sana yardım etmeleri için, başkalarına bağlı kalma! Hepimiz, kendi mücadelemizi kendimiz vermek zorundayız. Bütün dünyada mücadeleci savaşçılar sevilirken, korkak olanlar herkes tarafından hor görülürler.

Her insanın sorunları farklı farklıdır. O hâlde ben size sadece "Fırsatlarınızı ve içinde bulunduğunuz koşulları analiz edin ve kendi tabiî becerilerinizi araştırın" diyebilirim. Gelişme planları oluşturun ve bunları eyleme geçirin. Şimdi, daha önce de söylediğim gibi, sadece "Şunları, şunları yapacağım" demeyin, planınızı uygulamaya aktarın. Belirsiz değil, belirli bir plan yapın ve sonra da amacınıza ulaşana kadar asla pes etmeyin. Bu tavsiyeleri, gerçek bir içtenlik ve ciddiyetle uygulamaya geçirin, çok kısa zamanda şaşırtıcı sonuçlar aldığınızı ve tüm hayatınızın tamamıyla değiştiğini göreceksiniz. İşte size motive edici mükemmel bir vecize: “İrade gücümü kullanarak, bütün cesaretimle yapmak istediğim şeyi yapıyorum.” Bunun, kendi kendini doğrulama metodunun, size çok ekstra güç etkisi yaptığını göreceksiniz.

Sebat Etme Ruhu: Sadece "Sonuna kadar giden, ısrarlı ve sabırlı" bir ruh kazanmaya adaydır.

Birçok insan belli bir yere kadar ısrar eder, sonra pes eder. Oysa bunlar birazcık daha dayanmış olsalardı, başaracaklardı. Birçok insan yeterince girişimci ruha sahiptir; ama onu bir kanala yoğunlaştırmak yerine, birkaç kanala dağıtır ve bu nedenle amacına ulaşamaz.

Daha fazla kararlı olun, ki bunu ancak “İş Yapma İradesi” ile becerebilirsiniz. Ve bir işi yapmaya başladığınızda, o işten sonuç alıncaya kadar ona sımsıkı sarılın. Bu arada, elbette bir şey yapmaya başlamadan önce ileriye bakmalı ve "sonucun nereye vardığını" görmelisiniz. Sizi "hiçbir yere" değil, "bir yere" ulaştıran bir yol seçmelisiniz. Yolculuğunuz oldukça tatminkâr sonuçlar verecek şekilde verimli geçmelidir. Birçok genç insanın sorunu, sonunu tam olarak görmeden, gözü kapalı bazı girişimlere atılmalarıdır. Bir yolculuğun asıl önemli olan kısmı başlangıcı değil, sonudur. Yaptığınız her küçük hareket, sizi, girişiminiz başlamadan önce belirlediğiniz hedefinize adım adım yaklaştırmalıdır.

© Mega Hafıza® - 49

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Bir işte sebat edememe, “iş yapma iradesi”nden mahrum olmaktan başka bir şey değildir. "Devam edeceğim" demek ile "Vazgeçiyorum" demek, aslında aynı enerji ve çabayı gerektirir. Ancak ikinci sözü söylediğiniz anda, dinamonuz kapanır ve kararlılığınız çekip gider. Kararlılığınızın kırılmasına yol verdiğiniz her seferde, aynı zamanda bu gücünüzü zayıflatırsınız da! Şunu asla unutmayın; kararlılığınızın zayıfladığını fark ettiğiniz anda, onun üzerine yoğunlaşarak konsantre olun ve keskin bir “İrade Gücü” kullanarak "işin" tamamlanmasını sağlayın.

Kafanız sakin değilse, o an asla bir karar vermeye çalışmayın. "Öfkeli" bir ânınızdaysanız, büyük bir ihtimalle, sonradan pişman olacağınız şeyler söyleyebilirsiniz. Öfke ânında akla değil, âni tepkisel güdülerinize uyarsınız. Hiç kimse, tam anlamıyla aklî melekelerini kontrol edemediği anlarda kararlar alarak başarıya ulaşamaz. O hâlde, sadece kendinizi en iyi hissettiğiniz zaman kararlar almayı, kendiniz için sabit bir kural haline getirin. Eğer "çabuk öfkelenen" biriyseniz, öfkenizi basit bir kural olan geriye saymakla kolayca kontrol altına alabilirsiniz. Geriye saymak, belli bir konsantrasyon gerektirir. Bu şekilde, sakin hâlinize kısa zamanda kavuşursunuz. Böylece, "öfkelenme alışkanlığınıza" bir son verebilirsiniz.

En son öfkelendiğinizde ne söylediğiniz ve ne düşündüğünüz hakkında etraflıca düşünürseniz, kendinize büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Kendinizi başkalarının gözüyle görebilene kadar, bu düşüncenizde sebat edin. Hatta bu şekilde gördüğünüz manzarayı bir de hikayeleştirerek yazsanız, hiç fena olmaz. Sonra da oturup sizin rolünüzü oynayan karakter hakkında hükmünüzü verin.

İş Yapma İradesini Geliştirecek Özel Tavsiyeler: “İş Yapma İradesi” bir zihinsel enerji şeklidir. Fakat açığa çıkması için doğru bir

zihinsel tavra ihtiyaç vardır. Bazı insanların harika bir irade gücüne sahip olduğunun söylendiğini duyarız ki, aslında bu, yanlış bir ifadedir. Bu şu şekilde ifade edilmelidir: Bu insanların çoğu, potansiyel olarak gizli bir şekilde varolan normal irade güçlerini iyi kullanmaktadırlar. Şunu fark etmenizi istiyorum; hiç kimsenin, irade gücü üzerinde bir tekeli yoktur. İrade gücü herkese yetecek kadar bol miktarda mevcuttur. İrade gücü derken aslında kastettiğimiz şey, bütün zihinsel enerjiyi bir araya toplamaktır. Başka birisi hakkında, asla sizden daha fazla irade gücüne sahip olduğu şeklinde bir düşünceye kapılmayın. Herkese sadece talep ettiği kadar irade gücü verilir. Eğer sahip olduğunuz her şeyi sürekli ve düzenli bir şekilde kullanırsanız, irade gücünüzü geliştirmek zorunda kalmazsınız. Hatırlayın; onu nasıl kullandığınız, sizin kaderinizi belirleyecektir. Çünkü hayatınız, büyük ölçüde irade gücünüzden yararlanma şekline uygun olan bir kalıba oturacaktır. Onu doğru dürüst kullanamadıkça, ne tam bağımsız olabilir, ne de istikrar kazanabilirsiniz. Bu şekilde kendinizi kontrol edemezsiniz ve başkalarının kullanımına açık bir makine hâline gelirsiniz. İradenizi kullanmayı öğrenmeniz, zekânızı ve bilgi düzeyinizi geliştirmenizden çok daha önemlidir. İradesini nasıl kullanacağını öğrenmemiş bir adam, kararlarını çok nadiren kendisi alır. Kendisini ilgilendiren çözümlerin başkaları tarafından değiştirilmesine göz yumar. Bir düşünceden diğerine geçer durur. Ve tabiî ki, iradesini eğitmiş olan diğer insanlar dünya liderleri arasında yerini alırken; o, normalin dışında pek bir başarı da sağlayamaz.

© Mega Hafıza® - 50

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

7. DERS

YOĞUNLAŞMIŞ ZİHİNSEL İSTEK

Azimli bir şekilde isteğimizi ortaya koymak, istediğimizi elde etmenin ilk adımıdır.

© Mega Hafıza® - 51

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Zihinsel talep veya içten istek duyma, başarıda çok etkili bir kuvvettir. Aklın bir

meseleye karşı yaklaşımı kişinin yüz ifadesini etkiler, davranışlarını belirler, bedensel durumunu değiştirir ve hayatını düzenler.

Ben burada sizi sonuca götüren sessiz kuvveti açıklamaya kalkışmayacağım. Sizin gayret ettiğiniz şeye etki edebilmek için zihinsel güçlerinizi geliştirmek istediğinizi kabul edelim. İşte, benim de burada size öğretmeyi arzu ettiğim şey bu! Zihinsel olarak yoğun bir şekilde bir şeyi istemede, harikulade bir güç ve imkân vardır. Bu da, bütün diğer güçler gibi, belli kanunlara tâbidir. Bu da, diğer bütün güçler gibi, devamlı ve sistematik bir çabayla harika bir şekilde artırılabilir.

Zihinsel istek, aklın bütün melekeleri tarafından yönlendirilmelidir. İsteğin gerçekleştirilebilmesi için, bütün söz konusu öğeler kullanılmalıdır. Bir şeyi çok kararlı bir şekilde isterseniz, dikkatinizi dağıtan diğer bütün düşüncelerin etkisini dışarıda bırakabilirsiniz. Bu tek bir şey üzerinde yoğunlaşmayı, hedefe ulaşana kadar uyguladığınızda; artık ne isterse yapabilen, tuttuğunu koparabilen bir irade geliştirmişsiniz demektir.

Sadece sıradan şeyler yapabilmeye devam ettiğiniz müddetçe, alelade insan topluluğundan sayılırsınız. Ancak, çok az miktar dahi olsa, birilerini geçtiğiniz anda, hayatın başarılı adaylarından sayılırsınız. Başkalarından daha öne geçmek istiyorsanız, sıradan bir insandan daha fazlasını ortaya koymak zorundasınız. Eğer

© Mega Hafıza® - 52

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

arzuladığınız şey üzerine odaklanır ve gayretinizi en son noktasına kadar kullanırsanız, bunu yapmanız çok kolay olacaktır. En uzun bacaklı ve en güçlü kaslara sahip olan koşucu değil, en büyük şevk ve kazanma isteğini ortaya koyan koşucu yarışı kazanır. Bunu, bir motoru gözünüzün önüne getirerek en iyi anlayabilirsiniz. Motor başta yavaş çalışmaya başlar ve vites kademeli olarak yükseltilir. Sonra motor en yüksek hızda coşkun bir şekilde çalışmaya başlar. Aynı şey iki koşucu için de söz konusudur. İkisi de aynı zamanda koşuya başlar ve yavaş yavaş daha hızlı koşma isteklerini artırırlar. En yoğun kazanma arzusuna sahip olan kazanır. Belki diğerini sadece birkaç santimetre farkla geçer; ama sonuçta kazanma şânını o yakalar.

Dünyada başarılı olarak kabul edilen insanlar, her zaman büyük bir fiziksel güce sahip olan insanlar olmamışlardır. Üstelik başlangıçta etraflarındaki şartlara pek de iyi adapte olmamışlardır. Başlangıçta çok dâhi insanlar olarak algılanmamışlardır. Fakat altına girdikleri işlerdeki başarılarını, cesaretlerini kıracak hiçbir yenilgiye, kendilerini yıldıracak hiçbir zorluğa yol vermemekle kazanmışlardır. Onları kararlarından hiçbir şey döndürememiş veya olumsuz hiçbir şey onları etkileyememiştir. Gâyelerinden bir an bile vazgeçmemişlerdir. Hepimizin içinde bu harikulade sessiz kuvvetin gücü bulunmaktadır. Bu kuvvet, geliştirildiği takdirde, üstesinden gelinemeyecek gibi görünen her türlü zorlu koşulları aşabilir. Bu kuvvet bizi durmadan daha büyük başarılara iter. İçimizdeki bu potansiyeli ne kadar iyi öğrenirsek, o kadar iyi birer stratejist hâline gelir ve içimizde kendimizi hareketlerimizle ve yaptıklarımızla ifade etme arzusu doğar.

Bu sessiz gücün farkına varıp kaderini kontrol edebilen hiç kimse başarısızlığa uğramaz. Ancak bu iç kuvvetin farkına varmaksızın, net bir bakış açısı yakalayamayacak ve dış koşullar akıl gücünüzü artırmada pek de faydalı olmayacaktır. Başarıyı mümkün kılan, zihinsel çözümlerdir. Bu sağlandıktan sonra, artık hedefine ulaşana kadar, bu çözümden geri adım atmamalı, hep onun üzerinde durmalıdır. Planların iyi bir şekilde sonuçlanması için, bazen her türlü akıl kuvvetini kullanmak gerekebilir. Bir insanın içindeki sabır, sebat, dayanma ve diğer bütün yılmaz kuvvetler toplanmalı ve etkin bir şekilde kullanılmalıdır.

Sebat ve dayanma, başarının ilk elemanıdır. Sebat etmek için, işinizde ve uygulamalarınızda daimî olmalısınız. Bu da düşüncelerinizi üzerinize aldığınız iş üzerine odaklayıp gâyenize ulaşana kadar, bu işle ilgili bütün enerjinizi ona yoğunlaştırmanızı gerekli kılmaktadır. Bunu yapmayıp da vazgeçmek, gelecekteki diğer bütün çabalarınızı da zayıflatacaktır.

Zihinsel istek duyma elle tutulup fark edilemediği için, gerçek değilmiş gibi görünse de, bu dünyadaki en büyük güçtür. Ve üstelik kullanması da tamamen bedavadır. Ancak bu kuvveti sizin adınıza başkası kullanamaz. Zihinsel istek duyma görünebilir bir şey değildir. Ancak serbestçe kullanabildiğiniz potansiyel bir güçtür. Kararsızlığa düştüğünüzde, size danışmanlık yapar; şüpheye düştüğünüzde, size yol gösterir. Korktuğunuzda, size cesaret verir. Amacınızın gerçekleşmesi için, size gerekli enerjiyi sağlayan motive edici güçtür. Sizin için büyük bir depo dolusu imkân mevcut. Zihinsel istek duyma ise, bu imkânları gerçeğe dönüştürür. Başarı için gereken her şeyi sağlar. Gerekli âletleri seçer ve bunları nasıl kullanacağınızı size

© Mega Hafıza® - 53

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

gösterir. Durumu ve şartları kavramanızı sağlar. Zihinsel istek duyduğunuzda, dış güçleri kendinize çekerek, beynin ilgili merkezlerini de güçlendirirsiniz.

Ne yazık ki çok az insan, zihinsel İstemenin ne kadar güçlü bir kuvvet olduğunun farkındadır. Bu sayede arzunuzu öyle kuvvetli bir istek haline çevirebilirsiniz ki, bir başkasına söylemek zorunda olduğunuz bir şeyi, ağzınızı açmadan da ifade edebilirsiniz. Kafanızda bir şeyi düşünüp sonra da bu konuyu bir arkadaşınızla konuşmayı planlarken, daha siz bir kelime etmeden, arkadaşınızın niyetinizde olan konuyu önünüze getirdiği bir ânı hiç yaşamadınız mı? Bir mektup yazarak bir arkadaşınıza bir tavsiye ya da istekte bulunduğunuzda, henüz mektup onun eline geçmeden, isteğinizi yerine getirmiş olduğunu gördüğünüz hiç olmadı mı? Biriyle konuşmak istediğinizde, o anda o kişinin kapıdan girdiği ya da sizi telefonla aradığı bir durumla hiç karşılaşmadınız mı? Kendim düşünce eylemine bu şekilde birçok cevap aldığım gibi, eminim sizin ve arkadaşlarınızın da mutlaka böylesi tecrübeleri olmuştur.

Bu iki şey ne bir tesadüf eseridir, ne de kazara olan olaylardır. Bunlar kesinlikle zihinsel isteklerin çok kuvvetli bir konsantrasyon ile öne sürülmesinin birer sonuçlarıdırlar.

Pek bir şey istemeyen insan her zaman çok az şeye sahip olur. Azimli bir şekilde isteğimizi ortaya koymak, isteğimizi elde etmenin ilk adımıdır.

“Zihinsel istek duyma gücü” mutlak ve sınırsız bir görüntü çizmektedir. Zihinsel isteme duygusu ön plana çıktığında, hedefe ulaşmak için gerekli şartların ve fırsatların gerçekleşmesini sağlar. Zihinsel İsteme duygusunun oluşturduğu gücü abarttığımı düşünmeyin. İnanın, zihinsel isteme duygusu doğru ve dürüst amaçlarla, ihlasla kullanıldığında kişiye daha dolu bir hayat getirir. Ancak bir kez zihinsel İstek duyulduğunda, bir daha sakın geri adım atmayın. Eğer bu konuda ufak bir tereddüde düşerseniz, sizinle arzunuz arasındaki bağlantı üzerindeki akım kesilir. Sağlam bir temel oluşturmak için gereken bütün zamanınızı kullanın ki, şüphenin zerresinin bile aklınıza girmemesi için, küçük dahi olsa, bir boşluk kalmasın. Bir "şüpheyi" aklınıza davet ettiğiniz anda, talep etme gücünüzün bir kısmını yitirirsiniz. Kaybedilen bir kuvvetin yeniden yerine getirilmesi çok zordur. O hâlde ne zaman haklı ve güzel olan bir şeye karşı zihinsel bir istek duyarsanız, ihtiyacınız giderilene kadar ona kuvvetlice sarılın.

Zihinsel istek duyma gücünün görünmez bir kuvvet olduğunu tekrarlamak istiyorum. Bu, konsantre bir güçtür ve yalnızca tarafınızdan kullanılabilir. Bu, doğaüstü bir güç değildir; ama oluşması için beyin merkezlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Kuvvetli, azimli bir kararlılıkla ortaya konduğunda, sonuca ulaşması kesindir.

Hiç kimse, içinde varolan bu gücü tanıyana kadar, derin anlamda bir ilerleme kaydedemeyecektir. Eğer siz de bunun henüz farkında değilseniz, henüz hayatınızda pek bir başarı sağlamış sayılmazsınız. İşte bu güç insanları birbirinden ayıran “bir şey”dir. Ve bu güç kişinin kuvvetli bir kişilik geliştirmesini sağlamaktadır.

© Mega Hafıza® - 54

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Çok istiyorsanız, çok arzu etmeli ve çok talep etmelisiniz. Talep edince de onun hep gerçekleşeceği umudunu taşıyın. Hepimiz sarf ettiğimiz çabaya göre mükâfat alırız. Zihinsel isteme gücü, bizi istediğimiz şeye götürür. Biz de olmaya karar verdiğimiz kişi oluruz. Bu şekilde, kaderimizi kendimiz kontrol etmiş oluruz.

Önce doğru bir akılsal tavır takınmalısınız. Böylece, bundan sonra kendi kabiliyetlerinize göre başarılar kazanırsınız.

ORTALAMA kabiliyetlere sahip her insan veya sizce sıradan olarak kabul ettiğiniz her insan sadece iki şeyi yapmayı becerebilirse, gerçekten başarılı, bağımsız, endişeden uzak ve KENDİ KENDİNİN EFENDİSİ olabilir.

Birincisi; GEÇMİŞTE yaptığı ve ŞU ANDA yapmakta olduğu hiçbir şeyden asla tatmin olmaması gerekir. İkincisi de; İMKÂNSIZ kelimesini hiçbir zaman kendi AKLINDA ve NİYETİNDE TAŞIMAMASI için bir inanç geliştirmesi gerekir. Kişinin kendi içinde, akıl gücünü kullanabilmesini sağlayacak güveni oluşturması şarttır.

Birçok insan, özellikle de yaşı daha ileri olanlar şu soruyu soracaklardır: "Bu iç güveni kendi beynimde nasıl oluşturabilirim? Bunca yıldır maruz kaldığım cesaret kırıcı, ağır aksak giden işlerden sonra, nasıl olur da âniden hayatımı değerli kılacak ve bu monoton akışı bir anda değiştirecek bir plan tasarlayıp uygulamaya geçirebilirim? Bir insan yıllar boyunca sıkıcı, tekdüze bir hayat yaşadıktan ve mezara doğru ilerleyen bu yavaş akışa tam olarak kendini alıştırdıktan sonra, nasıl böylesi bir kuyudan çıkabilir?"

Cevap şudur: Bu, yapılabilecek bir şeydir ve milyonlarca kişi bunu başarmıştır. Eğitim alanında önemli bir yeri olan, büyük Fransızca sözlüğü yazan ve derleyen Littre, Fransa'nın en şerefli insanları arasında sayılan bir şahsiyettir. Büyük Pasteur akademiye seçilip onun yerini alıncaya kadar, kendisi Fransa'nın ölümsüz kırk şahsiyeti arasında yer almış bir kişidir. Littre, kendisini ünlü yapan başardığı bu işe altmış yaşından sonra BAŞLAMIŞTI.

© Mega Hafıza® - 55

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

8. DERS

KONSANTRASYON ZİHİNSEL DENGE

VE SEBAT SAĞLAR

Yapmak istediğim her şeyi yapmaya, olmak istediğim her şeyi olmaya gücüm var!

© Mega Hafıza® - 56

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Konsantre olan bir insanın iyi bir denge ve ağırbaşlılığa sahip olduğunu, ancak

bunun yanında aklının başka yerlere dağılmasına izin veren birinin ise çabucak moralinin bozulabildiğini görürüsünüz. Dağınık hâlde iken, akıl şuuraltından şuur üstüne çıkmaya fırsat bulamaz. İki şuur bölgesinin uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için, aklın sakin ve sessiz olması şarttır. Aklın sakinleşmesi ve huzura kavuşması için ise, konsantrasyona ihtiyaç vardır.

Sükûnetinizi hemen kaybetme alışkanlığınız varsa, sizi sakinleştirme gücüne sahip olan okuma alışkanlığı edinin. Zihinsel dengenizi kaybetmekte olduğunuzu hissettiğiniz anda, kendi kendinize, "Sakinleş ve huzurlu ol!" deyin ve bu düşünceyi aklınızda tutun. Bu şekilde kendi kontrolünüzü asla kaybetmezsiniz.

Aklınız huzur ve sükûnete eremediyse, asla mükemmel bir şekilde konsantre olamazsınız. O hâlde, bütün dünyayla barışık hâle gelene kadar, hep huzur verici şekilde düşünün ve size mutluluk verecek işler yapın. Bu duruma ulaştıktan sonra, istediğiniz herhangi bir şey üzerinde yoğunlaşabilmenizi engelleyecek bir zorlukla kesinlikle karşılaşmazsınız.

Aklınız huzurlu ve sakin olduğunda, siz de tedirgin ve endişeli olmazsınız. Ürkek, sert ve kaba olmaz, herhangi rahatsız edici bir düşüncenin sizi etkilemesine izin vermezsiniz. Böylece bütün yersiz korkuları bir kenara atar ve kendinizi “ilahî bir varlığın kıvılcımı” gibi hisseder, bütün evreni ve zamanı kapsayan ”evrensel bir

© Mega Hafıza® - 57

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

prensibin” göstergesi olarak görürsünüz. Bu şekilde, kendinizi sonsuzluğun sonsuz imkânlarına sahip bir çocuğu olarak görün.

Bir küçük kâğıda, "Yapmak istediğim her şeyi yapmaya, olmak istediğim her şeyi olmaya gücüm var" diye yazın. Bunu hep aklınızda tutun, bu düşüncenin size ne kadar faydalı olduğunu göreceksiniz.

Başka Bir Yerdeyken, İşinize Konsantre Olma Yanlışlığı: Günümüzde başarılı olmak için konsantre olmak zorundasınız. Ancak

konsantrasyonun bir kölesi hâline de gelmemeli ve işlerinizi evinize taşımamalısınız. Bu şekilde yaptığınızda, şundan kesinlikle emin olun ki, bütün hayat güçlerinizi iki tarafından da tutuşturmuş olursunuz ve bu ateş, umduğunuzdan çok daha kısa zamanda sönüverir.

Birçok insan yaptığı iş tarafından o kadar emilmiştir ki, kafaları tamamen işleriyle meşgul olduğu için, ibadet etmek için gittiği kilise veya camide bile, oradaki ruhanî liderin söylediklerini hiç duymazlar. Tiyatroya gitseler, bundan tam olarak zevk alamazlar; çünkü akılları hâlâ işlerindedir. Yatağa gittiklerinde, uyumak yerine işlerini düşünürler; sonra da niye uyuyamadıklarını merak ederler. Bu, yanlış bir konsantrasyon türüdür ve tehlikelidir. Bu, istem dışı bir konsantrasyondur. Aklınızdan bir şeyi çıkaramıyorsanız, bu durum size çok zarar verecektir. Çünkü akılda devamlı tutulan bir düşünce, beynin yorulmasına sebep olur. Sizin bir düşünceyi yönetmeniz gerekirken, o düşüncenin sizi egemenliği altına almasına izin vermeniz büyük bir yanlışlıktır. Kendini yönetemeyen insan başarılı olamaz. Konsantrasyonunuzu kontrol edemiyorsanız, sağlığınız kötüleşir.

O hâlde, bir şeye, asla onu bir kenara bırakıp başka bir şeye geçemeyecek kadar dalmayın. Bu, kendi kendini kontrol edebilmenin tâ kendisidir!

Konsantrasyon, Seçilmiş Bir Düşünceye Dikkat Kesilmektir: Gözün önünden geçen her şey, bilinçaltında bir görüntü oluşturur. Fakat belli

bir şeye dikkat etmediğiniz müddetçe, bu gördüğünüz şeyleri hatırlayamazsınız. Örneğin, kalabalık bir caddede dikkatinizi ciddi şekilde çekecek bir şey görmeden yürürseniz, gördüğünüz hiçbir şeyi hatırlayamazsınız. Öyleyse, sadece dikkatinizi çeken şeyleri görüyorsunuz. Çalışırken de sadece gördüğünüz ve düşündüğünüz şeyleri hatırlarsınız. Bir şeye konsantre olduğunuzda ise, o şey bütün düşüncenizi meşgul eder.

Kendi Kendinizi Bilmenin Kıymeti: Herkesin, konsantrasyonla üstesinden gelebileceği birtakım alışkanlığı vardır.

Örneğin, durmadan şikayet etme gibi bir alışkanlığınızın olduğunu düşünün ya da başkaları gibi beceri ve kabiliyete sahip olmadığınız, başkaları kadar iyi olamadığınız, kendinize güvenemediğiniz ve buna benzer başka âcizlik belirtisi olan düşüncelere kapılma alışkanlığınızın olduğunu varsayalım. Bunlar bir tarafa bırakılmalı ve bunların yerine güç veren düşünceler yerleştirilmelidir. Asıl kendinizi zayıf ve güçsüz olarak düşündüğünüzde, kendi kendinizi zayıf hâle getirdiğinizi hatırlayın. Bizi biz yapan, zihinsel ve ruhsal durumumuzdur. Kendinize dikkat edin ve endişe duyarak, küçük şeyleri kafanıza takıp sinirlenerek ve şikayet ederek ne kadar çok zaman israf ettiğinizi görün. Bunu ne kadar çok yaparsanız, o kadar kötü duruma düşersiniz.

© Mega Hafıza® - 58

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Olumsuz bir düşünceye takıldığınızı fark ettiğiniz saniyede, hemen olumlu bir

düşünceye odaklanın. Başarısızlık hakkında düşünmeye başladıysanız, hemen düşüncenizi başarıyı düşünme yönünde değiştirin. İçinizde başarı geninizi taşımaktasınız. Aynen kuluçkaya yatmış tavukların yumurtalarına gösterdikleri özen ve dikkat gibi, siz de başarı geninize özen gösterin ve sonra da başarıların gerçekleşmelerini seyredin.

Bağlantı kurduğunuz, sosyal ilişkiye girdiğiniz insanların sizin gibi hissetmelerini sağlayabilirsiniz. Çünkü hislerinizi çevrenize titreşimler hâlinde yayarsınız ve bu titreşimler başkaları tarafından algılanırlar. Belli bir şey üzerine odaklandığınızda, bu titreşimlerinizin bütün ışınlarını o şey üzerine yönlendirin. Düşünme ve yoğunlaşma, tüm hayat titreşimlerini yönlendiren önemli bir kuvvettir. Eğer bir kişi, bir sürü insanla dolu bir odaya girecek olsa ve kendini orada çok önemsiz biri olarak görecek olsa, diğer insanlar onu doğrudan görmedikçe, onun odada olduğunun dahi farkına varamazlar. Onu görmüş olsalar bile, gördüklerini hatırlamazlar. Çünkü onların o kişiyi görmelerini sağlayan hiçbir şey olmamıştır. Ancak aynı kişi, aynı odaya çekici ve etkileyici bir kişiliğe sahip olduğu duygusuyla girse ve bu düşünceye konsantre olsa, ondaki bu duygu titreşimi odadaki diğer insanlar tarafından algılanacaktır. O hâlde unutmayın; siz kendinizi nasıl hissederseniz, başkalarının da sizi öyle hissetmelerine sebep olursunuz. Bu bir kanundur. Kendinizi, kendi düşüncelerinden başkalarınınkine titreşimler gönderen konsantre bir dinamo hâline getirin. O zaman dünyada belli bir güce sahip bir birey hâline gelirsiniz. Hissetmek bir sanattır ve siz hissetme sanatınızı çok iyi geliştirin. Çünkü, daha önce söylediğim gibi, başkalarının hislerinizi hissetmelerini sağlayabilirsiniz.

Tarihteki bütün büyük şahsiyetleri incelediğinizde, hepsinin çok şevkli ve hararetli kişiler olduklarını görürsünüz. Başta sadece kendileri çok şevkliydiler. Böyle oldukları için, başkalarının da şaha kalkmalarına ve şevk duymalarına vesile olmuşlardır. Bu, herkesin içinde potansiyel olarak varolan bir güçtür. Bir uyandırıldı mı, harika sonuçlar doğuran bir güçtür bu!.. Başarılı olmak isteyen her insanın, bu güce sahip olması zorunludur. Bu gücü konsantrasyon yoluyla geliştirin. Gün içinde bir saatinizi bir kenara ayırın. O süre boyunca, adeta kendinizden geçmiş bir şekilde kendi ruh âleminize dalın ve ruhunuzla sohbet edin. Çok samimi bir arzu ve istekle, gerçekten kendi hatalarını gören pişman bir kalp iniltisi ile düşünmeye başlayın. Neyin üzerine düşünce yoğunlaşması yaşadıysanız, onu hallettiğinizi göreceksiniz. Bu, başarının giriş kapısıdır.

"Nasıl olmak istiyorsanız, aynen öyle düşünün; konuşun ve hareket edin, sonunda mutlaka olmak istediğiniz olacaksınız."

Kendinizi nasıl düşünüyorsanız, o olursunuz. Yani göründüğünüz gibi olmayabilirsiniz. Başkalarını aldatabilirsiniz; ama kendinizi asla! Kendi hayatınızı ve davranışlarınızı, ellerinizi kontrol edebildiğiniz gibi, kontrol edebilirsiniz. Elinizi kaldırmak istediğinizde, önce kaldırmayı düşünmelisiniz. Hayatınızı kontrol etmek istiyorsanız, önce düşüncelerinizi kontrol etmelisiniz. Yapması çok kolay, değil mi? Evet, kesinlikle! Tek şart, sadece düşündüğünüz şeye konsantre olmanız!

© Mega Hafıza® - 59

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Sadece yapabilecek olan, yapacağını söyler.

Konsantrasyonu nasıl garantiye alabiliriz? Bu soruya ilk ve son cevap şu olmalıdır: İlgi ve kuvvetli bir motivasyon ile. Motivasyon ne kadar güçlüyse, konsantrasyon da o kadar kuvvetli olur Eustace Miller, M.D.

Başarılı Hayatlar, Yoğun, Konsantre Olmuş Hayatlardır: Er geç yardıma muhtaç hâle gelen ve tamamen zavallı halde olan insanlar, hayatlarında konsantre olmayı hiç başaramamış ve hep olumsuz düşüncelerin kurbanları olanlardandır.

Kendinizi, düşüncenizi bir noktaya odaklayabilecek ve beyin gücünüzü geliştirecek şekilde eğitin. Bunun yanında, zihinsel enerjinizi artırın. Yoksa her işten kaytaran, amaçsızca oradan oraya sürüklenen, maymun iştahlı veya bir uyurgezer olup çıkabilirsiniz. Her şey, nasıl konsantre olduğunuza veya düşüncelerinizi nasıl odaklaştırdığınıza bağlıdır. Ancak o zaman düşünceniz sabit bir kuvvet hâline gelir. Artık siz kendinize iyi gelmeyecek bir şeyi düşünerek, vaktinizi boşa harcamazsınız. Sizi arzunuza ulaştıracak düşünceleri, diğer düşünceler arasından cımbızla seçer gibi seçersiniz ve onların gerçekleştiğini görürsünüz. Düşünce dünyamızda ne oluşturursak, günün birinde bunlar gerçekleşir. Bu bir kuraldır, unutmayın.

Eski zamanlarda insanlar herhangi bir konsantrasyona sahip olmaksızın yaşar, giderlerdi. Ancak bugün etkinlik günüdür. Bu yüzden de eğer şânınıza layık bir başarı kazanmak istiyorsanız, bütün çabalarınızı belli bir gâyeye odaklamanız ve konsantre olmanız şarttır. Neden İnsanlar Sıklıkla Konsantre Oldukları Olguları Elde Edemezler?

Çünkü, Çaresiz bir ümitsizlik içinde oturup dururlar. Arzu ettikleri olgunun, kendilerine gelmesini beklerler. Halbuki bütün güçlerini kullanarak ona şöyle bir içten gayretle uzanıverseler, onun kendilerinden o kadar da uzak olmadığını göreceklerdir. Hiç kimse bizi, kendi kendimizi sınırladığımız kadar sınırlayamaz. Yaşam yolundaki engeller, içsel koşullarımızın bir sonucudur. Dışsal koşulları kontrol edebiliriz. Onlar bizim irademize tâbidirler. Ancak içsel koşulları kontrol etmek güçlü bir irade, sabır ve ümitle olabilir.

Konsantrasyonumuz aracılığıyla, istediğimiz her şeyi kendimize çekebiliriz. Çünkü bizler, istediğimizi elde edebilmeyi sağlayacak evrensel güçlerle sarmalanmış durumdayız. Yarışları mutlaka izlemişsinizdir. Yarışçıların hepsi bir sıraya dizilir. Hepsinin aklı, hedefe diğerlerinden önce varmaya odaklanmıştır. Bu, bir tür konsantrasyondur. Bir adam, belli bir konu üzerinde düşünmeye başlar. Aklına her türlü şey gelmektedir. Fakat konsantrasyon yoluyla, o seçtiği düşünce hariç, diğer bütün düşüncelere kapılarını kapatır. Konsantrasyon, belli bir şeyi yapmaya istek duymak ve onu yapmaktan ibarettir.

Eğer bir şeyi başarmak istiyorsanız, ilk önce kendinizi konsantre olmuş, sakin, yeniliklere açık, alıcı ve istekli bir zihinsel duruma getirin. Eğer âşina olmadığınız bir işle uğraşıyorsanız, sâkin ve bilinçli bir şekilde acele edin. Ancak bu şekilde, telaşlı ve gerilimli anlarda güvence altına alınması imkânsız olan iç hareketlenmelerinizi kontrol altına alabilirsiniz. "Kendinizi zorlarsanız" ya da sonuçların çabucak gelmesi için acele ederseniz, genellikle düşünce ve fikirlerin içinizdeki akımlarını durdurmuş

© Mega Hafıza® - 60

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

olursunuz. Hayatınızda birçok kez, bir şey hakkında çok fazla düşündüğünüz; ancak beceremediğiniz ve onu düşünmeye çalışmaktan vazgeçtiğiniz anda da birden bire onun size gelivermiş olduğunu görmüşsünüzdür.

© Mega Hafıza® - 61

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

9. DERS

KONSANTRASYON KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI

YENMENİZİ SAĞLAR

Zamanınızı boş şeyler okuyarak ve boş şeyler izleyerek geçirmeyin.

© Mega Hafıza® - 62

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Alışkanlıklar, kabul etmek istediğimizden daha ileri bir seviyede bizi

şekillendirir. Alışkanlık hem kuvvetli bir düşman, hem de konsantrasyon için harika bir müttefiktir. Konsantrasyonunuza zarar veren alışkanlıklarınızdan mutlaka kurtulmalı ve konsantrasyonunuzu artıran alışkanlıklarınızı ise geliştirmelisiniz.

İnsanların büyük çoğunluğu, alışkanlıkları tarafından yönetilir. Okyanus dalgalarının bir tahta parçasını oraya buraya çarpması gibi, alışkanlıklar da insanları örseler dururlar. İnsanlar, bir şeyi alışkanlığın etkisiyle belli bir şekilde yapar. Bunu neden bu şekilde yaptıkları üzerinde çok nâdir odaklanarak düşünürler ya da bunları daha iyi nasıl yapabilecekleri konusunda çok az kafa yorarlar. Benim bu bölümdeki amacım, sizin alışkanlıklarınız üzerinde konsantre olmanızı sağlamak ve bunların hangilerinin sizin için iyi, hangilerinin sizin için kötü olduğunu bulmanızı sağlamaktır. Bunu, sizin için iyi olmayan alışkanlıklarınızı bile biraz değiştirerek kendinize hizmet etmelerini sağlayarak keşfedeceksiniz. Ayrıca iyi alışkanlıklarınızı daha da iyi hâle getirebilirsiniz.

Farkına varmanızı istediğim ilk şey, bütün alışkanlıkların, bilinçli veya bilinçsiz olarak iradeniz ile yönlendirildiği gerçeğidir. Çoğumuz her zaman yeni yeni alışkanlıklar ediniriz. Çok sık, aynı şeyi bir kaç defa aynı şekilde tekrar ettiğinizde, o şeyi o şekilde yapma alışkanlığı oluşturmuş olursunuz. Ancak bunu ne kadar sık tekrar ederseniz, o kadar güçlü bir alışkanlık oluşur ve bu doğanıza çok derin bir şekilde yerleşir. Bir alışkanlık uzun bir zaman uygulandıktan sonra, artık sizin neredeyse ayrılmaz bir parçanız hâline gelir. Bu yüzden de terk edilmesi çok zorlaşır.

© Mega Hafıza® - 63

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

Ancak, yine de bir alışkanlığın tersi olan bir duruma çok kuvvetli bir şekilde konsantre olunursa, her türlü alışkanlığın üstesinden gelinebilir.

"Hayatımız belli bir forma sahip olduğu müddetçe, sistematik olarak organize olan sevinçlerimiz veya acılarımızı şekillendiren pratik, duygusal ve entelektüel alışkanlıklar kümesinden başka bir şey değildir. Çünkü bizi, karşı konulamaz bir şekilde kader çizgimize doğru bu alışkanlıklar itmektedir."

Bizler birer alışkanlıklar varlığıyız. "Kendi geçmişimizin birer kopyacısı ve taklitçileriyiz." Bir kâğıdın dürülmesi gibi, "dürülmeye" veya "katlanmaya" maruz kalmaktayız. Her katlanma, bizde bir kat iz bırakmakta ve orayı bir dahaki sefere katlamak daha da kolaylaşmaktadır. "İdrak, akıl ve irade manevî ve ruhsal fonksiyonlar olup madde içine gömülmüşlerdir. Bunların her hareketine beyin, yani bunların maddî bağlantısı, bir hareketle karşılık verir." İşte bu yüzden düşünce alışkanlıkları ve iradeyi kullanmada da bir takım alışkanlıklar oluşturulabilmektedir. Bütün bedensel davranışlar, irade ve idrak gücünün hareket olarak ortaya konulmasından ibarettir. Sinir sistemlerimiz, bugünkü hâline kullanılageldiği şekliyle ulaşmıştır.

Çoğumuz, yaşımız ilerledikçe daha fazla otomatik birer makine gibi olmaktayız. Alışkanlıklarımız, zaman içinde daha da güçlenirler. Eski tipik çalışma stilimizle iş yapmaya devam ederiz. Çevrenizdeki insanlar da sizin belli bir şekilde iş yapmanızı beklemeyi öğrenirler. İşte alışkanlıklarınız bu şekilde hayatınızda büyük bir farklılık oluştururlar. Kötü alışkanlıklar kadar, iyi alışkanlıklar edinmek de çok kolay olduğundan, kendiniz için iyi olanları oluşturmalısınız. Alışkanlıklarınızdan hiç kimse değil, sadece siz sorumlusunuz. Oluşturmanız gereken alışkanlıkları oluşturmada tamamen serbestsiniz. Herkes doğru tür alışkanlıkların oluşturulmasının ne kadar önemli olduğunun bir farkına varabilseydi, bu dünya ne kadar farklı olur; insanlar çok daha mutlu olurlardı, değil mi? Sonunda da sadece birkaç kişi değil, herkes başarıya koşardı.

Gençken alışkanlıklar çok daha kolay oluşturulabilir. Ancak o güzel gençlik yıllarını çoktan geride bıraktıysak, bir daha genç olamayacağımıza göre, alışkanlıklarımızı kontrol etmenin zamanı hemen şu andır. Aşağıdaki özlü sözleri zaman zaman hatırlamakta fayda vardır; Birinci Vecize:

"Sinir sistemimizi düşmanımız değil, müttefikimiz hâline getirmeliyiz." İkinci Vecize:

"Eski bir alışkanlığı terk ederken de, yeni bir alışkanlığı kazanırken de kendimizi mümkün olduğunca kuvvetli ve kararlı bir atılımla ileri fırlatmaya çok dikkat etmemiz gerekir."

İyi şeyler yapmayı daha çocukken alışkanlık hâline getirmiş bir kişi, her zaman iyi ve doğru güdülere sahip olur. O hâlde, iyi ve doğru güdülerinizi kuvvetlendiren

© Mega Hafıza® - 64

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

alışkanlıklar üzerine ısrarlı ve dikkatli bir şekilde konsantre olmanız çok önemlidir. Çevrenizi, toplayabileceğiniz her türlü yardım etmenleriyle çevreleyin. Kötü alışkanlıklar oluşturarak ateşle oynamayın. Bugün kendiniz için yeni bir başlangıç yapın. Belli şeyleri neden yapmakta olduğunuzu irdeleyin. Eğer bunların size bir faydası olmuyorsa, bundan sonra onlara asla yaklaşmayın. Tek bir kez bile olsun ayartılmaya, bir defadan bir şey olmazcılığa sakın teslim olmayın. Çünkü bunu yaptığınız her defada, kötü alışkanlıklar zincirini daha da güçlendirmiş olursunuz. Sizi esir alan o alışkanlık zincirini kırmak için hep dimdik ve azimli olmalısınız. Üçüncü Vecize:

"Yeni alışkanlığınız hayatınızda iyice köklenene kadar, herhangi bir istisnanın ve bir kaçamağın olmasına asla müsaade etmeyin."

İşte size fikir! Yeni alışkanlığınız yerleşene kadar, asla teslim olmayın! Sakın gevşemeyin. Yoksa önceden harcamış olduğunuz onca emek ve gayretle kazandığınız aşama tamamen boşa gider. İnsanın içinde birbirine zıt iki eğilim bulunmaktadır. Biri sağlam, sabit ve sert olmak isterken; diğeri teslim olmak, her şeyi oluruna bırakmak, gevşemek ister. İradenizi kullanarak, yılmadan yapacağınız tekrarlamalar yoluyla, sebatkâr ve sağlam olabilirsiniz. Bu konuda, her türlü muhalefetle baş edebilmek için, iradenizi güçlendirin. Dördüncü Vecize:

"Verdiğiniz her kararı uygulamak için önünüze çıkan ilk fırsatı, sizi kazanmaya sevk edecek alışkanlıkları ve itici güç olabilecek her türlü duyguyu çok iyi yakalayın."

Bir karar vermenin, sonra da ona uymamanın pek bir değeri yoktur. Öyleyse, verdiğiniz her sözü tutun. Çünkü karar vermekle sadece kendinize fayda sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda beyin hücrelerinizin ve fizyolojik bağlantılarının, kendilerini verilen kararla uyumlu hâle getirecek alışkanlıkları oluşturmanızı da sağlayacaktır. Bu, aynı zamanda alt yapı donanmanızı da sağlayacaktır. "Bir harekete meyil, hareketlerin kesintisiz ve ne sıklıkla yapıldıklarına paralel olarak içimizde etkili bir şekilde yerleşmektedir. Beyin bunlarla beraber 'büyümekte ve gelişmektedir'. Bir kararın veya ince, güzel bir duygu pırıltısının bir meyve vermeden uçup gitmesine izin verilirse, bu, bir şansı kaybetmekten daha kötü bir durumdur."

Kararlarınızı ve niyetlerinizi yerine getirdiğinizde, değerli bir alışkanlık oluşturursunuz. Bunun yanında aldığınız kararları hep bozarsanız, tehlikeli bir alışkanlık geliştirmiş olursunuz. O hâlde, önemli veya önemsiz, nasıl olurlarsa olsunlar, kararlarınızı ve sözlerinizi tutmaya konsantre olun. Bu noktada, önemsiz olanı tutmak da çok önemlidir. Çünkü unutmayın, bunu prensip olarak yapmakla, bir alışkanlık oluşturmaktasınız. Beşinci Vecize:

"Her gün çok küçük, basit bir egzersiz yaparak, içinizdeki gayret aşkını hep canlı tutun."

© Mega Hafıza® - 65

Page Editör: Melik Duyar · PDF fileHAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE (ÜCRETSİZ KİTAP) (TOEFL, KPDS, YDS ve UDS için ideal) İngilizce kelimeleri hafızada tutamamak ve aynı kelimeler

İrademize ne kadar çok egzersiz yaptırırsak, alışkanlıklarımızı da o kadar iyi kontrol edebiliriz. "Birkaç günde bir, sırf zor olduğu için bir şey yapın. Böylece sınav olacağınız asıl zaman geldiğinde, sakin ve iyi eğitimli bir şekilde gerçek teste hazır olursunuz. Bu anlamda, çilekeşlik aynen kişinin evini ve mallarını sigortalamasına benzer. Verdiği para, verdiği anda onun pek işine yaramaz ve belki hiçbir getirisi de olmayacaktır. Ama bir yangın olsa, o zamana kadar ödedikleri onu mahvolmaktan kurtaracaktır. O hâlde, aynı şey kendini günlük konsantre olmuş dikkate, coşmaya, hazır enerji kazanmaya ve gerekli yerlerde fedakarlık yapma alışkanlıklarına sigortalayan bir insan da böyledir. "Etrafındaki her şey sarsılıp sallanırken, o bir kule gibi dimdik ayakta kalırken, onun daha gevşek, yaşayan ölü durumunda olan arkadaşları, rüzgara maruz zayıf samanlar gibi oradan oraya savrulurlar."

Gençler kazanacakları alışkanlıklar üzerine konsantre edilmelidirler. Buna konsantre olmazlarsa, birer yürüyen zararlı ve anlamsız alışkanlıklar yumağı hâline gelecekleri konusunda bilinçlendirilmelidirler. Gençlik, tam yoğrulma zamanıdır ve bu dönem, harika bir gelecek için temel hazırlamakta kullanılmalıdır.

İyi veya kötü yönde kazanılan alışkanlıklar asla küçümsenemez. "Alışkanlık, insan doğasının en derin kanunudur." Hiç bir insan, kendi alışkanlıklarından daha kuvvetli değildir. Çünkü alışkanlıkları, onun kuvvetini ya meydana getirirler veya azaltırlar.

Bizler Neden Alışkanlıklar Varlığıyız? Alışkanlıklar, sık sık, çok az emek isteyen buluşlar olarak adlandırılırlar. Çünkü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası