vodafone dk bedava 2019 / İSPARK - Güvenle Park, Güler Yüzle Hizmet

Vodafone Dk Bedava 2019

vodafone dk bedava 2019

Vodafone'dan Türkiye'ye toplam 24 milyar TL yatırım

Vodafone'den yapılan açıklamaya göre, "Herkes için dijital bir gelecek inşa etme" hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Vodafone Türkiye, Nisan - Mart arası dönemi kapsayan mali yıl sonuçlarını açıkladı. 

Türkiye’nin potansiyeline duyduğu güvenle yatırımlarını sürdüren Vodafone, 31 Mart sonu itibarıyla son bir yılda milyar TL yatırım yaptı. Böylece, Vodafone’un Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığı yılından bu yana toplam yatırımları 24 milyar TL’ye ulaştı.

EN GENİŞ G KAPSAMASI

Vodafone Türkiye’nin mobil müşteri sayısı mali yıl sonu itibarıyla milyon olurken, şirketin G müşteri sayısı da yılsonu itibarıyla milyona ulaştı. Türkiye’nin 81 ilinde 20 bini aşkın G iletişim noktası ile hizmet veren Vodafone Türkiye, böylece G’de en geniş kapsamaya sahip operatör olmayı sürdürdü.

SABİT GENİŞBANTTA BÜYÜME

Vodafone Türkiye’nin sabit genişbantta büyümesi de devam etti. Şirket, bu mali yılda bir önceki yıla kıyasla bin müşteri kazanarak toplam milyon müşteriye ulaştı.

MİLYON “DİJİTAL MÜŞTERİ”

Müşterilerinin dijital yol arkadaşı olmayı hedefleyen Vodafone’un “Vodafone Yanımda”, Online Self Servis ve Vodafone TV uygulamaları gibi dijital kanallarını kullanan aylık aktif müşteri sayısı milyona yükseldi. Mali yılın son çeyreğinde Vodafone’un dijital kanallarını kullanan müşterilerinin aylık toplam etkileşimi milyona yaklaştı.

TOBİ’NİN GÜNDEMİ CORONA VİRÜS VE UZAKTAN EĞİTİM OLDU

Vodafone’un geliştirdiği, doğal konuşmayı anlayan ve dijital kanallar içinde kullanıcıların yazışarak işlemlerini yapmasını sağlayan kişisel dijital asistan TOBi, aylık 1 milyon tekil kullanıcı ve toplam 2,3 milyon sohbet sayısına ulaşarak bir rekora imza attı.

Salgın döneminde corona virüse ilişkin sorulara da yanıt vermeye başlayan TOBi, müşterilere “14 Kural” ile ilgili bilgilendirme yapıyor, ihtiyaç dahilinde Sağlık Bakanlığının web sitesine ya da Alo Sabim hattına yönlendirme sağlıyor. 

Vodafone’luların Eğitim Bilişim Ağı (EBA) konusunda sorularını da yanıtsız bırakmayan TOBİ, online eğitim portalları, bu portallardaki internet ihtiyaçları ve salgından korunma yöntemleri gibi birçok yeni soruyu hızlıca öğrenerek kullanıcıların taleplerini karşılar hale geldi.

DATA KULLANIMINDA YÜZDE ARTIŞ

Mali yılın son çeyreğinde Vodafone Türkiye müşterilerinin kişi başı aylık mobil data kullanımı GB’a ulaştı. Vodafone Türkiye müşterilerinin toplam mobil data kullanımı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde artışla petabyte’a yükseldi.

DİJİTAL DESTEK

Vodafone Türkiye, salgın döneminde, kamu sağlık sektöründe görevli müşterilerinin hatlarına mevcut paketlerine ek olarak ücretsiz 5 GB internet ve dakika konuşma tanımladı. Şirket, 65 yaş üstü müşterilerine de ücretsiz SIM kart teslimatı yapmaya başladı.

Uzaktan eğitime de destek veren Vodafone, Eğitim Bilişim Ağı platformunda kullanılmak üzere, tüm müşterilerine toplam 6 GB internet tanımladı. Vodafone müşterileri, hiçbir ek işlem yapmadan EBA’ya erişim sağlayabiliyor.

Ayrıca, YÖK Dersleri Platformu’ndan yararlanan Vodafone'lu üniversite öğrencilerine “6 GB'lık Uzaktan Eğitime Destek Kotası” adı altında ücretsiz internet kullanım hakkı sunuluyor. Diğer yandan, Vodafone müşterileri, işlemlerini Vodafone Yanımda ve funduszeue.info gibi dijital kanalları kullanarak evden çıkmadan da yapabiliyor. Vodafone ayrıca, mevcut ve yeni gelecek fiber ev interneti müşterilerinin veri yükleme (upload) hızını ücretsiz olarak 4 kat artırdı.

"TÜRKİYE’NİN DİJİTAL GELECEĞİNE YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, şunları aktardı:

"Büyümekte olan, ekonomik ve sosyal katma değer yaratan, dönüştürücü gücü olan bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Teknolojinin bireylerden kurumlara herkesin hayatında olumlu etki yaratması için çalışıyor; bu yolculukta herkesi kapsamaya, hiç kimsenin geride kalmamasına özen gösteriyoruz. Bu anlayışla, Türkiye’de yatırımlarımıza devam ettik. mali yılında toplam milyar TL yatırım yaparak Türkiye ekonomisine ve dijitalleşmeye katkıda bulunduk.

Son 14 yılda yaptığımız toplam yatırım miktarı ise 24 milyar TL’ye ulaştı. Yatırımlarımızın yüzde 99’unu teknoloji yatırımları oluşturuyor. Amacımız, tüketicimizi en güvenilir ve en sürdürülebilir teknolojiyle buluşturmak ve tüm servislerimizi mükemmel müşteri deneyimi ile dijital olarak sunmak. Türkiye’nin ve sektörümüzün geleceğine duyduğumuz güvenle yatırımlarımıza devam edeceğiz." 

"İLETİŞİMİN SÜREKLİLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Corona virüs salgını nedeniyle toplum olarak birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmemiz gereken bir dönemde olduğumuza dikkat çeken Colman Deegan, şöyle devam etti:

"Vodafone olarak, bu zorlu süreçte tüm kaynaklarımızı seferber etmiş durumdayız. Üç önceliğimiz var: çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği, hizmetlerimizin devamlılığı ve ekosistemimizin sürdürülebilirliği. İletişimin sürekliliği için saha ekiplerimiz çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Bizler evde kalalım, ekonomimizin çarkları dönsün, işletmelerimiz faaliyetlerine kesintisiz devam edebilsin diye çalışmaya devam ediyorlar.

Güçlü altyapımızla müşterilerimizin kesintisiz iletişim ihtiyacını karşılıyoruz. Türkiye’nin virüsle mücadelesini sonuna kadar destekliyoruz. İhtiyaç sahibi kesimlere yardımcı olmak için bazı aksiyonlar aldık. Ön cephede olan sağlık çalışanlarımızın yanındayız. ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ Milli Dayanışma Kampanyası’na da katkı sağladık." 

VİDEO: VİRÜS VAKALARINA MOBİL TAKİP

Deneyiminizi kişiselleştirmek ve size uygun içerikleri sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Hukuki şartlar ve gizlilik politikalarında belirtilen koşullarını okuduğumu ve kabul ettiğimi onaylıyorum.

Dakika Fulleme

  • Prepaid Freezone Öğrenci paketlerinden yalnızca Databol paketlerinin yararlanabileceği ek pakettir. 
  • Abone Paket Full’leme özelliği ile paket içerisinde yer alan dakikasını paketinin bitiş tarihine kadar yenileyebilecektir.
  • Freezone Paket Full’leme özelliğini TL kontör karşılığı alabileceklerdir. 
  • 9 Haziran  itibariyle paketinizde yer alan dakikaların %25'ini Türkiye yönüne kullanabilirsiniz.
  • Databol paketini kullanmayan aboneler bu paketi alamazlar. 
  • Ek paketten yararlanmak isteyen aboneler her aldıkları Databol paketi için sadece birkere yararlanabileceklerdir. 
  • Kampanya ücreti karşılığındaki paket full’leme özelliği, tarife içeriğinin bitiş tarihine kadar geçerli olacaktır ve tekrar etmeyecektir. Kampanya kayıt tarihi ne olursa olsun bitiş tarihi tarifeye bağlı olacaktır. 
  • Geçerli tarifelerden çıkılması durumunda, kampanya hakkı sona erecektir (içerikler tarife içeriğinin geçerlilik dönemi sonuna kadar kullanılmaya devam edecektir) 
  • Dönem içerisinde kullanılmayan içerikler silinir, bir sonraki aya devretmez.
  • Full’lenen dakika bittiğinde, tarife aşımında abonenin tarife şartları ve ücretleri geçerlidir. 
  • Birden fazla paket alımlarında son aktif paketi Databol S, Databol M ve Databol L paketlerinden biri ise sadece son aktif paketi full’lenecektir. 
  • Aboneler SMS, USSD menüsünden ve MyVodafone üzerinden bu paketleri alabileceklerdir.
  • SMS ile paket alımı yapabilmeleri için kısa numarasına sms atmaları yeterlidir.
  • Dakika için ; “FULLE DK” yazdıkları zaman kayıtları alınarak internet kotaları full’lenecektir.
  • kalan sorgusunda Full’lenen internet/dakika paketi sorgulanabilinmektedir.

10 ili yıkan depremde GSM operatörleri çöktü!

10 ili yıkan büyük deprem felaketinde mobil operatörler de adeta çöktü. İlk günden beri telefonla iletişim kurmak neredeyse imkansız hale geldi. Bu nedenle depremin ardınden yetkililer vatandaşları zorunlu olmayan aramalar yapmamaları, hatları meşgul etmemeleri yönünde uyardı. İletişimin internet üzerinden veya SMS yoluyla yapılması istendi.

HANİ O ÇEKİM GÜCÜ?

Burada amaç altyapının zorlanmayıp deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine hizmetlerin aksamamasıydı. Ancak deprem bölgesinde depremin ilk anlarında aramalar gerçekleştirilemezken, depremden 2 gün sonra bile internete erişimde büyük sıkıntılar yaşandı. Bugün itibarıyla da çeşitli bölgelerde internet bağlantılarının sorunlu olduğu bildirildi.

Ahbap Derneği'yle gösterdiği yoğun çabayla vatandaşların takdirini toplayan ve deprem bölgesinde sayısız insana yardım ulaştıran Haluk Levent de yaşanan sıkıntılara "4. Gün Ben Hatay’da bıraktığım ekibimle 2 saat içinde 3 kez zor görüşebildim. Telefon operatörleri ! Ne diyeceğimi bilmiyorum artık" sözleriyle isyan etti.

Böylece Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'un 11 milyonu aşkın mobil abonesinin olduğu deprem bölgesinde özellikle arama-kurtarma açısından en kritik saatlerde iletişim ve haberleşme imkanları kısıtlı kaldı. İyi günde Türkiye'nin en ücra köşesindeki çekim gücü ile övünen GSM'ciler resmen sınıfta kaldı.

İlMobil Abone sayısı
Adana
Hatay
Gaziantep
Diyarbakır
Kahramanmaraş
Şanlıurfa
Malatya
Osmaniye
Adıyaman
Kilis
Toplam

'İVEDİLİKLE KURULMASINDAN' SORUMLULAR

Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri yönetmeliğinde operatörlerin sorumluluğu “Cep telefonu ve sabit telefon operatörleri kendilerine ulaşan talepleri yerine getirmek ve afet bölgesinde yeterli kapasitede mobil ve yedek haberleşme sistemlerinin ivedilikle kurulmasını sağlamakla sorumludur” şeklinde net bir şekilde ortaya konuyor.

Ancak kritik saatlerde yeterli kapasitede mobil ve yedek haberleşme sistemleri yönetmelikte belirtildiği gibi ‘ivedilikle’ kurulmadı.

Eylül ’da İstanbul’da yaşanan depremin ardından da vatandaşlar uzun süre arama yapamamıştı. Ancak o depremde internet hizmetlerinde son depremlere göre daha az aksama yaşanmıştı. Yani bu sefer hem aramalar hem de internet erişimi adeta çöktü.

SIKINTILAR SÜRPRİZ OLMAMALIYDI

Operatörler yaptıkları açıklamalarla bunda Kahramanmaraş depreminin ardından baz istasyonlarına enerji verilememesi ve bazı baz istasyonlarının yıkılarak devre dışı kalmasının etkili olduğunu ifade etti. Ancak operatörlerin zaten afet koşullarında yaşanması beklenen bu olumsuzluklara karşı yeterli hazırlığa sahip olmadıkları kendi yaptıkları açıklamalarda bile net bir şekilde görüldü.

30 Kasım tarihinde yapılan Mobil Telekomünikasyon Operatörler Derneği’nin (m-TOD) Genel Kurulu’nda Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, m-TOD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan’dan devralmıştı. Devir teslim töreninde Vodafone CEO'su Engin Aksoy da yer almıştı.

BAZ İSTASYONU DEVRE DIŞI KALDI MOBİL İSTASYON YOLLANDI

Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un üyesi olduğu Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği'nin (m-TOD) yaşanan sorunlarla ilgili açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Dağıtım şirketlerince bölgeye elektrik verilememesi, baz istasyonları için gerekli enerjinin jeneratörlerle sağlanmasını gerektirmektedir. Enerji ihtiyacının karşılanması için operatörler tarafından bölgeye acilen 3 bin adet jeneratör sevk edilmiştir. İletişim ancak seyyar enerji kaynakları ve bu kaynakların çalışması için gerekli olan enerji tedariki sayesinde sürdürülebildiğinden hizmet süreçlerinde bazı aksaklıklar yaşanabilmektedir. Enerji iletimi konusundaki onarım çalışmaları hızla devam etmektedir.

Diğer yandan, ne yazık ki depremler nedeniyle 3 operatörümüzün depremden etkilenen 10 ilde yer alan 8 bin baz istasyonundan 2 bin adedi aldıkları ciddi hasar sebebiyle devre dışı kalmıştır. Baz istasyonları onarım çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Ayrıca, bölgeye toplam adet mobil baz istasyonu sevk edilmiştir."

NEDEN 'BÖLGEYE SEVK EDİLMEK' ZORUNDA?

Bu açıklamadan önemli bir kısmı binaların üzerinde yer alan baz istasyonlarının yıkılma ihtimaline karşı operatörlerin yeterli mobil istasyon stokunun bulunmadığı anlaşıldı. Ayrıca açıklamada 15 milyon nüfuslu bir bölgeye 'jeneratör ve mobil istasyon sevk edildiği' ifade edildi. Buradan söz konusu 10 şehirde yeterli yedek mobil istasyon ve jenaratörün hazır bulundurulmadığı ortaya çıktı. Yani operatörlerin yine bir afet zamanında öngörülebilir şekilde ulaşımda yaşanacak aksaklıklara karşı bölgesel acil durum planları olmadığı görüldü.

Büyük depremlerde yangın gibi ek sıkıntıların oluşmaması için altyapıda bir sıkıntı veya yıkım olmasa bile enerji hatları devre dışı bırakılıyor. Dolayısıyla elektrik sağlanamamasına karşı operatörlerin daha hazırlıklı olması gerekiyor.

Bunların yanında vatandaşlara tanıtımı yapılan bazı 'inovatif teknolojilerin' de deprem anında ortaya çıkmaması tepki topladı. Bunların başında Turkcell'in 'de gurula açıkladığı 'Dronecell' geliyor.

DRONECELL TURKCELL'İN SAYFASINDAN KALKTI

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, yılında Dronecell ile ilgili yaptığı açıklamada afet anlarında iletişim ihtiyacının kritik hale geldiğini vurgulayarak, bir kişinin lokasyonunu bilmenin ve iletişim sağlamanın çok değerli olduğunu dile getirmişti.

Bu kapsamda deprem, sel, heyelan gibi doğal afetler ve acil durumlar için yeni bir drone projesi geliştirdiklerini anlatan Erkan, "AFAD'la da bu konu hakkında görüşmeler yapıyoruz. Geliştirdiğimiz dronelar arama kurtarma ekiplerine iletişim desteği sağlamak için dizayn edildi. Otomatik pilot özelliği de bulunan Dronecell, koordinatları girilen noktaya kendisi ulaşabiliyor. Uçan baz istasyonu olarak tanımladığımız 'Dronecell' metre yükseklikten 5 kilometrekarelik bir alanda 4,5G hizmeti veriyor" ifadelerini kullandı.

Kulağa son derece yararlı gelen bu teknoloji deprem bölgesinde görülmedi. Dronecell deprem bölgesinde görülmemekle kalmadı, Turkcell'in internet sitesindeki tanıtımı da kaldırıldı.

ELON MUSK'IN TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ

Operatörler verdikleri hizmetlerde sınıfta kalırken dışarından hayati öneme sahip olacak yardımlar ise reddedildi. Bunun başında Elon Musk'ın başında bulunduğu SpaceX firmasının Starlink uyduları geliyor. SpaceX, mini Starlink uyduları aracılığıyla kesintisiz internet hizmeti sağlayabiliyor. sonu itibarıyla Starlink'in dünya genelinde 1 milyon kullanıcısı bulunuyor. Henüz gerekli lisanlar alınmadığı için Türkiye'de ise hizmet vermiyor. Elon Musk depremin hemen ardından gerekli izin verilmesi durumunda uydular aracılığıyla bölgeye internet hizmeti verebileceklerini açıkladı. Ancak Bloomberg'in bildirdiğine göre bu teklif Türksat'ın kapasitesinin yeterli olduğu gerekçesiyle nazikçe geri çevrildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aralık 'de fırlatılan Türksat 5B uydusuyla 56 GBps hızında internet hizmeti sunulabileceğini bildirmişti. Ancak bu teknolojiden de deprem bölgesindekiler yararlanamadı.

ORTAK HAT NEREDE?

26 Eylül 'da İstanbul Silivri'de gerçekleşen deprem esnasında yaşanan iletişim aksaklıkları sebebiyle 'acil' bir şekilde bir araya gelen operatörler çeşitli kararlar almıştı. Bunların başında ise 3 operatörün afet durumunda kullanılacak yüksek kapasiteli bir ortak hat kurması geliyordu. Bu hat 3 ay içinde kurulacaktı. Kahramanmaraş depreminde bu ortak hattan haber alınamadı.

AVRUPA'DAN UZMAN GÖNDERMEYE KARAR VERDİLER

Bu arada aksaklıkların buradaki imkanlarla iyileştirilememesi üzerine Vodafone, deprem bölgesindeki iletişim hizmetlerinin iyileştirilerek eski haline getirilmesi için Avrupa'dan Türkiye'ye uzman bir ekip gönderme kararı aldı.

BCC'nin bildirdiğine göre VodafoneZiggo sözcüsünün Hollanda medyasına yaptığı açıklamaya göre, ikisi Hollandalı toplam 8 kişilik uzman ekip kısa süre içinde Türkiye'ye hareket edecek. Avrupalı uzmanlar, Vodafone Türkiye ile birlikte mobil telefonlar için ağlar inşa edecek. Deprem bölgesindeki insanların kullanımına yönelik Wi-Fi ağları da kurulacak.

Avrupalı uzmanlar, afet bölgesinde kullanılmak amacıyla telefon şarj cihazlarını da Türkiye'ye götürecek.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, twitter hesabından Turkcell'in yıkılan baz istasyonun 'ünün yeniden devreye alındığını, Aksungur İHA'ya yerleştirilen mobil baz istasyonunun da bu sabah Hatay üzerinde uçarak görev yapmaya başladığını bildirdiğini yazdı.

TURKCELL CEO'SUNUN İNTERNETİ ÇEKMEDİ

Depremlerin beşinci gününde bölgedeki iletişim sorunu devam ederken konuyla ilgili gazeteci Cüneyt Özdemir’in YouTube yayınına bağlanan Turkcell CEO’su Murat Erkan'ın internet bağlantısında sorun yaşandı. Turkcell operasyon merkezinden yayına bağlanan Erkan'ın görüntüsü zaman zaman dondu, sesinde kesilmeler yaşandı.

'JENERATÖRLERİN YAKITI SAATTE BİTİYOR'

Erkan, bölgede deprem öncesine kadar 3 bin iletişim istasyonu olduğunu, ilk depremin olduğu dakikada bunlardan ’ünü kaybettiklerini söyledi. İstasyonların bölgede elektrik olmaması nedeniyle aktifleştirilemediğini, bölgeye insan kaynağı ve jeneratör göndererek istasyonu yeniden aktif hale getirdiklerini aktardı. civarı jeneratörü bölgeye konuşlandırdıklarını ifade eden Erkan taşınabilir olması gerektiği için belli ölçülerdeki jeneratörlerin yakıtlarının saatte bittiğini, bu nedenle enerji ve lojistiğin önemli olduğunu belirtti.

'DRONE'U ÇOK SPESİFİK ALANLAR İÇİN GELİŞTİRDİK'

Turkcell CEO'su Dronecell ile ilgili “Projeyi test ettik ve gördük ki bu dakika havada kalabilen, hizmet verebilen bir ürün. Aksungur İHA’sı ile bu imkânı ve hizmet süresini 50 saate çıkardık. Kapsama alanı da 50 kilometreye ulaştı'' dedi. Erkan “ bin kilometrekarelik bir alanda drone ile çözeceğim demek, bu teknolojiyi bilen bir insanın bunu düşünmemesi lazım. Drone’u çok spesifik bir alanlarda kullanılması için geliştirdik.” ifadesini kullandı. Erkan ''Herkes öncelikle kendi alanındaki işleri yaparsa bu afeti çok daha hızlı bir şekilde atlatırız.” dedi.

'AMERİKAN ŞİRKETİNE METHİYELER DİZİYORUZ'

Erkan, Twitter sayesinde enkaz altından pek çok kişinin kurtarılması konusundaki soruya da “Biz bir Amerikan şirketine methiyeler diziyoruz. Bu uygulamalar, eğer ki şebeke çökmüş olsaydı sıfır noktasında olurdu (erişim açısından)'' yanıtını verdi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası