kuduz aşısının ömrü ne kadardır / (PDF) МИР БЕКИРА ЧОБАН-ЗАДЕ | Aishe aydin - Academia.edu

Kuduz Aşısının Ömrü Ne Kadardır

kuduz aşısının ömrü ne kadardır

Вакцина антирабическая культуральная концентрированная очищенная инактивированная сухая

Anti-rap kültürü konsantre, saflaştırılmış, kuru inaktive aşı
Tıbbi kullanım talimatları - RU No. P N002816 / 01

Son değişiklik tarihi: 28.04.2017

Tıbbi form


Kas içi uygulama için bir çözelti hazırlamak için liyofilizat.

Kompozisyon


Bir doz (1.0 ml) aşı şunları içerir:

Aktif bileşen: kuduz virüsü suşunun spesifik antijeni “Vnukovo-32” - 2.5 ME (Uluslararası Birimler);

Yardımcı maddeler: albümin - 5.0 mg; sükroz - 75.0 mg; jelatin - 10.0 mg

Çözücü - enjeksiyon için su.

İlaç koruyucu ve antibiyotik içermez.

Dozaj formunun tanımı


Gözenekli beyaz renk kütlesi higroskopiktir. Çözünmüş bir aşı, renksizden açık sarıya şeffaf veya hafif opalescuating bir sıvıdır.

Farmakolojik grup


MIBP aşısı

Farmakolojik etki


Aşı, Suriye hamsterlarının böbreklerinin hücrelerinin birincil kültüründe yetiştirilen, ultraviyole ışınları ve formalin tarafından inaktive edilen, daha sonra jel kromatografisi ile ultrafiltrasyon ile konsantre edilen Vnukovo-32 suşunun aşı kuduzlarıdır.

Aşı, kuduz virüsüne karşı bağışıklık gelişimini indükler. WHO önerilerine göre 0.5 ME / ml'den (RFFIT) daha yüksek anti-rabik antikor başlığı koruyucu kabul edilir.

Endikasyonları


  •          terapötik ve önleyici aşılama: kuduz hayvanlarla temas ve ısırıklar, kuduzdan şüphelenilen sıcak kanlı hayvanlar, vahşi veya bilinmeyen sıcak kanlı hayvanlar;
  •          önleyici aşılama: hayvan yakalama yapan hizmetlerde çalışanlar (balıkçılık ajanları, sürücüler, avcılar, ormancılar, vb.). hayvan hastalıklarına karşı mücadele için veteriner istasyonları çalışanları, hayvanlarla temas halinde olmak (veterinerler, sağlık görevlileri, laboratuvar asistanları, genç personel) araştırma enstitüleri ve teşhis laboratuvarları çalışanları, kuduz üzerine araştırma yapmak; vivariev ve diğer kurumların çalışanları, hayvanlarla çalışmak; sağlık kurumlarının bakım personeli, yüksek enfeksiyon riski altındadır (patologlar, uzmanlar, kuduz hastaları için parenteral müdahalelerde yer aldı).

Kontrendikasyonlar


Terapötik ve önleyici aşılama için

  •          yok

Önleyici aşılama için

  •          akut bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar, alevlenme veya dekompansasyon aşamasında kronik hastalıklar - aşılar iyileşmeden (remisyon) en geç bir ay sonra yapılır;
  •          bir anti-rabic aşısının önceki girişine alerjik reaksiyonlar;
  •          güçlü reaksiyon (40 ° C'nin üzerindeki sıcaklık, 8 cm'nin üzerindeki enjeksiyon bölgesinde şişme ve hiperemi) veya ilacın önceki uygulamasına komplikasyon;
  •          gebelik.

Gebelik ve emzirme


Terapötik ve önleyici aşılama durumunda, hamilelik ve emzirme süresi bir kontrendikasyon değildir.

Emzirme sırasında hamile kadınlar ve kadınlar için koruyucu aşılama yapılmaz.

Uygulama şekli ve dozlar


Ampullerin açılması ve aşılama prosedürü aseptik kurallarının sıkı bir şekilde uygulanmasıyla gerçekleştirilir.

Ampulün aşı ile içeriği 1.1 ml enjekte eden suda çözülür. Çözünme süresi 5 dakikayı geçmemelidir. Çözünmüş bir aşı, 5 yaşın altındaki çocuklar için - uyluğun önkol yüzeyinin üst kısmına yavaşça omzun deltoid kasına kas içine uygulanır. Çözünmüş aşının 5 dakikadan fazla saklanmasına izin verilmez.

Dikkat! Gluteal bölgeye aşı yapılmasına izin verilmezyetersiz aşılama riski nedeniyle.

Dozlar ve aşılama şemaları çocuklar ve yetişkinler için aynıdır.

Anti-rapça yardım sağlanması

Anti-rapic yardım şunlardan oluşur:

  •          yaraların lokal işlenmesi (ısırık, çizikler, sıyrıklar), tuzdan arındırma yerleri;
  •          terapötik ve önleyici aşılama (bir anti-rabik aşının sokulması veya kanıt varsa, bir anti-rabik aşı ve anti-rabik immünoglobulin (AIG) kombine uygulaması).

1.                 Yaraların lokal tedavisi Rusya Federasyonu No.lu M3 sırasına göre yapılır. 07.10.1997 tarihli 297 "Kuduzun hastalanmasını önlemek için önlemlerin iyileştirilmesi hakkında.". Yaraların lokal tedavisi (ısırıklar, çizikler, sıyrıklar) ve tuzdan arındırma yerleri ısırma veya hasardan hemen sonra veya mümkün olduğunca erken başlamalıdır. Yara yüzeyinin en az 15 dakika sabun veya başka bir deterjan (deterjan) ile su ile bol miktarda yıkanmasını içerir. Sabun veya deterjan olmadığında, hasar yeri bir su akışı ile yıkanır. Bundan sonra, yaranın kenarları% 70 alkol veya% 5 su-alkol iyot çözeltisi ile muamele edilmelidir.

Mümkün olduğunda, ilk üç gün boyunca dikişli yaralardan kaçınılmalıdır. Dikişler sadece aşağıdaki durumlarda gösterilir:

  •          geniş yaralarla - yaranın ön tedavisinden sonra birkaç önde gelen cilt dikişi;
  •          kozmetik endikasyonlar için (yüzün yaralarına cilt dikişlerinin uygulanması);
  •          dış kanamayı durdurmak için kanama damarlarının dikilmesi.

Yaraların lokal tedavisinden (hasarlar) sonra, terapötik ve önleyici aşılama hemen başlar.

AIG kullanımı için endikasyonlar varsa, yaranın lokal tedavisinden hemen sonra, yaraya ve yaranın etrafındaki dokuya sızarak kullanılır.

2.                 Tıbbi ve önleyici aşılama

Kuduz riski altındaki herkes terapötik ve önleyici aşılamaya tabidir.

Terapötik ve önleyici bağışıklama süreci, kurbanın anti-rabik bakım tedavisinin süresine bakılmaksızın, sıcak kanlı hayvanlarla kuduzdan şüphelenilen kuduz bir hayvanla, vahşi veya bilinmeyen sıcakkanlı hayvanlarla temas ettikten birkaç ay sonra bile reçete edilir.

 

Anti-rabik aşı ile terapötik aşıların diyagramı

Kategori

hasar

Temasın doğasıHayvan verileriTedavi
1Cilde hasar yok, cildin tükürülmesi yok, mukoza tükürüğü yokBoğaz kuduzAtanmamış
2Evsel ve tarımsal sıcakkanlı hayvanların verdiği bozulmamış cilt, sıyrıklar, çizikler, vücudun yüzeysel ısırıkları, üst ve alt ekstremiteler (baş, yüz, boyun, fırça, parmaklar ve bacaklar hariç) komplikasyonları

Hayvanı izledikten sonraki 10 gün içinde sağlıklı kalırsa, tedavi durdurulur (yani. 3. enjeksiyondan sonra)

Hayvanın klinik belirtileri yoksa ve kuduzun yokluğu laboratuvar kanıtlanırsa, kuduz yokluğu tespit edildiği andan itibaren tedavi durdurulur.

Diğer tüm durumlarda, hayvanları 10 gün boyunca gözlemlemek imkansız olduğunda (öldürüldü, öldürüldü, kaçtı, kayboldu vb.).), belirtilen şemaya göre tedaviye devam edin

Tedaviye hemen başlayın: 1.0 ml aşı

0, 3, 7, 14, 30 ve 90 günde

3

Mukoza zarlarının herhangi bir tükürüğü, baş, yüz, boyun, fırça, parmak ve ayak parmakları, genital organlar; evcil ve tarımsal sıcak kanlı hayvanların uyguladığı tek veya çoklu derin laserasyonlar.

Vahşi etçil hayvanlar, yarasalar ve kemirgenlerin neden olduğu tükürük ve hasarlar

Hayvanları gözlemlemek mümkünse ve 10 gün boyunca sağlıklı kalırsa. daha sonra tedavi sonlandırılır (ör. 3. enjeksiyondan sonra)

Hayvanın klinik belirtileri yoksa ve hayvanda kuduz bulunmaması laboratuvar olarak kanıtlanırsa, kuduz yokluğu tespit edildiği andan itibaren tedavi durdurulur

Diğer tüm durumlarda, hayvanı gözlemlemek imkansız olduğunda, tedaviye belirtilen şemaya göre devam edilmelidir

Anti-rabik immünoglobulin ile derhal kombine tedaviye başlayın: AIG sabah 0'da. ve bir anti-rabik aşı: 0, 3, 7, 14, 30 ve 90 günde 1.0 ml

Kişiler için, tam bir terapötik ve önleyici veya önleyici aşı almış olanlar, sonundan bu yana 1 yıldan fazla bir süre geçmedi, 0'da 1.0 ml'de üç anti-rabik aşı enjeksiyonu reçete edin, 3, 7 gün; bir yıl veya daha fazla geçmişse, veya eksik bir aşılama kursu gerçekleştirildi, aşılar verilen "Teslim Edilebilir Tedavi ve Önleme Aşılama Şeması" na göre yapılır. AIG ve anti-rabik aşının birlikte kullanımı ile, her iki ilaç da anti-rabik bakım tedavisinin zamanlamasına bakılmaksızın farklı yerlere aynı anda uygulanır. İmmünoglobulin ve aşı bir şırıngada karıştırılamaz ve vücudun aynı bölgesine sokulamaz.

AIG'yi at kanı serumundan sokmadan önce, hastanın at proteinine karşı bireysel duyarlılığını kontrol etmek gerekir. Heterolog AIG, ısırmadan en geç 3 gün sonra sokulur, homolog AIG, ısırmadan en geç 7 gün sonra sokulur. Hesaplanan AIG dozunun çoğu, yaranın etrafındaki dokuya ve yaranın derinliğine sızabilir. Hasarın anatomik konumu (parmak uçları vb.).) tüm anti-rabik immünoglobulin dozunun yaranın etrafındaki dokuya sokulmasına izin vermez, daha sonra geri kalanı aşı uygulama yeri dışındaki diğer yerlere kas içine uygulanır.

Aşı ihtiyacı, şeması, hacmi ile ilgili nihai karar nitelikli bir tıp uzmanı tarafından verilir.

Önleyici aşılama

Kuduz enfeksiyonu riski yüksek olan kişilerin önleyici aşılanması, tıbbi kurumların aşılama odalarında gerçekleştirilir. Aşı, 0, 7 ve 30 gün boyunca 1.0 ml boyunca omzun deltoid kasına kas içine uygulanır. Yeniden aşılama bir kez, bir yıl sonra 1.0 ml'lik bir dozda ve daha sonra her üç yılda bir gerçekleştirilir.

Önleyici aşılama şeması

Birincil aşılama1 dozda (1.0 ml) - 0'da 3 enjeksiyon; 7 ve 30 gün
1 yıl içinde ilk yeniden aşılama1 dozda (1.0 ml) - 1 enjeksiyon
Sonraki her 3 yılda bir yeniden aşılar1 dozda (1.0 ml) - 1 enjeksiyon

Terapötik ve önleyici veya önleyici aşılama sürecinden sonra aşıya, gerekli bilgileri (ilaç serisinin adı ve sayısı, son kullanma tarihleri, aşılama oranları, post-vokal reaksiyonların varlığı) gösteren bir sertifika (“önleyici aşılar sertifikası”) verilir. ).

Yan eylemler


İstenmeyen fenomenlerin ortaya çıkma sıklığını değerlendirmek için aşağıdaki kriterler kullanıldı: sıklıkla (≥1 / 100 ila <1/10), seyrek olarak (≥1 / 1000 ila <1/100), nadiren (≥1 / 10000 ila <1/1000) , çok nadiren (<1/1000).

Sıklıkla:

Lokal reaksiyonlar: enjeksiyon bölgesinde ağrı

Nadiren:

Lokal reaksiyonlar: hafif şişme, sıkıştırma, kızarıklık, enjeksiyon bölgesinde kaşıntı, bölgesel lenf düğümlerinde artış.

Sistemik reaksiyonlar: halsizlik, baş ağrısı, halsizlik, ateş. Semptomatik tedavi, hiposensitizan ve antihistaminiklerin kullanılması önerilir.

Çok nadiren:

Nörolojik semptomlar (parestezi, geçici nöropati), alerjik reaksiyonlar.

Aşı verildiğinde, kural olarak AIG'nin eşzamanlı atanmasıyla anti-rabik alerjik reaksiyonlar gözlendi (bkz. AIG kullanma talimatları).

Doz aşımı


Potansiyel aşırı doz riski araştırılmamıştır.

Etkileşim


Terapötik aşılama sırasında, ömür boyu reçete edilen ilaçlar hariç, diğer ilaçlarla aşılama yasaktır. Kuduz aşılamasından sonra, diğer aşılarla aşılamaya en geç 2 ay sonra izin verilir. Önleyici aşılama, başka bir bulaşıcı hastalığa karşı aşılamadan en geç 1 ay sonra yapılır.

Kortikosteroidler ve immünosüpresanlar aşı tedavisinin başarısız olmasına neden olabilir. Bu nedenle, kortoosteroidlerin ve immünosüpresanların arka planına karşı aşılama durumunda, viral nötralize edici antikorların seviyesinin belirlenmesi zorunludur. Viral nötralize edici antikorların yokluğunda veya koruyucu (0.5 ME / ml) altındaki antikorlar seviyesinde, 0, 7 ve 30 günlük şemaya göre aşının ek bir seyri gereklidir.

Önlemler


Hastanın nörolojik semptomlarının gelişmesi durumunda hastaneye yatmak acildir.

Genel ve lokal reaksiyonların gelişmesiyle semptomatik tedavi, hiposensitizasyon ve antihistaminikler reçete edilir.

Alerjik reaksiyonlar da dahil olmak üzere istenmeyen reaksiyonlarla karşılaşırsanız, bir doktora danışmalısınız.

Özel yönler


Bir veya daha fazla doz aşı eksik olduğunda doktor ve hastanın eylemleri

Kuduzun ölümle sonuçlandığı göz önüne alındığında, tedavi ve profilaktik aşılama sırasında hiçbir aşı dozu kaçırılamaz. Anti-rabik aşıların seyrindeki çeşitli bozukluklar durumunda (aşılama sürelerine uyulmaması, ilacın uygulama sırasının ihlali, vb.).) yürütülen spesifik tedaviyi daha da ayarlamak için aşıların bağışıklık durumunun belirlenmesi yapılmalıdır (s. 8.6. SP 3.1.7.2627 - 10). Gerçekleştirilen spesifik tedaviyi daha fazla ayarlamak da dahil olmak üzere viral nötralize edici antikorların koruyucu seviyesini belirlemek gerekirse, lütfen Rusya Sağlık Bakanlığı Federal Devlet Bütçe Kurumu “NCESMP” ile temasa geçin (Savaş Merkezi) Kuduzlara karşı (tel. 8 (499) 241-29-41)).

Araç, mekanizma kullanma yeteneği üzerindeki etkisi

Nörolojik semptomlar (baş dönmesi, halsizlik) gelişme olasılığı göz önüne alındığında, aşılama döneminde araçların ve hareket mekanizmalarının dikkatle kullanılması önerilir.

Serbest bırakma formu


Kas içi uygulama için bir çözelti hazırlamak için liyofilizat.

Aşı aşağıdaki gibi mevcuttur: 1.0 ml (1 doz) için 1 ampul aşı ve 1.1 ml için 1 ampul çözücü (enjeksiyon için su). Karton paket 5 set (aşı ile 5 ampul ve çözücü ile 5 ampul), kullanım talimatları ve gerekirse geniş bir bıçak içerir.

Depolama koşulları


Depolama koşulları

SP 3.3.2.3332-16 uyarınca, + 2 ° C ila + 8 ° C sıcaklıkta saklayın.

Çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutun.

Ulaşım koşulları

SP 3.3.2.3332-16 uyarınca, + 2 ° C ila + 8 ° C sıcaklıkta taşıyın.

Raf ömrü


Aşının raf ömrü 2 yıldır.

Çözücünün raf ömrü 4 yıldır.

Son kullanma tarihinden sonra ilacı kullanmayın.

Eczanelerden ayrılma şartları


Tıbbi ve önleyici ve sıhhi kurumlar için.

Çiftlik hayvanlarının güvenliği ve sağlığı, günlük tükettiğimiz ürünlerin lider üreticilerine hizmet ettikleri için kritik bir konudur. Sığırlar çoğu zaman birçok farklı hastalığa karşı hassastır, enfeksiyondan 2-3 saat sonra bile hayvanın ölümüne yol açabilir.

Ölümün önlenmesi ve hayvanların sağlığının korunması için, sığırların yeri ne olursa olsun zorunlu bir prosedür olması gereken zamanında aşılamalar yapılmaktadır. Bu makale aşı türleri, aşılama programı ve bu süre zarfında sığırların beslenmesi ve beslenmesindeki özellikler hakkında bilgi sahibi olmayı sunmaktadır.

Aşı çeşitleri ve amacı

Viral bulaşıcı hastalıklarla baş etmenin tek yolu, özel ilaçların sokulmasıyla gerçekleştirilen önlenmesidir. Genellikle aşılar, belirli bir patojene karşı duyarlılık oluşturmak için kullanılır. Bununla birlikte, birkaç virüs türünün birleştirildiği çok sayıda patojene karşı kırılganlığın kazanılmasını amaçlayan ilaçlar vardır.

Önemli!Hiçbir durumda, zaten herhangi bir rahatsızlığa yakalanmış olan hayvanlara aşı yaptırmamanız gerekir, aksi halde bu çeşitli komplikasyonlara neden olur ve hastalığın gelişimini kötüleştirir.

tek değerli

Bu tip aşılar sadece bir spesifik virüsün antijenlerini içerir. Aşağıdaki karmaşık monovalent aşılar, sığırların profilaktik immünizasyonu için kullanılır:

  • “Boğa” - en sık kullanılanlar listesine dahil edilmiştir; viral tracitis, leptospirosis, viral ishal ve parainfluenza ile mücadelede kullanılır;

  • “Combovac” hayvanları etkileyebilecek başlıca viral ve bakteriyel hastalıklardan korunmayı amaçlayan evrensel bir preparattır: bulaşıcı rinotrasheitis, koronavirüs ve rotavirüs enfeksiyonları ve parainfluenza-3;

  • Bovilis bir combovac aşısıdır.

Ponovalentnye

Bu aşılar, çeşitli antijenlerin bir karışımıdır. Profilaktik amaçlı sığırlar için, esas olarak bu tür değerli ilaçlar kullanılır:

  • ilişkili aşı - ülserleri ve ayak ve ağız hastalıklarını baskılamak için kullanılır;
  • "Trichostavus" - trikofitoz ve çeşitli dermatolojik hastalıklara karşı korur;
  • "Nobivak" - kuduza karşı;

  • belirli belirli hastalıkları hedef alan diğer aşı ve serumlar .

Hangi yaşta ve rutin aşılama nasıl yapılır?

Yavruları çok erken yaşlardan itibaren aşılamak gerekir, çünkü bebeğin sütle aldığı anne bağışıklığı uzun sürmez. Aşılar belli bir sıra ile gerçekleştirilir: ilk önce kazanılmış bağışıklık geliştirmek için ve sonra solunum yolu hastalıklarının ana nedensel ajanlarından.

Baldır, belirli bir aşı için gerekli yaşa geldiğinde ayrı bir aşılama türü yapılır. Gelecekte, zaman aşımından sonra, yeniden aşılama organize edilir - hayvanın hastalıklara karşı bağışıklığını güçlendirmek için ikincil bir aşı.

Sığırlar için antibiyotiklerin dozajı ve kullanımı hakkında bilgi edinin.

Buzağı aşılamada en iyi seçeneğin, işlevi belirli bir hastalığa karşı korumak olan karmaşık monovalent aşıların kullanılması olduğu genel olarak kabul edilir. Bu sayede çok sayıda önleyici tedbirin maliyetini karlı bir şekilde azaltmanıza olanak tanır ve karmaşık aşılama programına ve gereksinimlerine sıkı sıkıya bağlı kalmak hayvancılığın güvenilir ve uzun süreli korunmasını sağlar.

İlk defa, buzağı 1, 5 aylıkken bu prosedür uygulanır (ardından 3 hafta ara ile tekrar aşılama yapılır). Buzağı 6 aya ulaştığında, kuduz aşısı yapılır. Bu, bu süre zarfında tekrarlanan prosedür gerektirmeyen tek seferlik bir olaydır.

Sığır aşılama programı

Sığırların aşılanması en çok, içinde bulunduğu bölgenin en yaygın hastalıklarından kaynaklanır, ancak habitattan bağımsız olarak hayvanları en tehlikeli hastalıklara karşı aşılama yapılır.

Ayrı aşılamalar sadece buzağılar için gereklidir ve yetişkin inekler artık bunlara ihtiyaç duymaz, çünkü sadece bir aşı yeterlidir, prosedürleri doğru sırada yapmak için, yani eşit zaman aralıklarında aşılama programına uymalısınız. Hayvanlara hangi yaşta ve hangi dozlarda hangi aşı uygulanmalıdır?

12-18 günlükken

Yenidoğan buzağılar, enfeksiyöz rinotrasheitis, parainfluenza ve solunum sinsitiyal enfeksiyon gibi bakteri hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bu yaşta kullanılan ilaca Bovilis denir. Her hastalık için, bu aşının ayrı bir alt türü ve hayvanlara uygulanan farklı dozlar vardır.

Sığır enfeksiyöz rinotrasheitinin belirtileri ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Enfeksiyöz Rinotrasheite Karşı

Enfeksiyöz rinotrasheitis, ateş, solunum sistemi hasarı, konjonktivit ve hayvanın genel rahatsızlığı ile birlikte akut viral bir hastalıktır.

Tüm ırk ve yaştaki sığırlar bu virüse karşı hassastır ve çoğunlukla hayvan konsantrasyonunun fazla olduğu yerlerde yayılır. Hastalığın gelişimi için altta yatan faktörler, sığır, veterinerlik kurallarının ihlali ve beslenme için olumsuz koşullar olabilir.

Hastalık çok bulaşıcıdır, bu nedenle, ilk belirtilerin tespiti üzerine, karantinaya acilen müdahale edilir ve ek önleyici önlemler alınır, enfekte olmuş tedavi ve sağlıklı hayvanların aşılanması gerçekleştirilir.

Hastalığı önlemek için, intranazal etiketli "Bovilis IBR" adı verilen canlı etiketli bir aşı kullanılır. Gerekli dozaj, her bir burun deliğinde 1 ml'dir, ilk önce 12 günlükken ve 25 gün sonra tekrar aşılama gerçekleştirilir.

Parainfluenza-3

Parainfluenza-3, aynı zamanda sığırların (taşıma yavruları) “taşıma ateşi” olarak da adlandırılan bulaşıcı bir viral hastalıktır. Solunum sisteminin hasar görmesi ile karakterize edilir, sıklıkla akciğerlere ve ayrıca karın boşluğundaki organlara ciddi zararlar verir. Virüs çok fazla canlılığa sahip değildir ve yüksek sıcaklık hızla onu etkisiz hale getirir.

Hastalık diğer bakteriyel maddelerle (özellikle ishal, salmonella, pastörella ve bulaşıcı rinotrasheitis virüsleriyle) birleştirilebilir.

Hastalığı önlemek için “Bovilis Bovipast RSP” adı verilen inaktif bir aşı kullanılır. İlacın bu alt türünün kullanılması durumunda, tek bir doz 5 ml olacaktır (deri altı olarak uygulanır).

Solunum sinsit enfeksiyonu

Solunum sinsi enfeksiyon, genç sığırları etkileyen en yaygın bulaşıcı hastalıklardan biridir. Ateş ve zatürree şeklinde kendini gösterir. PC virüsü sıklıkla başka bir virüs ve bakteri ile karıştırılarak şiddetlenir.

Kural olarak, hastalığın belirtileri zayıf bir şekilde ifade edilir ve ilk başta çeşitli karmaşık faktörler (örneğin hayvanların tutulduğu ortam, durumu ve ikincil enfeksiyöz ajanların varlığı) nedeniyle farkedilmeyebilir. Enfeksiyon kaynakları diğer hasta hayvanlardır.

Tedavi sırasında, aynı aşı kullanılır (Bovilis Bovipast RSP), kullanım talimatları parainfluenza'nınkilere benzer.

Biliyor musunPopüler inanışın aksine, ineklerçok duygusal hayvanlardır.Birbirleriniyalamada ifade edilen yakınlarına karşı bir sevgi duygusu geliştirmişlerdir.Ve nasıl ağlayacaklarını biliyorlar.

40–45 gün arası

Tüm aşılama programında en önemli dönem. Bütün bunların çoğu, hayvan hastalıkları salgınlarının önceden belirtildiği çiftlikler için geçerlidir, bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede ikinci bir aşılama prosedürü gereklidir. Bu zamanda, parainfluenza ve RSI'ya karşı sekonder immünoprofilaksi yapılır. Aşılar liken, pastörelloz, ülser, salmonella ve leptospirosis için de verilir.

PG-3

Parainfluenza revaccination, önceki aşılama işleminden 2 hafta sonra Bovilis Bovipast RSP aşısıyla (boynun orta üçte birinde subkutan olarak 5 ml'lik bir dozda) gerçekleştirilir. Bağışıklık ilk aşılamadan sonraki 2 hafta içinde oluşur, tekrar aşılamadan sonra bağışıklık yaklaşık 6 ay sürer.

Alternatif olarak, baldırına 1 cc'lik bir dozda deri altı enjeksiyonu ile tatbik edilen Boğa monovalent aşısının kullanımı da olabilir. bkz. Aşılanan hayvanların kesilmesi, aşılamadan bir hafta sonra izin verilir ve hayvancılık ürünleri herhangi bir kısıtlama olmadan kullanılabilir.

RSI

Özel bir çiftçi veya hayvancılık kompleksi sahibi, hayvancılığın aşılanmasına tamamen katılmışsa, bu durumda, zaten 40 günlük yaşta, buzağıların, aynı dozajda Bovilis Bovipast RSP aşısı kullanılarak RSI ile ikinci kez aşılanması gerekir.

pastörelloz

Pasteurelloz, sadece birkaç gün içinde ölüme yol açabilen oldukça yaygın bir viral hastalıktır. Dahası, halsizlik havadaki damlacıklar tarafından diğer evcil hayvanlara ve hatta insanlara bulaşabilir, bu da iki kat tehlikeli hale gelir, bu da acil önleyici tedbirler gerektirdiği anlamına gelir.

Hayvanlarda bu hastalığın ilerlemesiyle birlikte yüksek sıcaklık, zatürree, depresyon, yemeğin reddedilmesi, konjonktivit ve sütün kaybolması vardır.

Daha fazlasını bul

Sığır Pasteurellosis: Belirtileri ve Tedavisi

Virüsün kendisi dış uyaranlara karşı dirençli değildir ve esas olarak doğrudan temas yoluyla bulaşır.

Bağışıklık sistemini önemli ölçüde zayıflatan primer bulaşıcı patojenlerin yanı sıra zayıf bir diyet ve hayvanların sık taşınması, hastalığın gelişmesine katkıda bulunabilir.

Profilaksi için, pastöroza karşı emülsifiye edilmiş bir çok değerlikli aşı aşılanır, bu aşılamadan 12 gün sonra bağışıklık yaratılmasını sağlar ve 12 ay boyunca saklar, ardından prosedür tekrarlanır.

Aşı, boynun orta üçte birinin bölgesine sadece 3 ml'lik bir dozda (her iki tarafta 1.5 mi) uygulanır ve sonra hayvanların klinik gözlemleri bir hafta boyunca gerçekleştirilir.

salmonellosis

Salmonelloz akut bulaşıcı bir hastalıktır; genç sığırları etkiler. Karın organları, bağışıklık sistemi ve akciğerler acı çeker. Hastalığın gelişimi akut aşamasında, ateş ve gastroenterit de gözlenir ve kronik - zatürree.

Özellikle salmonelloza eğilimli olan buzağılardır, ancak semptomları genellikle bulanık olan yetişkin hayvanlar da etkilenir (genellikle enfeksiyon kaynağıdır).

Salmonella bakterileri dış ortamda oldukça dirençlidir ve uzun süre çeşitli olumsuz etkilere dayanabilir. Sonuç olarak, bakım maddeleri bile patojenin nedeni haline gelir.

Salmonellozun önlenmesi için, buzağılara deri altından 1, 5 aylıkken uygulanan konsantre bir formolvac aşısı kullanılır . Dozaj 10 ml'dir. Hamile inekler ayrıca aşağıdaki şemaya göre immünize edilir: ilk kez - 10 ml'lik bir dozda buzağılamadan 60 gün önce ve ikincisi - bir hafta sonra (15 ml'lik bir dozda).

Saçkıranlara karşı

Saçkıran (veya trichophytosis), bir hayvanın derisini etkileyen bir mantar hastalığıdır. Başta boyun, sırt ve göğüste küçük tüberküloz şeklinde kendini gösterir ve daha sonra çeşitli boyutlarda yaralara dönüşür.

İlk aşamada, şüpheler daha sonra gri bir kabukla kaplanmış olan hayvan derisinin kaşınması ve soyulması gibi semptomlara neden olmalı ve etkilenen bölgelerdeki saçlar donuklaşır ve bulaşır.

Bir apsede bir ineğin nasıl tedavi edileceğini okumakla ilgileneceksiniz.

Hastalığın nedensel ajanları dış ortamda inanılmaz derecede kalıcıdır ve etkilenen kat üzerinde 7 yıldan fazla yaşayabilir.

Patojenik mantarın üremesi daha sonra cildin önemli alanlarının kelliklenmesine yol açar ve ayrıca genç bireylerin büyümesini ve gelişimini olumsuz yönde etkiler.

Hasta yetişkin inekler uyuşuklaşır, iştahlarını ve üretkenliklerini kaybeder.

Hastalığı önlemek için LTF-130 ve TF-130 aşıları kullanılır : ilk önce, 2 aylıkken, kas içine 5 ml'lik bir dozda, daha sonra 6 ay sonra, 10 ml'lik bir destek dozu verilmelidir.

şarbon

Şarbon, tüm ırk ve yaştaki sığırları etkileyebilen akut bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın ana belirtileri karbon çukurlarının oluşumu, şişmesi ve hayvanın ciddi şekilde zehirlenmesidir. Zamanında alınacak önlemleri ve tedavileri bile dikkate alarak ölüm olasılığı% 70'ten fazladır, bu da bu rahatsızlığı özellikle tehlikeli kılmaktadır.

Enfeksiyonun ana kaynağı, antrakstan etkilenen bir hayvanın cesedidir, çünkü tüm organları ve dokuları ve ayrıca acı çeken süreçte sızan kan sıvısı, basillerle doludur, otopsi kabul edilemezdir.

Buzağılar, ilk 3 aylıkken antraksa karşı canlı bir spor aşıları ile aşılanırlar, daha sonra hayvan 15 aylık olduklarında tekrar aşılanırlar. İlk aşılamada, ilacın dozu deri altından 1 ml olacak ve yeniden aşılama durumunda, 2.5 ml'ye yükselecektir.

Önemli!İşlemden sonra, ilacın belirli bir noktada durmasını önlemek için enjeksiyon bölgesi dikkatlice ovalanmalıdır.

Leptospirozisli

Leptospirosis, iç organlara hasar, ateş, şişme ve hayvan ağırlığında keskin bir azalma ile karakterize çok rahatsız edici bir bakteri hastalığıdır. Genç ve hamile bireyler için özel tehlike.

Buzağılarda ölümcül sonuç çıkma olasılığı neredeyse% 100'dür çünkü hastalık yıldırım hızıyla ilerler ve genç hayvanların yaşamını birkaç gün içinde alır. Enfeksiyon otlatma yaparken, bir durakta, sıklıkla mikroorganizmaların transferi, doğal ve suni tohumlama ile gerçekleştirilir.

Hastalıkları önlemek için hayvanlar, leptospirosise karşı özel polivalan aşı “VGNKI” ile aşılanır (ilk kez - 40 günlükken, ardından 6 ay sonra tekrar aşılama).

İlacın dozu başlangıçta 4 ml (subkutan yoldan verilir) olacak ve güçlendirici aşılama durumunda 2-3 kat artırılabilir.

Aşılama önlemleri, hamileliğin son ayında ve doğumdan sonraki ilk hafta bireyler arasında yapılmaz; hayvanlar ancak bu süreden sonra aşılanabilir.

6 aydan itibaren

Üçüncü aşılama dönemi, hayvanları yeni ve daha az tehlikeli hastalıklardan aşılamak için en iyi zamandır. Bu aşamada genç hayvanların güçlendirilmiş gövdesi, son aşılamadan sonra istenmeyen yan etki riskini azaltan aşağıdaki aşılama prosedürlerine hazır olacaktır.

Biliyor musunBir inek, ömrü boyunca yaklaşık 250 bin bardak süt verir ve 60 inek sürüsü bir günde sadece bir ton süt üretebilir.

Durakta zor epizootik bir durumda, hayvanların ayak ve ağız hastalığı, kuduz, bruselloz ve nodüler dermatit gibi hastalıklara karşı çalışmaları ve aşıları zorunludur.

Bu dönemde, genç büyümeyi nekrobakteriyoz, mikoplazmoz ve escherichiosis'ten aşılamak tavsiye edilir, çünkü bu hastalıklar bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir ve daha tehlikeli ve ölümcül hastalıklar için birincil bulaşıcı patojenler gibi davranabilir.

Hayvanların uzuvlarına zarar vermekle karakterize olan nekrobakteriyozise karşı, Nekovak adı verilen ve 35 gün ara ile deri altından 5 ml'lik bir dozda iki kez uygulanan bir aşı kullanılır .

Escherichiosis'e karşı, gastrointestinal sistemin organlarına hasar, ağır zehirlenme ve dehidrasyon eşliğinde, 2 ml'lik bir dozda intramüsküler olarak uygulanan özel bir çok değerlikli “Kolivak” aşısı kullanılır, daha sonra 15 gün sonra aşı tekrar yapılmalıdır.

Mycoplasmosis'e gelince, en sık primer bulaşıcı patojenlerle ortaya çıkan bu hastalık için, ayrı bir yüksek kaliteli aşı sağlanmaz, bu nedenle, bir uzmana danıştıktan sonra buzağılar, ilişkili bir multivalent aşı ile aşılanır.

Ayak ve ağız hastalıklarına karşı

Ayak ve ağız hastalığı, kısa süreli sarhoşluk ve ağız ve burun boşluklarının ülseratif lezyonlarının yanı sıra, memenin cildi ile oluşan bakteriyel bir hastalıktır. Çoğunlukla lameness kaydetti. Enfeksiyon kaynağı, bir tür ayak ve ağız hastalığı olan hastalar ve hayvanlardır. Virüs çevrede oldukça kararlıdır ve enfekte hayvanların salgıları 170 gün kadar muhafaza edilebilir.

Daha fazla oku

Sığır ayak ve ağız hastalığı: belirtileri ve tedavisi

Genç büyüme, hastalığın en akut olarak ilerlediği hastalığa en duyarlı olan kabul edilir.

Primer bulaşıcı patojenler şeklinde komplikasyonlar ayak ve ağız hastalığına eklenirse, ölüm olasılığı neredeyse% 100 olacaktır.

Hayvanları, ayak ve ağız hastalığı tip A, O, C veya "Asya-1" e karşı tek değerli bir aşı ile aşılayın (hastalığın alt türlerine bağlı olarak). Aşı ilk kez 6 aylıkken 2, 5 ml'lik bir dozda kesinlikle deri altından uygulanır ve ardından 2 ay sonra tekrar aşılama yapılır.

Kuduzlardan

Бешенство — один из наиболее опасных смертельных недугов, которым чаще всего подвержен КРС, а при незащищённом контакте с заражённым поголовьем и человек. Характеризуется данная болезнь поражением нервной системы, первичными показателями могут быть агрессия по отношению к окружающим животным, чрезмерное потоотделение и мочеиспускание, обильное слюнотечение.

При спокойной форме протекания болезнь проходит бессимптомно, отмечаются вялость, отсутствие аппетита, проблемы с глотанием и исчезновение молока. Оба случая (как буйный, так и спокойный) приводят к летальному исходу в течение двух-трёх дней с предшествующей парализацией сначала челюсти, затем конечностей.

В третьем периоде вакцинации предустановлена прививка и против этого недуга. Выходом из ситуации послужит инактивированная сухая вакцина из штамма «Щёлково-51» (Рабиков). Для иммунологической профилактики препарат вводится животным подкожно в дозе 5 мл дважды, с интервалом в 25 дней. Ревакцинация проводится спустя 2 года.

Против бруцеллёза

Бруцеллёз — это крайне опасное бактериальное заболевание, симптомами которого являются поражение половой, сердечно-сосудистой и нервной систем животного. При прогрессировании недуга может наблюдаться поражение внутренних органов, а именно: печени, селезёнки и почек. Бруцеллёз по своим внешним проявлениям чрезвычайно схож с туберкулёзом, поэтому перед постановкой диагноза важно провести специальное исследование и сделать анализы.

Заражаются животные по-разному, однако чаще всего источниками инфекций могут послужить предметы ухода, на которых поселяются болезнетворные бактерии. Первичным возбудителем болезни является мастит — нарушение, поражающее вымя КРС вследствие несоблюдения правил гигиены при кормлении и уходе.

Читайте подробнее, как лечить мастит у коровы.

Молоко заражённого этим недугом животного непригодно к употреблению, поэтому очень важно своевременно провести мероприятие по его излечению, а лучше предупредить болезнь профилактическими мерами. Защитить корову от мастита можно при помощи вакцины «Мастивак», которая вводится нетелям подкожно в дозе 6 мл в возрасте 6 месяцев с повторной прививкой спустя 2 недели.

Что касается бруцеллёза, то для его предотвращения целесообразно использовать живую сухую вакцину против бруцеллёза из штамма 19. Препарат вводится подкожно в дозе 2 мл.

Против нодулярного дерматита

Нодулярный дерматит — инфекционная болезнь кожного покрова КРС, для которой характерны поражение слизистых оболочек животного, образование гнойных бугорков, лихорадка и значительное снижение продуктивности. Болезнь может себя проявлять как в острой, так и хронической форме. Любая из них способна привести к смерти уже спустя неделю после заражения.

Önerilen Kaynaklar

İneklerde nodüler dermatit nasıl tedavi edilir?

Возникновение заболевания связано по большей части с неправильным уходом и содержанием. Грязное старое оборудование, некачественный корм и игнорирование наличия паразитов у животных приводит к повреждению кожного покрова и, в итоге, к дерматиту.

Вакцина против недуга ещё находится в стадии разработки. В основном, применяются такие профилактические меры как дезинфекция и выполнение ветеринарно-санитарных правил содержания животных.

Для иммунизации КРС используют штаммы вируса оспы овец, которые вводятся подкожно в приблизительной дозировке 10 мл, повторная вакцинация не требуется. Такой способ формирует иммунитет к дерматиту, который сохраняется до года.

Можно ли делать прививки стельным коровам

Во время беременности коровы вакцинация допускается, но не позднее чем за два месяца до отёла. Не рекомендуется профилактическая иммунизация против сибирской язвы, её лучше отложить и провести через месяц после родов. В список вещей, которые могут негативно сказаться на здоровье стельной коровы и телёнка, также входит взятие крови на лейкоз и бруцеллёз (с этим тоже следует повременить и подождать до окончания отёла).

Ek ipuçları

В период вакцинации организм животных особенно ослаблен и нуждается в более тщательном уходе и профилактических мероприятиях. К числу таких относятся:

  • ежедневный осмотр ветеринара;
  • уборка и дезинфекция стойла (желательно каждый день);
  • доскональное и своевременное соблюдение всех гигиенических процедур, а также особый уход за выменем, которое надо регулярно осматривать и массажировать после вакцинации от мастита (это самая важная составляющая здоровья животных);
  • чистота помещения, воздуха и соответствующего оборудования в начальный период жизни телёнка, поскольку неокрепший организм молодняка очень чувствителен к внешним негативным воздействиям, особенно после прививания. Необходимо обеспечить телят сухой подстилкой, чтобы не допустить размножения болезнетворных бактерий;
  • рацион животных, который должен быть хорошо сбалансирован и подобран таким образом, чтобы насытить коров необходимыми витаминами, но при этом не содержащий лишней энергии. Лучше всего в период вакцинации подойдут специальные кормовые добавки (к примеру, анионные соли), которые отрегулируют в крови животных нужный уровень кальция, вследствие попадания в организм инородных тел вакцины он существенно снизится.

Вышеописанные процедуры иммунизации являются обязательным условием для владельцев животноводческих комплексов. Продукты убоя (а именно: мясо, молоко и шкура заражённого животного) могут быть крайне опасны для человека, поэтому своевременно проведённые исследования и правильно исполненная схема вакцинации убережёт владельцев КРС от многочисленных затратных мероприятий по лечению и сохранит здоровье и продуктивность животных.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir