affiliate marketing nedir / Affiliate marketing (satış ortaklığı) nedir? | Bizmu

Affiliate Marketing Nedir

affiliate marketing nedir

Affiliate Marketing Nedir, Nasıl Yapılır?

Affiliate marketing, dilimizde “satış ortaklığı” olarak tanımlanan ve günümüz dijital dünyasında önemli bir role sahip pazarlama modelidir. Affiliate marketing, bir işletmenin; ürün veya hizmetlerini tanıtmanın yanı sıra satışını da yapmak üzere, kendi kanalları haricinde güvenilir, iletişimi kuvvetli kişi veya kuruluşlar ile yaptığı kar paylaşımlı iş birliklerini ifade etmektedir.

Affiliate Marketing Nedir?

Hızlanarak artan çeşitlilik ve rekabet ortamında, herhangi bir ürüne veya hizmete talep yaratmak için dijital kanalların maksimum oranda kullanılması gerekliliği her geçen gün daha da fazla artmaktadır. Dijital pazarlama kanalları aracılığıyla hedeflenen kitlelere hızlı ve yaygın şekilde ulaşmanın en önemli unsurlarından bir olarak karşımıza çıkan affiliate marketing; tüketicileri güvenilir bir kaynaktan bilgi alarak ürün satın almaya teşvik eden bir pazarlama türüdür.

Tamamen performansa dayalı bir gelir paylaşımı üzerine kurgulanan ve Türkçe karşılığından da anlaşıldığı üzere bir satış ortaklığı modeli olan affiliate marketing, taraflar için kazan/kazan olgusundan beslenen bir sistemdir.

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve kullanıcıların bilgisayar başında eskiye nazaran daha fazla zaman geçiriyor olmaları, özellikle e-ticaret sitelerinin dijital pazarlamanın tüm kanallarını aktif bir şekilde kullanmalarını ve yenilikçi yöntemler geliştirerek hedef kitlelerine daha hızlı ulaşmalarını zorunlu kılmaktadır. Günümüzde e-ticaret ile e-ihracatta başarılı olmak isteyen şirketler, affiliate marketing konusuna oldukça çok eğilmekte ve sitelerinde trafik oluşturmak adına, ürün satışlarına destek verecek, üçüncü taraf olarak da adlandırılabilen tanınmış, güvenilir, tüketiciyi etkileme kabiliyetine sahip kişi veya kurumlar ile satış ortaklıkları gerçekleştirmektedirler.

Sistem, çoğu zaman CPA olarak kısaltılan “cost per action” teriminin karşılığı olarak kabul edilebilecek olan “işlem başına maliyet” prensibi ile çalışır. Verilen hizmetten elde edilen her başarılı geri dönüş için başlangıçta belirlenmiş ücret üzerinden ödeme alınır.

Şirketin veya markanın kendisine ait ürün ve hizmetlerinin satışını yapması için, yayıncılara ödeme yaptığı bir reklam modeli olan affiliate marketing sisteminde üç taraf yer almaktadır.

Affilate Marketing Nedir?

1. Hizmet/Ürün Sahibi (Marka)

Ürünlerinin, güvenilir ve geniş kitlelere hitap edebilme kapasitesine sahip yayıncılar kanalıyla tanıtılmasına ve satışına ortak arayan taraftır.

2. Satış Ortağı/Yayıncı / 3. Taraf

Tüketiciler üzerinde etkisi olan, kitleleri ürün almak için ikna edebilme gücüne ve güvenilirliğine sahip bloggerlar, Instagram influencerları, satış ortaklığı yapılabilecek diğer şirketleri kapsar.

3. Son Kullanıcı / Satın Alan / Müşteri

Ürünü satın alma eylemini gerçekleştirmiş kişilerdir.

Affiliate Marketing Nasıl Çalışır?

Satış ortaklığı sistemi; ürün sahibinin kendi sitesi haricinde diğer dijital kanallar üzerinden de satışa sunulmasını talep ettiği ürün ya da hizmetleri için, satışına aracı olabilecek kişi veya kurumlar ile oluşturduğu iş birlikleri neticesinde hayata geçer. Satış başına ödenecek komisyon bazlı anlaşmalar ile yukarıda da bahsettiğimiz gibi taraflar kazan/kazan (win/win) modeliyle bir satış ortaklığı kurarlar.

Özetlemek gerekirse, ortada satılmak için sunulmuş ürünler ve bu ürünlerin internet üzerinden satılmasına aracılık yaparak gelir elde eden kişi veya şirketler vardır.

Sistem, genellikle affiliate marketing yapmak ve kazanç sağlamak isteyen yayıncının, ürün sahibi işletme ile iletişme geçmesi ve kendini tanıtarak, marka adına yapabileceklerini anlatmasıyla başlar.

Affiliate Marketing’i tercih eden işletmelerin en dikkat ettikleri konu, satışa aracılık edecek olan satış ortağının (yayıncı) iyi bir network’e, sahip olmasıdır. Geniş bir çevreye sahip, kitleleri satın almaya teşvik edebilme yeteneğine ve güvenilirliğine sahip olan yayıncılar her zaman tercih sebebidir. Yayıncı tarafından siteye yönlendirme sağlandığı halde satışın gerçekleşmemesi durumlarında işletme yayıncıya herhangi bir ödeme yapmadığından, satış eyleminin tamamlanması yayıncının kazanç sağlaması açısından önemlidir.

Affiliate Marketing ile Nasıl Para Kazanılır?

Affiliate Marketing ile para kazanmak için kişisel blog benzeri bir web sayfası ya da çeşitli sosyal medya kanallarından birine sahip olmak yeterlidir. Ancak kazanılacak paranın miktarı bakımından sitenin aldığı trafik veya aktif takipçi sayıları son derece önemlidir. Affiliate Marketing ile başka seçenekleri olmakla birlikte genellikle aşağıda belirtilen şekillerde gelir ortaklığı tesis edilir.

  • CPA (işlem başına maliyet), gerçekleşen belirlenmiş işlem başına ödeme,
  • CPL (müşteri oluşturma maliyeti), onaylanmış müşteri başına ödeme,
  • CPS (satış başına maliyet), gerçekleşen satış başına sabit ücret veya oran,
  • CPC (tıklama başına maliyet), her tıklama sonucunda satıcının sitesine getirilen trafik başına ödeme, yöntemlerinden birisi ile gelir elde edilmesi mümkündür.

Bu noktada çeşitli satıcıları bir arada toplayan platformlar kullanılabileceği gibi doğrudan satış ortaklığı sözleşmeleri yapan Amazon benzeri büyük internet siteleri üzerinden de işlemler yürütülebilmektedir. Ayrıca Google Adsense de bu anlamdaki en önemli platform olarak kabul edilebilir.

Affiliate Marketing Nasıl Yapılır?

Affiliate marketing metodu ile satış yapmayı tercih eden işletmenin yayıncıyı onaylaması halinde, bir satış ortaklığı protokolü dahilinde yayıncı, satış ortaklığı programına üye olur.

İşletmenin kendi sitesi üzerinden satışa sunduğu ancak diğer kanlar üzerinden de satışının yapılması talep ettiği ürün veya hizmetler ile ilgili URL adresleri yayıncı ile paylaşılır. Her yayıncının kendisine ait özel URL adreslerinin olması, sitedeki satın alma işlemlerinin hangi yayıncı kanalıyla geldiğini anlamak ve ödenecek satış paylarının yayıncının hesabına işlenmesini sağlamak adına önemlidir. Kısacası, birçok yayıncı sitedeki aynı ürünü pazarlıyor olsa dahi, kendilerine verilen URL adresleri farklı olduğundan sistemde herhangi bir aksama olmadan takip ve hesaplamalar yapılabilmektedir.

Yayıncının kendisine ait site veya blog üzerinden gerçekleştireceği ürün tanıtımlarında, tüketiciyi ürüne yönlendirmek adına kullanacağı bu url bağlantısı, işletmenin (markanın) kendisine ait olan sitesinde yer alan ürüne doğrudan link vermektedir. Yayıncının URL adresi üzerinden siteye giriş yaparak, satış işlemini tamamlayan müşteriden doğan kar payı ise belirli periyodlarla yayıncının hesabına aktarılır.

Yayıncı Açısından Affiliate Marketing’in Avantajları Nedir?

Satış ortaklığı sisteminin yayıncıya sağladığı en büyük avantaj, herhangi bir sermayeye ihtiyaç duymadan kendi işini yapabilme olanağı sağlamasıdır. Fazla bir efor harcamadan, başka işler yaparken dahi sistemin çalışıyor olması yayıncının iyi bir gelir elde ederken kendine zaman ayırmasına imkan tanır. Satış sonrası her türlü işlem (kargo, iade gibi ) işletmeye ait olacağından, yayıncı bu konuda herhangi bir sorumluluk almayarak diğer işlerine konsantre olabilecektir.

Aynı anda birden fazla işletmeyle ürün için satış ortaklığı yapabilme imkanı, yayıncı açısından kazanç sürekliliğini de sunmaktadır.

Yayıncı Açısından Affiliate Marketing’in Dezavantajları Nedir?

Yayıncıların asla göz ardı etmemeleri gereken en önemli konu, kendilerine ait sitelerinin ya da bloglarının, markalar tarafından tercih edilebilir bir network’e sahip olabilmesi için uzun uğraşlar vermeleri, arama motoru optimizasyonu da denilen SEO için çalışmaları sürekli şekilde yapmaları, hatta bunun için belirli bir bütçe ayırmaları gerekliliğidir. Aslında bir dezavantaj değil de “kendine yatırım süreci” olarak ele alınması gereken dönem yayıncı için uzun bir yolculuk olabilir.

Dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de; ürünlerinin satışını artırmak ve markasını geniş kitlelere ulaştırmak adına affiliate marketing yöntemini tercih eden işletmelerin, satış sonrası yayıncıya yapacağı ödeme limit ve zamanlamalarının netleştirilmesidir. Bazı markalar, komisyon oranının belirli bir seviyeye ulaşması gerekliliğini şart koşarken, bazı markalar ise hak edilen ödemeleri çok uzun vadelere yayabilmektedirler. Bu tip detayların marka ile yapılan anlaşmada karşılıklı imza altına alınması, yayıncının beklentileri ve çabalarının karşılığı olan hak edişinin netleşmesi açısından dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.

İşletmeler Açısından Affiliate Marketing’in Avantajları Nedir?

Affiliat marketing’i tercih eden ürün sahibi/işletmenin ise en büyük avantajı birden fazla satıcı ile çalışabilmek ve çok geniş bir çevreye, hızlı tanıtım yapabilme olanağına sahip olarak marka bilinirliğini geniş kitlelere duyurmaktır.

Ülkemizde e-ticaret veya e-ihracaat yapan markaların % oranında satış ortaklığı üzerine kurulu iş modelini tercih ediyor olmalarındaki en önemli faktörlerden biri de; sonucu belli olmayan ve ölçümleme yapılamayan reklam giderleri yerine ölçümlenebilen tanıtım çalışmaları yapmak ve satışı tamamlanan ürünler için bir reklam harcaması yapıyor olmaktır.

Affiliate Marketing Ne Kadar Kazandırır?

Affiliat marketing’in yayıncıya kazandıracağı kar payı oranı, tamamen taraflar arasında yapılan işbirliğine, ürünün niteliğine ve bütçesine göre farklılıklar gösterir.

İşletmeler, ürünlerinin satışını gerçekleştirmek üzere anlaşmalar yaparken yayıncının network’ünü, daha önce yaptığı yayın içeriklerini, satışı yapılacak ürün ile özdeşleşiyor olup olmadığı araştırarak bir komisyon oranı belirlemektedir.

Satış ortaklığında söz konusu olan oranlar %10’dan % 50ye kadar değişiklik gösterebilir. Yayıncının ününe, hitap ettiği kitleye veya ürünün değerine göre taraflar arasında yapılacak özel anlaşmalar ile belirlenir.

Affiliate Marketing’in Püf Noktaları Nelerdir?

Affiliate Marketing’in püf noktaları arasında en önemli husus, niş bir ürün veya alan yakalamaktır. Aranan, tercih edilen bir ürünü bulup doğru bir kanalda pazarlamak en hızlı ve en kesin para kazanma yolu olacaktır. Ancak bu her zaman mümkün değildir. Bu nedenle özgün ve ilgi çekici içerikler oluşturmak son derece önemlidir. Gerek sitenin içeriği gerekse eğer varsa reklam yazıları, yüksek kalitede yazılmış olmalıdır.

Kaliteli içeriğin arama sonuçlarında üst sıralara çıkması için bazı optimizasyon çalışmaları da yapmak gerekir. SEO olarak bilinen arama motoru optimizasyonu, site sahipleri için en faydalı çalışmalar arasında sayılabilir. Bu sayede daha fazla kişiye erişmek ve geliri arttırmak mümkün olacaktır.

Satış ortaklığı ile para kazanmanın en önemli ayaklarından birisi de verimli ve etkin bir sosyal medya kullanıcısı olmaktır. Aktif kullanıcılarla oluşmuş bir takipçi kitlesine yazılan içerikleri bildirmek ve oradan elde edilecek trafik ile çok daha fazla ziyaretçi sayısına ulaşmak akıllıca bir davranış olarak kabul edilebilir.

Affiliate Marketing Örnekleri

Amazon Associates, Shopify Affiliates, eBay Partner Network, Alibaba ve Booking dünya genelinde isim yapmış ve ortaklarına önemli gelirler elde etme imkânı sunmuş dev organizasyonlardır. Bunlara ilave olarak Türkiye’de Trendyol, özellikle sosyal medya kanalı üzerinden influencer olarak adlandırılan ama temelinde tam anlamıyla Affiliate Marketing örneği olan bir sistemi başarıyla uygulamaktadır. Ayrıca Gittigidiyor, Hepsiburada, Sanalpazar ve GCM Partner, diğer başarılı yerli örnekler olarak karşımıza çıkmaktadır.

En İyi Affiliate Marketing Siteleri

Bazı siteler belli alanlara ve sektörlere yoğunlaşmış olup ekonomi ve finans, sağlık ve sağlıklı beslenme, gezi, seyahat ve tatil blogları gibi bazı özel sayfaların kendi alanlarına reklam veren satıcılardan bağlantı almaları daha kolay ve etkili sonuçlar vermektedir.

Bu şekilde özel sitelerin veya reklam verenlerin yanında her konudaki bloglara reklam veya bağlantı veren hem yerel hem de küresel satış siteleri, abonelik başına ödeme yapan çeşitli internet sayfaları bulunmaktadır. Bu tarz siteleri internet üzerinde yapılacak küçük çaplı bir arama ile bulmak ve içlerinden en iyi imkanlar sunan ve size uygun görüneni ile anlaşmak mümkündür.

Son yıllarda sıklıkla dile getirilen pazarlama yöntemlerinden Affiliate Marketing nedir? Türkçe’de “Satış Ortaklığı” olarak da bilinen Affiliate Marketing, internet üzerinden özellikle de sosyal medya vasıtası ile yapılan bir pazarlama yöntemidir. Günümüzde sosyal medya fenomenlerinin de fazlasıyla kullandığı Affiliate Marketing nedir ve nasıl yapılır ayrıntılarını bu yazımızda okuyabilirsiniz. Ayrıca Affiliate Marketing yapmayı planlıyorsanız hangi platformları kullanabileceğinizi de yazımızda bulacaksınız.

Affiliate Marketing Ne Demek?

Network sahibi bir kişinin herhangi bir markanın ürün ya da hizmetlerini internet ortamında tanıtarak satış yapması ve bu satıştan da komisyon almasına Affiliate Marketing yani Satış Ortaklığı denmektedir. İnternet üzerinden para kazanma yollarını incelediğimizde şu anda en popüler yöntemin Affiliate Marketing olduğunu söyleyebiliriz. Network sahibi olan yani belli bir kitleye hitap eden her kişi bu pazarlama yöntemini kolaylıkla kullanabilir ve yaptığı her satıştan da komisyon alarak para kazanabilir. Eski zamanların popüler yöntemi olan “Doğrudan Satış” günümüzde yerini Affilate Marketing’e bıraktı dememiz yanlış olmayacaktır.

affiliate marketing nedir

Kimler Affiliate Marketing Yapabilir?

Evet, network sahibi olan herkes Affiliate Marketing yapabilir diyoruz ama kim bu network sahipleri?

  • Hiti yüksek olan web site sahipleri ya da yöneticileri
  • Takipçi sayısı yüksek sosyal medya hesapları
  • Influencer’lar

Affiliate Marketing yapabilmeniz için ürün ya da hizmetleri anlatacağınız bir kanala ihtiyacınız var. Bu kanal bir web sitesi, Google Ads ya da bir sosyal medya hesabı da olabilir. Şu anda Instagram, TikTok, Twitter ve YouTube gibi popüler mecralarda takipçi sayısı fazla olan kişiler yani influencer’lar da bu yöntem ile para kazanıyorlar.

Takipçi sayısı yüksek olan her hesap ya da kişi Affiliate Marketing ile iyi kazanç sağlamaz, bunu da belirtmekte fayda var. Eğer takipçileriniz ile etkileşiminiz yüksek ise yani sizin fikirlerinize ve beğenilerinize güveniyorlarsa, aranızda bir samimi bağ kurmuşsanız satışlarınız da daha yüksek olacaktır. Peki, bu satışları yapabilmek için marka ya da firmalarla nasıl iletişim kuracaksınız yani Affiliate Marketing nasıl yapılıyor? Gelin, yakından inceleyelim.

Affiliate Marketing Nasıl Yapılır?

Affiliate Marketing yapabilmeniz için öncelikle marka ya da firmalar ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Eğer çok ünlü bir influencer değilseniz ya da çok bilinen bir web siteniz yoksa sizin adım atmanız gerekiyor. Kendinize güveniyorsanız eğer mutlaka marka ya da firmalara kendinizi tanıtın, ajansları ile görüşmeler başlatın. Satış ortaklığı yaptığınız takdirde onlara ne katkı sağlayabileceğinizden bahsedebilirsiniz. Affiliate Marketing yapabilmek iki farklı yöntemi kullanabilirsiniz;

  • Marka ile direkt görüşerek Affilate Marketing yapmak

Marka ya da firma ile direkt görüşme sağladığınız ve satış ortaklığı başlattınız. Marka tarafından size bir kod ya da özel bir link verilir, siz kendi networkünüzde satışı yapılacak olan ürün ya da hizmeti tanıtırken bu kodu ya da linki kullanırsınız. Networkünüzdeki kişiler satın alma işlemini bu kod ya da link üzerinden yaptığı takdirde yapılan her satıştan size komisyon verilir. Komisyonu marka ya da firma size ödemektedir.

  • Affiliate Network vasıtası ile Affiliate Marketing yapmak

Marka ya da firmalar ile direkt görüşmeden de aracı siteleri kullanarak Affiliate Marketing de yapabilirsiniz. Aracı siteler yani Affiliate Network marka ve firmaları network sahipleri ile buluşturur. Bu sitelere üye olmak ücretsizdir. Bu sitelerden kendi networkünüze yani hedef kitlenize uygun bir marka seçip size özel verilen linkleri alabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu reklam linklerini web sitenizde ya da hesabınızda kullanıyorsunuz ve bu link üzerinden yapılan her satıştan size komisyon ödeniyor. Ödemeleri aracı site üzerinden alıyorsunuz.

Network Nedir Nasıl Kurulur? yazımızı da incelemek isteyebilirsiniz.

Herkes Affiliate Marketing Yapabilir mi?

Herkes Affiliate Marketing Yapabilir mi?

Affiliate Marketing yapabilmek bu kadar kolay gibi görünse de aslında emek isteyen bir iş. Evet, her isteyen gidip aracı sitelere üye olabilir, linkini alır ancak satış yapabilir mi? O ürünün ya da hizmetin reklamını öyle iyi yapmalısınız ki karşı tarafı yani hedef kitlenizi ikna edebilesiniz. Bu nedenle üzerine düşünmeniz, plan ve program çerçevesinde hareket etmeniz gereklidir. İnternet üzerinden para kazanmak çok kolay denilse de emek olmadan ekmek olmuyor!

Affiliate Marketing ile para kazanmak istiyorsanız yapmanız gerekenleri şu şekilde toparlayabiliriz;

  • Web site hitinizi ya da sosyal medya takipçi sayınızı artırmak
  • Marka ya da firma ile iletişime geçmek veya aracı sitelere üye olmak
  • Reklam linki ya da kodu kullanarak ürün tanıtımı yapmak, hedef kitleyi satın almaya ikna etmek
  • Satılan her ürün üzerinden komisyon almak

Affiliate Marketing’e olan ilginin günden güne arttığını da belirtelim. Bunu siz de çok rahat gözlemliyorsunuzdur. Özellikle Instagram’da artan Trendyol linkleri bu artışa bir kanıt olarak gösterilebilir. Takipçi sayısı 10 bini geçen her hesap hikayelerinde link verebiliyor. “Yukarı kaydır” linkleri de genellikle Trendyol’a ait oluyor.

Affiliate Marketing’in bu denli artmasının bir diğer nedeni de satılan ürün ya da hizmette sizin bir sorumluluğunuzun olmamasıdır. Sorumluluk tamamen o firmaya ya da markaya aittir. Diğer bir deyişle olumsuz durumlarda sizin başınız ağrımaz. Ancak kalitesine güvenmediğiniz bir ürünü de takipçilerinize tanıtmanız ve satın almaya teşvik etmenizin ne kadar etik olduğu tartışılır. Siz de bu yöntemi kullanarak para kazanmak istiyorsanız ilk olarak web site hitinizi ve sosyal medya takipçilerinizin sayısını artırmalısınız.

SEO Ajansı ile sitenizi Google&#;da ilk sıralara yükseltin!

Satış Ortaklığı (Affiliate Marketing) Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde online satışların yükselişi ve pek çok kişinin artık online alışverişi tercih etmesi üzerine girişimciler de bu alanda daha fazla yer almaya başladı. Satış ortaklığı da dijital satış dünyasında önemli bir kavram olarak öne çıkıyor. Özellikle sosyal medya aracılığıyla yapılan bir pazarlama yöntemi olarak satış ortaklığı, daha fazla kazanç elde etmeyi sağlıyor. Satış ortaklığı yaparak kazanç sağlamak istiyorsanız, bu modelin nasıl çalıştığını mutlaka öğrenmelisiniz. Bu model ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Satış Ortaklığı Ne Demek?

İngilizcede affiliate marketing olarak ifade edilen kavram, dilimize satış ortaklığı olarak geçmiştir. Network sahibi olan kişilerin, herhangi bir markanın ürün ve hizmetlerini tanıtarak yaptığı satışlara ve bu satışlardan komisyon elde etmesine satış ortaklığı adı verilir. İnternet üzerinden para kazanma yöntemlerine bakıldığında satış ortaklığı, en popüler yollardan biri olarak öne çıkar.

Satış Ortaklığı Sistemi Nasıl Çalışır?

Ürün veya hizmet sahibi olarak kendi web siteniz haricinde diğer dijital kanalları da kullanarak satış yapmak istiyorsanız, bu satışı yapabilecek kişi ve kurumlar ile iletişime geçerek iş birliği yapmalısınız. Satış başına ödeyeceğiniz komisyonu ise kazan/kazan modeli ile anlaşma kurarak belirleyebilirsiniz. Bu sistemin başlangıcı ise genellikle kazanç elde etmek isteyen yayıncının, satışa sunulan ürünlerin pazarlamasını yapacak kişi ve şirketler ile iletişime geçmesi ve kendini tanıtmasıyla başlar. Ancak şirket sahibi olarak siz de bir yayıncıyla iletişime geçerek satış ortaklığı teklif edebilirsiniz.

Satış ortaklığı yapacaksanız, dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri yayıncının güçlü bir network&#;e sahip olmasıdır. Çünkü geniş bir kitleye sahip ve güvenilir olan yayıncılar, ürünlerinizi satma konusunda daha başarılı olurlar. Bu yayıncıların kitleleri, yayıncının pazarladığı ürünleri satın almaya eğilimlidir. Aynı zamanda yayıncı web sitenize yönlendirme yaptığı halde satış olmuyorsa, yayıncıya komisyon ödemesi yapmanıza gerek yoktur. Yani satış ortaklığı, şirket sahibi olarak reklam için herhangi bir yatırım yapmadan gerçekleştirebileceğiniz reklam ve pazarlama stratejilerinden biridir.

Kimler Satış Ortaklığı Yapabilir?

Satış ortaklığı yapabilecek kişiler oldukça geniş bir kesimi kapsar. Ancak yine de başarılı bir ortaklık için yayıncının sahip olduğu network çok önemlidir. Satış ortaklığı yapabilecek kişiler arasında şunlar yer alır:

Satış ortaklığı kuracağınız yayıncıların, kendi web siteniz haricinde farklı bir platformdan ürünlerinizi tanıtması için tercih edeceğiniz yayıncının hangi platformda yer aldığını bilmelisiniz. Aynı zamanda bu yayıncıların takipçileri ve hedef kitlesinin sizin ürün ve hizmetlerinizi satın alacak potansiyelde olması da ortaklıktan daha fazla kazanç elde etmenizi sağlar.

Satış Ortaklığı Nasıl Yapılır?

Satış ortaklığı yapmak için öncelikle yayıncılar ile firmaların iletişim kurması gerekir. Eğer şirket sahibi olarak siz yayıncı ile iletişime geçecekseniz, sosyal mecralarda tanınan ve takipçi sayısı yüksek olan güvenilir kişilere yönelmelisiniz. Herhangi bir kişi bunun için size ulaştıysa da bu sayılan özelliklere uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Ortaklık kurulurken mutlaka taraflar olarak birbirinize olan katkılarınızdan bahsetmelisiniz. Bu sistemde yer alan taraflar üçe ayrılır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Ürün ya da hizmet sahibi olan marka veya firma, tanıtım ve satış için ortak arayan taraftır.
  • Satış ortağı, yayıncı ya da üçüncü taraf olarak adlandırılan taraf ise tüketiciler üzerinde etkisi olan, onları ikna edebilen ve güvenilir influencerlar, sosyal medya kullanıcılarıdır.
  • Ürünü satın alma eylemini gerçekleştiren taraf ise son kullanıcı, satın alan ya da müşteri olarak adlandırılır.

Satış ortaklığı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:

  • Ortaklık kuracak marka ve yayıncı tarafları birbirlerini yeterince iyi araştırmalı ve tanımalıdır.
  • Satışı için aracılık yapılacak ürünlerin, yayıncının kendi içerikleri ile uyumlu olması gerekir. Alakasız ürünlerin yayıncılar tarafından tanıtılması, geri dönüş oranını düşürür.
  • Ürüne olan talebi iyice araştırarak satış potansiyelini artırmak mümkündür.

En İyi Satış Ortaklığı Siteleri

Satış ortaklığı yapmak için kullanabileceğiniz pek çok site vardır. Bu siteler arasında en iyi olanlar ile ilgili aşağıda bilgi verilmiştir.

  • eBay Partner Network: Milyonlarca satıcı, ürünlerini direkt olarak dünyanın her yerindeki müşterilerine ulaştırmak için eBay’i kullanır. eBay aracılığıyla yapılan ortaklıkta, kişiler şirketinizin ürünlerini kendi sitelerinde ya da bloglarında tanıtabilir.
  • Amazon Associates: milyondan fazla ürün sunan Amazon, Amerika’nın en güvenilir markalarından biri olarak öne çıkar. Ortaklık kurduğunuz kişiler, Amazon’un sitesinde bulunan ürünlerinizi linkler aracılığıyla kendi web sitelerinde tanıtmak için Amazon Affiliate’i kullanabilirler.
  • Impact: Reklam verenler ile yayıncıları bir araya getiren Impact, ürünlerinizin yüksek takipçili kişiler tarafından pazarlanması için kullanabileceğiniz bir sitedir.
  • Trendyol: Türkiye’de affiliate marketing yapmak için en çok kullanılan sitelerden biri Trendyol’dur. Çünkü pek çok kişi online alışveriş için Trendyol’u tercih eder.

Satış Ortakları Nasıl Ödeme Alır?

Satış ortaklarına farklı yollardan ödeme yapılır. Siz de ortaklık kurduğunuz yayıncılara ödeme yaparken bu yöntemler arasından istediğinizi tercih edebilirsiniz. Satış ortaklarına ödeme yapmak için şu yöntemleri kullanabilirsiniz.

  • Satış Başına Ödeme: En yaygın olarak tercih edilen ödeme yöntemidir. Satılan ürünleriniz ve hizmetlerinizin, bu ortaklık aracılığıyla yapılanları için satış ortağınıza, ürün satış fiyatı üzerinden belli bir yüzde verebilirsiniz.
  • Potansiyel Müşteri Başına Ödeme: Bu yöntemde esas hedef, satış ortağının şirket için potansiyel müşteri çekmesidir. Örneğin; müşterilerinizin yayıncı aracılığıyla web sitesine girmesi, e-bültene kaydolması veya bir formu doldurmasını bekleyebilirsiniz. Tüm bu aksiyonlar üzerinden satış ortaklarına komisyon verebilirsiniz.
  • Tıklama Başına Ödeme: Web sitenizin daha fazla trafik almasını istiyorsanız, yayıncıların sizin internet sitenize yönlendirme yapmasını sağlamalısınız. Yayıncılar sosyal medya platformları gibi çeşitli kanallardan takipçileri ile iletişime geçerek web sitenizin daha fazla tıklama almasını sağlar. Site trafiğinizin artmasıyla orantılı olarak ödeme yapabilirsiniz.

Satış Ortaklığının Avantajları Nelerdir?

Satış ortaklığının hem şirketler hem de yayıncılar açısından pek çok avantajları vardır. Ortaklık kuran şirket sahipleri şu avantajlara sahip olabilir.

  • Birden fazla yayıncı ile ortaklık kurarak çok geniş bir kitleye ulaşabilir ve markanızın bilinirliğini artırabilirsiniz.
  • Sonucu bilinmeyen ve ölçülemeyen reklam harcamaları yerine ölçümlenebilen reklam çalışmaları için harcama yapabilirsiniz.
  • Ortaklık kurduğunuz yayıncıya, satılan ürünleriniz oranında komisyon vereceğiniz için gereksiz masraf yapmanın önüne geçebilirsiniz.
  • Online pazarlama yöntemi olduğu için satış ortaklığı ile 7/24 ürünlerinizin tanıtılmasını ve satılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ortaklık kurmak için yayıncılarla kolayca iletişime geçebilir ve ürünlerinizi tanıtmaları için samimi bir dil kullanmalarını sağlayarak daha geniş bir kitleye hitap edebilirsiniz.

Siz de satış ortaklığı modeliyle kâr elde etmek ve satışlarınızı artırmak istiyorsanız, hemen Mükellef web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Mükellef’i kullanarak şirket kurmanın avantajlarından ve girişimcilere sağlanan tüm kolaylıklardan yararlanabilirsiniz. Mükellef, şirket kurma esnasında ve sonrasındaki tüm süreçlerde yanınızda olarak finansal süreçlerinizi yönetme konusunda size yardımcı olur. Bu sayede zamandan ve maddi açıdan tasarruf edebilirsiniz. Sonraki aşamalarda da şirketinizin ihtiyaç duyabileceği e-Fatura, online ön muhasebe programı, marka tescil gibi hizmetlere Mükellef üzerinden erişebilirsiniz.

New call-to-action

İlgili


Affiliate Marketing Nedir?

Affiliate Marketing türkçe de anlamı Satış Ortaklığı olarak geçmektedir. Affiliate Marketing, elektronik ortamlarda ürün ya da hizmetlerin tanıtımının yapıldığı ve günümüz teknolojisinde tercih sebebi yüksek bir pazarlama sistemidir. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse Affiliate Marketing, web site sahiplerinin ya da firmaların internet üzerinden para kazanmasını sağlayan bir yöntemdir. Affiliate Marketing, bir kişinin ya da kurumun ürünlerinin reklamını yaparak para kazanmasıdır. Affiliate Marketing sisteminde 3 taraf bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki şekildedir.

Tüccar : Satılacak olan ürünlerin asıl sahibidir.
Ortak : Ortaklar, ürünlerin reklamını yaparak kişilerdir. Bu kişiler, bir blog sitesi, Instagram influencerları ya da satış ortaklığı yapan şirketler yer almaktadır.
Müşteri : Adından da anlayabileceğiniz gibi müşteri, reklamı yapılan ürünü satın alan kişilerdir.

Affiliate Marketing yapmak isteyen ortaklar, satıcı kişi yani tüccar ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Türccar ile yapılacak olan anlaşma doğrultusunda ortak veya ortaklar satışını yapmak istedikleri ürünlerin reklamını yapmaya başlayacaklardır. Reklam üzerinden giden her bir müşterinin alacağı ürün üzerinden de ortaklar yapılan anlaşmaya göre komisyon ücreti alarak para kazanabileceklerdir. Affiliate Marketing, genellikle iyi bir network (Geniş bir çevre topluluğuna sahip) sahibi kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Affiliate Marketing de tüccar, siteye gelen müşteri ziyaretlerine göre değil, site üzerinden yapılacak olan müşteri alışverişlerine göre ortağa ücret ödeme yapmaktadır.

Neden Affiliate Marketing?

Affiliate Marketing, günümüz de büyük bir öneme sahipt bir pazarlama sistemidir. Bunun sebebi ise, tüketiciler tarafından oldukça fazla bir talep görmektedir. Tüketicilerin günümüz de Affiliate Marketing sistemine olan ilgisi hızlı olması, güvenli ve kolay bir şekilde alışveriş yapmak istemelerinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple, üreticiler artan tüketici taleplerine yetişebilmek ve aynı zaman da dijital ortamda ürünlerini satışını yapabilmek için ürünleri için reklam yapma ihtiyacı duymaktadırlar. Ürüteciler, ürünlerinin reklamını yapmaları için blog siteleri sahipleri ile, Instagram influencerları ile ve web üzerinde geniş bir çevreye yani network ü olan kişilerle anlaşmalar yaparak ürünlerinin reklamını yaptırırlar. Bu şekilde de hem reklam yapan ortaklar, hem de ürün sahipleri mevcut müşteri sayısını arttırır ve daha fazla kazanç elde etmeye başlarlar.

Affiliate Marketing Nasıl Yapılır?

Affiliate Marketing yapmak ürün sahibi, satış ortağı ve müşteri arasında yapılmaktadır.
Ürün sahibi ürünün üreticisidir. Satış ortağı, ürünün reklamını yapan kişilerdir, müşteri ise ürünü satın alan kişilerdir.
Affiliate Marketing yapılırken ilk olarak satış ortağı ürünün reklamını yapar. Daha sonrasında müşteri ürüne tıklayıp sepete ekler. Ardından müşteri ürünü satın alır ve bu satın alma işleminde satış ortağı satılan ürün için komisyon kazanır.

Aşağıda Affiliate Marketing nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.

1- Reklam için İhtiyaç olan Reklam Hazırlayın.

Satı ortaklığı yapacağınız ürün için reklam yapabilmek için ihtiyacınıza göre bir reklam alt yapısı oluşturmanız gerekmektedir. Reklam alt yapısı oluşturabileceğiniz 3 farklı stratejiden bahsedeceğiz.

Blog Açmak : Affiliate Marketin&#; de en etkili bir şekilde ürün satışı yapmanın yöntemi bir blog sitesi açmak olacaktır. Ancak burada açacağınız blog sitenizin hedef kitlesi satışını yapacağınız ürünün hedef kitlesine hitap ediyor olması gerekmektedir. Hedef kitleniz satış ortaklığı yaptığınız ürünün hedef kitlesine yönelik olması durumunda ciddi kazançlar sağlayabilirsiniz. Blog sitesi açarak para kazanmak isteyen kullanıcılar, blog sitelerine gelen kullanıcı trafiğini arttırdıkça daha fazla kazançlar elde edebilir.

Sosyal Medya : Affiliate Marketing başta Facebook olmakla birlikte Instagram Twitter, Twitch gibi sosyal medya mecraları üzerinde reklamlar yapılarak kazançlar elde edilmektedir. Ancak bu tür sosyal medya platformlarında reklam verebilmek için bir miktar ücret ödemeniz gerekebilmektedir. Bu nedenle bir reklam oluşturmak istediğinizi de dikkatli bir şekilde reklam içeriğinizi oluşturmanız gerekmektedir.

İnternet Reklamları : Affiliate Marketing için internet de bir reklam verilmesi gerektiğinde aklan gelen ilk platform Google Adwords&#; dür. Google Adwords gibi platformlar hedef kitleye doğrudan ulaşmayı sağlamaktadır. Fakat burada bilinmesi gereken bir nokta var ki bu tarz Google Adwords gibi platformlarda reklam verebilmeniz için bir takım ücretler ödemeniz gerekmektedir. Eğer ki ödediğiniz reklam ücreti kazancınızın altında kalıyorsa sizi zarara uğratacaktır. Bu nedenle bu tarz platformlarda reklam yapmadan önce reklam içeriği ve hedef kitlenizi daha iyi bir şekilde optimize ederek belirlemeniz gerekmektedir.

E-posta Yoluyla :  Affiliate Marketing&#; in bir diğer yöntemi ise e-posta yoluyla yapılan para kazanma yöntemidir. Bu yönteme e-mail marketing denilmektedir. E-mail marketing ile yapacağınız satış ortaklığınız sonrasında kişilere gönderilen e-posta ile üzerinden yapılan anketler ve posta içerisinde yer alan reklamlar üzerinden komisyon kazanabilirsiniz. E-mail Marketing nedir şeklinde aklınıza bir soru takılması durumunda detaylı bilgi için web sitemizin makaleler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

2-Potansiyel Müşteriye Ulaşma

Affiliate Marketing&#;de en önemli noktalardan birisi de satış ortaklığı yaptığınız ürünlerin reklamını yaparken potansiyel müşterilere reklamı ulaştırmanız olacaktır. Ürün reklamı yaparken blogunuzdaki veya sosyal medya hesaplarınızdaki takipçileriniz sizin hedef kitleniz yani potansiyel müşteriniz olacaktır. Ürün reklamınızı hazırlarken kendinizi bir takipçiniz gözünden inceleyin ve reklamınızı bu doğrultuda yaptığınız da hedef kitlenize daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

3- Doğru Ürün Seçimi Yapma

Satış ortaklığı yaptığınız ürün için bir reklam yapacağınız da bu reklamın hedef kitlenize de hitap ediyor olması gerekir. Çünkü bir blog siteniz veya sosyal medya hesabınız da spor ile ilgili içerikler paylaşım hedef kitleniz çoğunlukla erkek takipçileriniz olduğunda satış ortaklığı için gidip bir makyaj malzemesi üreten bir tüccar ile satış ortaklığı yapmanız doğru olmayacaktır. Bunun sebebi ise, Affiliate Marketing yaparak para kazanmanızın en önemli unsuru ürün satışı yaptıkça kazanç sağlayabilirsiniz. Bu nedenle çoğunluğu erkek olan sosyal medya hesabınız da makyaj malzemesinden çok erkek takipçilerinize uygun bir ürün satışı için reklam yapmanız size daha çok kazanç sağlayacaktır.

Ürün seçimi yaptığınız da dikkat etmeniz diğer unsurlar ise üründen kazanacağınız komisyon ve reklamını yapacağınız ürünün kalitesi olacaktır.  Komisyon oranları genellikle ürün sahibi tarafından belirlenmektedir. Her firma farklı komisyon oranları belirleyebilir. Ürün maliyetinin yüksek olması maliyet arttıracağından dolayı firma size düşük komisyonlar da teklif sunabilir. Fakat siz reklamını yapacağınız ürünün kalitesini araştırmayıp ve üretici firma kaliteli bir ürün sunmayıp aynı zamanda müşterilerinize istediği kalite de bir ürün göndermediği zaman, burada siz takipçi kaybedebilir ve sosyal medya ve blog sitenizdeki takipçileriniz tarafından güvenilirliğinizi kaybeder ve aynı zaman da hep bir sonraki sefer kazanç sağlayamaz hem de ciddi bir takipçi kaybedebilirsiniz.

Affiliate Marketing Örnekleri

Affiliate Marketing hakkında yukarıda bilgilendirmeler yapılmıştır. Ancak Affiliate Marketing denildiğinde halen aklınız da tam olarak bu konu ile ilgili bir fikir oluşmadıysa size Affiliate Marketing ile ilgili bir kaç örnek verilmiştir.

Reklamlar, Bannerlar ve vb. Reklam Yapmak

Affiliate Marketing de en bir ürün reklamını yapmak istediğiniz de bunun en kolay yollarından birisi blog siteleriniz de banner reklamları yerleştirmek olacaktır. Blog sitenize yerleştireceğiniz bannerlar sayesinde sitenizin takipçileri tarafından reklam dikkat çekici görünmesi sonrasında bannera tıklayacak ve ürün satışı yapılacağı adrese yönlendirilecek. Bu şekilde de takipçiniz bir ürün satın aldığın da sizde satın alınan ürünün komisyon üzerinden kazanç sağlamış olacaksınız.

Sosyal Medya Hesabındaki İçeriklere Bağlantı Ekleme

Affiliate Marketing için bir diğer örnek ise sosyal medya hesabınızda paylaştığınız içeriklere link eklemek olacaktır. Sosyal medya da satış ortaklığı yaptığınız ürünü hedef kitleye ulaştırabilmek için, paylaştığınız içerik altına link bırakmak olacaktır. Bu linke takipçileriniz tıklayıp bir ürün satın alması sonucunda ise sizde satılan ürünün komisyonunu alacak ve bir kazanç elde etmiş olacaksınız.

Affiliate Marketing’in Avantajları

Affiliate Marketing avantajları ile ilgili olarak aşağıda bazı bilgilere yer verilmiştir.

Affiliate Marketing Performansa Dayalıdır

Affiliate Marketing çalışmalarında yapmış olduğunuz reklamlar, hedef kitleye ulaştığında ve bu hedef kitleler tarafından satın alma işlemi gerçekleşmesi sizin yaptığınız reklam çalışmalarına ait performansa dayalıdır.

Yeni Hedef Kitlelere Ulaşmanızı Sağlar

Affiliate Marketing çalışmaları yaptığınız da farklı yayıncıların farklı takipçilerine ürün veya ürünlerinizi tanıtma şansı yakalamış olursunuz. Ürünlerinizi yeni kitlesine ulaştırmak ve tanıtmak ve aynı şekilde satış oranınızı yükseltmek için Affiliate Marketing çalışmalarına ihtiyacınız olmaktadır. Çalışacağınız yayıncıyı seçerken mutlaka yayıncıların hangi hedef kitleye yönelik içerikler paylaştıklarını mutlaka incelemeniz gerekmektedir. Ürününüzün reklamı için anlaşmış olduğunuz yayıncı hedef kitlenize hitap etmiyor ise ürün tanıtımınız ve yayıncı için vermiş olduğunuz ödemeler size maddi zarara sokabilir. Bu nedenle mutlaka ürününüz ile ilgili bir hedef kitleye sahip olan yayıncılar ile Affiliate Marketing çalışmaları yapılması önerilmektedir.

Marka Bilinirliğini Arttırma

Affiliate Marketing&#; in üretici firmalara sağlamış olduğu bir diğer avantajlarından birisi de marka bilinirliğini arttırmaktır. Affiliate Marketing ile birlikte satış ortaklığı yaptığınız blog siteleri ya da sosyal medya influencerları ürününüzün tanıtımını yaparken aynı zaman da markanızın da reklamını yapmış olurlar. Bu da sadece bir ürününüzü değil aslında marka bilirliğinizi arttırarak farklı ürün satışı yaparak daha fazla kazanç sağlamanıza olanak sağlıyor. Ürünlerinizin ilgi çekici olması ve müşterilere özel sunmuş olduğunuz ek fırsatlar sayesinde markanızı daha dikkat çekici yapar. Böylelikle marka bilinirliğinizi arttırdığınız da hem hedef kitleniz de bir artış olur hem de satış oranınızı artırarak daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz.

7/24 Gelir Elde Etme İmkanı

Siz bir üretici ile anlaşma yaptıktan sonra kullanıcılar sizin reklamını yaptığınız ürünleri 7/24 saat satın alma işlemi gerçekleştirebilirler. Böylelikle siz gece uyurken dahi bir kullanıcı satın alma işlemi yaptığında siz de para kazanmış olacaksınız.

Müşteri Desteği Olmadan Ürün Satışı Yapmak

Affiliate Marketing&#; in bir güzel avantajı ise, siz hiç bir müşteri desteği sağlamadan üretici firma ile yapmış olduğunuz anlaşmaya dayalı olarak satılan ürünlerden para kazanabilirsiniz. Ürün ile ilgili bir sorun çıktığında müşteri desteği üretic firma tarafından verilmektedir.

Evden Çalışma Fırsatı

Affiliate Marketing sayesinde tamamen evden çalışabilirsiniz. Evden çalışma rahatlığı sayesinde Affiliate Marketing için SEO uyumlu içerik yazma veya Googla Adsens konularında kendinizi daha ileri derecede geliştirebilir ve daha fazla kazançlar elde edebilirsiniz.

Affiliate Marketing’in Dezavantajları

  • Satış ortaklığı çalışmasında yapmış olduğunuz reklamın başarılı bir şekilde olması için dijital pazarlama alanında bilgi ve tecrübe sahibi olmanız gerekmektedir. Bu alan da bir bilgi ve tecrübeniz bulunmadığında reklamını yaptığınız ürünü hedef kitleye ulaştıramadığınız da ek bir kazanç sağlayamaz ve yapmış olduğunuz işte başarısız olduğunuz için tekrar sizinle bir satış ortaklığı yapılmayabilir.
  • Bazı markalar satış ortaklığı anlaşmalarında size farklı kısıtlamalar getirebilir ve bu kısıtlamalardan kaynaklı olarak çok az bir kazanç sağlayabilirsiniz.
  • Yayınladığınız içerik için link yerleştirme, link yönlendirme gibi konular da bilgi ve tecrübe sahibi olmanız gerekmektedir. Aksi taktirde satış ortaklığı sonrasında ürün için bir link yerleştirmeye veya link yönlendirme yapılmadığında kazanç elde edemezsiniz.

Satış Ortaklığı Veren Şirketler

Satış Ortaklığı Affiliate Marketing&#; in Türkçe karşılığıdır. Satış ortağı olan şirketler veya kişiler, ürün ve hizmet reklamları yaparak komisyon sistemi sayesinde dijital ortamda para kazanabilmektedir. Affiliate Marketing de üretici ve reklamcı olarak 2 taraf bulunmaktadır. Üretici, satışını arttırmak isteyen taraf iken, reklamcı, yapacağı reklam sayesinden komisyon sistemi üzerinden para kazanmayı hedeflemektedir. Affiliate Marketing ile para kazanmak her ne kadar kolay bir yöntem olarak görünüyor olsa da aslında bu sistem üzerinden para kazanmak oldukça zordur. Reklam yapacağınız ürünleri doğru hedef kitlelerine ulaştırmanız ve bu hedef kitlelerinin reklamını yaptığını ürünler için satın alma işlemi gerçekleştirmesi gerekmektedir. Siz reklam yaptığınız da takipçileriniz herhangi bir satın alma işlemi yapmadığında satış ortağınız size bir komisyon ödemeyebilir.

Günümüzde popüler satış ortaklığı yapan web sitelerine aşağıda yer verilmiştir.

Amazon Associates, ShareAsale Affiliate Marketinf, shopify Affiliate Marketing, Thirsty Affiliate Marketing, eBay Affiliate Marketing, Rakuten Affiliate Marketing , Clickbank, Sovnr, PeerFly, SemRush, Leadpages Affiliate Marketings, GittiGidiyor, HepsiBurada, Teknosa, Trendyol Affiliate Marketing, Modanisa, Biletix,
Printful gibi firmalar satış ortaklığı yapmaktadırlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası