ev kiralarına il il limit / İletişim Başkanlığı açıkladı! Ev kiralarına il il limit mi getiriliyor?

Ev Kiralarına Il Il Limit

ev kiralarına il il limit

 İletişim Başkanlığı açıkladı! Ev kiralarına il il limit mi getiriliyor? -  yılından bu yana konut kiralarında durdurulamaz bir yükseliş yaşanıyor. Ev kiralarının artmaya devam ettiği dönemde yaşanan deprem felaketinin de etkisi görülmeye başlarken sosyal medyada ev kiralarına il il limit getirildiği iddiası yayıldı. Vatandaşların bu iddiaların doğruluğunu araştırmaya başlaması ile iddiaların sosyal medyada geniş bir yankı uynadırması üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan açıklama geldi. 

EV KİRALARINA LİMİT Mİ GELİYOR?

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası artan kira fiyatlarının ardından il bazında kira fiyatlarında bir sınır getirileceği iddiasının yayılması üzerine Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nce Dezenformasyon Bülteni yayımlandı. Bültende "Ev kiralarına il il limit getiriliyor" iddialarına da bir açıklık getirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Dezenformasyon Bülteni'nde konuya değinilirken sosyal medyada yayılan bu iddianın doğru olmadığı bildirildi. İletişim Başkanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada  bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Ev kiralarına il il limit getiriliyor" iddiasının doğru olmadığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili herhangi bir çalışmasının bulunmadığı aktarıldı.

Ev kiralarına sınırlama mı getiriliyor? İllere göre kirada üst limit belli oldu iddiası: Fırsatçılar çok üzülecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, İletişim Başkanlığı tarafından 'ev kiralarına limit geleceği' yönünde çıkan haberlere ilişkin açıklama geldi.

İletişim Başkanlığı'nın paylaşımında, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edilirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili herhangi bir çalışmasının olmadığı belirtildi.

EV KİRALARINA LİMİT GELECEK Mİ?

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

" 'Ev kiralarına il il limit getiriliyor' iddiası doğru değildir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili herhangi bir çalışması bulunmamaktadır.

Halihazırda TBMM'nin 8 Haziran tarihli genel kurulunda kabul edilen ve 11 Haziran 'de Resmi Gazete'de yayımlanan geçici kanunla, konut kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin 1 Temmuz 'e kadar yüzde 25 oranında üst sınır uygulaması geçerlidir.

YÜZDE 25 KİRA ARTIŞ SINIRI NE ZAMAN BİTİYOR?

1 Temmuz tarihine kadar yapılan konut kiralarına dair sözleşmelerde kira bedelinin artış oranı yüzde 25'i geçemeyecektir."

İlgili Haberler

Nisan ayının ilk tatil tarihi açıklandı! 3 tatil birleşti: İşte MEB tatil takvimiErdoğan 'Hanımefendi bu işlere aklın ermez' diyerek Akşener'e yüklendi: Kiminle uğraşacağını bilmen lazımİmamoğlu'ndan gençlere çağrı: Sandıkta ayrışmayacaksınız, oyları bölmeyeceksinizEmeklilere müjde! O tarihte hesaplarına TL ikramiye yatacak! Herkesin gözü kulağı bu haberdeKılıçdaroğlu 'Rant sevdası bitmedi insanımızı bitirdi' diyerek seslendi: Ücretsiz konut sözüm vaat değil yükümlülükAkşener'den 'doktor göçü' paylaşımı: 15 Mayıs'ta 'giderlerse gitsinler' diyenler gidecekBöyle ilan 5 yılda bir gelir! KPSS'siz, sınav şartsız TL maaşla personel alımı başladıSon gün yarın: Seçmen kaydı sorgulaması nasıl yapılır?Cumhurbaşkanı gençlere müjdeyi verdi! Kamu kurumlarına 97 bin memur alınacak: İşte başvuru ekranıBakan Bilgin: Hayat pahalılığı devam ederse asgari ücrete zam yapılacakResmi Gazete'de yayımlandı! Milyonlarca emekli bu haberle bayram edecek

Sosyal medya ve bazı haber kaynaklarında konut kiralarının düzenlemesiyle ilgili yeni iddialar ortaya atıldı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada ve bazı haberkaynaklarında "Ev kiralarına iilere göre limit getiriliyor. Kiralar TL arası olacak. Kurala uymayanlara bin Lira para cezası var." iddiası öne sürüldü. İddiada herhangi bir resmi açıklama ya da belgeye rastlanılmazken, paylaşım kısa sürede çok sayıda etkileşim aldı. 

İddia daha önce de paylaşılmış, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından teyitlenmişti. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı ev kiralarına illere göre limit geldiğini öne süren iddiayı araştırdı. Açık kaynaklardan yapılan aramalarda konuyla ilgili herhangi bir bilgiye rastlanılmadı. Öte yandan 11 Haziran tarihinde yayımlanan  sayılı Resmi Gazete'ye göre, konut kiralarının artış oranı 1 Temmuz 'e kadar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek durumunda.

AA Teyit Hattı, iddiayla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın basın müşavirliği ile iletişime geçti. Müşavirlikten yapılan açıklamada, "Şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nda bununla ilgili herhangi bir çalışma yok." bilgisi paylaşıldı.

BULGU SETİ
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, şu anda bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma yok.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Ev kiralarına illere göre limit getirileceği iddiası doğru değil.

Fahiş kiralara yasal düzenleme geliyor

&#;stanbul ba&#;ta olmaz üzere büyük&#;ehirlerde vatanda&#;&#;n en çok dile getirdi&#;i sorunlar&#;n ba&#;&#;nda yüksek kiralar geliyor. Cumhurba&#;kan&#; Erdo&#;an'&#;n s&#;k s&#;k gündeme getirdi&#;i fahi&#; kira art&#;&#;lar&#;na kar&#;&#; Çevre, Adalet, Ticaret bakanl&#;klar&#; ve ilgili kurumlar çok yönlü bir çal&#;&#;ma yürütüyor.

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ate&#;’in haberine göre konutlarda kira art&#;&#; oranlar&#;na getirilen yüzde 25'lik s&#;n&#;r 11 Haziran Temmuz tarihleri aras&#;nda yenilenen kira dönemlerini kaps&#;yor. Temmuz ay&#;nda yüzde 25'lik s&#;n&#;r yeniden uzat&#;lacak. Fahi&#; kira art&#;&#;&#; yapan ev sahiplerine de hapis ve para cezas&#; uygulanacak.

Memura kira katk&#;s&#;

Yeni dönemde büyük&#;ehirlerde memurlara il ve ilçe baz&#;nda kira katk&#;s&#; için kapsaml&#; bir haz&#;rl&#;k yap&#;l&#;yor. Destekten kamuda çal&#;&#;an kadrolu, sözle&#;meli memur ve kamu i&#;çilerinin faydalanmas&#; bekleniyor.

Ortalama kiralar ve ya&#;an&#;lan bölgedeki di&#;er fiyatlar de&#;erlendirilerek geçinme endeksi olu&#;turulacak. &#;stanbul, Ankara, &#;zmir ba&#;ta olmak üzere kira tutarlar&#; de&#;erlendirilerek harcamalar&#; dü&#;ürecek, ya&#;am&#; kolayla&#;t&#;racak tutarlar belirlenecek.

3 alternatif üzerinde çal&#;&#;ma yürütülüyor

Kira art&#;&#;&#;na yasal fren çal&#;&#;mas&#; Adalet Bakanl&#;&#;&#; koordinasyonunda ilgili bakanl&#;klar&#;n katk&#;lar&#;yla yürütülüyor. Kira art&#;&#;lar&#; konusunda yap&#;lacak yasal düzenlemeyle "hapis, adli para ya da para cezas&#;" olmak üzere 3 alternatif üzerinde çal&#;&#;ma yürütülüyor.

Ta&#;&#;nmaz&#;n ya&#;&#;, metrekaresi, bulundu&#;u kat, konumu, niteli&#;i dikkate al&#;narak bölge de&#;erleri belirlenecek. Bu kriterlerin üzerinde kira bedeli belirleyenlere adli ve idari para cezalar&#; uygulanacak.

Arabulucu uygulamas&#; 1 Eylül'de ba&#;l&#;yor

Devam eden kirac&#; ev sahibi sorunlar&#; nedeniyle 1 Eylül'den itibaren arabulucuya gidilmesi zorunlu hale geliyor. Bu tarihte kira kaynakl&#; ihtilaflar&#;n tamam&#; önce arabulucuya gitmek zorunda olup daha sonra dava aç&#;labilecek.

Bu davada kira bedeli yüzde 25 s&#;n&#;r&#; uygulanmadan belirlenir. Kira bedeli belirlenirken TÜFE12 ayl&#;k ortalamaya göre de&#;i&#;im oran&#;, kiralanan konutun emsal bedeli esas al&#;n&#;yor.

Binlerce &#;ikayet geldi

Özellikle depremin ard&#;ndan birçok &#;ehirde ya&#;anan fahi&#; kira art&#;&#;lar&#; nedeniyle C&#;MER, Alo , Adalet, Maliye, Ticaret Bakanl&#;&#;&#;, tüketici mahkemelerine binlerce &#;ikayet geldi. Baz&#; ev sahipleri "ya fiyat&#; art&#;r ya da evden ç&#;k" bask&#;s&#; yaparken gelen &#;ikayetlerde "tadilat yapma, çocu&#;um oturacak gibi gerekçeler, banka hesab&#; kapatma, elden para isteme" ba&#;&#; çekti.

Fahi&#; art&#;&#; isteyen ev sahiplerinin yeni oyunu kiran&#;n yat&#;r&#;lmad&#;&#;&#;n&#; öne sürmek için banka hesaplar&#;n&#; kapat&#;yor. Sözle&#;medeki banka hesab&#;n&#;n kapat&#;lmas&#; durumunda kirac&#;ya yeni hesab&#;n bildirilmesi zorunlulu&#;u bulunuyor.

Ev sahibi &#;srarla payla&#;mazsa kirac&#; posta hesab&#; ile ödeme yapabilir ya da mahkemeye ba&#;vurarak ödeme yeri tayin edilmesini isteyebilir. Böyle bir durumda kesinlikle elden ve belgesiz ödeme yap&#;lmamas&#; gerekiyor.

Ev sahibi PTT yoluyla gelen kira bedelini almazsa sulh hukuk mahkemesine ba&#;vurularak "ödeme yeri tayini" istenir, kirac&#;n&#;n ödemelerini iste&#;i d&#;&#;&#;nda ödeyememesi hali ara&#;t&#;r&#;l&#;r. Kiralar mahkeme taraf&#;ndan mal sahibi ad&#;na aç&#;lacak hesaba yat&#;r&#;l&#;r.

Banka hesab&#;n&#;n kapat&#;lmas&#; durumunda kira bedelinin elden verilmesi durumunda mutlaka belge al&#;nmas&#; gerekiyor. Konu yarg&#;ya ta&#;&#;nd&#;&#;&#;nda kiran&#;n elden ödendi&#;ine dair telefonda mesaj ya da WhatsApp yaz&#;&#;malar&#; delil olarak kabul edilmiyor.

Tadilat gerekçisi sunulamaz

Borçlar Kanunu uyar&#;nca yeniden in&#;a ve imar amaçl&#; bo&#;alt&#;lan ta&#;&#;nmazlarda bu i&#;lemler bittikten sonra öncelikle ayn&#; kirac&#;ya teklif götürülür. Ev sahibi ta&#;&#;nmaz&#; ba&#;kas&#;na kiraya verirse eski kirac&#;s&#;na son kira y&#;l&#;nda ödenmi&#; olan bir y&#;ll&#;k kira bedelinden az olmamak üzerde tazminat ödemekle yükümlü oluyor.

Ara zam yap&#;lamaz

Kiral&#;k mülklerde yap&#;lan ayl&#;k ödeme tutar&#;n&#;n art&#;&#;&#; y&#;lda bir defa olmak üzere gerçekle&#;iyor. Normalde kiralara yap&#;lan zam oran&#; bir önceki y&#;l&#;n kira tutar&#;na ve son 12 ay&#;n TÜFE'sine göre belirleniyor.

Geçen y&#;l temmuz ay&#;nda yap&#;lan düzenlemeyle yüzde 25 s&#;n&#;r&#; getirildi. Bu oran&#;n üzerinde yüksek bir zam uygulanam&#;yor.

Tüketici dan&#;&#;ma hatt&#; ALO , C&#;MER, Adalet Bakanl&#;&#;&#;, Hazine ve Maliye Bakanl&#;&#;&#;, Ticaret Bakanl&#;&#;&#; ba&#;ta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kurulu&#;lar&#;na &#;ikayet edilebilir. Tüketici mahkemelerine ba&#;vurulabilir, dava aç&#;labilir.

10 y&#;ll&#;k sürenin sonunda yasal olarak tahliye edebilir

Bir y&#;ll&#;k kira sözle&#;mesi bitince "süre bitti" diyerek evden, i&#;yerinden ç&#;karmak mümkün bulunmuyor. Ev sahibi kirac&#;y&#; 10 y&#;ll&#;k sürenin sonunda yasal olarak tahliye edebilir.

Bunun için de sözle&#;me bitiminin 3 ay öncesinde kirac&#;ya yaz&#;l&#; olarak evi tahliye etmek istedi&#;ini bildirmesi gerekiyor.

"Gereksinim" nedeniyle tahliye edilen konutun ba&#;kas&#;na kiraya verilmesi halinde kirac&#;ya ev sahibine tazminat davas&#; açma hakk&#; do&#;uyor.

Borçlar Kanunu'nun yeniden kiralama yasa&#;&#; ba&#;l&#;kl&#; maddesine göre, 3 y&#;l süreyle kiralama yasa&#;&#; hem gereksinim hem de yeniden in&#;a, imar amaçl&#; tahliyeler için geçerli bulunuyor.

Gereksinim nedeniyle tahliye durumunda kiraya veren 3 y&#;l boyunca hakl&#; neden yoksa sadece kendi kirac&#;s&#;na teklifte bulunabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir