rahim ağzının kapalı olması / RAHİM AĞZI YETMEZLİĞİ

Rahim Ağzının Kapalı Olması

rahim ağzının kapalı olması

Rahim Ağzı Yetmezliği ve Rahim Ağzına Dikiş Atılması (Sirkulaj)

Rahim ağzının yetmezliği diğer adıyla servikal yetmezlik, gebelik sırasında doğum eylemi başlamadan veya rahim kasılmaları olmadan rahim ağzının açılarak gebeliğin düşürülmesine yol açmasıdır. Servikal yetmezlik genellikle ikinci trimesterin ortalarında ya da erken 3. trimesterde oluşur. En tipik özelliği ağrısız açılmanın başlamasıdır ve tekrarlayan gebelik kaybının anatomik nedenlerinden biridir.

Rahim Ağzı Yetmezliğinin Nedeni Nedir?

Rahim ağzı yetmezliği doğumsal ya da daha sonradan kazanılmış nedenlerle oluşabilir.

Doğumsal Nedenler

Anne karnında iken embriyolojik gelişim sırasında Mülleriyen kanalın gelişiminde sorun olması olabileceği gibi, Ehler Danlos ya da Marfan Sendromu gibi kollajen dokuların sorunlu olduğu hastalıklar da neden olabilir.

Kazanılmış Nedenler

Zorlu doğumlarda rahim ağzının zedelenmesi, LEEP veya konizasyon gibi cerrahi müdahalelerle rahim ağzının kısmen çıkarıldığı durumlar, gebelik sonlandırmaları için rahim ağzının zorlu genişletildiği durumlar, rahim ağzı yetmezliğinin nedenleri olabilir.

Rahim ağzı yetmezliği toplumda % sıklıkta görülür.

Rahim Ağzı Yetmezliği Tanısı Nasıl Konulur?

Rahim ağzı yetmezliği tanısı çoğu kez klinik olarak yani muayene sırasında konulur. Hasta muayene edilirken hiçbir kasılma veya ağrı tariflemeksizin elle muayene ile ya da günümüzde daha sık olarak ultrason ile rahim ağzında 2 cm den fazla açıklık ve %80 den fazla silinme saptanması ile tanı konulur. Tanı koymada en etkili yol ultrasonun transvajinal yolla yapılmasıdır. Ultrasonda servikste hunileşme izlenirken bazen spekulum muayenesinde vajene doğru yol almış amnion zarı da izlenebilir. Açılma olmazsızın transvajinal ultrasonda rahim ağzı 25 funduszeue.info kısaysa yine rahim ağzı yetmezliğinden bahsedilebilir.

Sirkulaj Nedir?

Rahim ağzı yetmezliği çoğu kez cerrahi, bazen de cerrahi olmayan yollarla tedavi edilir.

Cerrahi olamayan yolda vajene pesser yerleştirerek rahim ağzının daha fazla açılması engellenebilir.

Cerrahi tedavi en çok tercih edilenidir. Cerrahi vajinal yoldan da yapılabilir. Vajinal yoldan yapılan işlem 2 türdür;  McDonald  veya Shirodkar. Her ikisinde de hasta anestezi altındayken rahim ağzına kese ağzı büzer gibi dikiş yerleştirilerek rahim ağzı duvarları birbirine yaklaştırılıp açılması önlenebilir. Eğer rahim ağzı vajenden dikiş atmaya müsait değilse, atılan vajinal dikiş başarısız olduysa yada gebelik planından önce dikiş atılması planlandıysa açık karın operasyonu (laparatomi) ya da kapalı ameliyat (laparaskopi) ile rahimle rahim ağzının birleştiği yere dikiş atılarak da rahim ağzı yetmezliği tedavi edilebilir.

Rahim Ağzı Yetmezliği ve Rahim Ağzına Dikiş Atılması (Sirkulaj)

Servikal Yetmezlik

Paylaşın:

SERVİKAL YETMEZLİK (Cervical Yetmezlik)
Servikal Yetmezlik  (cervical yetmezlik) Nedir?

Rahim ağzı bölgesine latince'de cervix (serviks) denir.  Servikal (Cervical) kelimesi ise "rahim ağzına ait" anlamında kullanılmaktadır.

Rahim ağzının normalden daha geniş bir açıklıkta olmasına "rahim ağzı yetmezliği" veya "servikal yetmezlik" denir.

Servikal yetmezlik (cervical yetmezlik) rahim ağzının sık olarak karşılaşılan bir problemidir. 

Servikal (rahim ağzına bağlı) Yetmezlik Neden Oluşur?
Rahim ağzına bağlı yetmezlikler en sık olarak rahim ağzındaki cerrahi işlemler ve travmalar sonucunda oluşmaktadır.  En sık servikal yetmezlik nedenleri arasında:

  • Histeroskopi gibi rahim ağzını genişleten operasyonlar (operatif histeroskopi en sıklıkla submüköz yani rahim içi myomlar ve endometriyal polipler nedenleri ile yapılmaktadır)
  • Normal Doğum travmaları: Normal doğumda rahim ağzının yırtılması, forseps veya vakumla yapılan müdahaleli doğumlar, sık olarak yapılan doğumlar,
  • Kürtaj (özellikle ileri gebelik haftalarında yapılırsa) servikal yetmezliğe sebep olabilmektedir.

Kimler servikal (rahim ağzına bağlı) yetmezlik açısından risk altındadır?
Yukarıda sayılan obstetrik ve jinekolojik operasyonları geçiren bayanlar servikal yetmezlik ve bu yetmezliğe bağlı olarak gelişen gebelik komplikasyonları açısından risk altında bulunurlar.

Daha önceden erken doğum veya suyun erken gelmesi gibi bir obstetrik (gebeliğe ait) sorunlar yaşayan her kadın, gebe kalmadan önce jinekologlarına başvurarak jinekolojik muayene olup rahim ağzı yetmezliği açısından araştırılmalıdır.

Servikal (rahim ağzına bağlı) yetmezlik nasıl tespit edilir?
Rahim ağzı yetmezliği tanısını koymak bir jinekolog için son derece kolaydır. Gebeliğin ve adet döneminin olmadığı bir dönemde rahim ağzı açıklığının 8 mm altında olması normal, 8 mm ve üstünde olması durumunda ise rahim ağzının yetmezliğinden bahsedilir.

Bunun için rahim ağzına uygulanan 8 mm'lik metalik hegar bujisinin kolay bir şekilde geçmesi ile kesin tanı konulabilmektedir. Bir kaç saniye süren ve hastaların hiç bir ağrı sıkıntısı ile karşılaşmadığı bu jinekolojik muayene oldukça önemli ve tanı koydurucudur.  

Servikal (cervical) yetmezlik ne tür problemler oluşturur?
Rahim ağzı açıklığın normalden fazla olduğu bu durum kadınlarda;

  1. Erken doğumlar (prematür doğum, preterm eylem),
  2. Tekrarlayan düşüklere (Habituel abortus),
  3. Su kesesinin erken açılmasına (EMR, Erken Membran Rüptürü) problemlerine neden olur.

Ayrıca rahim ağzı yetmezliği (servikal yetmezlik) vajinadan mikroorganizmaların yukarıya taşınması ile iç genital enfeksiyonlara yatkınlığı da arttırır. İç genital enfeksiyonlar arasında en sık olarak görülenler endometrit ve salpenjitlerdir.

Servikal (cervical) yetmezlik tedavisi nasıldır?
Servikal yetmezlik tedavisi genellikle gebe kaldıktan sonra yapılır. "Serklaj (cerclage)" isimli bir yöntemle rahim ağzına dikiş atılır ve bu alan büzülerek daraltılır.

Rahim ağzına dikiş konulması (serklaj- cerclage) operasyonları usül olarak Mc Donald veya Shirodkar operasyonları şeklinde yapılmaktadır.

SERVİKAL STENOZ (Cervical darlık)
Servikal stenoz nedir?
Servikal yetmezliğin tersine, nadiren rahim ağzının kapalı olması veya çok dar olması gözlenebilir. Bu duruma "servikal stenoz" adı verilir.

Tıbbi literatürde servikal stenoz, "cervical stenosis" olarak geçmektedir. Halk arasında ise bu durum "rahim darlığı" olarak da geçmektedir.

Servikal stenoz (rahim ağzı darlığı) kimlerde daha sık olarak görülür?
Servikal stenoz (servikal darlık) daha sıklıkla rahim ağzına yapılan girişimler ve enfeksiyonlar sonrasında görülür. Özetlemek gerekirse; 

  1. Travmatik kürtajlar
  2. Rahim ağzı ameliyatları (konizasyon ameliyatı gibi)
  3. Rahim ağzı enfeksiyonları (Chlamidia gibi) servikal stenoza neden olmaktadır.  Rahim ağzı enfeksiyonlarına "servisit (cervicit)" adı verilir.

Rahim ağzında  kanser veya kanser öncüsü hastalıklar sonucunda da nadiren rahim ağzı darlıkları (cervical stenosis) gelişebilir.

Servikal stenoz (rahim ağzı darlığı) ne tür sorunlar yaratabilir?
Rahim ağzı bölgesinin aşırı dar olması, arka bölgede yani rahmin içinde kan toplanmasına neden olabilir. Bu da adetlerin sancılı olması gibi sorunlara neden olabilir .

Servikal stenoz (rahim ağzı darlığı) nasıl tedavi edilebilir?
Cervical stenosis tedavisinde bujilerle (metal çubuklar) rahim ağzı genişletilmektedir.

İlgili linkler:
Servikal faktör'e geçiş  >>>
Rahim ağzı yaraları  >>>

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası