hafsa kimdir / Hz. Hafsa (funduszeue.info) | Siyer-i Nebi

Hafsa Kimdir

hafsa kimdir

Hz. Hafsa kimdir? Hz. Hafsa olayı nedir? Hz. Hafsa ile ilgili kıssalar ve rivayet ettiği hadisler

Müminlerin annesi Hz. Hafsa, Peygamber Efendimizin eşi, Hz. Ömer'in ise kızıdır. Hicret'in 3. yılında Resul-i Ekrem Efendimiz ile evlenen Hz. Hafsa, Hz. Ebubekir'in kızı Hz. Ayşe ile iyi anlaşırdı; aktarılan kimi rivayetlerde iş birliğine gittikleri bilinir. Yaşadığı dönemde okuma yazma bilen az sayıdaki kadınlardan olan Hz. Hafsa, aynı zaman hafız sahabilerdendi. Cebrail'in Peygamber Efendimize "Hafsa çok oruç tutan ve çok namaz kılan bir hanımdır ve cennette senin eşindir" dediği belirtilmiş; Hz. Hafsa, Peygamberimiz'den ve babası Hz. Ömer'den 60 hadis rivayet etmiştir.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Sesli dinlemek için tıklayınız.

HZ. HAFSA KİMDİR?

HZ. HAFSA MEDİNE’YE HİCRET ETTİ

HZ. HAFSA MEDİNE’YE HİCRET ETTİ

HZ. HAFSA’NIN PEYGAMBERİMİZ İLE EVLİLİĞİ

HZ. HAFSA’NIN PEYGAMBERİMİZ İLE EVLİLİĞİ

HZ. ÖMER, KIZINI HANGİ KONUDA UYARDI?

HZ. ÖMER, KIZINI HANGİ KONUDA UYARDI?

HZ. HAFSA’NIN PEYGAMBERİMİZİ ÜZDÜĞÜ KONU

HZ. HAFSA’NIN PEYGAMBERİMİZİ ÜZDÜĞÜ KONU

Hafsa Bint Ömer Kimdir? Hafsa Bint Ömer Hayatı, Kişiliği Ve Tarihi! Peygamberimizin Eşi Hafsa!

Hz. Peygamber (s.a.s.) Efendimizin pak ve kıymetli eşlerinden olan Hz. Hafsa (funduszeue.infoümâ) dır. Aşere-i Mübeşşere’den olmasının yanında sahâbînin büyüklerinden olan ikinci halife Hz. Ebû Hafs Ömer b. el-Hattâb b. Nüfeyl b. Abduluzza’nın (r.a.) kızıdır. Abdullah ile aynı anneden doğma olup anneleri de Osman b. Maz’un’un kardeşi olan Zeyneb’tir. Hafsa öncesinde Habeş’e ilk hicret edenlerden olan Huneys b. Huzâfe b. Kays el-Kureşî es-Sehmî ile evliydi. Habeş diyarından ikisi beraber Medine’ye geldiler. Ve Huneys de Bedir gazvesine katılanlardandı. Gazaların birinde aldığı yaranının tesiriyle Huneys vefat etmiş ve Hafsa da bu şekilde dul kalmıştır. Peder-i alileri (değerli babaları) Hz. Osman b. Affân’a gelip “İsterseniz size Hafsa’yı nikahlayayım!” diyerek ona teklifte bulunsa da Hz. Osman böyle bir niyeti olmadığını beyan ederek özür diledi. Bu olaydan sonra ise Hz. Ebû Bekir es-Sıddîk’a böyle bir teklifte bulunsa da Hz. Ebû Bekir de bu teklife olumlu bir cevap vermedi. Hz. Ömer bu hadîseye çok üzülmüş ve teessüf ederek Hz. Peygamber’e (s.a.s.) bu olaydan şikayet etmişti. Cenâb-ı risâletpenâhi de “Hafsa’yı Osman’dan daha hayırlı biriyle evlendireceksin, Osman da

Hafsa’dan daha hayırlı biriyle evlenecek” dedi. Bunun üzerine Hz. Hafsa Zevcât-ı Tâhire’nin arasına girdi. Hz. Osman da Hz. Ümmü Külsüm ile evlendi. Hz. Hafsa bir vakit Resûl-i Ekrem tarafından boşansa da Hz. Ömer bu durumdan çok fazla üzüldüğünden onunla yeniden evlendi. Hz. Ömer vefat ettiğinde Hz. Hafsa’ya onlar daha irtihal ettikleri vakit erkek kardeşleri olan Abdullah’a vaziyet etmişlerdir. Hz. Hafsa Hz. Peygamber’e eş olmakla şereflendikten sonra Hz. Ebû Bekir, Hz. Ömer’e “Ya Ömer! Hafsa’yı bana teklif ettiğinde cevap vermemiştim. Bunun sebebi ise Resûl-i Ekrem’in onunla evlenme düşüncesinde olmasıydı, ben bunu bilirdim. Hz. Peygamber’in sırrını ifşa etmek istemediğimden sizlere cevap vermemeye mecbur oldum. Eğer ki Hz. Peygamber’in böyle bir niyeti olmasaydı elbette teklifini kabul ederdim” demiş ve kendisinden özür dilemişti. Hz. Hafsa çok ibadet eden, çok iffetli bir kadındı ve yazı yazmayı bilirdi. Altmış yaşındayken hicretin yahut yılında vefat etti. kendisinden altmış hadîs-i şerîf rivayet edilmiştir.

Ansiklopedi

funduszeue.info

HAFSA BİNTİ ÖMER İBN el-HATTAB (r.a)

Mü'minlerin annesi, Rasûlullah (s.a.s) ın eşi, Hz. Ömer'in kızı. Hz. Hafsa, Hz. Peygamber'in risaletinden beş sene önce doğdu. Annesi büyük sahabî Osmân b. Maz'un'un kız kardeşi Zeyneb'tir.

Hz. Hafsa'nın İslâm'ı ne zaman kabul ettiği bilinmemektedir. Hz. Ömer'in İslâm'ı kabulünden sonra bütün aile ve yakınlarının müslüman olduğu bilgisinde yola çıkılarak onun da babası ile birlikte müslüman olduğu söylenebilir.

Mü'minlerin annesi Hz. Hafsa daha önce Huneys b. Huzafe, es-Sehmî ile evlenmişti. Huzafe Habeşistan'a hicret eden müslümanlardandır. Hz. Hafsa'nın da bu hicrete katıldığı yolunda rivâyetler bulunmaktadır. Habeşistan'dan dönen Huzafe daha sonra eşi Hz. Hafsa ile birlikte Medine'ye hicret etti.

Hz. Huneys b. Huzâfe, Bedir savaşına katılmış ve ciddi biçimde yaralanmıştı. Bu yara sonucu Medine'de şehid oldu. Hz. Hafsa beyinin yarasını bizzat kendisi tedavi etmeye çalışmıştır. Vefatına bir hayli üzüldü ve yas tuttu. Nihayet Hz. Ömer dul kalan kızını Hz. Ebû Bekr'e nikâhlamak istedi. "İstersen Ömer'in kızı Hafsa'yı sana nikâhlayayım" şeklindeki teklif, Hz. Ebû Bekr tarafından cevapsız bırakıldı. Hz. Ömer, bu kez de Hafsa'yı o günlerde eşi Rasûlullah (s.a.s)'in kızı Rukiyye vefat ettiği için yalnız olan Hz. Osman'a teklif etti. Eşinin vefatından dolayı üzüntü içindeki Hz. Osman'a: "İstersen sana Ömer'in kızı Hafsa'yı nikâhlayayım" dedi. Hz. Peygamber'in kızı Ümmü Gülsüm ile evlenmeyi uman Hz. Osman, bir süre düşündükten sonra, "Şu günlerimde evlenmem doğru değil" diyerek özür diledi.

Gerçek bir müslümana yakışacak bir davranışla kızını salih bir mü'mine nikâhlamak için çaba harcayan Hz. Ömer, neticeye ulaşamayınca büyük bir üzüntü içinde Hz. Peygamber'e gitti. Söz arasında "Ya Rasûlullah, Osman'a şaşıyorum. Hafsayı nikahlamayı teklif ettim, yanaşmadı" diye dert yanınca Hz. Peygamber, "Sana Osman'dan daha hayırlı bir damad, Osman'a da senden daha hayırlı bir kaynata tavsiye edeyim mi?" dedi. Hz. Ömer, "evet ya Rasûlullah" deyince Sen kızın Hafsa'yı bana nikâhlarsın, ben de kızım Ümmü Gülsüm'ü Osman'a nikahlarım" buyurdu.

Bu teklif karşısında bütün dünyalar Hz. Ömer'in olmuştu. Allah Rasûlü ile akrabalık kurmak hususunda büyük bir istek duymasına rağmen teklif etmek cesaretini gösteremiyordu. Çünkü Hz. Hafsa, Hz. Âişe'nin deyimiyle, "tam babasının kızı idi", yani biraz sertti. Rasûlullah (s.a.s) ise bu teklifi ile Hz. Ömer'in duyduğu şiddetli arzuyu gerçekleştirerek hem aralarındaki yakınlığı pekiştirmek, hem de onun İslâm'a yaptığı hizmetleri ödüllendirmek istemişti.

Rasûlullah (s.a.s) ile Hz. Hafsa'nın düğünleri hicrî üçüncü yılın ortalarında yapıldı. Hz. Peygamber (s.a.s) Hz. Hafsa'ya dörtyüz direm, yani gram gümüş' mehir verdi. Hz. Peygember Hafsa'yı bir ara boşamak istemiş ancak Cebrail'in "O çok oruç tutan çok namaz kılandır. Senin cennette de zevcendir" emriyle talaktan geri dönmüştür.

Hz. Peygamber'in eşleri içerisinde birbirleriyle en iyi anlaşanları Hz. Hafsa ile Hz. Âişe idi. Hatta ikisinin sebeb oldukları bir takım olaylar üzerine et-Tahrîm Sûresi gelmiş ve bununla tövbeye davet edilerek ikaz edilmişlerdi.

Hz. Hafsa, Rasûlullah (s.a.s)'in irtihalinden sonra son derece mütevâzî ve dindarca bir hayat sürmüştür. Kendisinden, bir kısmını doğrudan Rasûlullah'tan, bir kısmını da babasından aldığı altmış hadîs rivâyet edilmiştir. Okuma yazma bilen Hz. Hafsa hicretin kırbeşinci yılında vefat etmiş ve cenaze namazını zamanın Medine valisi Mervân kıldırmıştır. Bir rivâyete göre kırk birinci hicrî yılda vefat etmiştir.

Hz. Hafsa Peygamberimiz (s.a:s.)'den şu hadisi rivâyet etmiştir: "Müezzin sabah ezanını okuyup susunca, Hz. Peygamber (s.a.s) namaza çıkmadan iki rekat hafif namaz kılardı"(İbnü'l-Esir, Üsdü'l-Ğâbe, VII, 65, 67).

Şâmil İA

Ayşe Hafsa Sultan kimdir, Yavuz Sultan Selim&#;in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman&#;ın annesidir.

Ayşe Hafsa Sultan, 5 Aralık tarihinde Bahçesaray, Kırım, Ukrayna&#;da doğmuştur. Kırım hanı Mengli Giray&#;ın kızıdır.

′de Şehzade Selim&#;in Hasekisi oldu. 16 yıl Trabzon Sarayında yaşadılar. 6 Kasım tarihinde sonradan padişah olacak olan oğlu Kanuni Sultan Süleyman doğdu. 5 Temmuz tarihinde Kanuni Sultan Süleyman henüz 15 yaşında bir şehzade iken Kefe&#;ye Sancak beyi olmasıyla onunla birlikte Kırım&#;a gitti.

26 Mayıs tarihinde eşi Şehzade funduszeue.info&#;in (Yavuz Sultan Selim), padişah olunca Ayşe Hafsa Sultan, oğlu Süleyman (Kanuni Sultan Süleyman) ile birlikte Saruhan sancağına (Manisa&#;ya) gitti.

Yavuz Sultan Selim, sekiz yıl süren hükümdarlığı boyunca, ömrünü at üstünde, çadırlarda, savaşlarda geçirdi, İslam dininde bağlayıcılık ve güç sağlayan halifelik kurumunu ele geçirdi ama 12 Eylül &#;de &#;Aslan Pençesi&#; adı verilen bir çıban yüzünden vefat etti.

Ayşe Hafsa Sultan, Kanuni Sultan Süleyman 30 Eylül tarihinde tahta çıkınca Valide Sultan oldu. Bu sıfat ile anılmış ilk padişah annesidir. Ölene kadar 14 yıl Valide Sultan kaldı.

Ayşe Hafsa Sultan, yılında Manisa&#;da bulunduğu sırada cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, hankâh (tekke), dârüşşifa ve hamamdan meydana gelen büyük bir külliyenin inşasına başladı. Sultaniye Külliyesi adıyla da bilinen topluluğun, cami ile diğer binalarının bir bölümü onuncu yılın sonunda yılında tamamlanarak hizmete girdi. Hamam ve dârüşşifa ise Hafsa Valide&#;nin vefatından sonra oğlu Kanunî tarafından yaptırılarak külliyeye ilave edildi.

Zamanla eskiyen ve yıkılan kısımları onarılan bu külliyede yılından beri her sene şenlikler düzenlenmekte, oradan halka “Mesir Macunu” dağıtılmaktadır. Bu sebeple , bu camii halk arasında Mesir Camii adıyla da anılmaktadır.

Ayşe Hafsa Sultan, oğlu Kanuni Sultan Süleyman üzerinde etkili olmakla birlikte bunu kötüye kullanmadı, sarayda olumlu manada idareci bir rol üstlendi.

′de Şehzade Selim&#;in (Yavuz Sultan Selim) Hasekisi oldu. I. Süleyman (Kanuni Sultan Süleyman), Hatice Sultan, Şah Sultan, Beyhan Sultan, Fatma Sultan, Şehzade Orhan, Şehzade Musa, Şehzade Korkut adlarında 8 çocuğu oldu.

Ayşe Hafsa Sultan, 19 Mart tarihinde oğlunun saltanatı sırasında 55 yaşında öldü. İstanbul&#;daki Yavuz Sultan Selim Camii&#;ndeki türbeye gömüldü.

Şehzadeler Türbesi ile Yavuz&#;un türbesi arasındaki mevkide bulunan türbe, 10 Temmuz depreminde yıkıldıktan sonra, Sultan Abdülhamid döneminde inşasına yeniden başlandı. Ancak, II. Meşrutiyet sonrası tahsisat verilmediğinden tamamlanamadı. Giriş cephesinin güzelliği açısından türbe mimârîsinin “tek örneği” olan bu kıymetli eserin sütun ve mozaikleri böylece dağılıp gitti!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası