tatilya ne zaman kapandı / Filmlere, Romanlara ve Şiirlere Konu Olmuş Büyülü Şehir İstanbul'un İlklerini Merak Ediyor musun?

Tatilya Ne Zaman Kapandı

tatilya ne zaman kapandı

90’lı yıllarda çocukluğunu yaşamış, İstanbul ve çevre illerinde yaşayan herkes Tatilya’yı çok iyi bilir.

Şimdi koca insanlar olsak da Tatilya her akla geldiğinde hüznümüz Alabora gerilimi gibi artar, heyecanımız hızlı trenle viraja girmiş kadar coşkunlaşır.

1. 1996: İçinde sadece çocukların yaşayabileceği yeni bir gezegen keşfedildi

tatilya-aciliyorss
Tatilya’ya ilk açıldığı dönemde ailesi ile gitme şansı olan çocuklar, okulun en havalı çocuklarıydı. Bu çocuklar gözleri parıldaya parıldaya Tatilya’yı anlatır, henüz gidememiş çocuklar hüzünle hayal kurardı. Açıldığı dönemde Avrupa’nın en büyük eğlence merkezi olan Tatilya; kısa sürede sadece İstanbul değil, çevre illerde de popülerleşti. İşte bu dönemde Tatilya’ya okul gezileri başladı.

2. Kumbara patlatan haber: Tatilya’ya okul gezisi var

mavi-onluk-tatilya
Sınıf başkanının matematik defterinin son sayfasında hazırladığı “Tatilya’ya Gelecekler” listesinde yer almak için tasolarını bile satabilecek çocuklar vardı. Okul gezilerindeki en büyük sabırsızlıklardan birisi de, Tatilya’nın İstanbul’un merkezine uzak olmasından dolayı bitmek bilmeyen o heyecanlı yolculuktu.

3. Tatilya Eğlence Cumhuriyeti: Bu ülkenin yönetimi çocukların elinde

tatilya-eglence-merkre
İki futbol sahası büyüklüğündeki Tatilya’yı ilk kez gören çocuklar hata vermiş robotlar gibi girişte mekana bakardı. Kısa bir süre sonra devreler çalışmaya başlar, bünyeyi inanılmaz bir sabırsızlık daha kaplardı; ‘keşfetmek’. Tatilya, oyuncaklarından ‘oyunpiks’ adlı atari salonuna, Alabora’sından etkinliklerin ve konserlerin olduğu bölümüne kadar her şeyiyle çocuklar için bir ‘olmayan ülkeydi’.

4. Tatilya parası: Kağıt para harçlıktan bile daha değerliydi

tatilya-parasi
Atarilerde, su tabancası oyunlarında ve hediye makinelerinde kullanılan jetonlardı. Tatilya’daki hediye makineleri, günümüzdeki AVM’lerde gördüğümüz dandik peluşlar veren makineler gibi değildi. Birçok çeşitte kaliteli oyuncaklar bulunuyordu. Üstelik bugün AVM’lerde gördüğümüz makineler gibi kuntizliklerle donatılmış değillerdi. Çocuklar günümüzdeki gibi sinirden patlıcan olmaz, oyuncaklar kazanmayı sıkça başarırlardı.

5. Masalcı ağaç: Ürperten tipiyle mahallenin en güçlü çocuğunun bile rüyalarına korku kökleri salar

konusan-agac-cocuk
Bir çocuğu Kırmızı Başlıklı Kız’dan bile tırstırabilecek ‘korku masalı’ türünü, ellerimiz titreye titreye dondurma yerken onunla keşfetmiştik. Masallar anlatırken gözlerinin oynaması bizleri biraz ürkütmüş, mahallemizdeki ağaçları karanlıkta gördüğümüzde yolumuzu değiştirmemize sebep olmuştu.

6. Kaydıraks: İlk değil de ikinci tepeden aşağı kayarken çekilen o fotoğraflar…

tatilya-su-kaydiragi
Bu fotoğraflarda genellikle annemizin kulağı bizim üzerimizde, babamızın kolu burnumuzun içinde, kardeşimizin suratı tamamen yamulmuş şekilde olurdu. İkinci tepeden aşağı kayıldığı zaman sıçrayan sular biraz üzerimizi ıslatsa da anneler buna asla kızmazdı.

7. Tatilya Ekspresi: İlkinde hayatın anlamını sorgulatır, ikincisinde alıştırır, üçüncüsünde coşkuyu arttırır

tatilya-tren
Üst üste 6 kere binenler 12 yaş olgunlaşır, bunun havasını 6 yıl boyunca atabilirdi. Kavislerdeki keskin dönüşleri ile yana yatan tren tüm çocukları rüyalarında ıspanak görmüş kadar korkutabilirdi.

8. Sürreal fıskiyeler: Çizgi film izlemekten daha keyifliydi

tatilya-su
Tatilya’daki büyük oyuncakların haricinde küçük detaylar da çocukları cezbederdi.

9. Curcunel & Korku tüneli: Burada tırsan çocukları battaniyeler bile koruyamaz

curcunel-tatilya-gif

Özellikle bünyemize aniden korkular salan basınçlı havaları yüreklerimizi hoplatarak hatırlıyoruz. Tünelde ilerlemeyi zorlaştıran binbir türlü hinlikler vardı. Basamakları oynayan merdivenler, ayağınızın altından kayan silindirler gibi. Okul gezileri ile Tatilya’ya gelen nice ‘sınıfın en güçlü çocuğu’ bu korku tünelinde patates olmuş, sınıfta en öne oturarak yazılılarda ‘5 pekiyileri’ kapmıştı.

10. Gökkule: Binlerce çocuk gökyüzüne bakmaktan dolayı boyun felci geçirdi

gokkule-foto
Annelerimiz ve rehber öğretmenlerimizin gözünde tehlike seviyesi Alabora’dan daha düşüktü. Bu yüzden 5 dakikalık bir sızlanmayla Gökkule bileti kapılabiliyordu.

11. 67 boyutlu sinema ‘Sinerama’: Dinozorların midesine inme keyfi

5d-sinema-tatilya
Görsel temsilidir.

5 dakikalık filmde dinozorlar tarafından mideye indirilirken annelerimizin korkarak ‘bismillahirrahmanirrahim’ demesi, birçok çalışkan çocuğun aylar boyunca derslerine odaklanamamasına yol açmıştır. 3D sinemanın adını Türkiye’de henüz kimsecikler bilmiyorken, Tatilya’daki 5D sinema yaşattığı muhteşem deneyimle çocukların sevgisini patlamış mısıra gerek olmadan kazanmıştı.

12. Mutasyon peluşlar: Onlarla fotoğraf çektirmeyenleri Alabora’ya bindirirler

tatilya-ayilar
Aralarında en popüler olanı Tatilya maskotu olsa da fotoğraftaki ‘Maviş’ isimli ayıya sarılmaktan, ayının kaburgalarını kıran çocuklar gördü bu gözler.

13. Alabora: Dalağınızla akciğerleriniz yer değiştirebilir

alabora-d
Annelerin korkulu rüyasıydı. Bu yüzden çok az çocuk izni kapıp binmeyi başarmıştır. Alabora önündeki tedirgin anneler manzarası hayli dokunaklıydı. Ayrıca Alabora ters döndüğü anda ortamda hava değişir; sağanak şeklinde gözlük, bozuk para ve cüzdan yağmuru başlardı.

14. En unutulmaz hediye: Doğum gününde Tatilya bedava

tatilya-dogum-gunu-bedava
Doğum günü olan çocukların heyecanı ve babaların mutluluğu biraz daha gözle görülürdü. Çünkü Tatilya ilk açıldığı zamanlarda doğum günü olan çocukların girişlerini ücretsiz yapmıştı. Daha sonra bu güzel uygulama %50 indirim olarak devam etti.

15. Statü savaşları: ‘Ben Tatilya’ya 5 kere gittim olm’

tatilya-eglence-merkezis
Tatilya muhabbeti yapan koca koca insanlar da olsak, oraya birden fazla gidişlerimiz ile ilgili hava atmaya hâlâ bayılırız. Ama ne yazık ki Tatilya’ya gidiş sayacımızın günümüzde bir tık daha ilerleme şansı kalmadı.

Uyarı: Bir sonraki fotoğraf duygularınızı Alabora misali allak bullak edebilir

tatilya-aglamak

16. 2006: Tatilya yıkıldığında büyüdüğümüzü anladık

tatilya-ici-yikim
Mahalle maçları yapan, ip atlayan, çivi oynayan, seksek için yeri çizecek taş arayan bir nesil için Tatilya’nın yıkım haberini duymak muhakkak ki hüzünleri şelale yapmıştır. Elinde iPad değil, sanal bebek taşımış ve Tatilya’ya gidebilme şansını yakalamış her çocuk, kapıdan içeriği girdiği anda kendi hayal dünyasının birebir gerçeğe dönüştüğünü bizzat deneyimlemişti.

Tatilya, 2006 yılı içinde ekonomik sebeplerden dolayı yıkıldı, içindeki oyuncaklar Kuzey Irak’a kurulmak üzere satıldı, yerine modern zamanların türeyen mantarı olan bir AVM yapıldı. Yaşanmışlıklarımız, aklımızın bir köşesindeki Tatilya’nın içinde kaldı. Biraz yaş kemale erince gidip tekrar gezmek, hatıraları tazelemek isterdik. Ne yazık ki günümüzde hayaller Tatilya, gerçekler ise daha çok AVM.

Bonus: Tatilya reklamı başladığında çizgi film açılmazdı

sayfa 1Erhan Aydoğdu
16 yıl önce - Sal 16 Oca 2007, 21:51

Tatilya Irak'a Satıldı...



Çocuklarımız ve bizler için tatil günlerini değerlendirmek için alternatif bir seçenek olan Tatilya artık yok...Üzücü bir kazadan sonra kapalı tutulan Tatilya Iraklı bir işadamına 1.1 milyon dolara satılmış...Ne diyelim?Hayırlısı olsun.Ama bu hayırlı olsun benim açımdan buruk bir temenni...Ama öte yandan da seviniyorum Iraklı çocuklar eğlenecek...
Haberin linki:

http://www.isgyo.com/basin_haberleri_detay11.asp


(Sanırım Ölümlü kazadan kasıt bomba patlaması.1 ölümle sonuçlanan bu kazanın haberi):
19.11.2005
Beylikdüzü'nde, Tatilya Eğlence Merkezi'nin yanındaki bir çöp konteynırına bırakılan bombanın patlaması sonucu bir kişi öldü, 10 kişi de yaralandı.
Tatilya Eğlence Merkezi'nin yanında bulunan üstgeçitin altındaki çöp konteynırına dün saat 18.00 sıralarında kimliği belirsiz kişilerce bomba bırakıldı. Bomba, yaya trafiğinin yoğun olduğu bir sırada büyük bir gürültüyle patladı. Olay yerinden geçen ve otobüs durağında bekleyen vatandaşlar, vücutlarına isabet eden şarapnel parçalarıyla yaralandı. Patlamada hafif yaralanan Berkay Doğan, Candemir Apaydın ve Aslan Çağlayan, Özel Büyükçekmece Hastanesi'ne kaldırıldı. Diğer yaralılar Gülay Tan, Gülay Güz, Mustafa Sayar ile Tanju Şirin ve babası Mecit Şirin ise Avcılar Hospital'da tedavi altına alındı. Yaralılardan 45 yaşındaki Mustafa Sayar, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Alıntıdır/Radikal Gazetesi İnternet Sitesi


Saygılarımla...

En son Erhan Aydoğdu tarafından Sal 16 Oca 2007, 22:37 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

 mesajı beğendiniz mi?: ★+1

Ramazan DOĞAN

16 yıl önce - Sal 16 Oca 2007, 22:24

Acaba Tatilya da ne tür bir kaza oldu? Ben o kadar aradım arşivleri bulamadım. Acaba ben mi atladım. Ne zaman oldu bilgilendirirseniz sevinirim. İyi akşamlar

 mesajı beğendiniz mi?: ★+1

engin26

16 yıl önce - Sal 16 Oca 2007, 22:32

Bundan yıllar önce bir ölümlü kaza olduğunu duymuştum.Ama yakın geçmişte bişeyler olduysa bilmiyorum.

 mesajı beğendiniz mi?

Ramazan DOĞAN

16 yıl önce - Sal 16 Oca 2007, 23:01

Sayın Erhan Bey;
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Gerçekten çok üzücü bir durum. Ama çöp kutusuna bomba konması kaza değil sabotajdır. Ben bugünkü gazetelerde son derece detaysız bir şekilde tatilyadaki kazadan dolayı..... gibi ifadeleri okuyunca sanki içerdeki oyuncaklardan herhangi birinin emniyetinden dolayı bir kaza zannetmiştim.  Tabi böyle bir şey çok üzüzcü olurdu. İnşallah olmamıştır. Nihayetinde çöp kutusuna konulan bombadan Tatilya yönetimi sorumlu tutulamaz ama içerideki bir emniyet tedbiri kazasından elbette onlar sorumludur. Acaba bu şekilde bir bilgisi olan var mı? Şimdiden teşekkürler

 mesajı beğendiniz mi?: ★+1

Patron

16 yıl önce - Sal 16 Oca 2007, 23:41

Bomba Tatilya'da patlamadı. Tatilya ismindeki otobüs durağında patladı.
kimin yaptığını söylemeye gerek yok herhalde. Daha fazla bilgi için ilgili konu başlığı :
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=18381

günde onbinlerce kişinin kullandığı çok işlek bir durak olmasına rağmen,
bugün dahi o bölgede bir tek sokak lambası yanmaz, polis de yoktur.
Hatta Beylikdüzünde hiç polis yoktur, çünkü garip ama jandarma bölgesi.



 mesajı beğendiniz mi?

Burçin.

16 yıl önce - Çrş 17 Oca 2007, 03:26

Gazetelerde okumadım ama, ilk mesajda verilen linkte kapatılma kararının bahsedilen terörist saldırıyla alakası olduğu yazmıyor. Alışveriş merkezine dönüştürülme sebebi, daha çok para kazanabilmek.

Tatilya durağı Beylikdüzü'nün ana durağı. Çok kalabalık oluyor. Her dakika bir araç durup yolcu indirip alıyor.

Beylikdüzü Burç'un dediği gibi jandarma bölgesi. Bu terörist saldırıdan beri jandarma çok daha aktif çalışıyor. Sürekli araçla ya da yaya olarak devriye geziyorlar.

Geçenlerde bir akşam, durak ve üst geçit terörist saldırının olduğu günkü gibi jandarma tarafından kapatılmıştı. Ambulanslar da vardı. Bomba ihbarı yapıldığını söyledi sorduğum herkes. Meğerse tatbikatmış.

Tatilya'nın kapatılmasına çocuklar adına üzülüyorum. Onlar için bir masal dünyasıydı orası. Bahar gelince, Türkiye'nin dört bir yanından otobüslerle çocuklar geliyordu. Ama daha çok para kazanmak varken, niye çocukları düşünmüyorlar diye suçlayamayız sanırım işletmecilerini. Belki devlet tarafından desteklenmeleri şeklinde bir çözüm üretilebilirdi.

Beylikdüzü'ne olumlu bir enerji yayıyordu sanki. Akşamları rengarenk ışıklarını açtıklarında, semtin süsü oluveriyordu. Şimdi kapkaranlık, eski neşesinden çok uzak.  Ne yapacaklarsa bir an önce yapsınlar da şu kasvetli halinden kurtulalım.

 mesajı beğendiniz mi?

alicanoalican

14 yıl önce - Pts 09 Şub 2009, 17:16

Tatilya neden kapatıldı sorusuna.Aldığım cevap alaboradan düşen olmuşGökkuleden düşen olmuş bu kazalardan dolayı kapanmış deniliyor.Ama ben hayla tatmin olmuyorum.Ve de ne kadar araştırma yapsam detaylı bilgiye ulaşamıyorum.Tatilya neden kapandı açıklça anlatabilen var mı ?

 mesajı beğendiniz mi?: ★-1

Mustafa Can Karakus

14 yıl önce - Sal 10 Şub 2009, 22:37

Tatilya kapanma zamanında yaptığı açıklamaya göre eğlence parkındaki oyuncakların demode olmasından dolayı yenilenme ihtiyacı duyulması, yapılan fizibilite çalışmaları sonucu bunun rantabl olmaması kapatmaya neden gösterilmişti. Ayrıca o dönem popüler olan avm kurma projeleride etkili olmuştur.

 mesajı beğendiniz mi?

hasan hakan

14 yıl önce - Prş 12 Şub 2009, 05:34

İş yapmadığından dolayı kapandı. Dah önce açılan ülkemizin ilk elence merkezleri olan Fame City'ler de ( istanbul, İzmir) bu yüzden kapanmıştı. İlk başta ilgi odağı olan bu işletmeler ilginin düşmesiyle ciddi zararlar etmişlerdir. Bu işletmeleri işler halde tutmak oldukça maaliyetlidir. Ama yine de ülkemizde böyle eğlence alanlarının olmasını isterim. Belediyeler bu işe hizmet olarak el atmalı. Melih Gökçek'in bir projesi varmış bu konuda. ( doğal hayvanat bahçeli) İnşallah güzel olur.
Tüm eski Fame City çalışanlarına da selam olsun bu arada...

 mesajı beğendiniz mi?

Karaman Ahmet

14 yıl önce - Prş 12 Şub 2009, 05:58

Aynen katiliyorum.

Miladini doldurmus ve beklentilere ayak uyduramayan eski yatirimlar hurdaya gönderilecegine satilarak en azindan bir gelir elde edilir.

Aslinda Türkiyenin potansiyeli gelen turist acisindan, genc nüfusu acisindan bakilirsa Paristeki Disney Land ayarinda yatirimlari kaldiracak güctedir.

Konu 1001 gece masallari olursada belki Türkiyenin sembollerinden tekide olabilir böyle bir yatirim.


Saygilarimla

Ahmet Karaman



 mesajı beğendiniz mi?

sayfa 1

Tatilya neden kapandı?

Tatilya neden kapandı, ne zaman ve ne sebeple kapatıldı soruları 2006 yılına kadar burayı kullanan ya da buradan haberdar olanlar tarafından merakla soruluyor.

Şu anda 18 yaşında olanlar muhtemelen Tatilya'yı hiç hatırlamıyordur; çünkü 16 yıl önce kapatıldı. 

İstanbul'da kurulan mini bir Disneyland olan Tatilya 10 yıl açık kaldıktan sonra kapılarına kilit vurdu. 

Önce bir süre atıl bekledi; daha sonra ise atıl durumdaki oyun parkurları Irak'ın kuzeyindeki Kürt Yönetimi bölgesindeki Erbil'den bir iş adamı tarafından buraya taşındı. 

Peki, Tatilya neden kapandı, ne zaman ve ne sebeple kapatıldı?

Tatilya Tatil ve Eğlence Cumhuriyeti ya da bilinen adıyla Tatilya, 1995 yılında yapımına başlanan, 20 Nisan 1996 tarihinde dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılarak faaliyete geçen eğlence parkıdır.

"Hayal Dünyası" sloganıyla kapalı alanda birçok oyun parkurunu içinde bulunduran eğlence merkezi İstanbul'un Beylikdüzü ilçesindeydi. İçerisinde sinema salonlarının yanı sıra Alabora, Su kayağı, Tatilya Ekspresi, Masal Dede gibi oyun parkurları mevcuttu.

Tatilya Eğlence Merkezi, 3 Nisan 2006 tarihinde kapandı. Bu kompleks içinde bulunan oyun parkurları Kuzey Irak'ta faaliyet göstermek üzere iş adamı Malaşin Barzani tarafından 1.1 milyon dolara satın alındı.

Tatilya ilk kez Bayındır Holding tarafından kurulmuştu. Bu Türkiye’de çocuklar için yapılmış ilk "mini Disneyland"di...

İçinde atlı karıncalar, Tatilya ekspresi, masalcı ağaç, kovboy dünyası, Gökkule, Alabora gibi sayısız oyunun bulunduğu tatilya, daha sonra İşbankası yönetimine geçti. Ve bir kaza sonrasında kapatıldı... Uzunca bir süre atıl bekledi. Daha sonra Anadolu’daki bazı belediyelerden teklifler geldi. Ancak kaza nedeniyle kimse işletmeye yanaşmadı. Sonuç olarak Tatilya Erbil’e gitti...


 

Tatilya

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası