elazığ merkezde gezilecek yerler / Elazığ Gezilecek Yerler | Doğa İçinde Gezilecek 13 Yer | Fixbilet Blog

Elazığ Merkezde Gezilecek Yerler

elazığ merkezde gezilecek yerler

Köklü geçmişi ve kendine özgü doğal güzellikleri ile Doğu Anadolu'nun en güzel şehirlerinden biri olan Elazığ, keşif meraklısı gezginlerin en çok tercih ettiği şehirler arasında yer alıyor.

Harput

Elazığ Harput Kalesi

Elazığ şehir merkezine 7 km mesafede bulunan eski yerleşim yeri Harput mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Harput’ta bulunan eserlerden özellikle Harput Kalesi ve Ulu Cami dikkat çeker. Harput Kalesi’nin, MÖ 2000 yılında su yerine süt kullanılarak inşa edildiğine inanılır. Bu nedenle halk arasında “Süt Kalesi” olarak da bilinir.

Ulu Cami ise Artuklular döneminde 1156-1157 yıllarında inşa edilmiştir ve minaresinin 7 derecelik eğimi ünlü Pisa Kulesi’nin eğiminden fazladır. Harput’ta görülmesi gereken en önemli doğal güzellik ise şüphesiz Buzluk Mağaralarıdır. Yer altı hava akımları sayesinde mağara kışın sıcak yazın ise adeta soğuk hava deposu kadar soğuktur.

Keban Baraj Gölü

Elazığ Keban Barajı

Keban ilçesi sınırlarında bulunan Keban Baraj Gölü Türkiye’nin ikinci büyük suni gölüdür. Göl kenarında konuşlanmış balıkçılar ile bölge adeta bir balıkçı kasabası görünümündedir. Baraj Gölü çevresinde bulunan tesislerde keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

İzzet Paşa Camisi ve Çevresi 

Elazığ İzzet Paşa

Şehrin merkezinde bulunan caminin tarihi 1866 yılına kadar uzanır. Zaman içerisinde geçirdiği restorasyonlar neticesinde oldukça yeni görünen caminin zemin katında gümüşçüler ve sarraflar çarşısı vardır. Cami minaresinin asansörlü olması dikkat çekicidir. Cami etrafında kümelenmiş birçok yöresel çay ocağı bulunur.

Hazar Gölü

Elazığ Hazar Gölü

Şehir merkezine 26 km mesafede bulunan göl tektonik bir yapıdadır. Eşsiz doğal güzelliklere sahip Hazar Gölü’nün çevresinde birçok tatil köyü mevcuttur. Gölde su sporları da yapabilirsiniz. Ayrıca gölün güney kısmında Hazarbaba Kayak Merkezi bulunur. Kış aylarında Elazığ’a giden ziyaretçiler göl manzaralı kayak pistinde kayak yapmanın tadını çıkarabilirler.

Kapalı Çarşı

Elazığ Kapalı Çarşı

Tarihi yapıdaki Elazığ kapalı çarşı, yöresel lezzetlerin beğeniye sunulduğu popüler bir mekândır. Yöre halkı dışındaki insanlar tarafından cevizli sucuk olarak adlandırılan orciği, Elazığ’ın kendine has baharat karışımlarını, günlük üretilen badem şekerlerini, meşhur Ağın leblebisini ve daha birçok yöresel ürünü burada bulabilirsiniz. Ayrıca çarşı içinde bulunan kadayıf üreticilerini ziyaret ederek kadayıfın yapım aşamalarını inceleme imkânı bulabilir ve taze kadayıf satın alabilirsiniz.

Elazığ'da Gezilecek Yerler

Tarih boyunca Hurriler, Hititler, Urartular ve birçok uygarlığın hakimiyeti altına giren Elazığ, günümüze kadar egemenliği altında bulunduğu medeniyetlerden birçok eseri günümüze kadar ulaştırmayı başarmıştır.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin gezilmesi gereken en eski tarihe sahip illeri arasındadır. Elazığ ilinde gezilecek yerlerin büyük çoğunluğu tarihi güzellikleri kapsasa da, tarih ve doğanın bir arada bulunduğu benzersiz doğal güzellikleri ile görenleri hayrete düşürmektedir.

Binlerce yıl öncesinde oluşmaya başlayan kanyonları, dünyanın en genç şelalesi ve Harput Kalesi gibi Türkiye'nin en önemli yapılarına ev sahipliği yapması ile Elazığ gezilecek yerler açısında oldukça zengin seçenekler sunmaktadır.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Elazığ otelleri sayfasında listeledi.


Keban Barajı

Keban Barajı

Türkiye'nin en büyük ikinci barajı olarak bilinen Keban Barajı, Elazığ'ın Keban ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye sınırlarındaki en büyük baraj olarak Atatürk Barajı ilk sırada gelmektedir. Keban Barajı, Elazığ il merkezine 30 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Fırat Nehri üzerine inşa edilen ilk ana baraj gölü olması ile de ön plana çıkan Keban Barajı, 125 kilometre bir uzunluğa sahiptir.

Pertek ve Çemişgezek arasında feribot seferlerinin yapıldığı baraj gölü üzerinde tekne turları da düzenlenmektedir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli tarım kaynağı olmasının yanı sıra, balıkçılık ve piknik yerleriyle de birçok yabancı için cazibe noktası olmuştur.

Doğu Anadolu'ya hayat veren Keban Barajı, yılın her anı farklı bir güzelliğe bürünmektedir. Yaz aylarında etrafı piknik yapan insanlar ile rengarenk olurken, kış aylarında mavi ile beyazın buluştuğu kart postalları andıran bir görünüme sahip olmaktadır. Mutlaka görmeniz gereken Keban Barajı, Elazığ içerisinde yeşil ile mavinin buluştuğu güzel yerlerden birisi olarak yıl boyunca çeşitli birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. 


Harput Kalesi

Harput Kalesi

Harput Kalesi, Harput mevkiinde M.Ö. 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından inşa edilmiştir. Çevresine göre oldukça yüksek bir konuma yapılan tarihi kale, Elazığ geçmişi boyunca stratejik olarak büyük bir öneme sahip olmuştur. Sürekli olarak farklı kültürlerin egemenliği altında olan kale, sürekli onarılarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bir diğer ismi ile Süt Kalesi olarak da bilinmektedir. Süt Kalesi ismini, harcında su yerine süt kullanıldığından ötürü aldığı rivayet edilmektedir.

Kalenin ön cephesi 80 metre iken, güneyi 150-200 metre arasındadır. Buna karşılık yan cepheleri ise 400 metre kadardır. Yükseklik ise kuzeyde 100 metre, yanlarda ve arkada ise 200-300 metre arasında değişmektedir. 2018 yılından beri UNESCO tarafından koruma altında olan Harput Kalesi, Elazığ şehrine hakim bir konumda bulunuyor olduğu için ziyaretçilerine güzel bir Elazığ manzarası sunmaktadır. Hem kış hem de yaz aylarında Elazığ ziyaretinde bulunanların gezilecek yerler listesine dahil etmesi gereken bir güzergahtır.

Harput Kalesi ziyareti için herhangi bir ücret ödenmemektedir.

Elazığ'da tatile çıkmadan önce etkinlik ve festivallerin tamamını görmek için Elazığ gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Çırçır Şelalesi

Çırçır Şelalesi

Dünyanın en genç şelalesi olarak nitelendirilen Çırçır Şelalesi, Elazığ ilinin Keban ilçesine bağlı Değirmenbaşı Mahallesi sınırları içerisinde bulunuyor. Keban Barajı'nın yapılması ardından suyun hızlı akması, bir yamaç üzerinde şelale olmasına olanak sağlamıştır. Henüz oluşumu ortalama 30 yıl öncesine dayanan Çırçır Şelalesi, Elazığ sınırları içerisindeki doğal güzelliklerin en dikkat çekenidir.

Çırçır Şelalesi'ni turizme kazandırmak adına Elazığ, şelale konumuna çeşitli işletmeler yaptırmış ve bu işletmeler sayesinde şelaleyi keşfetmeye gelen ziyaretçiler, kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Hemen şelalenin üzerine yapılan teras ile eşsiz güzellik izlenerek, hem serinleyebilir hem de anın tadını çıkarabilirsiniz. Doğaseverler tarafından mutlaka görülmesi gereken turistik güzergahlardandır.

Çırçır Şelalesi ziyareti için belirli bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.


Hazarbaba Kayak Merkezi

Hazarbaba Kayak Merkezi

Elazığ iline bağlı Sivrice'de bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde kış sporlarının gerçekleştirildiği bir yer olarak ön plana çıkmaktadır. 2347 metrelik rakıma sahip Hazarbaba Dağı'ndaki kayak merkezi, ortalama 1000 metrelik uzunluğu bulunan telesiyej ile eşsiz doğa seyrinin ardından zirveye ulaşmak mümkündür. 1999 yılında kurulan Hazarbaba Kayak Merkezi, profesyonel olarak kayak eğitimi alınan bir yer olarak da ön plana çıkmaktadır.

Aralık ayında karların sıklığı ile başlayan kayak sezonu, kar durumuna bağlı olarak Mart ayının sonuna kadar devam etmektedir. Ortalama 3 metreye kadar çıkan kar kalınlığı ile gerçekleşen kış sporları, toplamda 8 adet kayak pistinde gerçekleştirilmektedir. Üstelik hem profesyonel hem de amatör kayakçılar için uygundur. Elazığ gezilecek yerler arasında büyük bir popülariteye sahiptir.

Hazarbaba Kayak Merkezi'nde alınan hizmete göre ücretlendirme farklılık göstermektedir.


Golan Kaplıcaları

Karakoçan Golan Kaplıcaları

Elazığ iline bağlı Karakoçan ilçesinde yer alan Golan Kaplıcaları, ülkemizde sıklıkla rastlanan termal kaplıcalara ev sahipliği yapmaktadır. Doğal şifa kaynağı olmasından dolayı, uzun yıllar boyunca şifa dağıtmış ve dağıtmaya da devam etmektedir. 1973 sayılı bir rapora göre Golan Kaplıcaları, romatizma, nevrit, poli-nevrit, kırık-çıkık, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarının tedavisinde önemli etkilere sahiptir.

Kaplıcaların bulunduğu alanda Peri Çayı adında bir nehrin de gürül gürül akması, hem sakinlik hem de şifa arayanlar için ön plana çıkmasına olanak sağlamıştır. Bunun yanı sıra uzman doktorlar aracılığıyla kişiye özgü tedavi yöntemleri de sunulmaktadır. Elazığ doğal güzellikleri arasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Golan Kaplıcaları, alınan hizmet şekline göre farklı fiyatlandırmalara sahiptir.


Mansur Baba Türbesi

Mansur Baba Türbesi

Elazığ iline bağlı Harput Mahallesi içerisinde bulunan Mansur Baba Türbesi'nin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Yapım hikayesi ise Şahende isimli bir kadının rüyasına dayanmaktadır. Rivayete göre Şahende isimli bir kadının gördüğü rüya üzerine Harput mevkiinin manevi büyüklerinden Beyzade efendinin huzurunda bir kazı gerçekleştirilmiştir. Kazıda büyük bir lahit meydana çıkmış ve içinde bir erkek, bir kadın ve iki çocuğun bulunduğu bir mezar ortaya çıkmıştır.

Asıl durum bu andan itibaren gerçekleşir. Çünkü erkek mezarı açıldığında çürümemiş bir bedeni görürler. Bunun üzerine Şeyhülislamlık ile iletişime geçilir. Buraya bir türbe yaptırılır. Erkeğin mezarının üzerinde Mansur ismi yer aldığı için de buraya, Mansur Baba ismi verilmiştir. İki katlı anıtsal bir yapı olarak yıl boyunca birçok ziyaretçinin dualarına ortak olmaktadır.

Mansur Baba Türbesi'ne giriş ücretsizdir.


Elazığ Kültür Parkı

Elazığ Kültür Parkı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun en büyük parkı olan Elazığ Kültür Parkı, doğal güzelliklerin arasına tarihi güzelliklerin yapılması ile eşsiz bir tema görünümüne sahip olmuştur. Yüzlerce dönümlük arazi üzerine kurulan parkta oldukça büyük olan bir göl ve etrafında kamelyaların bulunduğu toplu oturma alanları bulunuyor. 

Elazığ Kültür Parkı'nın en gözde noktaları ise, parkın içinde yer alan Gençlik Merkezi'ndeki 9 adet kafe restoranın bulunmasıdır. Bu 9 mekan, Elazığ ilinin tarihi noktalarını yansıtacak şekilde inşa edilmiştir. Genel olarak kültür parkı hem aile hem de arkadaşlar ile zaman geçirmek için onlarca farklı noktanın bulunduğu bir buluşma noktasını temsil eder. Doğal güzelliği ile Elazığ sınırlarında mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Elazığ'da doğa ile baş başa bir tatil mi hayal ediyorsunuz? Elazığ 3 yıldızlı oteller sayfamıza mutlaka göz atmalısınız.


Saklıkapı Kanyonu

Saklıkapı Kanyonu

Bir mantar gezisi sırasında yakın tarihte yanlışlıkla keşfedilen ve dünyanın en eski kanyonlarından birisi olarak gün yüzüne çıkan Saklıkapı Kanyonu, Elazığ ilinin Akuşağı Köyü'nde bulunuyor. Yaklaşık 9 milyon yılda meydana gelen kanyona ince ve dar bir tünel ile erişim sağlanmaktadır. 4,5 kilometrelik uzunluğu olan kanyonun bir kilometresinin üstü, kapalı denilecek kadar dar şekildedir.

Saklıkapı Kanyonu'nun içerisinde yer alan geniş vadinin içerisinin su ile dolması, vadi içerisinde tekne turlarının düzenlenmesine olanak sağlamıştır. Hem doğal güzelliği keşfetmek hem de Doğu Anadolu Bölgesi'nde güzel bir tekne turu yapmak için en ideal nokta olan Saklıkapı Kanyonu'nda karstik oluşumlar, göl, faunalar ve floralar da oldukça dikkat çekici durmaktadır.

Saklıkapı Kanyonu'na giriş ücretsizdir.


Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Elazığ şehir merkezinde olan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, ilk olarak 30 Nisan 1965 tarihinden Harput Müzesi olarak kurulmuştur. Daha sonra çıkarılan eserler müzeye yeterli gelmediği için bina farklı bir yere taşınarak ziyarete açılmıştır.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Halı Kilim ve Etnografya Salonu ile Arkeolojik Eserler ve Sikke Salonu olarak iki farklı salondan meydana gelmektedir. 602 adet etnografik eser, 1071 adet arkeolojik eser ve 493 adet sikke olmak üzere toplam 2166 adet eser sergilenmektedir.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ne giriş ücretsizdir.


Elazığ Meryem Ana Kilisesi

Elazığ Meryem Ana Kilisesi

Elazığ Meryem Ana Kilisesi, Elazığ iline bağlı Harput Mahallesi'nde yer alan tarihi yapıdır. Harput Kalesi'nin doğusunda yer alan tarihi kilise, M.S. 179 yılında inşa edilmiştir. Bazı kaynaklarda Meryem Ana Kilisesi'ne verilen diğer isimler Kızıl Kilise, Süryani Kilisesi ve Yakubi Kilisesi'dir.

Kilisenin ilk Hıristiyan topluluğu olan Süryanilerin kurduğu düşünülmektedir. Elazığ sınırlarında mimari özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. 4 farklı bölümü ile Meryem Ana Kilisesi, Elazığ gezilecek yerler arasına mutlaka dahil edilmelidir.


Harput Ulu Cami

Harput Ulu Camii

Harput Ulu Cami, Elazığ iline bağlı tarihi Harput mevkii sınırları içerisinde yer alıyor. Kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmeyen cami, 2000 metrekarelik alan üzerine kuruludur. Her ne kadar kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmese de, vergi kitabesinden edilen bilgiler doğrultusunda Harput Hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir.

Harput Ulu Cami, eski Türk cami örnekleri arasında yer almakta olup, 1156 ile 1157 yılları arasında inşa edilmiştir. Minaresi sağ tarafa eğik olan tarihi Ulu Cami hakkında yapılan araştırmalar sonrasında minarenin Pisa Kulesi'nden daha fazla eğik bir yer olduğu ortaya çıkarılmıştır.

İbadete açık olan Harput Ulu Cami'ye giriş ücretsizdir.


Elazığ Buzluk Mağarası

Elazığ Buzluk Mağarası

Elazığ il merkezine bağlı Harput Mahallesi'nde bulunan Elazığ Buzluk Mağarası, buzluk taşı olarak bilinen kayalıklardan oluşmaktadır. Bu güzel doğa harikasının derinliği 150 ile 200 metre arasındadır. Yaz ya da kış yılın dört mevsimi dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Jeomorfolojik özelliğinden ötürü Elazığ Buzluk Mağarası'ndan yaz aylarında bu çıkarken, kış aylarında sıcak bir ortam sunmaktadır. Dünya üzerinde nadir görülen doğal güzellikler arasındadır. Eski zamanlarda Elazığ yöre halkı tarafından buradan Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarından çıkarılan buzlar Harput merkeze götürülüp satarak para kazanmışlardır.

Elazığ Buzluk Mağarası'na giriş ücretsizdir.


Hazar Gölü

Hazar Gölü

Elazığ il sınırlarında olan Hazar Gölü, güneybatı ile kuzeydoğu yönlerine doğru uzanan tektonik bir göldür. Dünyanın en uzun fay hattı üzerinde yaşanan çökmeler sonucunda Hazar Gölü oluşmuştur. Elips şekline sahip Hazar Gölü, 5 ile 6 kilometre arasında genişliğe ve 20 kilometre uzunluğa sahiptir.

213 metre derinliği ile Türkiye'nin en derin gölleri arasına girmiştir. Günümüzde Hazar Gölü, sit alanı statüsünü kazanarak koruma altına alınmıştır. Çevresinde manzara eşliğinde keyifli vakit geçirebileceğiniz işletmeler bulunmaktadır. Güzel doğası ile Elazığ sınırlarında mutlaka ziyaret edilmesi gereken popüler turistik yerler arasındadır.

Hazar Gölü ziyaretini özel aracıyla yapanların 10 TL park ücreti ödemesi gerekmektedir.


Elazığ Kapalı Çarşı

Elazığ Kapalı Çarşı

Tarihi Kapalı Çarşı, Elazığ merkezine bağlı Çarşı Mahallesi'nde yer almaktadır. Hem yerli halk hem de turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Elazığ sınırlarında yöresel ürünleri bulabileceğiniz en geniş seçeneğe sahip çarşıdır. Kuzey ve güney yönlerinde iki adet, doğu ve batı yönlerinde ise 4 adet giriş - çıkış kapısı bulunmaktadır.

Çarşı içerisinde Ağın leblebisi, badem şekeri, baharat çeşitleri, tulum peyniri, pekmez ve cevizli sucuk gibi birçok yöreye özgü olan ürün satışa sunulmaktadır. Ayrıca yöresel yemekleri tadabileceğiniz restoranlara da ev sahipliği yapmaktadır.


Elazığ Günübirlik Gezilecek Yerler

Her bir yanı tarihi ve doğal güzellikler ile çevrili olan Elazığ, turizm açısından zengin seçenekleri ile karşımıza çıkmaktadır. Elazığ ilinin çevre illeri de turistik yerleri ile bilinmekte ve keyifli zaman geçirebileceğiniz seçenekler sunmaktadır.


Munzur Vadisi Milli Parkı

Munzur Vadisi Milli Parkı

Tunceli il merkezinde yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı, Elazığ şehir merkezine 84 kilometre uzaklıktadır. 42000 hektarlık alanı kaplayan milli park, zengin doğal güzellikleri ile doğa severler arasında popülarite kazanmıştır. Gezilmesi gereken milli parkı yaz ya da kış fark etmemeksizin yılın dört mevsimi ziyaret edebilirsiniz.

Elazığ'da kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Elazığ butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Pertek Kalesi 

Pertek Kalesi

Tunceli iline bağlı Pertek ilçesinde yer alan tarihi Pertek Kalesi, Elazığ şehir merkezine 38 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Murat Nehri’nin kıyısındayken yapılan kale, Keban Baraj Gölü’nün oluşturulmasının ardından sularla çevrili bir ada konumuna gelmiştir. Tarihi çok eski zamanlara dayananan kale, görmeniz gereken önemli yerler arasındadır.


Ferruh Şad Bey Türbesi

Ferruh Şad Bey Türbesi

Ferruh Şad Bey Türbesi, Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde yer almaktadır. Elazığ şehir merkezine 66 kilometre uzaklıktadır. Emir Ferruh Şad Bey için yaptırılan türbe, dini turizm amaçlı çok fazla ziyaret edilmektedir. Dikdörtgen yapılı türbenin kitabesi Arapçadır.


Elazığ Gezilecek Yerler 2023 - Elazığ’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi

Giriş Tarihi: 28.04.2023 16:11 Güncelleme Tarihi: 28.04.2023 16:11

Elazığ, 4.000 senelik geçmişi ile birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir Doğu Anadolu Bölgesi kentidir. Onlarca medeniyetin etkileri sayesinde Elazığ'ın kültürü de zenginleşmiştir. Bu zengin kültüre yerinde şahit olmak için insanlar, Elazığ'da gezilecek yerler hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. İşte, Elazığ'da gezilecek yerler - Elazığ gezilecek tarihi turistik yerler, müzeler ve mekanlar hakkındaki haberimiz...

Elazığ Gezilecek Yerler 2023 - Elazığ’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Elazığ Gezilecek Yerler 2023 - Elazığ’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Elazığ Gezilecek Yerler 2023 - Elazığ’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Elazığ Gezilecek Yerler 2023 - Elazığ’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Elazığ Gezilecek Yerler 2023 - Elazığ’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
SON DAKİKA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası