dgs ile hangi bolumlere girilir / Dikey Geçiş | Anadolu Üniversitesi

Dgs Ile Hangi Bolumlere Girilir

dgs ile hangi bolumlere girilir

AÖF'te 2 yıllıktan 4 yıllık hangi bölümlere geçiş yapılabilir?

Öğrencilerimizin kafalarını meşgul eden soruların başında “2 yıllıktan 4 yıllığa hangi bölümlere geçilebilir? ve “hangi bölüme geçmeliyim?” gelmektedir. Bu noktada, ön lisans programları ile buralardan geçiş yapılabilecek lisans programlarının iyi bilinmesi gerekmekte olup bu duruma ilişkin hazırlamış olduğumuz tablo aşağıda yer almaktadır. “Hangi bölüme geçmeliyim?” sorusuna ise bir başka makalede yer vereceğiz. Dolayısıyla, 2 yıllığı bitiren öğrencilerimiz öncelikle ellerindeki imkanların farkında olmalıdır. Devamında ise ilgi ve becerilerine göre bu imkanları en verimli şekilde değerlendirecek, tercihlerini bu doğrultuda kullanacaktır.
Öncelikle ALFA Akademi'den KPSS Rehberlikçi Sinan Güzel hocanın 2021 Ağustosta çektiği güncel videoyu izlmenizi tavsiye ederiz:



Önlisans Programları İçin Dikey Geçiş Olanaklarını Gösterir Tablo
İKİ YILLIK BÖLÜM  DİKEY GEÇİŞ OLANAKLARI
ADALET*** Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan Hukuk Fakültelerine dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Aşçılık
(2015-2016 öğretim yılında açıldı)

Aşçılık Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan fakültelere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS ) girmeleri gerekmektedir.

Bankacılık ve Sigortacılık***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Aktüerya, Bankacılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Bankacılık ve Finans, İşletme, İktisat, Ekonomi, Ekonometri, Ekonomi ve Finans, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası Ticaret, Uluslararası İşletmecilik gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler, İşletme Bilgi Yönetimi, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Yönetim Bilişim Sistemleri gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Çağrı Merkezi Hizmetleri***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Yeni Medya, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Çocuk Gelişimi (2015-2016 öğretim yılında açıldı)

Çocuk Gelişimi Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan fakültelere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Dış Ticaret***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Bankacılık ve Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Elektrik Enerjisi Üretim***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Fizik, Kontrol Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Uçak Elektrik-Elektronik, Uzay Mühendisliği gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir

Emlak ve Emlak Yönetimi**

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Gayrimenkul ve Varlık Değerleme, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Ev İdaresi***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Aile ve Tüketici Bilimleri gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Fotoğrafçılık ve Kameramanlık***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Basın ve Yayın, Film Tasarımı, Fotoğraf, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarımı, Grafik Sanatları, Grafik Tasarım, Grafik Tasarımı, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı, Yeni Medya gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Görsel İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

İlahiyat

İlahiyat Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık İlahiyat, Arap Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretmenliği, Fars Dili ve Edebiyatı, İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

İnsan Kaynakları Yönetimi***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

İşletme Yönetimi***

Kültürel Miras ve Turizm***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Konaklama İşletmeciliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Lojistik Yönetimi, Otel Yöneticiliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otelcilik gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Laborant ve Veteriner Sağlık

Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Biyoloji, Veteriner, Tarımsal Biyoteknoloji, Zootekni gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Lojistik***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Havacılık İşletmeciliği, Lojistik Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslararası Lojistik, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Uluslararası Lojistik Yönetimi, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Marka İletişimi***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik Sanatları, Grafik Tasarım, Grafik Tasarımı, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Yeni Medya gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Medya ve İletişim***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Basın ve Yayın, Film Tasarımı, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı, Yeni Medya gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Aktüerya, Aktüerya Bilimleri, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Bankacılık ve Sigortacılık, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Muhasebe, Muhasebe Bilgi Sistemleri, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Denetim, Sermaye Piyasası, Sermaye Piyasası Denetim ve Derecelendirme, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi, İktisat, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Maliye, Muhasebe, Muhasebe Bilgi Sistemleri, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Denetim, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Özel Güvenlik ve Koruma***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmet gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, İletişim Bilimleri, İşletme, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Pazarlama, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Pazarlama gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Radyo ve Televizyon Programcılığı***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Basın ve Yayın, Film Tasarımı, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı, Yeni Medya gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Sağlık Kurumları İşletmeciliği***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık İşletme, Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yönetimi gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Sosyal Hizmetler***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Sosyal Hizmet, Sosyoloji gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Spor Yönetimi***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık İşletme, Spor Yöneticiliği, Spor Yönetimi gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Tarım Teknolojisi***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Bahçe Bitkileri, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Biyosistem Mühendisliği, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Tarım Makineleri, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Tarım Ekonomisi, Zootekni, Su Ürünleri Mühendisliği gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. Önlisans Tarım Teknolojisinden Ziraat Mühendisliği Fakültesinin bir bölümüne geçerek devlette 80-83 KPSS puanıyla veya özelde Ziraat Mühendisi olabilirsiniz. 2021 yılında en fazla tavsiye ettiğimiz bölümlerden biridir.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik (2015-2016 öğretim yılında açıldı)

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan fakültelere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Turizm ve Otel İşletmeciliği***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Konaklama İşletmeciliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Otel Yöneticiliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otelcilik gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Turizm ve Seyahat Hizmetleri***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Konaklama İşletmeciliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Otel Yöneticiliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otelcilik gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Yaşlı Bakımı
(2015-2016 öğretim yılında açıldı)

Yaşlı Bakımı Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan fakültelere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Yerel Yönetimler***

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir


ÖNEMLİ NOT: Yanında *** olan önlisans programları mezunları Anadolu Üniversitesinin açıköğretim sistemine göre öğretim yapan İktisat ve İşletme Fakültelerinin;
   İktisat
   Maliye
   Kamu Yönetimi
   İşletme
   Uluslararası İlişkiler
   Konaklama İşletmeciliği
   Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
lisans programlarının 5. yarıyılına sınavsız olarak dikey geçiş yapma olanağına sahiptirler. Sevgili arkadaşlar, burada başta da belittiğimiz gibi, en önemli sorular ; hangi iki yıllık bölümü okumalıyım? , hangi dört yıllık bölüme geçmeliyim? , hangi bölümün iş imkanları daha iyidir? vb. “one day AÖF” olarak sizden gelen soruları da dikkate alarak sonraki makalelerimizde önemli tavsiyelerde bulunacağız…

Bu bölümleri okurken 2022 Önlisan veya Lisans KPSS'ye online eğitimle hazırlanacaklar için tavsiyemiz :
2022 KPSS Lisans canlı kurslar     2022 KPSS Lisans online kurslar

2022 KPSS Önlisans Canlı kurslar     KPSS Önlisans online kurslar

2022 DGS Canlı ders veren kurslar     2022 DGS Online kurslar

ALFA Akademi rehberlik servisi olarak hepinize başarılar dileriz.

one day AÖF
31.07.2022

İlk ve Acil Yardım Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir? ATT, Paramedik DGS Bölümleri

İlk ve acil yardım mezunu adayların DGS ile geçiş hakkı olan bölümler nelerdir diye merak ediyorsanız bu yazımızda aradığınızı bulabilirsiniz.

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

Dikey geçiş sınavı yani DGS, ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi tarafından yürütülmekte olan, YKS ile iki yıllık bir bölüme yerleşmiş oradan da mezun olduktan sonra 4 yıllık bölümlere geçiş yapma planı bulunan üniversite adaylarının başvuru yapabildiği ve sınavdan alınan yeterli puanlarla tercih yapılarak 2 yıllıktan 4 yıllığa geçişi sağlayan merkezi bir sınavdır.

Hem YKS tercihlerinde bir önlisans programı seçmeden önceki süreçte hem de 2 yıllık bölüm mezunu olunduktan sonra bireylerin merak duyduğu konulardan birisi olan 2 yıllık XX mezunu olarak dikey geçiş sınavı ile hangi bölümlere geçiş yapabilirim sorusunun cevabını bizler var olan bütün 2 yıllık bölümler için hazırlamaya devam ediyoruz. 2 yıllık ilk ve acil yardım bölümü mezunlarının hangi bölümlere geçiş yapabildiği ve bunu hangi yolla yapabileceği sorularının cevaplarını yazımızın kalan kısmında bulabilirsiniz.

DGS’YE GİREN İLK VE ACİL YARDIM MEZUNLARI HANGİ BÖLÜMLERE GEÇİŞ YAPABİLİR, (ATT, PARAMEDİK) İLK VE ACİL YARDIM DGS BÖLÜMLERİ HANGİLERİDİR?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere DGS ile adaylar 2 yıllık bölümlerden 4 yıllık lisans programlarına geçiş hakkı kazanmak için uğraşırlar ve 2 yıllık bir önlisans programı olan ilk ve acil yardım bölümünden mezun olmuş bireyler de bunu yapmayı arzuladıklarında yerleşebilecekleri bazı 4 yıllık programlar vardır. İlk ve acil yardım mezunu olarak adayların DGS ile geçiş hakkı olan, ATT, paramedik veya diğer bir deyişle ilk ve acil yardım DGS bölümleri şunlardır:

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Hemşirelik
  • Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

Bunlara ek olarak ilk ve acil yardım bölümü mezunlarının Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin açıköğretim fakültelerinde bulunan aşağıdaki açıköğretim bölümlerine de DGS ile geçiş yapabilme hakkı bulunmaktadır.

  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • İşletme
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Kamu Yönetimi
  • İktisat
  • Maliye
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Uluslararası İlişkiler

İlk ve acil yardım bölümünden mezun olan kişiler bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihlerde bulunabilmek ve bölümlere yerleştirilebilmek için de 4 yıllık bölüm adaylarının bazı şartları yerine getirmeleri gerekebilmektedir.

(ATT, PARAMEDİK) İLK VE ACİL YARDIM MEZUNLARI DGS İLE GEÇİŞ HAKLARI OLAN BÖLÜMLERİ NASIL TERCİH EDEBİLİR?

İlk ve acil yardım bölümünden mezun olarak yazdığımız bölümleri tercih etmek için eğer herhangi bir ekstra özel koşul ve açıklama bulunmamakta ise adayların tercih etmeyi düşündükleri bölüme girebilmesi için o bölüme yerleştirme yapılmasını olanaklı kılan DGS puan türünden (sözel, eşit ağırlık, sayısal) yeterli puanı alması gerekmektedir.

ATT mezunu olarak girilebilecek DGS bölümlerinin DGS ile tercih edilebildiği puan türleri aşağıdadır.

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi –> Sayısal, SAY Puan Türü
  • Hemşirelik –> Sayısal, SAY Puan Türü
  • Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri –> Sayısal, SAY Puan Türü

Açıköğretim Bölümleri Özelinde Kullanılan Puan Türleri

  • Uluslararası İlişkiler –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • İktisat –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • İşletme –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım –> SÖZ, Sözel Puan Türü
  • Maliye –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • Konaklama İşletmeciliği –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • Kamu Yönetimi –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık –> SÖZ, Sözel Puan Türü

Bunlar dışında ilk ve acil yardım bölümüne veya diğer bölümlere yerleştirmelerde özel koşul ve açıklama var ise bu özel koşul ve açıklamaların neler olduğuna dair DGS kılavuzunda yer alan özel koşul ve açıklamalara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

► DGS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR KILAVUZU

** İlk ve acil yardım bölümü ve diğer önlisans bölümleri mezunlarının geçiş yapabildiği bölümlere ait ÖSYM’nin yayımladığı DGS ile geçiş yapılabilen 4 yıllık bütün programların kılavuzuna ulaşmak için:

► DGS İLE GEÇİŞ YAPILABİLECEK BÖLÜMLER KILAVUZU

* Yukarıda yer alan bilgiler ve ilk ve acil yardım mezunları hakkında yazdıklarımız ÖSYM’nin hazırladığı DGS tercih kılavuzlardan ve ÖSYM resmi internet sitesinden alınmıştır. Yapılacak bir değişiklik için ÖSYM duyuru yapacaktır bu yüzden zaman zaman ÖSYM’nin resmi internet sitesini ziyaret ediniz ve duyuruları takip ediniz.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

Hacıbektaş Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

DGS İle Geçiş Yapılabilecek Bölümler

Meslek Yüksekokulumuz programlarından mezun olarak DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile dikey geçiş yapılabilecek lisans programları şöyledir:

Bilgisayar Programcılığı Programı

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Bilgisayar Bilimleri
  • Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği 
  • Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
  • Bilgisayar-Enformatik
  • Bilişim Sistemleri Mühendisliği 
  • Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri 
  • Endüstri Mühendisliği 
  • Fizik
  • Fizik Mühendisliği
  • İstatistik
  • İstatistik ve Bilgisayar Bilimler
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri 
  • Meteoroloji Mühendisliği 
  • Uzay Mühendisliği 
  • Yazılım Mühendisliği 

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı (N.Ö.-İ.Ö.)

  • Biyomedikal Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği 
  • Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği 

Mekatronik Programı

  • Elektrik Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği 
  • Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği 
  • Endüstri Mühendisliği 
  • Endüstri ve Sistem Mühendisliği
  • İmalat Mühendisliği 
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 
  • Makine Mühendisliği
  • Mekatronik Sistemler Mühendisliği
  • Mekatronik Mühendisliği
  • Otomotiv Mühendisliği
  • Uzay Mühendisliği 

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Programı

  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  • Biyomedikal Mühendisliği
  • Elektrik Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği 
  • Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği 
  • Endüstri ve Sistem Mühendisliği
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği 
  • Enerji Yönetimi
  • Fizik
  • Fizik Mühendisliği
  • Havacılık Elektrik ve Elektroniği 
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 
  • Mekatronik Mühendisliği
  • Meteoroloji Mühendisliği
  • Uçak Elektrik ve Elektroniği 
  • Uzay Bilimleri ve Teknolojileri 
  • Uzay Mühendisliği

Grafik Tasarımı Programı

  • Fotoğraf
  • Fotoğraf ve Video
  • Görsel İletişim
  • Görsel İletişim Tasarımı
  • Görsel Sanatlar
  • Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
  • Grafik 
  • Grafik Tasarım
  • Grafik Tasarımı
  • İletişim Tasarımı
  • İletişim ve Tasarımı

NASIL ÖĞRENCİ OLABİLİRİM?

Dikey Geçiş

"Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" esaslarına göre Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Fakültesi önlisans programı mezunlarından lisans öğrenimine devam etmek isteyenler dikey geçişle kayıt yaptırabilmektedirler.

Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Fakültesi önlisans programları son sınıf öğrencileri ve mezunlarının, örgün ve açıköğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülmektedir. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Fakültesi önlisans programları son sınıf öğrencileri ve mezunları, 2022-2023 öğretim yılında Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine dikey geçiş yapmak istiyorlarsa 2023 Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmek zorundadırlar.

Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı başvuruları elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabileceklerdir.

Adaylar, 2023-DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Adayların DGS kılavuzunu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Fakültesi önlisans programları ile başvuru yapabilecekleri Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin lisans programları; https://www.osym.gov.tr/TR,23774/2022-dgs-kilavuz-ve-basvuru-bilgileri.html bağlantısında yer alan “TABLO-2.Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları”başlığı altında açıklanmaktadır.

 

Dikey Geçiş İnternet Başvuru ve Kayıt Tarihleri

2023-2024 Öğretim Yılı İçin Planlanan Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt İşlemleri*

Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt İşlemleri

-

Çevrimiçi (Online) Başvuru Adresi

https://aoskayit.anadolu.edu.tr​

Çevrimiçi başvuru işlemleri https://aoskayit.anadolu.edu.tr​ adresinden e-devlet şifresi ile yapılacaktır. Adayların başvuru yapabilmeleri için öğrenim bilgilerinin MEBBİS/YÖKSİS sisteminde güncel olması gerekmektedir. Bilgileri güncel olmayan adaylar kaydının bulunduğu kurumlara başvurarak bilgilerinin güncellenmesini sağlamalıdır. Çevrimiçi başvuru işlemlerini tamamlayıp Öğretim Giderini ödeyenlerin durumları kontrol edilerek kayıt işlemi onaylanacaktır.

* Dikey Geçiş İnternet Başvuru ve Kayıt tarihleri, 2023-Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yerleştirme sonuçlarının açıklandığı tarihe bağlı olarak değişebilir.

Alınacak fark derslerin listesi için buraya tıklayın.

Açıköğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar 2023-DGS’ye başvuramazlar.

Güncelleme Tarihi: 24-04-2023

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır