sümbülün rengi nasıl anlaşılır / Has bahçenin çiçeği sümbül | Açık Radyo

Sümbülün Rengi Nasıl Anlaşılır

sümbülün rengi nasıl anlaşılır

S&#;mb&#;l Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? S&#;mb&#;l Ağacı &#;zellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi

Sümbül ağacı, bağlılık ve sevgi anlamına gelen bitki türüdür. Hediye amaçlı alındığında, sevginin büyüklüğünü ve ilişkini sürekli olacağını ifade eder. Sümbül ağacı bazı yerlerde kolaylıkla yetişebilirken kimi yerlerde yetişmesi mümkün olamayabilir.

Sümbül Ağacı Nedir?

Sümbül, hyacinthus cinsinde olan soğanlı bitki türüdür. Öncesinde zambakgiller ailesinden kabul edilen sümbül, hyacinthaceae familyasından kabul edilir. Doğu Akdeniz, Avrupa, Türkmenistan ve İran gibi kapsamlı bir coğrafyada yetişebilir.

Sümbül Ağacı Hakkında Bilgi

Sümbül ağacı, santim boylarında bir bitki türüdür. Daha çok mavi renginde yetişen sümbül ağacı, mor, pembe, beyaz ve sarı renklerde olabilir. Bakımı dikkat isteyen bu bitkinin, mevsimden mevsime göre farklı olabilir.

Sümbül Ağacı Özellikleri

-Sümbül ağacı sonbahar serinliği başladıktan hemen sonra dikilmelidir. Sıcak havadan hoşlanmayan yapıya sahiptirler.

- Doğrudan gelen güneş ışığını sevmezler. Güneş ışığının dolaylı yollarla geldiği ortamda bulunmaları sağlıkları açısından önemlidir.

- Sümbül ağacı soğanlı bitkiler gurubunda yer alır. Bu nedenle yetiştirilmeleri basittir.

- Bulunduğu ortamın havasını temizlediği gibi ortama güzel koku yayar.

Sümbül Ağacı Ne Zaman Dikilir?

Sümbül ağacı sonbaharın başlarında filizlenir. Bundan dolayı sonbahara yakın zaman diliminde veya sonbaharın herhangi bir zamanında dikilmesi tavsiye edilir. Ancak bu sadece sonbahar mevsiminde dikilebileceği anlamına gelmez. Gerekli ortam sağlandığı takdirde tüm mevsimlerde dikilebilir.

Sümbül Ağacı Nerede Yetişir?

Sümbül doğada kendiliğinden yetişebildiği gibi ev ortamında gerekli ortam hazırlanarak yetiştirilebilir. Doğada genellikle Doğu Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde sıklıkla görülebilir. Bunun yanı sıra, Avrupa, Türkmenistan ve İran yetiştiği yerlerdir.

Sümbül Ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Budanır?

Doğrudan güneşin olmadığı yere konulmalıdır. Rüzgar ve hava akımlarından kolay etkilendiğinden bu durumlarda ortamı değiştirilmelidir. Sümbül ağacı derecenin altında olan ortamlarda bulundurulmamalıdır. Yaz mevsiminde haftada 2 kez sulanmalı, diğer mevsimlerde haftada 1 kez sulanmalıdır. Sümbül ağacının budaması ise yapraklar sararana kadar yapılmalıdır.

Sümbül Ağacı Yaprak Döker mi?

Sümbül ağacı, diğer tüm bitkilerde olduğu gibi yaprak döker. Yapraklar soluklaşıp sararmaya başlayınca dökülürler. Sümbül bitkisinin yaprakları sararmadan önce budama yapılmamalıdır.

Sümbül Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Sümbül ağacı bakımı, diğer birçok bitkiye göre kolaydır. Sümbül ağacı bakımında en önemli detay bulunduğu ortamı istediği şekilde ayarlamaktır. Ortamının mutlaka 15 derece ve üzerinde olmasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle sonbaharın son bölümlerinde ve kış aylarında ev ortamında bulunmaları daha doğru olabilir. Sıcak havalarda haftada 2 kez, soğukta ise 2 haftada veya haftada 1 kez sulanabilir. Sümbüle verilen suyun ılık olmasına ve sürekli bu sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir.

Sümbül Ağacı Faydaları Nelerdir?

Sümbül ağacının insan sağlığı açısından birçok faydası bulunur.

- Bulunduğu ortamın havasını temizler.

- Yapraklarından faydalanıldığında idrar söktürücü etkisi bulunur.

-Anti bakteriyel özellikleri olabildiği gibi antifungal etkisi olan sümbül akne ve egzama tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bitki türüdür.

Sümbül Ağacı Hastalıkları Neler?

Sümbül ağacı, diğer bitkilerde olduğu gibi çeşitli hastalıklar yaşaması mümkündür. Hastalık genellikle yapraklarda lekelenmeler şeklinde görülür. Bu tür durumlarda konuda uzman olan kişilerde yardım almak gerekir. Aksi durumda sümbül ağacının sağlığı tehlikeye girebilir. Sümbül ağacının hastalığını gidermek için çeşitli sprey ilaçlar yaygın şekilde kullanılır.

Sümbül Ağacı Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılır?

Sümbül ağacı bitkisi insan sağlığına oldukça faydalı olan bitkidir. Kendi ortamını temizleme özelliğinin yanı sıra, yapraklarının birçok konuda yararlı olabildiği söylenebilir. Çeşitli sanayilerde kullanılabildiği gibi süs bitkisi olması nedeniyle; parklarda, evlerde ve kesme çiçekçilik alanında tercih edilir.

Sümbül Ağacı Kullanım Alanları

Sümbül ağacının birçok kullanım alanı bulunur. Ancak süs bitkisi olarak kullanımı çok daha yaygındır. Göze hoş gelen görüntüsü nedeniyle, parklarda ve balkonlarda tercih edilirler. Bakımı zahmetsiz olan bu bitkisinin dış mekanlarda kullanılması için hava koşullarının uygun olması gerekir. Bu nedenle kış aylarında sümbül ağacının dış ortamlarda yetiştirilmesi neredeyse imkansız bir durumdur.

False

Sümbül çiçeği bakımı ve yetiştirilmesi nasıl olmalı? Püf noktalar

Sümbül çiçeği bakımı ve yetiştirilmesi ile ilgili püf noktaları Bitkili Evim&#;den Naz Irmak Saf anlattı. Sümbül çiçeği sulaması nasıl yapılır? Sümbül bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

SÜMBÜL ÇİÇEĞİNİN ANLAMI

Sümbül, Yunan mitolojisine göre Sparta Kralı’nın genç oğlu olup yeniden doğuşu simgelemektedir. (Wikipedia, Sümbül)

İlkbahar ve yaz aylarının en güzel kokan çiçeklerinden sümbül sonsuz sevgi ve bağlılık anlamı taşır.

Renkli ve bir o kadar gösterişli, mis kokusuyla baharı müjdeleyen zambakgiller ailesinin en güzel üyelerinden Sümbül Çiçeği bakımı nasıl yapılır gelin hep birlikte inceleyelim.

sümbül çiçeği bakımı

SÜMBÜL ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ

Sümbül zambakgil ailesinin mis kokulu çiçeklerinden biridir. Soğanlı kök yapısı, ince uzun gövdesi ve yaprakları, yapraklar arasından uzanan çiçeği ile kolayca ayırt edebilirsiniz.

SÜMBÜL NE ZAMAN DİKİLİR?

Eğer sümbül soğanlarına sahipseniz bu soğanları sonbaharda saksılara dikmemiz gerekiyor. Çünkü sümbülün filizlenmesi için en ideal mevsimdir. Yaz sıcaklarında soğanlarını dikmeyi denerseniz bitkinizin gelişiminde sağlıksız sonuçlar elde etmiş olursunuz.

Bu soğanları dikmeden önce iyi bir şekilde muhafaza etmelisiniz. Buzdolabında ya da varsa kilerinizde bekletip mevsiminde dikme şansınızda funduszeue.info da direk saksısında da bekletebilirsiniz.

SÜMBÜL ÇİÇEĞİ BAKIMI VE SULAMASI

Sümbül bir çok bitkide olduğu gibi direk güneş ışığından hoşlanmaz. Dolaylı yoldan ya da filtrelenmiş şekilde yararlanmalıdır. Hava akımı, rüzgardan hemen etkilenir. Çok soğuk havalarda yaşayamaz ideal sıcaklık en az 15 derece olmalıdır.

Suyu seven bir bitkidir. Toprağının nemli kalmasını ister. Bu nedenle özellikle yaz mevsiminde günde iki kere sulayabilirsiniz. Sulama yaparken toprağını eşit şekilde ıslatmalı ve fazla suyu tabağından temizlemelisiniz. Gevşek dokulu toprak tercih ederseniz bitkinin gelişimini daha iyi gözlemlemiş olursunuz.  

Soğanlı bitkilerinizi mutlaka saksıda yetiştirmek zorunda değilsiniz. Şeffaf cam vazolarda da onları sergilemeniz mümkün. 

SÜMBÜL ÇİÇEĞİ ÇOĞALTILMASI

Tohumla ya da köklerinden ayırarak çoğaltabilirsiniz. Kökleri soğanlı olduğu için eğer doğru bakımı sağlarsanız yavrulama şansını da bir o kadar arttırmış olursunuz. Böylelikle yeni soğanlardan yepyeni sümbüller elde edebilirsiniz.

SÜMBÜL ÇİÇEĞİ TOHUMU İLE ÇOĞALTMA

Tohumla çoğaltmak isterseniz sümbül çiçeklerini solduktan sonra hemen kesmelisiniz. Böylelikle bitki yavru oluşturmaya odaklanır. Tohumdan sümbül elde etmek için sabırlı olmak gerekir. Filizlenmesi kısa sürede gerçekleşsede çiçeklenme aşamasına gelmesi uzun yıllar sürebilir.

Tohumları ekmek için sonbaharı bekleyin. 1cm lik çukur açarak toprağın altına gömün ve can suyunu verin. Rüzgar alan serin ve gölgeli bir yerde bekletin. Eğer serinlik olmazsa tohumlar çimlenmez.

Tohumlar çimlendikten sonra saksınızı filtrelenmiş  güneş alan bir yere konumlandırabilirsiniz. Sümbülleriniz yetişmeye başladıkça onları açık alanda tutmanız gelişimleri açısından önemlidir.

SÜMBÜL BAKIMI HAKKINDA KISA BİLGİ

Akdeniz kökenli çiçeğin yaklaşık 30 türü vardır. Laleden sonra en çok kullanılan soğanlı bitkidir.

Sonbahar döneminde, büyüklüklerine göre santimetre derinliğe dikin. Her yıl yavrular. Onları ayırıp başka yerlere dikerek çoğaltabilirsiniz.

Çiçeklikler ve çiçek tarhlarında oldukça dekoratif bir görüntü oluşturur.

Güzel renkler için, soğanların sıkı ve sert olmasına dikkat edin. Rengarenk ve mis kokusuyla bahçelerin vazgeçilmezidir.

santimetre boylarındaki parlak yeşil yaprakları ince ve uzundur. Çiçekleri salkım şeklindedir.

Saksıda yetiştirilecek sümbül soğanları dondan korunmalıdır. Doğrudan toprağa dikilen soğanlar soğuktan etkilenmez.

10 santimetre aralıklarla, sık dikim yapabilirsiniz. Saksı içindeki sümbül, kuruduktan sonra çiçek dibinden kesilir. Soğanlar kese kağıdının içinde kuru bir yerde saklanır. Bir sonraki yıl tekrar dikim yapabilirsiniz.

Kumlu, gevrek toprakları tercih eder. Geçirgen olmayan topraklarda su birikir. Bu da soğanın çürümesine neden olur.

Sümbül çiçeği gölgeden hoşlanır, doğrudan güneş alan yerlerde bırakılmamalıdır.

SÜMBÜL NE ZAMAN DİKİLİR?

Sümbül (Hyacinthus) soğanlarını sonbahar aylarında dikebilirsiniz. Üzerinde küf olmayan, sağlıklı soğanları seçmelisiniz. Soğanın iki katı derinliğinde bir çukura dikmek sağlıklı gelişimi için idealdir. Soğanların arasında santimetre mesafe olmalıdır. Sivri ucu yukarı gelecek şekilde dikim yapın. Soğandan yetiştirmek için geç kaldıysanız, ocak ayında saksı içinde bu güzel bitkiyi satın alabilirsiniz. Geçirgen ve az kumlu toprağı sever. Onu fazla sulamayın. Toprağın nemli kalması yeterlidir. Serin yerlerden hoşlanır. Güneş ya da yarı gölge bir alan bitki için uygundur.

Çiçek bakımları ve çiçek özellikleri ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı?

Aşk merdiveni bakımı, sulama ve çoğaltması nasıl yapılır? Nephrolepis çoğaltma

funduszeue.info

Sümbül bakımı nasıl yapılır, ne zaman açar, solunca ne yapılır?

Tanr&#; Apollon, Kral Amyklos’un yak&#;&#;&#;kl&#;l&#;&#;&#; dillere destan o&#;lu Hyakintos'a a&#;&#;k olmu&#;tur. Bat&#; rüzgar&#; Zephyr de Hyakintos'a a&#;&#;kt&#;r. Apollon ve Zephyr aras&#;nda kavga ç&#;kar. Hyakintos ve Apollon disk atma oynarken Zephyr diskin yönünü de&#;i&#;tirir. Hyakinthos’a çarpan disk ölümüne yol açar. Apollon'un ac&#;kl&#; sözleri aras&#;nda ya&#;am&#;n&#; yitiren Hyakinthos’un kan&#;n&#;n akt&#;&#;&#; yerde sümbül çiçe&#;i ç&#;kar. Bu hikayede Apollon, Hyakintos'un kara k&#;&#;&#;n bitti&#;i ilkbahar&#;n ba&#;lad&#;&#;&#; zamanlarda açmas&#;n&#; diler. Sümbül çiçe&#;i o gün bu gündür bahar&#;n geli&#;inin müjdecisidir.

Sümbül çiçe&#;i özellikleri, anlam&#; ve görüntüsü itibar&#;yla dü&#;ün, davet gibi çe&#;itli organizasyonlarda konsept biçimi olarak kullan&#;l&#;r. Bulunduklar&#; ortama zarafet katan sümbüllerin bak&#;m&#; hobi olarak ba&#;lar ancak bir zaman sonra tutkuya dönü&#;ebilir. Sümbüller kendi so&#;anlar&#;ndan ç&#;kan yavrular ile ço&#;alt&#;l&#;r ve bir sümbülden birden fazla çiçek elde edilebilir.

SÜMBÜL Ç&#;ÇE&#;&#;N&#;N RENKLER&#;NE GÖRE ANLAMLARI

Sevgiyi, sonsuz a&#;k&#;, ba&#;l&#;l&#;&#;&#; ifade eden sümbül çiçe&#;inin renklerine göre anlamlar&#; de&#;i&#;iklik gösterir.

Mor Sümbül

Mavilere çalan tonlardan mora kadar renk seçenekleri bulunur. Do&#;ada bu renge daha s&#;k rastlan&#;r. Mor sümbül af dileme anlam&#; ta&#;&#;r. Birinin gönlünü almak için hediye edilebilecek en güzel çiçeklerden biridir. Bu çiçek derinden ba&#;l&#; olman&#;n göstergesidir. Bulundu&#;u ortama yay&#;lan çok ho&#; ve sakinle&#;tirici bir kokusu vard&#;r. Mor ayn&#; zamanda asaletin de rengidir.

Sar&#; Sümbül

Sümbüller aras&#;nda en canl&#; renge sahip olan sar&#; sümbül mor sümbülün aksine biraz daha olumsuz bir anlam içerir. K&#;&#;kançl&#;k duygusunu temsil eder.

Beyaz Sümbül

Beyaz renk her zaman oldu&#;u gibi sümbül çiçe&#;inde de safl&#;&#;&#; simgeler. Ço&#;u kültürde beyaz renk ayn&#; zamanda ferahl&#;&#;&#; da ifade eder. Bu çiçek en güzel duygular&#; anlatmak için hediye edilebilir. Beyaz sümbüllerin tatl&#; ve baharatl&#; bir kokusu vard&#;r.

Pembe Sümbül

Güzel kokulu bir sümbül türü olan **pembe sümbülün anlam&#;nda biraz melankoli vard&#;r

**. Bu çiçek çok fazla duygusal olmay&#;, olumsuz duygular&#; temsil eder. Bir taraftan da görüntüsü ile romantik bir ortam olu&#;turmak için idealdir.

Screenshot_12

SÜMBÜL Ç&#;ÇE&#;&#;N&#;N FAYDALARI

Sümbül çiçe&#;inin tohumlar&#; i&#;tah aç&#;c&#; olarak kullan&#;l&#;r. Bitkiler ile yap&#;lan tedavide bu bitkinin tohumlar&#;n&#;n ayn&#; zamanda sar&#;l&#;k tedavisinde de kullan&#;ld&#;&#;&#; bilinir. So&#;an&#;n ise ezildikten sonra süt ile pi&#;irilmi&#; lapas&#; ç&#;banlar&#;n olgunla&#;mas&#;nda ve iyile&#;tirilmesinde kullan&#;l&#;r. Yapraklar&#;n&#;n ve çiçeklerinin faydalar&#; ise daha fazlad&#;r. Çiçe&#;in bu parçalar&#; yaz ve sonbahar ba&#;lang&#;c&#;nda topland&#;ktan sonra gölge bir alanda kurutulur. Faydalar ise &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

SÜMBÜL NEREDE YET&#;&#;&#;R?

Sümbül iç mekanlarda yeti&#;tirilebilir ancak do&#;as&#; gere&#;i daha çok bahçeler için uygundur. Süsleme yapmak için ideal çiçeklerden biridir. Do&#;ada yakla&#;&#;k 30 türü olan sümbül çiçe&#;i elveri&#;li ortam&#; sa&#;land&#;&#;&#; sürece her yerde büyümesini sürdürür.

SÜMBÜLÜN SAKSISI NASIL OLMALI?

Sümbül için seçilecek saks&#;da sümbül so&#;an&#;n&#;n ekildikten sonra kenarlar&#;nda iki parmak kadar bo&#;luk olmas&#; gerekir. Sümbül ekilirken so&#;an&#;n bir k&#;sm&#; yukar&#;da kal&#;r. Bu nedenle çok büyük saks&#;lara ihtiyaç olmaz. E&#;er birden fazla sümbül ayn&#; yere ekilecekse alan olarak büyük saks&#;lar kullan&#;labilir. Farkl&#; renklerde sümbüller ayn&#; saks&#; içerisine ekilerek bir aranjman elde edilebilir.

SÜMBÜLÜN TOPRA&#;I NASIL OLMALI?

Sümbül için kullan&#;lacak topra&#;&#;n besin yönünden zengin olmas&#; gerekir. Haz&#;r sat&#;lan bitki topra&#;&#; kar&#;&#;&#;mlar&#; sümbül ekmek için idealdir. Humuslu ve su geçirgenli&#;i olan bir toprak en uygun seçim olacakt&#;r. Kumlu topraklar&#;n suyu tutma kapasitesi yüksek oldu&#;u için sümbül çiçe&#;i bu tür topraklarda geli&#;mez. Kompost toprak kullan&#;labilir.

MEVS&#;MLERE GÖRE SÜMBÜL BAKIMI

SÜMBÜL NASIL SULANMALI?

Sümbül çiçe&#;i, k&#;&#; aylar&#;nda so&#;uk ortamlardan al&#;n&#;r ve susuz kalmamas&#;na dikkat edilerek bak&#;m&#; yap&#;l&#;r. K&#;&#;&#;n bitkiye do&#;rudan musluk suyu verilmemeli, **suyun oda s&#;cakl&#;&#;&#;na gelmesi

**beklenmelidir. Yaz aylar&#;nda ise bitkinin haftada en az iki kere sulanmas&#; gerekir.

Susuz kalmas&#; sümbülün solmas&#;na sebep olur. Sulama s&#;ras&#;nda en önemli husus suyun bitkinin her bölümüne e&#;it ula&#;mas&#;n&#; sa&#;lamakt&#;r.

Sulama sonras&#; saks&#; taba&#;&#;nda biriken fazla su dökülür. Her seferinde ayn&#; miktarda su almas&#; sümbül için önemlidir. Bu nedenle standart bir kap kullan&#;lmas&#; gerekir. E&#;er çiçekte sulaman&#;n yetersiz ya da fazla oldu&#;una dair belirtiler olu&#;mu&#;sa su miktar&#; azalt&#;labilir ya da art&#;r&#;labilir.

SÜMBÜLÜN GÜNE&#; I&#;I&#;I SEV&#;YES&#; NASIL OLMALI?

Sümbül çiçe&#;i güne&#;li ya da yar&#; gölge alanlar&#; sever. Yaz mevsiminde ortalama saatlik bir güne&#;lenme süresi sümbül için yeterlidir. K&#;&#; mevsiminde ise iç mekanlarda maksimum &#;&#;&#;k alacaklar&#; bölgelere koyulmalar&#; gerekir.

Screenshot_11

SÜMBÜL Ç&#;ÇE&#;&#; NE ZAMAN Ç&#;ÇEK AÇAR?

Sümbül çiçe&#;i k&#;&#; aylar&#; içerisinde ye&#;ermeye, ilkbahar ba&#;lar&#;nda ise çiçekler görülmeye ba&#;lar. Çok y&#;ll&#;k bir bitki oldu&#;u her y&#;l bu döngünün devam etmesi önemlidir.

Sümbül çiçe&#;i solunca ne yap&#;l&#;r? Çiçe&#;in solmas&#;n&#;n ard&#;ndan sap k&#;sm&#;ndan çiçe&#;in ayr&#;lmas&#; gerekir. Bu da budama i&#;lemi olarak adland&#;r&#;l&#;r.

SÜMBÜL NASIL BUDANIR?

Sümbül budamas&#; çiçek olan sap kesildikten sonra yapraklar&#;n sararmas&#; beklendikten sonra yap&#;l&#;r. Kesimden sonra güne&#; &#;&#;&#;&#;&#;nda gün aras&#;nda tam kuruma olmas&#; beklenir. Ancak hibrit yöntemle üretilen sümbüllerde çiçeklerin solmas&#;n&#;n ard&#;ndan sap&#;n hemen kesilmesi gerekir.

SÜMBÜLÜN TOPRA&#;I NASIL DE&#;&#;&#;T&#;R&#;L&#;R?

sümbül

Sümbül çiçe&#;i çok büyük saks&#; sevmez. Toprak de&#;i&#;imi yap&#;lacak ise çiçe&#;in kendisinden biraz daha büyük bir saks&#; seçerek de&#;i&#;im yap&#;l&#;r. Toprak özelli&#;inin sümbül için uygun olmas&#; &#;artt&#;r. Bu esnada çiçe&#;in so&#;an k&#;sm&#;na zarar vermemek gerekir. Sümbül çiçe&#;i saks&#; de&#;i&#;imi oldukça basit olsa da so&#;an hasar gördü&#;ü takdirde çiçe&#;in solmas&#; söz konusu olabilir.

SÜMBÜL NASIL ÇO&#;ALTILIR?

Sümbül çiçe&#;i en kolay yavrular&#; ay&#;rmak yoluyla ço&#;alt&#;l&#;r. Sümbül çe&#;idine göre farkl&#; say&#;larda yavru elde edilebilir.

Sümbül çiçe&#;inin ço&#;altma i&#;lemi için en pratik yöntem so&#;andan ay&#;rma &#;eklindedir. Sümbül ve benzeri tohumdan üretilmesi zor olan bitkilerin so&#;andan ço&#;alt&#;lmas&#; için en ideal zaman k&#;&#; mevsiminin ba&#;lang&#;c&#;d&#;r. Kas&#;m ay&#;n&#;n sonu itibar&#;yla so&#;an ay&#;rma i&#;lemi uygulanabilir.

Ana so&#;an&#;n etraf&#;nda bulunan yavru so&#;anlar gövdeden ayr&#;l&#;r. Ancak bu so&#;anlar&#; saklamak zor oldu&#;u için ekim zaman&#;nda gövdeden ay&#;rmak daha do&#;rudur. Gövdeden ayr&#;lan so&#;anlar yeni saks&#;lara ekilerek sümbül ço&#;alt&#;lm&#;&#; olur.

Tohumdan sümbül yeti&#;tirmek daha zordur. Tohum elde etmek için çiçekler bir süre bitki üzerinde tutulur. Çiçeklerin tohumlanmas&#; tamamland&#;ktan sonra tohumlar&#;n ekimi yap&#;l&#;r. Ancak tohumla ço&#;altmada çiçek açma evresi uzundur. Üç ya da be&#; y&#;l içerisinde çiçeklenme ancak ba&#;lar.

SÜMBÜL NE ZAMAN EK&#;L&#;R?

Sümbül so&#;an&#; hemen hemen her mevsim ekilebilir. So&#;an&#; saklamak zor oldu&#;u için bekletmeden so&#;an&#; dikmek gerekir. Yine de en ideal dönem sonbahard&#;r. Çiçek ilkbaharda çiçeklenmeye ba&#;lad&#;&#;&#; için sonbaharda ekildikten sonra geçen sürenin ard&#;ndan kendisini haz&#;rlar.

SÜMBÜL Ç&#;ÇE&#;&#; SO&#;ANI NASIL SAKLANIR?

Sümbül çiçe&#;inin so&#;an&#;n&#; saklamak zordur. Serin yerde saklanmas&#; gereken so&#;an, do&#;ru ko&#;ullar sa&#;lanmad&#;&#;&#; zaman k&#;sa sürede bozulabilir. Bu nedenle sümbül çiçe&#;inin so&#;an&#;n&#; saklamak yerine do&#;rudan topra&#;a ekmek en do&#;ru çözümdür. Ekim s&#;ras&#;nda topra&#;&#;n özelliklerine ve sulamaya dikkat edilmelidir.

SÜMBÜLE ZARAR VEREN &#;EYLER

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Sümbül (hyacinthus) nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Sümbül bulunmuş olduğu ortamı kokusu ile saran, baharın geldiğini simgeleyen rengarenk bir çiçektir. Aynı zamanda kolay yetişen bir soğanlı bir türü olarak karşımıza çıkıyor. Sizlere bu yazımızda Sümbül nasıl yetişir, bakımı nasıl yapılı sorularına yanıt vereceğiz. Aynı zamanda doğal bir oda parfümü olan Sümbül’ün çok fazla tercih edilmesinin nedeni, kolay bakılması ve güzel bir kokuya sahip olmasıdır. Bunun yanında mitolojide de anlamı vardır. Yunan mitolojisine göre, Sparta Kralı’nın genç oğludur, yeniden doğuşu simgeler.

Baharı müjdeleyen sümbül, güzelliği ve göz alıcı renkleri ile, en çok sevilen bahar çiçekleri arasında yer alıyor. Doğru bakım yapılması halinde, uzun ömürlü ve sağlıklı bir saksı çiçeği olarak da karşımıza çıkıyor. Dört mevsim açan bu çiçek, soğanlı bir bitkidir.

Sümbül bakımı

Doğrudan güneş ışığı istemeyen sümbül, dolaylı ışıklardan faydalanabilir. Bu bitki sıcak olmayan ortamlarda muhafaza edilebilir.

Sümbül Ne Zaman Açar?

Sonbaharda filizlenmeye başlayan bir çiçek olan sümbül, sadece sonbaharda dikilmez. Sümbül soğanı elinize geçtiği anda dikebilirsiniz, mevsim fark etmemektedir. Kurumuş ve beklemiş sümbül soğanı korumak oldukça güçtür. Bu nedenle hemen dikmekte fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Sümbül soğanının ne kadar derine dikildiği oldukça önelidir. 2 boy derine dikmeniz, yetişme hızını arttıracağı gibi, ürünün kaliteli olmasına da yardımcı olur.

Kış ve sonbahar gibi soğuk aylarda dikim yaptırsanız, eker ekmez sulamanızda büyük arar vardır. Sonrasında ise toprak nemi azaldıkça sulama yapmanız gerekiyor. Baharın ilk günlerinde, soğuk ve dışarda tuttuğunuz soğanları, güneş alan bir yere almanız gerekiyor.

Sümbül Çoğaltma

Sümbül çoğaltma işleminin 2 yöntemi ile yapılabileceğiniz ifada edebiliriz. Bu yöntemlerden ilki, köklerinden ayrıma metodu olarak geçer. Bu, kökten çıkan çiçeğin uzantılarının sökülmesi ve farklı bir saksıya ekilmesi işlemidir. Oldukça basittir ve hızlı sonuç verir. Diğer yöntem ise tohumla çoğaltmadır.

Eğer sümbülü tohum ile çoğaltmak istemiyorsanız, çiçekler solduktan sonra kesmelisiniz. Bunun nedeni, bir sene sonra soğanın kendini koruması ve yavru oluşturmasına ortam hazırlamaktır.

Tohum olgunlaştıktan sonra, Ağustos sonuna kadar bir yerlerde saklayabilirsiniz. Sakladığınız yerlerde karınca olmamasına dikkat edin. Çok kolay çimlenen sümbül tohumu, eksiksiz bir bakım sonrasında 3 sene içinde, doğru bakılmadığı takdirde ise sene içinde çiçeklenir.

Sümbül Çiçeği Faydaları

Tüm bunların yanında sümbül çiçeğinin faydalarından bahsetmek mümkündür. Sarılık, bel soğukluğu tedavisi ve iştah açıcılık gibi özellikleri vardır. Çiçekleri yaz ve bahar başlarında toplanır.

Sizler için bu yazımızda Sümbül nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorularını yanıtladık. Ülkemizde özellikle özel günlerde insanların birbirine hediye olarak verdiği bu güzel çiçek, aynı zamanda ev, ofis ve diğer ortamları kokusu ile huzur içinde bırakmaktadır. Sitemizde diğer çiçekler ile alakalı detayları bilgileri de okuyabilirsiniz. Sümbül aynı zamanda süt ile karıştırılıp merhem olarak da kullanılmaktadır. Bu şekilde yumuşatıcı özelliğinden faydalanmanız mümkün olacaktır.

FacebookLinkedInTwitterEmail

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası