boğmaca hastalığının etkeni nedir / Boğmaca Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem

Boğmaca Hastalığının Etkeni Nedir

boğmaca hastalığının etkeni nedir

Boğmaca Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Boğmaca; hapşırma, öksürme ve konuşma esnasında, ağızdan havaya saçılan damlacıklar vasıtasıyla bulaşan bir hastalıktır. Bakteriler sebebiyle meydana gelen hastalıktan ancak aşı yapılarak korunma sağlanır. 'lı yıllardan bu yana yapılan aşılar büyük oranda koruma sağlarken, uzmanlar her 7 yılda bir tekrarlanmasını öneriyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmalar, son 10 yılda bin kişiden 9'unun boğmacaya yakalandığını göstermektedir. Bu oranın son 60 yıldaki vaka sayısı arasında en yüksek olduğu bilinmektedir. Hastalığa yakalananların ise %10'unu altı aydan küçük bebekler, %60'ını yetişkinler, geri kalanını ise ergen ve çocuklar oluşturmaktadır. Ancak genel olarak çocukluk çağı hastalıkları sınıfında yer almaktadır.

[renkbox baslik="Yenidoğan (Bebek) Sarılığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="funduszeue.info" resim="funduszeue.info" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

Yine yapılan bilimsel araştırmalar boğmaca hastası olan her yenidoğandan bir tanesinin ölümle sonuçlandığını gösteriyor. Bu kadar ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmamak için hastalığın belirtileri fark edildiği anda doktora gidilmelidir. Daha da önemlisi aşı yaptırarak bu sağlık sorunundan %'e yakın bir korunma sağlanabilir.

Boğmaca Nedir?

Boğmaca (whooping cough) akut ve çok bulaşıcı olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Aşısı olmasına rağmen son yıllarda giderek önem kazanan ve son derece ciddi bir hastalıktır. Yoğun öksürükle kendini gösteren ve bakterilerin neden olduğu bu hastalık, aşılanmamış çocukların %85'inde görülmektedir. Tüm solunum yollarını tutarak iltihaplanmaya sebep olan boğmacanın en spesifik belirtisi öksürük nöbetleridir. Art arda gelen öksürük esnasında hasta nefes almada zorluk yaşar ve ötmeyi andıran hırıltılı bir ses çıkarır.

Yenidoğan ve süt çocuklarında önemli mortalite (ölüm oranı) sebepleri arasındadır. Boğmaca bakterisinin tek konak yeri insandır. Bu nedenle insandan insana bulaşır. Dünya çağında genellikle yaş arasında çocuklarda görüldüğü tespit edilse de, ABD'de yapılan bir araştırma yetişkinlerde de sık rastlandığını ortaya koymaktadır.

Boğmaca hastalığı; kataral, paroksismal ve konvalesan olmak üzere üç döneme ayrılır. Bu dönemin belirtileri kendi arasında değişkenlik gösterebildiği gibi kişiden kişiye göre de farklı olabilir. Uzmanlar anne ve babaları çocuklarında gördükleri öksürüğü önemsemeleri konusunda uyarıyor. Öksürük basitmiş gibi görünse de, bunun şekli ve süresi asıl hastalığın teşhisinin konması açısından çok önemlidir. Ayrıca, 1 yaş altı çocuklarda ölümcül seyredebilen bir hastalık olduğunun da altını çizelim.

Boğmaca Nedenleri Nelerdir?

Hastalığın etkeni Bordetella pertussis denilen bir bakteridir. Bu bakteriye Haemophilus pertussis adı da verilmektedir. Solunum yolları ve bronş ağacında rahatlıkla üreyebilen bu bakteri, dış faktörlere çok dayanıklı değildir. Hastalığı geçiren kişilerin konuşması veya öksürmesi esnasında, havaya saçılan tükürük damlacıkları ile sağlıklı insanların vücuduna geçebilir. Boğmaca basili yumurta şeklindedir. Soluk borusunu veya gırtlağı tutar.

Burada kendine yaşam alanı bulan bakteri gırtlak mukozasının zedelenmesine yol açar. Zedelenen mukoza zamanla mukus ve iltihap oluşturacaktır. Ortaya çıkan toksin madde ise bronş dallarından sinir uçlarına kadar uzanıp, nefes almayı neredeyse imkansız hale getiren öksürük nöbetlerinin oluşmasına sebep olmaktadır.

Boğmaca Belirtileri Nelerdir?

Yaklaşık ay süren bir hastalıktır. Bulaşıcı hastalıklar grubunda yer alan boğmaca genellikle ilk olarak öksürükle belirti verir. Hastalık ortaya çıktıktan sonraki ilk 20 gün bulaşıcı olduğu dönemdir. Belirtiler hastalığın dönemlerine göre farklılık gösterir.

İlk 10 gün içerisinde genellikle soğuk algınlığına benzer; öksürük, aksırma, burun tıkanıklığı ve akıntısı, hafif ateş gibi belirtiler oluşur. Bundan sonra paroksismal adı verilen dönem başlar ve bir buçuk aya kadar devam eder.

Öksürük şiddeti paroksismal dönemde artmaktadır. Öyle ki, hasta aralıksız 20 defa çok sert ve yoğun süren öksürük krizleri yaşar. Öksürük nöbetinin ardından oksijensiz kalan vücut derin nefes almaya başlar. Bu kez de kusma, balgam çıkarma, morarma ve bulantı gibi durumlar ortaya çıkar. Bunun yanında hastalarda burun kanaması, kanlı balgam gelmesi ve sinir sistemi bozuklukları da görülebilir.

Hastalığın son evresi olan konvalesan dönemde iyileşme başlamaktadır. Öksürük bu dönemde de sürmektedir, ancak etkisi azalmıştır. İyileşme döneminde hasta çok dikkatli olmalı, yeniden bir solunum yolu hastalığına yakalanmamalıdır.

Boğmaca Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Boğmaca beraberinde birçok önemli hastalığı da getirebilmektedir. Hepsi solunum yolları hastalıkları olduğu için aslında hayati önemi ve riski hemen hemen aynıdır. Boğmacanın sebep olduğu hastalıklar arasında en önemlisi zatürredir. Zatürre; akciğerlerde meydana gelen iltihaplanma ile ortaya çıkar ve enfeksiyona bağlı ölümlerde ilk sırada gelmektedir.

Boğmaca ile paralel gelişen bir diğer hastalık akciğer amfizemidir. Amfizem, akciğer dokusunun, hava yollarının anormal ve kalıcı bir şekilde genişlemesi ile karakterize olan kronik solunum yolu hastalığıdır. Komplikasyonları arasında yer alan bir diğer durum kalpte özellikle sağ karıncıkta genişleme olmasıdır. Bu da bağlantılı olarak akciğer kan basıncının yükselmesine ve organda büyüme olmasına sebep olur.

Bunların dışında; orta kulak iltihabı, göz kapaklarında ödem, lenf dolaşımında bozukluk, sinir sistemi harabiyeti, öksürük sebebiyle zorlanmaya bağlı göbek fıtığı ve makat bölgesinde sarkma olması da boğmaca hastalığı ile ortaya çıkan diğer sağlık sorunlarıdır.

Boğmaca Nasıl Önlenir?

Diğer tüm bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi bunda da hastayla yakın temastan kaçınılmalıdır. Özellikle hastalığın ortaya çıktığı ilk birkaç hafta içerisinde, hastayla aynı odada bulunmamak, ortak eşyaları kullanmamak büyük ölçüde korunma sağlayacaktır. Ancak asıl korunma yöntemi elbette aşıdır. Boğmaca aşısını yaptırmış olanlar veya hastalığı bir kez geçirmiş kişiler, bağışıklık kazandıkları için, bir daha aynı hastalığa yakalanmazlar.

Boğmaca Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Boğmaca aşısı farklı aşıların bir araya getirilmesi ile oluşturulan karma bir aşıdır. Bu sayede hem hastanın hem de ondan doğacak olan çocukların diğer bazı hastalıklara karşı da korunma kazanması sağlanır. Genellikle; tetanoz, difteri, hepatit B, çocuk ve haemophilus influenzae tip b hastalıklarının aşısı ile birlikte uygulanır.

Sağlık Bakanlığı'nın aşı takvimine göre; bu 5'li karma aşının; ilk üç dozu 2, 4 ve 6 aylıkken uygulanır. Aynı grubun dördüncü dozu pekiştirme amacıyla 18 aylıkken de yapılmaktadır. Diğer aşıların kombinasyonu şeklinde de yapıldığı için tam olarak doz sayısını ve zamanını, bağlı bulunduğunuz aile hekimine danışmanızı öneririz.

Boğmaca, tetanoz ve difteriden oluşmuş bir üçlü aşı karması ise ilkokul birinci sınıftaki tüm çocuklara yapılmaktadır. Söz konusu bu aşılar; bebekleri, çocukları, ergenleri ve yetişkinleri boğmaca hastalığından büyük oranda korumaktadır. En çok merak edilen sorunun yanıtını da unutmadan hemen verelim. Aşının bir takım yan etkileri elbette ki bulunuyor.

Aşısını yaptırdıktan sonra; hafif ateş, baş ağrısı, yorgunluk, bulantı, kusma, mide ağrısı, kas ve eklemlerde ağrı, aşının yapıldığı yerde kızarıklık ve şişme gibi yan etkiler oluşabilir. Bunlar korkulmaması gereken ve birçok kişide meydana gelen yan etkilerdir. Ancak bazı durumlarda yan etkilerin şiddeti artar. Aşı yapılan kol kaldırılamayacak kadar ağrırsa, ateş çok fazla yükselirse, şiddetli alerjik reaksiyonlar meydana gelirse vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Boğmaca aşısı yaptıranlardan elde edilen bilimsel sonuçlar, kişiden birinde çok yüksek ateşin oluştuğunu gösteriyor. Yetişkin bireylerden her iki kişiden birinde ise geçici sinir sistemi problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu vakalarda davranış değişikliği, boğuk ses, kalp atışının çok hızlı olması, kurdeşen benzeri deri döküntüleri, nefes alma güçlüğü ve zayıflık da nadiren görülen yan etkiler arasında yer almaktadır.

Boğmaca Tanısı Nasıl Konur?

Hasta kendindeki şikayetleri doğru bir şekilde doktora anlattığında, yapılan fiziki muayene büyük ölçüde boğmaca tanısı konmasında yardımcı olmaktadır. Ancak kesin tanı yapılan laboratuvar testleri ile konmaktadır. Hastadan alınan kanda alyuvar ve akyuvar sayısına baklır, floresan antikor testleri ile antijen araması yapılır ve vücutta bakteri olup olmadığı tespit edilir. Ancak hastalığı kesin bir şekilde teşhis edebilmek için boğaz kültürü zorunludur. Yapılan kültür sayesinde bakterinin türü ve özellikleri daha rahat bir şekilde tespit edilmektedir.

Boğmacanın Tedavisi Nedir?

Bu hastalığının tedavisinde antibiyotik ilaçlara başlanır. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalar, antibiyotiğin hastalığa sebep olan bakteriler üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığını ortaya koymuştur. Sadece antibiyotik kullanmaya başlandıktan sonra, hastalığı bulaştırma oranında düşüş olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında çok küçük çocuklarda antibiyotiklerin istenmeyen yan etkileri bulunmaktadır. Fakat tüm bu olumsuzluklara ve zararlarına rağmen, söz konusu tedavisinde en etkili yol yine antibiyotik ilaçlardır.

Küçük yaştaki çocuklarda antibiyotiğin yanında bronş mukozasını tedavi edici, şiddetli öksürüğü geçirici ve sinir sistemini yatıştırıcı ilaçlar funduszeue.infolar özellikle çocukluk döneminde geçirilen boğmacanın ruhsal bozukluklara yol açtığını belirtiyor.

[renkbox baslik="Kızamıkçık Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="funduszeue.info" resim="funduszeue.info" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Çünkü arkadaşlarıyla oynamak isteyen çocuk, gelen öksürük nöbetleri ve bunu takip eden kusma durumlarına maruz kaldığından hem bedenen hem de sinirsel olarak yıpranmaktadır. Tedavi süresince arkadaşlarından uzak kalmak da ruhsal gerginlik yaratacağından, uzmanlar boğmacalı çocukların oldukça sorunlu bir tedavi süreci geçirdiğini belirtiyor.

Hastalara; temiz havada sık sık fakat kısa yürüyüşler yapılması, süt, et, sebze ve meyve gibi bol vitaminli besinlerin tüketilmesi, hijyen açısından temiz ortamlarda bulunulması ve öksürük nöbetleri esnasında oturur vaziyette durulması gibi durumlar da hekimlerin yaptığı öneriler arasında yer almaktadır.

Boğmaca, her yaştaki duyarlı bireyi etkileyen, özellikle çocukluk çağında ve 5 yaşından küçük çocuklarda ağır seyreden akut, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. En tipik belirtisi boğulurcasına olan aralıksız öksürük nöbetleridir. Tüm dünyada yaygın olarak görülen bir hastalıktır. 

Hastalık, solunum yoluyla bulaşmakta ilk dönem belirtileri, burun akıntısı, gözde yaşarma, halsizlik, fazla yüksek olmayan ateş gibi hafif üst solunum yolu bulgularıdır.

Çok küçük bebeklerde ölüm sık görülmektedir.

Boğmaca Nasıl Bulaşır?

Boğmacaya bir bakteri neden olmaktadır. Solunum yolu ile alınan bakteri, günlük kuluçka devresi sonrası (ortalama gün) hastalığa neden olmaktadır. Çok bulaşıcıdır. Boğazda yerleşir.  Hijyenik koşullara, yani temizlik kurallarına iyi uyulmadığında bulaşma olur ve sonrasında salgınlar yaşanır. Sosyo ekonomik düzeyi düşük toplumlarda, toplu yaşam alanlarında, kalabalık gruplar halinde yaşayanlarda, yetersiz ve kötü beslenme koşullarında vakalarda artış olur. 

Boğmaca Hastalığı için Bulaştırıcılık Dönemi Nedir?

Bilinen tek kaynak insandır. Bakteri alındıktan hafta sonra, korunmasız bireylerde hastalık ortaya çıkar.

Boğmaca, belirli bir coğrafi lokalizasyonda görülmemekte, tüm dünyada yaygındır. Mevsimsel bulaş özelliği olmamakla birlikte son bahar aylarında daha fazla görülebilir. 

Boğmaca Hastalığından Korunmak Neden Önemlidir? 

Boğmaca hastalığı, tüm dünyada yaygın görülen ve yılda bir salgınlara yol açan bir hastalıktır. Çok küçük bebekleri tuttuğu ve hayatın erken safhasında bebek ölümlerine yol açtığı iyi bilinmektedir. Hatalığın tanısı, bazen hafif geçirilen enfeksiyonlar nedeni ile zor olmakta ve gözden kaçabilmektedir. Yaygın salgınlara yol açabildiği için aileler ve çocuklar için ciddi bir halk sağlığı sorunu olmakta ve maddi kayıplara yol açmaktadır.

Boğmaca’dan Korunma Yolları Nelerdir?

Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılamadır. Son derece etkili bir aşısı bulunmaktadır. yılından beri, uygulanan etkin aşılama çalışmaları sayesinde vaka sayısında önemli azalmalar olduğu gözlenmiştir. Aşı oranlarının düşük olduğu toplumlarda ve aşısız bireylerde hastalık görülmeye devam etmekte ve ölümlere neden olmaktadır.

Boğmaca Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

6 aylıktan küçük bebeklerin mutlaka hastaneye yatışı ve yoğun bakım tedavisi lamaları gerekmektedir. Bu süreçte antibiyotik kullanılmalıdır. Çünkü küçük bebeklerde hastalık ağır seyreder. Solunum sıkıntısı ve beslenme güçlükleri görülür. Öksürük nöbetlerini hafifletmek amacıyla bazı vakalarda kortikostreroidlerin kullanımı gerekebilir.

Boğmaca Aşısı Uygulama Takvimi Nasıldır?

Boğmaca aşısı 5’li karma aşı (DaBT-İPA-Hib) şeklinde 2,4,6. aylarda ve ayda uygulanmaktadır.

Takvimimizde, (1 Temmuz tarihinde doğanlardan başlamak üzere) ayda dörtlü karma aşı (DaBT-İPA) şeklinde pekiştirme dozu yer almaktadır. 1 Temmuz tarihinden önce doğmuş ve halen ilköğretime başlamamış olan çocukların DaBT-İPA pekiştirme dozu ise , ve eğitim ve öğretim dönemlerinde okul aşılamaları şeklinde uygulanacaktır.

Boğmaca Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

-Nadiren aşı yerinde kızarıklık, şişme ve ağrı olabilir. Çocuklarda ağlama nöbetleri olabilir. Hafif ateş yükselmesi görülebilir.

-Nedeni saptanamayan ve ilerleyici santral sinir sistemi hastalığı veya bozukluğu olan bireylerde uygulanmaması önerilir. Aşının ilk uygulaması sonrası kasılma nöbetleri ortaya çıkması ve çok yüksek ateş olması halinde uygulamalardan Boğmaca aşısı çıkarılarak devam edilmelidir.

Gösterim:

Boğmaca Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Boğmaca, hızlı ilerleyebilen ve kişiden kişiye hava yoluyla bulaşabilen solunum yolu enfeksiyonu hastalığıdır. Her yaşta ve cinsiyette görülebilirken, bebeklerde ve çocuklarda önemli sağlık problemlerine neden olabilir. Aşı ile bu hastalıktan korunma mümkünken, yaygın görülen belirtileri öksürük ve nefes darlığı yaşanmasıdır. Zatürre riskine ve beyin iltihabına yol açabilen hastalığın, erken teşhis edilmesi halinde ilaçla tedavisi mümkündür.

Boğmaca hastalığı, başlarda üst solunum yolu enfeksiyonu olarak ortaya çıkabilir. Çoğunlukla ateş, öksürük ve titremeler görülürken, şiddetli öksürükle ilerleyebilir. Enfekte olan kişinin öksürmesi, hapşırması gibi durumlarda farklı kişilere bulaşma riski yüksektir. Bebeklerde ve çocuklarda yaşa bağlı olarak ciddi sonuçlara ve hayati riske neden olabilen bir hastalıktır. Bebekleri ve çocukları aşılama ile birlikte bu hastalıktan korumak mümkünken, hastalığı bulunan kişilere karşı herhangi bir temas durumundan da kaçınmak gerekmektedir.

Boğmaca Nasıl Bulaşır?

Hızla yayılabilen enfeksiyon hastalığının etkeni bordetella pertussi isminde olan bakteridir. Enfekte olan bir hastanın öksürmesi ve hapşırması sonucunda taşınan mikroplar havaya yayılır. Farklı bir kişinin bu ortamlarda havayı soluması durumunda hasta olmasına neden olur. 
Ayrıca enfekte olan hastayla yakın temas kurma, konuşma veya öpüşme gibi eylemler de hastalığın bulaşmasına neden olabilir.

Boğmaca Belirtileri Nelerdir?

Hastalık ilk olarak üst solunum yolu rahatsızlıklarında ortaya çıkan şikayet ve semptomlarla kendini gösterebilir. Kişinin burnunda akıntı, gözlerinde kızarıklık, boğazında ağrı ve ateşin hafif artması gibi soğuk algınlığı benzeri şikayetler yaşayabilir.
Ancak ilerleyen dönemlerde yaşanan şikayetler şiddetlenerek artabilir. Vakalarda sıklıkla görülen boğmaca belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ani gelişebilen öksürük nöbetleri ve yoğun balgam
  • Öksürük nöbetleri sırasında yaşanan nefes darlığı
  • Nefes alma sırasında zorlanma ve hırıltılı ses
  • Tırnaklarda ve dudaklarda morarmalar
  • Bebeklerde solunumun durması
  • Yüzün kızarması
  • Cilt altında kanamalar
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik
  • Mide problemleri ve ishal
  • Bulantı ve kusma

Hastalığın genç bireylerde ve yetişkinlerde, özellikle aşı olan kişilerde hafif semptomlarla seyredebilir. Hastalığın tam olarak iyileşmesi zaman alabilir. İlerleyen süreçlerde şikayetlerin yaşanma sıklığı ve şiddeti hafifler.

Bebeklerde Boğmaca Hastalığı

Bebeklerde boğmaca hastalığı görülmesi durumunda yaşanan belirtilerin, nöbetlerin ve şikayetlerin şiddeti ağır seyredebilir. Bu nedenle bebeklerin ve çocukların daha fazla korunması ve hastalıklı ortamlardan uzak tutulması ve enfekte kişilerle temas durumu yaşanmaması gerekir.
Bebeklerde farklı semptomların görülmesi ve ani değişen vücut fonksiyonları ciddi komplikasyonlara neden olabileceğinden, tedavilerinin hastane ortamında yakın takip edilerek yapılması önemlidir. 
Bebeklerde riskin ve tehlikenin arttığını gösteren durumlar ise şu şekildedir:

  • Solunum yetersizliği
  • Vücut işlev bozukluğu sonucu çok fazla sıvı kaybedilmesi
  • İştahsızlık ve zayıflama
  • Zatürre
  • Öksürük nöbetleri
  • Böbrek problemleri
  • Beyin hasarı

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Gençlerde ve yetişkinlerde hastalığın şikayetleri hafif ilerleyebileceği gibi öksürük nöbetlerinin uzun süreli devam etme ihtimali de vardır. Ayrıca farklı şikayetlerin uzun süreli devam etmesi durumunda da kişi doktora görünmeli ve tedavi görmelidir.
Kişide kusma, dudaklarda morarma, solunumda zorlanma, nefes alma sırasında kesilmelerin yaşanmasında ve nefes alırken hırıltı gibi farklı seslerin yaşanması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.

Boğmaca Tanısı Nasıl Konur?

Boğmaca tanısı, uzman doktorlar ve çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından yapılmaktadır. Hastaya, sorulan bazı sorularla ve kişinin yaşadığı şikayetleri detaylı anlatmasıyla birlikte boğazdan alınan kültürlere yapılan test sonucu belirlenir. 
Boğazdan alınan sürüntülerle yapılan testler hastalığın teşhis edilmesini sağlar. Hastalığın erken teşhis edilmesi yaşanacak şikayet ve belirtileri azaltacağı gibi bulaşma riskini de azaltır.

Boğmaca Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğmaca tedavisi, erken teşhis edildiği durumlarda doktor tarafından reçete edilen antibiyotik ile iyileşme sağlanabilir. Kişinin yaşadığı belirtiler ve şikayetler kullanılan ilaçla birlikte azalma gösterir. 
Erken teşhis ve tedaviyle birlikte hastalığın bulaşma riski de azalmaktadır. Yaklaşık 3 hafta içinde şikayetler ve semptomlar kontrol altına alınabilir. Hastalığın tanısı erken belirlenmediği durumlarda antibiyotik tedavisi iyileşme sağlamaz. 
Tedavi kişinin yaşına ve hastalığın durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Semptomlar 2 ila 3 hafta öncesinde ortaya çıktığında kişiye yalnızca destek tedavisi verilmektedir. Kişinin dinlenmesi, bol sıvı tüketmesi ve ateş düşürücü ilaçlar kullanması önerilir. 
Ayrıca sadece doktorunuzun önerdiği ilaçlar ve tedavi yöntemleri kullanılmalıdır. Öksürük ilaçları ve farklı ilaçlar doktor reçetesi ve önerisi olmadan alınmamalıdır. 

Boğmacadan Korunmak İçin Neler Yapmalı?

Hastalıktan korunmanın en iyi yolu aşı yaptırmaktır. Aşı ömür boyu korumadığından, enfekte olan hastalarla temastan kaçınmak da hastalığa yakalanma ihtimalini azaltır. 
Ayrıca risk grubu olarak bilinen, hamileler, sağlık personelleri, bebekler, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve astım hastalığı gibi solunum problemi olan kişilere doktor önerisi üzerine kullanmaları ve hastalıktan korunmaları için antibiyotik önerilebilir.
Özellikle bağışıklığı düşük kişiler bağışıklık sistemini güçlendirmek için doktor tavsiyesi üzerine birtakım ilaçlar ve takviyeler alarak ve bazı besinleri tüketerek daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilirler. 
Bebeklerde bu durum daha ciddi sonuçlara yol açabileceğinden, hasta kişilerle aynı ortamda bulunmamaları sağlanmalı. Anne ya da baba bu hastalığa yakalandığında iyileşme tamamlanana kadar temastan kaçınmalıdır. 

Boğmaca Aşısı

Boğmaca aşısı ile hastalıktan korunmak en iyi yöntemdir. Özellikle bebekleri ve çocukları daha fazla etkileyen ve önemli sağlık sorunlarına yol açabilen bu hastalıktan aşı yaptırarak korunmak mümkündür. Ancak bu aşılama bebekleri ve çocukları bir ömür korumadığı için hastalığa karşı önlem alınmalıdır.
Ülkemizde yapılan aşılama takvimine göre hamilelere, bebeklere ve çocuklara yapılan dozlar ve aşılar farklılık gösterebilir. 
Hamilelik döneminde genellikle Haftanın sonunda aşılama yapılması önerilir. Bu aşılama ile bebeğin doğumdan sonra birkaç hafta korunmasını sağlar.
Beşli karma aşı uygulaması bebeklerde iki, dört ve altıncı aylarda yapılır. ayda ise tekrarlanır. (Boğmaca, Tetanoz, Difteri, Çocuk felci (poliomyelit) ve Hib) aşısıdır.
İlkokulda dönemlerinde 1. sınıf çocuklarına uygulanan dörtlü karma aşı ise aynı şekilde uygulanırken sadece (Hib) aşısı olmadan yapılır.

Boğmaca Aşısı Kimlere Yapılmaz?

Aşının yapılması durumunda bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu durumun yaşanmaması için kişinin alerji durumunu doktora anlatması önemlidir. Alerjisi olan kişilere aşı yapılmamalıdır.

Boğmaca Gibi Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Kişinin doktora görünmesi ve doktor tarafından verilecek olan tavsiyeleri dinlemesi önemlidir. Doktor antibiyotik tedavisi önerebilir. Ayrıca dinlenmek ve bol sıvı tüketmek faydalıdır. Kişi nemli ortamlarda kalmalıdır.

Boğmaca Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hastalık erken teşhis edilmediğinde riskli durumlara yol açabilir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda ciddi sonuçlara neden olabilen bu hastalığın tedavi edilmemesi durumunda kişinin ölümüne neden olabilir.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık

Yayınlama Tarihi: 09 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası