aniden uykuya dalmak / Uyku atakları nedir? | NPİSTANBUL

Aniden Uykuya Dalmak

aniden uykuya dalmak

Narkolepsi: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Narkolepsi Nedir?

Narkolepsi sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır ve narkolepsi hastası kişilerde gün içerisinde anormal bir uyku hali mevcuttur. Yapılan araştırmalar, bu hastalığın kronik olduğunu ve görülme sıklığının yaklaşık % 0, arasında olduğunu ortaya koymuştur. Hastalığın ortaya çıkması çoğunlukla 10 ila 25’li yaşlar arasına denk gelir. Ancak hastalığın teşhisi zor olduğundan daha geç teşhis konabilir veya yanlış teşhislerin konulması da söz konusu olabilir. Narkolepsi nedir hakkında bilgi sahibi olan kişilerin sahip olduğu en yanlış kanı uyku halinin gece de çok yoğun olmasıdır. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Çünkü gündüz vakitlerinde yoğun uyuşukluğa ve uyku ataklarına sebep olan hastalık geceleri tam tersine parçalı ve derin olmayan uykulara neden olur.

Vakaların büyük bir çoğunluğunda katapleksi olarak bilinen beklenmedik ve geçici kas kontrolü kaybı olabilir. Bu kontrol kaybının özellikle çocuklarda diğer nöbetlerle karıştırılma olasılığı yüksektir. Narkolepsi tek başına ölümcül bir tehlikeye sahip değildir. Ancak gün içinde meydana gelen uyku atakları ve uyuşukluk halleri kazalara, yaralanmalara hatta yaşamı tehdit eden durumlara yol açabilir. Ayrıca hastalık sebebiyle bireylerin işlerini yürütmekte zorlanması, günlük ilişkilerinde sorunlar yaşaması ve okulda başarısızlıklar yaşaması beklenen bir durumdur.

Narkolepsi Belirtileri Nelerdir?

Narkolepsi belirtileri nelerdir sorusunun cevabı farklı şekillerde yanıtlanabilir. Çünkü her hastada farklı belirtilerin ortaya çıkması bilindik bir durumdur. Bazı hastaların belirtileri daha belirgin seyrederken, diğer bir kısım hastada belirtiler daha baş edilebilir düzeyde olabilir. Belirtilerin yıllar içerisinde yavaş yavaş gelişmesi ya da birkaç hafta içinde aniden ortaya çıkması da olağan bir durumdur. Narkolepsi her ne kadar kronik bir hastalık olsa da yaşlanmayla birlikte birtakım belirtilerin hafiflediği görülür. Narkolepsi teşhisinin koyulabilmesi için uyku bozukluğu uzmanı tarafından muayene gereklidir. En yaygın belirti gündüzleri aşırı uykulu olma halidir. Bu bilinen ilk ve en yaygın belirtidir. Günlük yaşamı oldukça fazla etkiler ve yaşam kalitesini düşürür. Gün boyunca uykulu hissetmek ve uyanık kalmaya çalışmak işte veya okulda konsantrasyon kaybına neden olur.

Narkolepsi hastası insanlar dışarıdan bakıldığında tembel veya kaba olarak değerlendirilebilir. Ancak aniden gerçekleşen uyku atakları insanların ruh hallerini olumsuz etkilediğinden dışarıya da olumsuz bir yansıma söz konusudur. Aniden gelişen uyku krizleri diğer belirtilerden biridir. Ne zaman ortaya çıkacağı ve ne kadar uzunlukta süreceği belirsizdir. Kimi hastalarda kısa süreli uykulara neden olurken bazılarında ise uzun süreli uyku durumu ortaya çıkar. Hastalığın iyi kontrol edilmemesi halinde gün içinde birkaç kez uyku atakları görülebilir. Hastalıkla ilgili bilinen diğer belirtiler ise,

  • Uyku krizi anlarında çenenin düşmesi,
  • Başın kontrolünün kaybedilmesi,
  • Bacakların kontrolünün kaybedilmesi,
  • Konuşma bozukluğu,
  • Çift görme ya da görmede zayıflama,
  • Yapılan işe odaklanamama,
  • Uyku krizleri sırasında ortaya çıkan uyku felci olarak sıralanabilir.

Narkolepsi Neden Olur?

Narkolepsi neden olur sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Yapılan araştırmalar hastalığın kesin sebebinin ne olduğu konusunda yeterli veriler ortaya koymamıştır. Tip 1 narkolepsisi olan kişilerde düşük kimyasal hipokretin seviyeleri söz konusudur. Hipokretin, insan beyninde uyanıklığı ve REM uykusunu düzenlemeye yardımcı olan önemli bir nörokimyasaldır. Özellikle katapleksi yaşayan hastalarda hiporektin seviyeleri oldukça düşüktür. Beyindeki hipokretin üreten hücrelerin kaybına tam olarak neyin neden olduğu bilinmemektedir. Ancak otoimmün reaksiyonlardan dolayı böyle bir sorunun ortaya çıkabileceği tahmin edilmektedir. Bunun yanında genetik sorunların da narkolepsiye neden olabileceği düşünülmektedir. Ancak bir ebeveynden çocuğuna narkolepsi geçme hastalığı yaklaşık yüzde 1 oranındadır. Ayrıca yapılan araştırmalar domuz gribine maruz kalan kişilerde, Avrupa’da uygulandığı bilinen H1N1 virüsü aşısından dolayı da narkolepsi hastalığının ortaya çıkabileceğini göstermiştir. Ancak bunun da sebebi tam olarak açıklanmamıştır.

Narkolepsi Teşhisi Nasıl Konulur?

Gündüz aşırı uyku hali ve ani kas tonusu kaybı (katapleksi) nedeniyle muayene esnasında narkolepsi ön tanısı konulabilir. Ön tanının ardından daha fazla değerlendirme ve kesin tanı amacıyla uyku uzmanın sevk yapılır. Hastalığın kesin olarak teşhisi için uyku uzmanları tarafından derinlemesine bir uyku analizi yapılması amacıyla hastanın gece boyunca takibi yapılır. Hastanın uyku geçmişi ve gün içinde yaşadığı uyku problemlerinin tespiti açısından doktor tarafından hastaya birtakım sorular yöneltilir. Bu problemlerin narkolepsi ile bağlantılı olup olmadığı hakkında tespitler yapılır. Bir veya birkaç hafta boyunca yaşanan uyku problemleri ile ilgili hastanın günlük tutması istenebilir. Böylece doktor uyanıklık ile uyku düzeni arasındaki ilişkiyi yorumlar. Günlük tutulan haftalar boyunca hastanın aktigraf adı verilen bir aleti takması istenir. Bu cihaz kol saati görünümündedir ve aktivite ile dinlenme sürelerini ölçer. Böylece hastanın nasıl ve ne zaman uyuduğuna ilişkin tespitler yapılır.

Polisomnografi adı verilen bir testten de faydalanmak mümkündür. Bu test ile kafa derisine yerkeştirilen elektrotlar sayesinde hastanın uyku sinyalleri ölçülür. Test beynin, kalbin, kasların ve gözlerin hareketini ölçer. Ayrıca bu test ile hastanın nefes alıp verme düzeni de izlenir. Son uygulanan test ise uykuya dalma sürelerini ölçen çoklu uyku gecikme testidir. Bu test boyunca gün içinde bir iki saat aralıklarla hastanın uyuması istenir. Böylece hastanın ne kadar sürede uykuya daldığı tespit edilir. Tüm bu testler sonucunda narkolepsi teşhisi koymak mümkündür.

Narkolepsi ile Birlikte Ortaya Çıkan Semptomlar Nelerdir?

Narkolepsi ile birlikte ortaya çıkan semptomların en belirgin olanı gündüzleri uyku halidir. Bu uyku hali nöbetler şeklinde kendini gösterir ve hastaların yaşam standartlarını düşürür. Hastaların işlerinde ve günlük hayatlarında daha gergin ve dikkatsiz olmalarına yol açar. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında hastalığın kontrol altına alınması gerekir. Aksi takdirde gün içinde kazalara ve istenmeyen durumlara yol açması beklenen bir durumdur.

Narkolepsi Nasıl Geçer?

Narkolepsinin henüz kalıcı bir tedavi yöntemi yoktur. Sodyum oksibat, uyku halinin yatıştırılması ve uyku krizlerinin önlenmesi için narkolepsi tedavisinde kullanılan ilaçlardan biridir. Bunun yanında antidepresan ilaçlar da hastaların narkolepsiyi yönetmesinde yardımcı rol oynar. Ancak yüksek tansiyon ve kalp ritminde değişiklikler bazı hastalarda olumsuz etki yapabilir. Bu nedenle doktorun reçete ettiği ilaçlar dışında ilaç kullanmak tehlikelidir. Tedavinin ilerleyen süreçlerinde ilaçların dozları değiştirilebilir. Bunun dışında insanların narkolepsi ile yaşamayı öğrenmesi gerekir. Günlük yaşamlarını buna göre düzenlemek hastaların yaşamını kolaylaştırır. Hastanın gün içerisinde 20 dakikalık şekerlemeler yapması nöbetlerin önüne geçer. Geceleri uyumadan 4 ya da 5 saat önce egzersiz yapmak hastanın daha rahat ve kaliteli bir uyku uyumasını sağlar.

Uyumadan önceki saat kafein, alkol ve sigara tüketiminden kaçınılması gerekir. Hatta mümkün olması halinde alkolden ve sigaradan uzak durmak hasta için daha faydalı olur. Haftanın her günü aynı saatte uyuyup uyanmak oldukça önemlidir. Hastanın çevresindeki insanlara durumunu anlatması ile onlardan destek alması hastanın yaşamını kolaylaştırır. Böylelikle narkolepsi hastaları hayatlarını daha düzenli bir halde yaşayabilir ve hastalığın kendilerini daha az etkilemesini sağlayabilirler.

Uyku atakları nedir?

Gündüz yemekte, toplantıda ya da direksiyon başındayken size de aniden dayanılmaz uyku atağı geliyor mu? Bu ve benzeri ataklar, hastalık habercisi olabilir.

Uzmanlar durumu ‘Narkolepsi’ olarak tanımlıyor. Beyinde “hypocretin” maddesinin eksikliğinden kaynaklanan hastalık, olası kazaların ötesinde kişide konsantrasyon güçlüğü ve bellek sorunlarına da yol açıyor.

Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, narkolepsinin kadın ve erkek cinslerde eşit olarak sıklıkla 20’li yaşlarda ortaya çıkan ve ilk olarak gündüz artmış uykululuk ve dayanılmaz uyku atakları ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu söyledi.

GECE UYKULARI DA BOZULUYOR

Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, hastalığın başlamasından aylar veya yıllar sonra halk arasında “karabasan” denilen uyku paralizisi, uykuya dalarken veya uykudan uyanırken ortaya çıkabilen halüsinasyonlar ve “katapleksi” denilen düşme ataklarının tabloya eklenebildiğine dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, şöyle konuştu:

“Hastaların çoğunda bozulmuş gece uykusu da vardır. Narkolepsinin ortaya çıkmasında genetiğin (ailesel geçiş) rolü çok fazladır. Bu hastalıkta hypocretin denen bir maddenin beynimizde eksik olduğu saptanmıştır. Beynimizde bulunan dopaminin temel olarak uyanıklığın ortaya çıkmasını ve bunun sürdürülmesini sağladığı bilinmektedir.”

GÜNDÜZ SAATLERİNDEKİ UYKU ATAKLARINA DİKKAT!

Hastalıkta temel belirtilerin gündüzleri genellikle bir saatten kısa süren uyku atakları olduğunu belirten Önder Kuzu, “Geçici bir tazelenme ve zindelik hissedilir. Bu uyku atakları yemekte, konuşurken veya araç kullanma gibi en uygunsuz koşullarda ortaya çıkabilir. Uyanıklığın yeterli olmaması nedeniyle konsantrasyon güçlüğü ve bellek sorunları oluşur. Narkolepside uykuya dalma ve sürdürme bozukluğuna da sık rastlanmaktadır” şeklinde konuştu.

İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANIYOR

Narkolepsi teşhisinde klinik belirtilerle beraber laboratuvar desteğinden yararlanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, “Polisomnografide sık uyanmalar ve kısalmış REM latansı dikkat çeker. Uyku laboratuvarında gündüz yapılan MSLT Testi narkolepsi tanısında çok değerlidir. Bu testte hastaların uykuya 8 dakikadan önce dalmaları ve iki kez 15 dakika içinde REM evresine geçmeleri narkolepsi tanısını destekler. Hastalığın tedavisinde ilaç tedavisi, eğitim, davranışsal ve destekleyici tedaviler uygulanmaktadır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık

Yayınlama Tarihi: 02 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası