hsyk dan yeni ihraçlar / HSK'nin 15 hakim ve savcıyı meslekten ihraç kararı Resmi Gazete'de

Hsyk Dan Yeni Ihraçlar

hsyk dan yeni ihraçlar

HSYK&#;da yeni ihraçlar!

Son dakika HSYK personel ihraç isim listesi yayınlandı mı? HSYK’dan FETÖ ihraçları tüm hızıyla sürüyor. Bu nedenle HSYK personel ihraç isim listesi merak ediliyor. Açıklanan son dakika kararına göre, HSYK’da hakim ve savcı meslekten ihraç edildi. HSYK’de FETÖ ihraçları sonrası, işte HSYK personel ihraç isim listesi.

HSYK personel ihraç isim listesi yayınlandı mı? Ajanslara düşen son dakika gelişmesine göre, 5 Mayıs tarihli HSYK personel ihraç isim listesi merak ediliyor. HSYK’da hakim ve savcıya ihraç kararı geldi. Böylelikle HSYK’daki FETÖ temizliği sürdürülüyor. HSYK personel ihraç isim listesi yayınlandı mı? Geçtiğimiz günlerde halen meslekte bulunan hakim ve savcıyı haklarında yürütülen FETÖ soruşturmaları kapsamında meslekten ihraç edilmişti. HSYK’da FETÖ davasındaki sanıklar için tahliye kararı veren hakimler açığa alınmıştı.

İhraç edilen hakim ve savcıların tam listesi için tıklayınız

NELER OLMUŞTU?

Geçtiğimiz ayda, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) ile bağlantısı tespit edilen hakim ve savcının meslekten ihracına karar verdiklerini bildirdi.

Mehmet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olağanüstü hal kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname gereği, FETÖ/PDY terör örgütü ile iltisak, irtibat ve bağlantısı olduğu iddia edilen hakim ve savcılarla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Bu kapsamda HSYK 2. Dairesince, daha önce açığa alınan hakim ve savcıların durumunu görüştüklerini belirten Yılmaz, hakim ve savcıyı KHK gereği meslekten ihraç ettiklerini kaydetti. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan şüphelilerin beyanlarının soruşturmaya yön verdiğini belirten Yılmaz, ifadeler alındıkça yeni isimlere ulaşıldığını ve diğer delilerle desteklenmesi üzerine gereğinin yapıldığını ifade etti.

Yılmaz, şüphelilerin cep telefonları ve elektronik cihazlarındaki çözümlemeler ve ByLock mesaj içeriklerinin ortaya çıkması sonrası ulaşılan bilgilere göre de yeni şüphelilerin ortaya çıktığını aktardı. HSYK tarafından, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından toplam 4 bin hakim ve savcı hakkında işlem yapıldığını söyleyen Yılmaz, yeni ihraç edilenlerle şu ana kadar meslekten ihraç edilen hakim ve savcı sayısının 3 bin olduğunu, hakkında işlem yapılan diğer hakim ve savcılarla ilgili incelemelerin sürdüğünü bildirdi.

Mehmet Yılmaz, daha önce KHK ile ihraç edilen hakim ve savcı hakkında ise yapılan incelemeler sonucu göreve iade kararı aldıklarını ifade etti. Hakimler ve savcılar hakkında soruşturmaların 7 ildeki başsavcılıklarca yürütüldüğünü, yapılan değerlendirmelerin HSYK'ya iletildiğini belirten Yılmaz, "Genel Kurul'da çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Yargıyı tekrar çeteden arındırmak ve güvenilir bir yapıya kavuşturmak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Yılmaz ayrıca, şimdiye kadar ByLock kullandığı iddia edilen bin hakim ve savcının tamamının meslekten ihraç edildiğini belirterek, "Şu an ByLock kullanıp da görev başında olan bir tek hakim ve savcı yok. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. Artık teşkilat üzerindeki baskı kalksın, adliyeler huzurla çalışmalarına devam etsin çabası içindeyiz." diye konuştu.

7 ÜYELİK İÇİN 83 BAŞVURU

Anayasa değişikliğinin ardından 13 üyeli ve 2 daireli olarak yapılandırılan yeni Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliği için TBMM’ye adaylık başvuruları dün sona erdi. Doğal üyeler Adalet Bakanı ve Müsteşar ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçeceği 4 üyenin dışında kalan 7 üyelik için 83 aday başvuru yapıldı.

YARGITAY Başkanlığı’ndan 38 kişi adaylık için belge talebinde bulundu. Bunlardan 10’unun TBMM Başkanlığı’na HSK adaylığı için resmi başvuru yaptığı belirlendi. Bu isimler arasında Yargıtay Genel Sekreteri Yaşar Şimşek, üyeler Yusuf Ziyarettin Cenik, Mustafa Kurtaran, Mustafa Abdullah Coş, Rıdvan Gündoğdu, Mehmet Bülent Selçuk, Hakan Yüksel, Seydi Kahveci, Fatma Feyza Şahin, Alp Arslan yer aldı.

DANIŞTAY’DAN ÜÇ ADAY

Mevcut HSYK üyelerinden Danıştay üyesi Emin Sınmaz’ın yanı sıra Danıştay üyeleri Hasan Odabaşı ve Cafer Ergen de başvuruda bulundu. Ergen ve Odabaşı son HSYK seçimlerinde Yargıda Birlik Derneği adayları arasında yer almıştı. Sınmaz, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan HSYK üyelerinden Şaban Işık’ın yerine yedek üyelikten asıl üyeliğe gelmişti.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Meclis Başkanlığı, adayların başvurularını Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon’a gönderecek. Komisyon, her bir üyelik için 3 adayı, üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğuyla belirleyecek. Birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu aranacak. Bu oylamada aday belirlenemezse, her bir üyelik için en çok oyu alan 2 aday arasında ad çekme usulüyle aday belirleme işlemi tamamlanmış olacak. TBMM Genel Kurulu, komisyonca belirlenen adaylar arasından, her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapacak. Birinci oylamada üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğu; bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması durumunda ikinci oylamada üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu aranacak. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulüyle üye seçimi gerçekleştirilecek. Yeni HSK’da MHP’ye iki kontenjan ayrılacağı, MHP’nin ise 4 kontenjan istediği kulislerde öne sürülüyor.

#

HSYK'nın savunma almadığı ihraçlar Danıştay'dan dönüyor

Danıştay, savunma süresi dahi verilmeden HSYK tarafından ihraç edilen yargı mensupları için emsal teşkil eden bir karara imza attı. Cumhuriyet Savcısı Mahmut Bora Ekici'nin itirazını değerlendiren Danıştay, Ekici'nin son savunmasının alınmamasını hukuka aykırı bulup HSYK kararının yürütmesini durdurdu.

Ekici'yi hukuksuz bir şekilde ihraca götüren süreç şöyle yaşandı: HSYK 2. Dairesi, Bora Ekici'ye savunma hakkı vermeden, iki defa yer değiştirme cezası verdi. Bunun ardından 2. Daire, 17 Ocak 'te HSYK'nın maddesine dayanarak hakkında iki defa yer değiştirme cezası verilen Ekici'nin meslekten çıkarılmasına karar verdi. Ekici, ihraç kararı alınırken savunmasını almadığını belirtti. Yasalara göre savunması alınmadan meslekten çıkarma cezası verilemeyeceğinin altını çizerek HSYK Genel Kurul'a itirazda bulundu. Genel Kurul ise Ekici'nin savunmasını aldıktan sonra itirazını reddetti.

Kararın kesinleşmesinin ardından Danıştay'a dava açan Ekici, hakkındaki meslekten çıkarma ve yer değiştirme cezalarının kaldırılmasını istedi. Ekici'nin talebini değerlendiren Danıştay Dairesi, ihraç kararının Ekici'nin yazılı veya sözlü savunması alınmadan alındığını, bu yüzden hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Kararda, şöyle denildi: “Hakim ve savcılar hakkında savunmaları alınmadan ceza verilmemesi gerekir. Ancak davacı yasal koşulları oluştuğundan ‘meslekten çıkarma' gibi bir ceza ile cezalandırılmadan önce savunması istenilmemiştir.” Bu ifadelerin ardından, HSYK Genel Kurul'da verilen savunma hakkının 2. Daire'nin savunma almadan verdiği cezanın hukuka aykırılığını kaldırmadığının altı çizildi. Danıştay'ın HSYK'nın meslekten ihraç dışındaki kararlarını denetlemesinin Anayasa'ya aykırı olduğu da ifade edilerek, yer değiştirme talepleri ile ilgili talep reddedildi. İhraç kararının ise yürütmesi durduruldu. HSYK'nın karara itiraz etmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da Daire'nin kararını onadı. Böylece karar kesinleşti.

HSK'nin 15 hakim ve savcıyı meslekten ihra&#; kararı Resmi Gazete'de

Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK), 15 hakim ve savcıyı, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile iltisak ve irtibatlı oldukları gerekçesiyle meslekten çıkarılmalarına ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

HSK'nin kararına göre hakimler Yusuf Atçeken, Esengül Taşkın Atahan, Halime Mehtap Gündüz, Süleyman Enes Budak, Özlem Albayrak, Hüseyin Çomruk, Burak Kılınçer ve İsmail Çelik ile savcılar Mehmet Akbaş, Melih Mustafa Şahin, Ahmet Burhaneddin Atahan, Çimen Karadağ, Hasan Köse, Cihan Kurt ve Faruk Karahan, meslekten ihraç edildi.

Kararda, daha önce tedbiren görevden uzaklaştırılan 15 hakim ve savcının, FETÖ ile irtibat ve iltisaklarının sabit görüldüğü belirtilerek, sayılı Kanunun 26'ncı maddesi ile sayılı kanun hükmünde kararnameye eklenen geçici 35'inci madde uyarınca meslekte kalmalarının uygun olmadığı kaydedildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

95 hâkim ve savcının ihracı Danıştay’dan döndü

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihraç edilen 7 hâkim ve savcıyı, Danıştay’dan iptal kararı almaları üzerine yeniden göreve başlattı. Bugüne kadar benzer şekilde göreve iade edilen toplam hâkim ve savcı sayısının 95 olduğu öğrenildi. Danıştay’da süren davaların kesinleşmesinin ardından sayının artacağı belirtiliyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından bugüne kadar yaklaşık 4 bin hâkim ve savcı, Gülen yapılanmasıyla bağlantıları olduğu gerekçesiyle ihraç edilmişti. HSK’nın ihraç gerekçeleri arasında “özlük dosyalarındaki bilgi ve belgeler, sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları, ilgililer hakkında Kurul’a intikal eden şikâyet, ihbar, inceleme ve soruşturma dosyaları ile bu dosyalar hakkında verilen kararlar, mahallinde yapılan araştırmalar, Bylock kayıtları, sosyal çevre bilgileri, itirafta bulunan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının beyanları” da bulunuyordu.

En az 'ü beraat etti

yılında açıklama yapan dönemin Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, ihraç edilenlerden 3 bin ’i hakkında dava açıldığını söylemişti. Bu isimlere ilişkin yapılan yargılamalar sonucunda bin kişi mahkûm olurken, ihraç edilen hâkim ve savcı ise beraat etmişti. Ancak yılından sonra beraat eden veya takipsizlik kararı alan isimlerle ilgili şu ana kadar yeni bir resmi veri paylaşılmadı.

Bu arada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ise darbe girişimi sonrası ihraç edilen ve tutuklanan hâkim ve savcının özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

İhraçlar Danıştay’dan dönüyor

İhraç edilen yargı üyeleriyle ilgili davalar sürerken, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nda dikkat çeken gelişmeler yaşandı. HSK Genel Kurulu, 21 Eylül’de yaptığı toplantıda bu şekilde ihraç edilen 7 hâkim ve savcının yeniden mesleğe kabul edilmesine karar verdi. Bu isimlerin, Danıştay’dan ihraç kararlarını iptal ettirdikleri öğrenildi.

Tüm maaşlar faiziyle ödenecek

DW Türkçe'nin ulaştığı kaynaklar, 95 hâkim ve savcının Danıştay’dan aldıkları iptal kararının ardından HSK tarafından mesleğe geri kabul edildiklerini bildirdi. Ancak bu isimlerin kim olduğu açıklanmadı.

Danıştay kararıyla “aklanan” ve mesleğe geri dönen hâkim ve savcılar, ihraçta geçen süredeki tüm maaşlarını faiziyle geri alacak.

Danıştay’daki diğer davaların da kesinleşmesinin ardından mesleğe dönenlerin sayısının artacağı konuşuluyor.

Alican Uludağ

 

Türkei DW Mitarbeiter Alican UludağTürkei DW Mitarbeiter Alican Uludağ

Alican Uludağ 'den bu yana gazetecilik yapan Alican Uludağ, yargı ve insan hakları gibi konulara odaklanıfunduszeue.infouludag

Bize yazın

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası