nihat hatipoglu orucluyken dis fircalanir mi / Ramazanda diş fırçalamak orucu bozar mı?

Nihat Hatipoglu Orucluyken Dis Fircalanir Mi

nihat hatipoglu orucluyken dis fircalanir mi

Diş fırçalamak orucu bozar mı Diyanet cevapladı

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet ve ünlü ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu, orucu bozan şeyler hakkında ne diyor? Ramazan orucu yaklaşırken oruçlu iken diş fırçalanır mı sorusunun cevabını Diyanet verdi.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında orucu bozan şeyler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Oruç tutanlar tarafından çokça merak edilen "Diş fırçalamak orucu bozar mı?" sorusunu Diyanet ve Nihat Hatipoğlu yanıtladı.

Ramazan ayında Müslüman aleminin kafasını kurcalayan en büyük sorulardan biri, Diş fırçalamak orucu bozar mı?" Diyanet konuya ilişkin şu cevabı veriyor:



"Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur."



Ünlü İlahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ise "diş fırçalamak orucu bozar mı" sorusunu şu şekilde cevaplıyor:

"Oruç tutan bir kişinin dişlerini fırçalarken macun kullanması doğru değildir. Hz. Muhammed, oruçluyken misvak kullanmayı mekruh saymıştır. Bu nedenle dikkat etmek gerekir. Diş etleri kanayabilir, kullandığınız macunun tadı boğazınızdan aşağı inebilir Ama en azından ağız kokunuzun azalması için, macun sürmeden hafif şekilde dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Ama benim tavsiyem, iftardan sonra ve sahurdan önce dişlerin fırçalanmasıdır."

ramazan

aHaber
Daha Fazla Gör
  • LGS taban puanları yüzdelik dilimler ne zaman açıklanacak ? LGS İstanbul, Ankara, İzmir lise yüzdelik dilimleri açıklandı mı?
  • Arefe günü yapılacak ibadetler ve okunacak dualar nelerdir? Peygamberimizin Kurban Bayramı Arefe duası! Arife günü çekilecek tesbihler-zikirler neler?
  • Kurban Bayramı tatili ne zaman başlayacak ? Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek?
  • YKS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS sınav sonuç tarihi belli mi, açıklandı mı?
  • Aile Destek Haziran ayı ödemeleri ne zaman yatacak ? Sosyal yardım ödemeleri ayın kaçında yatacak?
  • SSK Bağkur emeklisine bayram ettirecek zam müjdesi geldi! TL ve üstü maaş alanlara büyük zam! Refah payı, seyyanen artış
  • YKS sonuçları ne zaman açıklanacak, erken açıklanır mı? ÖSYM TYT, AYT, YDT YKS sonuçları belli oldu mu?
  • Wagner kimdir, ne anlama geliyor? Wagner ordusu nedir, kimlerden oluşuyor?
  • sonrasına emeklilik şifresi çözüldü! yaşında olanlara müjde! EYT prim, kısmi emeklilik ve staj ve çıraklık
  • Asgari ücret zamlı yeni maaşlar ne zaman yatacak ? Asgari ücret zamlı maaşlar bayramdan önce yatacak mı?
  • LGS'de kaç birinci var ? LGS birincileri hangi illerden, okullardan çıktı? Kaç kişi full çekti?
  • LGS tercihler ne zaman başlayacak ? LGS , , , , , puanla hangi liseye gidilir? Anadolu, İmam Hatip, Fen lisesi
ANA SAYFA

Burak Cop

Tam 25 yıl önce (22 Temmuz ) dünyanın en değerli karikatür sanatçılarından biri, Filistinli Naci el Ali, çalıştığı Al Qabas gazetesinin Londra bürosuna doğru yürürken “kimliği belirsiz” bir saldırgan tarafından yüzünden vurularak ölümcül bir yara aldı. 5 hafta kadar hastanede bilinci kapalı biçimde sürdürdüğü yaşam mücadelesini 29 Ağustos’ta kaybetti. Hanzala yetim kaldı.

\Peki Hanzala kim? Arapça’dan Türkçe’ye geçişte kimi sözcüklerin telaffuzları değişebiliyor, Rıdvan/Rızvan, Ramadan/Ramazan gibi. Google’a Handala yazarsanız bu üstü başı kir içinde, saçları diken diken Filistinli çocuk hakkında, 10 yaşında doğan ve hep 10 yaşında kalan bu karikatür karakteri hakkında bol miktarda materyel bulabilirsiniz. 

Hanzala, Naci el Ali’nin en ünlü, Arap dünyası başta olmak üzere tüm dünyaca tanınan karakteri. ’da Filistin’in El Şecere (Ağaç) köyünde doğmuş Naci el Ali ve yaklaşık Hanzala’nın yaşlarındayken ilk Arap-İsrail savaşı yüzünden yurdundan olmuş. O günden sonra, ölene kadar bir daha hiç yurdunu görememiş. ’da yarattığı Hanzala tiplemesinde bizzat kendi yaşamından esinlenmiş. El Ali’ye kulak verelim:

“Hanzala 10 yaşında doğdu ve hep 10 yaşında kalacak. Ben o yaşta anayurdumu terk ettim. Hanzala yurduna döndüğü zaman yaşı büyümeye başlayacak. Doğa kanunları ona tatbik olmuyor. O biriciktir. Yurdumuza tekrar sahip olduğumuzda işler normale dönecek”.

Naci el Ali’nin köyünün adının Hz. İsa’dan dolayı öyle olduğu rivayet edilir. İsa’nın bu köyün olduğu yerdeki bir ağacın altında dinlendiğine inanılır. Ağaç adı buradan geliyor. Filistin Hz. İsa’nın memleketi. Yaşadığı Nasıra (Nazareth) tarihi Filistin topraklarına ’de hançer gibi saplanan İsrail devleti sınırları içinde kaldı, ama doğduğu Beytüllahim Batı Şeria’da, yani Filistinlilerin kontrolünde. Filistinli Hıristiyanlar her Noel’de Beytüllahim’deki Nativitas (Yeniden Doğuş) Kilisesi’nde peygamberlerinin doğumunu kutluyor.

\Hz. İsa, El Ali’nin kimi karikatürlerinde çarmıha gerilmiş haliyle karşımıza çıkıyor. Arap ülkelerinde mülteci olarak veya işgal altındaki topraklarda sefalet içinde ve baskı altında yaşayan Filistin halkını temsil eden figürler de kimi El Ali karikatürlerinde çarmıha gerilmiş halde resmediliyor.

El Ali, dini ve yöresi ne olursa olsun tüm Arapların birliğine inanmış bir yurtsever. O yıllarda Arap milliyetçiliği eşitlikçi, özgürlükçü ve ilerici bir siyasi akım. Naci el Ali’nin hayata bakışında dışlayıcı ve ayrımcı bir milliyetçiliğin zerresi bile bulunmuyor.  

Naci el Ali’nin karikatürlerinde sıklıkla karşımıza çıkan El Zalama, yani İyi Adam tiplemesi, kendisine Müslüman mı Hıristiyan mı olduğu sorulduğunda “yalnızca Arabım ve açım” diyor.

\El Zalama’yı bazen İsrail işgaline karşı vaaz veren Muhammed adında bir imam olarak, bazen İsrail politikalarına karşı çıkan Ebu Elias isimli Lübnanlı bir Hıristiyan olarak, bazen Sovyet yoldaşlarına verdikleri votka için müteşekkir olan ancak Afganistan’ın işgalini sert biçimde eleştirmekten de geri durmayan Ebu Hamad olarak, kimi zamansa zindanda gördüğü işkenceden kurtulmak için Müslüman Kardeşler’den olduğunu “itiraf etmek” zorunda kalan Mısırlı Hıristiyan olarak görüyoruz.    

Biz gene Hanzala’ya, yani El Ali’nin alamet-i farikasına dönelim. “Başlangıçta yalnızca bir Filistinli çocuktu o” diyor Hanzala’nın yaratıcısı Naci el Ali, ve ekliyor: “Fakat sonradan bilinci geliştikçe önce ulusal, ardından da küresel ve insani bir düşünce ufkuna sahip oldu.”

İşte bu yüzden biz Hanzala’yı yalnızca Amerikan emperyalizmini, ABD’nin sadık müttefiki ve dostu, işgalci İsrail’i, işbirlikçi ve çıkarcı Arap rejimlerini ve Filistinli kimi liderlerin ikiyüzlülüklerini teşhir ederken değil; aynı zamanda Güney Afrika’daki ırkçı rejimle mücadele ederken de, Vietnam’da da, Orta Amerika’daki devrimlere destek verirken de görüyoruz.         

\“Filistin yalnızca belli bir coğrafyaya sıkışmış değildir” diyor Naci el Ali: “Filistin, insani boyutuyla, haklı davaların simgesidir; bu davalar için ister Mısır’da, ister Vietnam’da, ister Güney Afrika’da mücadele edilsin.”  

Hanzala üstü başı yırtık, yamalı bir çocuktur. Saçları diken dikendir, dikenlerini silah olarak kullanan bir kirpi gibi. Yalınayaktır. Dışarıdan bakıldığında çirkin ve kirlidir. “Ama” der El Ali, “içi misk-i amber gibidir.”

’da ilk kez okurlarla buluşan Hanzala, ’te bize sırtını döndü ve ellerini arkada kavuşturdu. Bir şeyleri protesto ediyordu. Naci el Ali, doğru bir öngörüyle, Arap dünyasına adil olmayan kimi barış anlaşmalarının, kimi uzlaşmaların dayatılacağını hissetmişti. El Ali’ye “Hanzala’nın yüzünü ne zaman göreceğiz?” denildiğinde, o, şu cevabı verirdi:

\“Arapların saygınlığı tamir edildiğinde, Arap bireyleri özgürlüklerini ve insaniliklerini geri kazandıklarında.” Ellerini arkada kavuşturmasının bir reddiye tavrı olduğunu belirtirdi El Ali: “Bize Amerikan usulü çözümlerin sunulduğu bir zamanda, Hanzala’nın ellerini arkada kavuşturması bir reddin ifadesidir.”             

Naci el Ali “ben öldükten sonra Hanzala yaşamaya devam edecek” demişti. Evet, Hanzala 25 yıldır hayatta, aramızda. O sadece ’den beri mülksüzleştirilmiş, yurtsuzlaştırılmış, yoksullaştırılmış ve yoksunlaştırılmış Filistin halkının mücadelesinde yaşamıyor.

Türkiye’de; HES’lere karşı mücadele eden köylülere yönelik jandarma şiddetinin, Diyarbakır sokaklarındaki polis şiddetinin, üniversitelerdeki öğrenci gösterilerine yönelik özel güvenlikçi şiddetinin her teşhir oluşunda, sağ alt köşede Hanzala’yı göreceksiniz. Roboski’de köylüler bombalandığında, Hanzala işaret parmağını Ankara’ya yöneltmiş halde durmaktadır. Suriye’de ise iki tarafın da işlediği savaş suçlarını izlemektedir. Tepkisinin odağında ABD, Türkiye ve Körfez monarşileri vardır.

\Hanzala ne zaman yüzünü dönecek? El Ali yaşasaydı belki İntifada’da, belki Mısır, Tunus ve Bahreyn’deki halk ayaklanmaları sırasında Hanzala’nın güzel yüzünü bize gösterirdi. Peki ’de El Fetih’in Amerikan ve İsrail desteğiyle Hamas’a karşı savaştığını görse Hanzala’nın yüzünü bize çevirir miydi? Az önce ismi geçen, halkı ayaklanan ülkelerde ve Libya’da, Suriye’de sonradan olanları görse, Hanzala’nın yüzünü bize gösterir miydi?       

Hanzala ne zaman büyüyecek? Filistin dışında yaşayan milyonlarca Filistinli, ’de ve ’de kovuldukları topraklarına dönmeden Hanzala büyüyebilir mi? Hanzala 10 yaşında bir çocuk ve ülkesine dönene kadar hep 10 yaşında kalacak. Yalınayak, yırtık pırtık, ama çok güzel bir çocuk.

\Hanzala yurduna dönemese de bütün Filistinli çocuklar biraz Hanzala’dır. Onların hayatında yokluk, yoksulluk, sürekli genişleyen işgalci yerleşimleriyle daralan yaşam alanları, kontrol noktaları, bombardımanlar ve silah sesleri vardır. Yalınayaktırlar, yırtık pırtıktırlar, ama çok güzel çocuklardır.          

Çağnur Öztürk

Hadi magazin figürlerinin aşklarıyla ilgili asparagas haberler çıkartıyorsunuz tamam da insan sağlığıyla, yaşamıyla ilgili yanlış haberlere hiç tahammülüm kalmadı artık.

Twitter’da tweetlerle öldürülüp sonra diriltilen ünlü sayısı ve bunun haber yapılması hiç küçümsenmeyecek ölçüde

Ve en acı olanı bu durumdan, bunları haber yapanlar hiç rahatsız da değil

Bir haber alma, asparagas çıkarma, basın açıklaması yapma ve tekzip mekanizması olarak Twitter;

En son yine Kötü Yol dizisinin yönetmeni Nisan Akman’ın beyin kanaması geçirdiği yazıldı. Twitter’da da yayıldı epeyce, siteler haber yaptı.

Ancak bu durumun asparagas olduğunu da ancak dizinin başrol oyuncusu Şükran Ovalı’nın attığı şu tweetten öğrendik.

"Çıkan haberler asılsızdır! Nisan Akman settedir. Sadece tansiyonu düşmüştür. Sıcaktan hak verirsiniz ki Hasta olmayan insanı zorla hasta etmeyin"

Ahmet Mümtaz Taylan da yine Twitter’da "Nisan Akman ile konuştum az önce, rahatsızlığıyla ilgili haberler abartılı. Kendisi sağlıklı ve sette işinin başında. Geçmiş olsun" dedi.

Yani vah ki vah

Televizyonun en iyi sunucusu

Geçen hafta izlerken şaşkınlık geçirdim, bir yandan da bir yerden tanıyorum ama nereden diye düşündüm.

Ve iddia ediyorum ki son dönemde televizyonun en en iyi sunucu: Uraz Kaygılaroğlu.

Meğer çok kilo vermiş ve tam bir jön olmuş. Pis Yedili’den tanıyorsunuz onu. Fox’ta Kamuflaj adlı bir yarışmayla sunuculuğa başladı. Yarışma format olarak iddialı değil ama

Kaygılaroğlu o kadar rahat sunuyor ki sanki kırk yıldır ekranlarda

Dili bile sürçmüyor. Hemen aklıma mesela son Altın Kelebek’teki sunucu hezimeti gelmişti.

İşte gelecek yıl Altın Kelebek’i Uraz Kaygılaroğlu sunsun

Ya da bundan sonraki organizasyonlarda aklınızda olsun, bu yeteneği kaçırmayın!

Nihat Hatipoğlu programına yıllardır neden kadın konuk almıyor?

Bu soruyu her Ramazan’da Nihat Hatipoğlu hem iftarda hem sahurda en yoğunundan yayın yaparken sorarım. Star TV döneminde de hiç kadın konuk almadı programına. Bu kez seyircili yapıyor programlarını. Ama yine bu soruyu yanıtını kendime veremiyorum.

Nihat Hatipoğlu neden programına yıllardır kadın konuk almıyor?

Ramazan ekranında yine yeniden bezdiren sorular

Bazı Ramazan sorularımız var ki televizyona çıkan hocaya defalarca sorulmazsa olmuyor, böyle gelmiş böyle gidiyor, aynı cevaplar kafalara girmiyor:

Hocam oruçluyken denize girilir mi?

Hocam oruçluyken duş almak orucu bozar mı?

Hocam oruçluyken diş fırçalanır mı?

Hocam sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Hocam oruçluyken öpüşülür mü?

Hocam oruçluyken makyaj yapılır mı, ruj sürülür mü?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası