atatürk sofya aşkı / Atatürk Edirne'yi geri alırken yenilgiye uğrattığı generalin kızına nasıl aşık oldu?

Atatürk Sofya Aşkı

atatürk sofya aşkı

Atatürk'ün kazanamadığı tek savaş! Bulgar kızı ile yaşadığı hüzün dolu aşk film oluyor!

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Mustafa Kemal, otuzlu yaşların başında genç bir subayken Sofya Askeri Ataşeliği’ne atanır. Burada Bulgar General Stilyan Kovaçev’in kızı Dimitrina ile tanışır ve iki genç birbirine aşık olur. Atatürk evlenme teklif eder, kız kabul eder ama aile izin vermez. Atatürk’ün ilerleyen yıllarda ‘Kazanamadığım tek savaş’ diye bahsedeceği bu hüzünlü aşk hikayesi Dimitrina adıyla beyazperdeye aktarılıyor.

Atatürk’ün kazanamadığı tek savaş! Bulgar kızı ile yaşadığı hüzün dolu aşk film oluyor!

Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı birkaç kez sinema filmi yapıldı. Çoğunda anlatılan hikayeden çok, rol kişisinin Atatürk'e benzeyip benzemediği tartışıldı. O yüzden çoğu yapımcı Atatürk'le ilgili projelerden hep uzak durdu. Ancak, sezonun en çok izlenen filmlerinden olan 'Dilberay'ın ortak yapımcılarından Özgür Tari, ciddi bir sorumluluğun altına girerek bu kez Mustafa Kemal'in, Bulgar kızı Dimitrina'yla yaşadığı hüzün dolu aşk hikayesini film yapmak için kolları sıvadı.

Bu konunun film olması birkaç kez daha gündeme gelmiş ama bir türlü hayata geçmemişti. Mustafa Kemal, 'te Sofya'da ataşe görevindeyken Bulgaristan'ın ünlü komutanlarından General Stilyan Kovaçev'in kızı Dimitrina'ya gönlünü kaptırır. Hayırseverlerin düzenlediği bir baloda tanışıp dans eden ikili, ilişkilerini bir süre sürdürür. Mustafa Kemal'in Dimitrina'ya evlenme teklifi ettiği ancak bu ilişkiye başından beri karşı çıkan kızın general babası tarafından reddedildiği biliniyor. Ancak ikilinin yolları ayrılsa bile birbirlerini unutmaları kolay olmuyor.

Bu ölümsüz aşk, cepheden cepheye koşarak müthiş başarılara imza atan, onlarca savaş kazanan Mustafa Kemal'in kazanamadığı tek savaş olarak tarihe geçiyor. Atatürk'ün yıllar sonra bu aşkı için, "Bir kız sevdim ataşeyken, vermediler. Gençliğimi bıraktım Sofya'da" dediği iddia edilir. Dimitrina'nın da ölmeden önce "Rüyamda Kemal'i gördüm" diyerek ilk aşkını unutamadığı tarihlerdeki yerini alır.

ARKADAŞINA GÖNDER

Atatürk'ün kazanamadığı tek savaş! Bulgar kızı ile yaşadığı hüzün dolu aşk film oluyor!

SON DAKİKA

Atatürk'ün Dimitrina Kovaçev'le imkansız aşkı film oluyor

Atatürk'ün Dimitrina'yla yaşadığı aşk hikayesi film oluyor. Film Dilberay'ın ortak yapımcılarından Fikri Harika Prodüksiyon, imzascıyla çekilecek film Ekim 'te vizyona giriyor.

Mustafa Kemal, henüz otuzlu yaşlarının başında genç bir subayken Sofya Askeri Ataşeliği’ne atanır. Burada General Stilyan Kovaçev’in kızı Dimitrina ile tanışır birbirlerine aşık olurlar ve Atatürk hiç vakit kaybetmeden evlenme teklif eder. Bu teklif güzeller güzeli Dimitrina tarafından büyük bir mutlulukla kabul edilse de, büyük aşk ne yazık ki evlilikle sonuçlanmaz, kader onları yan yana getirmez.

'Bir kız sevdim ataşeyken, vermediler'

Yıllar sonra Atatürk’e, “Bir kız sevdim ataşeyken, vermediler. Gençliğimi bıraktım Sofya’da” dedirten kazanamadığı bu tek ‘savaşın’, yarım kalan hikâyesini anlatacak 'Dimitrina', 27 Ekim ’te sinemaseverlerle buluşacak.

Covid'i 8 yıl önce çeken yönetmenin yeni filmi: KIMICovid'i 8 yıl önce çeken yönetmenin yeni filmi: KIMI

Genco Erkal'dan Tarkan'a: Sen çok yaşaGenco Erkal'dan Tarkan'a: Sen çok yaşa

İşte 'Yılın Su Altı Fotoğrafçısı' yarışmasının kazananıİşte 'Yılın Su Altı Fotoğrafçısı' yarışmasının kazananı

Yüzüklerin Efendisi animasyonunun vizyon tarihi duyurulduYüzüklerin Efendisi animasyonunun vizyon tarihi duyuruldu

Genç bir Türk subayının ilk aşkı

Mustafa Kemal Ulusu

yılı Kasım’ında Sofya’ya askeri ataşe olarak atanan Mustafa Kemal, Bulgar ordusunun ünlü generali, Savunma Bakanı Stylian Kovaçeva’nın 20 yaşındaki kızı Dimitrina Kovaçeva’yla (Miti) ile bir baloda karşılaşır. Yabancı diplomatlar, İsviçre’de eğitim görmüş, üç dil bilen, piyano çalan ve dans pistlerinde paylaşılamayan güzel Miti’ye ”Balkan Gülü” adını takmıştır. Mustafa Kemal, bir baloda Miti’yi dansa kaldırır ve o gece Strauss’un ”Güzel Mavi Tuna” valsi eşliğinde sabaha kadar dans ederler. Sofya’yı sarsacak aşkın ilk kıvılcımları başlamıştır, Miti ve Mustafa Kemal sık sık görüşür, birlikte buz pateni yaparlar. Ancak, ilişkileri Sofya’sına esrarengiz, mutlu ve umutsuz bir aşk çıkmazı olarak damgasını vuracaktır, Bulgar sarayından gelen baskılar ve general baba Kovaçeva’nın kızının Osmanlı’daki yaşama uyum sağlayamayacağı gerekçesi yüzünden, görüşmeleri ve büyük aşkları maalesef sona erdirilmiştir.

Mustafa Kemal İstanbul’a döner. Babası Miti’yi derhal bir mühendisle nişanlar, fakat Sofya’nın en güzel kızı Dimitrina, son nefesine kadar Mustafa Kemal’i sevecektir.

Birkaç yıl sonra doğan kızı Anna Deyanova, yıllar sonra kendisiyle yapılan bir röportajda ailesiyle birlikte yaşam boyu çok sıkıntı çektiklerini, hatta sürgüne gönderildiklerini ifade ederek, “Ah ah annem Mustafa Kemal ile evlenseydi şimdi Dolmabahçe Sarayı’nda olmak vardı,” diyerek sonu hüsranla biten aşk hikâyesini böyle esprilerle çevresine hep yumuşatarak anlatmıştır.

O yıllarda Türk kadının geleceği hakkında Mustafa Kemal’in yaşadığı şu olay, onun ilerisi için, o günlerde dahi neler planladığını çok net göstermektedir.

Mustafa Kemal, Sofya’ya yeni taşındığı günlerden bir gün, daha henüz pek çevresi yokken, bir Bulgar Hastanesi’nde tek başına oturup etrafı tanımaya çalışır, eşine dostuna mektuplar yazar, akşamları da sık sık operaya gidermiş.

Mustafa Kemal, yine bir gün aynı pastanede otururken, Türkçeye bizzat tercüme ettiği Fransız şair Leon Montenaeken’ın ‘La vie est bréve ‘adlı şiirini yaveri Salih Bozok’a yazdığı mektuba ekler:

La vie est brève.

Un peu d’espoir,

Un peu de rêve,

Et puis bonsoir.

La vie est vaine.

Un peu d’amour,

Un peu de haine,

Et puis bonjour.

-

Hayat kısa

Azıcık umut

Azıcık rüya

Ve sonra elveda.

Hayat anlamsız

Azıcık aşk

Azıcık nefret

Ve sonra merhaba.

Değerli okurlarım, o sert asker yapısının arkasında okuduğunuz gibi ne kadar güzel duygulara ve hislere sahip bir komutan, bir lider değil mi ?

Mustafa Kemal’in Sofya’da hayatı çok güzel geçiyordu, sürgün hayatındaydı ama, diplomatik misyonların davetleri, ziyafetler, açılışlar, akşam yemeklerindeki konuşmalar Fransızca lisanını iyice geliştiriyordu. O günler için Mustafa Kemal şöyle söylüyordu; ”Memleketim için ne gerekiyorsa, buradan yapmaya çalışıyordum, arkadaşlarımla yazışmayı hiç aksatmadım zaman bizim gelecekteki planladığımız zamanımızı bekliyordu.

Bir gün, Sofya’nın müzikli bir çay bahçesinde birden yanı başıma bir Bulgar köylüsü geldi garson, onunla ilgilenmekten hoşlanmadı köylü: ’Bulgaristan, benim çalışmamla yaşatılıyor, Bulgaristan benim tüfeğimle korunuyor, verin çayımı pastamı, alın parasını’ dedi  ve bende o gün köylüden yana çıktım ve kendi kendime dedim ki, ‘İşte ilerde Benim de köylüm böyle olmalı, evet işte

böyle olmalı.’

Onunla o dönemler çok sık beraber oluyorduk, ne zaman çağırsa her seferinde ona giderdim, harika müzik eşliğinde nefis danslar yapardık, ondan çok hoşlanırdım, konuşmalarımızda konu zaman zaman dönüp dolaşıp siyasete gelince de ona ”idealim olan kadın erkek eşitliği ve en önemlisi de kadınların seçme ve seçilme hakkı ve netice olarak kadınların her türlü özgürlüğü olmalı, Dimitrina“ derdim. Dimitrina da “Bu Avrupa’da bile yok ki Mustafa, Türkiye’de ne zaman olur? Çok zor çok zor.” derdi, ama ben de ona bu konuyu her açtığımda aldığım bu cevaba karşı, “Çok yakında, Dimitrina, hem de çok yakında… Ülkemde kadınlar, yeniden kendilerini doğuracaklar, yeniden  kendilerini yeni bir hayata geçecekler” derdim.

Evet değerli okurlarım ve sevgili gençler okuduğunuz gibi gencecik bir subayken ülkesi, insanları ve de bilhassa kadınları için o yıllarda dahi Mustafa Kemal, neler neler hayal ediyor ve ne kadar büyük bir inancı var ki, çok geçmeden bu hayallerinin tümünü gerçekleştiriyor.

Bu da bize, “GENÇLER HAYALLERİNİZİN PEŞİNDEN KOŞUN” sözünün ne denli gerçek olduğunu gösteriyor.

Köşemden şu gerçeği bir kez daha tüm Yunanlı üst düzey devlet yetkililere sesleniyorum.

“ de Fatih Sultan Mehmet Hanla alınan İstanbul’u, funduszeue.info de Mustafa Kemal Paşa ile ikinci kez tekrar alarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içine dahil ettik. Bilsinler ki bundan sonra da hiçbir millet ve güç İstanbul’u Türklerin elinden asla ve asla alamayacaktır.

Bilhassa Olimpiyakos’un o münasebetsiz başkanına da ayrıca duyurulur, “Boşuna ümitlenme Evangelos Marinakis, otur oturduğun yerde, zamanında Atatürk’ten yediğiniz tokatı da asla ve asla unutma”

İstanbul’umuzun kurtuluşunu her Türk ve İstanbullu gibi bende yürekten kutluyorum.

Değerli okurlarıma, sağlık ve mutlu günler dileklerimle.

ATATÜRK&#;ÜN BULGAR KIZI İLE AŞKI BEYAZ PERDEYE AKTARILIYOR: &#;GENÇLİĞİMİ SOFYA&#;DA BIRAKTIM&#;

Mustafa Kemal Atatürk’ün Sofya dönemini anlatacak Türk-Bulgar ortak yapım film projesi için çalışmalar başladı.

Uzun metrajlı film Mustafa Kemal Atatürk ile ünlü Bulgar General Stilyan Kovaçev’in kızı Dimitrina Kovaçeva (Miti) arasındaki imkansız aşkı konu ediniyor.

Film projesine ilişkin, Bulgaristan Ulusal Meclis Kültür ve Medya Komisyonu Başkanı Vejdi Raşidov ile Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök geçen hafta resmi konutta bir araya geldi. Görüşmede, filmin yapımcıları Evtim Miloşev ve Lyubo Neykov da yer aldı.

Görüşmede Bulgaristan’la Türkiye arasında film alanı başta olmak üzere, kültürel işbirliği konuları ele alındı.
Projeye ilişkin Büyükelçi Aylin Sekizkök, &#;Bu film çekilirse Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliğiyle ilgili ilk uzun metrajlı film olacak&#; ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Sekizkök ayrıca, konuklarına Atatürk’ün yılında askeri ataşe olarak atandığı Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği Konutu’nda muhafaza edilen çalışma odasını da gösterdi.

Söz konusu film fikrini ortaya Vejdi Raşidov, film projesini Başbakan Boyko Borisov’un mart ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da yaptığı görüşmede paylaştığını da aktardı.

Filmin senaryosu Evtim Miloşev tarafından yazılacağı ve senaryo ekibinde Hristina Apostolova ve İvan Spasov da yer alacağı belirtildi.

Filmin senaryosu, yılında Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği&#;ne Askeri Ataşe olarak atanan o zamanki genç Mustafa Kemal ve herkesin kendisine &#;Miti&#; olarak hitap ettiği eski Bulgaristan Savunma Bakanı General Stilian Kovaçev&#;in kızı arasındaki son derece romantik, ama imkânsız aşkı konu edinecek. Film, Bulgar ve Türk sineması arasında ortak yapım olacak.

Ayrıca Bulgar film yapımcıları, koronavirüs salgınıyla alakalı kısıtlamaların kaldırılmasının ardından Türk meslektaşlarıyla görüşmeler gerçekleştireceği öğrenildi.

Öte yandan, daha önce Bulgaristan’da Atatürk ve Dimitrina arasındki ilişkinin konu edildiği bir belgesel filme imza atılmıştı.

İşte aşkın hikayesi

Dimitrina sık sık yardım konserleri düzenlerken Mustafa Kemal de büyük bir keyifle bu konserlere katılıyordu.

Bu sırada düzenlenen bir yılbaşı balosunda Mustafa Kemal, Bulgar kızı Dimitrina’yı dansa kaldırdı.

Dimitrina’nin kensidisine olan sevgisinden emin olan Mustafa Kemal, muhtemel bir evlilik için önünde duran engellerin ise farkındaydı.

Bulgaristan&#;da yayınlanan habere göre, &#;Atatürk Dimitrina’dan 11 yaş büyüktü. Ayrıca Bulgaristan&#;da Türkler&#;i pek sevmeyen ve onları aile yaşamları için kabul edilemez bulan kişiler vardı&#; ifadeleri yer alıyor.

Bütün bunlara rağmen Atatürk&#;ün Dimitrina’yı babasından istediği aktarılan haberde, babasının &#;kızının başka bir dinin dogmalarını kabul etmeyeceği inancı ile’ Dimitrina’yı Mustafa Kemal&#;e vermediği bildirildi.

Bunun üzerine Mustafa Kemal ve Dimitrina çifti gizli gizli buluşmaya başladı.

yılında güzel Dimitrina’yı babasından ikinci kez isteyen Mustafa Kemal, belgesele göre ikinci kez reddedildi.

Kızının Mustafa Kemal ile hala görüşmesinden rahatsız olan General Kovaçev de Dimitrina’yı bir an önce Bulgar bir mühendis ile evlendirdi.

Belgesele göre, babasının kendisi için verdiği karara uyan Dimitrina’nın Mustafa Kemal ile ayrılmak zorunda kaldı ancak onu hiçbir zaman unutmadı.

Yıllar sonra Atatürk Ankara’da Bulgar Kooperatif Tiyatrosu’nun oyuncularıyla sohbet ederken, ‘gençliğimi bıraktım Sofya’da’ demiş… ‘Bir kız sevdim ama, bana vermediler…’

Bakış.bg

UYARI: Yayınlanan haber, yazı ve fotoğrafların tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilse dahi haber, yazı ve fotoğraflar özel izin alınmadan kullanılamaz.

BİZİ FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİNİZ. TIKLA VE TAKİP ET

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası