silibin nedir / Silybum marianum (Devedikeni)

Silibin Nedir

silibin nedir

Hepatit ve yağlanmaya dikkat edin

Sevgili okurlar;

Karaciğer vücudumuzun en büyük iç organıdır. Yediğimiz ve içtiğimiz, vücudumuza giren her şeyi işler ve kullanmamız için enerji ve besinlere dönüştürür. Protein, kolesterol ve safradan vitamin, mineral, karbonhidrat depolamaya kadar çeşitli temel görevleri yerine getirir. Ayrıca alkol, ilaçlar ve toksik maddeleri de kanımızdan ayırarak vücudumuzu korur. Enfeksiyonlarla savaşmamıza yardımcı olur. Bu ana görevlerle birlikte vücutta ’den fazla fonksiyondan sorumludur. O yüzden karaciğerinizi iyi durumda tutmak sağlığın korunması için son derece önemlidir.

Her ne kadar kendini yenileyebilme özelliği olsa da özellikle karaciğeri etkileyen hepatit enfeksiyonları, alkol, uyuşturucu gibi toksik maddelere uzun süre maruz kalması, zehirlenmeler, beslenme bozukluğuna bağlı yağlanma karaciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine engel olmakta ve sorumlu olduğu tüm bu sistemleri sekteye uğratmaktadır.

GEREKSİZ VE KONTROLSÜZ İLAÇ KULLANMAYIN

Her yabancı madde gibi ilaçlar da karaciğerde dönüştürülüp uzaklaştırıldığı için karaciğeri yormaktadır. Onun bu yükünü hafifletmek için reçete edilmediği sürece ilaç kullanmayın. Özellikle bazı ilaçlar toksik etkileri sebebiyle geri dönülmez hasara sebep olabilmektedir ve doktorunuzun kontrolü altında, hatta bazı durumlarda karaciğer testlerinin eşliğinde kullanılmalıdır.

HEPATİTLERE KARŞI AŞILANIN

Hepatit A, B ve C virüsleri karaciğere yerleşerek enfeksiyona neden olur. Karaciğerin en büyük düşmanlarından olan bu enfeksiyonlar uygun bir şekilde tedavi edilmezse karaciğer yetmezliği ya da siroza neden olabilmektedir. Henüz hepatit C için bir aşılama olmasa da Hepatit A ve B için en etkili korunma yöntemi aşılamadır.

HER BİTKİ MASUM DEĞİLDİR

Ülkemizde; bitkisel olan her ürünün ya da her bitkinin zararsız olduğuna dair çok yanlış ve tehlikeli bir inanış var maalesef. Oysa sağlıklı bir insanda bile karaciğer yetmezliğine sebep olabilecek ürünler var. Özellikle kilo vermeye yönelik vaatlerle ve tamamen bitkisel denilerek satılmaya çalışan karışımlara dikkat edin. Doktorunuz ve eczacınızla konuşarak kullanın.

ALKOLDEN UZAK DURUN

Özellikle yılbaşı gecesinin yaklaştığı bugünlerde alkol alımınızı sınırlandırın ve sonrasında karaciğerinizi destekleyici ürünlerle detoks yapın. Sürekli alkol aldığınızda vücuttan onu uzaklaştırmaya çalışan karaciğerin sağlıklı olan dokusu yara dokusuyla değişmeye başlar. Bu durum devam ettikçe karaciğerin büyük çoğunluğu yara dokusuna dönüşüp çalışmayı durduracaktır.

Hepatit ve yağlanmaya dikkat edin

SPOR YAPIN

Dünya nüfusunun yaklaşık %25’ini etkileyen karaciğer yağlanması kötü beslenme alışkanlıklarıyla beraber giderek artmaktadır. Alkol kullanımı olmasa da obezite, tip 2 diyabet, insülin direncinin varlığı oluşumunu arttırmaktadır. İşlenmiş gıdalar ve sağlıksız beslenmeyi bırakmak ve düzenli egzersiz yapmak karaciğer yağlanmasına giden tabloyu azaltacaktır. Bol bol lif ve omega 3 tüketin.

KARACİĞER DESTEKLERİ

Meryem ana dikeni olarak da bilinen silibinin, içeriğindeki esas etkin maddesi olan silibin sayesinde karaciğerin normal fonksiyonlarının düzenlenmesinde dünyada en etkin kullanılan destektir. Özellikle silibin-fosfolipid kompleksi olarak hazırlanan desteklerde biyoyararlanım 3,5 katına kadar artmakta ve daha iyi sonuçlar alınmaktadır.

Besin içeriği bakımından oldukça zengin bir sebze olan enginar bitkisinin yaprak kısmı ise tam bir karaciğer koruyucu. Hem karaciğerde iyi enzimlerin normal düzeylerde kalıp kötü enzimlerin düşmesine yardımcı olur, hem de yetersiz safra akışında salgıyı arttırarak sindirimi de destekler.

Beyin için vazgeçilmez olduğu kadar vücudumuzda da birçok reaksiyonun sağlıklı çalışması için ihtiyaç duyduğu kolin, bir çeşit B vitamini olarak da kabul edilir ve karaciğer yağlanmasını engeller.

Karahindiba tarih boyunca karaciğer hastalıklarına karşı destekleyici olarak kullanılmış ve eski zamanlarda karaciğer problemi olanlara çay şeklinde içerilmiştir. Kanın temizlenmesinde ve toksinlerden arındırılmasında karaciğere yardımcı olur. Detoks etkisi gösterir.

3 YENİ MESAJ

Migren Ağrısı İçin Akıllı Başlıklar Üretildi

Milyarlarca migren hastasına ilaçsız tedaviyi amaçlayan akıllı başlıklar, nöromodülasyon yöntemiyle beyinde hedeflenen 6 farklı sinire elektirik uyarıları vererek ağrı hissinin giderilmesini sağlıyor.

Genetiği Değiştirilmiş Sperm Hücreleri Üretildi

Araştırmacılar özel bir teknoloji kullanarak sperm hücreleri üzerinde genetik değişiklik yapmayı başardı. Uzmanlara göre, bu yeni yöntem sayesinde pek çok sağlık problemi tamamen ortadan kaldırılabilir.

Depresyona Karşı Cilt Altına İmplant

Yeni geliştirilen cihaz boyun derisi içine yerleştiriliyor ve beyne sinyal gönderen vagus sinirine belirli aralıklarla küçük kablolar aracılığıyla elektrik akımı veriyor. Beyne gönderdiği sinyallerle depresyonun etkilerini azaltabileceği düşünülüyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

-Metilkobalamin yapısındaki B12 vitaminleri, folik asit ve biotin ile birlikte kullanıldığında kan hücrelerinin yapımı, yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasında sinerjik etki gösterir.

-Özel üretim teknolojisi olan nanoteknoloji ile üretilen Nano Ditamin3 sprey formundaki D vitamini ağız içerinden kolayca emilim sağlar.

-Ubiquinol, diğer adıyla Co-enzyme QH, koenzim Q’in aktif hale getirilmiş olan formu olup, yararlanımı çok daha yüksektir.

Milk Thistle Faydaları Nelerdir? Deve Dikeni Ne İşe Yarar?

Birçok farklı kıtada bulunan ve 2 yılda bir yetiştirilen devedikeni, özellikle son dönemlerde faydaları ile bir adım öne çıkmış durumda. Karaciğer hasarı ile beraber birçok farklı hastalığa karşı önlem alma imkanı veren deve dikeni, aynı zamanda çok önemli faydalar sunuyor.

Milk Thistle Faydaları Nelerdir?

Hastalıklara iyi gelen ve aynı zamanda sağlık açısından önemli katkılar sağlayan milkthistle, farklı yöntemler üzerinden değerlendirilebilir.

- Öncelikle karaciğer hasarını önler ve birçok farklı karaciğer hastalığından korur.

 - Güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirir.

 - Antienflamatuar bir madde olarak önemli katkı sağlar.

 - Bakteri veya virüs ile birçok farklı enfeksiyona karşı güçlü bir koruma oluşturur.

 - Cildin daha genç ve güzel görünmek için hücre yenilenmesini destekler.

 - Kalp sağlığını ve kalp hastalıklarına karşı koruma teşkil eder.

 - İltihapları giderici bir etkisi vardır.

 - Detoks etkisi yaratır ve vücudun farklı bölgelerindeki ödemin atılmasına destekler.

 - Sivilce ve akne ile beraber vücudun değişik noktalarındaki lekelerin giderilmesinde yardımcı olur.

Deve Dikeni Ne İşe Yarar?

Deve dikeni özellikle karaciğer hasarı konusunda oldukça yardımcıdır. Özellikle Siroz ve kronik inflamatuar karaciğer hastalıklarına karşı önemli bir durum oluşturur. Aynı zamanda önemli bir antioksidan etkisi yarattığı için, pek çok dış zararlıya karşı önemli bir koruma teşkil etmektedir. Diğer yandan iltihapları giderir, detoks etkisi yapar ve hücre yenilenmesinde önemli bir katkı sağlar. Kısacası sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilmek adına dengeli ve düzenli bir biçimde deve dikeni desteği almak mümkündür. Vücudun hem organlarını korumakta hem de pek çok hastalık ile beraber cilt sorunlarına karşı destek vermektedir. Özellikle detoks etkisi üzerinde dengeli şekilde kilo verme imkanı da elde edilebilir.

Deve Dikeni Zararları Var mı?

Deve dikeni yararları olduğu kadar birtakım zararları ile de ön plana çıkabiliyor. Aslında bunları zarardan çok bazı an etkiler olarak değerlendirmek mümkün. Özellikle yoğun tüketildiği zaman mide bulantısı yaratmaktadır. Aynı zamanda hazımsızlık ya da karında şişkinlik söz konusu olabilir. Bu yan etkilerden uzak durabilmek için mutlaka dengeli ve düzenli şekilde devedikeni değerlendirmek gerekir.

Silybum marianum (Devedikeni)

Aylin Baytöre - İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi

Devedikeni olarak bilinen Silybum marianum binlerce yıldır nutrasötik (hastalıkların tedavisinde veya önlenmesinde yararları bilimsel olarak kanıtlanmış kimyasal bileşenler) amaçlı kullanılan tıbbi bir bitkidir. Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında ve korunmasında kullanılan, Ateraceae diğer bir adıyla Compositae familyasına ait tıbbi bir bitkdir. yıllık otsu bir bitkidir. Temmuz-Ağustos aylarında kırmızı mor karışımı renkte çiçekler açar (nadiren beyaz). Yapraklar büyük pennatifit, paralk yeşil renkli ve beyaz damarlıdır. Çiçek durumu ise kapitulumdur. Sıcak atmosfer ve kuru toprakları sever. Doğal yaşam alanları arasında Güney Avrupa, Güney Rusya, Küçük Asya ve Kuzey Afrika bulunmaktadır. Ülkemizde Ege ve Marmara bölgelerinde yaygın olarak bulunur.[1]

Kimyasal Yapı

Tohumlarında bir flavonolignan olan Silimarin bulunur. Silimarin kompleksinde en aktif bileşik silibindir. Silibinin kimyasal yapısı ilk olarak yılında Pelter ve Hansel tarafından NMR ve MS spektrumları ile ortaya konmuştur. C25H22O10 moleküler formülüne sahiptir. Yapı genel olarak iki kısımdan oluşur. Birincisi, flavononol grubu olan taksifolindir ikincisi ise fenilpropanoid birimidir. Bu iki ünite bir halka yapısı ile bağlanmıştır. Genel olarak bitki yaklaşık % silimarin ve geri kalan kısmı tam olarak tanımlanmamış bir fraksiyondan oluşur. Karışımda major bileşiğin yaklaşık oranında iki diastreomer (A ve B) karışımı olan silibin olduğunu söylemiştik bitkinin yararı bu bileşikten kaynaklıdır. Tıbbi olan Silybum marianum meyveleri en az % 1 silimarin içermelidir.[1,2]

Silimarin suda çözünmez genellikle kapsüllenmiş formda kullanılır. Oral emilimi genel olarak düşük olduğu için doğal olarak biyoyararlanımı da düşüktür. Bu sorun çeşitli formülasyonların geliştirlmesine yol açmıştır. Örneğin silimarin ve fosfatidilkolin kompleksinin çözünürlüğü ve hepatoprotektif etkisi daha fazladır.[2]

Şekil 1: Silibin'in kimyasal yapısı

Metabolizma

Oral alım ardından silibin enterohepatik siklusa geçiş yapar. Eliminasyon yarı ömrü yaklaşık olarak saattir. Oral yoldan alınan silibinin %’i değişmeden idrarla atılır. Büyük kısmı safra ile glukuronid ve sülfat konjugatları olarak atılır. Karaciğerde biyotransformasyonun hem fazI hem de fazII reaksiyonlarını geçirir. Son yıllarda yapılan çalışmalar silibinin sınırlı sayıda sitokrom ile etkileştiği gösterilmiştir. Çeşitli çalışmalar CYP 2D6, CYP 2E1 enzimlerini inhibe ettiği gösteriyor. İn vitro çalışmalarda CYP 2C8 tarafından ana ve minör metabolitlere dönüştüğü görülmüş.[1]

Biyolojik Etkiler

Ksenobiyotik zehirlenmelerinde ve mantar zehirlenmelerinde silimarinin hepatoprotektif etkisini göstermek için karaciğer hasarına neden olan bileşiklerin kullanıldığı çeşitli deneyler yapılmıştır. Bu deneylerin sonucunda; karbon tetraklorür kaynaklı gerçekleşen lipit peroksidasyonunu ve hepatotoksisiteyi önlediği görülmüş. Fenilhidrazinin neden olduğu hemolizi ve lipit peroksidasyonu inhibe ettiği görülmüş. Bunların haricinde tyoasetamid, etanol zehirlenmeleri, karaciğer nekrozu ve sirozu ve hepatit üzerinde etkilidir.[2]

Bitkinin toprak üstü kısmı; idrar arttırıcı, ateş düşürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı ve iştah açıcı olarak kullanılır. Burada infüzyonu kullanılır. Meyveleri “devedikeni tohumu” olarak bilinir. Karaciğer hastalıklarında kullanılır ayrıca kolagog (safra arttırıcı) etkilidir. Meyveler dekoksiyon yöntemi ile hazırlanır. Son yıllarda ise silimarin taşıyan ilaçların fazla alkol alımı ile görülen karaciğer hastalıklarında kullanıldığını görmekteyiz.[3]

Silimarinin hepatoprotektif etkilerinin birkaç mekanizma ile gerçekleştiği iddia edilmektedir. Bu mekanizmalardan bazıları: antioksidayon, lipid peroksidasyon inhibisyonu, ribozomal RNA polimerazın uyarılması, FazI detoksifikasyonun inhibisyonu yoluyla karaciğer detoksifikasyonun artması.

Çalışmalar silimarinin hem akut hem de kronik hepatit tedavisinde de etkili olduğunu gösterir. Akut viral hepatitte tedavi süresini kısaltmıştır. Serum bilirubin, AST ve ALT’ı (karaciğer fonksiyon testlerinde kullanılan enzimler) düşürür. Altı ay boyunca kullanım karaciğer enzim düzeylerinde iyileşme sağlamıştır.

Silimarinin in vitro deneylerde lipooksijenaz ve siklooksijenaz enzimlerini inhibe edebildiği de bildirilmiş . 5-lipoksijenaz inhibisyonu yoluyla silimarinin anti-enflamatuar ve anti-artritik aktivitesini göstermiştir.

Amanita Phalloides Zehirlenmesi

Ölümcül mantar olarak adlandırılır.Türkiye’deki ölümcül zehirlenmelerin büyük kısmından sorumludur. Oldukça zehirli ve tehlikelidir. Alındıktan saat içinde bulantı, kusma ve sulu ishal görülür. Yaklaşık 4 gün içinde de karaciğer ve böbrek metabolizmasını yok eder. gram tüketilmesi ölümcül etki için yeterlidir. Hipovolemi ve hipoglisemi minor belirtilerin en sık sebepleridir. Bitkinin en dikkat çekici kullanımı Amanita zehirlenmeleridir. Silimarin mantardaki toksinlerin hepatositlere bağlanmasını engeller dolayısıyla toksinlerin enterohepatik dolaşımı kesintiye uğrar.[4]

Olumsuz Etkiler

Silimarin çok düşük toksisiteye sahiptir. İyi bir güvenlik profiline sahiptir. Yüksek dozlarda safra salgısının artması ile müshil etki görülebilir. Bildirilen en yaygın şikayetler gastrointestinal rahatsızlıklardır. Ama bunların insidansı plasebodan farklı değildir. Nadiren alerjik reaksiyonlar, kaşıntı ve egzama görülür. İlaç etkileşimlerinde de belirgin derecede sorun yaratmamaktadır.[2,4]

Çoğu klinik çalışmada doz olarak günlük mg kullanılmıştır. İki veya üç doza bölünebilir. Tıbbi çay formu da mevcuttur. 2 çay kaşığı (5g) drog üzerine 1 çay fincanı kaynar su dökülerek dk bekletilir ve ardından süzülür. Fakat sudaki çözünürlüğün az olmasından dolayı çay kullanımı sınırlıdır.

Referanlar

1. Bijak, M. (Nov ). Silybin, a Major Bioactive Component of Milk Thistle (Silybum marianum L. Gaernt.)—Chemistry, Bioavailability, and Metabolism. molecules.

2. Dixit, N., Babaoota, S., & Kohli , K. (). Silymarin: A review of pharmacological aspects and bioavailability enhancement approaches. Indian Journal of Pharmacology,

3. Baytop, T. (). Türkiye'de Bitkiler ve Tedavi (Geçmişte ve Bugün) (s. ).

4. Rainone, F. (). Milk Thistle. American Family Physician,

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası