kediler kaç ayda bir kızgınlık dönemine girer / Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler | Petlebi

Kediler Kaç Ayda Bir Kızgınlık Dönemine Girer

kediler kaç ayda bir kızgınlık dönemine girer

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Kediler › Kedilerde aile planlaması hap mı? Kısırlaştırma mı?

Kedilerde aile planlaması hap mı? Kısırlaştırma mı?

10 haftalık bir kedi yavrusu edindiğinizde, aile planlaması konusunu düşünmezsiniz. Ama en geç 5 ila 7 ay sonra o küçük masum hayvancığın yetişkin bir dişi ya da erkek kedi haline dönüştüğünü görürsünüz.

Dişi kedi ilk kızgınlığını yaşarken, ağlayarak ve miyavlayarak bir erkek kedi istediğini belirtir, hiç olmadığı kadar sokulganlaşır, sırtüstü yuvarlanır ve onu artık evin içinde tutmak çok zordur.

Erkek kediler ise koku dolu erkekliklerini keşfederler. Bölgelerinin ve hatta yaşadıkları evin içinde stratejik olarak önem taşıyan köşeleri işaretler ve bizim de tepkimizi çekerler.

Yetişkin olmuş bir kedi ile birlikte yaşamak insandan büyük hoşgörü ister. Bu da pek çok kedi sahibinin önemli bir karar vermesine yol açar : kısırlaştırma. Oysa aile içindeki uyumsuzluklar aslında sorunun çok küçük bir parçası. Esas kedinin dışarıya çıkmasına ve istediği gibi yaşamasına izin verildiğinde sorunlar ciddileşir. Aile planlaması artık kesinkes ele alınması gereken bir konudur. Aksi takdirde yaklaşık 60 gün sonra yeni yavru kedileriniz olur. Erkek kedi sahiplerinin işi bu bakımdan biraz daha kolay, çünkü randevuların sonuçlarını düşünmek zorunda değiller. İstenilmeyen yeni minikler konusundaki sorunlarla dişi kedi sahipleri uğraşmak zorunda.

İlk kızgınlık başladığında bunu fark etmemek mümkün değil. Bu durumun ne zaman meydana geleceği ise kedinin ırkına, doğduğu aya ve yaşam koşullarına bağlı. Siyamlar gibi doğulu kediler daha erken gelişirken, İranlı gibi uzun tüylülerde durum tam aksidir. Onların cinsel olgunluğa erişmesi bazen 12, hatta 18 ay sürebilir. Kedinin burcu bile gelişimi üzerinde etki eder: Sonbaharın son aylarında doğmuş olan kediler aylık olduklarında ilk kızgınlıklarını yaşayabildikleri halde, henüz tam olarak yetişkin sayılamazlar. Bunun nedeni, ilk baharda artan ışığın uyarıcı etkisidir. Kış kediciklerinde ise kızgınlık ancak ayda görülebilir, yani bir ilkbahar sonra.

Köpekten farklı olarak dişi kedide çok sayıda kızgınlık dönemi () peş peşe gelir. Dişi kedi üst üste birkaç defa çiftleşmeye hazır olur. Kedilerin aşk yaşamında en önemli sezon Şubat'tan Nisan ortasına kadardır. Ama yazın ve sonbahar başlarında da yeni dönemler oluşabilir.

Ev içinde yaşayan kediler mevsimsel ışık değişikliklerine çok maruz kalmazlar, ancak yapay ışık bile hormon dengesini etkileyebilir. Bu yüzden onlar tüm yıl boyunca kızgınlık dönemleri yaşayabilirler.

Kedilerde kızgınlık dönemi

Kızgınlık dönemi hafta sürer, bu da dişinin bir erkeği bulup bulmamasına bağlıdır. ilk gün kediler daha çok idrar yapar, sonra davranış değişiklikleri başlar . Kafasını insanın avucuna koyması , ve sırt üstü yuvarlanmak gibi , gün sonra kedi çiftleşmeye hazırdır. Kızgınlık döneminin ilk günlerinde kedi çok farklı davranış, ama henüz erkeğin yaklaşmasına izin vermez. Kur yapar davetkar bir şekilde kuyruğunu yana kaldırır, ama erkeğin en ufak bir yaklaşımında tokat atar ve kaçar. Kızgınlık ancak en üst düzeye ulaştığında bir ya da daha çok sayıda erkek ona sokulabilir. Çiftleşme ile yumurtlama oluşur ve bu şekilde kızgınlık noktalanır. Tek başına yaşayan bir ev kedisinde yumurtlama oluşmaz, onun yerine yumurta baloncuğu geri gider.

hafta sonra dönem yeniden başlar. Kedi bu durumdan ötürü sıkıntı çekiyorsa ya da sahibinin sinirleri geriliyorsa – veteriner hekim yumurtlamayı ilaçlarla da sağlayabilir. Bu şekilde çoğu zaman, yeni bir kızgınlık dönemi başlayıncaya kadar birkaç haftalık bir süre geçer. Ancak bu her zaman başvurulacak bir çare olmamalıdır.

İsteniyorsa, çiftleşme mevsiminin bitiminde kedi kısırlaştırılabilir. Kızgınlığı hormon tedavileri ile de önlemek mümkündür.

Doğum kontrol hapı

Bir başka çare olarak hayvana doğum kontrol hapı verilebilir. Hormon ilaçları ile kızgınlık dönemi tümüyle önlenebildiği gibi ertelenebilir de örneğin, kedi bir yarışmaya katılacak ise.

İlk kızgınlıkta bu ilaçlar kullanılmamalıdır. İlaç tedavisi ikinci kızgınlık döneminde başlayabilir, veteriner hekiminiz bu konuda sizi funduszeue.info yavruladıysa doğumdan bir hafta sonra ilaçlara başfunduszeue.info hafta ilaç vermek istemiyorsanız bir veteriner hekime iğne yaptırabilirsiniz. Ama yıllar süren bir hormon tedavisi de önerilmez. Çünkü hormonlar kemik iliğine ve bağışıklık sistemine ciddi zararlar verirler. Kesinlikle yeni yavru kedicikler istemediğinizden eminseniz, kısırlaştırmayı düşünmelisiniz.

Kısırlaştırma operasyonu

Kısırlaştırma operasyonu dişilerde rahim ve her iki yumurtalığın alınması ile yapılmaktadır. Erkeklerde aynı işlem her iki testisin alınması ile yapılmaktadır. Dişilerde tek yumurtalığın bırakılması artık terk edilmiştir. Tek yumurtalığı kalan kediler kızgınlık göstermekte ve çiftleşebilmektedirler. Tek yumurtalığın kalması bırakılan bu yumurtalığın kistleşmesine hatta tümörleşmesine eden olabilmektedir. En sağlıklı yöntem her iki yumurtalığın ve rahmin alınması işlemidir.

Kısırlaştırma için doğru zaman

Çoğu veteriner hekim, bu ameliyat için dişi ve erkek kedinin yetişkin olması gerektiği kanısındadırlar. Bu nedenle de özellikle ırk kedilerde doğru bir zaman vermek mümkün değildir. Siyam kedisi 5 aylıkken bile tam olarak yetişkin olabilir, bazı başka ırk kediler ise ancak 2 yaşına geldiklerinde tam erginliğe erişirler. En iyisi kediciğiniz 12 haftalık olup ilk aşıları yapılırken bunu veteriner hekiminizle konuşmaktır.

Ameliyat edilmeden önce bir dişi kedinin yavrulamış olması şart değildir. Yapılmış araştırmalarda ergenlikten önce kısırlaştırılmış dişi kedilerde ergenlikte kısırlaştırılmış olanlara göre ne fiziksel nede psikolojik bir fark gözlenmemiştir. Ergenlikten önce kısırlaştırılmış erkek kedilerde ise alt üriner sistem sendromunda artış gözlenmiştir. Bunun sebebi ise erkek cinsel organının yeterince gelişmemiş olmasıdır. Amerika'da yılında kısırlaştırılmış kedi üzerinde yapılmış üç ayrı araştırmanın sonuçları yayınlandı. Bu araştırmalara göre, ergenlik öncesi ve ergenlik sonrası kısırlaştırılmış, kedilerde ne bedensel ne de davranışsal farklılıklar gözlenmedi. Araştırma sonucuna göre kısırlaştırılmış kediler daha uzun yaşıyor. 14 yaşındaki kısırlaştırılmış bir ev kedisi, 7 yaşındaki bir sokak kedisi kadar diridir.

Çiftleşmenin tehlikeli sonuçları

İstenilmeyen yavrular, sorunun sadece bir tanesi. İkincisi, enfeksiyon tehlikesi. Çünkü evlilik pazarı aynı zamanda pek çok enfeksiyon hastalığının da ana alışveriş bölgesi, özellikle FIV ve FeLV. Üstelik çapkın erkek kediler sık sık kavgalara bulaştıklarından enfeksiyon kapma ve taşıma riskleri de daha fazladır. FeLV etkenine karşı aşı vardır ama FIV'e karşı ise yoktur.

Kedisini ev içinde tutulanlarda bu sorun yok. Ama bahar duygularının uyanması ile birlikte, erkek ve dişi kedi dışarıya çıkmak isterler. Dolayısıyla bu dönemlerde özellikle dikkatli olmak gerekir.

Katkılarından dolayı Prof. Dr. Kürşat ÖZER’e teşekkür ederiz.

Kedilerde kızgınlık dönemi ile ilgili bütün detaylar

Dişi kediniz daha önce alışık olmadığını şekilde tuhaf davranıyorsa kızgınlık dönemine girmiş olabilir. Kedilerde kızgınlık dönemi, doğal bir süreç olup, üreme içgüdülerinin harekete geçmesi ile ortaya çıkan bir durumdur.

İçindekiler

Kediler kızgınlık döngülerine ne sıklıkla girer?

Dişi bir kedi ortalama 7 gün kızgın kalmaktadır ancak bu süre bazı kedilerde bir günden kısa sürebilir ya da üç haftaya kadar da uzayabilir. Kısırlaştırılmamış dişi kediler-ki bu kedilere kraliçe denmektedir- poliöstrik canlılardır. Bu da yılda birkaç kez kızgınlık dönemine girdiği anlamına gelmektedir. Bir döngünün tamamlanması kediden kediye değişmekle birlikte hafta arasında gerçekleşmektedir.

Üreme mevsimi, sıcaklık ve gün ışığı süresi gibi çeşitli çevresel faktörler kedinin döngü sıklığını etkilemektedir: Kuzey yarım küredeki kediler ocak-ekim ayları arasında döngüye girer. Daha tropikal ve sıcak bölgelerdeki kediler ise yıl boyunca kızgınlık döngüsüne girebilirler.

Kedilerde kızgınlık dönemi aşamaları

kedilerde kızgınlık döngüsü

Proestrus

Bu aşamada, kraliçeler, kısırlaştırılmamış erkekleri kendisine çeker ancak henüz çiftleşmek için erkek kediye izin vermez. Bu dönem ortalama -3 gün kadar sürmektedir ve kraliçeler, proöstrus döneminde dışa dönük herhangi bir işaret sunmazlar.

Östrus

Bu dönem ortalama 7 gün sürerken bazı kedilerde 27 güne kadar uzayabilmektedir. Bu zaman dilimi içinde kraliçeler erkekleri kendine çeker ve çiftleşmeye hazır hale gelmiştir. Bu dönemde kraliçe yüksek ses çıkarma, yuvarlanma, sürtünme ve kuyruk kısmını dikleştirme(lordoz pozisyonu) gibi davranışlarla dikkat çekmek ister. Bu dönemde dişi kedinin iştahı azalır ve normalden daha az yemek eğiliminde olur.

Östrus döneminde dişi kedinin çiftleşmesi, yumurta üretimini harekete geçiren hormonların üretilmesini sağlar. Kedilerin bu dönemde hamile kalması için 4&#;ten fazla çiftleşmesi gerekmektedir. Kraliçeler kızgınken bu sayıya ulaşmak için farklı erkek kedilerle çiftleşebilir ve bu dönemde birkaç farklı babaya sahip yavrulara hamile kalabilir.

İlgi çekme dönemi

Kızgınlık döneminde çiftleşme gerçekleşmez veya hamile kalınmazsa, kraliçe erkeklerin ilgisini çekmeye devam edecektir. Bu kızgınlık dönemleri arasında bir ara dönemdir(interöstrus). Erkeklerin ilgisini çekmesine karşın dişi kediler bariz bir belirti göstermez. İlgi çekme döneminden iki ya da üç haftalık bir zaman sonra yeniden kızgınlık dönemine girecektir. Proöstrus, östrus ve ilgi çekme dönemi döngüsü çiftleşme mevsimi boyunca kedi hamile kalana değin devam edecektir.

Anöstrus

Kedinin cinsel açıdan sakin olduğu ve kendini dinlenmeye çektiği dönemdir. Üreme açısından uyku dönemine giren kraliçede üreme hormonları geri çekilmiştir ve östrus döngüsü olmaz. Özellikle günlerin kısa olduğu, ülkemiz için kış aylarında kediler anöstrus dönemini yaşar ve çiftleşmeye kendilerini kapatırlar.

Kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri

koltuğa sürtünen kedi

Kedilerde kızgınlığın belirtileri ve kızgınlık döngüleri hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemlidir çünkü kedinizin kızgınlığını önlemek için daha hızlı bir şekilde önlem almanızı sağlar. Kediden kediye değişmekle birlikte kedilerde bazı kızgınlık belirtileri gözlenir:

  • Kedilerde kızgınlık belirtisi çoğunlukla davranışsal olmaktadır. Bu dönemde çoğu kedi hiç olmadığı kadar sevecen ve arsız bir sevimlilik takınır. Evde beslenen kediler mobilyaları tırmalayarak ve sürtünerek ilgi çekmeye çalışır. Yerde yuvarlanır ve okşandıkları zaman sırt kısmını havaya kaldırır. Normalden daha sesli ve gürültücü olabilirler. Bu davranış değişiklikleri bazen o kadar can sıkıcı bir hal alır ki, sahipleri kedilerinin hasta olduğunu bile düşünebilirler.
  • Bazı dişi kedilerde normalden daha fazla idrara çıkma durumu da görülebilir. Erkek kediler evdeki beyaz eşya, mobilya gibi dikey nesnelere idrar püskürtme davranışını da gösterebilirler. İdrar hem feromonları hem de üreme hormonlarını içerdiği için karşı cinsi kendisine çekmesini sağlar.
  • Normal zamanlara göre kediniz daha huzursuz olur. Cinsel birleşme gerçekleşmediği taktirde rahatlayamadığı için huzursuz olacaktır.
  • Evde kapalı bir ortamda beslenen kediler kızgınlık dönemlerinde dışarı çıkmak ister ve bunun için hamlelerde bulunur. Kediler dışarı çıkarak çiftleşebilecekleri bir eş bulmak ister. Kedinizin dışarı çıkmasını engellemek için dışarı çıkış noktalarını sağlam bir şekilde kilitlediğinizden emin olmalısınız. Özellikle camlara bu dönemde çok dikkat edilmelidir.
  • Bahçenizde ya da evinizin çevresinde daha önce hiç görmediğiniz erkek kediler dolaşmaya başlayabilir. Evinizin duvarlarını, bahçenizdeki ağaçları hatta kedinizi idrarıyla işaretleyerek dişi kedinin kendisine ait olduğunu belirtir. Kedinizin kızgınlık döneminde çiftleşmek isteyen bu erkek kediler eve girmeye çalışabilir.

Kedim ne zaman kızgınlık döngüsüne girecek?

Kısırlaştırılmamış dişi kedilerde ilk kızgınlık döngüsü genellikle 8 ile 13 aylıkken yani ergenlik dönemine girdiği zaman gerçekleşir. Bazı kedilerde bu süre 7 aya kadar düşebilir. Kedilerin ilk kızgınlık döngüsüne girmesi mevsimlere göre değişkenlik gösterebilir. Erişkinliği günlerin kısa olduğu ve gün ışığından faydalanmanın en aza indiği kış aylarına gelirse ilk kızgınlık döngüsünün zamanı da gecikebilir. İlkbahar ve yaz aylarına denk gelirse bu sefer öne çekilebilir.

Yaşlı kedilerde kızgınlık döngüsü gerçekleşir mi?

28 yaşına gelen kedilerin doğurduğu şeklindeki mitlerin gerçeklik payı bulunuyor. Eğer dişi bir kedi kısırlaştırılmadıysa bütün hayatı boyunca gebe kalabilir. Kedilerde menopoz görme yoktur ve kediler adet görmez. Yaşlandıkça kedilerin doğurganlığı düşer ancak seyrekleşse de doğurmaya devam eder. Yüksek ses çıkarma, tedirgin davranışlar gibi belirgin kızgınlık belirtileri gösterebilirler.

Doğurganlığı devam etse de yaşlanmış kedilerin doğum yapması küçük yavrular doğurmak, çeşitli sağlık sorunları, düşük yaşam kalitesi gibi çeşitli istenmeyen sonuçlara neden olabildiği için bu durumu istemezsiniz. Hatta safkan kedi yetiştiricileri dahi kedilerinin 5 yaşından sonra doğum yapmasına izin vermez.

Evcil kedilerde kızgınlığı önlemenin sebepleri

dışarı çıkmaya çalışan kedi

Evcil bir kedinin kızgınlığı önlenmezse bazı olumsuz sonuçlara hazırlıklı olmalısınız:

  • Yavru kediler ilk kızgınlık döngüsüne girdikten sonra dişilik hormonları onu bir eş bulmaya teşvik edecektir. Bu dönemde kediler genellikle acıya benzer bir şekilde ağlama davranış sergiler. Bu dönemde kediler eğer kapalı bir ortamda besleniyorsa, evden kaçma davranışını sergileyebilir. Evden kaçması onun kaybolmasına ya da yaralanmasına neden olabilir.
  • Kızgınlığı önlenmeyen bir kedi çok genç yaşta hamile kalabilir. Bu kadar genç yaşta hamile kalması kedinizin sağlığı açısından iyi olmayabilir. Kedinizin vücudu büyümeyebilir ve ruhsal olarak çöküntüye girebilir. Bu da hem kediniz hem de yavruları açısından olumsuzluklara neden olabilir.
  • Kediniz ilk kızgınlık döngüsünde evden çıkamazsa huysuzlanabilir ve normalden daha kızgın bir hale bürünebilir. Bu durum, zamanla kedinizin daha stresli olmasına neden olabilir ve kilo kaybına, tımarlama davranışında aşırıya kaçmasına ya da farklı davranış sorunlarına yol açabilir.
  • Kedinizin hamile kalmasına izin vermeniz, dünyadaki evcil kedi popülasyonunun artmasına sebep olacaktır. Eğer kediniz safkan değilse ve yavrularının bakımını üstlenmeyi düşünmüyorsanız onun hamile kalmasına müsaade etmeniz çok doğru bir davranış olmayacaktır. Yavruları ya sığınaklarda yaşamaya zorlayacak ya da sokağa bırakmak zorunda kalacaksınız. Bu da kimsenin istemeyeceği bir durumdur.
  • Kısırlaştırılmayan ve aynı zamanda her seferinde çiftleşmeyen dişi kedilerde, ilerleyen dönemlerde meme tümörü gelişmesi oldukça sık rastlanan bir sonuçtur. Evde yaşayan kediniz her kızgınlığında çiftleşemeyeceğine göre onu erken yaşta kısırlaştırmanız kedinizin sağlığı açısından en yararlı  tercih olacaktır.

Evcil kedilerde kızgınlığı önlemenin yolları

Evcil kedinizin kızgınlığını önleyerek birçok olası sorunun önüne geçebilirsiniz. Kızgınlığı önlemek için alabileceğiniz çeşitli önlemler var:

  • Kedinizin kızgınlığa girmesini ve hamile kalmasını önlemenin en iyi ve en garanti yolu onu kısırlaştırmaktır. Kedinin ilk kızgınlık döngüsüne ne zaman gireceği bilinemeyeceğinden kısırlaştırma işlemini mümkün olduğunca erken yapmakta fayda var. Kedilerin erken kısırlaştırılması sayesinde dişi hormonları devreye girmeyecek ve kedide çiftleşme isteği olmayacaktır. Çoğu veteriner hekim kedilerin 6 aydan önce kısırlaştırılması gerektiğini savunmaktadır.

Kısırlaştırmadan önce kedilerin bir kere kızgınlık döngüsüne girmesinin ve yavru kedilere sahip olmasının onu daha dost canlısı ve sosyal hale getirdiği yönünde bir efsane dolaşmaktadır. Bu efsanenin gerçeklik payı yoktur. Kedilerin kızgınlık döngüsüne girmesine müsaade etmek kazara hamile kalmasına neden olabilir. Kediler eş ayırt etmediği için annesi, babası ya da kardeşleriyle çiftleşebilir ve hiçbir kedi sahibi böyle bir riski almak istemez.

Kızgınlığın önlenmesi için tercih edilen bir yöntem ise hormon enjeksiyonun yapılmasıdır. Östrus dönemlerinde belirli dozlarda kullanılabilen bu hormon enjeksiyonu sayesinde kedinin kızgınlığı ertelenmekte ve kedinin çiftleşme isteği ortadan kalkmaktadır. Fakat bu uygulamanın uzun vadede çok büyük zararları vardır. Dolayısıyla veteriner hekimlerce önerilmemektedir.

Sıkca Sorulan Sorular

Dişi kedilerde bu süre ortalama yedi gündür. Aslında geniş bir süre alanı vardır, bu süre sağlıklı kedilerde 1 günden 21 güne kadar bir aralığı kapsar. Koital temas (erkek kedi ile çiftleşen) yaşayan dişi kedilerdeki ortalama ise 8,5 gündür. Koital temas yaşamayan dişilerde ise ortalama 6 gün sürer. Yani erkek kedi ile düzenli olarak çiftleşen kedilerde gebelik daha garanti altına alınsın diye bu süre biraz daha uzayabilmektedir.

Kızgınlık dönemi  hafta sürer, bu da dişinin bir erkeği bulup bulmamasına bağlıdır. ilk gün kediler daha çok idrar yapar, sonra davranış değişiklikleri başlar . Kafasını insanın avucuna koyması , ve sırt üstü yuvarlanmak gibi , gün sonra kedi çiftleşmeye hazırdır.

Gebe kalmayan yada kısırlaştırılmayan kedilerde yılda 9 – 10 kez kızgınlık belirtileri gösterebilirler.

Çiftleşme bittikten sonra dişi kediniz yuvarlanmaya başlar ve pozisyon değiştirerek sırt, genital bölgesini yalamaya başlarlar. Tam olarak sebebi bilinmeyen bu davranışların, yumurtalama nedeni ile hormonal bir tepki verildiği tahmin edilmektedir.

Kedim çok uzun süredir kızgınlıkta ve sürekli kızgınlığa giriyor. Bunun normal olduğunu söylediler ancak bu bana inandırıcı gelmiyor. Lütfen yardım edin her gün kilo veriyor eriyip gidiyor çok üzülüyorum.

Ali bey kedilerde çok uzun süren kızgınlıklar normal karşılanacak düzeyde sık karşılanıyor. Fizyolojik olarak normal olan yılda bir dönem şeklinde yaşanmalıdır. Bu kızgınlık dönemi içinde de yaklaşık 1 hafta kızgınlık 1 hafta sakin dönem olmak üzere kez artarda tekrarlar. 

Bu süreç toplamda 2 ayın üzerine çıkıyorsa, yıl içerisinde farklı zamanlara yayılıyorsa ya da hiç kesilmeden haftalarca devam ediyorsa kedimizin patolojik bir hastalığı olması muhtemeldir.

Bu durumun veteriner hekim kontrolünde ya kızgınlığı kesildiği anda kısırlaştırılması ya da kesilmeyen kızgınlıkta (ÖNERMESEK DE!) kızgınlık önleyici ilaç kullanıp hemen kısırlaştırılmasını öneririz.

 

Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.

TÜM SORULAR

ReklamlarYeni Ümit Moda Akademisi

Kesin olan birşey var, kedilerde kızgınlık dönemi, kediniz yetişkinlik dönemine girdikten sonra başına gelebilecek doğal bir durumdur. Kedi bakanların birçoğu, kısırlaştırmayı tercih eder. Fakat, kısırlaştırmayı tercih etmeyenler için kedilerde kızgınlık dönemini, belirtileri ve ne yapmanız gerektiğini ayrıntılı şekilde anlatacağız.

Bir konuyu belirtmekte fayda var. Halk dilinde kedilerin kızgınlık dönemi, kedilerin kızana gelmesi veya kedi kızanı olarak da bilinmektedir.

Kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri

Kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri

Kedinin kızgınlık döneminde olduğunu gösteren bir takım işaretler vardır. Semptomlar çok açık ve tanınması kolaydır. Kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri;

Reklamlar

  • Kedi kızgınlık dönemindeyken yoğun miyavlar ve sesler çıkarır. Bu, durumunu anlamamızı sağlayan açık bir işarettir. Miyavlar normalden daha uzun ve sızlanma şeklindedir.
  • Kızgınlık dönemindeki kediler, kendilerini yerde ovuşturur, kıvranır ve cinsel organlarını göstererek, karınları üzerinde uzanır. Ayrıca dişi kediler, normalden daha sık kendilerini sahiplerinin bacaklarına sürtme eğilimindedirler. Bu tavır, erkekleri cezbetmek için kokularını her yere bırakmaya hizmet eder.
  • Kızgınlık dönemindeki kediler, sahipleri yanında olmasa bile sürekli mırıldanırlar. İlginç olan, dişi kedi kızgınlık dönemi, erkek canlılarla kendilerini baştan çıkarıcı olarak göstermeleri ile devam eder. Bunu farklı türlere ait diğer hayvanlara da yapar.
  • Bazı kediler bölgeyi çok güçlü kokulu bir idrarla işaretler. Bu sebepten erkek kedi kızgınlık döneminde kediniz her yere çişini yapabilir.
  • Kızgın bir kedi, özel bölgelerini sık sık ve yoğun bir şekilde yaladığı için, gentillerde iltihaplanmaya neden olabilir. Enflamasyona rağmen kanama yapmaz. Pek çok kişi kedilerin regl olup olmadığını merak eder.Kızgınlık dönemindeki kedilerde uygun bir adet görme ve hatta kan kaybı olmaz, ancak çiftleşme gerçekleştiğinde yumurtlarlar ve hamile kalırlarsa, çiftleşmeden sonraki bir veya iki gün ufak br kanama olabilir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Hamileliği Kaç Ay Sürere?

Kediler ne zaman kızgınlık dönemine girer

Kedi kızgınlık dönemindeyken doğurgandır ve hamile kalabilir. Genel olarak, kedilerde kızgınlık dönemi başlangıcı güneş ışığından ve daha sıcak havalardan etkilendiğinden, yılın zamanına bağlı olmasına rağmen, kediler ilk kızgınlık dönemlerine yaklaşık 6 aylıkken girerler.

Kapalı veya ev ortamında yaşayan kediler için, yapay ışık zamanın uzunluğunu belirlediğinden kızgınlık, yılın herhangi bir zamanında gelebilir. Günde 12 saatten fazla ışık alan tropik iklimlerde yaşayan kedilerde de aynı şey olur. Bu, kedinin tüm bu süre boyunca kızgınlık belirtileri gösterdiği anlamına gelmez, ancak herhangi bir ayda, her an kızgınlığa girebilir.

Kedi kızgınlık dönemi kaç gün sürer?

iklim ve ışık, kedinin ne sıklıkta kızgınlığa girebileceğini belirleyen iki önemli faktördür. Bir kedinin kızgınlığının ne kadar sürdüğünü bilmek için kedinin kızgınlık evrelerini bilmek gerekir.

Reklamlar

Kedi kızgınlık dönemi kaç gün sürer?
  • Proestro : Bu aşama iki veya üç gün sürer ve gerçek kızgınlıktan önce gelir, yani kedi henüz,teknik olarak kızgınlık içinde değildir.
  • Estro : Bu dönemde hayvan ısrarlı miyavlama ve sürekli yuvarlanma yoluyla gerçek kızgınlığını gösterir. Dahası, çiftleşmeye hazır olduğu için erkeklere daha açıktır. Kedinin kızgınlığı 3 ila 15 gün arasında sürer, ancak genellikle bir hafta ile sınırlıdır.
  • Interestrus : Bir kızgınlıktan diğerine geçen ve aralarında bir aralık olacak olan fazdır. Yani kedinin iki kızgınlık dönemi arasındaki zamandır.
  • Diestro : Kedinin hamile kalmadan yumurtladığı evredir. Bu durumlarda kedi, hamile olmasa bile bir süredir hamilelik belirtilerine benzer belirtiler gösterir. Ayrıca zaman zaman erkeği agresif bir şekilde reddeder.
  • Anestro : Bu aşamada kedi cinsel olarak aktif değildir. Kedi sakinleşir ve durum normale döner.

Dişi kedinin üreme döneminde birden fazla kızgınlık belirtileri sergilediği söylenmektedir. Erkekle çiftleşme olursa, erkeğin penisini sonlandırıp geri çekmesi dişide morfolojisi nedeniyle ağrıya neden olur ve yumurtlamayı tetikler. Bu işleme uyarılmış yumurtlama denir. Döllenme olmazsa, kızgınlık durmaz ve devam eder. Döllenme olduktan sonra kızgınlık sona erer.

Kedi regl olur mu?

Yumurtlama, dişinin verimli günlerini belirleyen yumurtanın serbest bırakılması durumudur.. Kedilerin regl olur mu sorusunun cevabı hayırdır; çünkü kedilerde adet kanı gelmez. Aslında, kedilerde yumurta ancak döllenmişse salınır, yani bu, dişinin kendisini çiftleşmesine ve döllenmesine izin verdiğinde gerçekleşir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, kedilerin siklus olur mu? Sorusuna cevap evettir, ancak ne adet kanaması ne de kan kaybı vardır.

Kedi kızgınlık dönemine girdiğinde ne yapmalıyız?

Kedi kızgınlık dönemine girdiğinde ne yapmalıyız

Kedilerin kızgınlık dönemlerinin baharın başından yaz sonuna kadar daha sık olduğu bilinmektedir. Kediler kızgınlık dönemi, yukarıda açıkladığımız gibi iklim ve güneş ışığı ile ilgilidir. Bu nedenle, kedinin üremesini planlamadıysak dikkatli olmalıyız.

Dişi veya erkek kedi farketmeksizin eş aramak için kaçma eğiliminde olacağından kapıları veya pencereleri açık bırakmamalıyız. Ek olarak, kediye daha yakın ve sevecen olmamız gerekecek, çünkü bu dönemde daha fazla ilgiye ihtiyacı vardır.

Dişi kedi kızgınlık döneminde ise ve üremesini istemiyorsanız. Kediyi rahatlatmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  1. Kedinizi erkek kedilerden uzak tutun.
  2. Onu sıcak kompres, sıcak havlu veya elektrikli battaniyeye oturtun.
  3. Kedi nanesini deneyin.
  4. Sentetik feromonlar kullanın.
  5. Kedi kumu temiz tutun.

Kediyi kısırlaştırmak gerekir mi?

Yavru almak istemiyorsanız kediler kısırlaştırılabilir ve bu nedenle kızgınlık dönemi sorunu ortadan kalkar. Bununla birlikte kızgınlık dönemi belirtileri de ortadan kalkar. Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmeleri için en az bir kez doğum yapmaları gerektiğini öne süren yanlış bir teori vardır. Ancak bilimsel olarak herhangi bir kanıt yoktur. Kısırlaştırmanın dişi kedilerde ilk kızgınlık döneminden önce yapılması tavsiye edilir, çünkü meme tümörlerinin ortaya çıkması bu şekilde önlenebilir.

Kedilerin kısırlaştırılmasının bazı faydaları var. Bunlar arasında, kısırlaştırma ile kedinin bir çok hastalık geliştirme olasılığını önlemiş olursunuz. Ayrıca bu işlemden sonra kediniz çok daha uysal olacaktır.

Sizler için hazırladığımız video içeriklere ulaşmak ve bize destek olmak için Begonya Kadın Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Reklamlar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası