yapay destan nasıl yazılır / Yapay destan ve doğal destan nedir? özellikleri nelerdir? - Son Dakika Eğitim Haberleri

Yapay Destan Nasıl Yazılır

yapay destan nasıl yazılır

Yapma Destanlar

Yapma Destan Nedir

Bu tür destan, doğal destanın tersine, bireysel yaratıma dayalıdır. Sanatsal amaçlıdır. Yeni ve yakın çağlarda oluşan tarih olayları üzerine yazılır. Bir ozan tarafından, destan kurallarına uygun olarak yazıldığı için yapısı, öğeleri ve kurgusu yönünden, doğal destanlardan pek farklılık göstermez.

Destanlar, toplumların geçmişine dair efsanevi öyküleri anlattıkları için tarihî kaynak olarak da büyük önem taşırlar. Doğal destanlar, zamanla gelişen bir halk kültürü ürünüdür ve genellikle anonim olarak aktarılır. Ancak yapma destanlar, belirli bir şair ya da yazar tarafından yazılıp, daha sonra halkın benimsemesiyle popüler hale gelir.

Türk edebiyatı, yapma destanlar konusunda da oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Bu tür destanlar, halkın tarihi olaylara dair anlatılarına dayanırken, zaman zaman mitolojik ve efsanevi ögelerle süslenir. Genç Osman Destanı, Osmanlı tarihinin önemli bir olayını anlatırken, Nemçe destanı ise bir aşk hikayesini konu alır.

Nazım Hikmet’in Şeyh Bedreddin destanı ise, Osmanlı dönemi aydınlanma hareketlerine dair bir anlatıdır. Kuva-yı Milliye destanı ise Türk Kurtuluş Savaşı&#;nı anlatır ve Türk edebiyatındaki yapma destanların en bilinenlerinden biridir.

Dünya edebiyatındaki yapma destanlar şunlardır:

2. İtalyan Edebiyatı:
Kurtarılmış Kudüs
İtalyan şairi Turguarto Tasso’nun ( &#; ) Haçlı Seferleri’ni ve Kudüs’ün kurtarılışını anlattığı destandır.
Çılgın Orlando
İtalyan şairi Ludavico Aristo’nun ( &#; ) Hristiyanlık &#; Müslümanlık çatışmasını ele aldığı destandır.
İlahi Komedya
İtalyan edebiyatı şairi Aligari Dante tarafından yazılan destanda Dante’nin ahirette yaptığı yedi günlük bir gezi anlatılır.

2. İngiliz Edebiyatı:
Kaybolmuş Cennet
İngiliz şairi Milton’un ( &#; ) Adem ile Havva’nın Cennet’ten yeryüzüne inişlerini anlattığı bir destandır.

3. Latin Edebiyatı:
Aeneis (Eneid)
Bu destan, Latin destanıdır. Aeneis’in Truva’nın düşüşünden sonraki serüvenlerini özellikle de Roma’yı kurtarışını anlatır. Aeneis, Roma’nın ahlak ülküsünü ve yiğitliğini sembolize eder.

funduszeue.infoız Edebiyatı:
Henriade
Fransız şairi Voltaire’nin Kral IV. Henri’yi anlattığı destandır.
Türk edebiyatında yapma destan olarak Fazıl Hüsnü Dağlarca Üç Şehitler Destanı, Çanakkale Destanı Ceyhun Atuf Kansu Sakarya Meydan Savaşı, Nazım Hikmet Ran Kurtuluş Savaşı Destanı, Kuvayımilliye Destanı, Cahit Külebi Kurtuluş Savaşı Destanı, Mehmet Âkit Ersoy Çanakkale Şehitleri Destanı, Gülten Akın Maraş’ın ve Ökkeş’in Destanı yapma destan örnekleri arasında sayılabilir.

İlyada Destanı (Homeros)

İkisi de zırhlarını giyinmiştiler;
çıktı biri bir kalabalıktan, biri bir kalabalıktan,
Troialı&#;larta Akha&#;lar arasında yer aldılar;
Korkuçtu bakışları ikisinin de.
Onları böyle görünce bir şaşkınlıktır aldı.
Atları iyi süren Troia&#;lılarla tunç zırhlı Akha&#;lar
ölçülen alanda karşı karşıya geldiler,
öfkeyle savurdular kargılarını.
Aleksandros attı uzun gölgeli kargısını önce,
Düzgün kalkanından vurdu Atreusoğlu&#;nu,
Ama kalkanını delemedi tunç,
sert kalkanının üstünde büküldü ucu.

İlk Türk Destanları Adları Nelerdir

Alt Kategoriler:PDF

Yapay destan ve doğal destan nedir? özellikleri nelerdir?


TÜRKLERE AİT YAPAY DESTANLAR

Üç Şehitler Destanı (Fazıl Hüsnü Dağlarca): Kurtuluş Savaşı'ndan bazı kesitler anlatılır.

İstanbul Fetih Destanı (Fazıl Hüsnü Dağlarca)

Çanakkele Destanı (Fazıl Hüsnü Dağlarca)

Çanakkale Şehitlerine (Mehmet Akif):Kurtuluş Savaşı'ndan bazı kesitler anlatılır.

Genç Osman Destanı (Kayıkçı Kul Mustafa)

Kuvayi Milliye Destanı (Nazım Hikmet)

Kurtuluş Savaşı Destanı (Cahit Külebi)

Sakarya Meydan Savaşı (Ceyhun Atuf Kansu)

DOĞAL DESTAN

Doğal Destanlar anonim (yazarı belli olmayan), ilkel dönemde yaşanmış olayları konu alan ve sözlü destan türüdür. Türk edebiyatında doğal destanlar İslamiyet öncesi ve İslami dönem olmak üzere ikiye ayrılır. Bu destanların çoğu destan döneminde yani İslamiyet öncesi dönemde ortaya çıkmıştır. Destan dönemi çok eski dönemlerde mitolojilerin ortaya çıktığı dönemdir. İnsanların evreni, yaradılışlarını, yaşanılan tüm doğa olaylarını sorguladıkları, adlandırmaya çalıştıkları dönemdir.

Doğal Destanların Oluşumu:

Doğal bir destan üç aşamada oluşur:

İlk aşamada bir ulusu derinden etkileyen, sarsan gerçek bir tarih olayı art arda gelen kuşakların hayal gücü ile genişler, derinleşir, nice efsanelere bürünür; olay yazılı olmadığı için her isteyen onu dilediği biçimde anlatır.

İkinci aşamada, efsaneleşen bu tarih olayını değişik ozanlar şiir halinde söylerler.

Son aşamada ise bir büyük destan ozanı çıkar, diğer ozanların söylediklerini derleyip toparlar, soylu bir üslupla destana son şeklini verir. Türk destanlarının çoğu son aşamaya kavuşamamış, ikinci aşamada kalmıştır.

DOĞAL DESTANLARIN ÖZELLİKLERİ

Anonim bir nitelik taşır.

Çoğu manzumdur; nazım nesir karışık olanlarına az rastlanır.

Nazım biçimi ve uyak, destanı yaratan halkın geleneğine bağlıdır. Sözgelimi Homeros'un İlyada ve Odysseia'si ölçülü fakat uyaksız dizelerden oluşur. Bir Fin destanı olan Kalavela ise dörtlüklerden oluşur.

Gerçek ve gerçekdışı olaylar iç içedir. Sözgelimi Oğuz Kağan destanında Oğuz'un türlü av hileleriyle bir canavarı öldürmesi gerçeğe uygun bir olaydır; Göktanrı'ya yalvarırken gökten bir ışık düşmesi, o ışığın içinden çıkan güzel bir kızın Oğuz'a eş olması ise gerçekdışıdır. Bu bakımdan destanlar roman ile masal arasında bir yer tutar.

Destan kişileri, beden yapısı ve karakter özellikleri bakımından hem olağan hem de olağanüstü özellik taşır.

Destanlarda anlatılan olayların zamanı aşağı yukarı bellidir. Sözgelimi İlyada ve Odysseia Helen-lerin ataları olan Akhai ve Argos krallarının serüvenlerini anlatır.

Destanlar çok uzun, manzum öykülerdir. Kırgızlara ait Manas destanı bin dizeden, Hint destanı Mahabharata ile Ramayana bin dizeden oluşur.

Destanlarda daha çok kahramanlık, yiğitlik, dostluk, aşk, ölüm, yurt sevgisi… temaları işlenir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası