el hamid ne demek / HAMÎD - TDV İslâm Ansiklopedisi

El Hamid Ne Demek

el hamid ne demek

EL-HAMÎD

Değerli kardeşimiz,

“Sena edilen, övülen.”

“Fiilleriyle ve nimetleriyle hamde lâyık olan.”

“Ancak kendisine hamd edilen.”

“O’dur ki, onlar umutlarını kestikten sonra yağmuru indirir ve rahmetini serip yayar. O, Velî’dir, Hamîd’dir.” (Şûrâ Sûresi, 42/28)

‘Hamd etmek’ denilince öncelikle, methetmek ve senada bulunmak akla gelir. Bu ise, bir kemâle karşı hayret ifadesidir.

Nur Külliyatı'nda, hamdin ancak Allah’a yapılabileceği izah edilirken şöyle buyrulur:

“Sebeb-i medh olan nimet ve ihsan ve kemâl ve cemâl ve medar-ı hamd olan herşey O’nundur, O’na aittir.” (Mektubat)

Bu kâinatta her şeyin en mükemmel şekilde yaratıldığını gören bir mü’min, neye baksa Allah’a hamd eder. Semaları direksiz durduran, kuru ağaçlardan meyveler çıkaran, beyin tezgahında düşünceleri dokuyan, cansız elementlerden hücreler yaratan Allah, sonsuz hamd ve senaya lâyıktır.

Yiyip içtiğimiz nimetler için de Allah’a hamd ederiz. Burada hamd, şükür mânâsına yapılmışsa da biraz düşünüldüğünde, bu şükürde de bir methetme ve senada bulunma mânâsının saklı olduğu görülecektir.

Meselâ, soframızda ekmek, peynir, yumurta ve zeytin bulunmuş olsun. Biz bu nimetler için Allah’a şükretmekle, aslında şöyle demiş oluruz: Buğday toprağın eseri değildir, toprağı ve suyu buğday haline getirmek bir ilâhî sanattır ve ancak Allah’a mahsustur. Aynı şekilde, zeytin de zeytin ağacının mahareti değildir. İneği süt, tavuğu yumurta fabrikası haline getiren ancak Allah’tır. Öyle ise bütün bu nimetler için ancak Allah’a şükür ve hamd etmeliyim.

Hamdin şükürden farkı, insana ulaşmayan nimetler için de hamd edilebilmesidir. Meselâ, bütün hayvanların dünya sofrasında birlikte rızıklanmalarını düşünen insan, bu muhteşem ziyafetin sahibi olan Allah’a hamd ve senada bulunur.

Fatiha Sûresi'nde, “hamdin, yani bütün medih ve senanın, ancak, Rabbü’l-âlemîn, Rahmân, Rahîm ve Mâliki yevmiddin olan Allah’a” ait olduğunun beyan edilmesi, Allah’ın diğer bütün isimlerinin de hamd ve senaya lâyık oldukları konusunda bir irşat ve bir işarettir.

Kul olarak, bize düşen vazife, her şeyi en mükemmel şekilde yaratan Allah’ın, bu akıl almaz harika icraatını tefekkür ve takdirle seyrederek medih ve senada bulunmaktır.

Hamd etme şerefinden nasiplenen bir insan, Allah’ın ihsanıyla, beğenilen ve methedilen bir kul olur; böylece bu isimden ayrı bir tecelli nuruna daha kavuşmakla şereflenir, yükselir ve yücelir.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

EL HAMÎD (CELLE CELÂLÜHÜ) Anlamı

Her lisanla övülen, hamd edilen, merhedilen, veli nimet olarak hamdü senâ edilen ve şükredilen demektir.

Kamusta ‘en üstün şekilde övme, övülme’ gibi anlamlara gelen ‘hamd’ kelimesinden türemiş olan Hamîd sıfatı; her dilde ve her kalte övülmüş ve her bakımdan övgüye layık olan; ancak kendisine hamd ve sena olunan; bütün varlıkların diliyle övülen zat Allahü Teâlâ anlamlarına gelir.

Hamd, övmeyi ve hamd edileni sevmeyi gerektirir. O’nun seven ama O’nun övmeyen, O’na hamd etmiş olmaz. Her Müslüman, mutlak hamd ve övgünün yalnız. Allah’a ait olduğunu bilmeleridir. O,bütün övgüleri hak eden ve her övgüye layık olan tek varlıktıfunduszeue.info verdiği bütün nimetlere karşı O’na hamd ederiz. Nimet vermese de biz, her halükarda bilinen ve bilinmeyen her hamdle O’na hamd ederiz. Müslüman bu ismi bilmekle, Allah tarafından övülen davranışlar kazanmalı, çalışmalı ve kendisine üstün ahlak edinmeli, bunlarla çelişen davranışları terk etmeli, anlamsız ve faydasız şeylerden kaçınmalıdır.

Fazileti : Bu mübarek ismi zikretmeye devam ederse bir mü’min işlerinde başarılı olur; herkesçe sevilip sayılır; güzel ahlak sahibi olur.

El-Hamid Ne Demek? El Hamid Esması T&#;rk&#;e Anlamı Ve Ya Hamid Zikrinin Fazileti İle Faydaları

Haberin Devamı

El-Hamid adı şükür hani hamd anlamına gelmektedir. Hamd kelimesinin karşılığı ise ihsan sahibi olan, sayısız nimetler sunan Allah'a bir şükür, bir teşekkür, bir övme anlamına gelmektedir. Bu bağlama da Allah (c.c.) hamd edilmesi gereken yüce bir yaratıcıdır.

El-Hamid Ne Demek ve Nedir?

 Allah'a (c.c.) bu ismi ile şükür ve hamd edilir. Verdiği sayısız nimetlere karşı yapılan bir tür teşekkür demektir. Yer yüzünde bulunan her dil ile, övülen, hamd-ü senaya layık olan, sadece kendisine şükür edilen, kainattaki bütün varlıkların dili ile övülen yegane, bir tek zat anlamına gelmektedir.

El-Hamid Esması Türkçe Anlamı

 Allah'ın (c.c.) 99 adından bir tanesi olan El-Hamid Esma'sının Türkçe karşılığı en çok övülen, bütün övgülerin sahibi olan, sadece ona hamd edilmesi gereken anlamlarına gelmektedir. Ondan başka övülecek ve hamd edilecek yegane bir zatın olmadığı demektir.

Haberin Devamı

El-Hamid Ne Demek El Hamid Esması Türkçe Anlamı Ve Ya Hamid Zikrinin Fazileti İle Faydaları

El-Hamid Zikrinin Fazileti ve Faydaları

 - Her gün bu isim zikredilirse övünen bir ahlaka sahip olunur.

 - Güzel huylar ve iyi ahlak sahibi olmak için bu isim zikredilir.

 - Namazlardan sonra zikir edilmesi ile herkes tarafından sevilen saygı duyulan olunur.

 - Bol nimet ve helal rızıklar ümit edilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası