boyundaki et benleri nasıl düşer / Et benlerinden kurtaran en doğal yöntem - Sağlık Haberleri

Boyundaki Et Benleri Nasıl Düşer

boyundaki et benleri nasıl düşer

Et Beni Nedir? Neden Çıkar? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dermatoloji hekiminin en sık gördüğü ben çeşitlerinden olan et beni her yaş grubunda görülebilen ancak 30’lu yaşlardan sonra görülme sıklığı artan bir deri tümörüdür. Yetişkin nüfusun yaklaşık dörtte birinde et beni olduğu düşünülür. Tıbbi açıdan zararsız olan et beni normal şartlarda görüntüsü dışında şikayete yol açmaz. Hastalar ya estetik kaygılarla kurtulmak isteyebilir ya da tahriş olduğunda oluşan kaşıntı, ağrı, kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlar için hekime başvurabilir.

Et Beni Nedir?

Erişkinlerin %25’inde görülen et beni tahriş edilmedikçe şikayete yol açmayan, küçük bölgesel deri urlarıdır. Deri kanserlerine dönüşmezler. ‘Saplı ben’ olarak da bilinirler. Oluşumunda genellikle genetik faktörlerin etkili olduğu et beni çoğunlukla boyun, koltuk altı, kasık gibi kıvrım bölgelerinde karşımıza çıkar. Büyüklükleri genellikle mercimek ile kiraz arası boyutlarda olan, deri renginde, kendi kitlesinden daha ince bir sapla deriye bağlantısı olan yumuşak kıvamlı, iyi huylu üst deri (epidermis) tümörleridir. Tıp dilinde diğer isimleri Fibroepitelyal polip, Akrodordon, Molluscum pendulum’dur.

 

Yüzeylerinin pürüzsüz olması, genellikle deri renginde olmaları, yumuşak olmaları ve farklı çaplı da olsa saplı olmaları diğer tümörlerden ayırt edilmelerini sağlar.

Et Beni Belirtileri Nelerdir?

Kendi kitlelerinden daha küçük bir sapla deriye bağlantıları olan et benlerinin boyutları 1 mm’den küçük olabileceği gibi ceviz büyüklüklerine kadar varabilir. Ancak çoğunlukla birkaç milimetre ile 1 cm arasındadır. Şekilleri nokta, iplik, buğday, pirinç, mercimek, nohut, fındık, kiraz, üzüm, erik benzeri olabilir.

 

Büyüklükleri uzun süre aynı kalabileceği gibi zaman içinde gittikçe büyüyebilirler. Renkleri genellikle deri renginde olmakla beraber bazen daha koyu renkte (hiperpigmante) ya da pembemsi renkte olabilir.

 

Et benlerinin en sık yerleştiği bölgeler şunlardır;

  • Göz kapakları ve çevresi
  • Boyun
  • Ense
  • Koltuk altı
  • Kasık
  • Genital bölge
  • Meme civarı
  • Daha az sıklıkla gövde

 

Ailesinde et beni olan kişilerde daha sık rastlanır. Et benlerinin deri altında kökü bulunmaz. Normal şartlarda tıbbi açıdan bir problem olmamakla beraber görüntüsü estetik açıdan kişiyi rahatsız edebilir ya da boyutları büyüdükçe çamaşır, aksesuar ya da elbiseye takılmasıyla hem rahatsız edici olur hem de tahriş sonucu ağrı, kızarıklık, kanama ya da enfeksiyon gibi istenmeyen durumlar oluşabilir. Böyle durumlarda et beni aldırma işlemi gerekli hale gelebilir.

Et Benleri Bulaşıcı mıdır?

Et benleri bakteri, mantar, virüs ya da parazitlerin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalık olmayıp direkt deri teması ya da ortak eşya kullanımıyla başkasına bulaşmaz dolayısıyla bulaşıcı bir deri hastalığı değildir.

Et Benleri Kansere Dönüşür mü?

Üst derinin (epidermisin) iyi huylu bir tümörü olan et benleri herhangi bir deri kanserine dönüşmez. Ancak uzun süre ihmal edilirse yavaşça büyüme eğilimindedir.

Et Beni Diğer Benlerden Nasıl Ayırt Edilir?

Bazen et beniyle diğer benleri ayırt etmek zor olabilir. Ayırmanın en kolay yolu et benlerinde deri ile bağlantıyı sağlayan, çapı kendinden küçük bir sapın bulunmasıdır. Benlerin aksine et benlerinde ya kök yoktur ya da yok denilecek küçüklüktedir. Ellendiğinde hamur yumuşaklığındadır, yuvarlak ya da asimetrik olabilirler ve üzerleri çoğunlukla pürüzsüzdür. Nadiren kırışık görünüm olabilir. Renkleri genellikle deri rengindedir. Bazen daha koyu olabilir bazen de tahrişe bağlı kanlanması bozularak rengi mor ya da siyaha dönüşebilir.

Et Beni ile Siğillerin Farkları Nelerdir?

Siğiller HPV’nin yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. Et benleri bulaşıcı değildir. Siğil papüllerinin üzeri pürüzlüdür. Horoz ipliği, timsah sırtı ya da böğürtlene benzetilebilir. Oysa et benleri pürüzsüzdür. Taze çekirdeksiz İzmir üzümüne benzetilebilir. Siğillerin renkleri deri rengi, krem, kahverengi tonları, siyaha yakın, pembe, kırmızı tonları olabilir. Et beni genellikle deri rengindedir. Bazen deriden daha koyu renkte olabilir. Nadiren pembe olur. Kasık bölgesinde yerleşen siğiller hoş olmayan kokuya sebep olabilirler. Et benlerinde koku oluşmaz.

Et Beni Hastanın Yaşamını Nasıl Olumsuz Etkiler?

Gerek estetik kaygılar gerekse yol açtığı komplikasyonlar sebebiyle hastaların günlük yaşantısını olumsuz etkileyen et benlerinin hastaların hekime başvurma nedenlerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz;

 

Görünüm: Göz kapakları civarı, boyun, ense, koltuk altı, kasık gibi bölgelerde sık görülen et benleri hastaların estetik görünümünü olumsuz etkiler.

 

Cinsel Yaşam: Et benlerinin sık görüldüğü bölgeler kişilerin cinsel yaşamında kendilerini rahat hissetmelerini engellediği için kurtulmak isteyebilirler.

 

Kaşıntı: Aksesuar ya da kıyafetlerin tahrişi ile ya da kıvrım bölgesindeki aşırı terlemenin etkisiyle kaşıntı oluşabilir.

 

Kanama: Kıyafet ve aksesuarların tahrişi ile et benlerinde kanlanma sorunu olabilir. Bazen et beni içine ani kan girişi ile çapı kısa sürede büyür ve akut bir rahatsızlık meydana getirir.

 

Ağrı ve Enfeksiyon: Tahriş sonucu mikrop kapması mümkün olabilir. Ağrılı bir şişlik halinde kişileri rahatsız eder.

Et Beni Neden Çıkar?

Her iki cinste görülebilen ve orta yaş üzerinde daha sık rastlanan et benlerinin oluşumunu kolaylaştıran faktörler şunlardır;

 

Genetik Yatkınlık: Aile üyelerinde et beni olanlarda olmayanlara göre daha sık görülür.

 

Gebelik: Gebelikteki hormon seviyelerinde oluşan değişimler et beni görülme ihtimalini arttırır.

 

İnsülin Direnci: Son 30 yıl içinde ülkemizde insülin direnci rastlanan hasta sayısında birkaç katı artış gerçekleşmiştir. Bu durumun sebep olduğu problemlerden biri de et benlerinin sayı ve büyüklüklerinde görülen artıştır.

 

Diyabet: Kendisinde ya da ailesinde diyabet olanlarda et beni görülme sıklığı fazladır.

 

Obezite: Aşırı kilolu olanlarda normal kilolu olanlara göre daha sık rastlanmaktadır.

 

HPV: Son zamanalarda yapılan bazı araştırmalarda HPV’nin et beni oluşumunu tetiklediği görülmüştür.

 

Kanda Trigliserit Yüksekliği: Beslenme hatalarına bağlı oluşan metabolik sorunlardan biri olarak karşımıza çıkan trigliserit yüksekliğinde et benlerinin görülme sıklığı artar.

Et Benine Yapılan Yanlış Müdahaleler Nelerdir?

Maalesef derimizin gözle görülen bir organ olması münasebetiyle ilgili ilgisiz bir çok kişinin yanlış akıl vermesi ve müdahalesi sonucunda istenmeyen durumlar ve pişmanlıklar oluşabilmektedir. Et benlerinde yapılan yanlışlar şunlardır;

  • Kaşımak
  • Elle koparmak
  • Makas ya da bıçak ile kesmek
  • İple sıkmak
  • Her türlü mekanik ve kimyasal tahrişe maruz bırakmak
  • Başkalarının tavsiyesiyle asitli ilaçlar sürmek

 

Et benlerine yukarıdaki şekillerde yapılan müdahaleler tahriş, kanama, yanık ve enfeksiyon gibi ciddi problemlere yol açabilir.

Et Beni Kendiliğinden Geçer mi?

Et beni kendiliğinden geçmez. Ancak doğru tıbbi tedavi yöntemleriyle problemsiz ve en estetik şekilde tedavi edilebilir.

Et Beni Nasıl Tedavi Edilir?

Komplikasyon oluşmamış olan bir et beni tıbbi açıdan mutlak tedavisi gereken bir durum değildir. Ancak kaşıntı, ağrı, kanama gibi komplikasyonlar varsa, estetik rahatsızlık oluşturuyorsa ve sosyal ilişkileri etkiliyorsa tedavisi gerekebilir.

 

Et benlerinin tedavisinde aşağıdaki yöntemler kullanılabilir;

1. Elektrokoter

Radyocerrahi yöntemlerin tedaviye girmesinden önce en sık kullanılan tedavi şekliydi. Ancak şimdilerde mecbur kalmadıkça pek kullanılmamaktadır.

2. Radyofrekans Tedavisi

Şahsen kendi uygulamalarımda da en sık kullandığım yöntem olup doğru uygulandığında mükemmel estetik sonuçlar vermektedir.

3. Kriyoterapi

Sıvı azotla dondurma yöntemidir. Pratikte sık kullanılan bir yöntem olmakla beraber başka yerlerde bu tedavinin uygulandığı ve bana başvuran hastalarda istenmeyen izler oluşabildiğini görmekteyim. Bu sebeple kriyoterapinin et benlerinde çok iyi bir doz ayarlamasıyla ve ancak sınırlı vakalarda kullanılabileceğini düşünmekteyim.

4. Ligasyon

Cerrahi iplikle boğma olarak tanımlanabilir. Et beninin boğularak kanlanmasının engellenmesi ve benin düşmesi sağlanır.

5. Cerrahi Müdahale

Belli bir büyüklüğün üzerine çıkmamış et benlerinde tavsiye edilmez. Uzun yıllar ihmal edilmiş ve çapları birkaç santimetreyi bulan büyük et benlerinde cerrahi eksizyon (bistüri ile kesme) ve sütür (dikiş) yöntemiyle mükemmel estetik sonuçlar alınabilmektedir.

6. Ablatif Lazer

Küçük boyutlarda ve deriden çok kabarık olmayan et benlerinde ablatif lazer uygulamaları çok güzel netice vermektedir.

 

Hangi tedavi yöntemi uygulanırsa uygulansın hastalar birkaç hafta süre ile ayaktan takibe alınmalı, sekonder (ikincil) enfeksiyon ve komplikasyon oluşumu önlenmeye çalışılarak temiz ve estetik bir iyileşme sağlanmalıdır. Bu kontrollere ve tedavi kurallarına uyan hastaların tümünde sonuçlar mükemmel olmaktadır.

Dr. Ahmet ACAR

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı

Et beni neden olur, neden çıkar? Et beni tedavisi nasıl olur?

ET BENİ NEDİR?

Et beni, vücudun farklı bölümlerinde cildin üzerinde küçük bir çıkıntı şeklinde görülen yapılardır. Et beninin yapısını elastik liflerin normal yapısındaki bozulma oluşturur. Bu proteinin cilt dışına doğru birikmesiyle et beni adı verilen yapılar oluşur.

Et beni çoğunlukla zararsızdır ve kansere doğru ilerlemez. Ancak bazı kişiler, özellikle et beni yüz gibi görünebilir bir yerdeyse, et beninden kozmetik olarak rahatsız olabilir. Bu gibi durumlarda et beni, dermatologlar ve estetik cerrahlar tarafından güvenli bir şekilde vücuttan uzaklaştırılabilir.

ET BENİ NEDEN ÇIKAR?

Et beninin oluşmasında pek çok faktör rol oynar. Vücutta bulunan bir protein türü olan kolajen, et beni oluşumunda rol oynar. Farklı bir deyişle et beni, kolajen liflerinden ve kan damarlarından oluşur. Deri dokusunun düzensiz bir şekilde büyümesine bağlı olarak oluşan et beni, çoğunlukla genetik geçişlidir.

Ailesinde et beni olan kişilerin vücutlarının aynı bölgelerinde, benzer şekilde et beni görülebilir. Gebelik döneminde oluşan hormon seviyelerindeki değişim, et beni oluşumunu tetikleyen önemli faktörlerden biridir.

Gebelik sırasında kadınlarda et beni sayısında artış da görülebilir.

Obezite, insülin direnci ve tip-2 diyabeti olan kişilerde oluşma eğilimi daha yüksektir.

yılında yapılan sınırlı bir araştırmaya göre, human papilloma virüs (HPV)'ün et beni oluşumunda rol oynadığı görülmüştür.

yılında yapılan farklı bir sınırlı çalışmanın sonuçlarına göre ise et beni oluşumu ile vücut kitle endeksi ve yüksek trigliseridler arasında bağlantı olduğu gözlenmiştir. Ancak bazen, ortada hiçbir sebep yokken de kişide et beni oluşabilir.

Et beninin cildin katlandığı ve doğal sürtünmenin oluştuğu boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde daha sık oluştuğu göz önüne alındığında aşırı kilolu insanlarda, et beni oluşumu daha fazla görülebilir. Ayrıca kıyafet ve aksesuarların cilt yüzeyine sürtünmesinin de et beni oluşumunda rol oynadığı düşünülür.

ET BENİ KOPARSA NE OLUR?

Et beni olan kişiler bazen kendi çözümleriyle et benini koparmaya çalışır. Bu davranış doktorların onayladığı bir durum değildir. Kendi başına koparma işlemi küçük et beni için sorun oluşturmayabilir ancak büyük et benlerinin koparılması ciddi kanamaya yol açabilir.

Et beninin koparıldığı bölgenin bakımı iyi yapılmazsa ilgili bölge enfeksiyon kapabilir. Yine koparılan bölgede yara iyileşmesi düzgün olmazsa et benini düştüğü yerde iz kalabilir. Bu durum da kişi için rahatsız edici olabilir. Dolayısıyla et beni problemi yaşayan kişilerin doktora başvurmadan bene müdahale etmemesi önerilir.

Et beni olan kişiler, kıyafet ve aksesuar seçiminde dikkatli olmalıdır. Örneğin boyun bölgesinde et beni olan kişi, tam benin üzerine gelecek şekilde bir kolye takarsa bu durum benin kopmasına neden olabilir.

Et beni olan bölgelere tıraş, ağda gibi işlemler uygulanırken de titiz davranılmalıdır. Aksi takdirde bu durumlar et beninin kopmasına yol açabilir.

ET BENİ KENDİLİĞİNDEN DÜŞER Mİ?

Bazı durumlarda et benine kan akışının kesilmesiyle birlikte bu doku kendiliğinden düşebilir. 

ET BENİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Et beni genellikle ciddi bir soruna neden olmaz ve bu nedenle tedavi gerektirmez. Ancak bazı kişiler gerek medikal gerek de estetik nedenlerle et benlerinden kurtulmak isteyebilir. Et beni tedavisinde kullanılan birkaç alternatif yöntem mevcuttur. Bu yöntemler şu şekilde sayılabilir:

Kriyoterapi: Sıvı azot kullanılarak et beninin dondurulduğu bir yöntemdir. Genellikle seans et beninin alınması için yeterli olur.

Cerrahi: Et beni ameliyatı, makas ya da neşter kullanılarak benin alındığı yöntemdir.

Elektrocerrahi: Koterizasyon olarak da bilinen bu işlem, yüksek akımlı elektrik enerjisi kullanılarak et beninin düşürüldüğü uygulamadır.

Ligasyon: Et benini besleyen damarların bağlandığı işlemdir. Bu işlem sonrası et beninin beslenmesi bozulur ve et beni düşer.

Et beni operasyonu genellikle anestezi gerektirmez. Ancak büyük boyutta veya çok sayıda et beninin alınacağı durumlarda kişiye lokal (bölgesel) anestezi uygulanabilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Et beni nasıl düşer? İşte evde uygulayabileceğiniz tedavi yolları

Et benlerinden kurtulman&#;n etkili yollar&#;

Et benlerinden kurtulamanın 8 etkili yolu

Önce doktorunuzu ziyaret edin

Bu ev ilaçlarını denemeden önce aile doktorunuzu veya dermatoloğunuzu ziyaret etmelisiniz. Et beni atipik veya şüpheli görünebilir ve doktor bir önlem olarak biyopsi yapabilir.

Elma sirkesi

Harika bir salata sosu olmasının yanı sıra, elma sirkesinin sağlığınıza birçok yararı vardır. Doğal olarak asidiktir ve cilt dokusunun kırılmasına yardımcı olur ve et beninin düşmesini sağlar. Bir parça pamuğu elma sirkesine batırın ve fazla suyunu sıkın. Et beninin üzerine yerleştirin ve bir bandajla sarın. Bir gece bekleyin. İşlemi et beni koyulaşana ve düşene kadar günlük olarak tekrarlayın.

Çay ağacı yağı

% çay ağacı yağı antimikrobiyal, antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir. Önce etkilenen bölgeyi temizleyin. Pamuklu ped üzerine 3 damla çay ağacı yağı dökün. Hafif masajla cildinize sürün. Daha iyi sonuç için günde kez tekrarlayın.

Kekik yağı ve hindistancevizi yağı

Kekik yağı, doğal bir antimikrobiyal ve antimelanomik bir ilaçtır. Hindistan cevizi yağı, güçlü antibakteriyel özellikleri sayesinde siğillerin tedavisinde yaygın olarak kullanılan lorik asitle doludur. damla hindistancevizi yağı ile damla kekik yağını karıştırın. Etkilenen bölgeyi ılık suyla temizleyin. Karışımı bir pamuklu çubuk üzerine koyun ve et beninize uygulayın. Et beni koyulaşana ve kuruyana dek günde kez tekrarlayın.

Limon suyu

Limon suyu, sitrik asit bakımından zengindir, bu da ölü hücreleri uzaklaştırmaya ve et benlerini kurutmaya yardımcı olur. Birkaç hafta limon suyu uygularsanız, et beninin yavaşça ayrışmaya başlayacağını fark edeceksiniz. Etkilenen bölgeyi temizleyin. Doğrudan pamuklu bir ped üzerine biraz taze limon suyu sıkın. Günde kez uygulayın.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası