gps uydu görüntüsü / En İyi Uygulamalar – Google Earth Studio

Gps Uydu Görüntüsü

gps uydu görüntüsü

Uzaktan algılama görüntüleri ve spektral ölçme verilerinin entegrasyonu ile hedefe yönelik sınıflandırmalar yapılabilmektedir. Nitekim, bu tür sınıflandırmalar kullanılarak kaya türleri ayırt edilmektedir. Bu çalışmada, uzaktan algılama verileri ile yersel spektral ölçme verilerinin entegrasyonu kullanılarak yapılan sınıflandırma ile jeolojik birimlerin litolojik olarak birbirinden ayrılması amaçlanmıştır. Sınıflandırma yöntemi olarak, NTRS (Nesne Tabanlı Referans Spektra) (Endmember) toplama analizi yapılmasına olanak veren Spectral Angle Mapper (SAM) yöntemi kullanılmıştır. SAM yönteminde, referans olarak kullanılan spektral yansıtım verilerine göre oluşturulan referans vektörü ile uydu görüntüsü piksel değerlerinden meydana gelen, sınıfı bilinmeyen piksel değerleri ile oluşturulan vektör arasındaki açı hesaplanır. Hesaplanan açı değeri, daha önceden referans spektra sınıfı için belirlenen benzerlik değerinden küçük veya eşitse, sınıfı bilinmeyen piksel ilgili referans spektra sınıfına atanır. Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Kelkit Vadisi bölümünde bulunan, Gölova bölgesi çalışma alanı olarak seçilmiştir. Çalışma verisi olarak, ASTER-SWIR algılayıcısına ait uydu verileri ile ölçekli birim yaşı ve diğer jeolojik öznitelik bilgilerine sahip katmanları olan, üzerlerindeki birimlerin alanlarının vektörel özellikleri de bilinen jeolojik haritalar temin edilmiştir. Ayrıca, ASD yersel spektroradyometre ölçme verileri de kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan uydu verilerine, görüntülerin kullanılabilirliğini artırmak için Crosstalk düzeltmesi, radyans kalibrasyonu ve atmosferik düzeltme ile radyansdan reflektansa dönüştürme işlemleri sırasıyla uygulanmıştır. yılında bölgede arazi çalışması ile bölgeden toplanan kayaçların laboratuvar ortamında spektral ölçmeleri; jeolojik ince kesitleri alınarak, mikroskobik değerlendirmeleri yapılarak, türleri belirlenmiştir. Referans spektra olarak, “b6” ve “b4” olarak numaralandırılan kayaçların spektraları NTRS olarak seçilmiştir. Analizlere göre bölgede mermer ve metalav kayaçlarının varlığı tespit edilmiştir. Kontrol amaçlı, arazide mermer (b6) ve metalav (b4) kayaçları için kayıt edilen GPS koordinatlarının, SAM analiz görüntüsünde NTRS’lere ait alanlar içinde olduğu anlaşılmıştır. Sonucun jeoloji haritası ile de karşılaştırılmasıyla, bölgede mermer olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucuna göre SAM yönteminin uydu görüntüsü ve yersel spektral ölçme verilerinin entegrasyonunu sağlamada ve litolojik sınıflandırmada başarılı olduğu değerlendirilmiştir.

 

Goal-oriented classifications can be done with the integration of remote sensing images and spectral. Using classifications, surface rocks can be distinguished from each other. In this study, Gölova region, located in the Kelkit Valley along the North Anatolian Fault Zone (NAFZ), was selected as study area for applying this technique. Aiming to collect endmember on the ASTER SWIR images based on the lithological classification of geological units, the “Spectral Angle Mapper” (SAM) method was used. The method produces maps of the spectrally predominant mineral for each pixel by comparing the angle between the image spectra and reference spectra in n-dimensional vector space. And smaller angles represent closer matches to the reference spectrum. To increase the utility of the satellite images several processes were applied to remote sensing data respectively. These are crosstalk correction, radiance calibration and atmospheric correction. In , a field study was done in the Gölova region and 17 rock samples were collected from 17 different locations. Coordinates of each spectral sample point were recorded with a hand GPS (Global Positioning System). At SAM analysis, two kinds of NTRS that were numbered “b4” assigned marble and “b6” assigned metalava were collected on the ASTER SWIR images. As a result of SAM, marble and metalava rocks were detected in Gölova Region (Alan) at the same coordinates of the samples. Then the SAM result was compared with the geological map of the region. Consequently, marble was proved in the geological map about the coordinates of “b4.

 

iphone whatsapp takip etme

Yani Whatsapp takip programları , dışarıdan fark edilmemeleriyle ünlüdür. Herhangi bir telefona sadece 3 dakika içinde kurulduktan sonra bu yazılımlar tamamen arka plana çekilir ve orada çalışmaya başlar.

  • facebook takipci kasma
  • iPhone ve Android Telefonlarda WhatsApp Mesajları Nasıl Takip Edilir.
  • Sessiz ve Güvenli.
  • Sessiz ve Güvenli.
  • WhatsApp Takip.
  • ‎Whatscan için Whatsweb App Store’da.
  • üye takip programı access.

Dışarıdan bu programların çalıştığı kesinlikle fark edilmez. Casus yazılım için bu husus son derece önemlidir. Yazılımlar arka planda çalışırken Whatsapp ile ilgili bütün bilgileri panel yardımıyla ilgili kişiye aktarmaktadır. Sesli ve görüntülü görüşmeler otomatik olarak kaydedilirken diğer bilgilere istenilmesi halinde kısa sürede erişim sağlanır. Böylece yapılan takibin sonuçları alınmış olur. Telefon Dinleme Programı. Site sahibini e sistemine güveniyorsanız şifrenizi girmenizi tavsiye ederiz.

Instagram casus programlar hakkında bilgi almak istiyorsanız instagram casus programları adlı bilgilendirme  sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Whatsapp mesajları casusluk programı veya telefon takip programı gibi yazılımların hangisinin telefonunuza yüklenmiş olduğunu bilemediğiniz için sizin tespit etmeniz düşük bir olasılık. Bu münasebetle eğer bir takip programının telefonunuza yüklendiğini düşünüyorsanız telefonunuzu değiştirmenizi tavsiye ederiz.

Anti virüs programları veya görüntülemeden önce şekil, şifre programları butür casus yazılımlara engel olamamaktadır. Evet aynı whatsappı 2. Guest : mac adresi nasıl değiştiriebilir telefonda? Mspy da SpyBubble da oldukça başarılı programlardır. Herikisini de tavsiye ederiz. I-Phone telefona JailBreak yaptırdıktan sonra herikisini de sorunsuz kullanabilirsiniz.

Guest : mspy yada flexispy falan al Türkçe desteği var en azından.

En 12 WhatsApp Casus Yazılımları

Guest : ya bunların hiçbiri çalışmıyor deneme sürümü aldım para çektiler bide kartımdan kuramadım bile bilip bilmeden yazıyorsunuz. Guest : mspy deneme sürümü satan mspy kendisi değilki orginal resmi sitesinden al orda deneme sürümü falan yok sen başka siteden almışsındır resmi sitesinden al güvenilir o. Guest : bikere bu takip programlarının söylediğiniz çalışması için telefonun ele alınması gerekiyor telefonu ele alabildikten sonra zaten karekod okutarak da yapılabilir mesele telefonu ele almadan kurmakta numara üzerinden ben telefonu elime alamıyorumki. Whatsapp engeli koymanız whatsapp mesajlaşmalarınızın güvenliği açısından herhangibir tedbir oluşturmaz.

Telefonunuzdaki whatsapp mesajlaşmalarınızın başkası tarafından takip edilmesini whatsapp mesajlaşmalarınızın başka bir telefonda görüntülenebilmesini engellemek için telefonunuza sahip çıkmalsınız ve asla birinin eline vermemelisiniz.

Whatsapp mesajlarının başka bir telefondan takibi için telefonunuza muhakkak bir whatsap casus programı kurmak zorunda. Eğer telefonunuzu eline alamazsa bu programı kuramayacaktır. Böylece endişe etmenize gerek yok. Ancak telefonunuza herhangi bir SMS gönderilip altındaki linki açmanız isteniyorsa o linke dokunmayın ve mesajı hemen silin. Whatsapp Rec adlı program bu şekilde uzaktan telefona kurulabiliyor ve whatsapp mesajlaşmalarınızın başka bir telefonda görünmesini sağlıyor. Whatsapp takip programları özelliklerine göre I-Phonelara kurulabilenleri de var kurulamayanları da var.

Satıcınıza satınalma işleminizden önce bunu sormanızı tavsiye ederiz. Guest : Iphonelara da kuruluyor biraz daha zor oluyor sadece anladığım bide i-cloud şifresini biliyorsan çok kolay.

WhatsApp çalmak 1 dk da (% çözüm)

Telefonunuza Whatsapp Rec kurulmuş. Whatsapp Rec linki mesajla hedef telefona gönderiliyor ve hedef telefonda mesajın açılıp linke dokunulmasıyla program otomatik hedef telefon üzerinde kuruluyor ve diğer uzak telefona whatsapp mesajlaşmalarını gönderiyor. Eşiniz anlaşılan telefonunuza gelen mesajdaki linke dokunmuş.

Telefonunuza mesaj ile gönderilen hiçbir linki açmayınız açtırmayınız linki açmazsanız program telefonunuza kurulamaz. Telefonunuzu kimseye vermeyiniz. Eğer telefonunuzda basit bir önlem olarak bile tuş kilidi koymuş olsaydınız eşiniz bu mesaj ile gönderilen linki açamayacaktı ve program telefonunuza kurulamayacaktı.

Whatsapp Yazışmalarım Takip Ediliyor Olabilir mi? Telefonlara casus programlar yüklemek veya başka bir telefonun whatsapp mesajlaşmalarını diğer bir telefona aktaran casus programlar mevcut. Eşiniz böyle bir programı telefonunza yüklemeye çalışıyor olabilir. Eğer süphelerinizde ısrarcıysanız telefonunuzu değiştirmenizi tavsiye ederiz. Guest : kesin bihaltlar karıştıryordur o yüzden istiyordur telefonunuzu bişeyler kuramaya yapmaya çalışmıştır olmamıştır o yüzden kurcalıyordur vermeyin telefonunuzu veya hep gözünüzün önünde yapsın ne yapacaksa.

Başka bir telefonunuzun whatsapp görüşmelerini uzaktan başka bir telefonunuzla takip etmeniz mümkün. Uzak telefonunuzun whatsapp yazışmalarını bir whatsapp takip programıyla görüntüleyebilirsiniz. Bu whatsapp takip programı uzaktaki telefonunuzun whatsapp yazışmalarının aynısı sizin elinizde tuttuğunuz telefonunuzda çıkarır.

Bu yaptığınız işlemin hukuki olmasına dikkat ediniz. Bunun için uzak telefon da sizin telefonunuz olmalı veya velayeti size ait olan 18 yaşındaki küçük çocuğunuzun telefonu olmalı. Guest : whatsapp web kullan en basiti veya casus telefon takip programı al. Whatsapp takip programları telefonda herhangi bir icon veya ibare göstermemektedir. Sistem genelde arka planda belirsizce çalışır.

Telefonda whatsapp casusluk programı olup olmadığını anlamanız zordur. Bunun için bazı özel yazılımlara ihtiyaç duyulmaktadır.

WhatsApp Takip Programı: iPhone, Android -

Eğer telefonda I-Phone telefonumu bul uygulaması açık ise ve telefonunuz internete bağlı ise bulabilirsiniz. Cihaza bul, sil vb Higster Mobile sadece log göstermektedir içerik görüntülemesi yapamamaktadır. Highster Mobile telefon takip programı whatsapp, instagram, skype, facebook, browser geçmişi ve arama geçmişi özelliklerini çalıştırabilen fiyat olarak da çok uygun fiyatıyla dikkat çeken bir yazılım. Sadece Rootlanmış Android telefonlarda ve JailBreak yapılmış telefonlarda bu hizmetten yararlanabiliyorsunuz. Mspy telefon dinleme casus programın deneme sürümü yoktur.

Mspy'ın resmi sayfasında hem yurtdışı hem Türkiye resmi sayfasında kullanıcılarına deneme sürümü hizmeti sunmamaktadır. Mspy satışı yapan başka internet sitelerinde kullanıcılara 1 haftalık deneme sürümü temin edildiği söylenmektedir. Bu konuda çok ileti gelmektedir. İptal ekranının çalışmadığı veya iptal işleminin gerçekleştirilemediği şeklinde çok sayıda ileti alıyoruz. Bu konuda ki en kesin çözüm bankanızı arayarak kredi kartınızı kaybettiğinizi söylemeniz yeni kart talep etmeniz olacaktır. Böylece kredi kartınızdan ilgili ücret çekilemeyecektir. JailBreak yapan yerleri internetten araştırarak bulabilirsiniz.

Turkcell size eğer sim kart sizin üzerinize kayıtlı ise whatsapp mesajlaşmalarının dökümünü değil görüşmelerinizin dökümünü veya smslerinizin dökümünü internet kullanımınızın dökümünü verebilir.

Whatsapp dökümünü geçmişe dönük yazışmaları mesajlaşmaları geri getirmek için ayrı bir yazılım satın almanız gerekir. Turkcell veya Vodafon veya TurkTelekomun boyle bir hizmeti uygulaması yoktur. Hat üzerine sms, konuşma ve internet kullanımı kayıtları tutulur ancak bunlarda da sadece LOG yani konuşma, saat, tarih bilgisi ve numarası görürsünüz içerik göremezsiniz.

Telefonun Fabrika Ayarlarına Döndürülmesi. Telefon takip programları veya whatsapp casus yazılımları gibi programların çoğunluğu telefonlara format atıldığında veya telefon fabrika ayarlarına döndürüldüklerinde silinirler. Değerli okurumuz endişelerinizin yersiz olduğu kanaatindeyiz sadece IMEI numarasının bilinmesiyle telefonunuza telefon dinleme programı veya whatsapp casusluk programı kurulması mümkün değildir.

Yanlız bir önlem olarak telefonunuzun klonlanarak kullanım dışı kalmaması için telefonunuzun IMEI numarasını tanıdığınız kişilerle dahi paylaşmamanızı tavsiye ederiz. Telefon klonlama faaliyeti IMEI numarası üzerinden yapılmaktadır. Telefonunuza bir telefon dinleme programı veya whatsapp casusluk programı yüklendiğinden eminseniz telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmenizi, sıfırlamanızı veya tamamen değiştirmenizi öneririz mümkünse hattıyla birlikte. Önlem amaçlı olarak da ileride telefonunuza tanımadığınız kişilerden gönderilen mesajlardaki linkleri hiçbir şekilde açmamanızı öneririz whatsapp rec adlı program bu şekilde uzaktan telefonunuza kurulabiliyor linkin açılmasıyla.

Öncelikle çalışanlarınızın telefonuna telefon dinleme programı kurmanızın yasal olmayacağını ve bunu yapmamanız gerektiğini hatırlatırız.

WhatsApp İçerik

İkisini de satınalabilirsiniz. HighsterMobile 'ın kurulumu biraz daha kolaydır. Butür telefon dinleme programları hukuka uygun kullanınız. Ücretsiz telefon takip programı veya ücretsiz whatsapp mesajlarını takip edebileceğiniz bir program, sistem malesef bulunmamakta. Satınaldığınız telefon takip programının sadece LOG gösterme özelliğine sahip olduğunu anlıyoruz.

İçerik gösterme özelliği yok.

GPS uydu harita: canlı toprak

Bu uygulama hakkında

GPS uydusu - canlı dünya haritaları ve sesli navigasyon uygulaması, yerel yerler sokak görünümü, en iyi sesli navigasyon ve metro seyahati özelliğine sahip uydu haritası ile turistler için tasarlanmıştır. GPS uydu görünümü uygulaması, canlı konumunuzu anlayacak ve sokak haritasında gösterecektir. Bu gps izleme rotası, dünyayı keşfetmek için yerel ulaşım, tren haritası, gps hız göstergesi, park uygulaması, çevrimdışı rota ve sesli rehber gibi daha fazla özelliğe sahiptir. Çevrimiçi harita seyahati canlı navigasyon uygulaması, gerçek zamanlı trafik bilgisi sağlayacak ve haritalar, harabe arazi sürüş yönü almak için gezinecek. Live Earth , Metro haritaları ile şehir navigasyonu için rehberlik edecek. Canlı uydu görüntüsünde konum ve yakın yerleri bulun, bölgeyi, ABD sokak haritasını ve farklı şehirler için yol tariflerini hesaplayın. Harita navigasyonu ve canlı sokak görünümü, sürücülerin yön bulmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca alan hesaplama özelliğine sahip olun ve size GPS uydusu - canlı dünya haritaları ve sesli navigasyon uygulaması ile gerçek zamanlı trafiksiz rota gösterin. Hızlı ve kestirme rota ve gerçek zamanlı trafik sıkışıklığı bilgilerini bulun.

Rota planlayıcı ve gps navigasyon, seyahat planınız için kısa sürede restoran bulmak için en iyi haritalar 3d park uygulamasıdır. Ücretsiz haritalar yön uygulamasında iki gps konumunun mesafesini ölçebilirsiniz. GPS uydusu, rota bulmak, çevrimdışı navigasyon ve gerçek zamanlı dünyayı keşfetmek için en iyisidir. Tren haritası uygulaması, yerel yerlerin rota planlayıcısı olarak kullanımı kolaydır. Sesli navigasyon ve toplu taşıma haritası uygulaması, bulunduğunuz yerde Canlı sokak görünümü de sağlayacaktır. Bu gps navigasyonu size gerçek zamanlı trafik bilgilerini ve alternatif rotayı sağlar.

GPS uydu haritası yol tarifleri uygulaması, bölgenizi keşfetmenize ve mevcut konumunuzu kaydetmenize veya paylaşmanıza ve sesli rota ile yolculuğunuzun keyfini çıkarmanıza olanak tanır. Gps harita navigasyonu ve trafik uyarısı uygulaması en kısa sürüş rotasını bulacaktır. Dünya küresel canlı uydu haritası, ev adresinizi bulmak için kullanımı çok kolaydır.

En iyi turistik ve güzel yerleri ziyaret etmek için küresel uydu dünya 3d uygulaması. Dünya haritasını 3d keşfetmek ve trafiksiz yol tarifleri almak için canlı sokak görünümü. Sesli navigasyon uygulaması , tüm ülkenin farklı 3d haritaları, arazi, hibrit ve uydu görünümü özelliğine sahiptir. United State'in canlı haritası, iki nokta arasındaki mesafeyi bulmanıza yardımcı olacaktır.

GPS uydusu - küresel sokak görünümüne sahip canlı dünya haritası ve sesli navigasyon, dünyayı 3D, yerleri ve binaları keşfetmek için google play'de ücretsiz bir uygulamadır. GPS uydu görünümü - dünya haritaları ve sesli navigasyon, en şaşırtıcı temel araçlara sahip ücretsiz rota bulma uygulaması olarak tasarlanmıştır.

GPS uydusu Rroute bulucu uygulaması, güneşin doğuşunu ve güneş dinlenmesini ve tüm harita türlerini içeren bir pusula sağlar. Bu gps uygulamasında, gemi sürücüsü veya dağlarda seyahat eden turist için bir Pusula özelliğine sahibiz. Dünya haritası konumu için ücretsiz gps navigasyonu, konum adresini kaydeder ve paylaşır.


Özellikleri
Kolay sesli rota almak için GPS uygulaması
Canlı uydu haritası mevcut
Dijital pusula ve mevcut konum bulucu
GPS hız göstergesi ve QR tarayıcı
Park yerini kaydedin ve doğru adresi bulun
Alan ölçümü

Güncellenme tarihi

16 May

Hava Fotoğrafı ve Optik Uydu Görüntüleri Yardımıyla Yatay Yer Değiştirmelerin Belirlenmesi HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİLERİ DERGİSİ OCAK CİLT 6 SAYI 1 () HAVA FOTOĞRAFI VE OPTİK UYDU GÖRÜNTÜLERİ YARDIMIYLA YATAY YER DEĞİŞTİRMELERİN BELİRLENMESİ Tarık TÜRK Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü [email protected] Geliş Tarihi: 25 Ekim , Kabul Tarihi: 01 Ocak ÖZET Deprem ve heyelan gibi doğal afetler sonucunda meydana gelen yer değiştirmelerin belirlenmesinde GPS ve uydu görüntülerinden faydalanılmaktadır. Bu tür alanlarda yüzey deformasyonlarının ve kütle hareketlerinin belirlenmesinde hızlı, etkin ve ekonomik olan uydu görüntüleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Deprem ve heyelandan kaynaklanan yatay yer değiştirme ve kütle hareketlerinin belirlenebilmesi amacıyla California Teknoloji Enstitüsü tarafından bir yöntem geliştirilmiştir. Co-Registration of Optically Sensed Images and Correlation (COSI-Corr) olarak isimlendirilen bu yöntem, optik görüntülerden başta deprem olmak üzere heyelan ve buzul bölgelerinde meydana gelen yatay yöndeki yer değiştirmelerin ölçülebilmesine olanak tanımaktadır. Özellikle, yazılımın piksel altı işlem yapma yeteneği sayesinde yüzey yırtılmalarının 1/20 piksel civarında doğru olarak haritalanması ve kosismik sapmaların hassas bir şekilde ölçülmesi mümkün olabilmektedir. Bu yöntemin, günümüzde deprem ve buzul bölgelerinde yaygın bir şekilde kullanıldığı görülmekte ancak heyelan bölgelerinde kullanımına yeterince rastlanmamaktadır. Dünya’da ve ülkemizde sık olarak meydana gelen, can ve mal kaybına neden olan heyelanlara ait yer değiştirmelerin belirlenmesi ve kütle hareketlerinin ortaya konulması önem taşımaktadır. Bu çalışmada, COSI- Corr yöntemi kullanılarak Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) üzerinde seçilen pilot alanda heyelana yönelik gerçekleştirilen çalışmalardan ve elde edilen sonuçlardan bahsedilmektedir. Anahtar Kelimeler: COSI Corr, Hava Fotoğrafı, Optik Uydu Görüntüsü, Yatay Yer Değiştirme. DETERMINING HORIZONTAL DISPLACEMENTS BY AERIAL PHOTOS AND OPTICAL SATELLITE IMAGES ABSTRACT GPS and satellite images are used for determining displacements resulting from natural disasters such as earthquake and landslide. Satellite images, which are fast, effective and economic tools for revealing surface deformations and mass movements in such regions have commonly been used. A method was developed for determining horizontal displacements and mass movements resulting from large earthquakes, glacier flow, landslides, and sand dune migrations. This method, which is named as Co- Registration of Optically Sensed Images and Correlation (COSI-Corr), makes it possible to measure horizontal ground deformation from optical images in earthquake, glacier, landslide, and sand dune regions. In particular, its sub-pixel capabilities allow for accurate mapping of surface ruptures and measurement of co-seismic offsets. Although it has been commonly applied to earthquake, sand dune and glacier regions today, it has not been used sufficiently in landslide regions. Landslides, which have frequently been encountered in the world, cause loss of live and asset. It is highly important to reveal displacements and mass movements resulting from landslides. This study focuses on studies performed for landslide by COSI-Corr method and obtained results in the study area selected on the North Anatolian Fault Zone. Keywords: COSI-Corr, Aerial Photograph, Optical Satellite Image, Horizontal Displacament. TÜRK 71 Hava Fotoğrafı ve Optik Uydu Görüntüleri Yardımıyla Yatay Yer Değiştirmelerin Belirlenmesi 1. GİRİŞ gösterilebilmektedir. Bu yöntem ile gerçekleştirilen çalışmalarda, uygun sayısal görüntü işleme teknikleri Deprem ve heyelan gibi doğal afet bakımından riskli kullanılması durumunda piksel altı işlem ile olan bölgelerde meydana gelen yatay yer korelasyon sağlandığından 1/20 piksel civarında bir değiştirmelerin belirlenmesinde GPS ve jeodezik doğruluk elde edilebilmektedir [14]. Bu durum optik yöntemlerin yanısıra uzaktan algılama yöntemlerinden bir uydu görüntüsü çözünürlüğünün yirmide biri kadar de faydalanılmaktadır []. Bu yöntemler, yüzey çözünürlükte işlem gerçekleştirilebileceği anlamına deformasyonlarının ve kütle hareketlerinin gelmektedir. Örneğin, ASTER uydu görüntüsünün belirlenmesinde hızlı, ekonomik ve etkindir. çözünürlüğü 15 metredir. Bu durumda, Cosi Corr yöntemiyle bir alanın farklı tarihlerdeki ASTER uydu Uzaktan algılama yöntemlerinden biri olan PS-InSAR görüntülerini kullanarak o alanda meydana gelen 15 yöntemi; depremden kaynaklanan deformasyon [], metre/20= metreden büyük olan yer değiştirmeler heyelan [7, 8], volkanik alanlardaki yer değişimleri [9] tespit edilebilecektir. Bu yöntemle elde edilen ile birlikte hidrolojik [10], jeolojik [11], madencilik sonuçların doğruluğu, yüksek doğruluklu sayısal [12] ve kentsel alanlarda [13] meydana gelen düşey yükseklik modelinin kullanılmasının yanısıra birlikte yöndeki hareketlerin belirlenmesinde son yıllarda doğrultma ve ortorektifikasyon işlemlerinin hassas bir yaygın olarak kullanılmaktadır. PS-InSAR şekilde gerçekleştirilmesine bağlı olarak yönteminde n adet görüntü (n >20 olmak üzere) değişebilmektedir. Burada doğruluk; SPOT 5, kullanılarak [7] n-1 adet interferogram oluşturulmakta Quickbird veya Worldview gibi daha yüksek ve mm/yıl doğrulukta sonuçlar elde edilebilmektedir. çözünürlüklü uydu görüntülerinin kullanımına göre farklılık gösterecektir. Co-Registration of Optically Sensed Images and Correlation (COSI-Corr) olarak isimlendirilen bir Birçok araştırmacı tarafından bu yöntem kullanılarak diğer uzaktan algılama yöntemi ise, deformasyon ve kumul, buzul, heyelan ve deprem bölgelerinde farklı kütle hareketlerinin belirlenebilmesi amacıyla ölçekte çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalardan California Teknoloji Enstitüsü tarafından bazıları şunlardır. Herman vb. [18], Yeni Zelanda, geliştirilmiştir. Bu yöntem ile gerçekleştirilen Alplerin güneyinde ASTER uydu görüntülerini çalışmalarda, piksel altı işlem ile korelasyon (sub- kullanarak buz kütlelerinin hareketini incelemiş ve pixel correlation) sağlandığından 1/20 piksel civarında çıkan sonuçları GPS ölçümlerinden elde edilen bir doğruluk elde edilebilmektedir [14]. Ayrıca sonuçlarla karşılaştırmıştır. Bazı yerlerde çok yakın, yöntem, yer kontrol noktalarının arazide GPS ile bazı yerlerde ise farklı sonuçlar elde etmişlerdir. ölçümü gibi fazladan bir bilgiye gereksinim duymadan Avouac vb. [19], 8 Ekim tarihinde meydana hava fotoğraflarının ya da optik uydu görüntülerinin gelen Kashmir/Pakistan depremi sonucunda meydana otomatik ve hassas bir şekilde ortorektifikasyonunu ve gelen yüzey deformasyonunu ASTER uydu birlikte doğrultulmasını (co-registration) gerektirir. görüntülerini kullanarak incelemiş ve bununla birlikte Yöntem, hava fotoğrafları için kalibrasyon raporlarına, sismik analiz gerçekleştirmiştir. Bu çalışma optik uydu görüntüleri için ise uydu yükseklik açısı, sonucunda, sub-pixel correlation yönteminin daha azimut açısı, uydu izleri vb. gibi bu uydu sonraki büyük depremlerde kullanılabileceği görüntülerinin meta verileriyle birlikte, çalışma belirtilmiştir. Taylor vb. [20], Kasım tarihinde alanının yüksek doğruluklu sayısal yükseklik Denali’de şiddetinde meydana gelen depremdeki modeline (SYM) ihtiyaç duymaktadır. Farklı ko-sismik yer değiştirmeleri SPOT uydu görüntüleri periyottaki uydu görüntülerinin yukarıda belirtilen yardımıyla incelemiş ve bunun sonucunda ko-sismik özelliklerinin (uydu yükseklik açısı, azimut açısı, uydu sapmaları ortaya koymuşlardır. Elde edilen bu izleri vb.) birbirine yakın olması gerekmektedir [14, değerlerin daha önceki jeodezik çalışmalarla uyumlu 15]. olduğunu vurgulamışlardır. Necsoio vb. [21], Kobuk Nehri vadisinde (Alaska) kum birikintili alandaki Bu yöntemin kullanıldığı yazılım paketi, bilimsel değişimleri ASTER ve SPOT uydu görüntüleriyle amaçlı çalışmalarda kullanılmak üzere araştırmacılara incelemiştir. Bunun sonucunda, her iki uydu ücretsiz olarak sunulmaktadır [16, 17]. Başta deprem görüntüsünden tutarlı bir sonuç ortaya çıktığını ve bu olmak üzere buzul, kumul ve heyelan bölgelerinde tür alanlarda hızlı, ekonomik ve geçerli bir yöntem meydana gelen yatay yöndeki yer değiştirmeler, GPS olduğunu vurgulamışlardır. Scherler vb. [22], ile periyodik ölçme yaklaşımına benzer bir şekilde Nepal’deki Khumbu (Everest Dağı bölgesi) ve farklı zamanlara ait hava fotoğrafı veya uydu Hindistan’daki Garhwal Himalayaları’nda bulunan görüntüsü çiftlerinden faydalanarak ölçülebilmekte, buzullar bölgesindeki değişimi SPOT uydu yüzey yırtılmaları doğru bir şekilde görüntüleriyle incelemiştir (Şekil 1). Ayoub vb. [17], haritalanabilmekte, aynı bölgeye ait farklı şiddetindeki California Hector Mine ve zamanlardaki görüntüler arasında korelasyon şiddetindeki California Landers depremlerini hava kurulmakta ve korelasyon belirlendikten sonra bu fotoğraflarından faydalanarak inceleyerek fay zaman dilimi içerisinde meydana gelen yatay yöndeki yırtılmalarını ve yer değiştirmeleri ortaya yer değiştirmeler vektör olarak da koymuşlardır (Şekil 2). TÜRK 72 Hava Fotoğrafı ve Optik Uydu Görüntüleri Yardımıyla Yatay Yer Değiştirmelerin Belirlenmesi Şekil 1. Nepal (Everest Dağı) ve Hindistan Garhval Himalayaları’ndaki buzullarda meydana gelen yer değiştirmeler. Şekil 3. La Valetta heyelanı sonrasında COSI-Corr yöntemiyle elde edilen yer değiştirme haritası Bu çalışma sonucunda, yılda maksimum 9 metreye yakın bir yer değiştirme tespit etmişlerdir. Ayrıca, bu çalışmanın sonuçları ile InSAR’dan elde edilen sonuçların tutarlı olduğunu ortaya koymuşlardır. Hermas vd. [24], SPOT uydu görüntülerini kullanarak Mısır’daki kum tepelerinin olduğu (kumul) bölgede meydana gelen yer değiştirmeleri incelemiş, sonuçları daha önce bu bölgede diğer yöntemlerle yapılan çalışmalarla karşılaştırmış ve COSI-Corr yönteminin diğer sonuçlarla tutarlı olduğunu vurgulamıştır. Şekil 2. Hector Mine depreminde meydana gelen yer değiştirmelere ait harita. Bu çalışmada, Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) üzerinde heyelan bakımından riskli olan Sivas ili Konca vb. [23], ’da Düzce’de şiddetinde Koyulhisar ilçesi civarında meydana gelen meydana gelen fay yırtılma sürecini SPOT 5 uydu heyelanlardan kaynaklanan yer değiştirmelerin optik görüntüleri, GPS ve INSAR’dan faydalanarak uydu görüntüleri yardımıyla ortaya konması incelemiştir. Bu inceleme sonucunda, deprem öncesi amaçlanmıştır. ve sonrası SPOT 5 uydu görüntülerinin korelasyonuyla yüzey deformasyonunu başarılı bir 2. YÖNTEM şekilde ortaya koymuşlardır. Wei vb. [15], tarafından yapılan çalışmada, Mexico’da yılında meydana Heyelan bakımından riskli alanlarda meydana gelen gelen El Mayor-Cucapah depremi GPS, INSAR ve yer değiştirmeleri ve kütle hareketlerini ortaya COSI-Corr yöntemleriyle ayrıntılı bir şekilde koymak son derece önemlidir. Çünkü bu incelenmiş ve üç farklı yöntem kullanılarak faya çalışmalardan elde edilen sonuçlar, hem heyelan ilişkin birtakım modellemeler yapılmıştır. Bu çalışma, bölgesinin mevcut durumunu ortaya koyacak hem de bilim dünyası açısından son derece önemli bir kaynak heyelan bakımından tehdit edilen yerleşim alanlarında olarak kabul edilen dergilerden birisi olan Nature gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacaktır. Bu Geoscience’da yayınlanmıştır. Leprince vd. [16], bu araştırma kapsamında izlenecek yöntem ve yöntemi Fransa Alpler’deki Ubaye vadisindeki La gerçekleştirilecek çalışmalar Şekil 4’de sunulmuştur. Valetta heyelanında SPOT 5 uydu görüntülerinden faydalanarak uygulamışlardır (Şekil 3). TÜRK 73 Hava Fotoğrafı ve Optik Uydu Görüntüleri Yardımıyla Yatay Yer Değiştirmelerin Belirlenmesi Şekil 4. Heyelanlar sonucunda meydana gelen yatay yer değiştirmelerin COSI-Corr yöntemiyle ortaya konması. Bu yöntemde, öncelikle her iki periyota ait optik uydu 3. UYGULAMA görüntülerinin daha yüksek çözünürlüklü bir uydu görüntüsü yardımıyla birlikte doğrultulması (Co- Çalışma Alanı Registration) işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra Bu çalışmada, Sivas ili Koyulhisar ilçesi ve civarı doğrultulan bu görüntülere, yüksek doğruluğa sahip pilot çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Koyulhisar; SYM ile ortorektifikasyon işlemi uygulanır. Bu işlem KAFZ üzerinde yer alan, ortalama eğimi 20º’nin adımından sonra, birtakım sayısal görüntü işleme üzerinde olan yüksek dağlık bir bölgedir. Bu bölgede teknikleri kullanılarak (farklı pencere boyutları ortalama olarak yılda iki heyelan gerçekleşmektedir belirleme, görüntü eşleştirme, eşik değer (threshold) [25]. Bu bölgenin çalışma alanı olarak seçilme atama, yeniden örnekleme parametreleri vb.) her iki gerekçesi, bölgede birçok heyelanın meydana görüntü arasında Doğu-Batı ve Kuzey-Güney gelmesidir. yönündeki korelasyonlar tespit edilir. Belirlenen bu korelasyonlar yardımıyla yatay yer değiştirme Koyulhisar ilçesi, Sivas’a km uzaklıkta olup, vektörleri ortaya konur. Böylece, heyelan bölgelerinde batıda Tokat’ın Reşadiye, kuzeyde Ordu ilinin meydana gelen kütle hareketleri belirlenebilir. Mesudiye, doğuda Suşehri, güneyde Zara ve Hafik ilçeleri ile komşudur. Yüksek eğimli bir rölyefe sahip Bu çalışmada, pilot alanın farklı tarihlerdeki optik olması nedeniyle bölgede birçok heyelan meydana uydu görüntüleri, bu görüntülerin değerlendirilmesi ve gelmektedir. Bu heyelanların hareket yönü genel görselleştirilmesi için ENVI uzaktan algılama-sayısal olarak Kelkit Vadisi yamaçlarında yer alan yerleşim görüntü işleme yazılımı ile birlikte Arc GIS yazılımı bölgelerini tehdit etmektedir. Kütle hareketleri, kullanılmıştır. genellikle ağır geçen kış mevsiminden sonra Koyulhisar’ın daha çok kuzeyinde moloz akmaları şeklinde gözlenmektedir. 19 Ağustos ve 20 Haziran tarihlerinde meydana gelen heyelanların sonucunda 14 kişi hayatını kaybetmiş, Koyulhisar TÜRK 74 Hava Fotoğrafı ve Optik Uydu Görüntüleri Yardımıyla Yatay Yer Değiştirmelerin Belirlenmesi kent merkezi başta olmak üzere, ormanlar ve tarım boyunca yaklaşık 1 km daha ilerledikten sonra hareket alanları büyük zarara uğramıştır [26]. sonlanmıştır. Agnus Deresi çevresinde kurulmuş olan Kuzulu mahallesinde 15 kişi hareket eden malzemenin Diğer taraftan, 17 Mart tarihinde Sivas ili, altında kalarak yaşamını yitirmiştir. Ayrıca, Kuzulu Koyulhisar ilçesi, Sugözü köyünün batısındaki Kuzulu köyü camisinin yanı sıra, 21 ev ve adet hayvan da mahallesinin doğu yamacının üst kotlarında meydana hareket eden malzeme tarafından tamamen gelen Kuzulu heyelanı sonucunda yer değiştiren kotlar örtülmüştür [27]. daki kuzey-güney doğrultulu Agnus Deresi malzeme, doğu-batı doğrultulu dar ve dik bir vadi içerisinde yer değiştirmeye devam etmiş ve daha düşük kotlar Şekil 5. Pilot çalışma alanı (Sivas ili Koyulhisar ilçesi ve civarı) ve bölgede meydana gelen heyelanların konumu. Kullanılan Veriler görüntülerinin birlikte doğrultulması için çalışma alanına ait Quickbird uydu görüntüsü kullanılmıştır. Bu çalışmada, Sivas ili Koyulhisar ilçesi ve etrafını içine alan 15 Haziran ve 11 Temmuz tarihli Elde Edilen Bulgular 15 metre çözünürlüklü ASTER uydu görüntüleri, çalışma alanına ait 30 metre çözünürlüğündeki ve yıllarına ait ASTER uydu görüntülerinin ASTER GDEM sayısal yükseklik modeli verileri ile değerlendirilmesi sonucunda, çalışma alanının orto- birlikte, MTA tarafından hazırlanan bölgede meydana görüntüsü üretilmiş ve mevcut heyelan envanterleri bu gelen önceki heyelanları gösteren heyelan envanter orto-görüntü ile bütünleştirilmiştir (Şekil 7). haritası kullanılmıştır (Şekil 6). Ayrıca, ASTER uydu TÜRK 75 Hava Fotoğrafı ve Optik Uydu Görüntüleri Yardımıyla Yatay Yer Değiştirmelerin Belirlenmesi Şekil 6. Çalışma kapsamında kullanılan veriler. Şekil 7. Çalışma alanının orto-görüntüsü ve heyelan envanter haritası. COSI-Corr yöntemiyle her iki periyoda ait ASTER duğu yerlerde yatay yer değiştirme vektörleri uydu görüntüleri hesaba katılarak bu süreç içerisinde üretilerek meydana gelen yeni kütle hareketleri ortaya meydana gelen yatay yer değiştirmeler belirlenmiştir konmuştur (Şekil 9). Bu bölgede, yılda 1 ile metre (Şekil 8). Ayrıca, hareketin dikkat çekici seviyede ol- arasında değişen yer değiştirmeler tespit edilmiştir. TÜRK 76 Hava Fotoğrafı ve Optik Uydu Görüntüleri Yardımıyla Yatay Yer Değiştirmelerin Belirlenmesi Şekil 8. Çalışma alanında D/B ve K/G yönlerinde belirlenen yer değiştirme haritaları. Şekil 9. Meydana gelen yeni kütle hareketleri ve yer değiştirme vektörleri. 4. SONUÇ VE ÖNERİLER Bir önceki bölümdeki şekillerde vurgulandığı gibi, heyelan envanterinde bulunmayıp bu çalışma Bu çalışmada, heyelan bölgelerinde meydana gelen sonucunda tespit edilen kütle hareketleri net bir kütle hareketlerinin optik uydu görüntüleri yardımıyla şekilde görülmektedir. COSI-Corr yöntemi, heyelan ortaya konması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, ASTER envanter haritasında bulunmayan ve daha önce bilinen uydu görüntüleri yardımıyla KAFZ üzerinde seçilen Kuzulu heyelanı ile birlikte Koyulhisar ilçe Koyulhisar ilçesi ve civarında meydana gelen yer merkezinin kuzey doğusunda bulunan bir bölgede değiştirmeler ve kütle hareketleri tespit edilmiştir. meydana gelen kütle hareketini net bir şekilde TÜRK 77 Hava Fotoğrafı ve Optik Uydu Görüntüleri Yardımıyla Yatay Yer Değiştirmelerin Belirlenmesi ortaya çıkarmıştır. Çalışma alanında yeni meydana [6] Burgmann, R, Hilley, G, Ferretti, A and gelen bu kütle hareketinin bulunduğu yerde yılda 1 ile Novali, F () “Resolving Vertical Tectonics in the metre arasında değişen yer değiştirmeler tespit San Francisco Bay area from Permanent Scatterer edilmiştir. Böylece, bu yöntemin hem heyelan InSAR and GPS Analysis” Geological Society of envanter çalışmalarına yardımcı bir yöntem olarak America, Vol. 34, No.3, kullanılabileceği, hem de meydana gelen bu kütle [7] Colesanti, C., Ferretti, A., Prati, C. and Rocca, hareketlerinin boyutları hakkında bilgi edinilebileceği F., () “Seismic Faults Analysis in California by bu çalışma ile gösterilmektedir. Ayrıca, daha önce Means of the Permanent Scatterers Technique, Third meydana gelen heyelanlardaki kütle hareketinin International Symposium on Retrieval of Bio- and devam edip etmediğini de belirlemek mümkündür. Geophysical Parameters from SAR Data for Land Applications, September, in Sheffield, UK., Bu çalışma ile heyelan bölgelerinde meydana gelen – kütle hareketlerinin optik uydu görüntüleri yardımıyla nasıl ortaya konulabileceği, KAFZ üzerindeki bir [8] Wasowski, J and Gostelow, P () uygulama örneğiyle gösterilmektedir. Böylece, “Engineering Geology Landslide Investigations and literatürde heyelan bölgelerinde COSI-Corr SAR Interferometry” Proceedings of FRINGE ’99, yönteminin kullanımına ilişkin eksik olan bu boşluk Liège, Belgium. bu çalışma ile doldurulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmadan üretilen sonuçlar, yöntemin heyelan [9] Hooper, A., Zebker, H., Segall, P., and bölgelerinde de başarılı bir şekilde uygulanabileceğini Kampes, B., () “A New Method for Measuring Deformation on Volcanoes and Other Natural Terrains ortaya koymuştur. Using InSAR Persistent Scatterers” Geophsical Diğer taraftan, ASTER uydu görüntüsü yerine SPOT, Research Letters, Vol. 31, L Worldview ve Quickbird gibi daha yüksek [10] Gao, L. and Zeng, Q., () “Terrain çözünürlüklü uydu görüntüleri ile birlikte yüksek Deformation Monitoring in Three Gorges Area Using doğruluklu SYM kullanılarak, daha hassas çalışmalar Permanent Scatterers SAR Interferometry” da yapılabilir. Bununla birlikte bu çalışmaların ScanGIS’ - Proceedings of the 11th doğruluğu, GNSS yöntemleri ile karşılaştırılabilir. Geographical Information Sciences, 5th-7th Böylece, heyelan bölgelerinde yüksek doğruluk September gerektiren çalışmalarda bu yöntemlerin karşılaştırılmasıyla daha farklı sonuçlar elde edilebilir. [11] Meisina, C., Zucca, F., Fosatti, D., Ceriani, M., and Allievi, J., () “Ground Deformation 5. KAYNAKLAR Monitoring by Using the Permanent Scatterers Technique: The Example of the Oltrepo Pavese [1] Corsini, A., Pasuto, A., Soldati, M. and (Lombardia, Italy)” Engineering Geology, Vol. Zannoni, A. () “Field Monitoring of the Corvara 88(), pp. – Landslide Gökçeoğlu vd. 27 (Dolomites, Italy) and its [12] Jung, H.C. and Min, K.D., () “Observing Relevance for Hazard Assessment”, Geomorphology, Coal Mining Subsidence from JERS-1 Permanent Vol. 66, pp. Scatterer Analysis” Geoscience and Remote Sensing [2] Dercourt, J., () “Apport du GPS au Suivi Symposium, IGARSS, Proceedings, July en Continu des Mouvements de Terrrain:Application pp au Glissement-Coulee de Super-Sauze (Alpes-de- [13] Kim, JS, Kim, DJ., Kim, SW, Won, JS and Haute-Provence,France)” Earth and Planetary Moon, WM () “Monitoring of Urban Land Sciences, Vol. , pp. Surface Subsidence Using PSInSAR” Geosciences [3] Gili, JA, Corominas, J and Rius, J () Journal, Vol. 11, No.1, pp. 59– “Using Global Positioning System Techniques in [14] Leprince, S., Barbot, S., Ayoub, F. and Landslide Monitoring” Engineering Geology, Vol. 55, Avouac, J.P. () “Automatic and Precise pp. Orthorectification, Coregistration and Subpixel [4] Malet, JP, Maquaire, O and Calais, E () Correlation of Satellite Images, Application to Ground “The Use of Global Positioning System Techniques Deformation Measurements” IEEE Trans. Geosci. for The Continuous Monitoring of Landslides: Remote Sensing, Vol, No.6, pp. – Application to the Super-Sauze Earthflow (Alpes-de- [15] Wei, S., Eric, F., Leprince, F., Sladen, A., Haute-Provence, France)” Geomorphology, Vol, Avouac, J.P., Helmberger, D., Hauksson, E., Chu, R., pp. Simons, M., Hudnut, K., Herring, T. and Briggs, R., [5] Squarzoni, C., Delacourt, C., Allemand, P., () “Superficial Simplicity of the El Mayor- () “Differential Single-Frequency GPS Cucapah Earthquake of Baja California in Mexico” Monitoring of the La Valette landslide (French Alps)” Nature Geoscience, Vol. 4, pp. – Engineering Geology, Vol. 79, pp. – TÜRK 78 Hava Fotoğrafı ve Optik Uydu Görüntüleri Yardımıyla Yatay Yer Değiştirmelerin Belirlenmesi [16] Leprince, S., Berthier, E., Ayoub, F., Sub-Pixel Correlation Of Multi-Temporal Optical Delacourt, C. and Avouac, J.P., () “Monitoring Remote Sensing Imagery, Northwest Sinai Peninsula, Earth Surface Dynamics with Optical Imagery” EOS, Egypt” Remote Sensing of Environment, Vol. , Trans. Amer. Geophys. Union, Vol. 89, No.1, pp [17] Ayoub, F., Leprince, S. and Avouac, J.P., [25] Gökçe, O., Özden, Ş., Demir, A., () () “Co-Registration And Correlation Of Aerial “Türkiye’de Afetlerin Mekansal ve İstatistiksel Photographs For Ground Deformation Measurements” Dağılımı Afet Bilgileri Envanteri” T.C Bayıındırlık Ve ISPRS Journal of Photogrammetry and Remote İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Afet Sensing, Vol. 64, pp. Etüt ve Hasar Tespit Daire Başkanlığı, Ankara. [18] Herman, F, Anderson, B, Leprınce, S () [26] Sendir, H. and Yılmaz, I., () “Structural, “Mountain Glacier Velocity Variation During a Geomorphological And Geomechanical Aspects of the Retreat/Advance Cycle Quantified Using Sub-Pixel Koyulhisar Landslides in the North Anatolian Fault Analysis of ASTER images” Journal of Glaciology, Zone (Sivas, Turkey)” Env Geol, Vol. 42, pp. 52– Vol. 57, No. , pp. [27] Gökçeoğlu, C., Sönmez, H., Nefeslioğlu, A.H., [19] Avouac, JP, Ayoub, F, Leprince, S, Konca, O Duman, T.Y. and Can, T., () “The 17 March and Helmberger, DV () “The , Mw Kuzulu landslide (Sivas, Turkey) and landslide- Kashmir Earthquake: Sub-Pixel Correlation of susceptibility map of its near vicinity” Engineering ASTER Images and Seismic Waveforms Analysis” Geology, Vol. 81, pp. Earth and Planetary Science Letters, Vol. , pp. [28] Hastaoğlu, K.Ö., () “GPS Hızlı Statik – Yöntem ile Heyelanların İzlenebilirliğinin [20] Taylor, M., Leprince, S., Avouac, J.P. and Araştırılması: Sivas Koyulhisar Örneği” Doktora Tezi, Sieh, K., () “Detecting Coseismic Displacements Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, in Glaciated Regions: an Example from the Great İstanbul. November Denali Earthquake Using Spot Horizontal Offsets” Earth and Planetary Science ÖZGEÇMİŞ Letters, Vol. , pp. – [21] Necsoiu, M, Leprince, S, Hooper, MD, Yrd. Doç. Dr. Tarık TÜRK Dinwiddie, CL, McGinnis, NR and Walter, GR. yılında Sivas’ta doğmuştur. yılı Yıldız () “Monitoring Migration Rates of an Active Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Subarctic Dune Field Using Optical İmagery” Remote mezunudur. Yüksek lisansını ve doktorasını Sensing of Environment, Vol. , pp. – yılında aynı üniversitenin “Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri” programında tamamlamıştır. [22] Scherler, D, Leprince, S and Strecker, MR yılında Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik () “Glacier-surface Velocities in Alpine Terrain Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü’ne Yrd. From Optical Satellite Imagery-Accuracy Doç. olarak atanmış ve halen bu görevini İmprovement and Quality Assessment” Remote sürdürmektedir. yılında (Eylül-Aralık) üç ay Sensing of Environment, Vol. , pp. – süreyle Faculty of Geo-Information Science and Earth [23] Konca, O, Leprince, S, Avouac, JP and Observation (ITC), University of Twente’de Helmberger, DV () “Rupture Process of the (Hollanda) araştırmacı olarak çalışmıştır. 4 adet ulusal Mw Duzce Earthquake from Joint Analysis of projede (DPT, CÜBAP vb.) araştırmacı olarak görev SPOT, GPS, InSAR, Strong-Motion, and Teleseismic almış ve halen görev aldığı TÜBİTAK projesi ve Data: A Supershear Rupture with Variable Rupture uluslararası araştırma projesi mevcuttur. Fotogrametri, Velocity” Bulletin of the Seismological Society of coğrafi bilgi sistemleri ve afet bilgi sistemleri ilgi America, Vol. (1), pp. – alanlarındandır. Birçok ulusal, uluslararası makale ve bildirileri ulusal ve SCI tarafından taranan dergilerde, [24] Hermas, E., Leprince, S. and El-Magd, I.A., sempozyumlarda yayınlanmıştır. () “Retrieving Sand Dune Movements Using TÜRK 79

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası