kamu bankalarının sermaye artırımı / Türkiye Varlık Fonu'ndan kamu bankalarına sermaye desteği - Dünya Gazetesi

Kamu Bankalarının Sermaye Artırımı

kamu bankalarının sermaye artırımı

Kamu bankaları duyurdu: 48,6 milyar liralık sermaye artırımı

Finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonu doğrultusunda Türkiye Varlık Fonu (TVF), en son Mayıs 'de 3 büyük kamu bankasının sermayesinin toplamda 21 milyar liralık artırılması işlemini gerçekleştirmişti.

İşlem sonucunda Ziraat Bankası hisselerinin tamamını elinde tutan TVF'nin ortaklık payı Halkbank'ta yüzde 75,29 ve VakıfBank'ta yüzde 35,99'a yükselmişti.

TVF, bu kez 3 büyük kamu bankasında toplamda 48,6 milyar liralık sermaye artırımı sürecinde rol alacak.

ZİRAAT BANKASI

AA'nın aktardıklarına göre, Ziraat Bankası'nın dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) açıklanan finansal sonuçları kapsamında verilen bilgiye göre, bankanın halihazırda 13,1 milyar lira düzeyinde bulunan sermayesi 34,9 milyar liraya yükseltilecek.

Söz konusu 21,8 milyar liralık sermaye artırımının tamamı, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ tarafından nakden ödenecek şekilde gerçekleştirilecek. İşlem sonucunda TVF, bankanın tek hissedarı konumunda kalmaya devam edecek.

HALKBANK VE VAKIFBANK

Halkbank'ın 9 Şubat'ta tahsisli sermaye artırımına ilişkin KAP'ta yayımlanan açıklamasına göre, bankanın toplam 2 milyar ,8 milyon lira olan çıkarılmış sermayesi, toplam satış hasılatı 13,4 milyar lira olacak şekilde artırılacak.

Artırılan sermaye tutarını temsil edecek payların tamamını, halka arz edilmeksizin tahsisli satış yöntemi ile Halkbank hissedarlarından TVF'ye gerçekleştirilecek. İhraçtan elde edilecek sermaye artırım tutarı ve hisse senedi ihraç primleri, reel sektörün uygun şartlarda finansman ihtiyacının sağlanması amacıyla Halkbank tarafından kullandırılacak krediler ve bankacılık hizmetlerine kaynak temininde kullanılacak.

Aynı şekilde VakıfBank'ın tahsisli ve nakdi sermaye artırımına ilişkin 9 Şubat'ta KAP'ta yayımlanan açıklamasına göre, bankanın 3 milyar ,6 milyon lira olan çıkarılmış sermayesi toplamda 13,4 milyar lira artırılacak. Söz konusu sermaye artırımı kapsamında ihraç edilecek payların tamamı TVF'ye geçecek. Elde edilecek fon, bankanın mevcut sermaye yapısının güçlendirilmesi, finansal gücünün daha da artırılması, uzun vadeli sürdürülebilir karlılığının devamlılığının sağlanması amacıyla kullanılacak.

FON, SERMEYE BENZERİ KREDİ DESTEĞİ DE VERECEK

TVF, 3 büyük kamu bankasının yanı sıra Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım'da da sermaye benzeri kredi verilmesi sürecini başlattı.

Bu kapsamda Vakıf Katılım'dan yapılan açıklamaya göre, bankanın 5 milyar milyon lira olan sermayesi, 9 milyar milyon liraya çıkarılacak. Artırılan 3 milyar milyon liralık sermaye ortaklar tarafından payları oranında karşılanacak.

Sermaye yapısının güçlendirilmesi amacıyla Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası TVF'ye bağlı fondan 1,5 milyar lira tutarında sermaye benzeri kredi sağlaması hususunda girişimde bulunulacağını duyururken, Emlak Katılım ilave ana sermaye niteliğinde milyon liralık kredi temin edileceğini bildirdi.

TVF ve TVF Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu (PDİF) tarafından yapılacak işlemlerle kamu ve katılım bankalarının küresel piyasadaki dalgalanmalara karşı daha güçlü hale gelmeleri, büyüme stratejilerini sürdürmeleri ve aralarındaki sinerjinin artırılması hedefleniyor.


Kamu bankalarına 20’şer milyar TL’lik sermaye transferi geliyor

Türkiye Varlık Fonu kamu bankalarının sermayelerini 20 milyar liranın üzerinde artırmak için yeniden harekete geçti.

Yayınlanma: - 22 Aralık Güncellenme:

Kamu bankalarına 20’şer milyar TL’lik sermaye transferi geliyor

Türkiye Varlık Fonu (TVF), kamu bankalarının çekirdek sermayelerini artırmak için yeniden harekete geçerken, Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank’ın her biri için 20 milyar liranın üzerinde sermaye artırımı gerçekleştireceği öğrenildi.

TVF, en son şubat ayında 3 büyük kamu bankasının sermayesinin toplamda 48,6 milyar lira artırımı sürecinde rol almıştı.

Söz konusu işlem sonucu Ziraat Bankası hisselerinin tamamını elinde tutan TVF’nin ortaklık payı Halkbank’ta yüzde 87,7’ye ve VakıfBank’ta yüzde 64,8’e yükselmişti.

3 BÜYÜK KAMU BANKASINI KAPSIYOR

Edinilen bilgiye göre, aynı misyon doğrultusunda bir kez daha harekete geçen TVF, bu kez 3 büyük kamu bankasının her biri için 20 milyar liranın üzerinde sermaye artırımı işlemi gerçekleştirecek.

TVF, Mayıs ’de de 3 büyük kamu bankasının sermayesinin toplamda 21 milyar lira artırılması işlemi sürecini de yürütmüştü.

‘TOPLAMDA 50 MİLYAR TL’NİN ÜZERİNE ÇIKABİLİR’

Kaynaklar seçim öncesinde ekonominin desteklenmesi ve beklenen Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kullandırılması için sermaye ihtiyacının olduğuna dikkat çektiler. Bir bankacılık kaynağı, “Ancak diğer bankalara da farklı tutarlarda sermaye artırımı yapılması planlanıyor. Toplamda 50 milyar TL’nin üzerine çıkabilir” dedi.

Türkiye Varlık Fonu konuyla ilgili bir yorum yapmadı. Hazine konu hakkındaki sorulara cevap vermedi. Üç kamu bankası sorulara cevap vermedi.

Kamu bankaları son yıldır ucuz finansman ve KGF kredileri ile ekonomiyi desteklerken, bu bankalardaki sermaye ihtiyacını da artırıyor. Kamunun kredi pazarından aldığı pay ise sağlanan bu desteklerle yüzde 50’ye yaklaşarak tarihi zirvelere yükseldi.

ÖZELLER BİLANÇOLARININ BASKILANDIĞINI SÖYLÜYOR

Kamu bankalarında sermaye artırımı ihtiyacının olduğunu kaydeden bir ekonomi yetkilisi sermaye ihtiyacının 50 milyar liranın altında olmadığını ifade ederek, “Şu anda değerlendiriliyor. KGF kullanımı için de bu gerekiyor. Ancak hızlı şekilde adım atılması gerekecek” dedi.

Bankalar, 24 yılın zirvesindeki enflasyonist ortamda tarihi rekor seviyelerde kârlar açıklasa da, özel bankalar kârların reel anlamda enflasyonun altında kaldığından ve ekonomi yönetiminin yaptığı düzenlemelerle bilançolarının baskılandığından şikayet ediyor.

Kamu bankalarındaki son iki sermaye artışı TVF tarafından yapılırken, TVF kamu bankalarına Mart ’de de 51,5 milyar lira, Mayıs ’de ise 21 milyar lira sermaye desteği sağlamıştı.

Bundan önce ise Eylül ’de Vakıfbank tahvil ihracı yöntemiyle İşsizlik Fonu’ndan 5 milyar lira, Halkbank ise 3 milyar lira sermaye desteği almıştı. Nisan ’da ise toplam 3 milyar euro tutarında sermaye benzeri tahvil ihracında bulunmuşlardı. (AA, REUTERS)

Bankalar tavanla taban arasında dalgalanıyorİlginizi ÇekebilirBankalar tavanla taban arasında dalgalanıyorTürkiye Varlık Fonu, Kardemir hissesi alacakİlginizi ÇekebilirTürkiye Varlık Fonu, Kardemir hissesi alacak

bankaHalkbankistanbulkapKarabükSanayiTürkiyeVakıfbankZiraat Bankası

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası