18 haftalık gebelik kaç ay oluyor / ModaCruz Bakımda

18 Haftalık Gebelik Kaç Ay Oluyor

18 haftalık gebelik kaç ay oluyor

Hamilelikte Hafta : 18 Haftalık Gebelik Gelişimi

Anneci&#;im 17 haftay&#; geride b&#;rakt&#;k haftaday&#;z. 18 haftal&#;k gebelik kaç ayl&#;k olur dersen &#;u an 4. ay&#; bitirdin 5. ay&#;n ilk haftas&#;ndas&#;n. Ben h&#;zla büyümeye devam ediyorum ve ald&#;&#;&#;m kilo miktar&#; artt&#;. Art&#;k tamamiyle bir bebek oldum ve küçük bir enginar kadar&#;m.

Gebelikte Bebe&#;inizin Hafta Geli&#;imi

Bu hafta kalbim tamamen olu&#;tu. Duyular&#;msa h&#;zla geli&#;meye devam ediyor. Damak tad&#;m oldukça geli&#;ti. &#;ç kula&#;&#;m geli&#;meye ba&#;lad&#;&#;&#; için kulaklar&#;m da art&#;k duymaya ba&#;lad&#;, yüksek seslere kar&#;&#; tepki verebiliyorum. Bu s&#;ralar geli&#;tirdi&#;im en büyük yeteneklerim esnemek ve h&#;çk&#;rmak bir de sürekli parma&#;&#;m&#; emiyorum. Bunu neden yap&#;yorum bilmiyorum ama elbet bir sebebi vard&#;r. Bir bebek olarak çok da fazla sorgulam&#;yorum hareketlerimi.

El ve ayak parmaklar&#;mla birlikte parmak izlerim de olu&#;tu bu hafta ne güzel! Art&#;k minik izlere sahibim mucize gibi bir &#;ey de&#;il mi?

18 Haftal&#;k Gebelikte Cinsiyet Belli Olur mu?

haftaya yakla&#;mam&#;zla birlikte art&#;k benim cinsiyetimin belli olma olas&#;l&#;&#;&#; da art&#;yor. Art&#;k belli olsun de&#;il mi ikimiz de çok merak ediyoruz. Tabii bu biraz da bana ba&#;l&#; ben kendimi saklamaz da ultrasonda gösterirsem doktorumuz da cinsiyetimi daha kolay belirleyebilir. Bu hafta cinsiyetimin belli olma olas&#;l&#;&#;&#; biraz dü&#;ük olsa da umar&#;m ö&#;renebiliriz.

Sab&#;rs&#;zlan&#;yorsunuz Biliyoruz!: Bebe&#;imin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olacak?

18 Haftal&#;k Bebek Hareketleri

Bu hafta itibariyle bir bebek olarak olu&#;umumu tamamlad&#;m. &#;lk zamanlar ne kadar da ufakt&#;m bir bebek bile de&#;ildim bir nar tanesiydim &#;imdiyse kocaman bir bebe&#;im. Bu ay art&#;k benim hareketlerimi hissetmeye ba&#;layacaks&#;n. Tekmelerim ve yumruklar&#;m senin hissedebilece&#;in kadar hareketlenmeye ba&#;l&#;yor.

&#;lk tekmelerimi hissetti&#;inde ne yapacaks&#;n acaba? Muhtemelen elin karn&#;nda gezeceksin tekrar tekrar hissedebilmek için, seni art&#;k tan&#;yorum anneci&#;im. Merak etme bir süre sonra hareketlerim o kadar fazla olacak ki ellerim ayaklar&#;m hiç durmayacak bu seferde yeter art&#;k karn&#;m&#; tekmeleme diye &#;ikayet edeceksin. Bugünlerinin tad&#;n&#; ç&#;kart!

Hamileli&#;in Haftas&#;nda Bebe&#;inizin Büyüklü&#;ü

18 haftal&#;k gebelikte bebe&#;in boyu cm aral&#;&#;&#;nda de&#;i&#;iyormu&#; ben de bu aral&#;ktay&#;m yani geli&#;imim olmas&#; gerekti&#;i gibi ilerliyor. Kilom da daha gram kadar ama geçen haftadan bu yana neredeyse gram kilo ald&#;m, demek ki beni güzel besliyorsun. Bu ay&#;n sonunda ise boyum 15 cm kilom da gram olacak. Bir an önce büyümek istiyorum.

18 Haftal&#;k Gebelik Görüntüsü

hafta gebelik görüntüsü

Bu hafta parma&#;&#;n&#; emmeye ba&#;lam&#;&#; ve ka&#;lar&#;n&#; sürekli çatan bir bebekle kar&#;&#;la&#;abilirsin. Bir de sürekli h&#;çk&#;ran ve esneyen bir bebekle

Bu hafta de&#;i&#;imim bu &#;ekilde ilerliyor. Hareketlerim h&#;z kazand&#;. Yutkunma yetimi kazand&#;m. Kalbim ve karaci&#;er gibi iç organlar&#;m da h&#;zl&#; bir &#;ekilde büyüyor. &#;u an sahip oldu&#;um kemik say&#;s&#; ve sertle&#;meye devam ediyor. Do&#;duktan sonra tam adet kemi&#;e sahip olaca&#;&#;m. Tabii bu kemiklerin baz&#;lar&#; daha sonra kaynayacak. Çünkü yeti&#;kin birinin vücudunda kemik buluyormu&#;.

Bu hafta sesleri alg&#;layabilir dereceye geldim. Senin sesini ve çevrede olan biten her &#;eyi duyabilece&#;im. Hatta benimle konu&#;malar&#;n&#; ve bana söyledi&#;in &#;ark&#;lar&#; da duyabilece&#;im. Bu yüzden benimle bol bol konu&#;, &#;ark&#; söyle o güzel sesinle bir de masal anlat bana masallar&#; çok severim!

Böbreklerim idrar üretebilecek kadar geli&#;ti. &#;drar&#;m amniyotik s&#;v&#;y&#; içeren amniyotik kesede salg&#;lan&#;yor.

Kaslar&#;m ve beynim aras&#;ndaki ba&#;lant&#;y&#; sa&#;layan motor nöronlar&#;m olu&#;maya devam ediyor bu hafta. Bu yüzden hareketlerimi daha bilinçli &#;ekilde gerçekle&#;tiriyorum. &#;stemli &#;ekilde kafam&#; çevirebiliyorum ve ellerimi oynatabiliyorum.

Art&#;k sesleri alg&#;layabildi&#;im için doktoru ben de can kula&#;&#;yla dinliyorum. Ben de burada baya bilgiye sahip oldum asl&#;nda. Bu hafta yapt&#;rman gereken bir ultrason var anneci&#;im sak&#;n ihmal etme. Bu hafta ultrason sayesinde kalbimde olabilecek anormallikler de tespit edilebilecek. Bunun için tecrübeli bir doktor olmas&#; gerekiyormu&#;. Bizim doktorumuz da gayet tecrübeli de&#;il mi ona güvenebiliriz?

Ultrason Terimlerine Ne Kadar Hakimsiniz?: Tüm Ultrason Terimleri ve Anlamlar&#;

Gebeli&#;in Haftas&#;nda Ya&#;ayaca&#;&#;n&#;z De&#;i&#;imler

Rahminin boyutu art&#;k iri bir kavunu and&#;r&#;yor anneci&#;im. Sen de göbek deli&#;inin hemen alt&#;nda onu hissedebiliyorsundur art&#;k.

18 haftal&#;k gebelikte kaç kilo al&#;nmal&#; diye merak ediyorsun biliyorum. Bu zamana kadar alm&#;&#; olman gereken kilo 4, kilo aras&#;nda de&#;i&#;iyor. Tabii kimi anneler bu kiloyu sadece ilk dönemlerde al&#;yormu&#; kimileri ise ikinci trimester’da.

Sen zamana yayarak kilo ald&#;n bence ama yine de dikkatli olmal&#;s&#;n ve ald&#;&#;&#;n kilolar&#; iyi kontrol etmelisin. Çünkü daha alman gereken çok kilo var. Yine de kilolar&#;nla ilgili kendini rahats&#;z hissediyorsan doktorumuzla bunu görü&#;melisin. Vücut kitle endeksine bak&#;larak hesaplanan ideal kilo al&#;m kapasiteyi a&#;maman konusunda sana yard&#;mc&#; olabilir. Belki daha farkl&#; bir diyet uygulayabilir.

Hafta Hamilelik Belirtileri

Bu hafta vajinal ak&#;nt&#;lar&#;n da art&#;&#; olabilir. Karn&#;n büyüdü&#;ü için göbek deli&#;in d&#;&#;ar&#; ç&#;kabilir ve derinde renk de&#;i&#;imleri gözlenebilir. Art&#;k bu hafta hamileli&#;ini kendin de daha fazla hissetmeye ba&#;l&#;yorsun. Burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#; ve burun kanamas&#; &#;ikayetlerin devam ederken yine di&#; etlerindeki hassasiyet ve &#;i&#;me de devam edecek. Ancak ruh halindeki de&#;i&#;meler biraz olsun azal&#;yor. Kendinde olmama, uykusuzluk ve dalg&#;nl&#;k halin devam ediyor.

Hamileyken pelvisteki normal sabit eklemlerin do&#;um s&#;ras&#;nda benim rahat bir &#;ekilde ç&#;kabilmem için gev&#;er. Bir de büyüyen karn&#;n yüzünden vücut dengen iyice bozulur. Bu da bel ve s&#;rt kaslar&#;n&#;n zorlanmas&#;na ve a&#;r&#;mas&#;na neden olur. Bunu engellemek için düzgün bir oturu&#; benimsemelisin. A&#;&#;r &#;eyler kald&#;rmamal&#;, ayaklar&#;nda a&#;r&#; ve &#;i&#;me olmamas&#; için do&#;ru ayakkab&#;y&#; seçmelisin.

Vücut a&#;&#;rl&#;&#;&#;na bir yük daha bindirmemek için, önerilen kilonun da üstüne ç&#;kmaman gerekiyor. A&#;r&#;yan s&#;rt kaslar&#;n için s&#;cak ya da so&#;uk kompres uygulayabilirsin a&#;r&#;lar&#;n&#; hafifletir. Bu a&#;r&#;lar&#; azaltmak için en önemlisi de stresten ve gerginlikten uzak durman gerekli.

Kas&#;klar&#;nda ve karn&#;n&#;n alt bölgesinde a&#;r&#; hissedebilirsin bu çok normal, çünkü büyüyen rahmini destekleyen kas ve dokular&#;n geriliyor. Bu yüzden sandalyeden, yataktan kalkarken ya da öksürdü&#;ünde kramp gibi keskin bir ac&#; hissedebilirsin. A&#;r&#;n&#;n süresi ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;ebiliyormu&#; k&#;sa sürede geçebildi&#;i gibi birkaç saat de sürebilir. Umar&#;m senin a&#;r&#;lar&#;n k&#;sa süreli olur anneci&#;im senin için üzülüyorum. Ama bu a&#;r&#;lar&#;na ate&#;, kanama ve ba&#; dönmesi eklenmedi&#;i sürece zarars&#;zm&#;&#;, o yüzden a&#;r&#;lar&#;n oldu&#;unda benim sa&#;l&#;&#;&#;mdan endi&#;e etmene gerek yok.

Bu hafta s&#;k idrara ç&#;kma durumu ya&#;ayabilsin, s&#;k idrara ç&#;kma durumuna, a&#;r&#;l&#; idrar yapma, idrar yaparken yanma gibi belirtiler de eklenirse idrar yolu enfeksiyonu kapm&#;&#; olma ihtimalin akla gelir. Bol bol su içmek bu rahats&#;zl&#;&#;&#;n&#; giderme konusunda etkili olur. Ancak yine de doktorla görü&#;üp &#;ikayetlerini anlatmal&#;s&#;n. Bu &#;ikayetlerinin hemen tedavi edilmesi, ikimizin sa&#;l&#;&#;&#; aç&#;s&#;ndan çok önemli.

&#;drar Yolu Enfeksiyonu &#;le Alakal&#; Daha Detayl&#; Bilgiler &#;çin: &#;drar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

hafta gebelik &#;ikayetleri aras&#;na bir de ayaklar&#;n&#;n &#;i&#;mesi ve büyümesi ekleniyor maalesef ki. Bu dönemde yeni ayakkab&#;lar almasan çok iyi edersin, çünkü muhtemelen en az 2 numara büyük alman gerekecek ve do&#;umdan sonra giyemeyeceksin. Bu &#;i&#;li&#;in ve büyümenin sebebi hamilelikte ald&#;&#;&#;n kilolar ve ödem olarak görülse de, as&#;l neden pelvis bölgendeki eklemleri gev&#;eten hormonun ayaklardaki ba&#; ve kas dokusunu da gev&#;etmesi ve yumu&#;atmas&#;, kemiklerin biraz olsun aç&#;lmas&#;na ve ayaklar&#;n büyümesine neden oluyor. O yüzden bu hafta ayaklar&#;n senin için çok önemli olmal&#;. Fazla ayakta durmamal&#;s&#;n. Babama söyleyip ayaklar&#;na masaj yapmas&#;n&#; rica edebilirsin o da seve seve yapacakt&#;r eminim. Ayaklar&#;n&#; bak&#;ma al ve onlar&#; &#;&#;mart anneci&#;im, çünkü hamileli&#;in boyunca onlar seni ayakta tutacak!

Gebeli&#;in Haftas&#;nda Beslenme

Kan hacmindeki art&#;&#;&#; dengelemek ad&#;na demir alman çok önemli. Bu yüzden demir bak&#;m&#;ndan zengin besinler tüketmelisin.

Sakatatlar, yumurta sar&#;s&#;, k&#;rm&#;z&#; et, lahana, &#;spanak, organik tavuk ve mantar demir aç&#;s&#;ndan zengin olan besinlerdir. Bu besinlerden tüketebilirsin tabii ayn&#; zamanda besin de&#;eri di&#;er mineral ve vitaminler aç&#;s&#;ndan da yüksek olmal&#;.

Doktorla görü&#;erek alman gereken vitamin ve minerallerin miktar&#;n&#; belirleyebilirsin. &#;stersen bir beslenme uzman&#;yla da görü&#;ebilirsin. Hem bu sayede senin için faydal&#; olan besinleri tüketirsin hem de kontrolsüz kilo al&#;m&#;n&#;n önüne geçmi&#; olursun. Tabii bu programa harfiyen uymal&#;s&#;n yoksa fazla kilo al&#;rs&#;n, yani al&#;r&#;z. Seninle birlikte ben de kilolu bir bebek olarak do&#;abilirim. &#;kimiz için de bu pek iyi olmaz bence. Do&#;ar do&#;maz diyete ba&#;lamak istemiyorum!

Gebelik Boyunca Beslenme Konusunda Tüm Dikkat Etmeniz Gerekenler: Gebelikte Beslenme Rehberi

Gebeli&#;in Haftas&#;nda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bu dönemde tansiyon dü&#;meleri olabilir, o yüzden dikkatli olmal&#;s&#;n. Gün içerisinde s&#;k s&#;k tansiyonunu kontrol etmelisin. Beklenmedik bir durumda, yani a&#;&#;r&#; ba&#; dönmesi, &#;iddetli ba&#; a&#;r&#;s&#;, kar&#;n a&#;r&#;s&#; gibi durumlar olursa doktorla mutlaka görü&#;melisin.

Bu dönemlerde banyo yaparken dikkatli olmal&#;s&#;n, tansiyon dü&#;mesi s&#;cak suya girdi&#;inde daha fazla ya&#;an&#;r, bu yüzden de ba&#; dönmesi görülebilir bayg&#;nl&#;k geçirmemek ve kay&#;p dü&#;memek için temkinli davranmal&#;s&#;n. Hatta böyle bir &#;ikayet ya&#;arsan banyo s&#;ras&#;nda birisinin seninle birlikte kalmas&#;n&#; isteyebilirsin.

Bu dönemde hem kilo al&#;m&#;n&#;n önüne geçmek için hem de a&#;r&#;lar&#;n&#; azaltmak için egzersiz yapabilirsin. Kendini yorgun ve hantal hissedebilirsin ama egzersiz seni canland&#;r&#;r ve vücuduna çok iyi gelir. Hem de benim için çok faydal&#;!

Yüzme ve yürüyü&#; hamilelik için çok faydal&#;d&#;r, benim de en sevdi&#;im aktivite yüzmektir biliyorsun güzel de yüzüyorum. Bunun yan&#;nda hamile yogas&#; ve hamile pilatesi de yapabilirsin. Bu egzersizler de sana do&#;umda çok fayda sa&#;layacakt&#;r. Hem de tüm gerginli&#;ini, stresini atmana da yard&#;mc&#; olur. Babam&#;n da ho&#;una gidecektir bu durum. Bir e&#;itmen e&#;li&#;inde hamilelik yogas&#; ve pilates yaparsan kaslar&#;n ve pelvik bölgen için çok fayda sa&#;lar, üzerindeki yorgunlu&#;u atars&#;n ve sa&#;l&#;kl&#; bir do&#;um gerçekle&#;tirirsin.

18 Haftal&#;k Gebelikte &#;kinci Trimester Ultrasonu

Ayr&#;nt&#;l&#; ultrason muayenesi ve ikinci seviye muayene de dedikleri ikinci trimester ultrasonunu bu hafta yapt&#;raca&#;&#;z anneci&#;im. Bu test genellikle ilk 3 ayda bir yap&#;lan standart ultasonlarda görülen &#;üpheli anormalliklerin tespiti için yap&#;l&#;yormu&#;. &#;kinci Trimester Ultrasonu riskli olan hamileliklerde daha çok tercih edilen bir ultrason, doktor bu ultrasonun yap&#;lmas&#;n&#; uygun gördüyse bizim de yapt&#;rmam&#;z gerekiyor. Hiç korkma sen olur mu ben yan&#;nday&#;m. Bu sadece tedbir amaçl&#; bir test.

Ayr&#;nt&#;l&#; Ultrason Öncesinde Bilmeniz Gerekenler: Ayr&#;nt&#;l&#; Ultrason Rehberi

Bu test gebeli&#;in haftalar&#; aras&#;nda uygulanabilir. Benim ya&#;&#;m&#; tespit ederken ayn&#; zamanda iskelet yap&#;m&#;, organlar&#;m&#;n durumunu, kalp odalar&#;m&#; ve atar damar&#;m&#; görmeye imkan sa&#;layan bir test. Böylece anatomik normallikler olup olmad&#;&#;&#; kolayca saptanabilir.

Gebeli&#;in Haftas&#;nda Cinsellik

Cinsel ili&#;kinin bu dönemde size ve bebe&#;inize hiçbir zarar yoktur. Cinsel istek ve arzu bu dönemde art&#;&#; gösterir ve orgazma ula&#;mak kolayla&#;&#;r. Ancak pozisyon olarak biraz k&#;s&#;tlanabilirsiniz. Misyoner pozisyon yani erke&#;in üstte sizin altta oldu&#;unuz pozisyonlar riskli ve rahats&#;z edici olabilir, bebe&#;e giden kan ak&#;&#;&#;n&#;n da azalmas&#;na sebep olabilir. Bu yüzden özellikle yan yat&#;&#; pozisyonunda ya da üstte olman&#;z daha uygun pozisyonlard&#;r.

E&#;inizin de bu konuda anlay&#;&#;l&#; olmas&#; ve sizin istekleriniz ve rahat etti&#;iniz pozisyonlarda birliktelik ya&#;amas&#; çok önemlidir.

Bu dönemde cinsellik zararl&#; olman&#;n aksine size ve bebe&#;inize fayda sa&#;lar ancak baz&#; durumlarda cinsel ili&#;ki yasak olabilir. E&#;er doktorunuz taraf&#;ndan dü&#;ük tehlikesi varl&#;&#;&#; tespit edilmi&#;se, erken do&#;um tehlikeniz varsa, sebebi belli olmayan vajinal kanama, genital si&#;il ve HPV lezyonlar&#; mevcutsa, gebelik kesesinin erken aç&#;lmas&#; ve suyun erken gelmesi gibi durumlar ya&#;&#;yorsan&#;z, mevcut problemleriniz çözülene kadar cinsel ili&#;kiyi doktorunuz yasaklayabilir.

Cinsel ili&#;ki sonras&#; kanama görülürse mutlaka doktorunuzla görü&#;melisiniz. Kimyasal kayganla&#;t&#;r&#;c&#;lar kullan&#;lmas&#; tehlikeli olabilir. Prezervatif kullan&#;yorsan&#;z esansl&#; olmamas&#;na özen gösterin.

Di&#;er tüm haftalar için Hafta Hafta Gebelik sayfam&#;z&#; ziyaret etmeyi unutmay&#;n!

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Kaç Hafta Gebelik Kaç Aylık

Hamilelik süreci hesaplanırken, bu hesaplamanın ay bazından değil de hafta bazından yapılması jinekologlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir. Çünkü bir ay dört haftalık zaman diliminden fazlasını içerdiği için ay ile yapılan hesaplamalar yanıltıcı olmaktadır.

Kadınlar gebe kalmalarının ardından akıllarına gelen ilk sorular arasında ‘Kaç haftalık, kaç aylık hamileyim?’ sorusu da yer almaktadır. Bu sorunun yanıtını araştıran anne adayları tarafından merak edilen diğer soruların başını kaç haftalık gebe olduğu, bebeğinin kilosunun ve boyunun ne olduğu ve doğum yapmasına kaç hafta kaldığı çekmektedir.

Anne adaylarının gebe kaldıktan sonra kafasını kurcalayan sorulara yanıt bulması için ilk yapılması gereken şey gebelik hesaplaması yapmaktır. Bu hesabın yapılırken de ay üzerinden değil, hafta üzerinden yapılması gerekir. Bir ayın dört haftadan fazla olmasından dolayı geçeni ve kalanının neden olacağı kafa karışıklığı hafta hesabı sayesinde engellenmiş olur.

Kaç Haftalık Gebeyim?

Anne adayları açısından oldukça zorlu geçen gebelik süreci toplamda 40 haftayı kapsamaktadır. Bu süre gün olarak ise toplamda güne tekabül etmektedir. Anne adayının kaç aylık hamile olduğunu öğrenebilmesi için öncelikle kaç haftalık gebe olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bebeğin kaç haftalık olduğunun hesaplanmasında ise anne adayının son adet geçirdiği dönemin ilk günü baz alınmaktadır. Gebeliğin kesin olarak hangi tarihte gerçekleştiğinin hesaplamasının yapılması ise imkansızdır.

Gebelik yaşının hesaplaması anne adayının gebe kaldığını öğrendiği tarihten itibaren yapılmaz. Anne adayı düzenli bir adet dönemine sahipse ve son adet geçirdiği dönemin ilk günü anne adayı tarafından biliniyorsa, gebelik yaşının hesaplaması bu tarih baz alınarak yapılmaktadır.

Gebelik yaşı hesaplanırken ultrason tekniği de kullanılabilir. Bebeğin ultrasonda ölçülebilmesi için anne adayının son adet döneminden sonra 5 ya da 6 hafta geçmesi gerekmektedir. Bebeğin ultrason tekniğiyle ölçülmesi en erken gebelik için doğru bir tekniktir. Gebeliğin daha sonraki sürecinde bu ölçümlemenin doğru yapılması imkansızdır. Ultrason tekniğiyle bebeğin gestasyon yaşının tahmin edilmesinde en uygun hafta aralığı 8’inci ve 18’inci haftalar arasıdır. Gebelik yaşı hesaplanırken en doğru yöntemin anne adayının son adet döneminin ilk gününün baz alınması ve gebelik yaşının ultrason muayenesiyle ölçülmesi olduğu bilinmektedir.

Adet dönemi düzenli olan kadınlar için son adet döneminin ilk gününden ortalama gün aralığında gebelik gerçekleşmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşme tarihinin kesin bilinmesi neredeyse imkansız olduğu için kesin gebe kalınan tarihin hesaplanması oldukça zordur. Anne adayının gebelik tarihi hesaplanırken son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanması ise sadece bir tahminden ibarettir.

Kesin gebelik tarihi genellikle yapay döllenme, diğer adıyla tüp bebek yöntemiyle gebe kalan kadınlarda bilinmektedir. Gebeliğin haftaya göre aylık hesaplamasında ise aşağıdaki tablo kullanılabilir.

  • Gebelikte hafta – 1 Ay
  • Gebelikte hafta – 2 Ay
  • Gebelikte hafta – 3 Ay
  • Gebelikte hafta – 4 Ay
  • Gebelikte hafta – 5 Ay
  • Gebelikte hafta – 6 Ay
  • Gebelikte hafta – 7 Ay
  • Gebelikte hafta – 8 Ay

Gebelik 36’ıncı hafta sonlandığı zaman 9 aylık gebelik süreci tamamlanmış ve artık gebeliğin son ayına girilmiş olmaktadır. Gebelikte 40’ıncı haftanın sonlanmasıyla birlikte gebelikte 9 ay 10 günlük süreç tamamlanmış sayılır.

Anne adayının ortalama 40 hafta boyunca sürecek olan gebelik sürecinde gebelik ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi edinmesi kafasındaki soru işaretlerini gidermesine yardımcı olacağı gibi gebelik sürecini bilinçli olarak geçirmesini de sağlayacaktır. Anne adayının gebelik sürecinde vücudundaki değişimlerin yanı sıra bebeğindeki gelişimleri yakından takip edebilmesi içinde gebelikte hangi haftada olduğunu bilmesi önemlidir.

Gebelik Takvimi Ne Zaman Başlar?

Anne adayı için gebelik takvimi son adet tarihinden itibaren başlamaktadır. gebelik tarihi hesaplanırken anne adayının geçirdiği son adet tarihinin başlangıç günü baz alınmaktadır. Bu tarih sayesinde anne adayının kaç aylık gebe olduğu rahatlıkla hesaplanabilmekte ve hekim tarafından yapılacak olan tetkiklerle de gebelik takvimi için başlangıç günü oluşturulmaktadır. Gebelik takviminin periyodu ise gebelik sürecinin ilerlemesiyle birlikte bebek dünyaya gelen kadar sürmektedir.

Gebelikte Trimester Dönemleri

Gebelik sürecinde genellikle hafta ya da ay hesaplaması üzerinde açıklamalar yapılsa da gebelikte trimester dönemleri üzerinde de hekimlerin açıklama yapabilmektedir. Trimester, Latince’de 3’er aylık süreler demektir. Gebelik dönemlerinin belirtilmesinde de trimester sözcüğü çok sık kullanılmakta olup, gebelik süreci 3 trimester dönemini kapsamaktadır. Bu trimester dönemlerinin her biri kendisine özgü özellikler içermektedir. Bu nedenle her trimester döneminde anne adayının kontrollerini ihmal etmeyerek gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini takip etmesi çok önemlidir. Bu trimester dönemleri bebeğin gelişiminin, boyunun ve kilosunun takip edilmesinin yanı sıra anne adayının vücudundaki değişimler ile ilgili bilgi sahibi olması açısından da büyük önem arz etmektedir. Gebelik sürecinde trimester dönemlerinin özellikleri nelerdir ve bu dönemlerde neler takip edilmelidir?

İlk Trimester Dönemi (İlk Üç Ay)

Gebelik sürecindeki ilk 13 haftaya ilk trimester dönemi denilmektedir. İlk trimester dönemi, gebelik semptomlarının en az görüldüğü dönem olduğu için gebelik sürecinde geçirilen en rahat dönem olarak bilinir. İlk trimester döneminde anne adayının bebeğinin sağlığından emin olması ve gebeliğin doğal seyrinde ilerleyip ilerlemediğinden emin olması açısından yaptırması gereken gebelik testlerinin sayısı diğer trimester dönemleriyle kıyaslandığı zaman oldukça fazladır.

Gebeliğin 6’ıncı haftasından itibaren gittikçe belirginleşmeye başlayan ve 10’uncu haftadan itibaren de çok rahat duyulabilen kalp atışları bebeğin sağlıklı olduğunun en önemli belirtisidir.

Gebeliğin ilk trimester döneminde smear testi yani rahim ağzı taraması ile troit testinin yaptırılması büyük önem taşımaktadır. Bu testlerden elde edilen neticelere göre anne adayının gebelik boyunca bir tedavi görüp görmeyeceğine karar verilmektedir.

Yine toksoplazma ve kızamıkçık testlerinin gebelik öncesinde yaptırılmaması halinde ilk trimester döneminde yaptırılması ihmal edilmemelidir.

Down Sendromu gibi kromozomal farlılıklar olup olmadığının belirlenmesi için yapılan ikili tarama testi ya ilk trimester döneminin sonunda, ya da ikincin trimester döneminin başında yapılmaktadır.

İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 5’inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 6’ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 7’inci haftasında anne adayı 1 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 8’inci haftasında anne adayı 1 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 9’uncu haftasında anne adayı 2 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 10’uncu haftasında anne adayı 2 ay 10 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 11’inci haftasında anne adayı 2 ay 17 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 12’inci haftasında anne adayı 2 ay 24 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 13’üncü haftasında anne adayı 3 ay 1 günlük hamiledir.

İkinci Trimester Dönemi ( Ay)

Gebelik sürecinin ikinci trimester dönemi 14’üncü ve 26’ıncı haftalar aralığını kapsamaktadır. İkinci trimester döneminde anne adaylarının kaygılarında ve endişelerinde ciddi azalma olmakla birlikte bebeklerinin gelişimine daha fazla odaklanmaktadırlar. Gebeliğin semptomları ikinci trimester döneminde yavaş yavaş başlasa da bu dönemde asıl olan bebeğin gelişimindeki belirginliktir. Bu dönemde azalan testlerin yerini düzenli ultrason kontrolleri almıştır. İkili tarama testlerinin ilk trimester döneminin sonunda yaptırılmaması halinde ikinci trimester döneminin başında yaptırılması ihmal edilmemelidir. İkili tarama testi için uzmanlar 11 ila 14’üncü haftalar aralığını tavsiye etse de bu test için en doğru zamanı anne adayını takip eden hekim belirleyecektir. İkili testle bebekte Down Sendromu gibi kromozomal bir farklılık olup olmadığı hekim tarafından kontrol edilmektedir. Her ne kadar bu testten elde edilen sonuç kesin olmasa da doğruluk oranının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir.

Bebeğin organları ve vücut sistemleri ikinci trimester döneminde hızla gelişmektedir. Bebeğin cinsiyetini ise hekim ultrason muayenesinde 12’inci haftadan itibaren tahmin edebilmektedir. Anne adayının bebeğinin cinsiyetini kesin öğrenmesi için 16’ıncı haftayı beklemesi gerekmektedir.

İkinci trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 14’üncü haftasında anne adayı 3 ay 8 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 15’inci haftasında anne adayı 3 ay 15 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 16’ıncı haftasında anne adayı 3 ay 22 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 17’inci haftasında anne adayı 3 ay 29 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 18’inci haftasında anne adayı 4 ay 6 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 19’uncu haftasında anne adayı 4 ay 13 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 20’inci haftasında anne adayı 4 ay 20 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 21’inci haftasında anne adayı 4 ay 27 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 22’inci haftasında anne adayı 5 ay 4 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 23’üncü haftasında anne adayı 5 ay 11 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 24’üncü haftasında anne adayı 5 ay 18 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 25’inci haftasında anne adayı 5 ay 25 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 26’ıncı haftasında anne adayı 6 ay 2 günlük hamiledir.

Gebeliğin Üçüncü Trimester Dönemi ( Ay)

Gebeliğin 27’inci haftası ile doğuma kadar geçen sürece üçüncü trimester dönemi denilmektedir. Üçüncü trimester döneminde anne adayındaki gebelik semptomları gittikçe artmaktadır. Bu dönemde bacaklarda ödem oluşumuna, sırt ağrılarına ve idrar kaçırma gibi semptomlara çok sık rastlanmaktadır. Gebeliğin son trimester dönemi olan üçüncü trimester döneminde bebeğin vücut sistemleri ve organları gelişimini tam olarak tamamlamaktadır. Gebeliğin 35’inci haftasından sonra sadece doğumu bekleyen bebek kilo almayı sürdürmektedir. Ayrıca gebeliğin 35’inci haftasında erken doğumla dünyaya gelen bebeğin hiçbir desteğe gereksinim duymadan yaşama tutunma şansı oldukça yüksektir. Gebeliğin bu son trimester döneminde anne adayları gebelik semptomlarıyla rahatlıkla baş etmek ve bebeği dünyaya geldiğinde onu karşılamaya hazır olmak için bebek alışverişi yapabilir, doğum çantası hazırlayabilir ve kendisine beyaz uyku gürültü sensörlü bir uyku arkadaşı edinebilir. Üçüncü trimester döneminde anne adayının bebeğinin hazırlıklarıyla meşgul olması, doğum korkusunun ve stresinin azalmasına da yardımcı olmaktadır.

Üçüncü trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 27’inci haftasında anne adayı 6 ay 9 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 28’inci haftasında anne adayı 6 ay 16 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 29’uncu haftasında anne adayı 6 ay 23 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 30’uncu haftasında anne adayı 7 aylık hamiledir.
  • Gebeliğin 31’inci haftasında anne adayı 7 ay 7 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 32’inci haftasında anne adayı 7 ay 14 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 33’üncü haftasında anne adayı 7 ay 21 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 34’üncü haftasında anne adayı 7 ay 28 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 35’inci haftasında anne adayı 8 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 36’ıncı haftasında anne adayı 8 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 37’inci haftasında anne adayı 8 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 38’inci haftasında anne adayı 8 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 39’uncu haftasında anne adayı 9 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 40’ıncı haftasında anne adayı 9 ay 10 günlük hamiledir.

Gebelik Takvimi Takip Edilmeli

Anne adayı, gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğunu kesin olarak hekim tarafından yapılan muayene ve ultrason muayenesinin ardından öğrenebilir. Ayrıca gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunun tespit edilmesinde en önemli faktörler arasında bebeğin boy ve ağırlık ölçümleri de yer almaktadır.

Gebelik takviminin oluşturulması anne adayının sağlığının yanı sıra bebeğin gelişiminin sağlıklı olup olmadığının tespit edilmesi açısından da önemlidir. Bebeğin gelişiminde ya da annenin sağlığında oluşabilecek herhangi bir olumsuz duruma hekim tarafından zamanında müdahale edilebilmesi için gebelik takviminin dikkate alınması gerekmektedir. Yine gebelik takvimi gebelik süresince yapılması gereken klasik testlerin zamanında yapılması içinde büyük önem taşımaktadır.

Gebelikte haftalar ilerledikçe anne adayının vücudunda yaşanan değişimlerin yanı sıra bebekteki değişimlerinde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bebeğin boy ve kilosunun sağlıklı olup olmadığı gebelik takvimiyle takip sayesinde mümkün olmaktadır. Bebeğin ultrason muayenesinde kilo ve boy ölçümleri tahmini olasılıklar üzerinden değerlendirilmektedir. Çünkü bebeğin annesinin karnındaki duruş pozisyonu nedeniyle doğru ölçüm ancak tahmini değerler üzerinden yapılmaktadır.

Ultrason taraması

Gebe kaldığınız tarihi kesin olarak belirleyemeseniz bile, son adet döneminizin gününü unutun veya yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğinden de emin değilseniz, diğer ipuçları size ve doktorunuza ilk doğum öncesi randevunuzda bitiş tarihinizi belirlemenize yardımcı olabilir:

Hamileliği daha doğru bir şekilde tarihlendirebilen erken bir ultrason. Bazı doktorlar erken dönemde ultrasonu rutin olarak gerçekleştirir, ancak çoğu zaman sadece adetleriniz düzensizse, 35 yaş ve üzerindeyseniz, düşük veya hamilelik komplikasyonları öykünüz varsa veya bitiş tarihi fizik muayenenize ve SAT'a göre belirlenemiyorsa erken ultrason gerçekleştirmektedir.

Bebeğin kalp atışının ilk kez duyulduğu (değişse de 7 veya 8 hafta civarında) ve ilk fetaş hareketi hissettiğinizde (ortalama 18 ila 22 hafta arasında, ancak daha erken veya daha sonra olabilir) gebelik kilometre taşları, doğum yapacağınız gebelik bitiş tarihinizin doğru olup olmadığı konusunda ipuçları verir.

Kasık kemiğinizden rahminizin üst kısmına kadar olan ölçüm olan fundal yüksekliğiniz, her doğum öncesi ziyaretinizde doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir ve bitiş tarihinizi doğrulanmasına yardımcı olur.

İlk dahili gebelik muayeneniz yapıldığında not edilecek rahim boyutu da doğum yapacağınız tarihi saptamak için bir faktör olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası