uzun süre banyo yapmamak / Banyo Yapmanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Uzun Süre Banyo Yapmamak

uzun süre banyo yapmamak

Mümkün olduğunca sık yıkanmak gerekir. Özellikle deri yüzeyinde bulunan mikropların, yığılan kirlerin, ter ve diğer bileşiklerin uzaklaştırılması ve dökülen yüzeysel hücrelerin atılması için de bu uygulama gereklidir.

Yıkanma, su ve sabun kullanarak derinin ovulması ve kirin akıtılmasıdır. Ter, yağ, diğer deri bezleri salgıları, deri üzerindeki mikroplar, deri döküntüleri, toz, çamur vb. birleşerek kir denilen tabakayı meydana getirir. Kirli ortamda çalışan kişilerde zararlı bir takım maddeler vücuda bulaşabilir. İşte tüm bunların günlük banyo ile hatta gereğinde daha sık banyo ile vücuttan uzaklaştırılması sağlanabilir. Vücuda bulaşan her tür zararlı kimyasal madde banyo ile hemen deriden uzaklaştırılmalıdır.

Yıkanma sırasında yıkanmayı kolaylaştıracak araç ve gereçlerden yararlanılabilir. Lif, kese mekanik etkinliği artırmak için yarar sağlayabilir. Lifler sabunun vücuda daha etkin olarak uygulanmasını sağlamaktadır. Sırt bölgesinin sabunlanmasında uzun saplı banyo fırçalarından yararlanılabilir. Kese geleneksel yıkanma araçlarındandır. Derideki döküntü hücrelerin uzaklaştırılmasına ve bir dereceye kadar deri dolaşımına yardımcı olabilir. Ancak soyucu etki yapacak şiddette kullanılmamalıdır.

Her banyodan sonra iç çamaşırları ve giysiler değiştirilmelidir. Çeşitli nedenlerle banyo yapılamadığı durumlarda da iç çamaşırlarının sık olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Spor  ve aşırı yorucu işler yaparak fazla terlenildiği durumlarda muhakkak banyo yapılmalı ve iç çamaşırları değiştirilmelidir.

Cinsel İlişki Sonrasında Temizlik

Cinsel ilişki sırasında kişiler arasında vücut salgılarının bulaşması söz konusudur. Bu salgıların çoğu içerikleri nedeni ile mikropların çoğalmasına ve kötü koku oluşmasına elverişli ortam yaratırlar. Hatta bazen hastalık etkenlerini içerebilirler, bu nedenle cinsel ilişki sonrasında da banyo yapılması önerilir. Ancak vajina yıkanmamalıdır. Vajinanın yıkanması buradaki doğal korumayı bozacağından enfeksiyon riskini artırır.

Temiz kalmak için gerçekten her gün yıkanmak doğru mu?

Bazı insanlar her gün banyo yapmanın gerçekten gerekli olmadığı konusunda hemfikir olsa da, diğerleri hijyen alışkanlıklarına şiddetli tepkiler vererek onları iğrenç ve temel hijyen becerilerinden yoksun olarak nitelendiriyor. Tepkilere rağmen, her gün banyo yapmanın giderek daha az popüler hale geldiği görülüyor.

Millennial Podcast tarafından Mayıs 'de yapılan bir ankete göre, dinleyicilerin yüzde 55,6'sı karantina boyunca her gün duş almadıklarını söyledi. Yine 'de Daily Mail, Birleşik Krallık'taki insanların yaklaşık yüzde 25'inin pandemi sırasında günlük duş almayı bıraktığını ortaya koydu. New York Times , 'de pandemi sırasında günlük duştan vazgeçmeye karar veren insanları içeren bir makale yayınladı.

UZMANLAR GÜNLÜK BANYO HAKKINDA NE DİYOR?

Peki duş almak mı duş almamak mı? Londra'daki Cadogan Clinic'te danışman dermatolog Derrick Phillips, günde bir kez yıkamanın sosyal nedenlerle ideal olduğunu, ancak sağlığınız için kesinlikle gerekli olmayabileceğini söylüyor. "Günde bir kez yıkamak, çoğu çocuk ve yetişkin için sosyal olarak kabul edilebilir bir kişisel hijyen ve temizlik düzeyini korumak için yeterlidir. Cilt kendi kendini temizliyor ve doğal olarak pul pul dökülüyor. Keselenme, fiziksel kiri temizlemeye ve temizlik algısını güçlendirmeye yardımcı olur, ancak gerekli değildir." diyor.

Başka bir deyişle, günlük duş koku almana ve taze ve temiz hissetmene yardımcı olur, ancak vücudunu her gün tepeden tırnağa keselemek, temizlemek muhtemelen seni "daha temiz" yapmaz. Bazıları, duşun cilde gerçekten zarar verebileceğinden endişe ediyor ve bu da şunlara yol açıyor:

Kuruluk

Tahriş

Enfeksiyon

Cilt mikrobiyomunun bozulması

New York merkezli dermatolog Dr. Adarsh Mudgil'e göre, günlük banyo yapmanın zaten tehlikeli olduğuna dair bu teoriyi destekleyen çok az kanıt var. Günlük yıkama "gerekli değil, ancak son zamanlarda medyada yaygın olarak bildirildiği gibi cildimiz için zararlı olduğunu da düşünmüyorum" diyor. "Nemlendirmezseniz her gün banyo yapmak cildi daha kuru hale getirebilir, ancak kanıtlanabilecek tek şey bu. Mikrobiyomumuz üzerindeki etkileri spekülatiftir."

'de yapılan bir araştırma, bazı cilt hastalıklarının değişen mikrobiyal durumla ilişkili olduğunu ortaya koydu, ancak aynı çalışma, sağlıklı bir yetişkinin cilt mikrobiyotasının, banyo sıklığı gibi çevresel değişikliklere rağmen zaman içinde stabil olduğunu kaydetti.

SAĞLIKLI BANYO ALIŞKANLIKLARI NASIL DEĞİŞİR?

Phillips ve Mudgil'in açıkladığı gibi, en uygun banyo sıklığı duruma ve vücut tipine bağlı olarak değişebilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazılarının daha az banyo yapması işe yarar:

Bebekler

Hassas cilde sahip insanlar

Egzama veya sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları olanlar

Su tasarrufuna önem verenler

Masa başında çalışan insanlar

Günlük banyo yapmak aşağıdakiler için en iyisi olabilir:

Çocuklar

Nemli yerlerde yaşayan insanlar

Sık egzersiz yapan insanlar

Fiziksel olarak zorlayıcı işleri olanlar

Bebekler

Phillips'e göre, yeni doğan bebekler hassas ciltleri nedeniyle daha az sıklıkta yıkanmalıdır.

"Yeni doğan bebekler, sabun ve sıcak suyun kurutucu etkilerine karşı daha hassas olan hassas bir cilde sahiptir. Günlük yıkamanın aşırı olması muhtemeldir ve ciltlerine zarar verebilir." diyerek bebek yıkama sıklığının önemli bir dikkat gerektirdiğini belirtiyor.

Küçük çocuklar

Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve küçük çocuklar için hassas cilt daha az sorun teşkil eder. Mudgil'e göre, çocuklar günlük olarak nazikçe yıkanmalı ve ayrıca yağ birikmesini ve iltihaplanmayı önlemek için kirlendikleri zaman temizlenmelidir. Çocukların çabuk kirlenme eğilimi vardır, bu nedenle vücutlarını aşırı derecede ovalamadan temiz tuttuğunuzdan emin olun.

Aktif bir yaşam tarzı olan insanlar

İster çok koşu yapın, ister yoğun fiziksel emek gerektiren bir işiniz olsun, birçok insan gün boyunca kendilerini fazladan ter atarken bulur. Hem Phillips hem de Mudgil'e göre, bir antrenmandan veya uzun bir vardiyadan hemen sonra günlük banyo yapmak en uygunudur.

Nemli yerlerde yaşayan insanlar

Hava aşırı sıcak olduğunda, insan vücudu serin kalmak için doğal olarak daha fazla ter üretir. Mudgil, cildinizin taze kalmasını sağlamak ve sebum birikmesi riskini azaltmak için vücudun en az günde bir kez sıcak hava dalgaları sırasında veya nemli yerlerde yıkanmasını önerir.

Cilt koşulları veya hassasiyeti olan kişiler

Bir cilt rahatsızlığınız varsa, cilt biyomu tahrişe daha yatkın olabilir. Phillips, günlük duş almanın sizin için ideal olmayabileceğini öne sürüyor. Bu tür koşullar şunları içerebilir:

Egzama

Sedef hastalığı

Gül hastalığı

Alopesi

Seboreik dermatit

Phillips, "Yıkama, cildin üst tabakasındaki doğal yağları sıyırarak kurumaya ve tahrişe neden olur" diyor. Bu, doğal olarak kuru cilde sahip olan egzamalı kişilerde özellikle sorunlu olabilir. Duşta çok nazik olmayı tavsiye ediyor. Parfümlü ürünlerden kaçının ve ciltteki yağları geri kazanmaya ve tahrişi önlemeye yardımcı olmak için her zaman krem veya losyon gibi yumuşak bir yumuşatıcı kullanın .

İDEAL BANYO RUTİNİ

Uzmanlar, günlük banyo yapmanın cilt için güvenli olduğunu ve daha olumlu sosyal etkileşimlere sahip olmanıza yardımcı olabileceğini söylüyor. Sağlıklı bir rutini nasıl oluşturabileceğinize dair birkaç ipucu:

Yaşam tarzınıza ve vücut tipinize uygunsa günlük banyo yapın.

Su tasarrufu veya cilt rahatsızlığı konusunda endişeleriniz varsa, her gün banyo yapmak yerine gün aşırı banyo yapabilirsiniz.

Günlük duş alamıyorsanız, leke temizliği yapabilirsiniz.

Aşırı kurutan ürünlerden kaçının.

Haftada bir kereden fazla peeling ve keselenme teknikleri kullanmaktan kaçının.

Her duş veya banyodan sonra vücut nemlendiricileri ve losyonları kullanın.

Her gün banyo yapmak şart olmasa da Mudgil, 2 günden fazla beklememenin en iyisi olduğunu söylüyor. "Her gün tahriş edici maddelere, patojenik organizmalara ve çevresel kirleticilere maruz kalıyoruz. Bunları cildimizde uzun süre bırakmak bizim için iyi olamaz" diyor Mudgil. Phillips, ayaklarla birlikte koltuk altı ve cinsel organlar gibi tüylü ve terlemeye meyilli bölgelere odaklanmanızı önerir. Ardından sabunlarınızdaki tahriş edici maddelere dikkat edin, örneğin:

Sodyum lauril sülfat ve sodyum lauret sülfat gibi sülfatlar

Kokamidopropil betain (CAPB)

Formaldehit

Heksaklorofen

Phillips, "Geleneksel sabunlar ve duş jelleri aşırı derecede kurur ve hassas cildi tahriş edebilecek sodyum lauril sülfat gibi bileşenler içerebilir" diyor. Bu nedenle ciltteki nemi korumaya yardımcı olan gliserin gibi nemlendiriciler içeren nemlendirici sabunlar ve jeller arayın.

Bu nedenle yıkandıktan sonra mutlaka vücudunuzu nemlendirme aşamasını atlamayın. Cilt tipiniz için uygun bir nemlendiriciyi seçerek, vücudunuz için gerekli nem dengesini sağlayabilirsiniz.

"SONUÇ TARTIŞMALI"

Uzman dermatologlar bile günlük duş tartışması konusunda biraz bölünmüş durumda. Ancak, çoğu insanın hemfikir olduğu birkaç nokta var.

İlk olarak, günlük duş almak mutlaka gerekli değildir, ancak size zarar vermez. Yapışkan, kirli hissediyorsanız, her gün duş almanın yanlış bir tarafı yoktur. Ne sıklıkta yıkanmanız gerektiği sorusuna gelince, vücudunuzun nasıl hissettiğine dikkat edin. Rehberiniz bu olsun.

HER ZAMAN TEMİZ OLMAKTA FAYDA VAR

1-)Saçlarımızı 1 haftaya boyunca yıkamadığımızda kafamızda ölü deriler oluşur ve sonra kepekler ortaya çıfunduszeue.info gördüğünüz o kepekler kafanızdan çıkan ölü derilerin bir sonucudur.

saç.jpg

2-)Bir kişi ne kadar uzun süre duş almazsa banyoda kullandığı süngerde o kadar çok funduszeue.info lif veya sünger nemli şekilde bırakıldığında içerisindeki bakteriler artıyor.İçinde kalan ölü deri parçaları bu oluşuma neden funduszeue.info yüzden önerilen şey banyo bittiğinde lifi yıkamak ve güneşte kurumaya bıfunduszeue.infoıca onlarında son kullanma tarihi olduğunu unutmayalım düzenli ve kısa aralıklarla yenisiyle değiştirmek en iyi çözüm.

saşöö.jpg

3-) Kötü kokunun uzun süre banyo yapmayan birinde oluşabileceğini hepimiz funduszeue.info açıklaması oldukça ilginç bir hal alıyor.Vücutta bulunan bazı bakteriler terlediğimizde ortaya çıkan su damlarıyla birleşerek kötü kokuya neden oluyor.

funduszeue.info

4-)Vücutta oluşan kıl dönmeleride yıkanmamak ile alakalıymış.Genelde tıraş sonrası bazı kıllar içeriye doğru dönebiliyor ve pekte hoşnut olmadığımız görüntü ortaya çıkıfunduszeue.info tek nedeni bu değil deride oluşan kir ve tıkanan gözeneklerde buna ortam sağlıfunduszeue.info böyle bir şeyin olması için 1 ay boyunca yıkanmamak gerekiyor.

funduszeue.info

5-)Akne hayatımızın bir parçasıysa bu maddeye funduszeue.info ve ölü deri temizlenmemiş bir cilt altında birikerek gözenekleri tıkar.Özellikle vücutta yağ bezlerinin kıl köklerinde olan çok büyük bir kısmı cilde açılan kanallarda tıkanır ve sivilceler bu şekilde meydana funduszeue.info kıl kökünden atılmadıkça birikir ve ölü hücrelerin atılmasını funduszeue.info bakterilerin üremesine uygun bir ortam oluşfunduszeue.infoe her aknenin nedeni banyo yapmamak değildir fakat cildi temiz tutmak onlarla baş etmede en önemli rolü oynar.

funduszeue.info

6-)Son olarak şunuda belirtmekte fayda var çok sık banyo yapmakta seç ve cilde zara veriyor.Sürekli kullanılan şampuan ve jeller cildi funduszeue.infornia üniversitesinde funduszeue.infod GALO tarafından gerçekleştirilen bir çalışma cildin wn dıştaki katmanının vücuttaki belli yağlara ihtiyaç olduğunu ortaya koymuşfunduszeue.infoılan çalışmalara göre haftada 2 kez yapılan banyonun yeterli temiz olmaya ve cildin Ph dengesini korumaya yeteceğini göstermiştir.

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası