nef battımı / Nef bilançosunu açıkladı, yılı projelerini duyurdu

Nef Battımı

nef battımı

Erden Timur'un hikayesi!

Bundan sekiz yıl önce İstanbul inşaat piyasasına girdiğinde 28 yaşındaydı. Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur’un sadece iyi bir fikri, Mersin’de edindiği iki projelik deneyimi ve “Zaferden değil seferden sorumluyuz” diye özetlediği iş felsefesi vardı. Erden Timur bugün, Türkiye’de yılda 2 bin adet konut satan, Avrupa ve Amerikalı inşaat şirketiyle işbirliğine giden, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile ortak şirket kuran ve Embassy Group ile yaptığı son anlaşmayla Hindistan pazarına açılacak dev bir yapıya hükmediyor.

Bodrum, Her biri, paranın satın alabildiği ışıltıyla parlayan insanların arasından masaya doğru ilerleyen adam, rengi atmış şortu, sıradan gömleği, düzensiz sakalıyla daha çok -henüz aileden aldığı harçlıkla idare eden-bir doktora öğrencisine benziyor. Ne var ki karşımda duran, Forbes En Zengin Türk Listesi’nin milyon dolar servetiyle 88’inci sırasında yer alan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur. Kasım ayında 36 yaşında olacak. İstanbul’da gerçekleştirdiği ilk iki inşaat projesinden, milyon lira kar ettiğinde 28 yaşındaydı. 34 yaşında FORBES ’ün kendi servetini yaratan en genç dolar milyoneri olmuştu.

Bu genç adamın Nef yolculuğunda geldiği nokta şaşırtıcı kabul edilebilir. Zira sadece sekiz yıl önce İstanbul piyasasına giren Nef, markalı konutta yılda ortalama 2 bin adet satışla sektörü domine edenlerden üstelik artık konu, sınır ötesi harekata döndü: Daha bir yaşım doldurmayan ve hisseleri yüzde Erden Timur’a eit Nef Global, Hindistan’ın en büyük ofis yatırımcısı ve aynı zamanda WeWork Hindistan’ın franchise’ı olan Embassy Group ile Londra’da ve Hindistan’da proje geliştirmek üzere 20 Eylül’de anlaşmaya vardı. 32 milyon öğrenci ile dünyanın en büyük pazarlarından Hindistan’da ve Londra’da yapılacak projelerle öğrenci yurdu markası “Novu” ve yine Erden Timur’un genç profesyoneller için geliştirdiği yeni konsepti hayata geçirilecek. Temmuz ayında Amerikalı fon Astor Realty Capital ile imzalanan ortaklık anlaşmasıyla New York Brooklyn’de gerçekleşecek ilk ortak proje, milyon dolar yatırım tutarı ile milyon dolar değerinde. Nef konseptinin kullanım haklarının verildiği, şimdilik sayısı ’yi bulan ve aralarında Embassy ve Astor’dan başka BYM Residential UK, Select Developments UK, Le-vel One Holdings NYC gibi Avrupa ve Amerikalı şirketlerle olan anlaşmaları da eklersek toplam 1,5 milyar dolarlık bir proje tutarı var ortada. Geçen yıl EBRD ile milyon dolar sermayeli (yüzde 65 NEF, yüzde 35 EBRD) NEF EBRD Gayrimenkul A.Ş.’nin kurulduğunu da hatırlatalım İşte tüm bu uluslararası hareketliliğin üzerine en son Hintli Embassy ile varılan anlaşma da eklenince, Erden Timur için FORBES Listesi’nde yazılan “milyar dolarlık servete tırmanıyor” öngörüsünün realize olmasına çok da zaman kalmadı gibi

Son dönemde iyice netameli hale gelen, neredeyse her şirket için “battı, batacak” dedikoduları dolaşan -kimi de batan- konut inşaatı sektöründe Erden Timur’un tek başına yarattığı d.eğer, ona yakından bakmayı hak ediyor. Evvela Erden Timur’un ne iş yaptığını netleştirmek gerek. Bir inşaatçı? Müteahhit? Gayrimenkul geliştirici? Tek başına hiçbiri Timur’un yaptığını karşılamıyor. Timur’un başarısı da, bu kalıpların üzerine oturmamasından kaynaklanıyor.

Mersin, Tarsus Amerikan Koleji’nin ardından Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden yeni mezun olmuş 22 yaşındaki genç adam, baba evinde metrekarelik dairenin -o gün ablasının söz merasimi olmasa girilmeyecek- büyük salonunda olan bitenleri izlerken akimdan geçen, felsefe eğitimi almış, ‘sol düşünceye’ yakın babasının adalet kavramı ile içinde bulundukları evin büyüklüğünün uyuşmadığı. Gece bittiğinde kapıları kapanacak metrekarelik salon, bir dahaki resmi aile davetine kadar böyle kalacak ve “bu işte bir hata olmalı” ona göre. İşte o “hata”yı Mersin’de, o yıl “Fold Home” konseptini yaratarak düzeltti Erden Timur.

Enerji, lojistik ve turizm şirketleri bulunan doğumlu babası Musa Timur’un o dönemdeki sağlık sorunları nedeniyle ilgilenemediği bir konut projesini bitirmek, Erden Timur’un inşaatla ilk imtihanı oldu. Üstelik bu “devrimci” bir imtihandı. Daireler Mersin için küçük sayılan ölçekteydi ( metrekare) dolayısıyla talep oluşmama riskli vardı. Fakat binada müzik odasından davet odasına kadar dokuz ayrı birim yer alıyordu.

O günlerde Timur “metrekare az ama her an ihtiyacınız olmayan ve gerektiğinde size ait olacak tüm odalarınız var. Böyle bir model İstanbul’da bile yok” diye anlatıyordu Mersinli müşterilerine. Maya tuttu. Mersin’deki ikinci inşaatı, üç bloktan oluşan 17’şer katlı binalar oldu. Onlar da hızla satıldı. Projelerde patron değil, babası Musa Erden’in maaşlı elemanıydı. İşi teslim ettiğinde İstanbul’a geldi. Babasından sermaye almayı kabul etmemişti. “Nef’in iş modeli Mersin’de şekillendi” diyor Erden Timur, “Satış sistemim de aynı oldu hep. Zihinde oluşabilecek ve ancak en saplantılı insanın sorabileceği detayları daha sormadan yanıtlamak üzerindeydi bu sistem. Soru-cevap olduğunda psikolojik olarak saiışçmm yanıtı çok muteber değildir çünkü. Kimse tanımazdı beni İstanbul’da, herkesi bu konsepte ikna ederek başladım işe. Sermayem Mersin'deki deneyimindi. Hem işin içinde aile kapitali olsaydı kardeşler arasında olmasa da, ikinci kuşak arasında hesaplar karışabilirdi.”

‘Hayata neden geldik, görevimiz ne?’ soruları yıllardır kafasını meşgul etmişti Timur’un. “Hangi konuda yetenek vermişse Allah, muhakkak o konuda bir görevi var insanın diye düşündüm daima” diyor. Mersin’deki başarısı Timur’a, aradığı cevabı verdi. O yıllara kadar siyasete atılıp ülke yönetimine aday olmayı hayal etmiş, hukuk eğitimini de bunun için almıştı. Batı Türkistan’dan ’lerde Türkiye’ye gelen aile büyüklerinin köklerine saygıyla seçtiği Timur soyadını, şimdi o aynı saygıyla, kurduğu şirkete verecek adını “Timur Gayrimenkul” koyacaktı. Timur Gayrimenkul’e      ait Nef markasını kamuoyu ’da, İstanbul, Gültepe’deki “Nef ” ile duydu. Daha önce Kemerburgaz’da patentini aldığı Fold Home

konseptiyle bir proje yapılıp satılmıştı ancak bu proje, ‘Nef’ adını duyurmak için doğru lokasyonda değildi Erden Timur’a göre. Zira Timur’un hedefi kimsenin göz dikmediği hatta belki de akıllara bile gelmeyen bir alandı. “Dünyada hiç uluslararası konut markası yok” diyor Timur, “Peki konut uluslararası marka olamayacak bir şey mi?” Tüketicinin en ufak bir ürünü alırken bile markaya önem verdiğini söyleyerek soruyu kendisi cevaplıyor: “Ev en pahalı alım ve hayatta ortalama bir defa almıyor. Dolayısıyla tabii ki markalı olmasına önem verilir. Mesele, dünya pazarında marka arzının olmaması. Trump’m binaları bile birkaç lokasyonda var. Bu işin ilk uluslararası markası Nef olacak” diye anlatıyor. İş planı tam da bu ana fikrin üzerine kurulu.

Timur’un Mersin’deki projeleri bitirdikten sonra London Schoool of Economics’teki mastırı için gittiği Londra ve sıkça ‘keşif turlarına’ çıktığı ABD’de yaptığı bu tespit ve hedef, tüm adımlarına yön verdi. Kemerburgaz yerine Gültepe’deki Nef ile pazara giriş yapması da işte bu yüzdendi. Sonuçları göz kamaştırıcı oldu. “Gültepe, Telsizler” denen yerde metrekaresi 4 bin liradan daire 90 günde satıldı. Bölge 'sınıf atladı' Artık Telsizler değil, “Levent” olarak anılıyor. Nef’in iki projeden o yılki karı milyon lira oldu. Timur Gayrimenkul’un ofisine iş başvurusu için gelenlerin, şirketin Erden Timur’dan başka ‘elemanı’ olmadığı anlaşılmasın diye büyük bir sevgiyle bahsettiği eşinin insan kaynakları müdürü gibi çalıştığı günlerden sonra hızlı bir gelişme!

İlerleyen yıllarda hız kesilmedi. Hasılat paylaşımı veya arazi satın alma yöntemi ile gerçekleşen projelerde, ’te milyon cirodan sonra ’ye kadar sırasıyla 1,1 milyar, 1,2 milyar, 1,4 milyar lira olarak gerçekleşen ciro, bu yılın ilk sekiz ayı için 1,9 milyar lirayı gördü. Tamamlanan proje sayısı 25 (10 binden fazla konut), tamamlanan projelerin satış oranı yüzde Şu an 10 şantiyede toplam
1 milyon 98 bin metrekare (7 bin ünite) inşaat devam ediyor. Satışa sunulan projelerde ilk 90 günde satışların yüzde 70,4’ü tamamlanıyor. ’de inşaatı biten projelerde satış oranı yüzde İstanbul ve Bodrum’da 2,7 milyar liralık arsa stoğu var. Bilançoya bakıldığında ise 4 milyar lira aktif büyüklük, yüzde 20’si kısa vadeli, yüzde 80’i uzun vadeli ( yıl) 1 milyar liralık kredi ile son derece makul bir tablo var.

Erden Timur’un yükselişinde etkili olan bir unsur da ortak iş yapmaya her zaman sıcak bakması. bu açıdan bereketli bir yıl oldu Nef için. Timur’un ortaklık kurduğu ilk isim, Nef’in projesinden ofis aldığı sırada tanıştığı Nezih Barut oldu. ’te Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut’un gayrimenkul şirketiyle ortak “BTE Kağıthane Gayrimenkul” kuruldu. Nef’in yüzde 62,5, NBG (Nezih Barut Gayrimenkul) şirketininse yüzde 37,5 oranında hissedar olduğu BTE çatısı altında “NEF 03 Kağıthane”, “NEF 12 Merter” ve “NEF 13 Merter” projeleri var. Aynı yılın sonuna doğru İş GYO ile bir ‘iyi niyet anlaşması’ imzalandı. Ardından Topkapı’da Şişecam’a ait arsayı milyon dolara satın alarak yarı yarıya ortak olan iki şirket, dört etaptan oluşan “inİstanbul” projesini inşa ediyor. Bu projede 2 bin konutun 2 bin ’ü satıldı, bin ’e yakını teslim edildi. Erden Timur’un geçen yıl inşaatına başlanan Nef Çekmeköy’deki ortağı ise Fiba Holding. Projenin birinci etabı, konutluk Nef Çamlıtepe iki gün içinde satıldı hatta bu rekor notere tasdik ettirildi.

Kurulduğu ’dan beri giderek artan proje ve hasılatın altında yatan ana kurgu hiç değişmedi: “Fold Home”. Nef ile ortaklık yapan holdinglerin ve nihai tüketicinin bu derece teveccüh ettiği Fold Home, bir eve sığmayacak -sığsa saray olacak- tüm odaların ‘katlanıp’ istendiğinde eve dahil olması anlamım taşıyor. İçeriğinde sanat, yemek, misafir, spor, davet, çamaşır ve ütü odası gibi 26 farklı -ve patentli- konsept oda var. Buna göre örneğin 65 metrekarelik daire sahibi, o sırada ihtiyaç duyduğu odaya cüzi bir ücret ödeyerek (mesela sinema odası için 10 lira kadar) kullanabiliyor. Örneğe konu evin fiyatı bin lira. Maliyet/fayda marjının yüksekliğine gösterilen bir teveccüh bu. “Fakat tek başına yeterli değildi” diyor Timur.

Nef konsepti, temelini paylaşım ekonomisi ve mülkiyeti özgürleştirmek kavramlarından alıyor. “Neden az kullanılan alanların mülkiyetine tek başına sahip olunsun? Neden herkesin 10 bin metrekare evi olmasın?” sorularıyla şekillenen Fold Home’a bu kez “Neden bir kentten ev alınca diğerleri de senin olmasın?” sorusuyla gelen “Fold City” eklenecek. “İnsanın gücünü azaltan, sonuç odaklı olmasıdır. Yaratıcılığı öldürüyor sonuç odaklı olmak. Amaca giderken dünyayı veya duyguyu en büyük öncelik yaptığında çok daha güzel işler ortaya çıkıyor” diye anlatmaya başlıyor “Fold City”i Erden Timur: “Yani yine mülkiyeti özgürleştirme kavramı var işin içinde. Şu an Nef’den ev almış veya kirada oturan kişilerin İstanbul’da 25 tane daha evi var ama henüz haberleri yok. Altı yıldır yönetim planlarının hepsinde yazdırıyorum bunu. Hayatı kolaylaştırıcı bir yaklaşımdan söz ediyorum Diyelim trafikte sıkıştınız. En yakın Nef’in kişisel ofiste yapın toplantınızı. İşten çıktınız en yakın Nef’te spor yapın. Eğlenceden geç çıktınız, eve dönmeyin en yakın Nef’in misafir evinde kalın.”

Peki altı yıldır yönetim planlarına konulan kullanım hakkı neden işlerlik kazanmadı henüz? İşte burada Erden Timur’un payla-şımcılıktan ilham alan iş modeline rekabetçilik ekleniyor. Nef’in proje sayısına atfen, “Konutta şu an zaten maç

Üzerine eklediğimiz her özellikle daha da zor taklit edilebilir veya taklit edilemez oluyoruz” diyor (İyi haberi verelim; Nef’te yaşayanlar birkaç ay içinde telefonlarına Fold City aplikasyonu indirmeye hazır olsunlar).

İş modelini anlatırken sıklıkla tasavvuf ve Kari Marx’tan referans alıyor. İnşaat işiyle bu iki öğretinin yan yana durması tuhaf gelse de Erden Timur, “İkisinin de temeli insanın insanca yaşaması, hayattaki yolculuğu” diyor ve ekliyor: “İçinde anlam olmadan, dümdüz lüks binalar yapmak sonuca yani ‘çok zengin’ olmaya odaklı bence. İşte orada ‘bu dünyadaki görevim ne?’ sorusun cevabı bulanıklaşıyor. Çok zengin oldum, e sonra? Zaferden değil seferden sorumluyuz yani topluma katkı sunmakla mükellefiz.”

Bu noktada şirketin dağıtılabilir karının tamamının ’te kurduğu Nef Vakfı’na aktarıldığını da belirtiyor. ’de 25 milyon liranın aktarıldığı vakfın odağında eğitimden sanata insan mutluluğu var. Beş yaşında kızı ve bir yaşında oğlu olan Erden Timur, çocuklarına ‘miras’ bırakmamaya da kararlı. “Geleceğin ‘garanti’ olması miras yoluyla sağlanabilecek bir şey değil çünkü. Kendileri bulacaklar hayattaki görevlerini ve öyle yürüyecekler” diyor.

‘Timur’un yolu’ ise ta en başında belirlediği eksende genişleyerek devam ediyor. İstanbul dışında ilk proje ’da başlayan 1,1 milyar lira yatırım tutarındaki Bodrum Yalıkavak oldu. Bunu Gölköy (1 milyar lira) izledi. İstanbul’da ise Kandilli ve Nakkaştepe projeleri başlatıldı. Bu projelerin ortak noktası Nef’in lüks segmentine işaret eden “Nef Reserve” kimliği altında toplanmaları. Reser-ve serisini açıklamak için metrekare fiyatım belirtmek yeterli olacaktır: En büyük konut metrekare ve 7 milyon bin euro; en küçük konut 89 metrekare ve bin euro.

Reserve’lerin, diğer Nef serileriyle ve yurtdışmda-ki Nef projeleriyle ortak noktası ise hepsinde kullanılan her detayın uluslararası başarılara imza atmış mimarlar ve tasarım ofisleri tarafından özel olarak yapılması. Nef için çalışanlar arasında Bentley, Alessi gibi markalarla işbirliği yapan Dror Stutido; Coca Cola, Starbucks, Diesel için çalışan Formavision; Moma, Habitat, Dom Perignon işleriyle bilinen Harry Alen gibi isimler var. Onların tasarladığı bir oda konsepti veya lavabo, seramik, armatür gibi ürünler Türkiye’deki üreticiler tarafından üretiliyor ve Nef markasını taşıyor. Erden Timur, “Dünyadaki en pahalı evi de alsanız size pazarlama aracı olarak sundukları şey ‘lokasyon’dur. Niye? Değerlerin hepsi birbiriyle aynı olduğu için tek fark odur çünkü. Fakat bu da bir noktada fark olmaktan çıkıyor; başkası senin yanma gelip bina yapıyor. Mesela Manhattan 57’nci Cadde’de iki proje 80 milyon dolara bir daire alacaksınız ama size sunulan özelliklerin yüzde 90’mı ‘şu İtalyan armatür kullandık, şu İngiliz kapı kolu kullandık’ bilgisi oluşturuyor. Çıkıyorsun, metre sonra aynı musluğu maksimum beş-altı bin dolara alıyorsun. Bunu değerli bulmuyorum. İçeride de ana mimariye uygun, özel ürünler olmalı. Mevcut markaların serilerinden musluk seçerek olmaz” diye açıklıyor özel tasarım ürün kullanmalarının nedenini. Ne var ki sebep sadece bu değil. Zira Timur, inşaat sektöründe ‘endüstriyel üretim’ ilkeleriyle çalışılması gerektiğine inanıyor. “Uluslararası markalaş-ma için katmadeğer üretmek şart. Fold Home bir katma değerdir. Kullanılan ürünlerin de bize ait olması başka bir katma değerdir” diyor. Diğer bir deyişle Nef, kendi kendisinin tedarikçisi. Nitekim BYM Residential UK ile geliştirilen, Brentford bölgesinde 73 daireden oluşan ve satışları son çeyrekte başlayacak (fiyatları bin bin pound “Nef Brentford London”da kapı kolundan seramiğe kalem ürün Türkiye’de üretilecek ve Nef markasını taşıyacak. Tıpkı Türkiye’deki projelerde olduğu gibi.

Nef’in Mersin’de başlayıp İstanbul ve Bodrum’a yayılan projelerindeki Fold Home modeli, yurtdışmdan yoğun talep görünce Ocak ’de Nef Global’i kuran Erden Timur, “Daha üçüncü ayında tam 62 şirket ortak proje yapmak için teklif sunmuştu. Bu sayı bugün Hepsi için kesin kuralımız, projelerin Nef markasıyla yapılması” diyor. ’da New York, Washington, Chicago, Londra ve Berlin’de üzerinde Nef yazan binalar göreceksiniz, şaşırmayın. Türk inşaat sektörü şimdiye kadar yurtdışında altyapı projeleriyle biliniyordu. Ancak aynı anda beş metropolde lüks konutta bir Türk markasının bulunacak olması ilk kez gerçekleşecek. Ve bu daha birinci adım, “Üzerinde Nef yazan -şimdilik projeyle dünya tanıyacak bu markayı” diyor Timur, Fold City projesinin dünya ölçeğinde de yapılacağını ekleyerek.

Nef Global’in yurtdışı projeleri ağırlıklı olarak “Fold” konseptinin franchise’mm verilmesi diye özetlenebilir. Bunun yanında şirketin yurtdışmdan ortakları olması Nef Global’in kurulduğu öncesine dayanıyor. Mart ’de Türkiye’de gayrimenkul geliştirmek için 55 milyar euro bilanço büyüklüğüne sahip, 65 ülkenin ortak olduğu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ortaklığa imza atılması bu kulvardaki en dikkat çekici işlerden. İlk beş yıllık planda 5 bin üniteli konut projeleri ve 6 bin yatak kapasiteli akademik rezidans projeleri geliştirilecek. İlk proje öğrenci yurdu konsepti olan ve patenti Nef’e ait “Novu”nun uygulanacağı Sütlüce Novu. “EBRD ile Avrupa’da da konut, öğrenci yurdu ve yaşlı bakım evi yapacağız” diyor Erden Timur.

Konuşma sıklıkla sofradaki yemekleri ikram etmesiyle kesiliyor ancak onun yemekle pek arası yok. Günde dört saat uyuyor. Akimdan hızla geçenlere konuşma hızı yetişemiyor. Yarım bıraktığı cümleden bir başka konuya atlıyor, tekrar o yarım cümleye dönüp konuyu tamamlıyor Detaylara karşı yüksek bir dikkati, güçlü bir hafızası var yaşındayken üniversitede tanıştıkları eşinin o gün ne giydiğini, tasarımcı Harry Allen’den Fold Home ünitelerinden Gusto Odası’m tasarlamasını istediğinde onun çizdiği ilk taslağı hatırlayacak kadar hem de.

Erden Timur’un, baba evindeki söz merasiminde şekillenen fikrinden, konut inşaat sektöründe dünyada bulunmayan ‘küresel marka’ yaratmaya uzanan başarısında, en küçük detayı bile gözden kaçırmaksızm gerekeni ‘harfiyen’ yerine getirmesi yatıyor, bu belli Ne var ki küresel marka olma yolunda diğer gerek şartı da gözden kaçırmış görünmüyor: Sağlam bir nakit akışına sahip fînansal tablo -Türkiye’de yaşanan döviz gerilimine rağmen “İnşaatta nakit akışım yönetmek diğer sektörlere göre biraz daha kolay aslında. Projelerimizin hızını ayarlayarak harcama hızını metropolde lüks konutta bir Türk markasının bulunacak olması ilk kez gerçekleşecek. Ve bu daha birinci adım, “Üzerinde Nef yazan -şimdilik projeyle dünya tanıyacak bu markayı” diyor Timur, Fold City projesinin dünya ölçeğinde de yapılacağını ekleyerek.

Nef Global’in yurtdışı projeleri ağırlıklı olarak “Fold” konseptinin franchise’mm verilmesi diye özetlenebilir. Bunun yanında şirketin yurtdışmdan ortakları olması Nef Global’in kurulduğu öncesine dayanıyor. Mart ’de Türkiye’de gayrimenkul geliştirmek için 55 milyar euro bilanço büyüklüğüne sahip, 65 ülkenin ortak olduğu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ortaklığa imza atılması bu kulvardaki en dikkat çekici işlerden. İlk beş yıllık planda 5 bin üniteli konut projeleri ve 6 bin yatak kapasiteli akademik rezidans projeleri geliştirilecek. İlk proje öğrenci yurdu konsepti olan ve patenti Nef’e ait “Novu”nun uygulanacağı Sütlüce Novu. “EBRD ile Avrupa’da da konut, öğrenci yurdu ve yaşlı bakım evi yapacağız” diyor Erden Timur.

Konuşma sıklıkla sofradaki yemekleri ikram etmesiyle kesiliyor ancak onun yemekle pek arası yok. Günde dört saat uyuyor. Akimdan hızla geçenlere konuşma hızı yetişemiyor. Yarım bıraktığı cümleden bir başka konuya atlıyor, tekrar o yarım cümleye dönüp konuyu tamamlıyor Detaylara karşı yüksek bir dikkati, güçlü bir hafızası var yaşındayken üniversitede tanıştıkları eşinin o gün ne giydiğini, tasarımcı Harry Allen’den Fold Home ünitelerinden Gusto Odası’m tasarlamasını istediğinde onun çizdiği ilk taslağı hatırlayacak kadar hem de.

Erden Timur’un, baba evindeki söz merasiminde şekillenen fikrinden, konut inşaat sektöründe dünyada bulunmayan ‘küresel marka’ yaratmaya uzanan başarısında, en küçük detayı bile gözden kaçırmaksızm gerekeni ‘harfiyen’ yerine getirmesi yatıyor, bu belli Ne var ki küresel marka olma yolunda diğer gerek şartı da gözden kaçırmış görünmüyor: Sağlam bir nakit akışına sahip fînansal tablo -Türkiye’de yaşanan döviz gerilimine rağmen “İnşaatta nakit akışım yönetmek diğer sektörlere göre biraz daha kolay aslında. Projelerimizin hızını ayarlayarak harcama hızını istediğimiz gibi dengeleyebiliyoruz. Son 14 projenin tesliminde nakit rezervimiz milyon liranın altına düşmedi” diyor.

Nitekim Erden Timur, güçlü nakit akışı için farklı enstrümanlar kullanmaktan çekinmiyor. Bundan üç yıl önce Sermaye Piyasası Kurulu, Timur Gayrimenkul’un milyon liraya kadar borçlanma aracı ihraç başvurusunu Mayıs tarihinde onaylamıştı. Tahvil ihraç kararının isabetli olduğu, tam üç yıl sonra JCR tarafından hazırlanan raporla tescil edilecekti. Nef, îş Yatırım aracılığıyla (ki bu ‘tanışma’dan İş GYO ile yapılan inîs-tanbul projesi doğdu) ilki Mayıs ’te milyon lira tutarında, İkincisi Ekim ’te 75 milyon lira tutarında iki adet uzun vadeli tahvil ihracı gerçekleştirmişti. Bu haliyle Nef, sektörde tahvil ihracı yapan ilk şirket oluyordu. Üstelik ilk ihraç 50 milyon olacakken talep doğrultusunda milyon liraya çıkarılmıştı. Bugüne kadar milyon liralık tahvil ihracı yapıldı ve ödendi. Şirket, bu yılın haziran ayında milyon liraya kadar yurt içinde halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcıya borçlanma araçlarının ihraç edilmesine karar verdi. Bunların gerçekleştiği esnada uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Mayıs ’deki son değerlendirmesinde Nef’in kredi notunu iki basamak birden artırarak A+’ya çekmişti. Nef böylece, JCR reyting listesine göre en yüksek notlu gayrimenkul şirketi oldu.

JCR’ın kredi notunu artırırken yaptığı gerekçelendirme, dördüncü saatte ancak kahvelere geçebildiğimiz sofrada Erden Timur’un anlattıklarının teyidi gibiydi. JCR kredi artış raporunda, “Nef’in bu yıl ilk çeyrekte hedeflenenin üzerinde bir satış performansına sahip olmasını, geçen yılki satış hedeflerini tutturmasını, üst-segment projelerle önümüzdeki dönemlerde satış gelirlerinde ve karlılık performansında artış beklenmesini, sermaye piyasası araçlarını kullanarak farklı finansman olanaklarına erişim sağlama gücünü ve likit bir şirket olmasını” gerekçe olarak göstermişti.

Her şey yolunda görünüyordu yine de Erden Timur, ağustos ayında Timur Gayrimenkul’un sermayesini 52,4 milyon liradan milyon liraya artırıp özkayna-ğı 1 milyar lira seviyesine çıkardı. Böylece özkaynak/borç oranı 1 seviyesine gelmişti. Bu hamle boşuna değildi. O sırada para piyasalarındaki yüksek dalgalanmaya karşı güven telkin ediyordu evet ama daha önemli bir nedeni vardı. Erden Timur -adını açıklamadığı- İsviçreli bir sigorta şirketiyle Türkiye’de “bina tamamlama sigortası” çıkartılması için görüşmelerin son aşamasına gelmişti. “Bir kefalet havuzu limiti çıkarılıyor, bunun için bilanço güçlülüğüne bakılıyor” diye anlatıyor. Her adımı, çıktığı “sefere” hizmet eden Erden Timur, sermaye artırımıyla İsviçrelilere de güven ortamı sağlamış oldu. “Bu sigorta ile devam eden bütün projelerimizi güvence altına almış olacağız, işlemler devam ediyor. Yakında sonucu açıklayacağız” diyor.

“Zaferden değil, seferden sorumluyuz” felsefesiyle hareket eden Erden Timur’un seferi, onu “küresel marka” olarak zafere de taşıyacak. Öyle görünüyor ki buna şahit olacağımız günler uzak değil. 

NEF’İN HİNTLİ ORTAĞI KİM?

Nef Globalin Londra ve Hindistan’da ortak proje geliştirmek için iyi niyet anlaşması imzaladığı Embassy Living firması, Hindistan’ın en büyük ofis geliştiricisi Embassy Group’un bir iştiraki. Hindistan’da bugüne kadar milyon metrekare ofis, konut ve otel yatırım! gerçekleştiren firma aynı zamanda ortak kullanımlı ofis şirketi WeWork’un Hindistan’daki tek ortağı. Dünyanın önde gelen yatırım fonlarından Blackstone’ın ortak olduğu Embassy Group; Hindistan’daki Hard Rock restaurantlarının sahibi ve aynı zamanda Four Seaons Residence ve Hilton otellerinin de mülk sahibi. Hindistan’da toplam 4 milyon m2 arsa stoğuna sahip firma, Avrupa’da Londra ve Sırbistan’da, Asya’da ise Malezya’da yatırımlara sahip. Yakın zamanda halka açılacak olan Embassy Group’un analist raporlarına göre Hindistan’ın en büyük GYO’su olması bekleniyor.


“DEMOGRAFİK YAPI İNŞAATI DURDURMAZ”

Timur Gayrimenkul için gelişmeler iyi fakat sürdürülebilir mi? Türkiye’de inşaat sektörü nereye kadar gidecek? Duracak mı? Erden Timur “Yeni konut üretimi, toplam talebi karşılamıyor ki dursun” diye söze başlayıp hesap yapıyor: “Türkiye'nin demografik yapısı inşaatın 'durmasına’ müsait değil. Örneğin ’de bin çift evlenmiş, bin kadarı boşanmış. Buna üniversite ve diğer sebeplerden başka eve taşınanları ekleyin. Ortalama bin kadar bir demografik ihtiyaç var zaten. Yılda bin konutun da yenilenmesi gerekiyor. ’e gerçekleşen konut arzı toplam bin adet. En kaba hesapla bile arzda açık olduğu görülüyor. Diğer yandan maddi durumumuz kötüleşince mesela otomobil almayıp toplu taşıma kullanabiliyoruz ama evden vazgeçip çadırda yaşayamazsınız; iç güvenlik meselesi bu, kendi ikamet adresiniz olmalı. Dolayısıyla ikamesi olmayan bir temel ihtiyaç barınma. Hal buyken inşaattaki üretimin ‘sürdürülebilir’ olmaması mümkün değil.”

Erden Timur inşaat sektöründe iflas eden ve iflas dedikodusuna konu olup yatırımcısını zora sokan şirketlerle ilgi görüş bildirmekten imtina ediyor fakat ekosistemin doğru kurgulanmasının yatırımcının lehine olacağını söylüyor. bankacılık krizinde, BDDK ile nasıl^üçlü bir bankacılık sistemi yerleştiyse inşaatta da benzer bir denetleme mekanizmasının işlerlik kazanmasıyla sektördeki dalgalanmaların önüne geçilebileceğine inanıyor. “50 müteahhit uysun buna fark etmez, sonuçta tasarruf sahibi için piyasa dalgalanmalarında dahi yatırım yapacağı korumalı alan yaratılmış olur” diyor.


Erden Timur'un yolu!

Nef’in, New York’un köklü geliştiricilerinden Avdoo & Partners ortaklığında gerçekleşen New York projesi Saint Marks Place 21 Ocak’ta satışa çıkıyor. 12 katlı olan ve kaba inşaatın tamamlandığı proje, ’in son çeyreğinde teslim edilecek. Projede fiyatlar Bin dolardan başlıyor ve yüzde 10 peşinat ile kalan ödemeyi teslimde yapma fırsatı bulunuyor. milyon dolar proje büyüklüğüne sahip, 9 metro hattının kesişiminde yer alan projeden Manhattan Central Park’a ulaşmak ise metroyla sadece 10 dakika. 

Nef, Avrupa başkentleri ve Kazakistan’ın ardından dünyanın en önemli metropolü New York’taki projesi için satış tarihini açıkladı. 21 Ocak’ta satışa sunulacak Saint Marks Place, Brooklyn’in en gözde caddesi olan 4. Cadde üzerinde yer alıyor. Nef’in patentli “Foldhome” konseptinin Amerika’daki temsilcisi olacak projenin teslimi yılının son çeyreğinde gerçekleşecek. Brooklyn’in en gözde caddesinde, kahverengi tuğlalardan yapılmış birbirine bitişik evleri ile ünlü mahallesi Boerum Hill’de yer alan ve Brooklyn denildiğinde ilk akla gelen Park Slope, Gowanus, Fort Greene, Cobble Hill ve Downtown Brooklyn’in de tam ortasında bulunan 12 katlı projede kaba inşaat tamamlandı. 

Nef bilançosunu açıkladı, yılı projelerini duyurdu - Resim : 1

Brooklyn’in en önemli ulaşım durakları olan ve 9 metro hattının kesişiminde yer alan Atlantic Avenue ve Barclays Center istasyonlarına 3 dakika yürüme mesafesinde yer alan projeden Manhattan Central Park’a ulaşmak ise metroyla sadece 10 dakika. 

BİN DOLARDAN BAŞLIYOR, 30 YIL KREDİ İMKANI

Nef’in Foldhome konseptinin de yar aldığı projenin dış ve iç cephesi, klasik öğelerden ilham alan INC Architecs imzası taşıyor. Terrain’in yenilikçi peyzaj tasarımının Avdoo & Partners’ın karakteristik yaklaşımıyla bir araya geldiği Nef Saint Marks Place, New York’un ortasında geleneksel değerler ile modern tasarımı birlikte sunuyor. Rezidansların yüzde 80’inin dış mekana ve geniş balkonlara sahip olduğu proje, Frederick Law Olmstead ve Calvert Vaux’nun başyapıtlarından Prospect Parkı ve Fort Greene Parkı arasında, yeşil alanlara sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Toplam 12 kattan ve rezidanstan oluşan proje için belirlenen teslim tarihi ise yılının son çeyreği. Daire çeşitleri ise stüdyodan 4+1’e kadar değişen geniş bir yelpazede. Milyon Dolar proje büyüklüğüne sahip projede yer alan stüdyo dairelerin fiyatı bin dolardan başlıyor. Projede bir eve %10 peşinatla sahip olunabiliyor, kalan %90 ödemenin büyük kısmı da teslimde 30 yıl vadeli kredi kullanılarak yapılabiliyor. Düşük kredi faizi ve 30 yıla varan vade imkanı nedeniyle yatırımcı, teslimden itibaren evini de kiraya vererek ayda sadece dolar ödeyerek ev sahibi olabiliyor.

NEF, 'DE 1 MİLYAR 52 MİLYON LİRA CİRO ELDE ETTİ

’yi teslim yılı ilan eden Nef, 1 milyar 52 milyon TL satış cirosu elde etti. Cironun yüzde 23’ü ise Nef online üzerinden gerçekleştirildi. Sadece 1 Nisan'dan itibaren Nef Online üzerinden ’ün üstünde sunum gerçekleştirildi. 

Bodrum’da da Yalıkavak ve Gölköy’ün ardından üçüncü proje olarak Hebil koyunda Nef Reserve Hebil’i devreye alan alacaklarını açıklayan Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “Yine İstanbul’da Nef Reserve Kandilli projesinde ‘Koru Blokları’nı yakında satışa çıkacağız. Kazakistan’daki Nef Uptown projesinin ilk etabı yılı içerisinde teslim edilecek. yılında Nef Reserve Yalıkavak, Nef Reserve Gölköy ve Nef Bahçelievler teslim edilecek. Yeni Nef arsa projeleri satışa çıkacak.” dedi.

"SON 6 AYDA KONUT TESLİM ETTİK"

başında, bu yılı teslim yılı olarak ilan ettiklerini açıklayan Erden Timur, “Nef olarak pandemi döneminde de çalışmalarımıza hiç ara vermeden devam ettik ve son 6 ayda tapusuyla beraber teslim ettiğimiz konut sayısı olarak gerçekleşti. Son 6 ay içerisinde Nef Çekmeköy Çamlıtepe’de konut ve mağaza, Nef Sancaktepe’de konut ve mağaza, İnistanbul Konsept’te konut ve mağaza, Nef Bahçelievler’de konuttan oluşan 1. etap, Nef Reserve Yalıkavak’ta da villa ve rezidanstan oluşan ilk etabın teslimleri gerçekleşti. Yılın 9 ayının pandeminin etkisi altında geçtiği göz önüne alınınca 1 milyar TL’yi aşan satış ciromuzla nispeten iyi bir yıl geçtiğini söyleyebiliriz. Öte yandan son yıllarda dijital pazarlama metotlarına yaptığımız yatırımların meyvelerini pandemi sürecinde topladık. ’de satışımızın yüzde 23’ünü online olarak dijital satış ofisimiz Nef Online üzerinden gerçekleştirdik.” dedi.

TESLİMLER BU YIL SÜRECEK

Nef; Gölköy ile Hebil projelerini ve Yalıkavak ile Bahçelievler projelerindeki kalan etapları da yılı içerisinde teslim edecek. Nef ayrıca, kabası biten Kazakistan’daki Nef Uptown projesinin 10 bloktan oluşan ilk etabını da yılında teslim edecek. 

En fazla kar getirisi olan gayrimenkul yatırımı olan arsa segmentinde, Hirfanlı Baraj gölü kıyısındaki Nef City 82 dışında bu sene yeni arsa projeleri açıklayacakları bilgisini veren Timur, “Burada beklediğimizden fazla talep görüyoruz. Bunun sebebi en fazla kar getirisi olması ile birlikte, kurumsal ve güvenilir bir alternatif sunmamızdan da kaynaklanıyor. Hukuki ve teknik analizi güvenilir danışmanlar tarafından tamamlanmış sorunsuz arsalara yatırım imkanı sunuyor olmamız, yine uluslararası mimarlık firmaları tarafından yapılmış masterplan ve konsept çalışmaları, gelişme potansiyeli yüksek bölgelerde imarlı, ruhsat almaya hazır arsalar sunmamız etkili. Ulaşılabilir fiyat ve ödeme koşullarıyla arsa alımını kolaylaştıran yatırım modelimiz ve de arsanın değerlenmesini beklerken arsa üzerinde teslim edilecek mobil evlerde oturum imkanı yatırımcıyı cezbediyor” dedi.

Kaynak: Haber Global

nef

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI HAKKINDA AYDINLATMA METNİ

Bu Aydınlatma Metni, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) ile “Aydınlatma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” kapsamında veri sorumlusu sıfatıyla, Esentepe Mahallesi, Ali Kaya Sok. No:3/22 Şişli/İstanbul adresinde mukim Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Yatırım A. Ş. (kısaca “Timur Gayrimenkul” olarak anılacaktır) tarafından hazırlanmıştır. Timur Gayrimenkul tarafından kişisel verilerinizin korunmasına yönelik güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

KVKK ve ilgili mevzuat tahtında veri sorumlusu sıfatını taşıyan Timur Gayrimenkul ile www. monash.pw web sayfası vasıtasıyla sağlanan hizmet ve ürünlerle ilgili olarak; sosyal medya platformları (facebook, instagram vb.) ve çevrimiçi mecralar (sizi arayalım iletişim formu, destek merkezi, canlı destek, görüntülü görüş, vb.) üzerinden Timur Gayrimenkul ile paylaştığınız ad-soyad gibi kimlik verileriniz, iletişim (telefon, adres, e-posta vb.) verileriniz, müşteri işlem ve pazarlama (seçtiğiniz ürün vb.) verileriniz ile işlem güvenliği ile ilgili (IP bilgisi vb.) verileriniz; Timur Gayrimenkul tarafından söz konusu form içeriğinde belirtilen talep ve önerilerinize yanıt verilebilmesi, Timur Gayrimenkul’ün ürün/proje ve hizmetleriyle ilgili olarak sizlerle iletişim kurulması amaçlarıyla işlenmektedir.

Timur Gayrimenkul departmanlarınca; ürün ve/veya hizmetlerin satış öncesi, ürün / hizmet satış ve satış sonrası/ destek, üretim ve operasyon süreçlerinin (aracı kurum ve/veya aracı kurum çalışanları ile anket faaliyetleri bu kapsamda talep yönetimi, vb.) süreçleri veya pazarlama süreçlerinin ( ürün tercihlerinize göre farklı zamanlarda size sunulacak kişiye özel teklif, kampanya ve sair faydalara ilişkin tanıtım, bilgilendirme ve ticari elektronik ileti faaliyetleri gibi) yürütülmesi ve Timur Gayrimenkul’ün tabi olduğu mevzuat gereğince icra etmekle yükümlü olduğu hususların icrası amaçlarıyla sınırlı olarak işlenmektedir.

Timur Gayrimenkul ile paylaşmış olduğunuz anılan kişisel verileriniz, Timur Gayrimenkul iş ortakları, tedarikçilerine (ajanslar, canlı destek platformu vb. teknoloji altyapı sağlayıcıları, iletişime geçtiğiniz facebook, instagram, whatsapp vb. ilgili sosyal medya platformu veya google vb. gibi dijital platformlar) ve NEF grup şirketlerine (Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Yatırım A.Ş., BT Bahçelievler Gayrimenkul ve Ticaret A.Ş., TT Gayrimenkul ve Ticaret A.Ş., TMR Gayrimenkul ve Ticaret A.Ş., Timur Şehircilik ve Planlama A.Ş., TG Meram Gayrimenkul Yapı ve Ticaret A.Ş.) yukarıda sayılan amaçlarla sınırlı olmak üzere aktarılabilecektir. Timur Gayrimenkul ya da yukarıda yer verilen aktarım yapılan üçüncü kişiler, kişisel verilerinizi, gerekli güvenlik önlemlerini almak kaydıyla Türkiye içinde veya dışında bulunan sunucularda veya diğer elektronik ortamlarda işleyip saklayabilir.

Yukarıda yer verilen kişisel verileriniz, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 5’inci maddesinin 2’nci fıkrasının (c) bendinde belirtilen bir sözleşmenin kurulmasıyla ilgili olarak gerekli olması (teklif verme ve sözleşme kurulması süreçleri açısından) (f) bendinde belirtilen veri sorumlusunun meşru menfaati ve ayrıca açık rızanız (pazarlama süreçleri açısından) hukuki sebeplerine dayalı olarak toplanmakta ve işlenmektedir. Kişisel Verileriniz, yukarıda zikredilen hukuki sebeplerle uyumlu olarak, ilgili hukuki sebebin iktiza ettiği (ilgilendiğiniz proje ile ilgili olarak talebiniz üzerine size belirli aralıklarla bilgilendirme yapılması gibi) süre, mevzuatta öngörülen süre ya da açık rızanız süresince KVKK ve ikincil mevzuatta öngörülen koşullarda muhafaza edilmektedir.
 
Dilediğiniz zaman Kanun’un 11’inci maddesi uyarınca sahip olduğunuz ve aşağıda yer alan haklarınıza ilişkin taleplerinizi “Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” uyarınca Timur Gayrimenkul’e yazılı olarak ya da KVKK’da açıklanan diğer yöntemlerle iletebilirsiniz. Timur Gayrimenkul olarak talebinizi mümkün olan en kısa sürede değerlendirecek ve en geç otuz (30) gün içinde sonuçlandıracağız.

  • Kişisel verinizin işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel verilerinizin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kanun’un 7. maddesinde öngörülen şartlar çerçevesinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kanun’un maddesinin (d) ve (e) bentleri uyarınca yapılan işlemlerin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • Kişisel verilerinizin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle aleyhinize bir sonuç doğurması durumunda itiraz etme,
  • Kişisel verilerinizin ilgili mevzuata aykırı olarak işlenmesi sebebiyle herhangi bir zarara uğramanız hâlinde zararın giderilmesini talep etme.

Saygılarımızla,
Timur Gayrimenkul

&#;NEF&#; markasının yaratıcısı, yıllık cirosu 1 milyar TL&#;yi geçen Timur Holding CEO&#;su Erden Timur, dağıtılabilir kârının yüzde 51’ini Nef Vakfı’na bağışlayarak değerlendiriyor. Kendi deyimiyle &#;önemli bir davası&#; var.

Nef’in Novu lansmanı için düzenlenen basın toplantısının üzerinden birkaç ay geçmeden, projenin bittiği noktada, Merter’deki Novu öğrenci yurt rezidansında Erden Timur ile biraraya geliyoruz. Şaşırtıcı hızla biten Novu, kısa sürede yüzde doluluk oranıyla da dikkat çekiyor. Resepsiyonda çocuğunu bekleyen anne ve babalar, küçük bir valizle lüks bir öretil çağrıştıran yurda giriş yapmaya hazırlanan öğrenciler… İçeride başka bir dünya var. Müzik odasında enstrümanlardan yükselen nağmeler, çamaşırhanede çamaşırlarını yıkayanlar&#; Bir grup öğrenci play-station oynuyor.

Londra’da bir arkadaşının oğlunu ziyarete gittiğinde Timur gördüğü öğrenci yurdundan etkileniyor. “Bu Türkiye’de de neden olmasın” diyor ve aklının bir köşesine yazıyor. Soyut proje, somutlaşmış olarak karşımızda. Fotoğraf çekimlerini gençlerle bir aradayken yapıyoruz. Nef’in her projesi kabul görüyor, dikkat çekiyor, hatta yıldızlaşıyor. Timur’a bunun sırrını soruyorum. “Yaptığımız işi aşkla yapıyoruz. Bence başarı kimin derdine ne kadar derman olduğumuz ile ilgili. Nef olarak felsefemizin temel sacayağı ‘dert ile dertlenmek.’ Derdi fark etmek, onu çözümlemeye çalışmak, bu yolda sınırları ve kalıpları aşmak ve bunun sonucunda kolektif bir fayda oluşturmak” diyor.

EN İNOVATİF GAYRİMENKUL ŞİRKETİ

Nef’in oluşturduğu fayda büyük. Son iki yılda hem ciro hem de satış adetleriyle büyük dikkat çekiyor. ’te 19 ulusal ve uluslararası ödülün sahibi oldu. Bunların arasında “Dünyanın En İyi Projesi” ve “Avrupa’nın En İnovatif Şirketi” gibi ödüller yer alıyor. ’te yaklaşık 2 bin konut sattı. Farklı mimari anlayışı ve her detayı dünyaca ünlü tasarımcıların imzasını taşıyan projeleriyle uluslararası gayrimenkul sektörüne farklı bir soluk getiren Nef, sektörde öncü konumda.

Nef yurt dışında da isminden söz ettiriyor. Yurt dışında hayata geçecek ilk proje, Nef New York. Global marka olma yolunda yurt dışı ve yurt içinde toplam 4,1 milyar TL değere sahip proje üretilecek. Timur, “Yatırımlarımıza devam ederken, finansal gücümüzü koruyacak ve artıracak sürdürülebilir büyüme stratejilerine odaklanıyoruz. Değişen dünyanın yeni dertlerine derman olmaya devam edeceğiz” diyor.

Nef markasıyla beş yıl içinde ABD ve Avrupa’nın 10 metropolünde yer almak hedefler arasında. Başta New York ve Chicago olmak üzere ABD’nin, öncelikli olarak Londra, Berlin ve Viyana olmak üzere Avrupa’nın metropollerinde yapılacak projelerde ünlü tasarımcılarla çalışılacak.

Timur, “Dünyada mülkiyet kavramını farklılaştırmak üzerine geliştirdiğimiz ancak henüz anlatmadığımız yeni bir modelimiz var. New York bunun için dama taşı. Bu muazzam buluşu ilk Amerika’da uygulamak ve buradan dünyaya yaymak istiyoruz. Napolyon’un bir sözü var, ‘Zeka cüretten ibarettir’ diye. Aslında biz orada hiç olmayan bir şey yaptığımız için, Amerikalılar bizden bunu talep ediyor” diyor.

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün Türkiye’deki en büyük problemlerinden biri markalaşma sıkıntısı. Öte yandan tasarımda özelleştirilme ve inovasyon eksikliği en belirgin eksiklikler olarak dikkat çekiyor. Timur işte tam da bu noktada neleri farklı yaptıklarını anlatıyor. Sektöre girerken nasıl bir derinlik aradığını şöyle özetliyor: “Ben hukuk okudum, ardından London School of Economics’te yüksek lisansa başladım. Babamın rahatsızlığı nedeniyle okulu yarıda bırakıp, dönmek durumunda kaldım. O sırada bize ait arazide yapılmakta olan bina yarım kalmıştı, müteahhit inşaatı tamamlayamamıştı. Bunu kendimiz tamamladık. Bu vesileyle sektörle ilgili kafa yormaya, genel uygulamaları sorgulamaya başladım. Üzerinde biraz düşününce, inşaat gibi köklü bir sektörün temelde gelişmekle birlikte bazı önemli noktalarda ciddi eksiklikleri olduğunu gördüm” diyor. Türkiye ve dünyada sektörün mevcut durumunu araştıran Timur, Londra, New York, Dubai gibi gayrimenkulde önde gelen metropolleri gezip, sektör uzmanlarıyla fikir alışverişinde bulunuyor. Buradan elde ettiği kazanım şu oluyor: “Bu işte uluslararası marka eksiği var.”

Kendi arazisi üzerine yaptığı proje büyük başarı sağlayınca, tespitler yapıyor. Ciddi farklılaşma fırsatlarını görüyor. İstanbul’a gelerek, yılında Nef’i kuruyor. İnşaatta uluslararası marka haline gelmek, ürünü ve modeli ölçeklenebilir kılmak için yola çıkıyor. Nef’i tasarım ve inovasyon markası olarak konumlandırıyor. Öncelikle Türkiye’de ve diğer altı ülkenin büyük metropollerinde sektörel ihtiyaçları analiz ediyor. Uzman kişi ve kurumlarla çeşitli anketler ve araştırmalar yapıyor. Hedef kitleyi analiz ettikten sonra, tasarımı ve inovatif çözümleri odak noktasına alıyor.

Timur’un hayallerinde toplumsal işler yapmak var. Bu konuda, “Kendime niçin dünyaya geldik diye soruyordum ve mutlaka bize Yaradan’ın verdiği bir görev var diyordum. Velhasıl bunların hepsinin başlangıcında ‘başkası odaklı olmak’ var. İlk gençlik yıllarımızda para odaklı olmak demode olmuştu. Herkes başarı odaklıydı. Halbuki ikisi de nefisle ilgili. İnsanı asıl mutlu eden şey ne para ne başarı” diyor. Bir de örnek veriyor: “Stanford’da kişi üzerinde bir deney yapıyorlar. Bu kişilere hayatları boyunca bir günde harcadıkları paranın iki katını verip kendileri için harcamalarını istiyorlar. Ertesi gün yine aynı insanlara aynı miktarda para verip, bu kez parayı başkaları için harcamalarını istiyorlar. Bu deneyin sonucunda deneklerin yüzde 99’u parayı başkaları için harcadığında çok daha mutlu oluyor.”

NEF ÇALIŞANLARLA BÜYÜYECEK

Timur’un icra kurulu başkanı olduğu şirketin çalışanı var. Farklı insan kaynakları anlayışıyla çalışan mutluluğunu yüzde 90’ın üstüne taşıyan Nef’te evden çalışma, gün içinde istenilen saat aralığında mesai, serbest kıyafet, ücretsiz tatil paketleri gibi, alışılmışın dışında pek çok uygulama var. Şirket ayrıca, çalışanların çocuklarının özel okul taksitlerini ödüyor, onları yaz okuluna gönderiyor ve tüm okul hayatı boyunca burs sağlıyor. Nef’te evlenen çalışanlara balayı paketi, ev sahibi olmak isteyene maddi destek veriliyor. Timur, tüm bu İK uygulamalarını, yapmak zorunda oldukları şeyler olarak gördüklerini söylüyor ve “Çünkü çalışanlarımızın hepsi bizim çocuklarımız ve bizim çocuklarımızla aynı imkana sahip olmalılar” diyor. Şirkette yüzde 95 hissesi olmasına rağmen (yüzde 5’i babasına ait) bugüne kadar hiç kâr almadığını açıklayan Timur, Nef’in “çalışanların şirketi” olduğunun altını çiziyor.

Bu alanda iş dünyasına örnek olmak istediğini söyleyen Timur, Nef’te asgari ücretle çalışan olmadığını da vurguluyor. Eskiyen şirket araçlarının uygun fiyatla çalışanlara verilmesi, evlilik hazırlığı yapan, yeni evlenen çalışanlara düğün hediyesi, indirimli alışveriş imkanları, esnek maaş avansı gibi uygulamalar bulunuyor.

MİRAS BIRAKMAYACAK

Timur, günde ortalama altı saat uyuyor. Geri kalan tüm zamanında çalışıyor. “Kızım doğduğundan beri ona daha fazla zaman ayırabilmek adına uyku saatlerimi biraz daha kıstım” diyor. Timur, “Nef’i hayata geçirdiğimde, başarı sağlamak için hayal kurup, insanları da inandığım bu hayale ikna etmem gerekiyordu. Bunun için de farlı bakış açısına ihtiyacım vardı. Yaptığımız her şeyi deneme-yanılma yoluyla öğrendik, başardık. Çok denedik, zaman zaman yanıldık. Ama hiçbir zaman hata yapmaktan çekinmedik. Maliyeti ne olursa olsun hataları hızlıca doğruya döndürdük. Ve yapılan hatalardan çok şey öğrendik” diyor.

Nef, dağıtılabilir kârın yüzde 51’ini paylaşıyor. Bu, Nef’in kuralı.

Hayat görüşü çerçevesinde Timur’un miras bırakma planı yok. En büyük vasiyeti her şeyin vakfa bırakılması. “Çocuğumuza miras bırakmayacağız. Vakfın çocuğumuza bakmasını şart koştuk. Eşim de benim gibi düşünüyor” diyor. Timur’un gelecek dönem hedeflerinde ise, Türkiye’nin en büyük beş cirolu şirketinden biri olmak var. Nef markasıyla beş yıl içinde ABD ve Avrupa’nın 10 metropolünde yer almak ise bir diğer planı.

NEF’İN CİROSU
YILLAR CİRO (Milyon TL)
73,4
,8
,32
,4
,9
,7

BAŞARISININ SIRRI

AŞK İNOVASYONUYLA ÇALIŞIN
“İş yaşamım boyunca kavramların arkasında yatan duygulara baktım. Onları keşfetmeye çalıştım. Klasik yaklaşımların ötesine geçen duygusal boyutların arayışında oldum. Aşk inovasyonu dediğimiz yaklaşımımız, derdi dert olarak görür, onunla bütünleşir, dertlenir ve çözüm bulmak için sınırları zorlar. Siz derdi fırsat olarak gören birinin malını mı alırsınız, derdinizle dertlenen birinin mi? İşte bu yaklaşım bizi farklı kıldı ve tanımladığımız ‘başarı’ kavramına yaklaşmamızı sağladı.”

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır