ciğerlerin su toplaması tehlikelimi / PLEVRAL EFÜZYON (Akciğerde Su Toplaması) - Prof. Dr. Gökhan Hacıibrahimoglu

Ciğerlerin Su Toplaması Tehlikelimi

ciğerlerin su toplaması tehlikelimi

Plörezi (Akciğerde su toplanması) nedir? Plörezi neden olur? Belirtileri nelerdir?

PLÖREZİ NEDİR?

Plörezi, akciğerlerin dış yüzünü ve göğüs duvarının ise iç yüzünü saran ve plevra adı verilen iki zar arasında aşırı sıvı birikimiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

PLÖREZİ NEDEN OLUR?

-Enfeksiyonlar
-Viral enfeksiyon
-Bakteriyel enfeksiyon
-Mantar enfeksiyonu
-Akciğer kanseri
-Bazı ilaçlar
-Pulmoner embolizm (akciğerlerdeki damarların pıhtı nedeniyle tıkanması)
-Kaburga kırığı
-Kalp yetmezlikleri
-Zatürree
-Kalp cerrahisinden kaynaklanan komplikasyonlar
-Böbrek veya karaciğer hastalığı
-Yaygın atelektazi (fonksiyonunu yitiren akciğerin büzülmesi)
-Pulmoner hipertansiyon
-Akciğer ödemi.

PLÖREZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Plörezi belirtileri şunlardır:

-Göğüs ağrısı,
-Nefes darlığı,
-Öksürük,
-Ateş.

PLÖREZİ (AKCİĞER SU TOPLAMASI) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Plörezi tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterir.

Tüberküloz hariç her türlü akciğer enfeksiyonuna bağlı gelişen sıvıya parapnömonik efüzyon denir. Çok güçlü ve geniş spektrumlu antibiyotikler verilir.

Doğru antibiyotiğin seçiminin yanı sıra plevral sıvı drenajının gerekip gerekmediğine karar vermek de önemlidir. 

Tüberküloz plörezide tedavi, akciğer tüberkülozundan farklı değildir. Tüberküloz ilaçları bir şema dahilinde toplam altı ay verilir.

Malign plevral sıvılara yönelik tedavi, primer kaynağın tedavi şemasına göre yapılır. Sıvı varlığı genellikle hastanın terminal dönemde olduğunu gösterir. Tedavi seçenekleri; kemoterapi, radyoterapi, torasentez, tüp drenajı, plörodezis, ince kateter ile sürekli sıvı drenajı ve plörektomidir.

Tüm bu tedavi seçeneklerinin uygulanmasında başta onkoloji branşı olmak üzere multidisipliner yaklaşım önemlidir.

Kalp, böbrek veya karaciğer yetersizliğine bağlı plevral sıvı birikiminde organa yönelik tedavi ve idrar söktürücü ilaçlar önem kazanır.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Vücudumuzun sistemleri, doğal sorunları çözme konusunda uzmanlaşmıştır. Homonlarımız metabolizmamızı ve duygu durumumuzu dengeler; bağışıklık sistemi, potansiyel riskleri tespit eder ve riskli unsurlarla mücadele eder; hücresel solunum sonucunda ortaya çıkan tehlikeli maddeler, antioksidanlar sayesinde vücuttan atılır. Ancak bazen öyle bir durum ortaya çıkar ki vücudumuzun imkanları, bu sorunları dışarıdan bir destek olmaksızın çözemez hale gelir. Akciğerlerin su toplaması diye tabir edilen sorun da bazen dışarıdan müdahale gerektirir.

Bu makale, oldukça yaygın olarak gözlenen bu sorunun neden ortaya çıktığını, nasıl tedavi edildiğini ve ne kadar tehlikeli olabileceğini özetlemek için kaleme alınmıştır.

Nedir?

Malum akciğerlerimiz nefes alamıza yarar ve eğer suyla dolacak olursa boğuluruz. Dolayısıyla sıvı birikmesinin artması çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Genel olarak iki türü vardır:

  • Akciğer Ödemi (Pulmoner Edema)
  • Akciğer Zarı Efüzyonu (Plevral Efüzyon)

Bu iki durumda da akciğerlerde sıvı birikmesi meydana gelir ancak hem sebepleri hem sonuçları hem de tedavisi farklıdır.

Akciğer Ödemi (Pulmoner Edema)

Akciğerlerde büyük miktarda sıvı bulunması durumudur. Bunun birincil nedeni kalp hastalıkları ve yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyonu telafi etmek için kandaki sıvının bir kısmı, akciğerlere salınır. Sıvı, akciğerlerdeki nefes almamızı sağlayan küçük keselere (alveollere) sızar. Bu keseler dolmaya başladığında oksijene erişim zorlaştığından nefes darlığı ortaya çıkar.

Akciğer ödemi, zaman içinde yavaş yavaş da gelişebilir kalp problemi nedeni ile hızla da oluşabilir. Koroner arter ya da kardiyomiyopati (kalp adalesinde akut veya kronik hastalık) akciğerlerde ödeme yol açabilir. Bu rahatsızlık genellikle kalple ilgili sorunlarda ortaya çıksa da başka sebeplerle oluşması da mümkündür. Böbrek yetmezliği, beyin travması, aşırı dozda ilaç kullanımı ve akut solunum sıkıntısı akciğer ödemine yol açabilir.

Tipik semptomları akut ve uzun vadeli çeşitler arasında biraz farklılık gösterir. En sık rastlanan semptomlar: Bilhassa sırt üstü uzanırken nefes alma güçlüğü, hırıltılı nefes, vücudun alt tarafında oluşan şişkinliktir. Yüksek irtifada oksijen yetersizliği de akciğer ödemine yol açabilir. Bu çeşit akciğer ödemi baş ağrısı, öksürük, nefes alma güçlüğü ve kalp atışlarında düzensizlik gibi semptomlarla kendini belli eder.

Akciğer Zarı (Plevral) Efüzyonu

Akciğerleri çevreleyen ince zar ile akciğerin etrafındaki göğüs boşluğu arasında su birikmesidir. Aslında bu durum akciğer ödemi kadar acil müdahale gerektirmez çünkü nefes almayı engellemez. Bununla birlikte plevral efüzyonun ilerlemesi akciğerlere uygulanan basıncı artırır. Bu da akciğerlerin çökmesine yol açabilecek ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.

Plevral efüzyon nedenleri arasında bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar, akciğer ebolisi, zatürre, kanser veya başka bir enfeksiyon olabilir. Konjestif kalp yetmezliği gibi kalp problemlerinden de kaynaklanabilir. Plevral efüzyon durumunda, en acil çözüm, enfeksiyonu temizlemek için antibiyotik verilmesi gibi altta yatan nedeni tedavi etmektir. Ciddi bir efüzyon durumunda, göğüs boşluğunu açmak ve plevral boşluğa küçük bir tüp yerleştirerek sıvının boşaltılmasını sağlamak mümkündür. Ancak bu tür müdahaleler, diğer seçenekler uygun olmadığında değerlendirilir.

Akciğerlerimiz Sıvıyla Nasıl Mücadele Eder?

Buraya kadar sıvının akciğerlerimize nasıl girdiğini anladık. Peki sorun nasıl çözülür? Özellikle akut pulmoner ödem durumunda, akciğerlerinizin suyla dolması ve boğulmaya yol açmaması için sorunun hızlı bir şekilde ele alınması gerekir. Eğer geçici bir tansiyon nöbeti yüzünden oluştuysa bedensel işlemlerle biriken sıvının emilerek sorunun dışarıdan bir müdahaleye gerek kalmaksızın çözülmesi mümkündür. Ancak kronik bir sorun nedeni ile sıvı birikimi gerçekleşiyorsa vücut bu aşırı sıvıyı doğal olarak elimine edemez. Bu durumda müdahale gerekir. Akciğer ödeminin en etkili tedavisi, yol açtığı sebebi ortadan kaldırmaya yönelik olan tedavilerdir. Hafif vakalarda oral diüretik ilaç kullanılarak sıvının idrarla dışarı atılması sağlanabilir. Daha ciddi vakalarda damardan uygulanan diüretik ilaçlar kullanılır. Bu durum genellikle hastanede yatarak tedavi gerektirir. Ödem, zatürre gibi bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotik kullanılır. Eğer ödem böbrek yetmezliğinden kaynaklanıyorsa diyaliz de dahil böbrek rahatsızlıkları tedavileri uygulanır.

Bu sorunla karşılaşma riskinin azaltılmak için neler yapabiliriz?

En önemli önleyici tedbirler şunlardır:

  • Grip ve zatürre aşısı olmak;
  • Kalp-damar sağlığını korumak için de sigara içmemek, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak;
  • Sağlıklı kiloda kalmaya özen göstermek.

Vücudumuzun sistemleri tıpkı mükemmel bir makine gibi uzmanlaşmış olsa da küçücük bir sorun büyük bir yıkıma neden olabilir. Akciğerlerde oluşan sıvı birikimi, bedensel süreçlerimizden en önemlisi olan nefes almayı tehdit eden bir sorun olduğundan çok önemlidir. Yukarıda sözü edilen semptomların ortaya çıkması durumunda gecikmeden profesyonel tıbbi yardıma başvurulması önemlidir.

Kaynaklar:

Akciğerde su toplanması (Plörezi) nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Zatürree ve tüberküloz gibi bakteriyel enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği, konjestif kalp yetmezliği, kanser, pulmoner emboli ve kollajen vasküler hastalıkların nedenleri arasında sayılan akciğerde su toplanması (plörezi) nedir? Belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde

funduszeue.info

Yayınlanma: - 27 Mart Güncellenme:

Akciğerde su toplanması (Plörezi) nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Derin bir nefes alırken keskin bir göğüs ağrısıyla kendini belli eden akciğerde su toplanması yani plörezi nedir? Belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

AKCİĞERDE SIVI TOPLANMASI (PLÖREZİ) NEDİR?

Akciğerrde su toplanması yani plörezi, solunumla kötüleşen keskin bir göğüs boşluğu ağrısı ile karakterize göğüs ağrısıyla karakterize bir durumdur. Plörezi, plörit olarak da bilinen durum akciğerlerin etrafındaki iltihaplanmalardan (plevra) kaynaklanır. İki plevra tabakası vardır: biri ciğerleri örter (viseral plevra denir) ve diğeri göğsün iç duvarını örter (pariyetal plevra). Bu iki tabaka plevral sıvı ile doludur. Plörezi sıklıkla iki plevra tabakası arasındaki alanda fazladan sıvı birikimi ile ilişkilidir. Bu sıvıya plevral efüzyon denir.

Akciğerin ağrı lifleri plevrada bulunur. Bu doku iltihaplandığı zaman, göğüste nefes alma ile kötüleşen keskin bir ağrı ile sonuçlanır. Diğer plörezi semptomları öksürüğü, göğüs hassasiyetini ve nefes darlığını içerebilir.

AKCİĞERDE SU TOPLANMASI BELİRTİLERİ

Akciğerde su toplanmasının semptomları, hızlı nefes alıp verme, nefes darlığı ve lokal hassasiyet ile şiddetlenen göğüs ağrısıdır. Bu ağrı göğüs boşluğunu, boşluğun önünü veya arkasını etkileyebilir ve bazen hastada sırt ya da omuz ağrıları olabilir. Diğer belirtiler ise şunlardır:

– Öksürük, balgam
– Ateş, terleme, halsizlik
– İştahsızlık
– Mide ağrısı, karında şişlik
– Baş ağrısı
– Eklem ağrısı
– Kas ağrıları

AKCİĞERDE SU TOPLANMASI TEDAVİSİ

Doktorunuz iltihaplanma veya enfeksiyonun kaynağını tanımladıktan sonra, doğru tedaviyi belirleyebilir. Vücudunuzun iyileşme sürecine yardımcı olmak için istirahat etmek, iyileşmenin önemli bir parçasıdır.

Bunun dışında, ağrının olduğu yere doğru yatmak, ağrının giderilmesi için yeterli baskı sağlayabilir.

Diğer tedavi yöntemleri şunlardır:

– Aakteriyel enfeksiyon için antibiyotikler
– Aspirin, ibuprofen veya diğer steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar dahil olmak üzere reçetesiz satılan ilaçlar
– Kodein içeren reçeteli ağrı kesiciler ve öksürük ilaçları
– Kan pıhtılarını veya büyük irin ve mukus birikimini parçalamak için kullanılan ilaçlar
– Astım tedavisinde kullanılanlar gibi ölçülü doz inhaler cihazları aracılığıyla bronkodilatörler
– Bazı durumlarda, bir kişinin plevra boşluğundan göğse sokulan bir tüp vasıtasıyla sıvının boşaltılması gerekebilir.

Akciğer kanseri nedir, belirtileri nelerdir?İlginizi ÇekebilirAkciğer kanseri nedir, belirtileri nelerdir?Akciğer ödemi nedenleri, belirtileri ve tedavisiİlginizi ÇekebilirAkciğer ödemi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

AğrıAkciğer kanseribaş ağrısıDünyakansernefes darlığısigara

Yenidoğan Bebekte Akciğerde Su Toplaması

Yenidoğan Bebekte Akciğerde Su Toplaması
Yenidoğan bebekte akciğerde su toplaması,yeni doğan erkek bebeklerde daha çok görülen hastalıktır. Bebek doğduktan sonra anne karnındaki hava ile bağlantısı kesilir. Bebeğin akciğerinde oluşan sıvı devamlı dışarı çıkar. Diğer yandan akciğer hava almaya devam eder. Sürekli hava alıp verme olayı gerçekleşir. Sezeryen ile doğum olan bebekte solunum problemi ve akciğer sorunu sık görülür. Yeni doğan bebekte oluşan solunum problemi akciğerde su toplamasına neden olur. Akciğerdeki keseciklerin içi sıvı doludur. Doğumdan sonra bebeğin akciğerdeki sıvı yapımı durur ve doğumdan sonra sıvının boşaltılması gerekir. Akciğerdeki sıvının boşaltma süresinin gecikmesi yenidoğan bebekte akciğerde su toplamasıoluşur. Bebekte sürekli görülen hastalık olduğu için kendiliğinden de geçebilir. Akciğerin su toplamısı bebek için ciddi sağlık sorunu ve hastalık oluşturur.

Yenidoğan bebekte akciğerde su toplama belirtisi

Bebeğin akciğerinde su toplaması solunum güçlüğü oluşmasına neden olur. Bebekte birçok sağlık belirtisi oluşur.

  • Bebek hızlı nefes alır verir.
  • Yüzde mavi görünüm renk oluşur.
  • Bebek nefes alırken göğsü içeri çekilir.
  • Vücutta morarma oluşur.
  • Anne sütünü emmez.

Yenidoğan bebekte akciğerde su toplama nedeni ve tedavisi

Bebeğin akciğerinde su toplaması şu nedenlere bağlı olur.

  • Annenin sezeryenle doğum yapması
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Çok doğum yapma
  • Obezite ve diyabet hastası
  • Düşük yapma
  • Astım hastası

Yeni doğan bebek kuvez içine alınır ve oksijen verilir. Bebeğin solunum yoluna ve akciğerine tedavi uygulanır. Bebeğe anne sütü verimi kesilir. Bebeğe damar yolundan sıvı verilir. İlaç tedavisi uygulanır. Bebek iyileşene kadar solunum cihazına bağlı kalır. 3 gün içinde bebek iyileşmeye başlar.

Son Güncelleme :

Yenidoğan Bebekte Akciğerde Su Toplaması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


1 Yorum Yapılmış "Yenidoğan Bebekte Akciğerde Su Toplaması"

Eşim 27 şubatta sezeryan Doğum yaptı ve oglum 12 gündür küvezde bu süre normal mi
Fatih Yuksel.

CEVAP YAZ

Kalbin Su Toplaması
Kalbin Su Toplaması
Kalbin su toplaması, kalpteki zarın iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır ve diğer bir adı perikardittir. Kalbin üç tabakası vardır. Bunlardan bir tanesi en iç tabaka, kas tabakası ve zar tabakasıdır. Zar tabakası ve kalbin yüzeyi arasında
Karında Su Toplanması
Karında Su Toplanması
Karında Su Toplaması: Bazı hastalıklarda karın boşluğunda su toplanır, karın boşluğunda biriken bu sıvıya asit denir. Karın sıvı ile dolu olduğu karındaki şişmeden anlaşılır. Doktor muayenesinde karına parmakla vurulduğunda gelen ses de karında asit
Yanık Su Toplaması Patlatılır Mı
Yanık Su Toplaması Patlatılır Mı
Yanık su toplaması patlatılır mı, deride meydana gelen yanık sonrasında su toplanması gözlenir. Bu alanda tahribat oluşması ile su birikimi fizyolojik sıvı birikimi olarak değerlendirir. Deride üst deri ve alt deri olmak üzere bu bölümde bulunan hücr
Elde Su Toplaması Nasıl Geçer
Elde Su Toplaması Nasıl Geçer
Elde su toplaması nasıl geçer, Deride meydana gelen su toplanması değişik nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. El cildinde çıkmış olan su toplaması vücut tarafından üretilen bir sıvıdır. Bu olay hücrelerin yapısında bulunan sıvının dışarı sızması
Gözde Su Toplaması
Gözde Su Toplaması
Gözde Su Toplaması, Göz görme organı olduğu için vücut için çok önemlidir. Gözde su toplaması sık görülen rahatsızlık arasındadır. Çoçuklarda ve 30 yaştan sonra sık görülür. Göz içinde troid bezinin fazla çalışmasıyla gözde şişlik ve su toplama görül
El Parmakta Su Toplaması
El Parmakta Su Toplaması
El Parmakta Su Toplaması, el veya parmak şişmesinden sonra en yaygın olan sağlık problemlerinden biridir. Kişinin yaralanma ve yanma sonucunda el ve parmak şişerek su toplayabilir. Bunun tedavi edilebilmesi için, öncelikle su toplaması ve şişmesinin
Yanık Su Toplaması Nasıl Geçer
Yanık Su Toplaması Nasıl Geçer
Yanık su toplaması nasıl geçer, sık karşılaşılan şikayetler içerisinde yer alır. Çeşitli sebeplerden dolayı meydana geldiği belirtilirken; deride bulunan hücrelerinin ölmesi ile su toplamasına meydana geldiği gözlenir. Deri üst deri ve alt deri olmak
Dudakta Su Toplaması Nasıl Geçer
Dudakta Su Toplaması Nasıl Geçer
Dudakta Su Toplanması Nasıl Geçer, Deri üzerinde oluşan kabarcıkların altında su topladığı için, enfeksiyon riskine de açık hale gelirler. Bu nedenle özelikle dudak çevresinde v dudak bölgesinde oluşan su toplaması kesinlikle patlatılmamalıdır. Bunun
Ameliyat Sonrası Su Toplaması
Ameliyat Sonrası Su Toplaması
Ameliyat Sonrası Su Toplaması, vücudun herhangi bir kısmına ait organa cerrahi operasyon müdahalesinde bulunulması ile bu işlemin ardından meydana gelen sıvı birikimidir. Bu oluşum birtakım nedenlerden ötürü meydana gelmektedir. Hal böyle olunca sağl
Damakta Su Toplaması
Damakta Su Toplaması
Damakta Su Toplaması, vücudun önemli organlarından biri olan damak içerindeki yapıda sıvı birikimini ifade etmektedir. Birtakım nedenlerden ötürü meydana gelen bir rahatsızlık olan damak bölgesinde su toplanması aşırı sıcak gıda tüketimi, asitli ve e
Anne Karnındaki Bebekte Su Toplaması
Anne Karnındaki Bebekte Su Toplaması
Anne karnındaki bebekte su toplaması, Bebeğin göğüs boşluğunda, karın boşluğunda ve kalbinin etrafında sıvı birikiminin olmasıdır. Diğer adıyla "hidrops" olarak bilinir. Cilt altında oluşan ödem, sıvı birikmesine neden olmaktadır. Bebeğin ultrasonogr
Beyinde Su Toplaması Riskleri
Beyinde Su Toplaması Riskleri
Beyinde su toplaması riskleri, insan sağlığını tehdit eden bu hastalık büyük olasılık ile ölümle sonuçlanıyor. Ancak hastalığın erken teşhisi ve erken müdahalesi hayat kurtarmaktadır ve tedavisi hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Bu rahatsızlık bey

 

Kalbin Su Toplaması
Karında Su Toplanması
Yanık Su Toplaması Patlatılır Mı
Elde Su Toplaması Nasıl Geçer
Gözde Su Toplaması
El Parmakta Su Toplaması
Yenidoğan Bebekte Akciğerde Su Toplaması
Yanık Su Toplaması Nasıl Geçer
Dudakta Su Toplaması Nasıl Geçer
Ameliyat Sonrası Su Toplaması
Damakta Su Toplaması
Anne Karnındaki Bebekte Su Toplaması
Beyinde Su Toplaması Riskleri
Kolda Su Toplaması
Kalp Ameliyatı Sonrası Ciğerlerin Su Toplaması
Hamilelikte Su Toplaması
Akciğer Su Toplaması Ameliyatı
Kanserde Karında Su Toplanması
Göz Altı Su Toplaması
Karında Su Toplanması Bitkisel Tedavisi
Kalp Zarının Su Toplaması
Yumurtalıkların Su Toplaması
Ameliyat Yerinin Su Toplaması
Siğil Su Toplaması
Karında Su Toplanması Nasıl Anlaşılır
Bacakta Su Toplaması Nasıl Geçer
Deride Su Toplaması Nasıl Geçer
Yüzde Su Toplaması Nasıl Geçer
Yanık Sonrası Su Toplaması
Güneş Yanığı Su Toplaması

Popüler İçerik

Kolda Su Toplaması

Kolda Su Toplaması

Kolda Su Toplaması, vücudun genel fonksiyonunu yerine getiren organlardan olan kol kısmında birtakım nedenlerden ötürü sıvı oluşabilir. Bunun nedeni b

Kalp Ameliyatı Sonrası Ciğerlerin Su Toplaması

Kalp Ameliyatı Sonrası Ciğerlerin Su Toplaması

Kalp ameliyatı sonrası ciğerde su toplanması hastaların yaklaşık yüzde elli kadarı kişide oluşan bir problemdir. Fakat bu hastaların yaklaşık yüzde

Hamilelikte Su Toplaması

Hamilelikte Su Toplaması

Hamilelikte Su Toplaması, Bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimi ile birlikte, hamile kadının vücudunda ödemler oluşmaya başlar. Bebeğin anne karnınd

Akciğer Su Toplaması Ameliyatı

Akciğer Su Toplaması Ameliyatı

Akciğerde su toplaması ameliyatı insan sağlığı açısından oldukça önemli bir cerrahi uygulamadır. Bu durum göğüs içerisinde meydana gelmektedir. Ancak

Kanserde Karında Su Toplanması

Kanserde Karında Su Toplanması

Kanserde Karında Su Toplanması, halk arasında sık görülen hastalıktır. Bazı ciddi hastalıkların başlangıcında ilk sağlık belirtisi olarak kişinin karı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası