dağ çileği cilde faydaları / Dağ Çileği Nedir, Faydaları Nelerdir?

Dağ Çileği Cilde Faydaları

dağ çileği cilde faydaları

Dağ Çileği Faydaları Nelerdir? Dağ Çileği Hangi Hastalıklara İyi Gelir, Dağ Çileği Nerede Yetişir?

Latince ismi fragaria vesca olan dağ çileği, kimi bölgelerde yaban çileği, kocayemiş ya da Davulga meyvesi olarak da biliniyor. Dağ çileği çam ormanlarında kendi kendine yetişebilme özelliğine sahip bir meyvedir. Dağ çileği hakkında tüm merak edilenlere bu yazımızda yer vereceğiz.

Dağ Çileği Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yüksek oranda c vitamini barındırması nedeniyle müthiş bir antioksidan olan dağ çileği, enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu kalkan görevi görüyor.
  • Dağ çileği ağız bakımında da önemli bir rol oynuyor. Ağız ve diş sağlığına iyi gelen dağ çileği, ağız içi yaralar ve aftlara karşı savaşıyor.
  • İdrar söktürücü özelliği olan dağ çileği, ishale iyi geliyor.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunan dağ çileği, hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi problemleri çözümlerken mide ağrılarını azaltmaya da yardımcı oluyor.
  • Antioksidan bakımından zengin olması sayesinde kanser gibi hastalıklara karşı engel teşkil ediyor.
  • Kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olan dağ çileği, kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu bir meyvedir.
  • Dağ çileği aynı zamanda cilt hücrelerinin yenilenmesine de katkıda bulunuyor. Sivilce, siyah nokta problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olan dağ çileği ile daha canlı ve parlak bir cilde sahip olma imkanı bulunuyor.
  • Dağ çileğinin düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından da öneriliyor. Hastalıklara karşı iyi gelmesinin yanı sıra vücudu toksinlerden arındıran dağ çileği daha zinde ve sağlıklı hissetmenin anahtar parçası haline geliyor.

Dağ Çileği Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Dağ çileği sindirim sistemi, mide rahatsızlıkları, kalp ve damar sağlığı, cilt problemleri, bağırsak hastalıkları ve ağız içi sorunlara karşı son derece iyi geliyor. Dağ çileğini, çileğe alerjisi olan kişilerin tüketmesi yan etkilere sebebiyet verebilir.

Dağ Çileği Zayıflatır mı?

Dağ çileği bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan bir meyvedir. Bu nedenle yeterli düzeyde tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca, yüksek antioksidan özelliği taşıması ile toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor, ödem attırıyor.

Dağ çileği diyet listelerinde ara öğün olarak tüketilebilen, uzun süre tokluk hissi sağlayan bir meyvedir. Bu nedenle sağlıklı beslenme listelerinin başında yer alıyor.

Dağ Çileği Ne Kadar Yenmeli?

Dağ çileği birçok farklı şekilde tüketilebilen bir meyvedir. Kurutulmuş dağ çileği sıkça tercih edilen bir çeşittir. Dağ çileği kek, pasta ve tatlılarda kullanılabiliyor. Ayrıca, yapraklarının çay olarak tüketilebilme imkanı da bulunuyor. Reçel ve kompostolar da yapılabilen dağ çileği, son derece lezzetli ve hoş kokulu bir meyvedir.

Dağ çileğini gereğinden fazla tüketmek bazı sorunlara yol açabiliyor. Dağ çileği, çok fazla tüketildiğinde karın ağrısı, mide yanması, mide krampı gibi problemler ortaya çıkarabiliyor. Ayrıca dağ çileğinin aşırı tüketimi alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebiliyor.

Dağ çileğini günlük bir porsiyondan fazla tüketmemekte yarar vardır. Örneğin dağ çileğini diğer meyvelerin yanında yiyecekseniz beş, altı adetten fazlaya kaçmamak gerekiyor. Tek başına tüketmek istediğiniz dağ çileğini, günlük on adet kadar tüketebilirsiniz.

Dağ Çileği Nerede Yetişir?

Dağ çileği çam ormanlarında, çalılık alanlarda kısacası bol yağış alan yerlerde bulunuyor. Türkiye'de Karadeniz bölgesinde sıklıkla yetişen dağ çileği, Ege ve Akdeniz kıyılarında da yetişiyor.

Diğer adı olan yaban çileği isminden de anlaşılacağı üzere dağ çileği yabani bir meyvedir. Kendi kendine yetişebilen bir bitkidir. Soğuk kış aylarını sevmeyen dağ çileği, gelişme döneminde meyve verebilen ender bitkiler arasında yerini alıyor.

Bin bir derde deva: Kocayemişin (Dağ çileği) faydaları nelerdir? Kocayemiş nasıl yenir?

Bin bir derde deva: Kocayemişin (Dağ çileği) faydaları nelerdir? Kocayemiş nasıl yenir?

Bursa'nın ormanlarında toplanmaya başlanan Kocayemiş meyvesi özellikle ağzı ve cilt yaralarına fayda sağlar. Bir diğer adı dağ çileği olan kocayemiş çam ormanlarında rastlanır. C vitamini açısından zengin olan dağ çileği hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Güçlü bir idrar söktürücü özelliği olan Kocayemiş aynı zamanda kurt dökmede de doğal besinlerin başında gelir. Peki Kocayemişin faydaları nelerdir?

Funda ailesine bağlı olan ağaçta yetişen kocayemişe aynı zamanda biledin de denir. Özellikle Akdeniz'de rahatlıkla yetişen kocayemiş, gelişimi yavaş tamamlayan bir meyvedir. Sarı olarak ağaçlarda görülen kocayemişin, kırmızıya dönmesi durumunda hem kışın hem de yenilebilirliğinin habercisidir. Çilek ağacı olarak da bilinen kocayemiş, fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. İçeriğindeki maddeler nedeniyle sinir sistemini iyice gevşetir. Ancak yüzyıllar boyunca hem meyve olarak tüketilmiş hem yaprakları kurutularak çay yapılmış hem de alternatif tıpta ilaç olarak  kullanılmıştır. Güçlü bir gevşetme etkisi olan kocayemiş, eski çağlarda yapılacak olan cerrahi operasyonlardan önce hastaya verilirdi. Ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen kocayemiş, çiçek açınca ilkbaharın, sarı meyve ile sonbaharın müjdecisidir. Üzerinde dikenli gibi olan çıkıntılar vardır. Çileğe benzer ancak tadı tamamen farklıdır. Çalı formunda bir ağaç yapısı vardır. Meyvesi oldukça etlidir. 

bursada toplayanı zengin ediyor

bursada toplayanı zengin ediyor

BURSA ORMANLARINDA TOPLANIYOR KİLOSU

Bursa yöresinde davulga olarak bilinen dağ çileği ya da kocayemiş Ekim ayında toplanır. Çam ormanlarının içinde kendiliğinden yetişen bu meyve pazarda kilosu 18 liraya satılıyor. Kocayemişi toplayan Mehmet Yılmaz, "Bu meyve denizi gören ormanlarda yetişiyor. Kendi kendine yetişiyor. Tamamen organiktir. Ekim ayında toplanmaya başlanır. Ocak ayına kadar toplanabilir. Çok faydalı bir meyvedir. Bir kişi çok olan bölgeye giderse günde kilo toplayabilir. Bu meyvenin kilosunu pazarda 18 liradan satıyoruz" şeklinde konuştu.

kocayemişin faydaları nelerdir

kocayemişin faydaları nelerdir

KOCAYEMİŞİN FAYDALARI NELEDİR? HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

- İçeriğindeki çekirdeklerle beraber yenilebilen kocayemiş, diş ve diş eti hastalıklarını önlemede etkilidir. Çözücü maddeler içeren meyve diş tabakasında diş fırçasından daha detaylı temizlik yapar. 

- Kırmızı rengine sahip olan tüm meyvelerde olduğu gibi antioksidan ve antienflamatuar özelliği olan kocayemiş, hücrelerin yapısını hem korur hemde güçlendirir. Bu özelliği sayesinde romatizma, enfeksiyon, kemik hastalılarının yanı sıra kanserin oluşumunu da önler. 

kocayemişin iyi geldiği hastalıklar

kocayemişin iyi geldiği hastalıklar

- Çocuklarda daha fazla görülen bağırsak kurtları ciddi bir sindirim sorunudur. Doğal ilaçlar arasında ise kocayemiş yer alır. Kocayemiş hem kurtların dışkılama ile atılmasını sağlar. Hem de bağırsak florasını korur. 

- Güçlü bir antioksidan olduğundan idrardaki enfeksiyonlu hücreleri atar. Mesanede idrar birikmesini önler. Özellikle kadınlarda daha fazla görülen idrar yolunda mantar oluşumu gibi ciddi hastalıkları önler. 

kocayemiş veya çilek ağacı

kocayemiş veya çilek ağacı

- Ergenlik döneminde artan ve bazılarında o dönemden sonra da görülme oranı yüksek olan akne ve sivilce oluşumunu engellemek için de fayda sağlayan kocayemiş, cilt yüzeyinde siyah nokta ve gözenek oluşumunun da önüne geçer. 

- Karaciğer ve akciğeri temizlemede güçlüdür. Özellikle akciğerlerde sigaranın oluşturduğu deformeyi ortadan kaldırarak eski sağlığına kavuşturur.

kocayemiş nasıl tüketilir

kocayemiş nasıl tüketilir

- Sağlıksız beslenme ve yetersiz su tüketimi sonucu böbreklerde ortaya çıkan taş ya da kumun dökülmesini kolaylaştırır. İçerdiği sıvı sayesinde de böbrek bezlerinin çalışma fonksiyonlarını artırır. 

KOCAYEMİŞ NASIL TÜKETİLİR?

Taze olarak tüketilen kocayemiş, kurutulup öğütülerek bal ile karıştırılıp da kullanılabilir. Bal ile karıştırıldığında özellikle boğaz enfeksiyonu ve sindirim problemlerine iyi gelir. Yaprakları kurutulup çay yapılır. Ayrıca kaynatılan bu su cilt toniği olarak kullanılabilir. Reçeli yapılabilir. Tatlı pasta yapımına eklenebilir. 

Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak tozu ne işe yarar? Bir tane çiğ sarımsak yutarsanız

İLİŞKİLİ HABER

Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak tozu ne işe yarar? Bir tane çiğ sarımsak yutarsanızPırasa mucizesi! Pırasanın cilde ve saça faydası var mı? Pırasa yüze sürülür mü?

İLİŞKİLİ HABER

Pırasa mucizesi! Pırasanın cilde ve saça faydası var mı? Pırasa yüze sürülür mü?Masumlar Apartmanı Safiye’nin hastalığı nedir, tedavisi var mı? Obsesif Kompulsif Bozukluk

İLİŞKİLİ HABER

Masumlar Apartmanı Safiye’nin hastalığı nedir, tedavisi var mı? Obsesif Kompulsif Bozukluk

Dağ çileği nedir? Dağ çileğinin faydaları nelerdir?

Dağ Çileğinin Yararları Nelerdir?

  • Kalp Sağlığına Faydaları: Dağ çileği faydaları arasında en etkili olanı belki de kalp sağlığına faydalı olmasıdır. Çünkü düzenli ve sağlıklı çalışan bir kalbin vücudumuzdaki diğer organların sağlığı için de önemi büyüktür.

Dağ çileğinin damar sertliği ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklara karşı mücadele ettiği bilinmektedir. Bu nedenle her gün özellikle de dağ çileği kurusunu bir avuç kadar tüketmenin sağlık açısından oldukça faydalı olduğu bilinir.

  • Sindirim Sistemine Faydaları: Dağ çileği sağlıklı bir sindirim sistemi için de oldukça faydalı bir besindir. Doğal lifler içeren yapısı ile sindirimi düzenlemeye yardımcıdır. Ayrıca midemizde ve bağırsaklarımızda meydana gelen ağrı, kramp, gaz gibi şikayetleri de önlediği bilinen dağ çileği, sindirim sistemimizin tembelliğinden bizi kurtarır.
  • Cilde Faydaları: Sağlıklı beslenmenin iç organlarımız kadar cildimiz için de önemi büyüktür. Çünkü her ne kadar bakım yapsak, kozmetik ürünler kullansak da cildimizin asıl güzelliğini destekleyen en önemli faktör beslenmedir. Dağ çileği faydaları arasında akne ve sivilce izlerini tedavi etmesi ayrıca yaşlanma karşıtı etkisi de bulunmaktadır. Düzenli olarak tüketildiğinde organlarımız kadar cildimize de faydası büyüktür.
  • Kanser Hastalığına Faydaları: Dağ çileği faydaları listesinden biri de kanser hastalığına karşı savaşan etkisidir. Bunun en önemli nedeni ise dağ çileğinin içerdiği antioksidandır. Antioksidanlar bakımından zengin olan dağ çileği, serbest radikallerin oluşturduğu hasarı engellemeye yardım eder.

Bunun sonucunda da özellikle kansere neden olan kötü hücrelerin vücuttan atılımı kolaylaşır.

  • Ödem Atmaya Yardım Eder: Dağ çileği özellikle göbek bölgesinde meydana gelen şişkinliği azaltmada etkilidir. Bu da dağ çileğinin ödem atmaya yardımcı olmasından kaynaklanır.

İdrar söktürücü etkisi bulunan dağ çileği ile, vücudumuzda tutulan fazla suyun dışarı atılımı hızlanır. Hatta bu sayede safra kesesi rahatsızlıklarının engellediği de ileri sürülen uzman görüşleri arasındadır.

  • Ağız ve Diş Sağlığına Faydaları: Dağ çileğinin ağız ve diş sağlığına faydaları da en önemli dağ çileği faydaları arasındadır. Virüsleri yok etmede etkin bir görevi olan dağ çileği tüketimi, ağızda bakterilerden kaynaklı meydana gelen yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca daha beyaz dişlere sahip olmak için de dağ çileğini düzenli tüketmek önemlidir.
  • Hem kuru hem de yaş olarak tüketilmesinin kalp sağlığına oldukça faydalı olduğu bilinen dağ çileği, damar tıkanıklığının engellemesinde etkilidir.
  • Sağlıklı bir lif deposu olan dağ çileği, sindirim sisteminin düzenli çalışmasında etkilidir.
  • Yaşlanma karşıtı doğal bir besin olduğu öne sürülen dağ çileği, cildin elastikiyet kaybına neden olan hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Özellikle kuru halde tüketimi yaşlanma belirtilerini geciktirir.
  • Antioksidanlar bakımından zengin olan dağ çileği sayesinde, serbest radikallerin oluşturduğu hasar engellenir. Bu sayede özellikle kansere neden olan kötü hücrelerin vücuttan atılımı kolaylaşır.
  • Vitamin ihtiyacını karşılamak için günlük olarak bir avuç kadar tüketilmesi faydalıdır. Çünkü özellikle C vitamini ihtiyacımızı karşılama konusunda oldukça etkilidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir