yazın üşüme nedenleri / Sürekli üşümeye neden olan 9 durum

Yazın Üşüme Nedenleri

yazın üşüme nedenleri

Bazı insanlar yaz veya kış farketmeksizin sürekli olarak üşürler. Bu üşüme hissine tüylerin diken diken olması durumu da eşlik edebilir. Bilinmelidir ki bu durum, bir takım önemli hastalıkların habercisi niteliğinde olabilir.

Avicenna Hastanesi olarak kaleme aldığımız bu yazıda “Sürekli Üşüme Hissi Neyin Habercisidir? ” hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Üşüme Neden Olur?

Üşümek bazen soğuk algınlığı, grip, bronşit, zatürre gibi hastalıklar sebebi ile olabilir. Fakat bu üşümeler hastalık süresince var olup; hastalık tedavi edildikten sonra normale döner. Diğer taraftan sürekli olarak bir ürperti, üşüme,tüylerin diken diken olması durumları yaşayan kişilerde önemli hastalıklar veya eksiklikler söz konusu olabilir.

Sürekli üşüme, titreme, iç ürpermesi, tüylerin diken diken olması durumu şunların habercisi olabilir:

1.Tiroid Bezinin Az Çalışması:

Tiroid bezinin az çalışması metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Bu da üşümeye yol açar. Bezin az çalışması aynı zamanda halsizlik, depresyon, el ve yüzde şişlikler, kilo alma, saç dökülmesi, adet düzensizliği gibi sorunlara da sebep olmaktadır.

2.Demir Eksikliği

Özellikle kadınlarda daha sık karşılaşılan demir eksikliği, üşüme belirtisi gösteren bir başka rahatsızlıktır. Bilinmelidir ki demir, yalnızca kanın yapısında yer almaz. Bu molekül vücutta birçok enzimin aktifleşmesinde de rol oynayan yardımcı bir faktördür. Demir eksikliği dokulara taşınan oksijenin azalması ve metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Bu sebeple dolaylı olarak üşüme hissini meydana getirir.

3.Kardiyovasküler Sistem Hastalıklar

Damarsal problemlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu hastalıklar sonucu olan üşüme daha çok el veya ayaklarda oluşur. Aynı zamanda el ve ayaklarda renk değişikliği, morarma, uyuşma ve karıncalanma da görülmektedir.

Damar tıkanıklığı veya vasküler endotel hasarı gibi hastalıklar, kanlanmanın yetersizliği, ilgili organların beslenme bozukluğu veya lokalize bölgelerin hassasiyeti gibi sorunlara sebep olur. Bu sebeplere bağlı olarak bacaklarda ve kollarda üşüme sorunu gelişir.

4.Dolaşım Problemi

Bu tarz sorun yaşayan bireylerde üşümek en yaygın belirtilerden biri olmaktadır. Diğer taraftan bu kişilerde çeşitli egzersizler veya çok yürümenin sonucunda baldır ağrısı ortaya çıkar. Bu durum dinlendikten sonra geçer. Ayrıca bacakta yer alan kıllarda, tüylerde düzensiz dökülmeler, ayaklarda soluk renk de dolaşım problemlerinden kaynaklı meydana gelen belirtilerdir.

5.Diyabet

Şeker hastalığı olarak bilinen diyabet düştüğü zamanlarda üşüme belirtisi ortaya çıkar. Ayrıca buna bağlı olarak diyabete sahip olup doğru tedavi ve diyeti uygulamayan kişilerde bulanık görme, çarpıntı, terleme, nefes düzensizliği, baş dönmesi gibi şikayetler de görülmektedir.  Diğer taraftan diyabet, periferik nefropati adı verilen rahatsızlığa neden olur. Periferik nefropati, sinirlerde, ellere ve ayaklara kadar duyulan hassas bir saldırıya neden olur. Bu durum da, el ve ayaklarda uyuşukluk ve bazen ağrıya sebep olmaktadır. Bu sinirler sıcaklık hissi ile ilgili olarak beyne mesaj göndermekten sorumludurlar.

6.Yetersiz Beslenme, Anoreksiya

Yetersiz beslenme sonucunda vücutta bulunan yağ oranı azalır. Vücuttaki yağ oranının azalması vücudun ısınmak için yeterli olan enerjiyi yakamamasına sebep olur ve bu da beraberinde üşüme hissini yaratır.

Yetersiz beslenme aynı zamanda anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozukluklarının bir belirtisi olabilmektedir. Vücuttaki yağlar, enerjiyi depolayarak vücut ısısını koruduğu ve soğuk ile mücadele etmeye yardımcı olduğu için yeme bozukluğu olan kişilerde bu mekanizma çalışamaz. Hatta bu kişiler yalnızca soğuklarda değil yaz aylarında dahi üşürler. Bazı kişilerde hipotermi yani vücut ısısının aniden düşüp yükselmesi sorunu da görülmektedir.

7.Raynaud Hastalığı

Genellikle soğuk havalarda ortaya çıkan bir hastalıktır. El ayak parmaklarında spazma bağlı olarak üşümeye neden olur. Bu durumlarda ilaç kullanımı gerekebilir.

8.Sinir Sistemi Hastalıkları

Sıklıkla üşüme hissi yaşayan kişiler, sinir sistemi hastalıklarına sahip olabilir. Nöropatiler, kas hastalıkları veya multiple skleroz gibi hastalıklar üşümenin yanında, hissizlik ve hareket bozukluğuna sebep olmaktadır.

9.Anemi

Kansızlık uzun süre tedavi edilmediğinde kan değerleri uzun süre düşük kalır. Buna bağlı olarak anemi meydana gelir. Anemi’ nin en net belirtilerinden biri üşümektir.

Vücuda taşınan oksijen miktarının eksilmesi ile üşüme hissi gelişir. Kansızlık özellikle üşüme, ürperme şeklinde belirti gösterirken anemi ise düzensiz kalp atışı, yorgunluk ve nefes darlığı şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Tüm bu rahatsızlıkların dışında üşüme, stres ve hamilelik sebebi ile de olabilmektedir. Diğer taraftan bazı kişilerde yemek yedikten sonra üşüme hissi yaşanmaktadır. Bu vücudun yemeği sindirmeye çalıştığının veya düşük kalorili yemek yediyseniz vücut ısısının korunmaya çalıştığının bir göstergesidir.

Üşümenin Önüne Geçmek İçin Yapılması Gerekenler

  • Düzenli beslenmek.
  • Sağlıklı yağlar tüketmek. (Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağı)
  • Yeterli miktarda kalori almak.
  • Vücut için gerekli vitaminleri eksiksiz almak.
  • Düzenli spor yapmak.
  • Havaya uygun giyinmek.
  • Düzenli uyku düzenine sahip olmak.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Çok üşümek neden olur?

Çok üşümek bazen soğuk algınlığı, grip, bronşit, zatürre gibi hastalıklar sebebi ile olabilirken bazen ise ciddi bir takım hastalıklar sebebi ile olabilmektedir. Anemi, tiroid bezi sorunları, damar ve sinir sistemi hastalıkları gibi.

Sinirlenince titreme ve üşüme neden olur?

Sinir anlarında vücutta adrenalin salgılanmaktadır. Adrenalin vücutta kalp atım hızının artmasına neden olur. Bununla birlikte üşüme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma, hızlı soluk alıp verme de ortaya çıkar.

Yazın üşümek neden olur? 

Yazın üşümek tiroid bezi sorunları, kansızlık, anemi, yetersiz beslenme, diyabet, sinir sistemi ve damar yolu hastalıkları gibi sebeplerden olabilmektedir.

Üşüme nasıl geçer, ne iyi gelir? Üşümeye iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Menstruasyon dönemindeki bazı kadınlar çok fazla kan kaybeder. Bu da vücut direncinin düşmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu dönemde bol bol su içilmeli, vücudun sıvı ihtiyacını karşılayan besinler tüketilmelidir.

Üşümenin nedenleri nelerdir?

Aşırı üşümenin başlıca sebepleri arasında sigara alkol tüketimi, düzensiz uyku, tek tip beslenme ve kansızlık yer alıyor. Kronik yorgunluk, asabiyet ve çarpıntıdır üşüme ile birlikte görülen belirtilerdir. Hem fiziksel nedenler hem de akut stres bozukluğu gibi psikolojik faktörler ani titremelere ve kasılmalara neden olabilir.

Üşüme nasıl geçer, ne iyi gelir?

Sıklıkla sorulan üşümeye ne iyi gelir sorusuna doğru cevap verebilmek için üşümeye neden olan nedenlerin tespit edilmesi gerekir. Örneğin kandaki protein seviyesinin azalması sonucu üşüme şikayetleri var ise kişinin beslenmesine ve uyku düzenine dikkat etmesi gerekir. Tek tip beslenmek, düzensiz ve yetersiz yemek yemek, kansızlığa ve doğal olarak üşümeye neden olur.

Kişinin sadece ayaklarının üşümesi ise hipertansiyon hastalığının en yaygın görülen belirtileri arasında yer alır. Tansiyonu dengede tutmak için bol bol meyve ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli, günde en az 2 litre su içilmeli.

Üşüme nasıl geçer, ne iyi gelir Üşümeye iyi gelen yiyecekler nelerdir

Üşümeye iyi gelen yiyecekler nelerdir?

1.Kuru üzüm

C ve E vitamini açısından zengin olan kuru üzüm, vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Bu da iç organların daha sağlıklı çalışmasını sağlayıp vücut ısısını dengede tutar.

2.Kuru yemişler

Özellikle ceviz ve badem, sık sık üşüyen kişilerin düzenli aralıklarla tüketmesi gereken kuru yemişlerdir.

3.Bitter

Grip ve nezle gibi kış hastalıklarının çok daha kısa bir zamanda geçmesini sağlayan bitter, üşümeye de iyi geliyor. Diğer çikolatalardan farklı olarak içinde bol manganez ve B5 vitamini olan bitter, beslenme uzmanları tarafından da sıklıkla öneriliyor.

4.Bitki çayları

Kış aylarının vazgeçilmezi olan nane, papatya çayı, kuşburnu ve zencefil üşümeye iyi gelen bitki çaylarının başında geliyor.

5.Helva

Normal havalarda bile üşüyen kişiler sık sık helva yiyerek soğuk havalara karşı direnç kazanabilir.

6.Tahin pekmez 

Kan yapıcı özelliği ile biline tahin ve pekmez ayrı ayrı ya da bir arada tüketilebilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır