sanayi inkılabının sonuçları kısaca / Sanayi inkılabı nedir nedenleri ve sonuçları nelerdir?

Sanayi Inkılabının Sonuçları Kısaca

sanayi inkılabının sonuçları kısaca

Dijital asistana geri dön.

 

  • Osmanlı Devleti Batı’da ortaya çıkan makineleşme ha­reketini takip edememiştir. Avrupa’da buhar makinele­riyle çalışan fabrikalar kurulurken Osmanlı ülkesinde üretim büyük ölçüde atölyelerde ve el tezgâhlarında kol gücüne dayalı olarak sürdürülmeye devam etmiştir. Bu nedenle Osmanlı malları Avrupa’nın ucuz ve kaliteli sa­nayi malları ile rekabet edememiştir. 
  • Kapitülasyonlar ve ticaret antlaşmalarıyla sanayileşmiş ülkelere tanınan gümrük kolaylıkları Osmanlı Devle­ti’nin loncalarını çöküntüye uğratmıştır. 
  • Sanayi İnkılabıyla birlikte Osmanlı Devleti dışarıya ham madde satan, dışarıdan ise mamul madde alan bir dev­let hâline gelmiştir. 
  • İmalathanelerin kapanmasıyla ülkede işsizlik artmıştır. Bu durum dış ticaret açığının büyümesine yol açarken bir yandan da Osmanlı Devleti’ni dışa bağımlı hale ge­tirmiştir. 
  • Osmanlı ülkesi Avrupa’nın açık pazarı hâline gelmiş, küçük imalathaneler kapanırken; Osmanlı pazarları ya­bancı sanayi malları ile dolmuştur. 
  • Sanayi ve ticaretin teşvik edilmesi amacıyla ’da Islah-ı Sanayi komisyonu kurulmuştur.
kaynağı değiştir]

Sonuçları[değiştir kaynağı değiştir]

Sanayi Devrimi; yüzyılda, önce İngiltere'de başlayan demir ve kömürün asıl enerji kaynağı ve hammaddeyi oluşturduğu bir makineleşme çağıdır. Kömür, buhar ve makinenin birleşiminin ortaya çıkardığı Sanayi Devrimi önemli ekonomik, siyasal ve toplumsal dönüşümlere neden olmuştur.

Sanayi Devrimi, Avrupa'da burjuva sınıfının yapı değiştirmesine ve yeni bir işçi sınıfının doğmasına yol açmıştır. Eski burjuva sınıfına fabrika sahipleri de katılmıştı. Burjuva sınıfı artık her ülkede en zengin sınıf haline gelmiştir. Ancak ülkelerin çoğunda orta sınıf pek çok siyasal ve sosyal haklardan mahrum bırakılmıştır. Bu haklarını elde etmek için yüzyılın sonlanmasını beklemek zorunda kalmışlardır.

Avrupa'da Sanayi Devrimi öncesinde de bir işçi sınıfı varlığını göstermiştir. Bu sınıf her zaman çoğunlukta ancak bilinçsiz bir düzene sahipti. Sanayi Devrimi sonucunda işçi sınıfı bilinçlenmeye başlamıştır. Toplumların hemen hepsinde en kalabalık sınıfını oluşturmuştur. İşçi sınıfı, yoğunluğuna karşın ekonomik ve siyasal haklardan mahrumdur. Ücretleri düşük, yaşama ve çalışma koşulları elverişsizdir. Çalışma saatleri uzun, fabrikalar havasız ve her türlü sağlık koşullarından uzak bir özellik göstermiştir.

Siyasal açıdan oy hakları yoktur. Sendikalaşma ve grev yasaktır. Ancak işçiler artık bu durumun farkındadır ve bilinç sahibi olmuşlardır.

Sosyalizmin gelişmesi[değiştir kaynağı değiştir]

Düşünsel nedenlerin yanında Sanayi Devrimi'ni doğuran diğer unsurlara şunlardır:

İngiltere'de Sanayi Devrimi[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır