gebelik testinde biri koyu biri acik cizgi / Gebelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Geliyor? - monash.pw

Gebelik Testinde Biri Koyu Biri Acik Cizgi

gebelik testinde biri koyu biri acik cizgi

Gebelik idrar testinde bir &#;izginin silik &#;ıkması hamilelik anlamına gelir mi?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında):

Gebelik testi yaptım bir çizgi silik çıktı. Acaba hamile miyim?

Evet, çünkü silik de çıkmış olsa o test kanda bir Beta HCG artışını gösterir.

Gebelik testleri nasıl çalışıyor? Kanda Beta-HCG, bebek ana rahmine düştükten sonra salgılamaya başlıyor, kana Beta-HCG geçmeye başlıyor. O Beta HCG idrarla çıkmaya başlıyor

Ve günümüz testleri artık 20,30 gibi düşük seviyede kan değerlerinde bile sonuç verebiliyor, bu testlere "erken gebelik testi" adı veriliyor.



Eskiden, bundan yıl öncesine kadar neredeyse ultrasonografi ile gebelik testinde tanı koyma zamanı aşağı yukarı aynı zamana denk geliyordu.

Yani ultrasonografide zaten görülebiliyordu gebelik testi pozitif çıktığı zaman adet gecikmesinin bir haftayı bulması
gerekiyordu ama şimdiki teknolojide artık adet gecikmesi olmadan dahi pozitif çıkartanlar var.

Ama burada şöyle bir şey var: Bir çizgi silik olduğu zaman gebelik var anlamına geliyor ama ultrasona girdiğiniz zaman onu göremezsiniz.

Kaldı ki bir çizgi silik demek, o gebelik devam edecek anlamına da gelmiyor çünkü kimyasal gebelik denen bir şey var:

Vücut, gebelik oluşuyor daha sonra vazgeçiyor.

Diyor ki: "ben daha mükemmelini yaparım" diyor ve ondan sonra iki gün sonra yapılan test ne çıkıyor? Tek çizgi çıkıyor.



Bu arada o tek çizginin anlamı nedir, o kontrol çizgisi. Eğer o yoksa o zaman o test çalışmıyor demektir. Yani o tek çizgiyi gördüğünüz zaman eğer yanında hiçbir şey, yoksa bomboş ise test düzgün çalışıyor ve kanda, daha doğrusu idrarda Beta HCG yok demek.

Ama bu o anda yok olabilir yani yeterince idrara geçmemiş olabilir. 1 hafta sonra tekrarı gerekebilir.

Silik çıktığı zaman birkaç gün sonra bile o çizginin çoğunlukla, eğer kimyasal gebelik değilse ikincisinin de aynı birinci gibi koyulaştığını

görebiliyoruz.

Yani özetle söylemek gerekirse test çok erken yapıldığı zaman, adet gecikmesi olmadan veya adet gecikmesi yeni olduğu zaman yapılırsa ikinci çizgi silik çıkabilir.

Ama bu tür durumlarda gebelik henüz daha ultrasonogrofide görülecek aşamaya gelmemiştir.


Video: GEBELİK TESTİNDE BİR ÇİZGİNİN SİLİK ÇIKMASI GEBELİK VAR ANLAMINA GELİR Mİ? KİMYASAL GEBELİK?



Gebelik testinde silik çizgi ne anlama gelir? Gebelik testinde sonucu silik çizgi pozitif mi demek?

Gebelik planlaması yapan ya da aniden vücudunda gebelik işaretlerini gözlemleyen kadınlar kimi zaman heyecanla kimi zaman da büyük bir endişe ile hemen bir gebelik testi yapmak isterler. İdrarda ve kanda gebelik testi olmak üzere 2'ye ayrılan hamilelik testlerinde en güvenli olanı kan yolu ile olması ile birlikte idrar ile yapılan test kitleri kadınların ilk başvurduğu yöntemdir. Gebelik testinde genellikle pozitif ya da negatif sonuçla karşılaşılır, ancak nadir de olsa bir çizginin silik çıkmasının altında yatan bazı nedenler bulunmaktadır. Peki, gebelik testinde silik çizgi pozitif mi? işte merak ettiğiniz tüm detaylar…

GEBELİK TESTİNDE SİLİK ÇİZGİ POZİTİF Mİ?

Silik çıkan gebelik testi ne demek? Sorusu pek çok kadın tarafından merak konusudur. Gebeliği belirlemede rehber niteliği taşıyan tek çizgi, çift çizgi ya da artı işaretleri kişilerin soru işaretlerini gidermeye yardımcı olur. Bazı durumlarda yanıltıcı olabilirler. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde test penceresinde tek, çift ya da bazen silik görünme ihtimallerinden söz edilebilir. Gebelik testinde sonradan çıkan silik çizgi sıklıkla erken bir gebeliğin belirtisi olarak algılanmaktadır. Ancak silik çizgi ile karşılaşıldığında yeni bir test uygulamak ya da kan testi yaptırmak güvenilir bir yöntemdir.

İDRARDA BETA HCG NE ZAMAN YÜKSELİR?

Bir gebelik durumunun gerçekleşmesi için döllenmiş bir yumurtanın rahime ulaşarak buraya yerleşmesi gerekir. Embriyonun rahim astarına ulaşmasının ardından vücutta HCG hormonu salgılanır. Buradan da ilk olarak kan dolaşımına daha sonrada idrar karışarak olası gebeliği saptamaya yardımcı olur. Kadınlarda gebelik belirtileri başta adet gecikmesi olmak üzere göğüslerde hassasiyet, midede bulantı ve kusma gibi birçok semptomla birlikte kendini gösterir. Bu değişimleri hisseden pek çok kadın eczaneden kolaylıkla temin edebileceği hamilelik testleri ile gebelik ihtimallerini neticelendirebilir.

GEBELİK TESTİNDE KAÇINCI DAKİKADA İKİNCİ ÇİZGİ BELLİ OLUR?

Hamile olup olmadığınızı öğrenmenize yardımcı olacak gebelik testleri ile sonuca ulaşılması oldukça kolaydır. Tek, çift gibi çizgilerle sonuçlanan testler evde uygulanan gebelik testlerini içermekle birlikte kaç dakika içinde meydana geldiği merak konusudur. İdrarın test kitine yerleştirilmesinin ardından sonuç 3 dakikada ortaya çıkar. Ancak ikinci çizginin 3 dakikadan daha uzun sürede ortaya çıkması gibi durumlarda testin tekrarlanması tavsiye edilmektedir.

GEBELİK TESTİNDE SİLİK ÇİZGİ NE ANLAMA GELİR?

Gebelik testinde silik çizgi çıkmasına neden olarak seyreltilmiş idrar, kimyasal gebelik, erken düşük ve testin yeterince duyarlı olmaması gibi birçok nedenden söz edilebilir. Ayrıca gebelik testi uygulamak için erken davranmak ve buharlaşma gebelik testinde ikinci bir silik çizginin oluşumuna neden olan nedenler arasında yer alır. Bu çizginin kalınlaşıp koyulaşmadığını, gördüğünüzde birkaç gün sona tekrar test yapmanız doğru sonuç almanız açısından oldukça faydalıdır.

Gebelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir?

Evde gebelik testi yapmak, özellikle de test üzerindeki çizgilerin ne anlama geldiğini anlamak zor olduğu zaman kafa karıştırıcı bir deneyim olabilmektedir. Gebelik testinde normalde pozitif çizginin olması gereken yerde hafif bir iz görebilirsiniz. Bunu görmenizin çeşitli nedenleri bulunmaktadır.

Gebelik testinde silik çizgi olması durumunda doğru bir sonuç elde etmek için pek çok kadın tekrar gebelik testi yapar. Bazı kadınlar gebelik testini pozitif sonuç alabilecekleri tarihten çok daha önce yapabilir. Bu nedenle tekrar test yapmak istiyorsanız birkaç gün beklemeniz faydalı olacaktır.

Gebelik Testi Nasıl Çalışır?

Gebelik testi yaklaşık yüzde 99 oranında güvenilir sonuçlar veren bir testtir.

Eczaneden aldığınız gebelik testlerinde hCG adı verilen hormonun seviyeleri ölçülür. HCG, gebe kaldıktan yaklaşık gün sonra kanda ve idrarda tespit edilebilmektedir.

HCG, plasenta hücreleri tarafından üretildiği ve gelişmekte olan embriyoya besin sağladığı için gebelik hormonu olarak bilinmektedir. HCG, döllenmiş yumurtanın rahim içi tabakaya tutunmasıyla birlikte salgılanmaya başlar.

Gebe kaldıktan gün sonra tespit edilebilen hCG, gebeliğin 8. ila haftalarına gelindiğinde en yüksek seviyelere ulaşır.

HCG seviyelerinin 5 mlU/ml’den az olması durumunda sonuç negatifken 25 mlU/ml’nin üzerinde olan hCG seviyeleri gebeliğin olduğunu göstermektedir.

Gebelik Testinde Silik Çizgi Nasıl Olur?

Kullandığınız teste bağlı olarak test sonucunda artı ya da eksi işaretlerini veya pencerelerin içerisinde tek çizgi ya da iki çizgi görebilirsiniz.

Testi yapmadan önce nasıl kullanacağınızı dikkatli bir şekilde okuyun. Bu sayede testin sonucunda neye bakacağınızı önceden bilebilirsiniz.

Gebeyseniz, ancak gebeliğinizin çok erken dönemlerindeyseniz gebelik testindeki tek çizgi ya da çift çizgi belli belirsiz görünebilir. Gebelik ilerledikçe hormonlar nedeniyle bu çizgiler daha belirgin hale gelir.

Testin sonucunda çizgi ya da pozitif sonuç yoksa mutlaka gebe olmadığınız anlamına gelmez. Test sonucu negatifse gebe olmamanız mümkün olsa da hCG’nin idrarda tespit edilebilecek seviyelere ulaşmaması nedeniyle de bu sonuç elde edilebilir.

Gebelik testinde görülen çok silik çizgi yerleşmenin gerçekleştiği ancak gebeliğin erken aşamalarında olunduğunu gösterebilir. Testin sonucundan emin olmak için çizginin daha koyu ve kalın hale gelip gelmediği görmek adına tekrar gebelik testi yapmak isteyebilirsiniz.

Gebelik testinde silik çizgi gördükten birkaç hafta sonra adetiniz gelebilir. Bunun anlamı gerçekten gebe kalmadığınız ya da çok kısa bir süreliğine gebelik yaşadığınız anlamına gelir. Testte silik çizgi görülmesinin nedeni kimyasal gebelikten ya da dış gebelikten kaynaklanmış olabilir.

Gebelik Testinde Silik Çizgi Ne Demek?

Pek çok kadın evde tekrar tekrar gebelik testi yapar ve sonrasında testin sonuçları pozitiften daha silik bir pozitife döndüğü zaman endişelenir. Bu durumda testin sonucu düşüğü mü, yapılan bir hatayı mı yoksa başka bir şeyi mi göstermektedir?

Gebelik testindeki pozitif çizgisi öncesinde daha koyuyken sonradan silik bir çizgi haline geldiyse bu durumun düşükten pek çok nedeni olabilir. Testten önce çok fazla ya da çok az su tüketmiş olabilirsiniz. Testi kazara yanlış bir şekilde kullanmış olabilirsiniz ya da idrarınızdaki başka bir şey testin sonuçlarını etkilemiş olabilir.

Günümüzde gebelik testlerinin kullanımı oldukça kolay olsa da idrar yapma ya da biriktirme veya sonuçlara bakma sırasında yanlışlıklar yapılabilmektedir. Bu yanlışlıklardan bazıları şunlar olabilmektedir:

  • Testi idrar akışının ortasında idrara tutmak
  • Bir kaba idrar yapmak ve test çizgisini idrara batırmak
  • Bir kaba idrar yapmak ve gebelik testine damlalıkla çok az miktarda idrar damlatmak

HCG seviyeleri gebeliğin erken dönemlerinde hızlı bir şekilde artmakla birlikte gebe kalmanızın üzerinden zaman geçtikçe gebelik testindeki pozitif çizgisinin gittikçe daha koyu hale gelmesi mümkün olsa da şart değildir.

HCG’nin artmasına bağlı olarak pozitif çizginin daha koyu hale gelmesi gerekse de idrar örneğinde yer alan hCG miktarı farklılık gösterebilmektedir. Bu ise herhangi bir zamanda yaptığınız idrardaki hCG yoğunluğu nedeniyle gerçekleşmektedir. İdrarda bulunan hCG ne kadar su içtiğiniz ve ne kadar idrara çıktığınız gibi nedenlere bağlı olarak gün içinde önemli ölçüde değişiklik gösterebilmektedir.

Ne kadar çok sıvı tüketirseniz, idrarınızdaki hCG o kadar seyrelmiş hale gelecektir. Benzer bir şekilde çok sık idrar yapmanız durumunda vücudunuzdan sürekli olarak hCG atmış olursunuz.

Genel bir kural olarak idrarınız açık renkli ya da berraksa daha az konsantre demektir ve evde yapılan gebelik testlerindeki sonuçlar fazla belirgin olmayabilir. İdrarınız daha koyu renkliyken daha açık renkli idrara göre daha belirgin çizgi elde edeceğiniz varsayılır.

Bu nedenden dolayı birden fazla gebelik testi yaparak testteki çizginin rengini kontrol etmek, erken gebeliğin gelişimini izlemek açısından güvenilir bir yöntem değildir. Gebelik ilerledikçe idrarınıza daha fazla hCG geçebileceği doğru olsa da evde yapacağınız testteki çizginin saatten saate ya da günden güne daha koyu hale gelmesi garanti değildir.

Gebelik Testinde Buharlaşma Çizgisi

Gebelik testinde bazen silik çizginin yanı sıra buharlaşma çizgisi çıkabilmektedir. Bu nedenle silik çizgi ile buharlaşma çizgisi arasındaki farkı bilmeniz önemlidir.

Buharlaşma çizgisi soluk bir çizgi şeklinde değil, renksiz bir çizgi şeklinde görülür. Buharlaşma çizgisi genelde testin sonucu için beklenmesi gereken sürenin üstünden çok fazla zaman geçtiyse görülür. Bazense test idrardan çok fazla ıslandığında da buharlaşma çizgisi görülebilmektedir.

Buharlaşma çizgisi, kadının gebe olmadığını göstermektedir. bu çizgiler genelde testin sonuçlarını çok geç kontrol etmekten ya da testi yanlış yapmaktan kaynaklanır.

Testinizde buharlaşma çizgisi göründüğü zaman en iyi sonuçlar için tekrar test yapmak isteyebilirsiniz. Buharlaşma çizgisi yalnızca testin sonucunun negatif olması halinde görülür. Çünkü pozitif sonuç olması halinde buharlaşma çizgisinin görünmesi gereken yerdeki çizgi renkli olarak görünür ve bu da gebelik testinin sonucunun pozitif olduğunu gösterir.

Buharlaşma çizgisi görmeniz halinde testinizin sonucu negatiftir ya da gebelik testini pozitif sonuç alabileceğiniz tarihten çok daha önce yapmışsınız demektir.

Gebelik Testinde Pozitif Nasıl Olur?

Eczaneden alabileceğiniz çok sayıda gebelik testi bulunmaktadır. Bu gebelik testlerinde genelde tek pencere ya da iki pencere yer alır. Bununla birlikte gebelik testlerinin tümünde testin çalışıp çalışmadığından emin olunması için test çizgisi bulunmaktadır.

Tek pencereli gebelik testlerinde hem test çizgisi görünür hem de gebe olduğunuzu belirten başka bir çizgi görünür.

İki pencereli gebelik testlerinde ise bir pencerede test çizgisi görünürken gebeyseniz ikinci pencerede de işaret çıkar.

Gebe olmamanız durumunda ise tek pencereli testlerde yalnızca test çizgisi belirir. İki pencereleri testlerde ise ilk pencerede test çizgisi yer alırken diğer pencerede eksi (-) işareti ya da testin kullanım kılavuzunda yazan başka bir işaret görünür. Bunu görmeniz, gebe olmadığınız anlamına gelir.

Gebelik Testleri Güvenilir mi?

Evde yapılan gebelik testlerinin yüzde 99 oranında doğru sonuçlar verdiği söylenir. Bununla birlikte adeti geciktikten kısa bir süre sonra test yapan kadınlarda bu testlerin gebeliği tespit etme becerileri değişebilmektedir. Bu nedenle test sonucu negatif çıktıysa ancak gebe olabileceğinizi düşünüyorsanız, adet olmanız gereken gün geçtikten bir hafta sonra testi tekrarlayın ya da bu durumu doktorunuzla konuşun.  Bkz: Evde yapılan gebelik testlerine güvenmek mümkün mü?

Nadir olarak görülse de gebe olmamanıza rağmen gebelik testinden pozitif sonuç almanız mümkündür. Bu durum yalancı pozitif olarak bilinir.

Yalancı pozitif, döllenmiş yumurta rahim içi tabakaya tutunduktan hemen sonra düşük gerçekleştiyse (kimyasal gebelik) ya da hCG içeren doğurganlık ilaçları kullandıktan kısa bir süre sonra test yapıldıysa görülebilir. Dış gebelik, menopoz ya da yumurtalıklarla ilgili sorunlar da test sonuçlarının yanlış olmasına neden olabilmektedir.

Bazı durumlarda gebe olduğunuz halde gebelik testinden negatif sonuç alabilirsiniz. Bu durum yalancı negatif olarak bilinir. Aşağıdakilerin olması halinde testin yalancı negatif çıkması mümkündür:

Testi çok erken yapmak: Adetiniz geciktikten sonra gebelik testini ne kadar erken yaparsanız, testte hCG’nin tespit edilmesi o kadar zor olacaktır. Gebelik testinden en doğru sonuçları almak için adetiniz geciktikten bir hafta sonra testi tekrarlayın. Bu süreyi beklemek istemiyorsanız, doktorunuzdan kan testi yapmasını isteyebilirsiniz.

Test sonucuna çok erken bakmak: Testin doğru sonuçları vermesi için gereken süreyi bekleyin. Bunun için kullanma kılavuzunda yazan süreyi zamanlayıcıda ayarlayabilirsiniz.

Seyrelmiş idrar kullanmak: Gebelik testinde en doğru sonuçları almak için sabah idrarınız yoğun olduğundan dolayı ilk iş gebelik testi yapın.

Sonuç Olarak

Gebelik testi sonuçlarını beklemek zor olabilmektedir. Gebelik testinden elde edeceğiniz sonuçtan emin olmak için yanınızda iki test bulundurmak isteyebilirsiniz. Her iki testte de silik de olsa çizgi belirdiyse sonuç muhtemelen pozitiftir.

Testin sonuçlarından emin değilseniz, hCG seviyelerinin yükselmesi için birkaç gün beklemek isteyebilirsiniz. Bu sayede testten alacağınız yalancı negatif ihtimali azalmış olur.

Gebe olup olmadığınızdan kesin bir şekilde emin olmak istiyorsanız, evde yapacağınız gebelik testinden sonra doktorunuza uğrayıp kanda ya da idrarda gebelik testi yaptırabilirsiniz. bkz: kanda gebelik testi

Category: Gebelik ve Doğum91 Comments

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır