kalpte elektrik kaçağı belirtileri / Kalp ritmindeki bozukluk ölümcül olabilir - Sağlık Haberleri

Kalpte Elektrik Kaçağı Belirtileri

kalpte elektrik kaçağı belirtileri

Elektrik Akımının İnsan Vücuduna Etkileri

1. Veri Sorumlusunun Kimliği

Ege Perakende Enerji Satış ve Ticaret AŞ (“Ege Perakende” veya “Şirket”) olarak kişisel verilerinizin güvenliği ve gizli tutulması hususunda azami hassasiyet göstermekteyiz. Bu bilinçle ve sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) nezdinde veri sorumlusu sıfatıyla, elde ettiğimiz kişisel verilere ilişkin Kanun’a uygun hareket edebilmemizi teminen aydınlatma yükümlülüğü kapsamında aşağıdaki hususları bilgilerinize sunuyoruz: Ödeme hizmetlerinin sunulması açısından veri sorumlusu sıfatıyla TURK Elektronik Para A.Ş. (“Turk Para”) tarafından elde edilen kişisel verilere ilişkin Kanun’a uygun hareket edebilmemizi teminen aydınlatma yükümlülüğü kapsamında aşağıdaki hususları bilgilerinize sunuyoruz.

2. Kişisel Verilerin İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz, Ege Perakende tarafından sunulan hizmet ve ticari faaliyete ilişkin olarak değişkenlik gösterebilmekle beraber Şirketimiz tarafından hizmetlerin en iyi şekilde sunulabilmesini sağlamak maksadıyla işlenmektedir. Bu kapsamda;

Şirketimizin gerçek kişi müşterisi/ tüzel kişi veya gerçek kişi tacir müşterilerinin çalışanı/irtibat kişisi/ortağı/yetkilisi ve bazı hallerde veli/vasi/temsilci, kefil, potansiyel müşterisi iseniz:

Kişisel verileriniz (kimlik, iletişim, müşteri işlem bilgileri) ile özel nitelikli kişisel verileriniz (gerçek kişi müşterilerin paylaşması halinde kimlik belgelerinde yer alan din, kan grubu bilgileri dolaylı olarak kimlik ve/veya ehliyet sureti aracılığıyla temin edilebilmektedir.

Kimlik, iletişim ve finansal bilgi verileriniz, elektronik para kuruluşu sıfatıyla sunulan her türlü ürün ve hizmette kullanılması, TURK Para tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için ilgili iş birimleri tarafından gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı ticari ve/veya iş stratejilerinin planlanması, iş süreçlerinin ve sözleşme süreçlerinin yürütülmesi, TURK Para nezdinde yapılan veya aracılık ettiği işlemlerde işlem yapılmadan önce işlem yapanlar ile nam veya hesaplarına işlem yapılanların kimliklerinin tespit edilmesi amaçlarıyla,

TURK Para’nın hukuki yükümlülüğüne ilişkin hukuki sebebe dayalı olarak; Kimlik, iletişim ve finansal bilgi veriniz BDDK, TCMB ve MASAK gibi TURK Para’nın bilgi verme yükümlülüğü olan kamu kurumlarınca istenilen bilgilerin saklanması, raporlanması ve bu kurumların bilgilendirilmesi, amaçlarıyla işlenmektedir.

Tüzel kişi veya gerçek kişi tacir/tedarikçilerimizin/ iş ortaklarımızın/alt yüklenicilerimizin çalışanı/irtibat kişisi/ortağı/yetkilisi iseniz:

Kişisel verileriniz (kimlik, iletişim, finansal, özlük) ile paylaşılması halinde özel nitelikli kişisel verileriniz (sağlık, ceza mahkûmiyeti verileri) sözleşme süreçlerinin, mal ve hizmet satış süreçlerinin, hukuk, finans ve muhasebe işlerinin takibinin, risk yönetimi süreçlerinin yürütülmesi, iş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin, iş faaliyetlerinin yürütülmesi/denetimi, performans değerlendirme süreçlerinin yürütülmesi, talep halinde yetkili, kişi, kurum ve kuruluşlara bilgi verilmesi, iletişim faaliyetlerinin yürütülmesi, bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi amaçları ile de işlenebilecektir.

Ayrıca,

  • Şirketimizin işyerlerini ziyaret etmeniz halinde kimlik veriniz, fiziksel mekân güvenliği veriniz, fiziksel mekân güvenliğinin temini, ziyaretçi kayıtlarının oluşturulması ile Ege Perakende politika ve prosedürlerine uyum sağlanabilmesi,
  • İnternet sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlem güvenliği verileriniz sayılı Kanun gereğince mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla elektronik ortamda oluşan log kayıtlarının tutulması, Ege Perakende politika ve prosedürlerine uyum sağlanabilmesi ve bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi,
  • Şirketimiz tarafından ücretsiz sağlanan kablosuz ağ sistemine giriş yapmanız halinde kimlik, iletişim ve işlem güvenliğine ilişkin kişisel verileriniz sisteme erişiminizin sağlanması, mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi, sistemin hukuka ve ahlaka aykırı kullanımlarının önlenmesi, Ege Perakende’nın politika ve prosedürlerine uyum sağlanabilmesi ve bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi amaçlarıyla bağlantılı sınırlı ve ölçülü olarak işlenebilecektir.

Kişisel verileriniz ayrıca fiziki arşivler ve bilişim sistemlerine nakledilerek hem dijital hem fiziki ortamlarda muhafaza edilebilecektir.

3. İşlenen Kişisel Verilerin Kimlere ve Hangi Amaçlar ile Aktarılabileceği

Kişisel verileriniz TURK Para tarafından Kanun’un 5 maddesinin atıfta bulunduğu “Veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olması” hukuki sebebine dayanılarak, talep halinde sayılı Kanun ve diğer mevzuat hükümlerinin izin verdiği kişi veya kuruluşlar; BDDK, MASAK, TCMB ve bunlarla sınırlı olmamak üzere ilgili kamu tüzel kişilerine, adli makamlar veya ilgili kolluk kuvvetlerine aktarılabilecektir.

TURK Para tarafından “bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla, sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması” veya “ ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlemesinin zorunlu olması” şeklindeki veri işleme şartları çerçevesinde siz kullanıcılara ilişkin kimlik verisi, iletişim verisi, finansal bilgi verisi TURK Para tarafından ana hissedarı, doğrudan/dolaylı yurtiçi iştiraklerine, elektronik para ihracı faaliyetlerimizi yürütmek üzere işbirliği yaptığı Ege Perakende’ye aktarılabilecektir.

TURK Para tarafından rızanız doğrultusunda Kanun’un 9 maddesinde belirtilen rıza alınmasına yer olmayan durumlar hariç olmak üzere, kimlik verisi, iletişim verisi, finansal bilgi verilerinizin tarafınıza hizmet sunulması amacıyla, Şirket ile iletişime geçilmesi amacıyla kullanılan e-posta hizmetleri kapsamında yurt dışına aktarılması için açık rızanız talep olunmaktadır.

4 Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, işbu Aydınlatma Metni’nin 2 maddesinde açıklanan amaçlar ile Kanun’da öngörülen temel ilkelere uygun olarak Kanun’un 5 maddesinde belirtilen; sözleşmenin ifası, hakkın tesisi, kullanılması veya kurulması, veri sorumlusunun meşru menfaati ve açık rızanızın bulunması hukuki sebeplerine dayalı ve bunlarla sınırlı olarak; otomatik veya otomatik olmayan yöntemlerle, işvereniniz tarafından veya tarafınızca doğrudan elektronik posta adresimiz vasıtasıyla iletilen sözlü veya yazılı bilgiler, Şirket faaliyetleri kapsamında kullanılan uygulama ve yazılımlar ile kamera devre kamera sistemleri kayıtları aracılığıyla toplanabilmektedir.

TURK Para tarafından;

Turk Para tarafından size ait Kimlik Verisi, İletişim Verisi, Finansal Bilgi Verisi Kanun’un 5 maddesinde yer alan “bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla, sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması” veya “ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması” hukuki sebeplerine dayanılarak Turk Para internet sitesi üzerinden iletişim formu/kampanya formu/başvuru formu veya Turk Para’nın call center merkezi vasıtasıyla toplanarak otomatik veya telefon kaydı alınması yollarıyla işlenmektedir.

5. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 maddesi kapsamındaki taleplerinizi, “Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” uyarınca Ege Perakende için Anadolu Caddesi No: 41/ Bayraklı, İzmir adresine; yazılı olarak ve kimlik teyidinizin yapılması sağlanarak bizzat iletebilirsiniz. TURK Para için Mersis No’lu TURK Elektronik Para A.Ş.’nin Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi Sokak No: 5 ÇANKAYA/ANKARA adresine yazılı olarak veya kayıtlı elektronik posta aracılığıyla [email protected] adresine iletebilirsiniz.

Şirketimiz, Kanunu’nun 13 maddesine uygun olarak, başvuru taleplerini, talebin niteliğine göre ve en geç 30 (otuz) gün içinde sonuçlandıracaktır. İşlemin maliyet gerektirmesi halinde, Kişisel Verilerin Korunması Kurulu tarafından belirlenen tarife uygulanacaktır. Talebin reddedilmesi halinde, red nedeni/nedenleri yazılı olarak veya elektronik ortamda gerekçelendirilecektir. Başvuru taleplerinin değerlendirme sürecine ilişkin detaylı bilgiyi Şirketimiz Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası’nda bulabilirsiniz.

Kalpte kısa devre çarpıntı yapar

Emrah okuldaki sırasında ders dinlerken birdenbire kalbinin hızla çarpmaya başladığını hissetti. Göğsünün içinde sanki bir kuş çırpınıyordu. Öğle tatilinde oynadığı basketbol maçında çok koşmuştu, doğru dürüst öğle yemeği de yememişti. Acaba sıkıntısı ondan mıydı?
Çarpıntı devam ettikçe heyecanlanıyor, endişeleniyordu. Öğretmeninden izin isteyip okulun revirine gitti. Hemşire Hanım’a durumu anlattı. Hemen tansiyonunu ölçüp nabzını sayan hemşire, nefesini tutup ıkınmasını söyledi. Denileni yaptıktan kısa süre sonra çarpıntının geçtiğini fark etti. Rahatlamıştı. Hemşire Hanım, çarpıntısının tehlikeli olmadığını ama mutlaka bir doktora görünmesi gerektiğini tembih edip Emrah’ı sınıfa geri yolladı.
Okuldan sonra servisle eve dönerken başına geleni annesine babasına nasıl söyleyeceğini düşündü. Annesinin üzülüp telaşlanacağından, hemen doktora götürmeye çalışacağından şüphesi yoktu. Tahmin ettiği gibi, hemen telefonlar edildi, tanıdık doktorlara danışıldı. Ertesi gün hastanenin yolu tutuldu.
Hastasını dinleyip sonra da muayene eden ve bazı tıbbi testler yaptıran doktor, kalp kasında, odacıklarda, kapaklarda, damarlarda hiçbir anormallik olmadığını söyledi. Çarpıntının büyük ihtimalle kalbin elektrik akımının kısa devre yapmasına bağlı olduğunu ekledi. Emrah, “Kalbimde elektrik telleri mi var ki kısa devre oluyor?” diye düşündü.

Kalpte kısa devre çarpıntı yapar

Kalpteki elektrik akımı, belirlenmiş yollarda, kurallara uyarak giden arabalar gibi düzenli ve ahenkli bir biçimde tüm kalbe yayılır.

Her kalp atımı için elektrik gerek
Kalp kası kendi kendine kasılmaz, bir uyarı gerekir. Bu uyarıyı kalbin çatısındaki aküden çıkan bir elektrik akımı sağlar. Önce üst odalara yayılan elektrik akımı buradaki hücrelerin kasılmasını sağlar. Sonra üst ve alt odalar arasındaki, trafo diyebileceğimiz özel bir noktaya gelir.
Trafo, yukarı odalardan aşağı odalara elektriğin geçişini düzenler, uyarıların çok hızlı olmamak şartıyla, tek tek geçmelerini sağlar. Kalbin iki katı arasında, bu nokta dışında hiçbir elektrik geçişi yoktur. Trafo tahrip olursa, katlar arasında elektrik bağlantısı kopar ki bu ciddi bir durumdur. Tedavi etmek için kalp pili takılır.
Emrah’ın durumu trafonun çalışmaması sonucu oluşmuş değil. Kalbin üst ve alt katları arasında kısa devreye yol açan, normalde olmaması gereken elektrik bağlantıları var.

Kestirme yol kısa devreye davet
Kalbin elektrik sistemini karayollarındaki trafiğe benzetebiliriz. Elektrik akımını araba trafiği, elektrik kablosu görevini gören hücreleri de karayolları olarak düşünelim. Normalde elektrik akımının yavaşlayarak geçtiği trafo da gişeler olsun.
Normalde gişelerin dışında bir arabanın kalpte üst kattan aşağıya inmesinin hiçbir yolu yoktur. Ama her kalp normal değildir. Ender de olsa iki katın arasında kestirme yollar vardır. Bu yollarda hız sınırı birbirinden farklıdır. Daha da ötesi, kiminde hem gidiş hem de geliş yününde gidilebileceği gibi kimi yollar tek yönlüdür.
Kestirme yollar kalbin duvarlarının herhangi bir yerinde olabilir. En sık sol taraftaki duvarda olur. Benzer kestirmeler gişelerin olduğu yerde veya onun yakınında da olabilir.

Hızlı yoldan kestirme
’lerde soyadları W, P ve W ile başlayan 3 doktor, genç yaşta çarpıntıyla acil servise gelen hastalarını, o zamanların en yüksek teknolojisi olan elektrokardiyogram (EKG) çekerek incelediler. Kalpteki elektrik akımının doğduğu aküden çıkıp kalbin tümüne hangi yollardan ve ne hızla yayıldığını gösteren EKG, bu hastalarda benzer bir tablo ortaya koyuyordu.
Karayolları benzetmesine dönecek olursak, yukarıdan aşağıya inmek için arabaların bir kısmı normalde olduğu gibi gişelerden geçse de bir kısmı kestirmeden aşağı iniyordu. Kalbin alt odacıklarının kasları her iki yoldan gelen elektrik akımıyla uyarılıyordu.
WPW sendromu olarak adlandırılan bu durum birçok başka hastalıkta olduğu gibi tek başına adı anılan hekimlerin buluşu değildir.
yüzyılda bu hastalığın çeşitli öğelerini görüp dikkat çeken başka bilim insanları olduğu gibi, “Kestirme yollar nasıl olup da çarpıntıya yol açıyor?” sorusuna cevap arayan birçok araştırmacının da hakkını teslim etmek gerekir.

Kalpte kısa devre çarpıntı yapar

Kalpte kısa devre çarpıntı yapar

Kalpte normal olarak trafiğin aktığı (sarı arabalar) yollar dışında yukarı ve aşağı katlar arasında başka yol yoktur. Eğer varsa bu elektriğin bir kısmının (kırmızı arabalar) kısa devre yapmasına olanak tanır. Bu durum çoğu zaman EKG’ye bakılarak anlaşılır. Çarpıntıya yol açmadığı sürece bir tedaviye gerek yoktur. Kalbin alt odalarının (karıncıkların) uyarılması iki yoldan sağlanır olsa da bu çoğu kimsede önemli bir sorun oluşturmaz. Yeter ki çarpıntı olmasın

Elektrik akımı devridaim yaparsa
Kestirme yolların nasıl çarpıntı oluşturduğunun tam olarak anlaşılması için 40 yıl beklemek gerekti. Kalbin içine sokulan teller aracılığıyla elektrik akımının nasıl yayıldığının çok daha ayrıntılı biçimde anlaşılması mümkün oldu. Bu teknikle yapılan araştırmalar ilginç bir anormalliğin varlığını kanıtladı.
Yukarıdan gelen arabalar gişelerden geçip kalbe yayılırken bazılarının da kestirme yoldan hızla gerisin geriye yukarı kata çıkıp, oraları uyarıp tekrar aşağıya indiği ortaya çıktı. Daha ender olarak, kestirme yoldan aşağı inen arabaların gişelerden yukarı çıktığı da olur.
Böylece ortaya devridaim makinesi gibi çalışan bir trafik akımı çıkar. Kısa devre yapan arabaların kat ettikleri mesafe az olduğu için kalp çok hızlı çarpar. Dakikada kere, hatta daha hızlı attığı da olur.
Nasıl düzelir?
İlk yapılacak şey, okul revirinde hemşirenin yaptığı müdahaledir. Alınan nefesi boşalttıktan sonra burnu tıkayıp ıkınmaktır. Uçak yolculuklarında tıkanan kulakları açmak için yaptığımız bu manevra sırasında kalbe sinirler yoluyla yavaşlama emri gelir. Gişelerden geçiş yavaşlar. Bu da devridaimin düzenini bozar. Normal elektrik akımı duruma hâkim olur.
Bu manevra işe yaramazsa ve çarpıntı devam ederse acil servise gitmek gerekir. Burada hem kesin teşhis için gerekli olan EKG çekilir hem de damardan yapılacak ilaçlarla fasit daire kırılarak kalp normal ritmine döndürülür.
Ağızdan verilecek ilaçlarla çarpıntı ataklarının sıklığı azaltılsa da tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmayabilir. Üstelik ilaçlar bazı kişilerde yan etkilere yol açabilir. Özellikle gençlerde hayat boyu ilaç kullandırmak hiç de kolay değildir. Bu noktalar göz önüne alınarak birçok hastada sorunu kökten çözen bir tedaviye yönelinir.

Kestirme yolu kapatalım
Arabaların kestirme geçişi kullanarak hız yapmalarını önlemenin çaresi yolu kapatmaktan geçer. Yol kapatma işlemi önce ameliyatla yapıldı. Cerrahlar kestirme yolu bisturileriyle kesip trafiğin önünü kesmeye başladılar. Daha sonra, tıbbi adı elektrofizyolog olan kalbin ritmi üzerinde uzmanlaşmış olan kardiyologlar kasıktan soktukları ince tellerle kestirme yolu yakarak tahrip etmeye başladılar. Bugün Emrah durumundaki hastalar hemen her zaman bu yolla tedavi ediliyor.

Kalpte kısa devre çarpıntı yapar

Kalpte kısa devre çarpıntı yapar

Gişelerden geçip aşağıya inen arabaların bir kısmı kestirme yoldan geri dönüp üst katlara çıkarlarsa normal yoldan yayılacak trafiğe akacak yer bırakmazlar. Böylece hızla dolanarak kalbin hem üst hem de alt odalarını uyarırlar. Bazen bunun tersi de olur. Kestirme yoldan aşağıya inip gişelerden ters yönde yola alarak aynı daireyi oluştururlar. Nabız yukarıda görüldüğü gibi çok hızlı olursa hasta baş dönmesi, halsizlik, nefes almakta güçlükten şikâyet eder. Baygınlık geçirebilir.

Kalp ritmindeki bozukluk ölümcül olabilir

İSTANBUL - Ölümle sonuçlanabilen kalp ritim bozukluklarına erken dönemde müdahale etmek gerektiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Enis Oğuz, hayati önem taşıyan kalbin, ritminin korunması için yapılması gerekenleri anlattı ve bu konuda sık sorulan soruları şöyle yanıtladı:

Kalp ritim bozukluğunun sebebi nedir?
Kalp kasının kasılması için elektrik uyarı gereklidir. Kalbin sağ kulakçığında düzenli aralıklarla elektrik uyarı çıkaran hücreler vardır. Bahsedilen elektrik uyarının kalbin her tarafına yayılması gerekir. Elektriğin kalp içinde yayılırken izlediği peş peşe dizilmiş hücrelerden oluşan elektrik kablosu gibi hatlar vardır. Kalp kası da bu elektrik iletiye cevap verir. Bahsi geçen bu yapılardaki anormallikler kalp ritminin bozulması ile sonuçlanır. Ritim bozukluğu bazen kalbin hızlanması (taşikardi); bazen teklemesi (erken atım); bazen de yavaşlaması (bradikardi) şeklinde ortaya çıkar.

Belirtileri nedir?
En sık belirti çarpıntı hissidir. Hastalar bu hissi anlatmak için ‘Kalbim kuşkanadı gibi çırpıyor’, ‘Göğsümden fırlayacak gibi oluyor’, ‘Kalp atışlarım dışarıdan görülüyor’, ‘Kalbim ağzımdan çıkacak gibi oluyor’ şeklinde ifadeler kullanır. Çarpıntı genelde aniden başlar ve bazen saniyeler, bazen dakikalar, bazen de saatler sürüp birden sonlanır. Diğer bir bulgu baş dönmesi ve bayılma olabilir. Ritim bozukluğuna bağlı bayılmalar genelde hayati önemi olan ritim bozukluğu türlerini işaret eder.

Hangi yaş aralığında görülür?
Ritim bozukluğu her yaş grubunda görülebilir. İleri yaşlarda ritim bozuklukları daha sıktır ve diğer kalp hastalıklarıyla ilişkilidir. Tüm yaş grupları hesaba katıldığında toplumun yüzde 2’sinde; 80 yaş üzeri nüfusun ise yüzde 10’unda atriyal fibrilasyon (kalbin kulakçıklarından kaynaklanan ritm bozukluğu) olduğu biliniyor. Bu oranlar kalp ritim bozukluklarının toplum sağlığı için nedenli önemli olduğu ortaya koyuyor.

Ritm bozuklukları için ne gibi testler uygulanıyor?
Kalp ritim bozukluğunun tanısında en önemli yöntem EKG dediğimiz kalbin elektriğinin kayıt edilmesidir. Bununla beraber EKG’nin tanı koydurucu olması için ritim bozukluğu olduğu anın kayıt edilmesi gerekir. Örneğin çarpıntı atağı başlayan hasta, çarpıntı devam ederken en yakın sağlık kuruluşuna gidip EKG çektirirse ritim bozukluğunun türü de bu şekilde belirlenmiş olur. Bununla beraber bazı ritim bozuklukları kısa sürelidir; bu şekilde kayıt ettirebilme imkânı yoktur. Bu gibi durumlarda hastaların yanında taşıyabildiği, cep telefonu büyüklüğünde kayıt ediciler vardır. Amaç ritim bozukluğu olduğu anda hastanın kendi ritmini kendisinin kayıt edebilmesi imkânını sağlamaktır.

3 YIL KALP RİTMİ KAYDEDİLİYOR
Nadir görülen ritim bozukluklarını kayıt etmek için ise cilt altına operasyonla yerleştirilen kayıt ediciler vardır. Böylece 3 yıl boyunca sürekli kalp ritmi kayıt edilebilir. Bu yöntemlerle ritim bozukluğu ortaya konamadığında elektrofizyolojik çalışma denen girişimsel yöntem kullanılabilir. Bazı durumlarda ise ekokardiyografi, kardiyak MR, koroner angiografi gibi tanısal yöntemler gereklidir. Ayrıca vazovagal senkop adı verilen bir bayılma sebebini ortaya koymak için özel bir test uygulanır. Bu hastalıkta refleks olarak kalp ritmi yavaşlaması; hatta geçici durma görülebilir. Epilepsi ile karışabilen ve nöroloji kliniklerinde tanı konması için çabalanan birçok hastada bu basit yöntemle ayırt edici tanı yapılabilmektedir.

Ritim bozukluğu olan hastalara diyet uygulaması gerekir mi?
Ritim bozukluğu yaşayan hastalar için diyet önemlidir. Bazı maddeler kalbin elektrik sistemi için uyarıcı özellik taşır. Bunlar ritim bozukluklarının tetiklenmesine neden olabilir. Çay, kahve, sigara etkileri bu etkenler arasında sayılabilir. Ayrıca birçok ilaç da ritim bozukluğuna yol açabilir. Bazen kalp ilaçları, tansiyon ilaçları kalbin yavaşlamasına yani bradikardiye yol açabilir. Örneğin göz tansiyonu için kullanılan ilaçlarda kalp hızını yavaşlatıcı etkisi olan maddeler bulunabilir. Bazen bir ritim bozukluğunu tedavi etmek için verilen bir ilaç başka ritim bozukluğuna yol açabilir. Genel kalp sağlığını koruyucu önlemler ritim bozukluklarından korunmak için de geçerlidir. Stres yönetimi, ideal kilo, düzenli egzersiz, hayvansal ve trans yağlardan sakınan bir diyet, tuz alımının azaltılması, sigara içilmemesi, alkol alımının azaltılması veya hiç alınmaması bu önlemlerin en önemlileridir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?
• Birçok ritim bozukluğu iyi huyludur. Tedavi edilmeleri gerekmez. Ancak rahatsız edici etkilerinin azaltılması için ilaçlar kullanılabilir. Bazılarında ise muhakkak tedavi gerekir. Kalp ritim bozukluğu ilaçları ile ritim problemi baskılanabilir. İlaçlar kullanıldığı sürece ritim bozukluğu ortaya çıkmayabilir. Atriyal fibrilasyon gibi kalp içinde pıhtı oluşumuna yol açan ritim bozukluklarında pıhtı oluşumunu engelleyici ilaçların hayati önemi vardır.

• Kasık damarından kalbe yollanan kateter adı verilen teller ile de ritim bozukluğuna yol açan kalp içi bozukluğun yeri tespit edilir. Buraya bazen radyofrekans dalgası; bazen de dondurucu etki kateter ucundan uygulanır. Bu uygulama ritim bozukluğuna yol açan hücrelerin ölmesi ile sonuçlanır. Birçok ritim bozukluğu için işlem başarısı yüzde ’e yakındır.

• Bazen ritim bozukluklarının acilen düzeltilmesi gerekir. Bu durumda kalbe göğüs duvarından elektroşok verilmesi etkili bir yöntemdir. Elektroşok kalbin ritminin sıfırlanmasına böylece normal ritmin yeniden başlamasına olanak tanır. Kalıcı bir çözüm değildir. Zaman içinde ritim bozukluğu tekrarlayabilir. Bununla beraber hayat kurtarıcı olabilir.

• Bazı ritim bozuklukları kalbin yavaşlamasına veya durmasına yol açar (bradikardi). Bu çeşit bir bradikardi geliştiğinde ve düzeltilebilir bir sebebi bulunamadığında tedavi kalp pili takılmasıdır. Kalp pili kablosuz teknoloji sayesinde dışarıdan programlanabilir, istenilen kalp hızı ve diğer özellikler ayarlanabilir. Ayrıca hastanın ritmi ile ilgili topladığı bilgiler okunabilir. Batarya ömrü ortalama yıldır. Bu süre sonunda değişmesi gerekir. Eski piller cep telefonu sinyallerinden çok etkilenmekteyken yeni piller kendilerini bu sinyallerin olumsuz etkilerinden koruyabilmektedir. En önemli kısıtlama manyetik alanlardan uzak durmak gerekliliğidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası