kombi donarsa ne yapılır / Balkondaki kombinin donmaması için neler yapılabilir? – Evim

Kombi Donarsa Ne Yapılır

kombi donarsa ne yapılır

Donan Kombi Nasıl Açılır

Soğuk kış aylarında ısıtma tesisatlarını bekleyen tehlikelerden birisi de kombinin donması durumudur. Görevleri ısıtmak olan kombiler, nasıl oluyor da donma sorunu yaşıyor gerçekten de şaşırtıcı bir konudur. Kombiler yapıları gereği yanmış gazların dışarı atılabilmesi açısından, dışarıyla bağlantısı olan bölgelere konumlanmak zorundadır. Bu sebeple çoğunlukla balkonlara monte edilen kombi, kış aylarında soğuk havalarla yüzleşmek zorundadır. Kombiler çalışır durumdayken bir sorun yaşanmasa da, kapatıldığı zamankombi donma sorunu yaşayabilir. Yazımızda vereceğimiz ufak ipuçları sayesinde sizde kombinin donmasına engel olabilirsiniz!

Kombi Çeşitleri Nelerdir?

Gelişen teknoloji ile birlikte, kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik tasarlanan kombi sistemleri bulunmaktadır. Kombi sistemi eskisinden daha farklı donanımlara sahip olmakla birlikte, piyasada özeliklerine göre sınıflandırılmıştır. Kombi çeşitleri arasında en çok bilinenler olarak; yoğuşmalı kombi ve hermetik kombiyi örnek verebiliriz. Bunun dışında kombiler çeşitli ateşleme özelliklerine göre de ayrılmaktadır. Mesela pilot alevli, elektronik ateşli gibi kombileri; kapasite ve dayanım güçlerine göre ayırmak mümkündür.

Kombiyi Nasıl Tasarruflu Kullanabilirsiniz?

Yazımızda bu başlığın altında vereceğimiz ufak tüyolar sayesinde, kombinizi doğru kullanıp yüksek tasarruf elde edebilirsiniz!

  • Kombi çeşitlerinden bahsetmiştik. Yoğuşmalı kombinin bir avantajına değinecek olursak; bu kombi türünde ısı bacadan geri kazanılmaktadır. Bu sayede enerji tasarrufu elde edilebilir.
  • Oda termostatı üzerinde yer alan vanaları(termostatik) kullanarak, oda ideal sıcaklığına geldiğinde tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Soğuk kış aylarından önce kombi bakımını gerçekleştirmeniz, yaşayacağınız sorunların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
  • Oda içerisinde ısı yalıtımının yapılması, ısının muhafaza edilmesini sağlayarak bütçenizi koruyacaktır.
  • Isı yalıtımı yalnızca duvarlar için değil, pencereler için de düşünülmesi gereken bir detaydır.
  • Radyatörlerin üzerini kapatmamalı, tam tersine hep açık bırakmalısınız.
  • En önemli püf noktalardan birisi ise, kombiyi açıp kapatmaktır. Sıcaklığı kontrol etmek için yapmış olduğunuz bir işlem de olsa, kombi sistemi ateşleme yaparken daha fazla gaz harcamaktadır. Bu durum ise elbette elektrik faturasına yansıyacaktır.
  • Kombinin bakımını yalnızca kış aylarından önce değil, belirli periyotlarla yıl içerisinde de yaptırmalısınız.

Kombi Neden Donar?

Açık balkonlara monte edilmiş kombiler, havaların aşırı soğuması nedeniyle donma yaparlar. Böyle durumlarda soğuktan etkilenen kombi çalışmaz ya da arıza verir. Elbette ki kombinin donmasını engellemek için alınabilecek bir takım önlemler mevcuttur. Kombinin donduğu nasıl anlaşılır, diye soracak olursanız; günümüzde mevcut olan kombi modellerinde donma yaşandığında ekranda herhangi bir arıza kodu belirmediğini söylemek gerekir. Ancakkombinin donduğunu anlamak için, açık balkonlarda dolap olsa dahi hava sıcaklığı – derecelere düşmüşse kombi donmuş demektir.

Kombi Donduğunda Ne Yapmalı?

Kullanılan kombi tesisatlarında yaşanan donmalarda, donan sadece kombi değil tesisatlar da olabilir. Kombi açık balkonda ise donma riski çok daha yüksektir. Ancak kapalı balkonda bulunan kombilerde tesisat boruları donma yapmış olabilir. Böyle bir durumda aşağıda saydığımız aşamalar kontrol edilerek, duruma uygun çözüm uygulanmalıdır.

  • Kombi kullanırken musluklardan sıcak ve soğuk su hiç akmıyorsa sular kesik olabilir, su saati donmuş olabilir veya su boruları donma yapmış olabilir. Bu durumda bir tesisatçıdan yardım istemeniz gerekmektedir.
  • Kombi kullanımı sırasında soğuk su çeşmesinden su gelmesine rağmen, sıcak su çeşmelerinden su akmıyorsa kombinin soğuk su giriş borusu donmuş olabilir. Bu durumda bir tesisatçıdan yardım isteyebilirsiniz.
  • Kombi kullanımı sırasında musluklardan soğuk su gelmesine rağmen sıcak su akmıyor ya da petek tesisatı ısıtmıyorsa; buna ek olarak kombi açık bir biçimde monte edilmişsekombi tesisatı donmuşolabilir.

donmus-kombi-isinarak-acilir

Kombinin Donması Nasıl Engellenir?

Montaj sırasında kombi balkona monte edildiyse, montaj ekipleri sizi kombi donma sorunu hakkında bilgilendirecektir. Bu uyarılara uymamak ya da dikkate almamak sonucu kombi donar. Ortaya çıkabilecek sorunları bertaraf etmek için alabileceğiniz önlemler mevcuttur.

Kombinin donmaması için;

  • Kombiyi dolap içinde kullanarak riskleri bertaraf edebilirsiniz. Bu iş için plastik malzemeden yapılan dolaplar önerilir.
  • Kombiyi açık balkonda kullanmamaya özen gösterin. Balkonunuz açık ise kapatmanız donma sorununun önüne geçecektir.
  • Kombinin dışarısında bulunan tesisat borularına izolasyon yaptırmak, kombinin donmasına engel olacaktır.
  • Kış gelmeden kombin bakım ve kontrollerini bir uzmana yaptırmak, tesisatta oluşabilecek her türlü sorunun önüne geçecektir.
  • Kombi kısa süreli olarak kullanılmayacaksa kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, elektrik beslemesi ve gaz vanası açık tutulmalıdır. Aksi halde donmaya karşı emniyet sistemi devreye girmeyecektir.
  • Kombi uzun süreli kullanılmayacaksa elektrik beslemesi ve gaz vanası mutlaka kapatılmalıdır. Bu gibi durumlarda kombi tesisat suyunun boşaltılması gerekmektedir.

Kombi Donduğunda Kimi Aramalıyım?

Anadolu Tesisat, donan kalorifer tesisatını çözme işinde yardım isteyebileceğiniz bir tesisat firmasıdır. Kombi dondu nasıl çözeceğim diye boş yere düşünmeyin, ısıtma tesisatlarında donma olayı sadece kombide gerçekleşecek diye bir şey yok. Kombi kalorifer tesisatına giren boruların soğuk havalarda donması sık rastlanan bir durum olsa da alınabilecek önlemler elbette var. Yukarıda saydığımız bu önlemleri almak kalorifer kombi tesisatının donmasının önüne geçebilecektir. Unutmayın ki kombi garantili dahi olsa donan kombi garanti kapsamına girmemektedir. Bu sebeple tesisat sağlığı için kış gelmeden evvel gerekli önlemleri almanız firmamız tarafından tavsiye edilmektedir. Soğuk kış günlerinde kombisiz kalmamak için önerilerimizi dikkate almanızı kesinlikle önermekteyiz.

 

Balkondaki kombinin donmaması için neler yapılabilir?

Balkondaki kombinin donmaması için yapılması gereken bazı işlemler var. Kışın kullanılmayan kombi, uzun süre kullanılmadığı için donabilir. Kombinin kapatılması, içindeki suyun soğuktan donmasına neden olur. Bu nedenle balkondaki kombiye yalıtım şart.

BALKONDAKİ KOMBİNİN DONMAMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Balkondaki kombinin donmaması için yapılması gerekenleri, kısa süre kapatılacak ve uzun süre kapatılacak kombi olarak ikiye ayırabiliriz.

Kısa süre kapatılacak kombinin donmaması için (6 ay ya da daha uzun bir süre) elektrik beslemesi ve gaz vanası açık tutulmalıdır. Bu sayede donmaya karşı emniyet sistemi devreye girebilir.

Elektriklerin kesilmesi gibi durumlarda ise, kombi içerisindeki kullanım suyunun boşaltılarak, vanaların kapatılması gerekir.

Kombi kışın uzun süre kullanılmayacaksa, elektrik beslemesi ve gaz vanası kapatılmalıdır. Ayrıca kombi içerisindeki kullanım suyu, kalorifer hattı ve radyatörlerin içinde bulunan su tamamen boşaltılmalıdır.

BALKONDAKİ KOMBİ KAÇ DERECEDE DONAR?

Balkondaki kombinin donmaması için kombi boruları izole edilebilir

Balkondaki kombi sıfırın altında eksi derecelerde donabilir. Kombilerde donmayı engelleyen sistem vardır ve hava durumu 4 derecenin altına indiğinde kombi kendi kendine çalışarak sıcaklığını arttırır. Dolayısı ile kombinin fişi takılı ve su tesisatı açıkken donması zordur.

Balkondaki kombi boruları için kışın kullanılmadığında yalıtım yapılmalı. Kombinizi bir dolap içine alarak da donmaya karşı koruyabilirsiniz. Plastik malzemeden yapılan hazır kombi dolapları bunun için idealdir.

CAM BALKONDA KOMBİ DONAR MI?

Açık ya da cam balkonda eksi derecelerde kombi donabilir. Çok soğuk havalarda kombiye giden soğuk su boruları donma yapabilir. Böyle bir durumda boruyu çözmek için sıcak su dökmek sık kullanılan yöntemlerden biridir.

Kombiye gelen ve giden yan yana iki çift boru bulunur. Bu boruların biri sıcak diğeri soğuk su borusudur. Balkondaki kombinin donmasını engellemek için bu borular çiftli olarak bir streç yardımı ile tamamen hava almayacak biçimde sarıp üzerini bantla kapatarak yalıtım yapabilirsiniz.

KIŞIN KULLANILMAYAN KOMBİNİN DONMAMASI İÇİN NE YAPILABİLİR?

Henüz hiç çalıştırılmamış, son tüketiciye teslim edilmemiş, ilk çalıştırılması yapılmamış ve montaj aşamasında bekleyen ürünler için alınması gereken tedbirler:

  • Kombinin dış mekâna monte edilmesi halinde, çalışmasını olumsuz etkileyecek ve garanti koşullarının sona ermesine neden olacak dış etkenlerden korunması gerekir. (Rüzgâr, rutubet, donma vs.) İyi havalandırılmış ve dış etkenlerden korunmuş bir alana monte edilmelidir.
  • Açık balkonlara kombiler korumasız olarak monte edilmemelidir. Kombilerin balkona monte edilebilmesi için balkonun komple kapatılmış olması gerekir.
  • Test amacıyla doldurulmuş olan suyun, test bittikten sonra kombi, radyatörler ve tesisat devresinden boşalttırılması için müteahhitlere, tesisatçılara ve kullanıcılara bilgi verilmelidir.

KOMBİ SUYU NASIL BOŞALTILIR?

Banyoda veya balkonda tesisat sisteminin suyunun boşalmasını sağlayan tahliye musluğu bulunur. Tahliye musluğundan kombi suyunu boşaltabilirsiniz. Eğer musluk yoksa kombinin suyunu boşaltmak için kalorifer peteklerinden birinin vanası açılmalıdır.

Genellikle banyo peteğinin vanası tercih edilir. Buradan tesisattaki tüm su boşaltılır. Ancak bunu yaparken kombiye bağlı olan beyaz borudaki mavi soğuk su vanası kapalı, kombi üzerindeki su ekleme vanası açık olmalıdır. Bu sayede kombinin içindeki suyu boşaltabilirsiniz.

Öte yandan bu işlemi yapsanız bile, kombiye gelen soğuk su borularının bir kısmı balkon dışında kalır. Balkon kapalı olsa bile buradaki borular donabilir.

Kombi alırken bunlara dikkat!

Kombi alırken bunlara dikkat!

Kombi bakımı nasıl yapılır? Bakım yapılmazsa ne olur?

Kombi bakımı nasıl yapılır? Bakım yapılmazsa ne olur?

Evde pratik petek temizleme: Kalorifer bakımı nasıl yapılır?

Evde pratik petek temizleme: Kalorifer bakımı nasıl yapılır?

Pimapen yaz kış ayarı nasıl yapılır? Ne işe yarar?

Pimapen yaz kış ayarı nasıl yapılır? Ne işe yarar?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası