adam otu çayı / Adamotu | funduszeue.info

Adam Otu Çayı

adam otu çayı

Adamotu

Bu bitki ve kökü, yüzyıllardır pek çok medeniyette tedavi ve büyü amaçlı kullanılmış. Tevrat’ta da adı geçen adamotunun, ilk yaratılan bitkilerden olduğu söyleniyor. Hatta Romalılar, “O kadar çok adama benziyor ki bir soluğu eksik.” demişler. Başka birileri de “İnsan vücuduna benzediği için, onun insana benzeyen kısımlarından alınan merhemler insanda o kısma karşılık gelen yerde kullanılırsa daha etkili olur.” diye bir söylence çıkartmışlar. Doğru mu bilinmez ama, bu durumda bitkinin başını sonunu karıştırmamak lazım, ne olur ne olmaz.

 

Hatta Harry Potter filmlerinde de çokça görülmüşlüğü vardır bitkinin. Sırlar Odasında, Basiliks tarafından taşlaştırılmış insanları eski haline getirmek için hazırlanan iksirde Snabe adamotu kullanılır. Bir başka sahnede Madam Pomfrey tarafından nasıl kullanıldığı anlatılırken tüm öğrenci büyücüler kulaklık takar. Neden? Çünkü kökleri topraktan çıkartıldığında çığlık atan bu yaramaz bitki, sesiyle insanları en hafifinden bayıltır, hatta öldürür. Harry Potter filmlerini seviyorum, çok eğiticiler, kesinlikle.

İşte bu yüzden ben de eşime bir adamotu kökü siparişi verdiğimde, bir kulaklık edinmeye karar verdim, ne olur ne olmaz. Eşime de garanti verdim,  bu bitkiyi taşlaşmış adamlar üzerinde kullanmayacağım, hele büyülerle hiç işim olmayacak. Ayrıca aldığı aktarın “Abi bi yanlışın olmasın, bu bitki tırnak mantarı için değil, romatizma için kullanılır” yolundaki uyarısına karşılık romatizmam olmadığını, hala elimin ayağımın gayet iyi tuttuğunu beyan ettim. Peki, en bilinen kullanımı romatizmal ağrıları gidermekse,  nereden çıktı benim bu bitkiye olan ilgim?  

“Tesadüfen” demek alışkanlık olmuş ama yok, artık ben tesadüf kelimesini sözlükten çıkartacağım. Onun yerine, “eşzamanlılık” kelimesini kullanacağım ve yaşananların açıklamasına da evrenin sorulan sorulara verdiği cevap diyeceğim. İtirazı olan?

15 yıldır ayak tırnağımda doktorların teşhis enflasyonu yaşadığı, ama tedavi konusunda bir arpa boyu yol ilerlenemeyen bir rahatsızlığım vardı. Ayak baş parmaklarımın tırnağı kalınlaşıyordu ve bu da tırnak batmasına kadar uzanan bir işkenceye sebep oluyordu. Tırnak mantarı olabilir denerek kültür yapıldı, mantar bulunamadı. Ardından kalsiyum fazlalığından ırsi olabilir dendi ve bu, şöyle bir düşününce bana mantıklı geldi, çünkü yirmili yaşlardan sonra genelde ailenin yaşadığı bir sorundu bu. Ancak, sebepten çok sonuç, yani çözüm aradığımdan; mideme zarar veren haplardan, tırnağa oje gibi sürülen jellere kadar bir sürü tedavi şeklini denedim.. Hatta tırnak batması sebebiyle neredeyse abonelik durumunda gittiğim ayak bakım merkezleri ihya olup iki üç şube daha açtılar diyeyim siz anlayın. Sonuç ise kocaman bir sıfır&#;

Tam artık ümidi kesmişken, (işte eşzamanlılık burada sahne alıyor) bir gün Bitkisel_Saglik adlı bir yahoogrouptan davetiye geldi. Ardından, grup içi yazışmalardaki bir sürü ilgi çekici bilginin yanında, küçük bir detaya ilişkin paylaşım dikkatimi çekti. Hulki Bey’in sorusuyla başlayan, Aydın Bey’in cevabıyla gelişen bir dialogda, internette dolaşan, kitaplarda yazılanlardan farklı olarak, denenmiş ve sonuç alınmış bir yöntem olarak, tırnak mantarı için adamotu ile bitkisel bir tedavi öneriliyordu. Soru ve cevaplar devam ettikçe, bitkinin hangi isimlerle aranacağı, nasıl kullanılacağı, ne kadar zamanda ve ne şekilde şifa vereceği gibi detaylar da ortaya döküldü. İşte benim de “Denemekten ne çıkar?” diyerek, eşim vasıtasıyla bir adam otu kökü almaya karar vermem bu sayede oldu. Şimdi gelelim adamotu ile ilgili genel bilgilere:

Araştırma yaparken adamotu ile ademotunun aynı olup olmadığı sorusu kafama takıldı, Derki yazarlarından Dr. Tolga Dengiz sağolsun, ikisinin aynı şey olduğunu teyid etmekle kalmadı  aynı zamanda diğer bir isminin de Mandragora olduğunu söyledi. Ben de her zamanki muzurluğumla “Ne biçim isim bu, Mandrake der gibi?” diye aklımca dalga geçtim. Tolga beni saf buldu da kandırdı mı bilmem ama, meğer yurtdışında bu isimle de bilinirmişJ  Ardından yine yahoogruptaki Eczacı Nejat Bey, bitkinin familyası ile ilgili detay bilgi vererek beni biraz daha şaşırttı. Bu kök, hani bu aralar pek moda olan ginseng ile akraba değil miymiş meğer? Ancak adamotu ile ilgili “Zehirlidir dahilen kullanılamaz” notuna karşılık, piyasada tonla ginseng çayı var ve ben de gayet keyifle tüketmekteydim, kafam karıştı bu noktada. Ancak Nejat Bey, Ginsenggillerin yaklaşık türden oluşan kalabalık bir aile olup, çay olarak ülkemizde tüketilenin Panax Ginseng olduğunu söyledi de içim rahatladı.

Bir sonraki yazımda da Ginseng’i yazmak bahanesiyle bu konuda daha çok bilgi edinmekte fayda var, ne olur ne olmaz. Yine de, ısırgan otu, adamotundan sonra bir de ginseng yazarsam, kendimi fazla riske atarım gibi geliyor. İlaç sektöründen siyah gözlüklü adamların kapımı çalıp nazikçe uyarlamaları an meselesi. Tekrar düşündüm de, önümüzdeki aya başka bir konu mu bulsam ne?  

Bitki ile ilgili daha bilimsel noktaları doktorumuz Tolga Dengiz’e bırakmakta fayda var. Şimdi ben yalan yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltmak yerine, haddimi bilerek, sadece bir kullanıcı olarak adamotunun tırnaklar üzerindeki etkisinden ve nasıl kullanıldığından bahsetmek istiyorum.

Tekrar eşimin adamotu kökünü alıp geldiği ana dönersek, kökü ilk gördüğüm anda hayal kırıklığı yaşadığımı itiraf etmeliyim. Bir kere çığlık filan atmıyordu, ayrıca da kupkuru birşeydi. Çığlık atması bir yana, kullananların anlattığı gibi içinden merhem olabilecek bir öz suyu çıkabileceğine dair en ufak bir umut vaadetmiyordu. “Yanlış bir şey almışsın!!!” sen diyerek eşimi suçladım tabii hemen. Meğer bu bitki de tıpkı hindistan cevizi gibi içinde barındırdığı öze ait hiç ipucu vermeyen kapalı kutuymuş. Ucundan bıçakla biraz kesince, açık krem rengi bir bölgeye ulaşılıyor. Burası yine bıçakla kazınınca da merhem olarak kullanılacak öz çıkıyor. İşte bu sıvıyı sorunlu bölgeye sürüyorsunuz. Önemli uyarı; sorunsuz bir bölgeye değdiğinde müthiş kaşındırıyor. Yani elinize bulaştıysa yanlışlıkla biryerlerinize değdirmeden önce hemen elinizi yıkamanız şiddetle tavsiye edilir.

Yaklaşık on gündür kullanmama rağmen, kesinlikle söyleyebilirim ki alttan gelen tırnak sağlıklı bir şekilde ve normale göre biraz daha hızlı uzuyor (ya da bana öyle geliyor bilemeyeceğim). Yine kendi deneyimlerime dayanarak, bu sıvının değdiği her yerdeki ölü hücreleri temizlediği, tırnak kenarındaki kütikülleri giderdiği, uygulama sonrası bölge yıkandıktan sonra ponza taşı ile ovulduğunda müthiş sonuçlar alındığını ilave etmek isterim. (Ayak tabanıma deneme amaçlı sürüp, kendimi bilim adına feda ettim ama fena da olmadı yani)

Yalnız, ölü hücre temizliyor derken “Aaa, peeling etkisi var galiba, ben bununla yüz de temizlerim” gibi bir sonuç çıkartılmaması gerektiğini hatırlatırım. Unutulmaması gereken ayrıntının tekrar altını çiziyorum: Yakıyor!

Denemediğim ve ihtiyacım olmadığı için diğer kullanım alanları ve şekillerinden bahsetmeyeceğim. Tek söyleyebileceğim, tırnaklarınızda probleminiz varsa, adamotu adam gibi bir çözüm.

Son olarak, Louise funduszeue.info’in  “Tüm Hastalıkların Zihinsel Nedenleri” adlı başucu kitabından ilginç bir yorumu paylaşmak istiyorum. El ve ayak tırnak mantarı için doğrudan bir madde yok, ancak tırnak kalınlaşması için belirtilen neden şu: “Kişinin ileri yönelmeye, ilerlemeye hakkı olup olmadığı konusunda endişe duyması”

Yani tırnağında kalınlaşma sorunu yaşayan kabilem üyelerine ve aynı dertten muzdarip herkese duyurulur: “Herşeye olduğu gibi, hayatta istediğimiz yönde ilerlemeye de hakkımız var; ilk hedefimiz kendimize yolculuğumuz, ileri!”

Organik Bitkim Kırmızı Ginseng (ADAM OTU) Toz 50 gr

KARGO BEDAVA

Kurumsal Fatura

Tahmini Kargoya Teslim: 8 gün içinde

  • 15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Bu ürün Organik Bitkim tarafından gönderilecektir.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Organik Bitkim Kırmızı Ginseng Toz (Öğütülmüş) 50 gr Sizin İçin, Her Zaman Doğal - Katkısız - Taptaze
  • Bu üründen en fazla 20 adet sipariş verilebilir. 20 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 10 adetten fazla stok sunulmuştur.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

ÜRÜNÜN TÜM ÖZELLİKLERİ

Ürün Değerlendirmeleri

Henüz Yorum Yazılmamış.

Ürün Bilgileri

Organik Bitkim Kırmızı Ginseng (ADAM OTU) Toz 50 gr

  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Organik Bitkim Kırmızı Ginseng Toz (Öğütülmüş) 50 gr Sizin İçin, Her Zaman Doğal - Katkısız - Taptaze
  • Bu üründen en fazla 20 adet sipariş verilebilir. 20 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 10 adetten fazla stok sunulmuştur.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

Adam Otunun Faydaları Nelerdir? Adam Otu K&#;k&#; Nasıl Kullanılır?

Binlerce yıl boyu cerrahide anestezi maddesi olarak kullanılan Adam otunun afrodizyak etkisi de vardır. Adam otu aynı zamanda zengin bir mineral kaynağıdır. Türkiye'nin yanı sıra dünya genelinde de Adam otu oldukça fazla kullanılır.

Adam Otu Nedir?

Mavi ve mor çiçekli bir bitki olan Adam otu Türkiye ve dünya genelinde çok bilinen bir bitkidir. Kötü kokusu ile bilinen Adam otunun kökleri ise insana benzer. Bazı kişilerde yaşanan ağrılar ve çoğu hastalıkların geçmesinde de önemli bir ol oynar. Sokak aralarında ve dere kenarlarında adam otu bulmak mümkün. Özellikle kıyıda köşede daha rahat yetişirler. Dayanıklı bir bitki olan Adam otu yağışı seven bir bitki olarak öne çıkar. Hastalıkları geçirmede oldukça etkili olan Adam otu aynı zamanda önemli bir afrodizyak görevi de görür. Bu bitkinin ise aynı zamanda ağrı kesici ve direnç oluşturucu bir özelliği de bulunuyor.

Adam Otu Nerelerde Kullanılır?

Adam otu hastalıklar ile mücadelede kullanılan önemli bir bitkidir. Aynı zamanda bu bitkinin ağrı kesici özelliği de bulunuyor. Afrodizyak etkisi bulunan Adam otu cinselliği de arttırır. Yorgunluk hissine karşı kullanılan Adam otu hızlı bir şekilde direnç sağlar. Vücutta yaşanan spazmları da gideren Adam otu bağışıklık sistemini de geliştirir. Böbrek rahatsızlıklarından doğan idrar yanmalarında da Adam otu sıklıkla kullanılabilir. Aynı zamanda şiddetli diş ağrılarını gidermek için de Adam otları rahat bir şekilde kullanılabilir. Bu sayede pek çok fayda da sağlanabilir.

Adam Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Adam otları oldukça keskin bir bitki olduğu için bu otun çayı yapılmaz. Adam otu çayı oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle bu otun çayının yapılması ise önerilmez. Oldukça sağlı dolu bir bitki olan adam otu farklı şekillerde kullanılabilir. Doğru yöntemler uygulandığı takdirde Adam otu pek çok hastalığa ve yaralanmalara da iyi gelmektedir. Adam otunun doğru bir biçimde kullanmak gerekir.

Adam Otunun Faydaları Nelerdir?

Adam otu kullanılmadan önce mutlaka bir doktora ve ya uzmana başvurmak gerekir. Gündelik yaşanan sorunlara karşı Adam otu oldukça faydalı çözümler sunar. Özellikle de gün içerisinde çekilen baş ağrıları bu ot sayesinde giderilebilir. Vücudun çeşitli yerlerindeki ağrıları gideren Adam otu afrodizyak etkisi de sunar.

Cinsel gücü arttıran bu ot idrar yanmalarını geçirir. Aynı zamanda stres ile birlikte oluşan kas kasılmaları Adam otu sayesinde önlenir. Aynı zamanda bu Adam otu ile birlikte spazmlar da giderilir. Bu otu kullanan kişilerin sağlıklı bir yapıya sahip olmaları önerilir. Çünkü Adam otu kullanılmadan önce doktora danışılması gerekir.

Adam Otu İle İlgili Bilinmeyenler

Adam otu farklı yöntemler ile birlikte kullanılır. Her bir yöntem farklı hastalıklara iyi gelecektir. Adam otu ezilip bal ile karıştırıldığında bir kaşık tüketilmelidir. Bu sayede vücut direnci arttırılır. Aynı zamanda adamotu kaynatıldıktan sonra balla karıştırılır. Bu karışım ağızda çalkalandığında diş ağrıları da kısa süre içerisinde giderilir. Bunun yanı sıra Adam otu dikkatli bir şekilde kazınır. Kazınan bu kısım baş bölgesine sürülebilir. Bu sayede baş ağrıları da giderilmiş olur. Ayrıca vücudun ağrıyan yerlerine de bu kazınan bölüm sürülür.

Adam Otu Nasıl Kullanılmalıdır?

İdrar yanması problemi yaşayan kişiler Adam otunu kaynatmalılar. Bal ile adam otu kaynatıldıktan sonra bu şekilde tüketilebilir. Gün içerisinde bu karışım bir fincan tüketilmelidir. Bu şekilde hazırlanan karışım ise idrar yanmasına ve pek çok ağrıya da idi gelir.

Adamotu: Gizemli Dünyanın Tuhaf Bitkisi

Adamotu, diğer bir adıyla Mandragora, patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait, sarı ya da mavimsi-mor renkli çiçekler açan bitki türlerinin ortak adı.Gizemli bir bitki olarak her kültürde yer edinmeyi başarmış. Farklı coğrafyalarda isimler de değişmiş. Tılsımına pek çok toplum inanmış. Büyücülükte, türlü cadılık işlerinde, iksir ya da büyü malzemesi olarak her yerde karşımıza çıkan bir bitki… Şifalı yönleri olduğu kadar, belli bir dozu aşınca ölümcül olabilen bir bitki… Aslında birçok bitkinin de Mandragora gibi hem aydınlık hem de karanlık bir yüzü var. Peki, nasıl oluyor da Mandragora birçok efsanede ve büyü hikayesinde yıllar yılı başrole oturabiliyor? Çok açık ki köklerinin tuhaf görünüşü yüzünden. Patlıcangiller familyasından olan gövdesi, kolları ve bacaklarıyla tıpkı bir insana benziyor. “Şeytan Mumu” da denmiş adamotuna.  Çünkü geceleri uzaktan titrek bir alev gibi görünen bir ışık saçtığı için diye de anılır olmuş. Adamotunun sıcak iklimlerde yetişen bir bitki olduğu için ateşböceklerini çekmesinden dolayı böyle bir inanış yerleşmiş olduğunu düşünebiliriz.

Türkler ise “abdüsselamotu” adını vermişler, "Adamotu" elması diye de anılıyor. Türklerde de adamotunun topraktan koparıldığında açı içinde çığlık attığına; kendisini topraktan ayıran kişiye ölüm getirdiğine inanılırmış. Muhsine Helimoğlu Yavuz’un Diyarbakır Efsaneleri’nde, bu bitkinin kökünü kesince tıpkı insan kanına benzer kan aktığına inanıldığı yazar. Kökü çıkarmak için en iyi zaman da beklendiği gibi dolunay gecesidir. O dolunay gecesinde zehirli gazlar çıkarma riski olduğu için adamotuna, rüzgar yönünden yaklaşmak gerekiyordu.

Yunan ve Roma dönemlerinde de bu otun büyü alanında kullanılmış. Romalı yazar, natüralist ve filozof Yaşlı Plinius'un da botanik kitabında adamotunun sökülmesiyle ilgili bir ifadesi var: Kökü sökü söken kişi, elindeki kılıcın ucunu bitkinin üstünde tutarak etrafında üç kez döner, bitkinin etrafındaki toprağı itina ile temizler, yüzünü batıya çevirerek kökü topraktan çıkarırmış.

1. yüzyılda Kudüs’te yaşamış tarihçi Flavius Josephus’a göre ise, açığa çıkan köke uzun bir ip bağlanıp ipin ucu halka yapıldıktan sonra bir hafta aç bırakılmış siyah bir köpeğin boynuna geçirilirmiş. Sonra köpeğe bir et parçasını koklatıp uzağa fırlatılırmış. Eti kapmak için fırlayan köpek, kökün topraktan sökülmesini sağlarmış. Bu tuhaf hikayeye göre, o an bitki, kulakları sağır eden acı bir çığlık atarmış ve köpeğin de acı içinde inleyerek ölümüne neden olurmuş. Kök sökücüye de bitkinin acı çığlığından etkilenmemesi için kulaklarını mumla sıkıca kapamasını öneriyor.

Harry Potter filmlerinden birinde bir sahnede, büyücülük okulunda öğrencilere adamotunu nasıl söküp, daha büyük bir saksıda tekrar köklendirecekleri öğretiliyor. Adamotunun keskin çığlığını duymamaları için kulaklıkları da vardır.

Bu rivayetler, ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde hala söylenegeliyor. Kökleri topraktan çıkaranın sağır olduğu ve cin çarpması ile öldüğü inancı Anadolu'da yaygın olduğundan, bu iş için hala köpek kullanıldığı; bu esnada, bitkinin çığlığı sağırlık yapmasın diye davul ve teneke çalındığı söyleniyor. Artık aramızda olmayan değerli bitki avcılarımızdan, botanikçi Prof. Dr. Turhan Baytop'a göre ise bunlar kökçülerin başkaları kök sökmesin diye yaydığı aslı astarı olmayan rivayetlerden ibaret. Baytop da adamotu köklerinin ağrı kesici, uyutucu, yatıştırıcı, cinsel kudreti arttırıcı etkilere sahip olduğunu Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi kitabında. Abdüsselamotu, adamotu, ademotu, at elması (Silifke), hacılarotu, insanotu, kankurutan, toskafa kavunu (Silifke), yerelması (Side) gibi türlü türlü isimler almış Anadolu’da…

Bir başka inanış ise tam tersine bahçesinde adamotu yetiştiren kişinin ödüllendirildiğini söylüyor. Adamotuna verdiği her şey iki katı olarak sahibine geri dönermiş. Toplanması saldığı o zehirli gaz nedeniyle tehlikeli olmasına rağmen, uzak durulması şöyle dursun, afrodizyak özellikleri ve tılsım olarak kullanılıyor olması talebi de artırmış tarih funduszeue.info görünüşlü bu bitki sadece büyücülerin değil, falcıların da kehanet nesnesi olmuş. Gelecekle ilgili sorulan sorulara cevap verir, günün sırlarını ortaya dökermiş.

Eski Mısır kültüründe de adamotu ilahi bir güce sahip. Eski Mısırlılar Adamotunun kökünü bir sıvıda bekletir ve bunu içen kişiye sağlık, canlılık ve uzun ömür vereceğine inandıkları bir iksir elde ederlermiş. Hıristiyanların ikonalar önünde ateş yakmaları gibi, Mısırlılar da ateş yakarak adamotuna adak adarlarmış.

Yahudilikte de adamotunun cennette yetiştiğine dair bir inanış var. Şabat ayinine gitmeden önce, ıssız yerlerden ya da darağacı dikilen yerlerin yakınından toplanan adamotlarından yapılmış merhemi sürerlermiş. Kimi kökleri kadın, kimi kökleri erkek vücuduna benzeyen bu bitki, cinsellik ve doğurganlıkla da bir ilgisi var. Sarı meyveleri yenirse, cinsel gücü artırdığına inanılan adamotunun köklerini, İyonyalılar doğurganlığı simgeleyen tılsımlar olarak üzerlerinde taşımışlar. Aşk, güzellik ve şehvet tanrıçası Afrodit, diğer adının Mandragonitis olmasının da nedeni bu olsa gerek.

Kabalcı Yayınevinden çıkan Nimet Yıldırım’ın Fars Mitolojisi sözlüğünde, İran mitolojisindeki yaratılış öyküsünde adamotunun yeri olduğundan bahsedilmekte.  Yaradılış mitine göre ilk insan Keyumers’in ölürken yere dökülen tohumlarından yani spermlerinden kırk yıl sonra bir adamotu yeşermiş. İlk çift, Meşy ve Meşyane, bu bitkide birbirlerine yapışık olarak doğmuş ve zaman içinde bedenleri birbirinden ayrılarak insan görünümüne kavuşmuşlar. Mit ansiklopedisine göre, Tevrat’ın Yaradılış bölümünde adamotuyla ilgili dinsel bir hikaye var: Yakub, Lea ile evlenmiştir ama Lea’nın rahmi tanrı tarafından mühürlenmiş olduğu için Yakub’a bir çocuk veremez. Yakub da gider, malumunuz ikinci bir kadınla, Rahel’le evlenir.  Bunun üzerine Tanrı Lea’nın Yakub’un gözünde ikinci kadın olmasından rahatsızlık duyup hamile kalması için ona adamotunu verir. Ardından Lea altı erkek çocuğu dünyaya getirir ve kocasının sevgisini yeniden kazanır. Doğurganlık sembolü olarak kabul edilen adamotu, bazı edebi metinlerde de karşımıza çıkıyor. Fransız yazar Gustav Flaubert “Herodias” adlı öyküsünde Salome’nin dansıyla ilgili olarak “siyah şalvarında adamotu desenleri vardı… Bir kelebekten daha hafif Salome uçmaya hazır görünüyordu” diye yazıyor. Shakespeare, Romeo ve Jüliet’in o can alıcı final sahnesinde, Paris’le evlenmemek için belladonna yani güzelavratotunu içip sahte ölümünü tasarlayan Jülyet’in aile mezarlığına diri diri gömülme korkusunu

“Ya duyarsam topraktan sökülen adamotlarının çığlıklarını / Çıldırmış bu çığlıkları duyan ölümlüler…”

dizeleriyle dillendirir. Hıristiyanlar ise şeytana tapmayla özdeşleştirdikleri adamotunu, cadıların büyülerinde kullandıklarına inanıyorlardı. Büyücülerin vazgeçilmez bitkisi olur. Orta Çağ’da gizli inançların bir sembolüdür.

Lale çılgınlığına ya da orkide çılgınlığına benzer bir durum, adamotu için de yaşanmış zamanında. Orta Çağ Almanya’sında adamotunu kutsal sayan kült hızla ülke çapında yayılmış. William Turner tarihli Niewe Herball kitabında bu sahte adamotu figürinlerden de bahseder. Artan talep yüzünden kimi ağaç oymacıları ve şarlatanlar, adamotu benzeri bitkilerin köküne erkek veya kadın şekli veriyor ve bunu adamotu diye satıyorlarmış. Göz yerine darı yerleştirirlermiş. Bu minik figürinlerin, yani heykelciklerin şeytani güçlere sahip olduğuna ve bu gücün sahibi tarafından iyi veya kötü amaçlarla kullanıldığına inanılırmış. 

Ölümle, darağacıyla ilişkilendirilen bu bitkinin haksız yere, masum olmasına rağmen asılan insanların toprağa düşen gözyaşlarından ürediğine inanılırmış. Belki de bu yüzden İzlanda'da adamotu'na "Hırsızkökü" (Thjofarot) adı verilmiş. Küçük Darağacı Adamı da denen Adamotu ile ölüm arasındaki ilişki öylesine güçlü kurulmuş ki bu esrarlı bitkinin intihar eden kişilerin öldüğü yerde yetiştiğine de inanılmaya başlamış. Bir süre sonra kiliseler ve yerel idareler bu heykelcikler sahiplerini, büyücülükle suçlayıp cadı avına başlamışlar.

Cadı avı sürdükçe sahipleri heykelcikleri elden çıkarmaya başlarlar ama efsane bu ya öyle kolay kolay da kurtulamazlar. Evden atılan adamotu figürinleri bir süre sonra evde tekrar beliriyordu. Öyle ki yakmakla veya nehre atmakla kurtulamazlar. Zira, kısa bir süre sonra hiçbir şey olmamış gibi kutularında tekrar beliriveriyorlardı.  Şeytani güçleri insanın başa çıkamayacağı kadar büyüktür adamotu figürinlerinin. Bu yüzden de "büyücülerin" asılmaları, yakılmaları ve linçler yıllar yılı devam eder; Jean d'Arc dahi göğsünde bir parça adamotu kökü taşımakla itham edilir.  Bunu ve hakkında yapılan pek çok suçlamayı reddetmesine rağmen, bedeni ve sözümona kötü ruhu işkence ve ateşten kurtulamaz.

Adamotunun gizem dünyasına ait bir bitki olarak kabul edilmiş olmasının bir nedeni daha var: Belli bir dozun üzerinde alındığında vücutta uyuşma etkisi yaratan bir bitki. Bu sersemlik hali deliliğe yol açabiliyor; yüksek dozda ise ölüme bile sebep olabiliyor. Hazreti İsa çarmıhtayken dudaklarını ıslatmakta kullanılan sünger de büyük ihtimalle adamotu ve mirra (mürrüsafi) ekstresi taşıyordu. Ünlü Anadolu Hekimi Dioscorides, adamotu kök kabuğundan hazırlanan şarabın anestezik olarak, ameliyat olacak ve dağlanacak hastalara verildiğini 1. yüzyılda söylüyordu. Dioscorides, adamotu kökünün kabuğundan yapılan iksirin, ameliyat olacaklara ve dağlanacaklara verilmesiyle bunların derin bir uykuya dalacaklarını ve böylelikle sancı çekmeyeceklerini söyleyen ilk hekim.

İbni Sina () da Kanun adlı eserinde adamotu tohumundan hazırlanan lapanın eklem ağrılarını giderdiğinden ve tohumlarının rahim hastalıklarını iyileştirdiğinden bahsetmiş. Bitkinin her kısmı yararlıydı. Yapraklarından hazırlanan çay yaralara ve iltihaplara karşı kullanılırdı. Bazan fitil olarak verilirdi. Kök kabuğu idrarla karıştırıldıktan sonra kusturucu, müshil ve ağrı kesici olarak verilirmiş.

Sezar ve Büyük İskender'in de seferlerinde adamotu'nu benzer şekilde kullandıkları söylenir. Sezar adamotunu Sicilyalı korsanlara karşı, Büyük İskender ise doğu seferi esnasında kullanmıştı. Romalı askerler, mahkumlarına işkence edip çarmıha germeden önce, "Ölüm Şarabı" ya da "Morion" denen bir içki içiriyorlardı. Bu içki adamotundan yapılıyordu. Şarabı içen ölüme benzer bir uyku haline giriyor, nefesi kesilip, nabzı duruyordu. 

funduszeue.info

funduszeue.info

Adamotu

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
Modest Mussorgsky Çıplak Dağda Bir Gece

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası