mango bitkisi nedir / Mango nedir? Mangonun faydaları nelerdir?

Mango Bitkisi Nedir

mango bitkisi nedir

Mango: Y&#;l Meyve Veren Egzotik Ferahl&#;k!

Yakla&#;&#;k y&#;ld&#;r insano&#;lu taraf&#;ndan tüketildi&#;i dü&#;ünülen ve efsaneye göre Buda’n&#;n, a&#;ac&#;n&#;n gölgesinde meditasyon yapt&#;&#;&#; söylenilen mango meyvesi, ülkemize ilk geldi&#;i zamanlar oldukça pahal&#; bir meyve olsa da Türkiye’de üretilmeye ba&#;lamas&#;yla beraber oldukça popüler ve sevilen meyveler aras&#;nda yerini alm&#;&#;t&#;r.

Tropikal, pahal&#; bir meyve oldu&#;u yönündeki ön yarg&#;lar&#;n k&#;r&#;lmas&#;yla da sadece meyve olarak tüketmenin yan&#; s&#;ra alternatif mangolu tarifler de hayat&#;m&#;za girer. Peki, mango meyvesi nas&#;l yenir? Yaz&#;m&#;zda mango nas&#;l yenir neye iyi gelir gibi sorular&#;n cevaplar&#;n&#; bulabilir, bu tropikal meyveyi daha yak&#;ndan tan&#;yabilirsiniz.

mango meyvesi

Mango Meyvesi Nedir?

Mango meyvesi kapal&#; tohumlular familyas&#;ndan olup a&#;açta yeti&#;ir. Ana vatan&#; Hindistan’dan tüm dünyaya yay&#;lm&#;&#;t&#;r. At mangosu gibi yerel türleri olmakla birlikte yayg&#;n olarak bizim de yedi&#;imiz türün ismi Hint mangosudur.

Mango meyvesi a&#;ac&#; uzun ömürlü olup y&#;l meyve veren türleri mevcuttur. Mango a&#;ac&#;n&#;n çiçekleri &#;ekil olarak zamba&#;a benzer ve ayn&#; zambak gibi keskin bir koku yayar. A&#;aç meyvelerin olgunla&#;mas&#; 3 ila 6 ay gibi bir süreyi bulabilir. Öyleyse mango meyvesi hangi mevsimde olur diye dü&#;ünülecek olursa olursa yaz mevsiminde olgunlu&#;a eri&#;ir.

mango nas&#;l yenir

Mango Nas&#;l Yenir?

  • Mango yemek için biraz yumu&#;ay&#;p kendi kendine olgunla&#;mas&#;n&#; ve tatlanmas&#;n&#; beklemeniz gerekir.
  • Çok olgunla&#;m&#;&#; mango püre haline getirilip tüketilebilir. Dilerseniz üzerine pudra &#;ekeri serpebilirsiniz.
  • Mango püresi kek, tart ve pastalar için sos olarak kullan&#;labilir.
  • Mango ile puding veya muhallebi haz&#;rlanabilir.
  • Mango, blender ile püre haline getirildikten sonra di&#;er meyve sular&#; ile kar&#;&#;t&#;r&#;larak meyve kokteyli haz&#;rlanabilir.
  • Mangoyu kare kare dilimledikten sonra ba&#;ka meyvelerle, krem &#;anti, dondurma ve benzeri soslarla kar&#;&#;t&#;rarak meyve salatas&#; yapabilirsiniz.
  • Mango reçeli yaparak kahvalt&#;lar&#;n&#;za alternatif bir tat getirebilirsiniz.
  • Mangoyu diledi&#;iniz ba&#;ka meyveler ve sütle blenderdan geçirerek enfes bir milkshake ya da smoothie haz&#;rlayabilirsiniz.
mango nas&#;l yenir

Mangolu Nefis Tarifler

1) S&#;cak Yaz Günlerine Tropikal Serinlik: Mango Portakal Smoothie

Lügat&#;m&#;za yeni giren ama yapmaya ve içmeye bay&#;ld&#;&#;&#;m&#;z smoothie tariflerine bir yenisini ekledik. &#;çine muz da giren bu tarifin tad&#;na doyamayacaks&#;n&#;z. Evde mango yok hemen de bulamam diyorsan&#;z size bir müjdemiz var: tarifi haz&#;r mango suyu ile de yapabilirsiniz. Mango Portakal Smoothie

2) Sar&#;n&#;n En Güzel Tonu: Mango Soslu Muhallebili Kup

Misafirlerinizin ne yedi&#;ini bir türlü tahmin edemeyece&#;i ama aromas&#;na bay&#;laca&#;&#; bir tatl&#;. Mangonun efsane rayihas&#; güzel bir muhallebi ile bulu&#;unca hem görsel hem de damaksal bir &#;ölen olur. Mango nas&#;l yenir ak&#;am yeme&#;i sonras&#; güzel bir tatl&#; haline nas&#;l getirilir diyorsan&#;z kup tarifimizi seveceksiniz. Mango Soslu Muhallebili Kup

3) Peynir ile Mango Birle&#;ince: Mangolu Kup Tatl&#;

Olgun mango nas&#;l yenir denince, klasik yollardan farkl&#; alternatif bir tarif arayanlar&#; buraya alal&#;m! &#;talyanlar&#;n me&#;hur peyniri mascarpone ile Hindistan do&#;umlu mango birle&#;ince tam bir melez tatl&#; ortaya ç&#;kt&#; ve her melez gibi hem e&#;siz hem çok güzel! Kupta Mangolu Hafif Tatl&#;

4) Mango Jöleli: Kolay Mango Mousse Kek

Mango nas&#;l pi&#;irilir diye dü&#;ünüyorsan&#;z i&#;te size pi&#;mi&#; mango kullan&#;larak yap&#;lan bir tarif! Mango jölesi, mango sosu gibi kavramlara henüz yava&#; yava&#; al&#;&#;maya ba&#;lasak da bu lezzeti tatt&#;&#;&#;n&#;zda yapmak için neden geç kald&#;m diye hay&#;flanacaks&#;n&#;z. Bu kolay kek, mango sosunu deneyimlemek için &#;ahane bir f&#;rsat olur diye dü&#;ünüyoruz. Kolay Mango Mousse Kek

5) Özel Günler &#;çin Haz&#;r Alm&#;&#; Gibi: Çilekli Mangolu Pasta

Taze mango nas&#;l yenir diye dü&#;ünüyor ve misafirler için bir tarif ar&#;yorsan&#;z do&#;ru yerdesiniz! Hem mango hem çilek birle&#;ince nas&#;l bir tat meydana ç&#;kacak eminim merak ediyorsunuzdur. Yap&#;m a&#;amalar&#; biraz uzun gibi görünse de özel günler için tercih edece&#;iniz bu pasta için herkes &#;u soruyu soracak: haz&#;r m&#; ald&#;n? Çilekli Mangolu Anneler Günü Pastas&#;

6) Sar&#; K&#;rm&#;z&#;n&#;n Zarif Birlikteli&#;i: Mango Çilek Rüyas&#;

Mango ile çile&#;in uyumu öylesine lezzetli ki ikisinin bir arada yer ald&#;&#;&#; çok çe&#;itli tarifler var ve bu tarif onlar&#;n içinde en kolay&#; ve en lezzetlisi. Mango Çilek Rüyas&#;

7) Yumu&#;am&#;&#; Mangolar&#; Lezzete Dönü&#;türmek &#;çin: Mangolu Smoothie

Sa&#;l&#;kl&#; beslenmenin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan smoothie mangolu olunca hem lezzet hem sa&#;l&#;k birle&#;iyor. Diyette mango nas&#;l yenir diye dü&#;ünüyorsan&#;z smoothie yapmay&#; deneyebilirsiniz. Mangolu Smoothie

8) &#;lk Tan&#;&#;malar &#;çin: Çilekli Mango Püresi

Mango nas&#;l yenmeli sorusunun bebekler için de tatl&#; m&#; tatl&#; cevaplar&#; var. Bebe&#;iniz için alternatif, sa&#;l&#;kl&#; mama önerileri ar&#;yorsan&#;z onu mango ile tan&#;&#;t&#;rman&#;n vakti gelmi&#; olabilir. Unutmay&#;n, bebe&#;inizin damak tad&#; geli&#;imi be&#; ya&#;&#;nda sona eriyor. Çilekli Mango Püresi (+6 ay)

Mango Meyvesi Nerede Yeti&#;ir?

Mangolar binlerce y&#;ld&#;r Güney Asya’da yeti&#;tirilir. Sonralar&#; ise Brezilya, Hint adalar&#; ve Meksika’da iklimin elveri&#;li oldu&#;u yerlerde de yeti&#;tirilmeye ba&#;lanm&#;&#;t&#;r.

Dünyada tüketilen mangolar&#;n üçte biri Hindistan’dan, di&#;er k&#;sm&#; ise Çin’den gelir. Daha çok dondan korunakl&#;, tropikal ve &#;l&#;man iklimlerde yeti&#;ir. Mango a&#;açlar&#; yüksek &#;s&#; ve kurakl&#;&#;a kar&#;&#; dayan&#;kl&#; bir yap&#;dad&#;r. Ancak 30 derecenin üstü olan ve s&#;cakl&#;&#;&#;n süreklilik arz etti&#;i yerlerde meyveler erken olgunla&#;&#;p tad&#; bozulabilir.

Mango meyvesi Türkiye s&#;n&#;rlar&#; içerisinde Antalya, Alanya, Mersin gibi k&#;y&#; kesimlerde yeti&#;tirilmeye elveri&#;lidir. Bugün sadece bu bölgelerde mango meyvesi yeti&#;tiricili&#;i yap&#;l&#;r.

mango nas&#;l yenir

Mango Vitamin, Kalori ve Besin De&#;erleri

Ortalama büyüklükteki bir mango yakla&#;&#;k gram gelir. graml&#;k bir mangonun kalorisi kcal’d&#;r. A ve C vitamini, folik asit, potasyum ve lif aç&#;s&#;ndan zengin bir meyvedir.

Yüksek oranda probiyotik lif, C vitamini ve bunlar&#;n yan&#; s&#;ra mango antioksidan, A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, folik asit, di&#;er B vitaminleri ve potasyum, bak&#;r, amino asitler gibi önemli besin ö&#;elerini de içerir. Olgunla&#;t&#;kça içeri&#;indeki A vitamininin öncül maddesi olan beta karoten artar.

Peki, mango meyvesi zay&#;flat&#;r m&#;? Mango meyvesi ile zay&#;flama mümkündür denilemez; ama kalorisi dü&#;ük ve içerdi&#;i lifler sayesinde doyuruculu&#;u yüksek oldu&#;u için açl&#;k hissinizi yat&#;&#;t&#;r&#;r ve diyetinizi kolayla&#;t&#;r&#;r.

mango nas&#;l yenir

Mango Faydalar&#; Nelerdir?

  • Mangonun di&#;er ad&#; a&#;k meyvesidir; afrodizyak etkisi vard&#;r.
  • Proteini parçalamaya yarayan enzimler içerir.
  • Bol lifli oldu&#;u için ba&#;&#;rsakla dosttur; kab&#;zl&#;&#;a iyi gelir.
  • &#;çerdi&#;i antioksidanlar kanserden korur; kanser dü&#;man&#; bir meyve olarak bilinir.
  • Cildi temizler, kapal&#; gözeneklerin aç&#;lmas&#;na yard&#;mc&#; olur.
  • &#;çerdi&#;i bol A ve C vitaminleri ve 25 farkl&#; pigment ile ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirir.
  • Haf&#;zay&#; güçlendirip konsantrasyonu art&#;rd&#;&#;&#; için özellikle s&#;nava girecek çocuklar için tavsiye edilir.

Detayl&#; bilgi için: Vitamin Deposu Mangonun Az Bilinen 7 Mucizevi Faydas&#;

mango nas&#;l kesilir

Mango Nas&#;l Kesilir?

Mango kesmek için bilinmesi gereken en önemli püf noktas&#; meyveyi yanlamas&#;na de&#;il, boylamas&#;na, çekirdekleri hizas&#;nda kesmektir. Böylece mango meyvesi çekirde&#;i kolayca ç&#;kar&#;labilir.

  • B&#;çak yard&#;m&#;yla boylamas&#;na olacak &#;ekilde çekirdeklere kadar olan k&#;sm&#; kesin.
  • B&#;ça&#;&#;, çekirde&#;e ula&#;ana kadar meyvenin üst k&#;sm&#;ndan saplay&#;p çekirde&#;in etraf&#;nda döndürün.
  • Olgun ve yumu&#;ak olan meyveden bir ka&#;&#;k yard&#;m&#;yla yuvarlak olan çekirde&#;i ç&#;kar&#;n.
  • Dilerseniz küçük kareler halinde kesip yiyebilir, dilerseniz kivi yermi&#; gibi ka&#;&#;klayabilirsiniz.
  • E&#;er meyve sertse ikiye böldükten sonra elma gibi dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Mango nas&#;l soyulur?

  • Meyve b&#;ça&#;&#; ya da soyacak ile t&#;pk&#; di&#;er sebze ve meyveleri soyar gibi kolayca soyabilirsiniz.
  • Meyveyi olabildi&#;ince ince soyman&#;z meyvenin ziyan olmamas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Mangonun kabu&#;u soyulur mu, soymadan yenir mi diye merak ediyor olabilirsiniz, hijyen ko&#;ullar&#; sa&#;lan&#;rsa kabuk da yenebilir ve kabu&#;un da faydalar&#; oldu&#;u söylenmektedir.
  • Ancak kabu&#;un sert olmas&#; yemeyi ve sindirimi zorla&#;t&#;rabilir.

Mangonun Olgunlu&#;u Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Olgun mango nas&#;l anla&#;&#;l&#;r derseniz, meyveyi elinizle s&#;kt&#;&#;&#;n&#;zda hafif yumu&#;ak olmas&#; yeterlidir. Olgun mangonun kokusu da tatl&#;d&#;r.

Tam olgunla&#;mam&#;&#; mango ald&#;ysan&#;z ve sertse, mango nas&#;l olgunla&#;&#;r diyorsan&#;z; mangoyu bir parça gazeteye sar&#;p oda s&#;cakl&#;&#;&#;nda bekletebilirsiniz, güne yumu&#;ayacakt&#;r.

mango nas&#;l kesilir

Mango Nerede Sat&#;l&#;r? Fiyat&#; Ne Kadar?

Mango meyvesi fiyat&#; ithal edildi&#;i ilk zamanlarda oldukça yüksekti. Ülkemizde üretilmeye ba&#;lamas&#;yla fiyatlar makul seviyelere dü&#;tü. Mango kilo hesab&#;yla de&#;il tane ile sat&#;l&#;r. Eski zamanlarda mango meyvesini bulmak zor olsa da &#;imdilerde marketlerde hatta semt pazarlar&#;nda bile bulunabilir. Baz&#; marketlerin online sitelerinden ve organik ürünler satan internet sitelerinden de sipari&#; verilebilir. Dilenirse konservesi de sat&#;n al&#;nabilir.

mango nas&#;l yenir

Mango ile haz&#;rlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Diyette Muz Yenir Mi, Nas&#;l Tüketilmeli?

Cennet Hurmas&#; Nas&#;l Yenir? 8 Enfes Fikir

Vitamin Deposu Tropikal Ananas&#;n 10 Faydas&#;

Evde Ananas En Lezzetli Nas&#;l Yenir, Tüketilir?

Avokado Nas&#;l Yenir, Tüketilir? En Güzel 9 Fikir

Mango nedir? Mangonun faydaları nelerdir?

Tropik bir meyve olan mango, Hindistan'dan dünyaya yayılmıştır. Asya ülkelerinde faydaları sayesinde kutsal görülen mango, isim kökü olarak İngilizcedir. Eti bol bir meyve olan mango sıvı oranı yüksektir. Farklı bir tadı olan mango, uzun süre tüketilmek için soğutma yöntemi kullanılarak yıl boyu muhafaza edilir. Birden fazla çeşidi olduğundan tadı da farklılık gösterir. Erik ve kavuna benzetilen tadı dışında doğada bulunan en güçlü lif kaynağıdır. Farklı tüketilme yöntemleri olan mango kimi yerde yemek olarak kimi yerde tatlı olarak tüketilir. Son yıllarda diyetisyen uzmanları kilo vermek için kendilerine başvuran hastaların diyet listelerinde ilk sıralarda yer almasını öneriyor. Uzun süre tokluk hissi veren mangoyu bazıları gün içerisinde üç öğünde farklı çeşitlerde tüketir. Mango protein, doymamış yağ, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, potasyum, magnezyum, beta karoten, tiamin, folik asit, amino asitler, K vitamini, C vitamini, riboflavin A ve B vitamin kompleksi bakımından oldukça zengindir. Bu sayede vücudun ihtiyacı olan her şeyi karşılar.

Mangonun faydaları Nelerdir?

  • Temiz Ve Arınmış Bir Cilt İçin Mango Tüketin: Mango meyvesinin tıkanmış gözenekleri temizlemeye ve akne oluşumunu engellediği bilinmektedir. Sağlıklı bir cilde sahip olmak için mango tüketebilir, daha sağlıklı ve canlı bir cilde sahip olabilirsiniz.
  • A Vitamini Deposu Mango Göz Sağlığına Birebir: Her gün tüketilen 1 dilim mango günlük alınması gereken A vitamin miktarını karşılar ve bu da daha sağlıklı ve iyi görmeyi sağlar.
  • Hamilelikte Faydalıdır: Mangonun içerisindeki demir deposu hamile kadınların gereksinim duydukları demir ihtiyacını karşılar. Genellikle hamilelere demir takviyesi tablet ilaçlarda yapılır fakat bunun yerime mango tüketilmesi sağlıklı bir hamilelik için daha çok tavsiye edilir.
  • Yaşlanmayı Geciktirir: Mango, kolojen proteinleri üretmeye yardımcı olan yüksek miktarda A vitamini ve C vitamini içerir. Kolojenlerin vücudun bağ dokularını ve kan damarlarını korunmasında büyük rol oynar. Düzenli tüketilen mango vücuda gerekli A vitamini ve C vitamini takviyesi yapıldığından yaşlanmayı geciktirdiği gözlemlenmiştir.
  • Bol lifli bir meyve olduğu için sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
  • Uygun tüketimde kalp hastalığı riskini azaltır.
  • Yüksek lif ve C vitamini seviyeleri yüksek olduğundan kolesterolü dengeler, yüksek kolesterolü denge altında tutar.

Mango Meyvesi Nasıl Tüketilir?

Dilimlenen veya ezilen mango meyvesini yaptığınız tatlılarda kolaylıkla kullanabilirsiniz. Güzel bir aroması olan mango tatlılarınızda lezzeti arttırmanıza yardımcı olur. Mango meyvesini sıkıp suyu da rahatlıkla içilebilir. Birkaç meyveyle birlikte mangoyu karıştırıp hem lezzetli hem de sağlıklı içecekler elde edebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası