ölüm halinde kredi kartı borcu silinir mi / Vefat Halinde Kredi Borcu Ne Olur? - Milliyet Emlak

Ölüm Halinde Kredi Kartı Borcu Silinir Mi

ölüm halinde kredi kartı borcu silinir mi

Vefat Halinde Kredi Borcu Ne Olur?

Haberin Devamı

’un hazırladığı içerikte bu konu ile ilgili aklınıza takılan sorulara yanıt bulabilirsiniz.Öncelikle belirtmek gerekir ki bu konudaki en önemli noktalardan biri, ölen kişinin krediyi kullanırken

hayat sigortası

yaptırıp yaptırmamış olmasıdır. Özellikle konut kredisi kullanırken sigorta yaptırmak bu tarz uzun vadelerde yüksek meblağlar ödenen kredilerde daha önemlidir. Kredi kullanırken ekstra masraf olarak gördüğümüz hayat sigortası böyle bir durumda önemli hale gelir ve vefat eden kişinin borcu sigorta tarafından ödenir. Ancak, sigorta olmaması halinde bu borçlar kişinin mirasçılarına intikal eder.

Hayat Sigortası Olması Durumunda

Vefat Halinde Kredi Borcu Ne Olur

Hayat sigortası, kredilerde mecbur tutulmamakla birlikte bankalar tarafından genellikle yaptırılması tavsiye edilir. Bu sigorta konut, ihtiyaç ya da taşıt kredisi fark etmeksizin her türlü kredi kullanımınızda yapılmaktadıfunduszeue.infoında hayat sigortasını yaptırmış olmanız sizin için doğru bir tercih olacaktır. Çünkü sigortanın temel amacı size ait borçları ödemekle yükümlü olmaktır. Yani kredi borcu devam eden biri hayatını kaybederse, bazı istisnai durumlar hariç tüm borçları sigorta şirketi tarafından öfunduszeue.info istisnalar ise:

Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur? Silinir mi?

Alışveriş yapmak, harcamaları taksitlendirmek ya da bankalar tarafından sunulan kampanyalardan faydalanmak için kredi kartı kullanımı oldukça fazladır. Ülkemizde hemen her kişinin kredi kartı bulunmaktadır. Kredi kartı doğru kullanıldığında, alışveriş yapmak birçok avantaj sağlamaktadır. Özellikle alışverişlerin taksitlendirilmesi konusunda kullanıcıları daha çok kendine bağlayan kredi kartları, doğru kullanılmadığında borcunuzun giderek daha fazla olmasını sağlayabilir. Kredi kartı borcunun sürekli olarak ertelenmesi sonunda kendinizi çıkmaz bir sokakta bulmanıza neden olabilir. Diğer yandan kredi kartını aktif olarak kullanan kişiler, vefat eden kişinin kredi kartı borcunun ne olduğunu merak etmektedir.

Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı Borcu Nasıl Öğrenilir?

Yakını vefat eden ve kredi kartı borcu olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler bunu ne şekilde yapabileceğini merak etmektedir. Özellikle mirasçısı olduğunuz bir yakınınız varsa, kredi kartı borcunun öğrenilmesi oldukça önemlidir. Ancak bunu öğrenmek için öncelikle veraset ilamı alınması gerekmektedir. Vefat eden kişinin yakınları kredi kartı borcunu öğrenmek için, bankaya veraset ilamı ile başvuru yaptıktan sonra borçlara dair tüm detaylara ulaşabilir.

Blog Post Banner

Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur, Silinir mi?

Vefat eden kişinin yakınları ya da mirasçıları kredi kartı borcunun ölümden sonra silinip silinmeyeceğini merak etmektedir. Özellikle yüksek miktarlardaki borçlar söz konusu ise, bu konuda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine karar vermek gerekecektir. Kişinin vefatı halinde nasıl ki tüm mal ve varlıkları mirasçılarına devrediliyorsa, kredi kartı borcu da aynı şekilde mirasçılara kalacaktır.

Kredi kullanımında olduğu gibi, kredi kartı kullanımı için hayat sigortası yapılmamaktadır. Kredi kartı kişinin istediği zaman harcama yapmasına olanak tanıyan bir araç olduğundan mirasçılar kredi kartı borcunu da devralmaktadır. Bu nedenle vefat eden kişinin kredi kartı borçlarının silinmeyeceğini söyleyebiliriz. Ancak eğer kişinin hayat sigortası varsa ve poliçeye kredi kartı ek teminatı dahil edilirse sonuç farklı olacaktır. Böyle bir durumda vefat eden kişinin hayat sigortası olduğu için kredi kartı teminatı ile kalan tüm borçlar sigorta şirketi tarafından ödenecektir.

Kredi kartı borçlarının silinmesi ile ilgili bankaların inisiyatifinde olan durumlar da mevcuttur. Kişinin toplu ölümlere neden olan afet ya da terör saldırıları nedeniyle vefat etmesi sonucunda, bankalar kredi kartı borcunu silebilir. Ancak bu zorunlu bir durum olmadığından tamamen bankanın inisiyatifindedir.

Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme

Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa ve mirasçılar kalan borcu ödemek istemiyorsa, reddi miras yaparak bu durumu çözüme kavuşturabilir. Ancak reddi miras yapılması durumunda vefat eden kişinin bıraktığı tüm mal ve varlıkları da reddetmiş olursunuz. Böyle bir seçenek kalan mal ve varlıkların borçtan daha az olması durumunda daha mantıklıdır. Diğer yandan vefat eden kişinin kredi kartı borcunu ödemek isteyen mirasçılar, taksit yapılıp yapılmayacağını da merak etmektedir.

Vefat eden kişinin kredi kartı borcu mirasçılara geçtiği için, yapılandırma yapılması mümkündür. Borcun miktarının fazla olması nedeniyle ödemekte zorlanacak olan mirasçılar veraset ilamı ile bankaya başvuruda bulunarak, kredi kartı borcunun taksitlendirmesini talep edebilir. Bazı bankalar taksitlendirme için ekstra şart koşmasa da, bazıları borcun bir kısmının önden ödenmesini talep edebilir. Bu nedenle vefat eden kişinin kredi kartı borçlarına dair detaylı bilgi sahibi olmak için öncelikle ilgili bankaya danışmak gerekir.

Vefat eden kişinin hayat sigortası varsa ne olur?

Kredilerde hayat sigortası uygulamasını kredi çekmiş olanlar bilirler. Çoğu kimseye gereksiz gelen bu uygulama aslında tam da konumuza başlık olan sorunun cevabı. Kredi çektiğinizde hayat sigortası yapılmasının sebebi hayati riske karşılık bankanın önlem almak istemesindendir. Bankaların kendini güvence altına almak istemesinden dolayı özellikle konut kredisi gibi yüksek tutarlı kredi ürünlerinde hayat sigortası talep edilir.

Hayat sigortası, bankanın güvencesi olmasının yanı sıra aslında yakınlarınız için de bir güvencedir.Kredi borcunuzu öderken ölmeniz halinde krediye istinaden hayat sigortası yaptırmışsanız kalan borcunuz mirasçılarınıza devrolmadan hayat sigortanız tarafından ödenir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var ki o da poliçenizin kapsamı. Hayat sigortası poliçeniz sadece kaza sonucu ölümü kapsıyorsa sağlık sorunları neticesinde yaşanan bir ölüm poliçe kapsamında değerlendirilmez ve sigorta şirketi borcu ödemez. Bu nedenle kredi alırken hayat sigortası yaptırıyorsanız poliçeyi detaylı olarak incelemenizi tavsiye ederiz.

Size ne kadar kredi çıkacağını hesaplayın!

Kredi Borcu Mirasçılara Nasıl Yansır?

Kredi alırken hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu?

sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 5. maddesi gereğince herhangi bir mal ya da hizmetin satın alınmasında aksine bir teamül, ticari örf ya da adet yoksa satıcı, o mal ya da hizmetin satışını başka bir mal ya da hizmetin satın alınmasına bağlı kılamaz. Kredilerde hayat sigortası ile ilgili bu maddeden çıkan sonuç, kredi alırken hayat sigortası yaptırmanın zorunlu olmadığı. Kredi alırken hayat sigortası yaptırmak zorunlu olmadığı gibi yaptırmak isterseniz de krediyi aldığınız bankadan sigorta yaptırmanızı gerektiren bir zorunluluk da yok. Dilerseniz kredinize istinaden başka bir kuruluştan sigorta yaptırabilirsiniz.

play image

Kredi başvurusunda hayat sigortası yaptırmak her ne kadar zorunlu değilse de olası ölüm durumuna karşı yakınlarınıza kredi borcu bırakmamak için küçük tutarlar ödeyerek hayat sigortası yaptırmanızda fayda var.

Hayat sigortası yoksa ne olur?

Kredi alırken hayat sigortası yaptırılmadıysa ve borçluluk sürecinde ölüm gerçekleştiyse borç, kişinin mirasçılarına kalır. Banka borcun ödenmesini kişinin mirasçılarından talep eder. Mirasçıların mirası reddetme hakkı vardır fakat mirasın bir kısmını reddetmek diye bir durum söz konusu değildir. Ya varlıkla birlikte borcu da kabul edersiniz ya da varlıkla birlikte borcu da reddedersiniz. Reddi miras durumunda borçlunun mal varlığı araştırılır ve borç haciz yoluyla tahsil edilmeye çalışılır. Mirasçılar borcu redderse ve borçlunun kefili varsa banka borcun ödenmesini kefilden ister. Kefil yoksa verilmiş olan kredi banka için artık batık kredidir yani banka borcu tahsil edemez.

Vefat eden kişinin kredi borcu silinir mi?

Vefat eden kişinin hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından ödenir. Ancak ödenecek tutar sigorta poliçesi kapsamındaki teminat ve limitlerle sınırlıdır. Kişinin hayat sigortası yoksa borç, vefat eden kişinin yasal varisine kalır. Yasal varis veya varisler, kişiye ait tüm mal, mülk ve menkul kıymetleri miras olarak alırken aynı zamanda borcu da üzerine alır. Borcu almak istemeyen varisler, yasal süre içinde reddi misar yaparak borcu reddebilir, ancak bu durumda kalan tüm mal, mülk ve menkul kıymet miraslarını da reddetmiş olur.

Vefat eden bir kişinin ödediği kredi borcu geri ödenir mi?

Vefat eden kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçtiği için, söz konusu borç artık yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Ölüm halinde borç sona ermez.

Ölen Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur?

Kredi kartı kullanımı ülkemizde çok sık rastlanılan bir durumdur. Hatta kredi kartı olmayan nadir insan vardır. Kişinin vefatı durumunda vergi vb. borçlarının mirasçılarına devredildiğini biliyoruz. Acaba kredi kartlarında durum nedir? Ölen kişinin borcu ne olur? Öncelikle belirtmek gerekiyor ki vefat eden kişilerin borçları silinmez. Tabi kredi kartları için geçerli olan kural sözleşmede durumun ne şekilde düzenlendiğidir. Hayat sigortası yapılması dahilinde borç silinebilir mi? Beraber inceleyelim.

Kredi Kartı Sahibi Olan Kişinin Vefatı


Kredi kartı nakit olarak yapılamayan alışverişlerin taksitlendirilmesi için tercih edilen bir yöntemdir. Ülkemizde milyondan fazla banka ve kredi kartı vardır. Ancak ölümün de vakti saati yok. Vefat etmiş bir yakını olanların yasal işlemleri hallederken merak ettikleri sorulardan birisi borcun kendilerine devredip devredilmeyeceğidir. Tüm borçlar için geçerli olan bir kaide vardır; Borç hiçbir zaman ve hiçbir surette ölmez. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalanların yapması gereken ilk şey ölüm belgesi ile banka şubesinden sorgulatma yapmasıdır. Vefat eden kişinin kredi kartı ya da kredi borcu olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken sigorta durumudur.

Sigortacılık Genel Müdürlüğü vasıtası ile bu durumun tespit edilmesi gerekir. Eğer kredi kartı ya da adına açılmış bir kredi olan kişinin sigortası varsa borç sigorta şirketi tarafından ödenecektir. Ancak sigortası olmayan ve borçlu iken vefat eden kişilerin borçları yakınlarına devredilir. Mirasçılar borçları ödemekten kaçınmak için mirası reddedebilir. Ancak reddi- miras durumunda yalnızca borçları değil kalan mal varlığını da reddetmiş olurlar. Kişinin herhangi bir özel sigortasının olması durumunda da yine yakınlar borç ödemek zorunda kalmıyor. Sigorta poliçeleri yardımı ile bu sorun çözülüyor. Özel sektörde çalışan bazı kişilere ise hayat sigortası yapılıyor. Şayet bu sigortanın kapsamı çok geniş ise yine borçların ödenmesi konusunda devreye sokulabilecek bir ihtimaldir. Sigorta şirketleri kişinin vefatı durumunda borçları ödedikten sonra kalan tutarı yakınlarına da pay edebilir. Örneğin sigorta şirketinden 20 bin TL alacağı olan birinin 10 bin TL kredi kartı borcu var ise bu tutar ödenerek kalan 10 bin TL yakınlara verilmektedir.

kredi-kartı

Hayat Sigortası

Hayat sigortası bankalar için zorunlu hale gelen bir durum değildir. Genel olarak uzun vadeli ve yüksek meblağlı olan konut kredisi gibi kredilerde yapılması uygun görülür. Çoğumuz sigorta olayını ekstra bir masraf kabul ederiz. Ancak hayat sigortası böyle durumları düşünerek yerine getirilmesi gereken bir bir gerekliliktir. Hayat sigortasının uygulama amacı sizin hayatta olmamanız durumunda borcun ödenmesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle vefat etmeniz durumunda borcunuzun ödemesini gerçekleştirecek muhatap yakınlarınız ve aileniz değil sigorta şirketidir. Ancak bazı durumlarda hayat sigortası olsa dahi borç devredebilir. Bu durumun birkaç istisnası bulunmaktadır.

  • Şayet hayat sigortası olan kişi yolcu sıfatı dışında ve hava yolculuğu sırasında vefat ederse, şirket kişi ile ilgili ölüm tazminatı ödemez. Yalnızca riyazı ihtiyat ödenir. Riyazı ihtiyat ise sigorta şirketinin 1 yıldan fazla olan sözleşmelerde kendisini korumaya almak için ayırdığı pay demektir.
  • İntihar gibi şüpheli ölümlerde sigorta şirketi otopsi yapılmasını talep edebilir. Sigortalık süresi 3 yıldan fazla ise şirket borcun tamamını ödemekle yükümlü olur. Ancak daha kısa sürede ise yalnızca riyazi ihtiyatı öder.
  • Hayat sigortası savaş gibi olağanüstü durumlarda geçerli değildir.
  • Kişinin ciddi bir sağlık problemi varsa bunu sigorta şirketine belirtmek durumundadır. Ağır hastalıkları sebebi ile ölen ve hayat sigortası olanlar bunlar hakkında bildirim yapmadığı sürece sigortadan borç ödemesini talep edemezler.

Ancak sigortası olmayan bir borçlunun vefatı durumunda mirasında olduğu gibi borçlarında da bir devir söz konusu olmaktadır. Miras durumu ne ise borç durumunda da eşit dağıtım yapılacaktır. Örneğin iki dairesi ve iki çocuğu olan kişinin 30 bin TL&#; de kredi borcu olmuş olsun. Nasıl ki miras olarak 1&#; er daire düşüyorsa hayat sigortası olmaması durumunda 15&#; er bin TL&#; de borç kalacaktır.

Kredi çeken ya da kredi kartı borcu olan kişi bu işlemleri bir kefil dahilinde gerçekleştirdiyse durum farklı olacaktır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında ödemeyi gerçekleştirecek olan kişi kefildir. Bu nedenle mirasçılara borcun devrinin yapılması söz konusu değildir. Borç kefilden tahsil edilir. Ya da kredi borcu karşılığında gösterilmiş olan bir teminat varsa ödeme teminat üzerinden tahsil edilir. Bu durum ipotekli kredilerde geçerli olabilir. İpotekli ev, araba, arsa kredileri ile pek çok vatandaşımız kredi çekmektedir ve teminat olarak bu mal varlıklarını göstermektedirler. Bu teminatlar ile kredi çekenlerden herhangi bir kefil talep edilmez. Vefat ederek bankaya ödenmemiş kredi ya da kredi kartı borcu olanların borçları bu yöntemler ile kapatılabilir. Kredi kartı sözleşmesinde durum ne ise, tahsil işleminde de geçerli olacak olan durum o demektir. Kişi teminat olarak aracını gösterdiğinde borç aracın değeri üzerinden karşılanacaktır. Borç mirasçılar tarafından ödenmez, sigorta vb. hiçbir yolla tahsil edilmez ise batık kredi olarak nitelendirilir.

Şayet banka tarafından vefat eden kişinin borcu da size devredildiyse bu borcu ödemek için ihtiyaç kredisi yapılandırma yoluna da gidebilirsiniz.

kredi-kartı-borcu

Ancak doğal afetler sonucunda vefat eden kişilere bazı bankalar istisnai durumlar uygulayabilirler. Borçların silinmesine karar verilmesi tamamen bankanın tekelinde olan bir durumdur. Kişinin kredi kartı için hayat sigortası yaptırması durumunda ödemenin sigorta şirketi tarafından yapılacağından bahsettik. Fakat bu tutar poliçede belirtilmiş olan teminat miktarı kadar olmaktadır. Poliçedeki teminat miktarının 20 bin kişinin borcunun ise 30 bin TL olması durumunda kalan 10 bin TL borç tutarı yine yakınlara ya da kefile devredilecektir.

Kişinin vefatı 3 ayı geçtiğinde hükmen red yoluna gidebilirsiniz. Bu çareye başvurulması için kişinin batık diye tabir edilen durumda olması gerekmektedir. Mal varlığının tamamının satılması halinde eğer borçlar karşılanamıyorsa yani mal varlığı borçlarından az ise bu talepte bulunulabilmektedir. Hükmen red için 3 ay içinde Asliye Hukuk Mahkemeleri&#; ne başvurulması gerekmektedir.

Bazı bankalar evde bakım maaşlarına kredi verebilmektedir. İncelemek için tıklayınız.

Yani özetleyecek olursak kredi kartı borçlularının vefatı halinde şu durumlar geçerlidir;

  • Kefil var ise kefil öder.
  • Teminat gösterilmiş ise teminattan karşılanır.
  • Hayat sigortası varsa sigorta şirketi öder.
  • Sigorta yoksa varislere devredilir.
  • Varisler ödemek istemezse reddi miras yapabilir.
  • Batık durumda olan kişiler için yakınları hükmen red davası açabilir.
  • Ölümün doğal afetlere bağlı olması durumunda borç tamamen silinebilir.
  • İntihar durumunda hayat sigortası olsa bile borç yakınlara devredilir.

Ağır Hastalıklar Sebebi İle Vefat Edilmesi Durumu

Ağır ve kronik rahatsızlıkları olanların kredi çekerken bunu bankaya bildirmeleri gerekmektedir. Çünkü çektikleri kredilere ya da kredi kartı sözleşmelerine bu durumu ekletmeyenlerin borçları hiçbir şekilde silinmez. Hayat sigortası ödemelerinin gerçekleştirilmesinde istisnai durumlardan söz etmiştik. Vefat eden kişinin hayat sigortası olsa bile, sigorta şirketine bu durumu bildirmediği müddetçe ödeme gerçekleştirilmez. Borç yine yakınlara ya da kefile devredilir. Ancak kişinin vefatı durumunda ilk 1 hafta içinde ölüm belgesi ile birlikte, ağır hastalık sebebi ile vefat durumunun ortaya çıktığının bankaya belirtilmesi koşulu ile banka borcu kendi insiyatifi dahilinde silebilmektedir. Özellikle kanser hastalarında bu duruma çok rastlanmaktadır. Bu durumda hayat sigortası olan bir kanser hastası durumunu bankaya bildirmiş ve hayat sigortası yaptırmış ise yakınlarına hiçbir surette borç kalmayacaktır.

sigorta-şirketleri

Sigorta Şirketleri

Sigorta şirketleri tarafından tehlike durumları riziko olarak tabir edilmektedir. Böyle durumlar ile karşılaşıldığında yakınlar 5 gün içerisinde sigorta şirketlerine başvurmak zorundadır. Sigorta poliçesini, veraset ilamını, gaiplik durumu için mahkemece verilen kararı, ölüm nedeninin yer aldığı ölüm raporunu, nüfus kayıt örneğini hazırlayarak şirkete teslim eden yakınlar, bu belgelerin hazırlanmasında gerekli olan tutarı kendileri öderler. Kaydı hayat koşulu ile yapılan sigortalarda şirket hiçbir şekilde ücret ödemeyecektir. Ağır hastalıklar gerekçesi ile ödemeleri sigorta şirketleri yapar. Daha önce ödenmiş olan borç varsa profesyonel manada destek alınarak mirasçıların bu ödemeleri de alma hakları söz konusudur.

Özetle vefat eden kişinin borç durumu hayat sigortasına bağlıdır. Eğer sigorta var ise borçlar hayat sigortası marifeti ile kapatılacaktır. Şayet sigorta yok ise de yakınlara ya da kefile devri söz konusu olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası