balık oltası hazırlama / Olta ve Balık Av Malzemeleri, Olta Makinesi, Olta Kamışı SihirliOlta.com'da!

Balık Oltası Hazırlama

balık oltası hazırlama

LEVREK İÇİN TAKIM TAVSİYERLERİ

Levrek Balığı ve Avlama Teknikleri

Levrek Balığı (Dicentrarhus labrax) denizlerde ve denizlerin nehirlerle karıştığı acısu bölgelerinde yaşar. Hani ailesindendir. Genellikle büyük gruplar halinde göç eden levrek balıkları kimi zaman yemlenme bölgelerinde yatak balığı da denilen gruplar oluştururlar. Özellikle bu tarz levrek yataklarında tek gezen iri balıklara da rastlanır. Yaşam ortamları karanlık, kuytu yerler, kaya oyukları, gemi batıkları, büyük iskele ayakları, akarsu ağızları ve kayalık alanlarla kumluk alanların birleştiği bölgelerdir.

Levrek Avı için Takım Tavsiyeleri

Yaklaşık 20 yıl yaşayabilen Levrek 90-100 cm boy ve 10 – 12 kg. ağırlıklara kadar erişebilir. 45 cm’den küçüklerine İspendek adı verilir ve alıkonulması tavsiye edilmez. Genellikle karides, midye, yengeç ve yavru balıklarla beslenir. Ocak – Mart arası üreme dönemleridir, büyüklüklerine göre 500.000 ila 2.000.000 yumurta dökebilmektedirler. Denizlerimizdeki levrek nüfusunun az olması, kurnaz avcı olmaları ve mücadele yetenekleri sebebi ile avlanması en popüler balıkların başında gelirler.

Levrek Balığı Av Yöntemleri;

levrek balığının yaygın olan iki av yöntemi vardır, bunlardan biri canlı ya da ölü doğal yemlerle gerçekleştirilen avlar, diğeri ise en popüler yöntem olan suni yemlerle Spinning yani Atçek av yöntemi ile gerçekleştirilen avlardır, aşağıda yer alan rehberde bu yöntemlere uygun olta takımları oluşturmanıza yardımcı olacak detayları inceleyebilirsiniz…

Levrek balığı Av Yöntemleri

Spinning / Atçek Yöntemi İle Levrek Avı;

Bu yöntemde kendi içinde farklılıklar gösterecektir, levrek balığı avında kullanılan suni yemlerin yapılarına ve özelliklerine göre farklı takımlar karşımıza çıkmaktadır. Yaygın olarak kullanılan suni yemler; maket balıklar, silikon ve jig yemlerdir. Kullanılan yemlerin ağırlıklarını ve avlandığımız avlakların yapılarını dikkate alarak en ideal takımı oluşturmak av performansımızı doğrudan etkileyecektir.

Spinning Yöntemi ile levrek avı

Levrek Avı İçin Spin Takım Önerileri

Light Spin Takımlar / Hafif Değerde Atçek Takımlar

Kıyıdan hafif takımlarla Silikon, Jig ve Küçük maket yemler kullanarak yapılan avlar son dönemde oldukça popüler oldu. Bu tarz hafif takımlara yönelmenin çok önemli iki sebebi var. Öncelikli tercih sebebi olarak; hafif takımlarla yapılan avlarda mücadelenin daha zorlu geçmesi diyebiliriz. Bir diğer ve en önemli sebep ise elbette av verimliliğinin daha yüksek olmasıdır.

Yem Seçimi;

Light Spinning (Hafif Takımlarla Atçek) yöntemi ile yapılan avlarda genellikle 10 Grama kadar ağırlıklarda silikon, jig ve maket yemler kullanılmaktadır. Levrek avında yaygın olan yavaş sarım tekniğinin uygulanabilmesi için, yavaş sarımda yüzdürülmesi zor olan ağır yemlerin yerine daha hafif ve yavaş sarımda aksiyon kabiliyeti daha yüksek Rolling ve Wobling aksiyonu olan maket yemler, canlı renklere sahip yumuşak dokulu silikon yemler ve hologramlı boya kalitesi iyi olan jig yemleri avınızın verimliliğini arttıracaktır.

Levrek LRF Yem Seçimi
Levrek LRF Kamış Seçimi

Kamış Seçimi;

Light Spinning Kamış seçiminde dikkat edilecek en önemli detay ise, seçeceğiniz kamışın, kullandığınız yemlere gerekli aksiyonu verebilecek özelliklerde olmasıdır.

Baby Jigler ve Jig Head & Silikon kombinasyonları ile yapacağımız avlarda Fast (Hızlı) ya da Extra Fast (Çok Hızlı) Aksiyonlarda kamışlar kullanmamız, yeme daha iyi aksiyon vermemizi ve balığın yeme yapmış olduğu hamleleri daha iyi hissetmemize olanak sağlar.

Kullanılan yemlerin ağırlıklarını da göz önünde bulundurursak aşağı yukarı 1 ila 20 Gram arası atar değerlerine sahip kamışları tercih edebiliriz.

Makine Seçimi;

Hafif takım kavramının dışına çıkmamamız için öncelikle küçük ebatlı olta makineleri arasından tercih yapmamız gerekmekte. Bununla birlikte kullanılan kamışın öncü kılavuz halkası ile makine kafasının ebatları birbirine yakın oranlarda olmalıdır, bu doğru orantı atış esnasında ipin daha kolay boşalmasını sağlar, 500/1000/1500/2000’lik boyutlarda orta devirli (1500’lük orta devirli bir makine yerine 1000’lik yüksek devirli bir makine tur başına sarımda aynı ölçülere sahip olabilir) makineler arasından seçeceğimiz kamışa ve hedeflediğimiz balığa en uygun olanını seçebiliriz.

Levrek LRF Makine Seçimi
Levrek Avı İp Misina Seçimi

İp & Misina ve Diğer Aparatlar;

Örgü ip ya da misina seçiminde kamışınızda belirtilen değerleri dikkate almanız en doğrusudur, kamışınızın üzerinde Line ibaresi ile LB üzerinden belirtilen değerler kullanılması gereken en uygun örgü ip & misina değerleridir. Bunların dışında makine üzerinde belirtilen ip ya da misina kapasitesi değerlerinden de o makinede kullanılabilecek ip ölçüleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bilinen tek bir kesin değer var ki o da ne kadar ince örgü ip ya da misine kullanırsanız takımınızın o kadar avcı olduğudur. Özellikle örgü ip

Spin Takımlar / Normal Değerde Atçek Takımlar

Light Takımlarla avlanmak her ne kadar eğlenceli olsa da Levrek balığının çoğunlukla av verdiği dalgalı deniz ve rüzgarlı havalarda daha yüksek değerlerde takımlar kullanmamız gerekmektedir. Özellikle rüzgara karşı atış gerçekleştirdiğimiz durumlarda daha ağır sahtelerle daha sert atışlar yapmamız gerekmekte. Dalgalı denizlerde dalganın kırılma noktasının hemen arkasında gezinerek dalgaların dipten kaldırdığı ya da savurduğu yemleri fırsata çevirmek Levrek balığının karakteristik avlanma alışkanlığıdır. Bu gibi levrek için elverişli ancak balıkçı için şartların zorlaştığı durumlarda daha büyük yemlerle ve daha yüksek değerli kamışlarla dalgaların kırıldığı bölgeleri tarayarak etkili avlar gerçekleştirebiliriz.

Yem Seçimi;

Bu değerlerde takımlar için en yaygın kullanılan levrek takımları diyebiliriz, genellikle 10 – 20 gram arası erim performansı yüksek ve dalgalı ya da çelpeşik denizlerde aksiyonunu bozmadan yüzdürebileceğimiz maket yemler kullanabiliriz. Levrek avında kullanabileceğimiz yüzlerce farklı yem markası ya da modeli olsa da bu gibi zamanlarda performans gösterebilecek suni yemleri hedeflediğimizde seçenek sayısı oldukça azalabiliyor. Gündüz avlarında ve berrak sularda daha doğal renkler tercih edilirken, gece ya da bulanık suda doğal renkler yerine balığın dikkatini çekebilecek ancak ürkütmeyecek renkler tercih edilir, burada ki önemli nüans ise balığın sadece görmesini, fark etmesini sağlamak, aşırı/gereğinden fazla fosforlu yemlerle doğallıktan uzaklaşmamaktır, öyle ki gece karanlık suda siyah renkte yemler dahi oldukça iyi görünürler. Levrek avında tercih edeceğiniz yemlerin yavaş sarımda iyi aksiyon alan Rolling ve Wobling aksiyonunu verebilen maket yemler olması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Burada seçeceğimiz silikon yemler ise elbette daha büyük yapıda olan 6 cm ve üzeri boylarda, oldukça yumuşak dokulu, düz ve yavaş sarım yapıldığında baştan kuyruğa hareket edebilen silikon yemler olmalıdır.

Levrek Spin Olta Yem seçimi

Kamış Seçimi;

Levrek avı Spin Kamış seçimi

Kamış seçiminde avlandığımız avlakta iyi sonuçlar alan yemlerin ağırlıklarını ve avlağımızın yapısını göz önünde bulundurmalıyız. Özellikle kıyı alanı kayalık ya da deniz seviyesinden yüksek noktalardan avlanıyorsak 2.70 ve üzeri kamışları, alanın atışa müsait olmadığı dar avlaklarda ise daha kısa kamışları tercih edebiliriz, yüksek alanlarda kamışın ucunu su seviyesine yakın tutarak, maket yemlerin hedeflenen derinlikten gelmesi sağlanırken, önü kayalık alanlarda da misina ya da ipin kayalıklara takılmasını/sürtünmesini önlemek için uzun kamışlardan yararlanabiliriz. Genel bir değer vermemiz gerekirse atış aralıkları 5 Gram ile 40 Gram arasında olan 5-25 / 10-30 / 10-40 ya da daha istisnai değerlere sahip 1-40 / 8-35 gibi Atar Değerlerinde, Güç Değerleri olarak ML/Medium Light, M/Medium ya da MH/Medium Heavy değerlere sahip ve Aksiyon/Hız olarak Regular ve Regular Fast özeliklerde kamışları tercih edebiliriz.

Makine Seçimi;

Levrek avının vazgeçilmezi olan düşük devirli makineler arasından 2000, 2500, 3000 ebatlarında herhangi biri ile takımımızı tamamlayabiliriz. Kamış dengesini ve kafa büyüklüğü ile öncü kılavuz halka arasında olması gereken orantıyı unutmamalıyız, çoğu zaman farklı avlarda kullanmak üzere daha büyük ya da daha küçük makineler tercih edebiliyoruz ancak bu zaman içerisinde dezavantaj olarak geri dönecektir. Light sınıflarda bir kamış ile büyük makineler kullanırsak, makine kafasından çok daha küçük bir öncü kılavuz halka olacak ve döküm esnasında ip ya da misinanız halkadan geçerken çok fazla sürtünmeye maruz kalacak hatta düğümlenmelere sebep olacaktır. Daha sağlam olduğu düşüncesi ile büyük makine tercihinden de uzak durmalıyız, makinenin dayanımı, ebadı ile değil kullanılan teknoloji ile doğrudan ilgilidir.

Levrek Spin Makine Seçimi

Aşağıda oluşturduğumuz spin/atçek takımlarını inceleyebilir ve ideal bir takım sahibi olabilirsiniz. Bu verileri referans alarak kendi spin/atçek takmınızı da oluşturabilirsiniz, öneriler her ne kadar uluslararası standart ve teknikler göz önünde bulundurularak hazırlansa da bulunduğunuz avlak ve avlanma tekniğinize göre istisnai değişiklikler oluşabilir, bu gibi durumlarda sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Balık Avı 101 – Yeni Başlayanlar İçin Rehber!

Av mevsimi yaklaşınca, havalar güzelleşince, güzelim deniz kokusunu hissetmek için hemen herkesin aklına ”balık avı” gelir. Taptaze derya kuzularını kendi ellerinizle yakalayıp, ızgarada yavaş yavaş pişirmek de ayrı bir keyif elbette.

Bugün hava güzel mi? O halde balık avlamak için küçük bir plan hazırlamaya ne dersiniz? Üstelik bilmeniz gereken her şey sizin için şimdiden hazır! Öyleyse bütün yelkenler fora!

balık av malzemeleri

Balık Avı Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz gibi iki tür balık avcılığı biçimi mevcut:

  • Bunlardan birincisi kıyıdan avlanma,
  • İkincisi ise denize açılarak avlanma.

Kıyıdan avlanma, herkesin kolayca ve keyifle yapabileceği oldukça basit bir işlem. Her iki yöntemde de alınan keyif o kadar fazla ki kısa sürede daha büyük balıklar avlama isteği bile oluşabilir.

Balık avınızı kolay bir şekilde tamamlamak için öncelikle birtakım bilgilere ve malzemelere sahip olmanız gerekir. Avlanma malzemeleri ve av zamanları, ilk etapta bilinmesi gerekenlerden bazıları. Yakalamak istediğiniz balığın cinsine göre avlanma taktikleri ve malzemeler değişebilir. Eğer hangi balığı yakalamak istediğiniz konusunda kararlıysanız, hemen yanınıza malzemelerinizi alın.

Amatör balıkçılıkta kullanılan malzemeler şunlardır:

  • Olta kamışı
  • Olta misinası
  • Olta iğnesi
  • Şamandıra
  • Yemler
  • Fırdöndü ve klips
  • Misina makası
  • İğne çıkarıcı
  • Kurşun
  • Kova

Tüm bu malzemelerle tek tek uğraşmak istemiyorsanız, olta takımı almayı da deneyebilirsiniz. Bu malzemeleri edindikten sonra hemen yola koyulabilirsiniz:

  • Kamış makinesine uygun misinanızı sarın.
  • Kamışla makineyi eşleştirin.
  • Yakalamak istediğiniz balığa göre seçtiğiniz iğne takımınızı kamışla birleştirin, yeminizi hazırlayın.
  • Klipsle sabitleme yapın, ardından en altta kurşun ağırlığı bırakın.
  • Olta takımınız atışa hazır, etrafınızı kontrol ederek yavaşça meranıza savurun.
  • Beklemeye başlayın ve oltanıza tepki geldiğinde sararak kontrol edin.
  • Çıkardığınız balıkları yarıya kadar su doldurduğunuz kovanızda biriktirebilirsiniz.
balık avı

Balık Tutma Teknikleri

Balık avlama teknikleri arasında en yaygın kullanılan teknik bilindiği üzere olta ile avlanma tekniğidir. Olta ile avlanırken öncelikle yapmanız gereken balık tutmak için balık avlak yerleri belirlemektir. Yer belirlerken dikkat etmeniz gereken bir detay var: seçeceğiniz yerde suyun dibini az da olsa görebiliyor olmanız da önemli.

Balık tutarken suni yem ya da canlı yem kullanabilirsiniz. Hangi balığı yakalamak istiyorsanız o balığa göre yem seçmeniz gerekir. Savurma olta takımları adı verilen oltalar kıyıdan avlanma için en uygun olta takımlarıdır.

Balık tutmak için ilk aşamada uymanız gereken kuralları maddeledik!

  • Yakalayacağınız balık türüne göre iğne seçimi yapmak
  • Olta bedenini, ana misinadan ince seçmek
  • Misinanın avlanma sırasında burulmasını önlemek için fırdöndü kullanmak
  • Büyük balık yakalarken, olta takımının kopmaması için önlem almak
  • Kıyılarda çok büyük balıkların yakalanması oldukça nadirdir. Bu nedenle en fazla 250-300 gram ağırlığında balıklar yakalayabileceğinizi bilerek işe başlayıp fazla ümitlenmemeniz en doğrusu.

Balık Çeşitlerine Göre Av Teknikleri

  • Çipura, karagöz, melanur, minekop gibi balıkları yakalayabilmek için: Kısa pala çelik iğneler kullanabilirsiniz.
  • Diğerlerine göre nispeten büyük balıkları, taşlık sahillerde ya da kayalıklı meralarda yakalamanız olasıdır.
  • İstavrit, izmarit, mercan gibi küçük balıkları yakalamak için ise: 7, 8, 9 numaralı ince çapraz iğneler kullanabilirsiniz.
  • Usta balıkçıların yaptığı küçük bir numarayı da hatırlatmamak olmaz: Usta balıkçılar her zaman ince misina kullanırlar. Bu sayede yemlerin gerçekçiliği artar ve balık yakalama olasılığınız da yükselir.
  • Oltayla balık avı yapmak, her zaman kolay olmayabilir. Bazen çok fazla beklemeniz gerekebilir.
  • Bu yüzden balık yakalayamadığınızda ümidinizi kesip vazgeçmemelisiniz.
  • Sadece balık avlamaya çıkmak bile size bir terapi gibi gelebilir. Bu konuda balık tutma püf noktaları az sonra size yardımcı olacaktır.
balık tutma teknikleri

Balık Avı Püf Noktaları – Bilmeniz Gereken 15 İpucu

  • Deniz sakin bir durumdaysa yakınlardaki balıklar sizden ürkebilir.
  • Yakalamak istediğiniz balıkları, daha en başından kaçırmamak için avlanacağınız yere oldukça sessiz yaklaşmalısınız. Bu konuda belki, avına sakince yaklaşan aslanları bile örnek alabilirsiniz.
  • Gün ışığında avlanacaksanız, bu durumda oltanızı mümkün olduğunca uzağa atmayı denemelisiniz.
  • Levrek ve çipura gibi iri balıklar yakalamak istiyorsanız, oltanızla kayalıkların derinlerine inmeniz gerekebilir.
  • Hava durumunu kontrol etmeyi de unutmamalısınız.
  • Yanınızda küçük bir şişe amonyak bulundurmanız da oldukça önemli. Zehirli balık yakaladığınızda sizi sokabilir ve amonyak kullanmanız gerekebilir.
  • Bir avlakta balık tutma oltası atıp 20-30 dakika beklediyseniz ve hiç sonuç alamadıysanız, yer değiştirebilirsiniz.
  • Gece avlanmaya çıkıyorsanız, sessizlik kuralını burada da unutmamalısınız.
  • Örgü misinaları elinizle çekmemeye özen göstermelisiniz, olası kazaları önlemek için misinanızı her zaman kamış veya makara yardımıyla çekmelisiniz.
  • Yakaladığınız balıkları koymak için saz sepetleri kullanabilirsiniz. Sepetinizi deniz suyuyla ıslatın ve içerisine bir sabun çuvalı yerleştirin. File formunda olan bu çuvalı, zaman zaman denizde ıslatabilirsiniz.
  • Takımlarınızı balığa çıkmadan önce akşamdan hazırlamanız gerekir.
  • Çantanızda bir eldiven ve yan keski bulundurmanızda fayda var. Eldiven kullanmayı ihmal etmemelisiniz, yan keskiye ise her zaman ihtiyacınız vardır.
  • Avlanırken yemlerin doğru şekilde muhafaza edilmesi önemlidir. Bu sebeple yemlerinizin hepsini paketinden çıkarmamaya özen göstermelisiniz.
  • İhtiyacınız kadar yem alıp diğer yemleri, derin dondurucuda daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz.
  • Balık av malzemeleri, her avlanmadan sonra temizlenmeli ve düzenlenmelidir.
balık tutma oltası

Balığa Çıkarken İhtiyacınız Olacak 15 Malzeme

  • Balık kovası
  • Güneş gözlüğü
  • Güneş kremi
  • Şapka
  • El dezenfektanı
  • Sinek kovucu sprey ya da krem
  • Yağmurluk
  • Şemsiye
  • Havlu ya da bezler
  • El feneri
  • Yara bandı
  • Termosta yiyecek ve içecek
  • Çöp Torbası
  • Kitap, dergi, gazete
  • Yedek elbise
balık yemi çeşitleri

Balık Yemi Çeşitleri Nelerdir?

Yem çeşitleri her balığa göre değişiklik gösterir. Yemlerin türleri ve çeşitleri oldukça fazladır. Hepsini açıklamak mümkün olmadığından, listeden seçeceğiniz yem üzerine araştırma yapabilirsiniz. Yemler, canlı ve cansız olmak üzere ikiye ayrılır. Tekgöz, garos ve kuyrukaltı yemler canlı yemlerdir ve bunları genellikle usta balıkçılar kullanır.

  • Midye İçi Yemi: İzmarit, isparoz, karagöz gibi balıkları yakalamak için kullanılır.
  • Sulines: Midyeye benzer bir yem türüdür, mercan, karagöz, mırmır balıklarının yakalanmasında verimli bir yem olduğu bilinir.
  • Yengeç: Çipura ve levrek avında en etkili yemlerdendir.
  • Karides: Levrek, ofroz, mercan gibi balıkların avlanmasında kullanılır. Çalı karidesi adı verilen küçük cinsler en sık kullanılan karides yemleridir.
  • Tekgöz Yem: İstavritlerin başları kuyruk kısımına kadar ortadan ikiye bölünür, böylece balığın her iki yüzü de yem olarak kullanılabilir. Eğer torik balığı ya da palamut yakalamak istiyorsanız, iğnenize yemin baş tarafını, lüfer yakalamak için ise kuyruk tarafını takmalısınız.
  • Garos Yem: Bu yem türü balıkların iç organlarından elde edilir. Fakat bu organlar bütün biçimde parçalanmadan kullanılmalıdır. Bu yemi büyük balıkları yakalamak için kullanabilirsiniz.
  • Toprak solucanı, hamur yemler, mürekkep balığı, balık ciğeri, deniz kabukları, sardalye, mamun, teke, akyem, madya ve kurt ise kullanılan diğer yem çeşitleridir.
balık avı yasağı 2019

Balık Avı Yasağı 2019 Güncel Bilgiler

  • Balık avcılığında ileri gitmek ne yazık ki doğal düzenin dengesini sarsabilir. Bilindiği üzere yetkililer, bu durumu önlemek için zaman zaman belirli kural uygulamaları yapar. Balık av yasağı 2019 yılı kuralları kapsamında aşağıdaki maddeler göz önünde bulundurulur.
  • Yakalanan balıkların boy ölçümlerinin yapılması, eğer izin verilen limitin altındaysa suya geri bırakılması gerekir.
  • Yasal düzenlemelere göre bir amatör balıkçı günlük en fazla 5 kg balık tutabilir.
  • Eğer toplam ağırlık 5 kilogramı aşarsa, kalan balıklar güvenli bir şekilde suya geri bırakılmalıdır.
  • Eğer yakalanan balığın iğnesi çıkarılamıyorsa, bu durumda iğnesi ile birlikte en kısa yerden kesilerek suya geri gönderilmelidir.
  • Suya bırakılan balıklar fırlatılmamalı, yüzgeçleri desteklenerek yavaşça bırakılmalıdır.
balık tutma teknikleri

Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan İpuçları

Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz!

Balık Kaç Kalori? Pişirme Çeşitlerine Göre Balık Kalori Değerleri

Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası